3032
Crusader Kings II

7439670952_0001009b22_b.jpg
  • hollófernyiges
    Hasonló szituban én azt csináltam, hogy kiválasztottam az ország legöregebb emberét akinek nincs örököse és nekiajándékoztam. Ilyenkor ha meghal, a birtok visszaszáll a királyra. Aztán lehet szorítani, hogy 85 évesen már ne nősüljön meg, vagy legalább gyereket ne csináljon :)
    Ha az ország örökösödési rendszere engedi, akkor inkább öregasszonynak érdemes adni, nálam sajnos ez ki volt zárva.
  • phylemon
    Mi van olyankor ha a naaagy bölcs öreg uralkodó meghal (jó magas stewardshipet visz a sírba magával..) és a 9 éves trónörökös miatt hirtelen 9 helyett mondjuk csak 6 demesnét enged? Ilyenkor ti lepasszoljátok a birtokokat? Kiknek érdemes? Én courtiernek adtam, mert nem akartam hizlalni tovább valamelyik nagybirtokost.. Akkor keresztet is vethetetek azokra a nagybirtokokra amiket eladományoztam? Csak claimmal szerezhetem vissza??
  • phylemon
    Most azon kínlódtam hogy levetessem az kiközösítést magamról. De csak nem akart feljebb menni az új pápa opinionja. Az összes vazallus hercegem börtönben mert már tucatnyi lázadást levertem amit nagyrészt a kiközösités okozott... kemény minuszban minden vazallus.. úgyhogy nincs mese oda kellett adjam a dalmát hercegséget a pápának... egyből levette az átkot a mocsok...
  • pergus
    A hűbéresek adnak valamennyi pozitív véleményt a free investiturára. Utódokat tudsz kijelölni.... de szerintem eléggé elrontották a dolgot, mert hiába teszed meg egy hívedet püspöknek, ha a grófja fellázad a tartományával a püspök is vele tart.
    Igazából több mint száz évig tartott az invesztitúraharc, mert nagy volt a tétje... Az egyházi birtokosok az uralkodótól függtek,( nem a hűbéruraktól) és azt nevezett ki akit akart ( persze a híveit nevezte ki) Igy a nehezen visszavehető világi birtokokkal szemben, az egyházi birtokok a királyi hatalom fő támaszai voltak.
  • Jeszy
    Jakuza a királynőnél nem h egy sokad rangú udvaronc férfinak hanem még a legrangosabb nemesnek sem volt több joga mint a királynőnek hiszen ő volt az uralkodó. :) de pl egy királyné-nél már sztem már más a helyzet a sokad rangú udvaronc esetében. De majd vki okosabb kijavít :)
  • phylemon
    Mondjuk nem ezért közösített ki hanem a székelyföldi herceg vette rá...
  • phylemon
    Mi a különbség a pápai meg a free investiture között játékmenet szempontjából (azt tudom hogy a valóságban mi)? Mert én beiktattam a free investitúrát, de azon kívül hogy a pápa megutált majd kiközösített nem vettem sok hasznát. azt láttam hogy a püspököknél aktiv lett a z appoint successor lehetőség. de akárkit nem tudtam kinevezni, csak egy személy jelent meg. (asszem a fiam)
  • Jakuza001
    Azt en vagom, hogy kevesebb jogaik voltak, de azert egy sokadrangu udvaronc ferfinek nehogy mar tobb joga lett volna, mint egy kiralynonek.
    Pont ez a problemam, hogy magas tulajdonsagu kiralynoket nem tudok poziciokba tenni.
  • Gol000
    Sziasztok.
    Hogy lehet azt meg akadályozni ,hogy ,ha meg hal a királyom akkor aki örökli a trónt azé legyenek a birtokai?
    Meg például megakarom támadni Horvátországot akkor ,hogy tudok neki a hadat üzeni?(odáig eljutottam ,hogy igényt tartok a területére ,de caus belit(okot) nem kapok arra ,hogy megtámadjam)
  • pergus
    A nőknek a középkorban alig engedtek meg valamit. Férfijogú társadalom volt, a férfiak vezettek. Olvastam valahol, hogy régen a férfiak tovább éltek, mint a nők - éppen ezért-, .. mostanra ez megfordult.
    Még az is csoda hogy kémnek lehet alkalmazni nőket.
    TAlán azért , mert a többi azt követeli a valóságban, hogy a nő vezesse a férfiakat- a beosztottait pl : marsall, vagy egyenjogúként tárgyaljon velük pl kancellár.stb
    A kémkedés azonban titkosan folyik, itt nincs ilyesmi.:)
  • Although
    Úgy tűnt nekem hogy nemigen.
  • Jakuza001
    Amugy noket a kancellarian beluli helyekre,miert nem lehet ultetni, kiveve a Spymasterre alapbol?
  • pergus
    Nem tud követelést támasztani a kancellár. Ha ez van akkor bonyolultabb- és életszerűbb - akciót kell lefolytatni.
    Nézd meg, hogy a tartománytra van e valamelyik karakternek követelése-- mondjuk a gróf öccsének, unokaöccsének stb.
    Itt végig kell zongorázni a célpont családfáját. Clami: a karakter képe alatt kiírja mire van követelése.
    HA találsz ilyet akkor hívd meg az udvarodba, add hozzá valamelyik vazallusaodat, rokonodat, és már kehet is támadni.. Mert mint hűbérúr segíthetsz egy vazallusodnak megszerezni egy törvényes követelését.

( Pl. nálad is van trónkövetelő (k) rájuk lehet nézni hol vannak épp negogy vki felhasználja ellened... Bár ilyet még nem tapasztaltam, de lehetséges.
  • Kopiati
    (magyarítás nincs elfelejtve, csak nincs időm)
  • G4Fly
    Hali, nekem van egy olyan gondom,, hogy egy ideje már nem tudok követeléseket támasztani más területek iránt, eddig kiraktam a kancelláromat egy területre és pár hónapon belül max egy éven belül megtudtam támadni őket, de most hiába hagyom tt pár éveig semmi nem történik.
  • hollófernyiges
    Akkor az a baja hogy direktben a te vazallusod, és nem az övé ahová földrajzilag tartoznia kellene. Add át neki és boldog lesz.
  • jboones
    Vazallusé...
  • hollófernyiges
    "olyan területi igények miatt is mínuszolnak a nagyobb hercegségek, amit oda sem tudnék adni, mert nem az enyém."

Direktben nem a tiéd, vagy nem is vazallusod?
  • jboones
    A magyarokkal nyomulok, és a XII. század végén már szép hódításaim vannak, de elkövettem egy böszme nagy hibát, elvette a királyom a tepsiképű dán királynőt és nem matrineal ágon. Az asszony belenyúlt többször a Szent Római Birodalom mézesbödönébe, és mindig hívott szövetségesnek, de ez hagyján. Királyom meghalt, jött az örökös, meg a szokásos mínuszok, de hirtelen olyan területi igények miatt is mínuszolnak a nagyobb hercegségek, amit oda sem tudnék adni, mert nem az enyém. Szóval lázadoznak a genyók, és megoldást keresek... Rühelnék korábbi állást visszatölteni... úgy már nem életszerű
  • Metontour
    A Plantagentek egyébként az Anjouk népes családjának voltak az egyik mellékága.
  • hollófernyiges
    Nem néztem utána hirtelen, de úgy rémlik hogy Plantagenetek ezen a néven csak a 12. századtól vannak, amúgy az Aquitániai ház egyik ága. Nézz meg egy későbbi szcenáriót.
  • SirHiggins
    Na, alakul ez, áthidaltam a többéves szenvedést a szászokkal egy új játékkal 1067-től:)
    Arra van valami megoldás amikor adott egy hűbéres akinek nincs utódja és egy királyságon kívüli ember örökölné a birtokát -így kikerül a fennhatóságom alól; én a címét vettem el az utód nélkülinek, de lehet van más ötlet is.
    A térképen vagy a listákban lehet keresni családokra is? Be akarnék házasítani valakit a Plantagenetekhez de sehol nem találom őket.
  • hollófernyiges
    Tegyük hozzá, hogy grófság fölött profi kancellár és sok mázli kell a claimhez. Egyik módszer hogy vagy az udvarodba csábítasz valakit akinek már van joga egy grófságra és megszerzed neki erővel, aztán ha a hercegség fele megvan akkor már mehet az elbitorlás (usurp). Másik a direkt kancellári akció. A harmadik az öröklés, néha kell egy kis orgyilkosi rásegítés, hogy a feleséged örökölje a koronát.

Grrr: a nőági (matrilinear) öröklés azt jelenti hogy a gyerekek az anya dinasztiájához fognak tartozni. Ha te a férj vagy, akkor az neked halál ugye. Megfelelő menyasszonyhoz ott van a jegygyűrű ikon amit valószínűleg megtaláltál, ők el fogják fogadni az ajánlatodat. Vannak még csajok, de azok vissza fognak utasítani, de erre is van exploit :) Mondjuk ácsingózol a német császár lánya után, de az apja nem adja. Megvárod amíg férjhezadja valami nyikhaj grófhoz, akkor elvágatod a férje nyakát és a gróf utódát már nem érdeklik a politikai megfontolások, a semmire sem jó özvegyet lelkesen odaadja neked, és veje vagy a császárnak, megvan a szövetség.
  • Jeszy
    Köszi Scharnhorst a gyors választ !
  • Scharnhorst
    Ha emlékeim nem csalnak akkor ha az ország fővárosi területére teszed a kancellárt és beadja a követelést akkor az egész ország foglalható és igényelhető.
  • Jeszy
    Sztem a primogenitúra, mert seniorátus ink a keleti nomád törzsekre volt jellemzőbb . Nekem egy olyan kérdésem lenne h Mo.val vagyok és elakarom foglalni a horvátokat, és az lenne a kérdésem h ugye a chancelloral csak területre tudok igenyt formalni es ha mindegyik területére kicsit sok idő igényt formálni és több háború is kell hozza h elfoglaljam a teljes országot nincs ennek vmi gyorsabb modja ?
  • SirHiggins
    Ja és még egy, a nagy kérdés; Angliával primogenitura vagy seniorátus? Melyik a 'történelmibb'?
  • SirHiggins
    Ave mindenki,
    Hódító Vilmossal kezdtem egy hadjáratot; szépen el is foglaltam Haroldtól Angliát, én lettem a király stb; viszont:
    rengeteg címet kaptam az angol területek miatt -ami igencsak több mint amennyit büntetlenül megtarthatnék (csökken a vazallusok véleménye rólam); pénzem alig van - új hercegségeket nem tudok létrehozni, hogy kiadhassam hűbérbe.
    Maradt pár herceg a szászoktól akik meglehetősen rühellenek, egyet száműztem és megkaptam a birtokait, de az meg levitte a többi vazallusom hűségét is -most már szinte mindenki útál,még a fiaim is akiket kineveztem Normandia-, meg York hercegének.
    A kövi lépés, hogy hadatüzen valamelyik szász hűbéresem és szép lassan csatlakozik hozzá még vagy két hercegem is, végül pedig a trónörökösöm is -a Normandiai herceg.
    Teljesen kilátástalan :)
  • Kommunista
    Én most Galiciával nyomom. Mostanra sikerült egyesíteni Aragónia, Barcelelona és Navarra kivételével az összes keresztény terület az én birtokomban van.-Egy Szent háborúban még portugáliát is megszereztem, úgy hogy ha lesz elég pénzem portugál királlyá nyilváníttatom magam. Csak egy gondom van, hogy az uralkodóm betegség miatt meghalt 41 évesen, és még kicsit fiatal az örökösöm, így régens uralom van... De hát majd lesz jobb ha felnő. :)
    Mindenesetre nekem ez már ezzel a 25%-os magyarítással is nagyon élvezetes játék.
  • Grrrrrrr
    Hát nem. :D

Jut eszembe: Mi a különbség a 2 házassági ajánlat között? És nincs valami mód nőtlen gróf ivadékokat keresni? Mert a lányom akartam férjhez adni, de mindenhol csak udvaroncok voltak. Vagy sokkal magasabb rangúak. És kb fél óra után eluntam a keresgélést.
  • Pluskast
    Akkor nem sok játékkal játszól:)
  • Grrrrrrr
    Ez a játék nekem magyarítás nélkül halál, a nem létező angol nyelvtudásom miatt. :)
  • Jeszy
    Helló! Egy olyan kérdésem lenne, hogy csak területre lehet igényt formálni a chancellor-ral vagy lehet címre is pld. királyi v grófi címre ??
  • hollófernyiges
    Nem könnyű. Lehet gyakorolni, ha a játék kezdetekor Godwinékat választod az angoloknál, őt utálja az összes vazallusa. Érdemes szövetséget fenntartani valamelyik független királysággal hogy besegítsenek, használni a zsoldosokat (de óvatosan, ha nem fizeted, ellened fordulnak). Azokat akik épp csak lázonganak (10% körül) le lehet kenyerezni udvari tisztségekkel vagy ajándékkal. A spymastert be kell tenni összeesküvésfigyelő módba, és rém fontos, hogy a spymasterrel jól kigyere, mert különben nem jelenti az áskálódást és annak egy szúró érzés a vesetájon az eredménye, vagy az hogy az összes vazallusod egyszerre lázad fel.
  • phylemon
    Üdv!
    Pest grófsággal kezdtem a játékot, és kb 100 év elteltével, én lettem a legnagyobb hercegség birtokosa. Mikor széthullott az ország, én is bekapcsolódtam a trónviszályba és sikerült is megszerezni a koronát. Viszont azonnal az összes hercegség nekem esett, és együtt legyűrtek. Hogy lehet megtartani a koronát ha már egyszer elértem hogy az enyém legyen? Volt aztán egy olyan helyzet is hogy mikor a király hadakozott a hercegségeivel én is nyomtam egy claimot az independence-re viszont miután legyűrte a hercegségeket egyből hadat üzent nekem is.. :S
  • puerto
    nem tudjátok miért nem tudok területet foglalni? mikor elkezdődik a háború pl elfoglalom bizáncot és 1 idő után más szerzi meg a területet pl : az elfoglalt területeket megkapják a lengyelek a pápa miatt van?
  • rexortom
    Egy birodalmon beluli jatek nehez vagy konyu ?
  • fatsy
    a törvényt elfogadtató pipa mellett van egy kérdőjel, tartsd rajta a nyilat és kiírja
    ha egy új törvényt akarok hozni, hogyan lehet elfogadtatni a nemesekkel?
  • hollófernyiges
    A több királyság előnye, hogy több presztizst kapsz. A hátránya, hogy a az új királyság összes hercege konspirálni fog a koronáért (-20 relation). Teszem azt, megöröklöd a horvát koronát, akkor mind a 4 horvát hercegnek lesz rád egy -38 viszonya alapból (-18 azért mert nem vagy horvát), vagyis az állandó lázongás garantált, pláne új király esetén. Mondjuk a kultúrakülönbséget ki lehet küszöbölni úgy, hogy az udvarodba veszed a gyerekeiket és derék magyarokat nevelsz belőlük.