2920
Crusader Kings II

7439670952_0001009b22_b.jpg
 • arel
  #2920
  Azért így a tengeri birodalomról jut eszembe. Olyan sok patch/dlc jelent már meg a ck2-ben, hogy lassan megszámolni sem tudom, mégis egyik sem foglalkozik konkrétan a hajózásról, tengeri csatákról, tengeri kereskedelemről, stb. Pedig a középkórban ahogyan ma is már nagyon is létszügség volt. Mondhatni a jelenlegi rendszer elégé le van butítva annak ellenére, hogy a Ck2 mennyire egy komplex játék.
 • Xsillione #2919
  Alapvetően a távoli területek öröklését piszkálja.

  A limitált és variánsai különféle útvonalakat engednek, illetve a de jure fennállása estén hagyja megtartani a távoli területett (ami nincs közvetlen összeköttetésben a fővárosoddal.)

  A teljes (total) más csak a limitált tengeri útat engedi (azaz egy tengeri mező lehet a távoli terület és a fővárosodat elérő útvonalon., egyélbként még a de jure terület is függetlenedik.

  Ezek alól kivétel, ha klözvetlen tulajdonod a távoli terület, hiszen akkor nem mint uralkodó öröklöd meg a területet, hanem a családé, és senkinek semmi köze hozzá:)

  Én a harsh változatott tarom jónak, esetleg a significant, ha tengeri biradalmat akarsz építeni.
 • arel
  #2918
  Néztem amúgy ezt a játék kezdetén a beállításokat. Sok esetben alapverzióban hagyom/viszem néha randomra állítom. Viszont ez a Exclave independence egy kicsit bonyolult. még nem próbáltam OFF verzión kívül. A korlátozott esetleg a totál verzió mit takar a gyakorlatban?
 • Malarki
  #2917
  3 dolog befolyásolja hogy ki menyit adózik/mennyi katonát ad:
  1. a kapcsolat vele, ez a legfontosabb
  2. a törvények
  3. de jure jogok. Ez egy kicsit zavaros nekem is, a lényeg annyi hogy bármilyen szinten(hercegség, királyság, birodalom) legyen rá de jure jogod, különben kevesebb katonát ad az adott tartomány.
  Ez a 3 dolog vonatkozik mindenkire a játékban.
  Megmondom őszintén, én a városokat nem szeretem. Persze pénzt ad, de katonát alig és az nekem fontosabb. És ha keresztény vagy nem is tudod megtartani magadnak.
 • arel
  #2916
  kösz-kösz igen érthető volt :-). Eddig mindig úgy csináltam, hogy az üres helyekre ( és persze , ha az én fennhatóságom alatt állt) csak városokat építettem. Direkt azért, hogy több pénz folyón be. Mert észrevettem, hogy a lázadásokat is könnyebben tudom leverni, hisz nem szorulok rá a polgárháborúban megmaradt hű nemeseim seregeire, hanem zsoldosokkal elintézem a dolgot.
  Amúgy ugyanez a tendencia vonatkozik a hercegségekre is? Hogy a hercegségünkön belül több odaadományozott grófságunk van, ők is e szerint adóznak?
  Utoljára szerkesztette: arel, 2019.08.11. 11:35:06
 • Malarki
  #2915
  Igen is és nem is :D Vár: sok katona, kevés pénz. Város: kevés katona, sok pénz. Viszont a 100%-ot csak akkor kapod ezekből ha te magad tartod őket. Ha kiadod akkor már kevesebb jut neked, mert a bárói szintű hűbéresekre is azok a szabályok vonatkoznak mint bármelyik másikra. Tehát pl ha utál téged, más vallású, más kultúrájú kevesebbet fog adózni. És ugye ott vannak az adózási törvények hogy kitől mennyit és mit kapsz, az szintén befolyásolja őket is.
  Remélem érthető volt :D
 • arel
  #2914
  egy kérdés. Van a királyomnak/hercegemnek/grófomnak több grófsága. Befolyásolja a pénzszerzési rátát az , ha a grófságon belül városokat építek és nem várakat? Ezeket odaadományozom egy nemesemnek így kvázi a közvetlenül alattam lesz.
  A grófságon belül úgy tudom a városok/templomok/várak a feljebbvalónak vagyis a tartomány urának a grófnak adóznak, nem? Vagy rosszul tudom? És ebből következtettem ki, hogy a városok nagyobb pénzbevételük okán több adóhoz jutok.
 • Xsillione #2913
  Jaja, gyak egy friss DLC áráért az egész csomag.
 • Malarki
  #2912
  wtf?? 15 euro az alapjáték és az összes dlc hozzá? Ez azért elég durva, tekintve hogy ez máskor 100-150 euro lenne steamen.
 • Kmarha
  #2911
  Jó árasítva a fontosabb és újabb DLC-k: https://www.humblebundle.com/games/crusader-kings-2-bundle

  Utoljára szerkesztette: Kmarha, 2019.07.31. 10:34:59
 • Xsillione #2910
  A királyi címet is megpróbálhatod megtartani, ám nem feltétlen kell, ami elvész elvész, majd visszaszerzed. Kezdetben a saját birtokaid megerősítésére menj. A fő tartományt hozd rendbe, és építs további várakat amig van keret, aztán meg időnként kapsz lehetőséget új telep létrehozására (drága), érdemben a saját egy tartományodban lévő 4-6 várral több bevételed és katonád lehet, mint kb mindenki más együtt, plusz pár jó uralkodó sokat segíthet. az alatvalókat meg hozd rendbe, menjenek szépen egy-egy nagybirtokos alá, akár két-három hercegésggel is, mintsem tucatnyi függelten kis tartomány, aki mind akar valamit majd.
 • Kotomicuki
  #2909
  Kipróbáltam az 1066-os francia királykénti kezdést...
  Hát, a király a legkisebb hűbérúr, szinte semmi ráhatása nincs a nagyobb házakra - a centralizáció, vagy a korona befolyásának növelése lehetetlen.
  Ha szétesnek a spanyolokat legázoló muzulmánok, akkor belőlük lehet 1-1 tartományonként a rokonoknak juttatni vmit - de ekkor megint csak egy újabb trónkövetelővel és lázadással lesz több.
  Ha nem sikerül az angliai kaland, akkor meg a HRE foglal el területeket örökléssel -> lehet, hogy ezt kezdetben nem kéne zokon vennem, hiszen csak az akkor még megzabolázhatatlan hűbéresek száma csökken?!
  Vagy egyáltalán: a kezdeti királyi ház eleve halálra van ítélve és inkább az egyik nagyobb hűbéresével kéne nekiállni a francia kalandnak?
 • Malarki
  #2908
  Mondjuk ha úgy szerzed meg a tartományt hogy van ott egy kastélyod, akkor lehet hogy az átveszi a város helyét, bár nem biztos.
  Azt meg tudod csinálni hogy építesz egy kastélyt, kiadod valami öreg, gyerektelen szerencsétlennek az udvarodból a tartománnyal együtt és amikor meghal akkor visszaöröklöd az egészet.
 • arel
  #2907
  köszi. igen mondjuk erre voltam kíváncsi leginkább. És ha magunknak akarjuk megtartani, nem adjuk oda egy vazallusnak sem? Akkor is megoldható? Vagy ahhoz a tartományban nekünk kell uralni egy kastélyt, teszem azt :-).
 • Malarki
  #2906
  Megoldható, pontosan úgy ahogy leírtad :D
  Tegyük fel, van a tartományban egy város, egy kastély és egy templom. A város a központ, de te a kastélyt szeretnéd. Ehhez csak annyit kell tenned hogy odaadod a tartományt annak a bárónak aki a kastélyt is tartja, így az lesz központ. Ezt megcsinálhatod a többivel is, tehát ha papnak adod ki akkor a templom kerül előre és püspök lesz belőle. Viszont ha nem csak a tartományt, hanem az egész hercegséget is odaadod ennek a papnak akkor már érsekség jön létre. de ami még jobb, hogy ha a hercegséget egy polgármesternek adod akkor létrejön egy új kereskedő-köztársaság. Ilyeneket érdemes tartani, mert elég szép summát termelnek ha tudnak terjeszkedni.
  Remélem érthető volt :D
 • arel
  #2905
  Köszi a segítséget. Nem tudom, hogy egyáltalán lehetséges e a játékban, de megoldható, hogy egy terület központját megváltoztatjuk és nem város lesz, hanem egy vár? Pl. ha Velencét megszerzi egy feudális vezető, akkor ne egy város legyen a központ, hanem egy vár, hogy az államvezetés ne változzon. Vagy egyszerűen a tartomány egyik várát helyezzük központi területté lásd az előző példánál nem Velence lenne, hanem Pallestrina
 • Malarki
  #2904
  A leggyorsabb módszer talán az hogy elfoglalsz egy katolikus tartományt, átrakod oda a fővárosod, ezzel kapsz egy döntést hogy felveszed a helyi vallást. Vagy esetleg az örökösödet neveltetheted egy katolikus emberrel, akkor is van rá esély hogy áttér. Vagy ha már Bizánccal vagy elfoglalod az öt patriarchátust és egyesíted a keresztény vallást :D
 • arel
  #2903
  Ha bizáncal vagy akármilyen ortodox állammal vagyok, hogyan lehet akár évekkel késöbb is ( bár jó lenne a leggyorsabb verzió ha lehet) áttérni a katolikus vallásra?
 • arel
  #2902
  Szerintem találkoztam egy buggal , mert ilyen még nem volt nálam é ha tudtok segíteni azt nagyon megköszönném :-). A királyom elment egy utazásra egy másik uralkodó beiktatási ceremóniájára, de ez már több hónapja sztem megvan már 2-3 éve is. Ilyenkor mit csináljak? Azzal, hogy az "utazáson van,, effekt van rajta igen meg vagyok lőve sok dologban mert a régensem mégsem az uralkodó...

  Köszi a helpet ha tudtok rá gyógyírt
 • Ainz
  #2901
  Szerintem most egy ideig pihentetik a sorozatot, ha ez volt az utolsó DLC
  ROME Imperatort veheted folytatásnak, addig amíg nem lesz CK 3
 • jocika
  #2900
  Most, hogy kijött az új kieg, kiderült valami a CK2 jövőjéről?
 • gebali
  #2899
  Kijött a Holy Fury DLC, az eddigi legjobb DLC-nek tűnik, magyar bemutató videó a feature-ökről:

 • Xsillione #2898
  Csak egy nagyon kis része:
  Geneius, strong, meg pár hasonlós pozitív, és ezek negatív részei, meg a genetikus korcsulások (hare lip, stutter és hasonlók), míg a legtöbb trait az nevelés és döntés meg random alapján kerül a karakterhez, a genetikusak kis százalékkal bukkannak fel maguktól születérkor (és elvétve egyéb módón, ám azok tényleg ritkák), viszont ha a felmenők közt van legalább egy, akkor máris dupla rá az esély, ha gyakori (asszem 5 a 32-ból arány), akkor mégtovább nő és így tovább, ezért egy családban akár egész sikeresen elelehbnet ezeket terjeszteni, ami jó tulajdonságnak nagyon hasznos, rossznál katasztrofális lehet.
 • jocika
  #2897
  Genetika: ezek a traits-ek? Vagy csak egy részük?
 • Xsillione #2896
  Házastársnál ami fontos:
  Van-e genetiaki tulajdonsága (negatív szinte kizáró ok, pozitív nagyon értékes, főleg a nagyok)
  Kivel ad szövetséget (amíg ez érdekes, egy idő után kit érdekel)
  Hoz-e claimeket vagy örökséget
  Tulajdonság (elvétve fontos, bár ha épp kell egy extra tartomány, akkor lehet, fontosabb a szövetségnél)
 • Malarki
  #2895
  Autómentés működik? Próbálj rámenteni már meglévő mentésre, hátha.


  jocika: az hogy mit nyersz a házassággal. Elsősorban hogy milyen claimet szerzel így, másodsorban hogy milyen szövetséget kapsz vele. Ez a két legfontosabb dolog. Csak ez után jön hogy lehetőleg normális értékei legyenek. A presztízs meg senkit se érdekel, azt 345.234 más helyről lehet szerezni.
 • jocika
  #2894
  Házastárs választásnál mi jobb, viszonylag még elviselhető presztízs érték, vagy inkább a jellemvonások? Sokszor van úgy, főleg játék elején, hogy senki nem akar házasságot, vagy csak kevés presztízsért, de van jó jellemvonású alacsonyabb rendű jelölt.
 • farferi
  #2893
  Áh, nem..f21 meg ilyenek:/
 • Malarki
  #2892
  Nincs valami ékezetes karakter a mentés nevében? Azt nem szokta szeretni.
 • farferi
  #2891
  Azzal tudok valamit hogy nem tudok menteni? Olyan száz évnyi játék után :failed to save the game üzenet jön...van helyem a mentésre, nem értem, eléggé elcseszte a napom.
 • Serpa
  #2890
  Végül is megfelelő régenssel nem lehet túl nagy probléma, ha az örökös nem tud kormányozni.


  Probálkoztatok olyannal, hogy az egyik csatlóst ellátjátok némi zsebpénzzel annak reményében, hogy támadást indít egy jog szerint hozzá tartozó területért?
 • farferi
  #2889
  A király ortodox vallású, fattyú,,fokozzam?:D..még jó, hogy korán kezdtem a játékot, így a 800-as években jó sok pogány területet tudok szerezni, amik semmit nem érnek, de csillapítják a lázongókat:D
 • Serpa
  #2888
  Akkor ha jól értem megörökölte a királyságot és valami durva dolgott tett, pl. kinézett magának egy címet aminek a tulaja nem örült, fellázadt és az örökösöd vesztett.

  Tanácsos az utódokra figyelni, ezt már én is megtanultam, főleg ha nagyobb területük van.
 • farferi
  #2887
  gavelkind van..mindig ezerrel megyek a z elsőszülöttség felé( értsd, évente egyszer előveszem a játékot:D)..valami rémlik, hogy , neki tudtam adni az itáliai királyságot az apjának, aki most én vagyok elvileg:D..hogy utánna mit műveltek azt nem tudom, lekötött a kezdő kari, rohadt sokáig élt, sikeresen de most meg ez a helyzet..mindegy, nyomom tovább, ha meghal az öreg meglátjuk.Berakom neki a plusz egészséget, hátha túléli a fiát és jöhet az unoka(mert az van szerencsére)
 • Serpa
  #2886
  Lehet összeesküvést szőtt, vagy felszarvazta :)
  Meg kéne nézni miket ír a véleménynél. (opinion)
 • Malarki
  #2885
  De hogy került a fiad az egyik hűbéresed börtönébe? :D Tényleg elég cifra helyzet. Elvileg ha örökölsz vele akkor majd ki tudod váltani magad, bár nem tudom hogy lehet-e annak váltságdíjat fizetni aki maga is börtönben van.
 • Serpa
  #2884
  Öröklési törvényen nem tudsz változtatni?
 • Kissssss0
  #2883
  atya ég...
 • farferi
  #2882
  Köszi de a probléma az, hogy a hűbéresem bebörtönözte a húbéresét aki bebörtönözte a fiam....szóval nincs cb...ezért írtam, hogy kicsit fura a helyzet,Konkrétan én vagyok a francia "császár" és itália királya a hűbéresem, bebörtönözte az egyik sajátját, aki meg a trónörököst..leírni is bonyolult:D
 • Malarki
  #2881
  Van Free captives CB amivel elvileg ki tudod szabadítani, bár ilyenkor a fogvatartó dönthet úgy hogy kivégzi. Próbálj meg küldeni pénzt neki, hátha akor ki tudja váltani magát.