104
Emberi kultúrák, és a tengerszint változása
  • birdo #24

• forrai
    Végre sikerült.
    A jel annyira szabályos, hogy leszállópályának gondoltam. De lehetett világítótorony, mert az öböl talán ó hajókikötő.
    Anagy térkép és kiváló, mert szeretnék beszélgetni az Afrikai, gibraltári és europai lemezek mozgásáról. Amelyek ollószerűen nyithatják és zárhatják a Gibraltárt. Persze ha valakit érdekel. Merthogy köze van mindennek akulturákhoz az biztos.
  • plas
    ...a kis felszigeten a "canifor hotel"-tol balra (celkereszt szeru kepzodmeny a sziklaban - teny h halvanyan latszik, de nagyon szabalyos alakzat)
    A szintvonalas Földkozi-tenger terkephez a 18M-as ill. a 313Mb-os file-t nyisd meg.
  • forrai
    Én ezt a topikot (is) komolyan gondolom, ha néha viccelődök is. Szerintem itt lehetne együtt dolgozni, mert rengeteg a tárgyhoz kapcsolódó anyag, kép, link küldhető be mindenki által. Amelyek szépek is. És teóriák.
  • forrai
    Nagyon köszönöm a linket, sajna, nem sikerült még megnyitnom. Valami probléma van.
    Amúgy az Atlantisz nekem is nagyon a bögyömben van, aziránt is tapogatózom.
    Málta szintén érdekes, de milyen jelre gondolsz? Mert én halványan a tengerfenéken csak egy hatalmas 2009Google feliratot látok, ami máris meginditotta a fantáziám!
  • forrai
    Igazad van, mert a Kaspi tenger már el is tünt jóformán.
    "Felső miocén (szarmata)...(13-14 millió éve)... A Paratethys a Bécsi-medencétől az Aral-tóig húzódó beltengerré vált, a nyílt óceánnal való kapcsolat teljesen megszűnt. A beltenger vize fokozatosan kiédesedett, és sajátos, a megváltozott feltételekhez alkalmazkodó tengeri élővilág alakult ki".

Vagyis a Kaszpi tenger valaha tenger volt, majd édesvizű beltenger, és hamarosan mocsár lesz?
    Természetesen e folyamat kezdetének még köze sem volt a kulturákhoz, de a végének, a pleisztocénben már igen. Az utolsó 200.000 évet is nézve a bel és kültengerek határai többször, és jelentősen változtak, összeolvadtak, szétváltak.
    Nagyon érdekelne tehát ennek az időszaknak a térképe, mondjuk 10000 évenként, és helyenként gyakrabban is, beleértve a jegesedés határait.
    Mert az már érinti a kultúrákat.
    Elvétve akadnak ilyenek, majd bemásolok.
  • plas
    Talaltam egy tudomanyos ertekezest a szorossal kapcsolatban: GIBLARTAR

ill. egy bathymetric map-et a Földközi-tengerről 18Mb szoval most nem linkelnem a forumba :) Akit erdekel toltse le maga...

Malta: egyszer en is voltam, ide is ellatogattam: malta Egy regi jel, bar igy fentrol sokkal latvanyosabb. (hogy mi celt szolgalhatott senki nem tudja, vannak akik Atlantisszal hozzak kapcsolatba)
  • n3whous3
    mi lol már Kaszpi-tenger meg miért emelkedne?
  • forrai
    Ezek általában lassú változások, így nincs tömeges kipusztulás. Egy mélyföld, pld a Fekete tenger elöntése azonban emlékezetes, gyors jelenség volt.
    Egyébként érdekesek az éves ingadozások is a tengerszintben (~15mm)5000 m3^3 látszólag nem sok, a lehulló csapadék százalékos nagyságrendje. Talán az északi félgömb szárazföldjeinek holtideje? Vajon mi minden okozza?
  • forrai
    Ha ezeknek nem volt hatása a kultúrákra, amelyek a vízpartokon gyorsabban fejlődtek, hát akkor...
  • forrai
    De hát láthatod a térképen, hogy 7000 éve 3-4 m-el is nagyobb vízszint lehetett? Ami azután csökkent, majd újra nőni kezdett, és i.e 4000 körül még nagyobbra nőt! Mert akkor biztos elolvadt egy csomó jég valahol. És akkor, 6000 éve öntötte el a Fekete tengert. Ezt az időszakot a diagramm nem mutatja. Nekem ez nagyon izgalmas.
    Most ne a jövőről, am múltról beszéljünk. A jövőről beszéljenek a meteorológusok. Vagy mi is, de csak később. Vagy amikor akarunk.
  • Tyler1
    7 méter? kb 1 méternél több tíz millió ember halhatna meg, 3 méternél lelassulna az összes tengeri áramlat, megszűnne az óceáni éghajlat, ami egy új jégkorszak kezdete lenne. +7 métert emberi lény már nem érné meg az biztos.
  • forrai
    Hát még én se tudom de együtt kitalálhatjuk, vagy nem?
    Éppen írom, hogy a Hágár Quim templomot Máltán talán nem azért van magasan, mert a sziget emelkedett, ahogyan mondják, hanem fordítva, hogy a tenger emelkedett, és amikor átszakadt a Boszporusznál, tölteni a Fekete tengert, akkor lecsökkent a mai szintre. Persze, igaz, hogy a jégkorszak megszüntével csökkent az üteme, sőt évezredek alatt maga a vízszint is csökkent. De most újra nő, és ez mást jelent.
    Az utolsó link azért érdekes, mert megnézheted, hol mi történne méterenként?
    Sajnos, a kisebb minusz vízszint itt nem látható.
    Ezért kerressünk olyan térképet, amely a tengerfeneket is mutatja. Akkor látható lesz, mi volt 20000 éve a La Manchenál, és Hellgolandnál.
    Ha pedig valaki erre azt irja, hogy az miért érdekes, akkor a smájlik között keresni fogok olyat, amelyen a falat kaparja valaki, és közbe zokog...
  • forrai
    Alexandria víz alá kerülne, Cairót nyaldosná. Ha 7000 éve ilyen volt a tenger magassága, akkor sok mindent át kellene értékelni.
    Akor a Hágár Quim templomot is Máltán azért vitték feljebb, mert a tengerparton lentebb állót elöntötte a víz. És a nevezetes "keréknyomok" is ott más színt mutatnak!
  • forrai
    +7 m tengerszint
    Nem tudom, hogy lehet képpé tenni! Felnagyítva látszik, hogy majdnem elönti az átjárót! 12 m-en pedig szerintem igen! (lehet 14 m-ig)
  • forrai
    És megvan, amit kerestem!
    //flood.firetree.net/?ll=48.3416,14.6777&z=13&m=7]+7 m tengerszint[/URL]
    Kiváncsi vagyok, hogy sikerül? De ti is tegyetek fel elég képet, hogy legyen min tünődni!
  • Csirke4
    "120 méter 20000 év alatt" = 6 miliméter/év, nem?
    Az ábrán meg lineáris növekedés van, egy sima regressziós egyenes, itt 3,125 miliméter/év hogyha 50 milimétert emelkedett 1994 óta.
    Úgyhogy lassul. :C
    Sosem lesz így Magyar-tenger.
  • Tyler1
    2="
  • Tyler1
    üvegházhatás gondolom ismerős. ez a szám emelkedni is fog.

amúgy azt nem vágom az 2emberi kultúrák" hogy jön az óceánok és tengerek szintváltozásához.
  • forrai
    Köszi. Még próbálom feltölteni. De ti is gondolkodhattok, mit jelent 120 méter 20000 év alatt? Képzeljétek el a La Manch csatornát! Töltsön fel valaki tengerfenék szinteket is, s azután kimazsolázzuk.
  • forrai
    A tengerszint most gyorsabban emelkedik. 1994-től 50 mm-t. Nem semmi.
  • berczely
    Kép beszúrás gomb!
  • forrai
    Az, hogy a tengerszint 6-7000 évvel ezelőtt méterekkel magasabb volt, valószínűsíti a Fekete tenger kialakulásának időpontját. Ahogy a Boszporuszon a víz klezdett lezúdulni, és az óceánok szintje lecsökkent. És ha megtalálom, hozok képet arról is, hogy akkor viszont létezhetett a negyedik bibliai folyó(a Pison, vagy a Gihón?), mint átjáró, amely az Indiai óceánt kötötte össze a Földközi tengerrel? Ami most a Szuezi csatorna?).
  • forrai
    Ez nem Atlantisz történet, de az is lehet. Egyszer megláttam azt a diagramot (http://www4.ncsu.edu/~jpliu/sealevel/Liu_Postglacial_Sealevel.jpg,)amely a világóceán szint változását mutatta csak az elmúlt 25000 évre, a jégkorszak végén.
    Lépcsőzetesen változik a tengerszint, vagy 140 métert. Lehet, hogy még a Gibraltár is száraz volt, a Földközi meg egy beltenger? Azonban a legérdekesebb, hogy kb. 7000 éve meg sokkal magasabb volt, mint most! Érdeklődni kezdtem, és elképesztő dolgok derültek ki.
    Persze, lehet szó itt az Atlantiszról is. De mennyi más is van! Például a Máltai megalith templomok, a Hágár Quim. Japán, a szigetek, Anglia...stb. Ez roppant érdekes téma. De azt szeretném, ha ide inkább ti írnátok. Remélem a linken kívül valahogy sikerül bevarázsolnom a képet is. Ha nekem nem sikerül, tegye meg valaki más.Tengerszint