19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• tigeroo
    miért meglepő ez? abban a világban amint megtanultál járni már mehettél is egész nap a földet túrni... szóval szívósabbak voltak, a könyvben a stark gyerekek meg vadásztak, vívtak, szóval nem értem miért meglepő ez. a középkorban amúgy is úgy gondolták hogy a gyerekek csak kis termetű felnőttek, és régen ez nem volt annyira szokatlan, nem a mai tespedő városlakókból kell kiindulni.

nagy sándor 20 évesen uralkodott egy egész birodalom felett
    viktória királynő 18 évesen írország és nagy britannia királynője
    pocahontas 13 éves volt, hasonló bátor tetteket hajtott végre mint arya
    ötödik baldwin 6éves korától 9évesen, a haláláig uralkodott jeruzsálemben
    hatodik edvárd király 9-15éves koráig (haláláig) uralkodott anglia és írország felett
    nyolcadik károly 13 évesen lett franciaország királya
    braille a braille írást 15 évesen találta fel.
    zuckenberg a facebookot 20 évesen

:::SPOILER:::
    nem véletlen hogy a könyvben robb is állandóan tanácskozott... csak egy serdülő akiről az anyja sem tudta eldönteni hogy mikor beszél belőle a gyerek és mikor a férfi.
  • Shiwo
    nem problémás, itt eleve nem 14-nek szánták őket, hanem 16-17 évesnek

valahol volt írva, hogy az író is "öregítené" őket, ha csak most állna neki a megírásának
  • [NST]Cifu
    Lássuk be, hogy azért dramaturgiai változtatásokra szükség volt. Én is nagyon örültem volna annak, ha a csatajelenetek nem kerülnek kivágásra, de nyilván túl sok pénzbe fájt volna a produkciónak. Tyrion karaktere kapott egy kis plusz élt, ami szerintem inkább használt a sorozatnak, mint ártott.

Ha már "ez nem tetszik" teadélutáni elmélkedést tartunk, engem inkább a karakterek kora zavar. 14 éves karakterek bőven 20 feletti színészekkel eljátszva kicsit problémásabbak. Szerintem.
  • Palinko
    hát a buzulást, meg Tyrion kalapáccsal való fejbeverését és ezáltali csata kihagyást én nagyobb bakinak ítélem mint a spoileres részt.
  • szucsy89
    Minden elismerésem a sorozat készítőié. A könyvben valahol fél távon járok, előtte megnéztem az egész évadot. Olyan szinten hűek maradtak a könyvhöz, hogy le a kalappal, ugye én mivel a sorozat befejezése után egyből elkezdtem olvasni a könyvet, tisztán emlékeztem a párbeszédekre is, és a legtöbb dialógust is szóról szóra átültették, valamint minden jelenetet pont úgy láthatunk ahogy a könyv leírja (1-2 nagyon ritka kivételtől eltekintve), azért ilyet én még nem nagyon láttam se pl. a Gyűrűk Urában, se az Angyalok és Démonok-ban hogy csak olyanokat mondjak ahol a könyvet is és a filmet is kivégeztem. :) Egyébként tényleg magát olvastatja, remélem a többi rész is hozza majd ezt a színvonalat. :)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Egyedül Tyrion karaktere lett kicsit másabb, ugye a sorozatban minden nap más szajhával feküdt ágyba, a könyvben azért 1-2 említést tesznek ezekről a kalandokról és ennyi... :)
  • MaRee
    Beraktam a fejléc alá, jó kis térkép.
  • Belkar
    gameofthrones.hu onnan amit linkeltél csak ez egyben van hátha valaki nem találta meg :)
  • datango
    nagyon szép!! a forrása ?
  • Belkar
    Itt a teljes térkép ha valaki nem találná meg
  • [NST]Cifu
    A Plusz/Minusz értelme elviekben az, hogy a hasznos hozzászólásokat jutalmazd, a káros, fórumképtelen hozzászólásokat pedig büntesd. A fórummotorokban (ahol használnak ilyet) be lehet állítani egy minimális pontszámot, így akinek csak haszontalan hozzászólásai vannak, és ezért minuszolva lettek, nem is jelennek meg egyáltalán neked.

Aki viszont hasznos hozzászólásokat csinál, az meg kap egyfajta elismerést.

Persze a dolog fonákja az, hogy sokan inkább az adott illetővel szembeni szimpátiájukat fejezik ki a plusz/minusszal, nem pedig a hozzászólásait minősítik...
  • setuh
    Köszönöm!Kapod a jól megérdemelt +-od xd.
  • datango
    nem sok. csak divat! :)
    de kerestem neked egy használható magyar leirast a térképről!
    (kérek érte +t :) )

Magyar Game of Thrones
  • mascarun
    Most van értelme ennek az értékelésnek?
    Hébe-hóba nyomok egy +-t de nem tudom hogy ezen felül jelent e valamit a kommentelőnek.
  • datango
    mégse bocsi, nem kivehető a fényképen a helységnevei mert olyan kicsi a karakter :(((
  • datango
    lefotozom hogyha a hozzászólásomat pozitívan értékeled!!
  • MaRee
    Ha van rá igény akkor megpróbálok átfotosoppolni egy angol térképet magyarra, de kell majd egy kis segítség, nem minden helynek emlékszem a magyar nevére!
  • setuh
    Esetleg, nem fényképeznéd le légyszi?
  • datango
    nekem nincs szkennerem :( de ha van egy két hely amit szeretnél magyarul akkor írd és megnézem neked a könyvből!:D
  • setuh
    Elég lenne ha valaki bescannelné :D,ebookon olvasom abba meg nincs térkép és nem az,hogy szótár mert megérteni megértem de a magyar fordítása eltér a rendes jelentésétől és így nehézkesebb minden helyet beazonosítani.
  • datango
    hát magyarul, csak a könyvben van a térkép átfordítva, úgyhogy szerezz be egyet! vagy szótár?
  • setuh
    Roppant aranyos vagy,csak angolul találtam egy zsákkal de magyarul sehun!
  • mascarun
    Na jó mégse! de majd linkel valaki!
  • datango
    térkép

igaz hogy ezek nem magyarul vannak, de gondolom így is aranyosabb vagyok mint ha csak annyit írok hogy olvass vissza!
  • mascarun
    Visszakeresel itt a fórumon szerintem találsz egy valaggal!
  • setuh
    Hi!

Térképet magyarul tud valaki linkelni?
  • Zomil
    nekem is :)
  • Lunki88
    Nekem már a csengőhangom is ez.
  • 89
    Ha még nem hallgatnátok éjjel nappal, akár a könyvek olvasása mellé:
    Soundtrack playlist
  • datango
    jah, házi sárkány?:D
  • Kata
    Kezdetnek ott van pl. Cersei... :)
  • tigeroo
    megfogod tudni a választ hamarosan
  • vg
    Tegnap kezdtük el nézni barátnőmmel, nagyon tetszik! Lesznek benne sárkányok?
  • jugen
    Végül is
  • MaRee
    Stannis mondja, de azt nem árulom el, hogy miért és mikor
  • Belkar
    Azért Stannishoz jobban illik ez a szöveg :) Meg tényleg hasonlít a hang is...
  • Lunki88
    Engem inkább Ser Jorah hangjára emlékeztetett.
  • Belkar
    Nem tudom ki volt az az okos aki ezt kitalálta... Egyébként egyesek szerint a teaserben a Stannist játszó színész beszél :)
  • Lunki88
    Akkor továbbra is Game of Thrones címen fog futni a sorozat? Gondolom ha Clash of Kings néven folytatódna akkor néhányan nem tudnák mi az. :D
  • immovable
  • 89
    éreztem, ezért meg sem közelítettem a play gombot :D