3032
Crusader Kings II
-
Paladin #349 Azt tudja vki, hogy lehet duchy-t visszaállítani de jure méretre?
Elkövettem egyrészt egy olyan hibát, hogy duke-nak adtam plusz területet, meg volt hogy foglalt is magának, és attól kezdve ahhoz a duchy-hoz tartozott azután már az a terület is.
Marhára nem akarnék már ilyen dög nagy hercegséget kiosztani, de nem láttam módot arra, hogy kivonjak alóla, még akkor sem, ha épp nincs kiosztva. -
fatsy #348 ...nem tudok rájönni:/.Lett egy jó skilles lányom és nem tudom beválogatni.meg lassan kiöregednek a tanácsnokjelöltek is.h tudok újakat közéjük venni?vki help pls! -
fatsy #347 srácok!az udvaromból miért nem tudok bárkit kinevezni tanácstagnak?4 emberből válogathatok azok meg ház hagyjuk...
-
rexortom #346 Hat nem tom nem hiszem hogy az jatszana kozre en mindenesetre maradok a jatszhato nepek mellet . :D -
SuLtAN17 #345 Szevasztok!
Próbáltam megoldani, hogy játszható legyen a muszlimok, és pogányok. Találtam videót róla, meg lentebb írták is, de valamiért nem nyitja meg a notepadot. Egyszerűen lefagy... Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy virágbolti verzió patchelve, lehet ez a gond, vagy valaki találkozott már ehhez foghatóval? -
rexortom #344 Jah en is rajottem nem szabad elverni a sereget es ha legyoznek azonal dismis es varni par honapot adig kitart a varm majd ujra oszetoborozni -
wallen #343 Akkor lehet, hogy csal. Mondom én nem láttam ennek feltűnő jelét. Volt pár nagy háborúm és mindenhol eléggé reálisnak tűnt amit az ellen bedobott seregként az előzetes katonai potenciál elemzésem alapján.
Mivel egy kis grófsággal szeretném elérni a 100.000 pontot nagyon odafigyelek mikor kit támadok. Lehetőleg mindent minimális erőfeszítéssel kell megoldani. Mindig kell valami tartalék, mert úgy láttam, akkor szívesen legénykednek az otthoniak, ha nincs tartalék.
Legutóbb az Algírok utolsó hercegsége ellen mentem és kb 5000-es mezei sereget tippeltem, kicsit többen voltak, de bőven leverte a 7000-es saját (ennyit vittem a max 20k-ból, amit ki tudnék állítani, kvázi csak Palermo vonult hadba), plusz a 2250 zsoldos. Így amikor Marokko beszállt egy 10000-es meglepetés sereggel azt az otthoniak még mindig csak részleges mozgósításával és egy további 4500as zsoldossereggel lekezeltem. És még mindig volt tartalék a királyságban egy esetleges belső villongás felszámolásához.
Most 1180-at írok és 50 arany körüli a bevételem 11 birtokból. Jellemzően mindig van 500 arany készpénz a váratlan helyzetek miatt. A Német-Rómaiaknak úgy mentem neki, hogy volt majd 3000 aranyam. Ennek köszönhetően a háború vége felé 2 kivételével az összes zsoldoskompánia (az elsőkből mondjuk pár száz ember maradt már) nekem dolgozott.
-
#342 Már végig toltuk és valóban a vége fele volt, de gyakorlatilag ugyanez játszódott le tegnap. Teljesen újat kezdtünk,haver hódító vilmossal volt és azon mérgelődött folyamatosan, hogy a gép 5 másodpercenként ontja magából az ötszázas meg ezres seregeket. Amúgy csak Spanyolország egy része illetve dél-franciaország egy része volt a sevia-é. Szóval afrikában nem volt birtoka. -
wallen #341 Milyen században jártok? A sereg méretek alapján már középjátékban és nem egy ellenféllel háborúztatok. XII. század végén nekem 20k katonám van, Német-Római Birodalom áll 80k körül (nemrég volt egy háború köztünk és kb ekkora sereggel operált)
A muszlimok már az elején is nagyon fejlettek, legalábbis katonailag. A tartományaikban jellemzően nagyon fel vannak fejlesztve a birtokok. Egy-egy tartományból 1000-2000 embert tudnak simán hadba hívni és nagyon magas a toborzási sebességük. Illetve gyakran csatlakoznak egymás háborúihoz így hirtelen meg tud jelenni egy nem várt nagy sereg. Jártam én is így.
Így az írásod alapján Afrikából dobhatta át a seregeket. Nézz meg egy-két tartományt, hogy mik vannak nekik.
Lehet ellenük jobb, ha nem vered le teljesen a seregeiket. Akkor nem mennek haza a vezérek újabbat toborozni. -
#340 Ezzel nincs is gond amit leírtál. Mondok egy példát. Pár napja haverral toltuk a játékot. Szereztünk egy rakás területet dél-franciaországban ami a seviai emirátushoz tartozott. A gép kb úgy 5-6 egyenként 15 ezres sereget hozott (ami ugye testvérek között is van vagy 80 ezer ember). Ezeket levertük de úgy, hogy mindegyiket megsemmisítettük nem hagytuk, hogy elmenekűljenek. eltelt a játékban kb úgy 1 hónap és azt vettük észre, hogy a hátunk mögött hajóval (ami egyébként szintén érdekes mert tengeri csata nincs a játékban) kirakott úgy 20 ezer embert. ezeket is levertük, majd egy hónap múlva megejelent ilyen 5-7000 közötti seregekkel. Addig amíg nem kötöttünk békét folyamatosan jelentek meg ellenünk ilyen 1000-es 1500-as seregek. Mindezt egybe vetve felemrűl a kérdés, hogy honnan a pék fszából (már bocsánat) tud a gép ekkora seregeket ilyen rövid idő alatt össze szedni úgy, hogy a fő seregeit (kb 80 ezer embert) levertük? -
wallen #339 VH tolom és nem vettem észre, hogy e téren nagyon csalna (biztos kap valami előnyt, de nem lehet túl nagy). Amíg a nemesi seregek fegyverbe vannak hívva, addig szinte alig van kiképzés. Amint feleslegesség válnak azonnal haza kell küldeni őket. Háború közben is haza kell küldeni őket. Amint hazaérnek egyből többen lesznek (100-as sereget feloszlatok, akkor 120-an jelennek meg otthon). Ennek okát nem tudom.
Jellemzően úgy vívom a háborúkat, hogy 1 vagy 2 zsoldossereget felbérelek, majd hadba hívom a nemeseket. A teljes sereg összegyűlik a felvonulási tartományban. Megvívja a döntő mezei csatát. Ezt azért jellemzően hosszabb manőverezés előzi meg. A csata után a nemesi és néha a saját csapatokat is hazaküldöm. Csak a zsoldosok ostromolgatnak. Ha az ellenfél mozgósít, akkor én is, és ismét egy nagy mezei csatát vívok vele. Néha elég csak a fő tartományból hadba hívni a saját csapatokat. Onnét most max 10k (ami azért néha lefogy 4k körülire) körül tudok mozgósítani. Ráadásul abban a tartományban nagyon szépen gyarapszik a sereg.
Ha az ellenfél erősebb, akkor beengedem a területemre. Így nekem rövidebb, neki hosszabb lesz az utánpótlási vonala. Sőt így ellátási problémái is neki lesznek.
Mondjuk ezt Itáliában könnyebb megtenni. Hajóval gyorsan lehet a part menti tartományokba szállítani a csapatokat. -
#338 Nemtudom ti, hogy vagytok vele de tegnap miközben a haverommal toltuk a játékot arról dumáltunk, hogy a gép valamilyen szinten csal ha háborúzól ellene. Ugyanis olyan iszonyatos gyorsan képes ismét hadsereget toborozni, hogy az eszméletlen. Amíg téged mondjuk elver a gép, és az összes sereged megsemmisűl, 1 év után is csak a hadsereged töredék részét tudod ismét hadba hívni, míg a gép szó szerint 5-6 másodpercenként 400-500-as seregeket képes ismét hadba hívni a területeiről. Szóval ez vagy egy bug vagy ez direkt így lett megcsinálva. -
rexortom #337 nah 3. probalkozasom salamon kiralyunkal :D eddig egesz jo vagyok nagyhatalom lettem a ket birodalom kozott eppen a lengyelektol vettem volna el ami jog szerint engem illet amikor meghalt sanyi bacsi es a fia lepet a helere most sikerult bevezetnem a valasztasos tronoroklest igy megmaradt a 6 birtokom sot mivel 2 mar volt a fiamnak igy 8 countym van es 2 hercegsegem pest es esztergom. Sajnos a kiralyom halala nem jokor jott ep a lengyelek vettek egy eros zsoldos sereget amikor meghalt es nyitra meg heves felazadt. igy kozel 6000 katonam vs 2k lazado 8k lengyel sereg a felalas nem volt kedvem folytatni remelem sikerul legalab egy wite peacel megmenekulni a lengyelektol . Mi lesz ha elvernek es a kiralyom lengyel fogsagba esik ? -
fatsy #336 köszi a tippeket!az assassinom béna, ebből save, load lesz:). -
hollófernyiges #335 Ispán az nem jó mert az a király által adott igazgatási tisztség és nem lehetett örökölni (legalábbis a kor nagy részében). Nálunk nem volt klasszikus feudalizmus, úgyhogy kénytelen vagyunk megerőszakolni a játék rendszerével a történelmet.
Elvben a másodszülöttet tőr nélkül is félreállíthatod ha free investiture van, a püspökök nem örökölhetnek. -
#334 Assassint ráküldöd, aztán szevasz, olcsó megoldás:) a másik az öröklési törvény primogenre tétele, az már sok idő. -
fatsy #333 közben rájöttem...h tudom a 2.szülöttem öröklési jogát elvenni?
-
fatsy #332 meg a semmiből jön egy sereg, nem is állok hadban és elkezd foglalgatni... -
fatsy #331 Lámáskodom még a játékkal, bár a fordítás sokat segít(köszi kopiati!!).Pl elkezdem temes grófjával és rögötn jön egy üzenet h két titulus öröklés során elveszhet elveszhet: city of makó és bishopric of szeged.ez ellen mit udok tenni?elveszem a címet a tulajdonostól és másnak adom aki rokon? -
#330 Igen comes illetve vice comes az alispán:) Drága jó magyar állam és jogtörténet:) De szerettem:) -
Snipa #329 Legyen Ispán ;-) ha jól emlékszem latinul "comes" ahogy valójában hívták őket az akkori dokumentumokban. Az erdélyi vajda név először csak az 1200-as évek végén jelenik meg. Maga az erdélyi vajda az a Gyulafehérvári ispán volt. Egy ideig mindkét kifejezést használták. -
wallen #328 bár lehet az erdélyi vajda elnevezés alapján vajdaság -
wallen #327 hercegség - fejedelemség (erdélyi), bánság (macsói, temesi, horvát) -
#326 Igen a nyitrai dukátust, de mivel a duchy szó is a latin doux-ból ered ée ez szerintem egy nagyon szép régi magyar kifejezés, a magyar fordításba simán beleférne:) A nemesi vármegyét meg a county-ra értettem csak szarúl írtam le :D -
Paladin #325 Igen, majdnem írtam a dukátust is, az a legközelebbi megfelelője a szónak. Csak a Dukátus nálunk egyetlen speciális hercegséget jelentett, így félreértésre adhat okot. (A nemesi vármegye meg megint más :) ). -
#324 Ja hát ha úgy vesszük akkor lehetne akár dukátus - az amúgy is hercegséget jelent - vagy nemesi vármegye is. -
Paladin #323 Az uradalom egyszerűen nagybirtok. A szó amit keresel, az amit a többiek használnak: hercegség. -
McCartman #322 Elég a fele is , talán a patchban könnyítettek rajta. -
wallen #321 Legalább a fele kell csak hozzá. Nápollyal most majd egy tucat hercegi cím van birtokomban, amiből 10-et én kreáltam. További két királyi (szicília, afrika) címet is kreáltam, ahhoz is legalább a fele grófságnak kell meglennie.
Nagyjából most érett meg a királyság egy komolyabb szentföldi hódításra. Ott most 3 hercegséget kell megszereznem, hogy elegendő grófság legyen a Jeruzsálemi királyi cím felvételéhez.
1190-ben járok. A legfejlettebb grófságomból (Palermo) most 9000 ember tudok fegyverbe hívni. Az összes többiből nem sokkal több jön. Érdemes egy tartományt maxra húzni katonailag - minden helyre nemesi birtokot alapítani, közvetlen birtokként megtartani, minden várfejlesztést megcsinálni. A marsallal így egy helyen nagyon sok hozadéka lesz akár a kiképzésnek, akár a technológia fejlesztésnek.
-
#320 Ja még annyit, hogy azért csak óvatosan ezekkel az uradalmi címek megszerzésével. Ha több van nállad mint amennyi lehet az komoly mínusz oppiniont jelent uradalmanként a hűbéreseid felé. -
#319 Úgy tudsz uradlamat (gondolom az a duchy akar lenn) egyesíteni, hogy megszerzed az uradalomhoz tartozó grófságok minimum 2/3-át. Magyarúl, ha egy uradalom 3 grófságból áll akkor 2 nálad kell, hogy legyen. Ebben az esetben fent középen jön egy kis pajzsos üzenet, (can create title) amire ha rákattintasz kidobja a megfelelő menüt ahol létre tudod hozni. -
#318 De igen. Sőt, az invesztitúrának is free-nek kellene lennie. -
wallen #317 Nápolyi játék alatt te mit értesz? Aquiloniai hercegséget, vagy a Nápolyi grófságot? Ha normannokkal vagy akkor gondolom az elsőt, mert nekem Nápolyban görög ortodox a család. -
#316 Főleg, ha több fiad van, mint birtokod (gavelkind)
Egyébként magyarországon a korszakban nem primogenitúráról kéne indulni? -
hollófernyiges #315 "A első dolgod legyen, hogy bevezeted az elsőszülött örököl mindent"
Ja, arra hajtottam én is. Közben terjeszkedtem, a főurak fele más nemzetiségű (merthogy nekik vannak claimjeik a szomszédos hercegségekre), aztán high crown authorityvel, primogenitúrával azon kaptam magam, hogy olyan -50ről nyit a viszony a hercegek jelentős részénél és a magyar birodalom belefulladt a belső torzsalkodásokba.
Inkább kezdtem egy nápolyi játékot, itt elective law van (persze így csak egy királyi címet lehet biztosan tartani), mindenhová gondosan normannokat ültetek, a királyság low crown authorityval szép stabil, a hercegek szeretnek és mindig megválasztják a jelöltemet. Az a szép, hogy nem csak egy megoldás van. Mondjuk igazából csak kettő, mert a gavelkind meg a seniority egyenes út a szopáshoz. -
#314 Javaslom, készíts biztonsági mentést a localistaion mappáról, és próbáld ki a magyarítást, ha magyarul kezded játszani, nem lesz annyira furcsa esetleg később átszokni rá, meg jövőhéten felteszek egy frissebb verziót, abban a menük durván 73,5% már magyar lesz, tooltippestül. (törvények, öröklés, zsoldosok, tanács, stb...) -
fatsy #313 Sziasztok!
Tegnap este kóstoltam bele a játékba, nagyon állat!A baj csak az h angolul van:/.Látom készül hozzá magyarosítás, ha ezt felteszem mennyit dob?természetesen a magyarokkal fogom tolni:) -
McCartman #312 omg. királynő. -
rexortom #311 hat nekem nincs szerencsem ebben a jatekben kezdtem egyet wiliemmel a bastardal sikerult belole wiliem a concerort csinalnom erre ott allok norvegia eszaki nepek francia deli nepek korbe ellensegek es mindenki hadatuzen. :D Teszem hozza francia kirajno normand volt norvegok is a sogoraim :D Jakuza ha tudsz egyesiteni dolgokat kapsz majd rola eg alert-et eszre fogod venni. -
#310 Meseljetek csak el nekem, hogyan is lehet egyesiteni uradalmakat ?