19471
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.


Interaktív térkép

Világtérkép


 • gsanya21
  #19471
 • gsanya21
  #19470
  Az HBO október utolsó napjaiban robbantott bombát, hiszen elkaszálták a Bloodmoon munkacímű Trónok harca előzménysorozatot, melynek Jane Goldman lett volna a showrunnere és Westeros misztikus történelmét mutatta volna be. A produkciónak a pilot epizódját is leforgatták, a csatorna képviselői a látottak alapján azonban nem szavaztak bizalmat a szériának. Helyette rögtön 10 részre rendelték be a House of The Dragont, amely a Tűz és vér című regény adaptációja és a Targaryenekről szól. George R. R. Martin most érdekes nyilatkozatot adott és elárulta, mit gondol a Bloodmoon bukásáról.
  George R. R. Martin felháborodott a Bloodmoon elkaszálása miatt
 • gsanya21
  #19469
  A Trónok Harca talán véget ért, de Westerosnak és a Hét Királyságnak távolról sem kell búcsút intenünk. Jóllehet, az HBO egyelőre passzolta az elsőként bejelentett előzménysorozatot, vele együtt pedig a legendás Hősök Korát is, de ezzel egyidejűleg rábólintott egy másik történetre. A rögtön tíz részes, tehát egész évados megrendelést kapó House of the Dragon George R.R. Martin Tűz és vér című regényét fogja feldolgozni. De mi is ez a címben említett "Sárkányok Háza"? Hogyan kapcsolódik a Trónok harca eseményeihez? A következőkben összeszedtünk nektek mindent arról a westerosi korszakról, amelyben az új sorozat fog játszódni, valamint a legfontosabb karakterekről és történésekről is.
  House of the Dragon: Minden, amit a Trónok harca előzménysorozat történetéről tudni kell
 • RatBaG #19468
 • gsanya21
  #19467
  A Trónok harca egyik tervezett előzménysorozata végül is nem készülhet el, a Targaryen-ház történetét bemutató széria, a House of the Dragon ellenben zöld utat kapott. A franchise alapjául szolgáló művek szerzője, George R.R. Martin pedig azt ígérte, hogy nem ír semmit a House of the Dragonhöz, amíg A tűz és jég dala hatodik részét, a The Winds of Wintert be nem fejezte. Persze őt ismerve egyáltalán nem biztos, hogy ezt be is tudja tartani. "Hadd legyek teljesen egyértelmű: nem vállalom el semmilyen szkript megírását, amíg nem fejeztem be és adtam ki a Winds of Wintert. Közeleg a tél, és a Winds továbbra is prioritást élvez nálam, hiába is szeretném én írni a House egyik epizódját" - írta a blogján. A szerző egyébként azt is megírta, hogy nagyon sajnálja, hogy nem készülhet el a Naomi Watts nevével fémjelzett széria, ugyanakkor szerinte nem a Targaryen-sorozat miatt vetették el a másik projektet. "Nem tudom, az HBO miért döntött úgy hogy nem csinálja meg ezt sorozatot, de nem gondolom, hogy ennek a House of the Dragonhöz bármi köze lenne. Ez soha nem egy vagy-vagy szituáció volt."
  George R.R. Martin nagy ígéretet tett a House of the Dragon kapcsán, de mi nem hiszünk neki

 • Isthy
  #19466
  Én sem csodálkozom. Az újonnan berendelt előzmény sorozat jobban is kapcsolódik a GoT-hoz.
  Martin panaszkodott a sok melóra, most egy projekttel kevesebb, remélem a nyárra sikerül bejeznie a Winds of Wintert. Gondolom nem akarja, hogy be kelljen tartania az ígéretét, amit a blogján tett májusban:
  "But I tell you this — if I don’t have THE WINDS OF WINTER in hand when I arrive in New Zealand for worldcon, you have here my formal written permission to imprison me in a small cabin on White Island, overlooking that lake of sulfuric acid, until I’m done."
 • Prof William
  #19465
  Nem csoda. Érdekesnek hangzott volna, csak ugyebár éppen Mások és a Night King szálát (akikre épült volna a sorozat) baszták el sikeresen, egy harmadrangú veszély szintjére leredukálva őket.
  Most parázzunk tőlük tudva hogy egy közepesen felszerelt sereg + egy tinilány sikeresen véget vet majd az 5000! éves fenyegetésnek?

  Viszont helyette berendeltek egy új sorozatot amit Targeryen ház felemelkedéséről (Hódító Aegon) szól majd.
  Új Trónok Harca sorozat.
 • Oddball29
  #19464
  Gyertek flipperezni.
 • gsanya21
  #19463
  Jane Goodman, a Trónok harca egyik tervezett előzménysorozatának készítője értesítette a stábot arról, hogy a pilot törölve lett – derült ki a Deadline értesüléseiből. Habár maga az HBO még nem erősítette meg a hírt, minden bizonnyal ez azt jelenti, hogy a Naomi Watts főszereplésével készülő projektnek annyi. A The Hollywood Reporter forrásai szerint az HBO nem volt lenyűgözve a pilot láttán, emiatt kértek egy újravágást, még mielőtt végérvényesen kukázták volna a projektet.
  Lelőtték az egyik Trónok harca-előzménysorozat pilotját!


  Májusban kezdték el a Bloodmoon munkacímre hallgató első Trónok harca előzménysorozat pilot epizódjának forgatását, amelynek készítője Jane Goldman és George R. R. Martin voltak. A tervek szerint a széria, melynek női főszereplője Naomi Watts lett volna, több ezer évvel az anyasorozat előtt játszódott volna, egy olyan világban, ahol nem 7, hanem több száz kicsinyes királyság alkotta Westerost. Az HBO most bejelentette, hogy miután megnézték a Bloodmoon pilotját és a látottak nem nyerték el a tetszésüket, nem rendelik be a spinoff első évadát.
  Elkaszálta az HBO a Trónok harca elsőnek tervezett előzménysorozatát
 • gsanya21
  #19462
  A Trónok harca alkotói vitték volna új irányba a messzi-messzi galaxist a Star Wars: Skywalker korával lezáródó saga után, azonban most lemondtak erről a lehetőségről. A tervezett trilógiájuk első része 2022-ben debütált volna, azt követte volna még két film 2024-ben és 2026-ban. A páros arra hivatkozva hagyta hátra a franchise-t, hogy túlságosan lefoglalja őket a 200 millió dolláros, több film és sorozat készítéséről szóló netflixes szerződésük, így nem tudnának mindkét projektnek annyi figyelmet szentelni, amennyit érdemelnének.
  Ezt nyilatkozták a hírportálnak:"Imádjuk a Star Warst. Amikor George Lucas felépítette azt, felépített minket is. Vele és a jelenlegi csapattal a Star Warsról beszélgetni egy életre szóló élmény volt, és örökre hálásak leszünk a sagánák, ami mindent megváltoztatott." A Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy egyértelművé tette, hogy az alkotópáros nem örökre hagyta el a franchise-t: “David Benioff és Dan Weiss csodálatos történetmesélők. Reméljük, hogy be tudjuk őket venni a kalandba, amikor már nem lesznek annyira betáblázva, és tudnak fókuszálni a Star Warsra."
  Bár elvileg a visszalépést nem befolyásolta, hogy Weiss és Benioff elég durván magukra haragították a rajongókat a Trónok harca utolsó évadával, elképzelhető, hogy köze volt a döntésükhöz. Elvégre a legtöbben azzal vádolták őket, hogy összecsapták a hatalmas népszerűségnek örvendő sorozat végét, és talán nem akartak ugyanezért feldühíteni még egy hatalmas rajongótábort.

  A Trónok harca alkotói kiszállnak a Star Wars-ból!

  Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.10.29. 11:18:45
 • Prof William
  #19461
  Gondolom köze lehet a Trónok utolsó évada körül lévő balhéhoz. Bár a hivatalos közleményben erről persze nem esik szó.
 • Palinko
  #19460
  Azért hogy most az sw is elzavarja őket
 • Prof William
  #19459
  Egy szóval leszarták az egészet és csak túl akartak lenni rajta...
 • gsanya21
  #19458
  A Trónok harca utolsó évada kifejezetten népszerűtlen volt a rajongók körében - még petíció is indult, hogy forgassák újra az egészet. A sorozat alkotói, David Benioff és D.B. Weiss azonban saját bevallásuk szerint nem igazán foglalkoztak a fanok visszajelzéseivel.
  A két showrunner a hétvégén részt vett az Austin Filmfesztiválon, ahol a közönség kérdéseire is válaszoltak - amiről egyesek a Twitteren tudósítottak. Természetesen felmerült, hogy figyeltek-e a rajongói visszajelzésekre, Weiss pedig azt felelte, hogy "Nem igazán", majd hozzátette, hogy nem látja fontosnak figyelembe venni mások reakcióit. Benioff ugyanakkor elismerte, hogy ő azért rákeresett a Google-ben a sorozatra, és amit talált, az felzaklatta.
  A Trónok harca showrunnerei bevallották, hogy egyáltalán nem érdekelték őket a rajongói visszajelzések
 • gsanya21
  #19457
  A Los Angelesben található Writers Guild Foundation könyvtárában olvashatóvá vált a Trónok harca utolsó, 6 részének forgatókönyve. Az Insider újságírói felkeresték az intézményt, és a szkripteket végigolvasva rájöttek, több olyan jelenet is kimaradt a produkció végső változatából, amelyet az írók megálmodtak.
  Egy izgalmas csatajelenetet is kivágtak a Trónok harca 8. évadából
 • gsanya21
  #19456
  A Trónok harcában Havas Jon eleinte nem volt a történet középpontjában, később azonban nem csak a főszereplők egyike, de a rajongók kedvence is lett. A karaktert végtelen lojalitás, kitartás és az jellemezte, hogy soha fel sem merült, hogy az őt érő traumák miatt gonosszá váljon. Kit Harington, aki a Trónok harca befejezése után csúnyán összezuhant és kezelésre szorult, egy friss nyilatkozatban elárulta, pont Havas Jon jósága okozott számára nehézségeket, amikor a karakter bőrébe kellett bújnia.
  Kit Harington elárulta, miért volt nehéz számára Havas Jon megformálása


  Ugyan már eltelt pár hónap a Trónok harca nagy felháborodást kiváltó utolsó évada óta, még így is megkapta a Daenerys Targaryent megformáló Emilia Clarke azt a kérdést, hogy mit gondol a negatív fogadtatásról - ő pedig nagyon diplomatikusan válaszolt.
  A The Daily Telegraphnak adott interjújában beszélt arról, hogy eddig annyira nem foglalkozott a közönség reakcióival: "Annyira lefoglaltak a saját reakcióim, hogy nem igazán figyeltem erre oda. Egyedül azért éreztem őszintén szomorúnak magam, mert David [Benioff] és Dan [Weiss] igazán jó barátaim, és értük szakad meg a szívem, mert az övékről van szó" - magyarázta a színésznő. Tehát ő elvileg nem haragszik az alkotópárosra, pedig az egyik legnagyobb felháborodást pont Daenerys karakterívének méltatlan lezárása okozta.
  Clarke azt is elmondta, hogy elfogadja a különböző reakciókat:
  Hosszú idő után Emilia Clarke is nyilatkozott a Trónok harca végét ért kritikákról: "Ez művészet, amit sokféleképp lehet értelmezni"

  Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.10.21. 13:16:51
 • gsanya21
  #19455
  Nem csak a rajongóktól, de A tűz és jég dala írójától, George R. R. Martintól is kemény kritikát kapott a Trónok harca készítőpárosa. Most újabb, az HBO produkciójához kapcsolódó szakember, Neil Marshall mondta el a véleményét a 8. évad utolsó részéről, melyet D. B. Weiss és David Benioff rendezett. Marshall a Feketevíz-öbölbeli csatát bemutató 2x09-es, illetve a vadak és az Éjjeli Őrség összetűzését elmesélő 4x09-es részt rendezte korábban. Azóta a Westworldön és a Hellboy 2019-es verzióján is dolgozott.
  A Trónok harca egyik rendezője szerint ezért volt rossz a sorozat fináléja
 • gsanya21
  #19454
  "Volt egy időszak, amikor a széria kezdte utolérni a könyveket, ami miatt rengeteget stresszeltem. Féltem attól, hogy mi történik majd, ha az adaptáció leelőz engem és emiatt egyre lassabban írtam a folytatást. Kétségbeesetten próbáltam befejezni a Winds of Wintert, de egyszerűen nem ment. Most, hogy a Trónok harca sorozatnak vége, kisebb rajtam a stressz, de nem tudom, hogy gyorsabban fogok-e haladni most az írással. A Bloodmoon munkacímű testvérszéria első részét már leforgatták, és előfordulhat, hogy a Targaryenekról szóló előzményt is berendeli az HBO. Mindkettő projektben benne vagyok, ami rengeteg munkát ad nekem" - árulta el George R. R. Martin.
  George R. R. Martin rossz hírt közölt a Trónok harca regények olvasóival
 • gsanya21
  #19453
  A Trónok harca végjátékának talán legmegdöbbentőbb fordulata az volt, amikor Havas Jon leszúrta szerelmét és Westeros leendő úrnőjét, Daenerys Targaryent. Az egyik furcsaság, melyet sokan észrevettek, az volt, hogy semmilyen felvezetést nem kapott a merénylet, Észak egykori királya egyszer csak ott termett a Targaryen lány mellett. Az "Art of Game of Thrones" című új könyvből azonban kiderült, hogy a gyilkosság előtt Jon hosszú sétát tett volna, mielőtt meghozta döntését.
  Kivágtak egy fontos jelenetet a Trónok harca utolsó epizódjából
 • gsanya21
  #19452
  Martinnál nem nagyon vannak véletlenek. ;)
 • Kingtiger15
  #19451
  Valyria neve nagyon úgy cseng, mint a chilei Valdivia, Yunkai pedig a perui Yungay.
  Véletlen lenne, vagy az öreg földrengés mániás? :D
 • suba53
  #19450
  Tetszett volna időben megírni a beígért könyveket Martin bátyó! Akkor nem tudtak volna póráz nélkül garázdálkodni a kevésbé tehetségesek.
 • RatBaG #19449
 • Palinko
  #19448
  Inkább befogta volna szépen, épp mindenkit cserbenhagyott, HBO-t, rajongókat, mindenkit, hogy 10 év alatt képtelen volt befejezni 2 könyvet.
 • gombabácsi
  #19447
  Az író már bocsánatot kért.
  Akarom mondani nem már, hanem majd fog. XD
 • gsanya21
  #19446
  A Trónok harca 8. évada rengeteg kritikát kapott, és habár a 71. Emmy-díjátadón a produkció elhozta a Legjobb drámasorozatnak járó elismerést, a rajongók többsége keserű szájízzel kapcsolta ki a tévét a sorozatzáró megtekintése után. A tűz és jég dala regények szerzője, George R. R. Martin eddig nem nyilatkozott arról, hogy mit gondolt az utolsó évadról, most viszont mikrofon elé állt és nem csak az HBO-t, de a széria alkotóit, David Benioffot és D. B. Weisst is kiosztotta.
  George R. R. Martin durván kiakadt a Trónok harca sorozat készítőire
 • Palinko
  #19445
  Hype miatt gondolom sok ember ráfűzött és ez a zsűrit is befolyásolja.
 • Caliph
  #19444
  igen de akkor a korábbi évadok miért nyertek szintén legjobb drámasorozat emmyket többek között? szóval lehet hogy igy szokás,tisztelegve az egész műnek,mert úgy mondjuk oké,de önmagában az utsó évad nem ér egy ilyen díjat
 • Palinko
  #19443
  Én is így gondolom de aztán gondolkoztam, hogy nem követem a sorozatokat, de lehet nem volt más drámai ami nagyon megérdemelte volna és ilyenkor egyébként is hajlamosak ilyen "életműdíjakat" osztani, hogy az összes évadot egynek veszik és arra adták. Mint ahogy DiCaprio sem a legjobb filmjéért kapta az oszkárt, itt is valami ilyesmi lett. Mert nekem is nagyon nehéz elképzelni hogy egy drámai sorozat évada sem sikerült jobban idén mint amit a GoT-ban láthattunk.
 • Caliph
  #19442
  2 emmy a vége : 1:Peter Dinklage Tyrion Lannister megformálásáért
  2: és a nem megérdemelt legjobb drámai sorozat
 • Caliph
  #19441
  első rész

 • Caliph
  #19440
 • gsanya21
  #19439
  Nemrég érkezett a hír, hogy már előkészületben egy újabb Trónok harca-spinoff, amely a Targaryen-házról fog szólni. George R.R. Martin pedig megerősítette, hogy ennek a szériának a forgatókönyvét a Targaryenek történetét feldolgozó Tűz és Vér című könyve alapján írták, így aztán természetesen a sárkányok is szerepet kapnak majd benne.
  Hát persze, hogy lesznek sárkányok az új Trónok harca-spinoffban!

  Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.09.19. 18:32:46
 • Prof William
  #19438
  Ja az még mindig röhely volt, hogy a Szürke Féreg aki az előző részben magukat megadó katonákat, majd hadifoglyokat gyilkolt le hirtelen -muitán látta hogy John leszúrta az imádott Khaalesit- nem döfte le ott helyben, sőt még többi Unsullied + Dothraki se hanem összehívott egy tárgyalást a rokonokból. :)
 • gsanya21
  #19437
  Látszik, hogy kezdenek lejárni a szerződések...! :P

  Havas Jon és a Makulátlanok vezetője, Szürke Féreg között komoly ellentét húzódott a Trónok harca 8. évadában. Daenerys megölését követően azonban az eunuch harcos hallgatott Tyrionra és belement, hogy Jon büntetése az legyen, hogy a Falra száműzik. Jacob Anderson (Szürke Féreg) szerint Észak egykori királyát sokkal durvábban kellett volna megbüntetni. Főleg, mivel a vadak között a férfi amúgy is otthon érezte magát.
  A Trónok harca egyik sztárja szerint Havas Jonnak meg kellett volna halnia a 8. évadban
 • gsanya21
  #19436
  Itt meg arról írnak, hogy a Sárkányok táncát rendelhette be a HBO? Na most akkor melyik Targaryen tematikájú spinoff lehet a berendelni vélt sorozat?

  Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.09.13. 18:28:52
 • Caliph
  #19435
  hát igen,amikor 1 miska /részt kapnak nem kevesen színészek kevés marad a cgire . dollárban kapják persze :D
  itt kicsit a sarkára kéne állnia a rajongó közösségnek is,hogy a színész,aki végülis a sorozatnak és arajongóknak köszönheti hogy kvázi meggazdagszik mint állat,kicsit gondolhatna arra hogy gyerekek inkább kérek 200k val kevesebbet de ne éjszaka töksötétben legyen már winterfell ostroma :D
  persze az ember nem ilyen,minél több van annál jobb:D
 • MrAndree
  #19434
  Azért megy ott is clickbaiting rendesen.
  "A Trónok harca szerzője leszólta A Gyűrűk Urát"
  Rányomsz.
  "Pár évente újraolvasom, hiszen a XX. század legnagyszerűbb könyveinek egyike."
  Oké.
 • Palinko
  #19433
  Én az alapvető problémát abban látom hogy epizódra szerződnek a színészek és teljesen mindegy, hogy mekkora a HBO kerete ha kiszipolyozzák és nem marad CGI-re. Ha több pénz van többet költenek el a színészek. Már lassan ott tart a technika amúgy hogy meg kéne próbálni CGI színészekkel :D
 • gsanya21
  #19432
  George R.R. Martinnak aztán van önbizalma! Ahelyett, hogy a saját A tűz és jég dala-regényciklusával haladna, a fantasyklasszikust kritizálja…

  A májusban zárult népszerű fantasysorozat regényeredetijeinek íróját a dublini Trinity College-ban tüntették ki (ahol a Burke Medal for Outstanding Contribution to Discourse through the Arts nevű érdemérmet vehette át művészi tevékenységéért), és a díjátadó után részt vett egy beszélgetésen is, ennek keretében pedig valaki arról kérdezte, kik és hogyan voltak rá hatással az irodalom területéről.
  Martin nem túl meglepő módon J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiáját említette, ami véleménye szerint semmihez sem fogható ebben a műfajban. Ugyanakkor ennél kicsit árnyaltabban látja a dolgot. „Pár évente újraolvasom, hiszen a XX. század legnagyszerűbb könyveinek egyike. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne” – jelentette ki a szerző. A Trónok harca írója azt sem rejtette véka alá, mi a problémája Tolkien klasszikusával. A befejezést például elnagyoltnak találja. „És Aragorn bölcsen uralkodik száz évig, vagy valahogy így.

  A Trónok harca szerzője leszólta A Gyűrűk Urát

  Utoljára szerkesztette: gsanya21, 2019.09.13. 12:09:21