19495
A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
MaRee #2748 Nagyon szép összefoglaló, köszönjük! Cupholder amúgy pohárnok szerintem :D -
#2747 köszi szépen! :)
Mondjuk az elsö könyvet olvastam, igy azokkal tisztában vagyok szerencsére. A 2. könyvre is majd az évad befejezése után fogok sort keriteni. Aztán majd meglátom kibirom-e a következö évadig :D -
#2746 legalább azoknak is tud újat mutatni a sorozat, akik fejből fújják a könyv minden részletét...engem speciel nem zavarnak az eltérések, bár csak egyszer olvastam a könyveket :) -
#2745 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!1.: Eleve már az első évadban "el lett szúrva" a cím. A könyvsorozat címe "A Song of Ice and Fire", a "Game of Thrones" az első novella címe volt, ezzel szemben a sorozat címe lett Game of Thrones...
2.: Ez szintén első évados dolog, the a könyvben a White Walkers-eket Others-nek (másoknak) nevezik sokszor. A sorozatban ezt az elnevezést egyszer sem használták (állítólag a Lost-ban használták ezt a kifejezést sokszor, és nem akartak semmi áthallást, de nem tudom, ez igaz-e)
3.: Néhány név megváltozott, például Asha Greyjoy-ból Yara Greyjoy lett, állítólag azért, hogy ne keverjék össze Osha-val. Az első évadban is volt ilyen, ott Robin Arryn volt Viharvég gyermek-uralkodója a sorozatban, holott a könyvben Robert volt még, őt Robert Baratheon-tól akarták jól elkülöníteni.
4.: Szinte mindegyik gyerek karakter idősebb, mint a könyvben, például Rob Stark ugye 14 éves volt az első évad idején, Sansa 11 éves, de Draeneys is mindössze 13...
5.: Szintén első évados visszatekintés, hogy a könyvben sose volt kifejtve konkrétan a Renly Baratheon és Loras Tyrell közötti vonzódás és kapcsolat, erre a könyvben csak utalás volt.
6.: Első évados visszautalás Grand Master Pycelle esete is, aki például a könyvben nem kurvázott.
7.: Sok esetben éltek a kihagyott részek miatt keletkezett rések kitöltésével, amit egy-egy jelenetben pótoltak, ilyen volt az első évadban a Shae-Tyrion-Bronn ivós-játéka, ahol ugye Tyrion elmesélte az első szerelmének a történetét. Ilyenek egyébként Ros, az Winterfell-ből King's Landing-ba vándorolt kurva jelenetei is, ő például teljesen hiányzott a könyvből. Az első évad végén Varys és Littlefinger közötti kölcsönös tiszteletről szóló jelenet szintén teljesen új.
8.: Rakharo, Draeneys egyik vérlovagjának ugye csak feje jött vissza, a könyvben nem halt meg. Draeneys-ék amúgy a sivatagban több kihalt várost is találtak.
9.: Cleos Frey le lett cserélve Alton Lannister-re, állítólag azért, hogy ne kavarodjon össze a néző az összetett családi összefonódások miatt.
10.: Rob Stark és szerelmének kapcsolata is teljesen más, a könyvben Rob egy számszeríj sérülését látta el Jayne Westerling, akinek a háza a Lannisterek zászlóhordozója. A sorozatban nevet még nem kaptunk a hölgyre, de a találkozásuk teljesen eltérő.
11.: Arya szálja jelentősen eltér a sorozatban látottaktól. Eredetileg mikor a városi őrség rajtaüt Yoren csapatán, Arya elmenekül pár kölyökkel (Gendry (Robert Baratheon bastardja), két városi csirkefogó, akiből az egyik lába megsérült, egy nagyon fiatal kislány, akinek az anyja meghalt, valamint három idősebb fiú, akik közül egyik belehalt a sérülésébe, kettő pedig lelépet a csapattól). Egy félig felégetett faluban próbálnak élelmiszert szerezni (mivel menekülésük óta szinte csak bogarakon éltek), ahol azonban a Lannister zászlóvivők terrorizálják a helyi lakosságot, és próbálnak meg információt gyűjteni az őket zaklatókról. Itt elfogják Gendryt, majd amikor ki akarják szabadítani Aryát és a másik srácot is, a sérült srácot megölik, a kislány pedig elmenekül. Itt találkozik a Ticklerrel, akit később Arya öl meg.
Teljesen megváltoztaták az utána következő részt is, ugyanis Arya nem Tywin Lannister szolgálója (mi a helyes szó a cupholderre?), hane, Roose Bolton-é.
12.: Torrhen Karstark-ot a könyvben Jamie Lanniester abban a csatában öli meg, amikor elfogják. A sorozatban a legutóbbi részben a láncával folytotta meg, ezért akarja az idősebb Karstark a fejét venni. Jamie nem szabadul ki a könyvben a cellájából.
13.: A könyvben Janos Slynt helyére egy másik urat neveznek ki a városi őrség fejének, a sorozatban Bronn kapja a megtiszteltetést.
14.: A sorozatban Loras Tyrell kimondja, hogy szerinte nem Brienne ölte meg Renly-t, a könyvben végig meg van győződve arról, hogy ő tette.
15.: A könyvben Theon nyolc hosszú hajót kap, hogy a halászfalut lerohanja, a sorozatban csak a Sea Bitch-et kapja egyedül.
16.: A könyvben Sansát "csak" egy kő találja fejbe, és nem próbálják megerőszakolni. Ellenben Joffrey udvartartásában vendégeskedő Lollys Stokeworth-ot ragadják el, és erőszakolják meg vagy ötvenen.
17.: Jon Snow és Ygritte jelenetei is teljesen megváltoztak, eredetileg Jon hagyta elszökni, és a testvéreivel kapta el, a sorozatban ugye egyedül volt ekkor.
18.: Stannis és Melisandre szexjelenete nem szerepelt a könyvben, bár utalás volt rá a későbbi könyvekben. Ellenben Stannis feleségét, Selyse királynét sose mutatták, pedig a regényben párszor szerepelt.
19.: Teljesen kimaradt az a rész, amikor Zúgóban táborozik Rob Stark hadereje, miközben Cat apja haldoklik. Szintén kimaradt az, ahogy eközben Winterfell-ben Bran és Rickon az aratás ünnepét tartja, így kimarad a Winterfell-be küldött két Walder srác is, illetve a két Reed gyermek is.
20.: Osha a könyvben lefegyverez egyet Theon katonái közül, megszerezve a lándzsáját. A sorozatban levetkőzik és lefekszik Theon-al.
21.: Littlefinger és Tywin beszélgetésére nem került sor, ez is egy olyan jelenet, ami "megmagyarázza" azt, ami kimaradt a könyvhöz képest.
22.: A legutóbbi részben a Tyrion és Cersei közötti érzelmekkel teli jelenet is teljesen új, a könyvben hasonló sincs.
Így hirtelen ennyi rémlik... -
sandor8206 #2744 közöd?
amúgy értelmezési gondjaid vannak? hol írtam, hogy nem tetszik?
ok, hogy nehéz nyelv a magyar, de egy magyarnak is ? -
G_ArchAngel #2743 Tobb sorozat eseteben nekem mar bevallt, ha nem tetszett, akkor nem neztem. Probald ki. -
#2742 spoilerben vagy pmben elmondanád h mik voltak a változtatások(nem az aprokra gondolok), mert érdekelne :) -
sandor8206 #2741 nem -
#2740 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!most kajak megölték a 2 kis starkot? mi lett hordorrral és a vad nővel? bocs hogy nem tudom a neveket :( -
sandor8206 #2739 gyengébb az egész évad az elsőtől sajnos -
#2738 ez volt a season legunalmasabb része... -
MaRee #2737 Jó rész volt szerintem, főleg a legvége. Jamie végre kimutatta a foga fehérjét. -
G_ArchAngel #2736 Az oreg jovahagyasaval tortenik minden, en nem parazok. -
#2735 Kezdenek egyre nagyobb és több változtatást csinálni a könyv és a sorozat között. Ez csak azért érzékeny pontja pont ennek a sorozatnak mert amúgy is elég bonyolult az eseményszál. Előbb-utóbb olyan hibába fognak futni hogy a könyv egy teljes szálát le lehet nullázni. -
ddany7 #2734
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!de most akkor a qarth 13ból maradt 2? -
#2733 jah ok, köv rész promojában mintha 2őt mondtak volna akkor lehet azon kívül :D -
Neoncsoves #2732 -
#2731 3 rész lesz még -
G_ArchAngel #2730 Miert, ez csak 9 epizodos evad? -
#2729 2rész és vége -
#2728 nem volt egy nagy eresztés ez a rész. még mindig sok mindent hiányolok :\
-
ddany7 #2727 sztem semmilyen volt ez a rész... -
#2726 Én csak önmagamat tudnám idézni: kib. jó rész, ismét epic befejezéssel :) -
sandor8206 #2725 gondolom nincs felirat, azért -
#2724 Hogyhogy még nem megy a duma az új részről? -
Neoncsoves #2723 Nope. Just Chuck Testa -
#2722 George R.R. Martin szemelyesen -
#2721 ki ez? chuck testa? -
#2720 Baromi kényelmetlen és hideg lehet ez a trón :) -
Hoz_Hun #2719 Megvan a nyertes, kinek kell ülni a trónon. :) -
#2718 -
#2717 -
TDantes #2716 Jó persze, de más a sorozat(könyv) és az, hogy zajlott a trónutódlás a valós feudális társadalmakban. -
#2715 Jó ha nem jön ameteorit akkor ember sem lenne,Dínól élnének mai napig,és nem írkálnánk itt nagy okosságot :D Most az más kérdé hogy ki honnan avászkodott be egy területre,de magyarok is idejöttek hmm itt van effektíve egy üres placc jó lesz ez nekünk. Mert valahogy csak benépesítették az emberek aföldet,és elhelezkedtek. Csak mint tudjuk van akinek semmi sem elég,és ekkor jönnek a csaták!
Lentebb dologhoz,a győztesek írják atörténelmet? Érdekes németek 20.században 2x buktak mégis ők írják most is a dolgokat európában akkor hogy van ez? :D
Ennyit off..:)
Mondjuk én is Danyt látnám szívesen a trónon,mint királynő,sárkányok anyja,és vigyázná a népek biztonságát. Persze szépen felosztva a családok között a területeket,akik békében élnének,hisz mindegyiknek meg van a saját specialitása,nem csaka háborúzás. -
#2714 ...akkor most rohadtul sokan lennénk Afrikában. Az a probléma az érveléseddel, hogy az emberi korszak hajnala óta állandóak a háborúk és a vándorlások, ráadásul ne felejtsd el, hogy a középkorról beszélünk. Itt a klasszikus értelemben vett nemzetfogalom egyszerűen nem létezett (Magyarországon nagyjából úgy Bocskai magasságáig, de még akkor is csak kibontakozóban volt valami), a hatalmi élet szereplőinek elsődleges célja mindenkoron a család és a név bebiztosítása volt, még akkor is, ha - hála Istennek - egyáltalán nem nehéz a történelemkönyvekben elég anakronisztikusan "hazafiaknak" beállítani ezeket az embereket. A GoT meg elég korrektül reprezentálja ezt.
Róma, Itália az övék lenne...? A francokat. A hét domb, az esetleg, de még az sem, hiszen az egyik legenda szerint oda is Trójából cuccoltak át. Onnan meg...? :] -
G_ArchAngel #2713 Szerintem Tyrion: nem hulye a penzhez es lenne folyamatosan szex es pialas is:) -
Belkar #2712 Lehet hogy Stannisnak van a legerősebb trónigénye de ahogy Renly is megmondta senki nem szeretné őt látni a trónon. Ha a jelentkezők közül kéne választani én azt mondanám Dany lenne a legjobb uralkodó. -
G_ArchAngel #2711 Altalaban a kronikasok, de ez reszletkeredes... -
#2710 Ott a pont. -
#2709 A történelmet a győztesek írják.