33
 • Sir Ny
  #33
  És mégis mitől jönne új kor? A tisztességes emberek az önnönmaguk definíciójukból adódóan nem tehetnek semmit se az agresszív bunkókkal (c), se az ügyeskedő trükkösökkel (zs) szemben. Ez van.
 • gybfefe
  #32
  Upsz most én kérném, hogy dekódold kérlek: UL (VL)
 • Kara kán
  #31
  UL (VL)
 • gybfefe
  #30
  Nemtom néziteké a natgeót de ott folyamatos megy a para, hogy így meg úgy be fog gyorsulni az a folyamat ami a marson már lezajlott ti.: itt a föld mágneses terének fogyatkozása!!! Egy-egy szeles napon bozonfésűvel fogjuk frizuránkat igazítani, akkor aztán ez a terv is közelebb kerül hozzánk. De komolyan az atlanti ósön déli része mán egész lukas, és mán most kikaccsóják a műszarokat rencerességgel amint a veszélyzónába érnek
 • Kara kán
  #29
  Mi lenne, ha...?

  Ez egy komoly szimulációs módszer, csak ugye ritkán vagy rosszul alkalmazzák.
  Magyarországon, de úgy általában a nagyvilágban 2 típusú ember tud máma érvényesülni:
  1. agresszív bunkó
  2. ügyeskedő trükkös

  A tisztességes, munkaszerető embereket a fenti két parazita rossz rassz elnyomja és kizsákmányolja. Sajnos, kártékonyságukat mindenféle szerencsétlenség - háború, ínség, tűzfészkek, terror, árvizek, vörös iszap ömlések, tűzvészek, éhség, járványok, válságok és pusztulás - fémjelzi, útjukat hullák szegélyezik.

  De majd jőni fog egy új kor...
 • varsam18
  #28
  és mi lenne, ha egyszerűen a Földön már meglévő, megújuló energiaforrásokat használnánk fel? Milliószor töb szélerőművet lehetne telepíteni, mint amennyi van, úgyanígy napkollektorokat, hullámerőműveket stb + atom... Ja hogy ez senkinek nem áll érdekében, amíg van olaj, szén amit drágán el lehet adni? Addig ilyen űrcsodák sem lesznek.
 • pakeszke
  #27
  volt szo valami naptukorrol is
  na most ha inkabb azt csinalnak meg nem lehet hogy sokkal jobb lenne?
  pl nagyvarosra rairanyitanak es melegebb lenne :)
 • philcsy
  #26
  Szerintem meg úgy kellene energiát nyerni hogy a földnek ütköztetünk kőzeteket. Belőjük hogy kb egy helyre érjenek és utána már csak a fölforrósodott területet kell alácsövezni és gőzt termelni amit turbinákba vezetnénk... Megyek is beadok egy EU-s pályázatot, hátha erre is csurran cseppen valami. Ha az EU-s nem jön be akkor megyek USA-ba ott mindig vevők az ilyen egyedi előremutató ötletekre. Aztán írok róla egy tanulmányt amelyben bizonyítom hogy az elv működőképes. Majd készítek egy környezeti hatástanulmányt, és újabb pénzt kérek a felmerülő kockázatok minimalizálásának kidolgozására. Ezzel eltöltök (végigkurvázok) 5-10évet, majd a végén előre nem látott megoldhatatlan problémákra hivatkozva (szerintem találnék ilyet) lefújom a kutatást.
  Milyen szép is álmodozni...
 • Gery13 #25
  Az nem lézerágyu, hanem Ion ágyú lesz
 • lotsopa
  #24
  Hát, ebből a napszélből energiát dologból nem lesz semmi jó pár évig, sokkal egyszerűbb problémákat nem tudunk megoldani de már jöjjenek az új kihívások, ami leköt anyagi tőkét, szellemi erőforrást stb....
 • kvp
  #23
  "Ugye nem azt akarják mondani, hogy a Föld felszínén nem lehet napszelet fogni! Csak azért, mert úgy bárki hasznosítani tudná!"

  Szerencsere nem lehet. Ha lehetne, nem lenne semmilyen elet a felszinen a magas sugarzasi szint miatt. Ezert jo, hogy a bolygonak van egy magneses vedopajzsa. Egyebkent a felszinre energiat lejuttatni biztonsagosan csak a napfeny intenzitasaval lehet. Ennyi energiat viszont a Nap is ad, tehat nem kell hozza semmilyen muhold. A cikkben emlegetett otletek innentol viszont felszini felhasznalasra nem alkalmasak, csak legfeljebb urbeli energiaforraskent.
 • Szefmester
  #22
  Az hogy onnan aföldet eltalálni.. Na de hogy egy párszáz méter átmérőjű vevőpontot, úgy hogy az folyamatos mozgásban van..
 • philcsy
  #21
  Szépen leírják hogy hogyan fogják be az elektronokat és hogy küldik egy "fémgömbbe", de az nem írják hogy mi lesz velük utána. Előbb utóbb így a fémgömb akkora negatív töltéssel fog rendelkezni ami akadályozza az elektronok mozgását.

  A földön ezt egyszerűen megoldják egy földeléssel, de ott? Kell egy másik antenna ami befogja a pozitív töltésű ionokat is (p+, He2+) és ezzel lesz teljes a kép. Így fognak csak folyamatosan áramlani azok a töltések.

  Ez azért említhetnék, mert ez a elektronok->elektromosság->energia dolog egy kicsit értelmi fogyatékos szint.

  A nagy energia utáni hajszában nem tudom mikor jut eszébe valamelyik nagyokosnak hogy bármelyik szobahőmérsékletű tárgyban több kJ energia van. Csak ki kell belőle csavarni. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
 • nextman
  #20
  Lézerágyú lesz ez, nem napelem...
 • Piel
  #19
  Ugye nem azt akarják mondani, hogy a Föld felszínén nem lehet napszelet fogni! Csak azért, mert úgy bárki hasznosítani tudná!
 • Piel
  #18
  Ha kitekerik a vitorlát távolodik a Naptól, ha behúzzák közeledik a Naphoz. A eltalálják az egyensúly-pontot akkor helyben marad. Viszont a Föld a Naphoz képest elliptikus pályán halad, tehát hol közelebb, hol távolabb van tőle!
 • Piel
  #17
  Aztán ránk pottyan a hol amikor beakad a kötél a Himalájába!
 • Kara kán
  #16
  Bocs, most olvastam el végig a cikket, John Mankins már elmondta, amit én is akartam mondani.
 • Kara kán
  #15
  "És mindegyik ötlet ugyanott bukik: az energia lejuttatása. "

  Épp ez a lényeg, hogy nem kell lejuttatni. Ott kell felhasználni.
 • halgatyó
  #14
  Ez az ötlet -- mármint a légkör fölött elhelyezkedő (mozgó) energiatermelő egység -- valamilyen változatban évről évre felröppen. Először több mint 20 éve találkoztam vele, valami ifjusági ötletbörze-könyvben (fél-scifi)

  Az oka az, hogy kétségtelenül csábító a Föld légköre fölötti rengeteg energia, ami nem függ a földfelszíni (kiszámíthatatlan) időjárástól.

  És mindegyik ötlet ugyanott bukik: az energia lejuttatása. Eddig ugyanis kétféle űr-erőmű "volt" (ötlet szinten): egyik közvetlenül a fékező légkör fölött, ami eléggé közeli, csakhát gyorsan mozog, emiatt nem tud egyetlen földfelszíni állomáshoz kötődni. A másik a geoszinkron pályán keringő, ami ugye mindig a saját energiafogadó állomása fölött "lebegne", csakhát rettentő messze.

  És most jönnek ezzel a még távolabbi csodával... hát ez a cikk egy ifjúsági olvasmány a tud-tech iránt érdeklődő egészen fiataloknak, megmozgatja a fantáziájukat, és ez jó.
 • Csirke4
  #13
  Kitaláltam egy háliwúdi megoldást.
  Szerintem küldjük fel brúsz williszéketa holdra ássanak egy nagy lyukat, rakjanak bele sok-sok atombombát és robbantsák fel az egészet, így amikor napfogyatkozás lenne sokkal több napfény jut el a földre és így effektívebbek lesznek a napkollektorok.
  Energiaprobléma megoldva.
 • Mat666
  #12
  Jól hangzik úgy 200 év azt meg is csinálják.
 • drfaust
  #11
  Ez elég nyakatekert megoldás én inkább a hídégfúzióra adom a voksom, ha már sci-fi-röl van szó.
 • gezu1025
  #10
  A dolog "egyszerű": Szépen el kell sugározni a Hold-ra ( átjátszó műholdakkal ) az energiát ahol van hely építeni ilyen nagy dolgokat és még leporolni sem kéne naponta És onnan továbbküldeni a föld-re ami már gyerekjáték.
 • amitakartok
  #9
  Áh, nem jutna az el addig. Nem olvastad a cikket? A műhold rézből lenne, vagyis már a kilövés előtt lenyúlnák és legközelebb színesfémtelepen tudnád viszontlátni.

  Plusz ez a vitorlás ötlet furcsán hangzik. Mióta lehet napvitorlát arra használni, hogy egy helyben maradjon? Ekkora távolságból nem elég nagy a Nap gravitációja ahhoz, hogy a napszélnek a vitorlára kifejtett tolóerejét kompenzálja.

  És aki kb. 75 millió kilométerről eltalálna egy Föld méretű célpontot úgy, hogy a napszél folyamatos változásai miatt a műholdat állandóan manőverezni kell, annak le a kalappal.
 • Me0w
  #8
  Gyengebbek kedveert: Alderaan.
 • duke
  #7
  "Ilyen távolságokban még egy erősen fókuszált lézer is több ezer kilométer széles szóródást produkál, mielőtt sugara elérné a Földet"

  Nekem gyanus, hogy ezek inkabb egy halalcsillagot akarnak epiteni, aztan majd a fold is az Olderan sorsara jut.
 • Szefmester
  #6
  Ekkora megalkothatatlan lencse helyett, megpróbálhatnák átjátszóműholdakkal... befogják és továbbítják az energiát, a működésükhöz meg ami kell azt lecsippentik. :) Persze ott meg előjönne a tenorista gond.. egy ilyen energiájú lézer már meg tudna pörkölni ezt-azt.
 • kvp
  #5
  Ezt az energiagyujtesi technikat mar Tesla is megemlitette. Csak o nem egy muholdat kuldott volna fel (mivel meg nem letezett urhajozas), hanem a Fold legkoret, egesz pontosan a magneses vedopajzsot lyukasztotta volna ki, hogy a napszel energiaja a felszinen antennakkal befoghato legyen. Az altala tervezett energiaatviteli rendszernek ez amugy is egyfajta mellekhatasa lett volna, javitva ezzel a rendszer energiahatekonysagat. Annyi tortent, hogy a kiserletei soran rajott, hogy ez rossz otlet, mert a foldi eletre negativ hatassal van a sugarzas. (igy esett kutba a rontgencsoves audio erositoje is, bar csak kesobbi, Rontgennel folytatott levelezesebol derult ki, hogy valojaban rontgencsovet keszitett, ami vegulis tenyleg csak egy elektroncso fajta)
 • Turmoil
  #4
  Ami "pár" év alatt lehúzná a Holdat a légkörbe :)))
 • brueni
  #3

  Edison úgy mondaná: ez az egyik módja annak, hogyan ne állítsunk elő energiát a Föld számára
 • nagylzs
  #2
  "A sugár befogásához azonban egy soha nem látott méretű optikára lenne szükség, egy több tíz, vagy akár száz kilométeres átmérővel rendelkező, gyakorlatilag tökéletes lencsére"

  Egy 100 km átmérőjű területre lehetne a szaharába hőtükrös hőtározós naperőművet telepíteni, kevesebb költséggel. Kb. ugyan azt tudná.
 • gombabácsi
  #1
  szerintem a Holdról kéne a Föld légkörébe lógatni egy marha nagy széturbinát :)