19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• MrSpock
    "Én az ilyen csodás érvekre, hogy "jogalap" azt szoktam mondani, hogy oké, akkor jöhet a Római birodalom, hiszen csaknem egész európát (és észak-afrikát) uralták évszázadokig? :)"

A rómaiak is katonai erővel foglalták el egész európát,tehát semmi közük nem lett volna a Gallokhoz,Germánokhoz és a több népekhez akik éltek mondjuk saját földjükön,és egyfajta maguk alapított államokban,vezetőkkel.És nem azt tervezgették hogy akkor elfoglaljuk egész itáliát,és mi leszünk a császárok! :D Itt az a lényeg minden esetben kik azok akik létrehozták az országot,letelepedtek benépesítették,effektíve erőszak nélkül. Mert ha mindenki maradt volna a történelemben a saját határain belül akkor nem lettek volna gondok.
  • TDantes
    Nézd, a jogalap igenis fontos. Legalábbis a középkorban. Nézd meg azokat akik jogalap nélkül kerültek trónra, vagy akartak trónra kerülni. Nem nagyon voltak sikeresek. Vagy gyorsan elbuktak, és a korona közelébe se juttak, vagy csak minimális ideig uralkodtak. Gondolj bele. Magyarország. I. László. Örökösének Álmos herceget jelölte ki. De, Kálmánnak volt jogalapja az öröklésre. Mellé is álltak az urak, nem Álmos mellé, persze bár voltak Álmos-hívek is, de ez mindegy. Vagy Aba Sámuel...bár király lett, de neki semmi jog alapja az uralkodásra, bár uralkodott, de rövid ideig, és meg se tudta szilárdítani uralmát, bár ennek más okai is voltak, a lényeg hogy nagyon fontos volt a jog alap. No meg a szertartások. Nem csak jogosnak kell lenni a trónigénynek, a szertartásoknak is stimmelniük kell, és persze kell hogy illetőnek legyen katonai ereje, meg mellette álljanak az urak.

De ez nagyon Off...és nem sok köze van a sorozathoz, a lényeg hogy ez mindig fontos .

Na most a Habsburg újra egyesítésre is volt jogalap. A török álltal megszállt rész, az Habsburg ház területe. Habsburg ház örökölte a magyar koronát, így a magyar koronához tartozó minden földre nekik van joguk. Nem csak azért verték ki a törököt az alföldről mert kellet nekik az Alföld, meg szemben álltak az oszmánokkal, hanem az a terület az övék volt.
  • TDantes
    Azért a középkorban nő nem lehetett király. Akár jogos, akár nem. Legfeljebb a fia, vagy férje de így önmagában nem lehetne ő semmi. Senki nem állna mellé. De hát sárkányok sincsenek a valóságban szóval...
  • TDantes
    Persze, a valóságban ilyen esetekben régens uralkodott a fiatal király felett, de hát ha megvizsgálunk pár trónviszályt, hát az urak nagy része Stannis mellé állna, nem egy gyerek meg a régense mellé. Azt szolgáljuk aki uralkodásra termett-és joga van a trónra, nem pedig egy gyereket.

Ha ilyen helyzet lett volna a középkorban, következőt tudnám elképzelni.
    Joffrey trónra kerül ugyan, régenssel, de Stannis, a seniorátus elve alapján is királlyá választják hívei, és az urak többsége mellé állna, Renly is(mert hát neki még joga sincs a trónra, amíg Stannis él)valamint az északiak is bizonyára, kipenderítenék a fenébe Joffrey-t , Stannis trónra ülne. Aztán...Joffrey-t vagy bezáratná, esetleg kapna egy kis megvakítattást, mert az jó, aztán pár évvel később, valószínűleg a két testvér esne egymásnak a trónért.

De hát ha így írták volna meg a sztorit, akkor nem lehetne belőle barmi hosszú könyv sorozatot készíteni. Meg ez olyan dolog, azon se gondolkodunk el a Gyűrűk Urában Gandalf-nak van-e koronázási joga, miért ő teszi a koronát Aragonr fejére...elfogadjuk, nézzük.
  • [NST]Cifu
    Bár én azért úgy vagyok vele,akik alapították,vagy évszázadokig trónoltak,azoknak van több joguk hozzá. Ugye pl magyarország sem lett törökország,vagy egyéb akik elfoglalták az országot,és uralkodtak.

Pardon, de az Oszmán birodalom térnyerésekor az ország sokáig három felé volt szakadva. Nem holmi jogalap miatt egyesítették újra, hanem katonai erővel foglalták vissza.

Én az ilyen csodás érvekre, hogy "jogalap" azt szoktam mondani, hogy oké, akkor jöhet a Római birodalom, hiszen csaknem egész európát (és észak-afrikát) uralták évszázadokig? :)
  • MrSpock
    Köszi a kimerítő válaszokat. Bár én azért úgy vagyok vele,akik alapították,vagy évszázadokig trónoltak,azoknak van több joguk hozzá. Ugye pl magyarország sem lett törökország,vagy egyéb akik elfoglalták az országot,és uralkodtak. Persze erővel,háborúkkal el lehet venni mindent,és ugye lehet jól-rosszul felügyelni egy birodalmat. Itt is azt nézzük ki mennyire hataloméhes. Dany visszaakarja szerezni ami egykoron családjáé volt,érthető a motivációja. Starkok nem igazán akarnák a trón ahogy Robb is mondta,csak szolgaként nem élnének. Lannisterek foggal-körömmel harcolnak megtartásáért,bármi áron. Többi család is szeretné azért megkaparintani,de hát közben meg nem is törődnek a másokkal,és a tél közeleg ugyebár. Talán ezt úgy lehetne lezárni,hogy minden a helyére kerüljön..a mások betörnek..és a birodalom elveszőben..Starkok még küzdenek..majd jön Dany és a sárkányok és elpusztítják a másokat,mivel a tűz megöli őket. És mindenki visszakerül eredeti helyére. De ez tuti nem így fog lezajlani :D
  • [NST]Cifu
    Bocs, hogy belevaú, de a trón és a birodalom azé, aki megszerzi, és uralkodni tud rajta. Ha megnézed Steve Downie által belinkelt Targaryen-ház névsorát, látható, hogy még házon belül is volt polgárháború. Visery és Daenerys pedig egyszerűen nem rendelkezett elegendő erővel ahhoz, hogy akár csak egy falut is magukénak kiálthassanak ki, nemhogy a Vastrónt. Én úgy vélem, hogy a felkelés után jogot formálni a trónra ugyan lehet, de megfelelő katonai támogatás nélkül nem fog igazán komoly erő a zászlajuk alá gyűlni. Ez a katonai támogatás lett volna Drogo hatalmas serege...

Ha nem vesszük tudomásul, hogy Joffrey valójában nem Robert Baratheon fia, mert nem tudjuk bizonyítani, akkor Joffrey a jogos uralkodó. A TDantes által említett dolgok miatt igazi uralkodás helyett azonban régens uralkodna helyette (vagyis Cersei-nek kellene megmondania, mi hogyan történjen a birodalomban - ezért is olyan dühös például az apjára, aki Cersei parancsa ellenére nem indult el azonnal King's Landing irányába).

Ha figyelembe vesszük, hogy Joffrey valójában Jamie fia, akkor viszont Stannis Baratheon a jogos király, ez nem is vitás.
  • Narxis
    Reméljük visszakapja.
  • Zomil
    Hát mivel a Targaryenektöl eröszakkal vették el a tront igy végülis sztem nekik kéne ott ülni.
  • TDantes
    Attól függ. Mivel egy középkori (fantasy) világról van szó, seniorátus vagy primogenitúra. Vagyis vagy a legidősebb férfi rokon, vagy a király elsőszülött fia.

Ha a valós középkori eseményekre vetítenék ki, akkor Stannis, mert a király fia, túl fiatal. Túl ostoba, túl gyenge kezű, a trónra nem egy gyerek kell, hanem egy felnőtt örökös, a seniorátus elv alapján Stannis.
  • Steve Downie
    Itt látható egy uralkodói névsor a kezdetektől, ők mind Targaryen-ek, szóval Daenerys-nek kellene ott ülni, de persze a többiek a 283-ig tartó időszakot figyelembe sem veszik, hanem Roberttől kezdve számolják.

• SötétBarom
    A szöszit, nem? :D
  • MrSpock
    Tényleg,igazából kinek kellene ülni a vastrónon? Ugye itt egymástól foglalgatták el,stb..de melyik családot illetné meg alapból?
  • Belkar
    Az hogy ki a törvényes király és kinek tartozik ténylegesen hűséggel elég nehéz megválaszolni de mivel jelenleg Joffrey ül a Vastrónon így ő a Birodalom feje és mivel ő hivatalosan félig Lannister ezért hoztam Lannisportot példának. Igazából mondhattam volna Highgardent (nem tom mi a magyar név) vagy akármelyik déli várost a lényeg az hogy Észak megtámadása egyáltalán nem árulás mivel az északiak jelenleg a vastrónus ellen harcolnak.

Azt tudom hogy Balont egyáltalán nem érdekli hogy kinek tartozik hűséggel és kinek nem, nem is ez volt a mondandóm lényege :)
  • mikromanus
    Lannisport tudtommal a Lannistereké, vagy nem? Mert nekik aztán nem tartozik hűséggel. Ha komolyan is venné a hűséget/hűségesküt, akkor is max Joffreynak, vagy a BAratheonok valamelyikének engedelmeskedne (azaz most már csak Stannis lenne esélyes, mert Renly "kiesett" a játékból).
    Amúgy nem veszi anynira komolyan ezt a dolgot az öreg. Azért nem támad Lannisportra, mert
    - szerinte túl erős a védelme
    - nem tesz szivességet azoknak akik megölték két fiát korábban (Starkok)
    Kb ennyi. Nincs itt szó hűség-kérdésről :D
  • Belkar
    Balon Greyjoy a vastrónusnak fogadott hűséget nem Északnak. Akkor követett volna el árulást ha Lannisportra támad. Egy kívül állónak még úgy is tűnhet hogy a birodalmat szolgálja. Az más kérdés hogy meg akarja tartani magának északot és király akar lenni...
  • Piszkos  Fred
    Damu Roland
  • suba53
    Biztosan szerepet játszott ebben a hívások és sms-ek tartalma is. :-)

Szinészideáljaink gyakran otromba macsók a való életben.

Biztosan tudtok ti is példákat sorolni.
  • MaRee
    Akkor te csak Brienne lehetsz
  • G_ArchAngel #2689
    Lenyelhetnem egeszben es meg sem latszodna rajtam:)
  • Narxis
    vááá, tényleg :DDD
  • dudusrac
    "zold szemem van es oszes-szokes hajam"

ÖÖÖ...Joffrey, te vagy az?:D
  • G_ArchAngel #2686
    Nekem a laptopomrol vettek, mikor mentem haza Lutonrol Budapestre.
    Oke, talan a kockas afgan kendo viselese salkent nem volt a legjobb otlet angol repteren, de zold szemem van es oszes-szokes hajam.
  • Narxis
    Jaja, ott már ennyi is elég ok.
  • mascarun
    "sokszor hívogatta őt a férfi és számtalan sms-t is küldött neki"
    Emiatt vettek tőle DNS mintát és ujjlenyomatot?
  • ZZ88
    http://www.origo.hu/teve/20120510-letartoztattak-sean-beant-a-gyuruk-ura-es-a-tronok-harca.html
  • ZZ88
    Igen, gyenge jellem, azt a kevés jó tulajdonságát elnyomja a becsvágya.
  • mindero
    Mondjuk ez nem is a 2. könyvben volt akkor...
  • mikromanus
    Belekerestem a könyvekbe. Csiklandozó még szerepel Arya listáján azután a rész után is ahol épp tartok. Ez alapján másik gazember volt a kívánságlistáján az első. De ezt írta 89 is :)
    Ezt a mozzanatot akkor picit előrehozták és módosították. Szorosabbra van húzva itt a történet elég erősen...
  • ddany7
    tegnap letudtam minden érettségit, ma este állok neki! :D
  • 89
    nem muszáj, csak érdemes :) jóval nagyobb élmény, mint a sorozat maga, viszont nagyon oda kell figyelni szinte minden mondatra, hogy teljesen képben legyen az ember és ne veszítse el a fonalat :)
  • ddany7
    akkor a lényeg,hogy muszáj elolvasni a könyvet :-P
  • Hoz_Hun
    Pedig a lista mekkora királyság. :) Annyia Arya-ás. Tisztára mint a Kill Bill-ben, megy végig rajta aztán huzza ki a neveket. :D
  • 89
    nem írt halállistát Arya...csak mondogatta a neveket magában éjjelente, de a nevek száma is meg lett kurtítva valamelyik részben, mivel nem mutattak annyi szereplőt ahányat utált :D
  • Hoz_Hun
    Akkor lehet még is jól emlékszem. :)
  • Hoz_Hun
    Jah, nem is úgy gondoltam, hogy itt a várban, hanem hogy elsőre valaki mást kért és a kínzós csókát csak felvette a listájára. Aztán később felismeri egy kocsmában és a csetepatéban, - hogy úgy fogalmazzak - többszörös szúrt sebbel életellenes bűncselekményt hajt végre rajta :). De akkor lehet, hogy az valaki más és rosszul emlékszem.
    Apropó, halál lista. Nagyon remélem, hogy ezt nem hagyják ki a sorozatból. Már el kellett hogy kezdje írni, nem?
  • 89
    hát a film szerint: 1. Csiklandozó 2. Ser Amory Lorch
    könyv szerint: 1. Chiswyck 2. Weese 3....assszitted mi?:P:D
  • ddany7
    és akkor mi van a 3 névvel? mármint akkor még kell lenni 2névnek amit "kérhet", nem ?!
  • 89
    nem keveri össze...a Csiklandozót Arya öli meg egy fogadóban...nem tudom ezt is miért kellett megváltoztatni :S
  • mikromanus
    Arya csak azt a szolgát vagy istállófiút bökdöste meg szerintem akivel még az első évadban futott össze mikor elkapták az apját és a nővérét + kinyírták a Starkok embereit. A könyvben a kettes számúnál volt eltérés. Nem volt ilyen életmentő kérése Arya-nak. Azért remélem a harmadik nevet nem módosítják! :)