73
Techem költségmegosztó radiátorra
  • kifli
    bazz feljelentem a szomszédot, lopja a gázzal befűtött lakásom hőjét!!
    Nem mindegy mivel fűtesz? Nem úgy működik a dolog, hogy az egyik fűtési megoldás nem fűti a falakat a másik igen.
  • mrzed001
    Hát gondoltam észreveszed magad, hogy általában hát-tal nem kezdünk mondatot :D
  • SigS
    Hát te hülye vagy
  • mrzed001
    "Hát én szerinted mit adok a szomszédoknak ha olajradiátorral fűtök?..."
    Hát szerinted ki fogja a te oldalfalaidat meg padlódat felfűteni?
    Hát nem te, hanem a szomszédaid.
    Hát neked akkor már épp csak rá kell segíteni az olajradival.
    Hát még mindenki más fizeti a HÁZ felfűtését, addig te csak lopnád azt amiért ők fizettek.

Hát még mindig nem érted?

• SigS
    Koma te ebbe nagyon belebonyolódtál...

" neked már CSAK a szomszédoktól lopott hővel 15 fokos lakást kellene 22-re fűteni. "

Hát én szerinted mit adok a szomszédoknak ha olajradiátorral fűtök?...
  • mrzed001
    Ahogy már említettem, nem az a gond, ha pár fokos különbségek vannak.
    Okoz eltérést (neked meg a környéken lakóknak kevesebbet kell fűtenetek, mert ő nagyon fűt), de ez a pár fok eltérés elhanyagolható ahhoz képest, mint hogy kint -10 van (ennyi kellene legyen a nem fűtött lakásban is) ... de e helyett +15 fok van, tehát 25 foknyit lopott a szomszédoktól.
  • vizes
    Jó. De akkor mi van ha nekem tényleg elég a 20 fok de a szomszédasszonyom egy klimaxos kisasszony és neki meg 26 fok kell.
    Ő fűt mint állat, én letekerem kettes fokozatra a szelepet.
    Akkor most genya vagyok mert nem érzem magam jól a melegben?
    Egyébként részben a többiek is fizetik az ő 26 fokos lakását, hiszen a hőközpontban több hőmennyiség fogy el amit szétosztanak.
    Az elfogyasztott hőmennyiség csak egy részét osztják a műszerek alapján, a többi továbbra is légköbméter alapján történik.
    Ezt, hogy milyen arányban történik az megállapodás kérdése.
  • mrzed001
    "22-23 fok az már kánikula és luxus :) Napközben elég a 20 fok is éjjelre meg a 16 :)"
    Látszik, hogy munkavédelem közelébe sem konyítasz.
    Szellemi munka esetén 21-24, fizikai 17-19 az ajánlott hőmérséklet.
    És ez a munkahely, ahol öltönybe (mellénybe, nyakkendőben ...), illetve munkaruhába vagy, nem az otthoni laza viseletben.
    Lakásoknál a 22-26 fok az ajánlott.
  • mrzed001
    "Semmi olyasmit nem írtam hogy leválnék, csak annyit hogy nem fűtök a távhő által szolgáltatott melegvízzel.."

Tudod, akik kitalálták a rendszer nem voltak ám hülyék.
    Bizony a szabályozás terén is gondolniuk kellett az ilyen deviáns emberekre.
    Olyan nincs, hogy ne fűtenél a távhős meleg vízzel, mert az alattad lakó azzal fűt, a melletted lakó úgyszintén, és ezzel fűti a te lakásod is.
    Persze, ügyeskedni meg lopni azt járja, csak azt felejtik el sokan, hogy igen, neked villannyal csak harmada lenne a fűtésszámla a távhősnek ... mert neked már CSAK a szomszédoktól lopott hővel 15 fokos lakást kellene 22-re fűteni.
  • SigS
    Fűteni nem, de kifizetni a lpház, külső falak fűtését azt köteles.
  • dronkZero
    "Kötelességed fűteni?
    Igen."

Na ennél sokkal nagyobb baromságot sem hallottam még.
  • dronkZero
    Már hogyne lenne igazságos az, hogy aki többet fűt, az többet fizet?

Akit üres lakások vesznek körül, az bizony megszopta. Többet kell fűtenie, ezért többet is fizet.
  • vizes
    Nem érted. Ha villannyal fűtesz és mellette megy a radiátor is, akkor lassabban számol.
    Ha a radiátorodat lezárod akkor nem számol a költségosztó mivel a radiátorod nem lesz melegebb, mint a szoba levegője.
    Azaz, nem ad le hőt.
  • kifli
    Az ilyen költségosztóval rendelkező lakásokban élők, lehet így gondolják, hogy ez igazságtalan, de csak azért mert nem gondolnak bele, hogyha saját gázgazánjuk lenne, akkor azzal is a fölöttük lévőt is fűtenék, és a fönt lakóknak ugyanúgy olcsóbb lenne a lakásban elérni egy adott hőfokot.
    Szóval, hogy igazságos legyen, drágítani kell a gázt azoknak, akiket körbefűtenek, vagy fent laknak magasan, vagy nem?
  • SigS
    Ezt vágom, csak ez ami nem fair...ha villannyal fűtök, mert az nekem jó, akkor ne számolja már "becsapásként" a megosztó
  • SigS
    Nekem 16 fok az a hűtőmben van pazzmek

• vizes
    A költségosztóban két hőmérséklet érzékelő van.
    Az egyik a helyiség hőmérsékletét méri a másik a radiátorét.
    A kettő közötti hőmérséklet különbség alapján haladnak előre az egységek. Ha melegebb a szoba lassabban számol, ha hidegebb gyorsabban.
    Ha villanyradiátorral ráfűtesz, melegebb lesz a helyiség.
    Ezért van az, hogy ha télen szellőztetni akarsz és azt az ablakot nyitod ahol a radiátor van akkor becsapod a költségosztót és magadat mert úgy érzékeli mintha fűtetlen lenne a szoba.

• vizes
    Miért ne tehetné meg, hogy villanyradiátorral fűt?
    Nem vált le a rendszerről, továbbra is fizeti a rendszer üzemeltetési díjakat a szolgáltató felé. Legfeljebb nem használja ki a lehetőségeit.
  • Shep
    22-23 fok az már kánikula és luxus :) Napközben elég a 20 fok is éjjelre meg a 16 :)
  • desigo
    Ha melegebbet szeretnél akkor a radiátorokat cseréltetheted nagyobb méretűekre és akkor a költségosztót hozzá fogják állítani,hogy másképpen számoljon.
    Így hivatalos és korrekt
    minden egyéb olaj-vagy villanyradiátor már trükközés...
  • SigS
    Semmi olyasmit nem írtam hogy leválnék, csak annyit hogy nem fűtök a távhő által szolgáltatott melegvízzel..
  • mrzed001
    Semmi, ugyanis NEM TEHETED MEG!
    Nem viccelek, törvényileg van szabályozva, hogy egy fűrési rendszer (egy ház) csak EGYBEN térhet át másfajta fűtési eljárásra (és ez így van jól)

Mint már említettem így is durva, hogy 0-ra le tudod zárni a fűtést (csak hogy nekem ócsó legyen) ... amely TÖKÉLETESEN ellentétes az előbb említett egyéni leválás tiltásáról szóló jogszabállyal (vagy korm.rend. volt, már nem emlékszem)
  • SigS
    Akkor egy még érdekesebb kérdés:
    Mi van ha az én lakásomban télen fagyban max. 22-23 C' hőmérséklet van, de én a 30 C'-ot szeretem, és rádurrantok 1-2 olajradiátorral. Akkor ez a szemét "költségmegosztó" hogyan fog nekem reális értéket számolni?
    Sőt, ha én elzárom a radiátorokat, és 4-5 ilyen készülékkel fűtöm a lakásom mert jóban vagyok az áramszolgáltatóval és az nekem olcsóbb?
    Ilyen esetben mi a teendő szaki-urak?
  • mrzed001
    2"ezzel csak annyi gond van, hogy ez full nem ide tartozik, ugyanis ez nem a költségmegosztó hibája"
    Már hogy a búsba ne ide tartozna?
    A költségmegosztó feladata (a lakásonkénti szorzóval) lenne, hogy igazságosan ossza el a ház össz fűtésének költségét.
    Erre, mint már lent számos példával rámutattam ALKALMATLAN.
    Sőt, azt is leírtam, hogy lehetne mégis alkalmassá tenni.

"ez a probléma akkor is fenáll, ha valakineknek egyéni fűtése van, és ha így nézzük, akkor viszont igazságos a rendszer."
    Na EKKORA logikai bukfencet azért kérlek ne írjál.
    Attól, hogy pl egy 4 emeletesben egyéni fűtése van, még ugyanúgy kötelessége fenntartani a lakás hőmérsékletét ... csak a fűtési MÓDSZER egyedi.

KÖTELESSÉG ... kötelesség ... morfondírozzunk el egy kissé ezen a szón, és jelentésén! Miért van az, hogy mindenki folyton csak azt hajtogatja, hogy neki mire van JOGA, és közben elfeledkezik arról, hogy a joggal KÖTELESSÉG is jár.
    Jogod van megvenni a lakást?
    Kötelességed fűteni?
    Igen.

"ebből az következik, hogy olyan dolog miatt vagy felháborodva, ami teljesen normális dolog."
    Hát igen, lopni egyeseknek ... hogy is írtad? "teljesen normális dolog"

A továbbiakban meg csak ugyanezt ecseteled.
    Morális indokot keresel rá, hogy mi jogon lophatod meg a szomszédodat?
    NINCS!
  • mrzed001
    "ezzel csak annyi gond van, hogy ez full nem ide tartozik, ugyanis ez nem a költségmegosztó hibája"
    Már hogy a búsba ne ide tartozna?
    A költségmegosztó feladata (a lakásonkénti szorzóval) lenne, hogy igazságosan ossza el a ház össz fűtésének költségét.
    Erre, mint már lent számos példával rámutattam ALKALMATLAN.
    Sőt, azt is leírtam, hogy lehetne mégis alkalmassá tenni.

"ez a probléma akkor is fenáll, ha valakineknek egyéni fűtése van, és ha így nézzük, akkor viszont igazságos a rendszer."
    Na EKKORA logikai bukfencet azért kérlek ne írjál.
    Attól, hogy pl egy 4 emeletesben egyéni fűtése van, még ugyanúgy kötelessége fenntartani a lakás hőmérsékletét ... csak a fűtési MÓDSZER egyedi.

KÖTELESSÉG ... kötelesség ... morfondírozzunk el egy kissé ezen a szón, és jelentésén! Miért van az, hogy mindenki folyton csak azt hajtogatja, hogy neki mire van JOGA, és közben elfeledkezik arról, hogy a joggal KÖTELESSÉG is jár.
    Jogod van megvenni a lakást?
    Kötelességed fűteni?
    Igen.

"ebből az következik, hogy olyan dolog miatt vagy felháborodva, ami teljesen normális dolog."
    Hát igen, lopni egyeseknek ... hogy is írtad? "teljesen normális dolog"

A továbbiakban meg csak ugyanezt ecseteled.
    Morális indokot keresel rá, hogy mi jogon lophatod meg a szomszédodat?
    NINCS!
  • kifli
    ezzel csak annyi gond van, hogy ez full nem ide tartozik, ugyanis ez nem a költségmegosztó hibája, ez a probléma akkor is fenáll, ha valakineknek egyéni fűtése van, és ha így nézzük, akkor viszont igazságos a rendszer. Vagypedig, vezessük be, hogy aki a földszinten lakik, annak legyen olcsóbb a gáz, mint annak, aki a 4.-en.

ebből az következik, hogy olyan dolog miatt vagy felháborodva, ami teljesen normális dolog.

#44: saját állításodról bizonyítod hogy hülyeség

"Ha a 10-en lakónak 10 egységnyi a padlófűtése, akkor a 9-en lakónak 9"

"Ha megszakad a lánc, akkor bizony a következő rosszul jár."

Így a te elméleted szerint, ha a 8-on laksz, és a 7-en nem lakik senki, akkor 6 lakás fűtése még fűt téged, hát ez nem így van, mint ahogy leírtad, ha nem laknak alattad többet kell fűtened.
    De ez még mindig nem a költségmegosztó hiányossága, mivel ez így van akkor is, ha mindenki saját magának oldja meg a fűtést.
  • mrzed001
    kicsihuszár, mit nem értesz azon, hogy a 26 fok eléréséhez a földszinten max fokra kell állítani a fűtést (és akkor se lesz 24-nél több), a 8-10 emeleteken meg 0-ra ? (vagy épp ablakot kell nyitni, mert 28 fok van ... mert tényleg annyi van ott)

• Shep
    Érdekes ez a vita amit folytattok, de egyikőtöknek sincs teljesen igaza.
  • dronkZero
    Aha, tehát akkor nem szabad túl magas házakat építeni, nehogy az összeadódó padlófűtés élve megfőzze az embereket?

Gratulálok...
  • mrzed001
    "Ha minden lakásban laknak alattad, AKKOR IS csak egy padlófűtésed van. Csak egy padlód van, ha nem tűnt volna fel, és az csak és kizárólag az alattad lévővel érintkezik."
    Kicsihuszár, arról ugyebár még nem hallottál, hogy összeadás, hogy valamik összeadódhatnak?
    Ha a 10-en lakónak 10 egységnyi a padlófűtése, akkor a 9-en lakónak 9 ... az 1-n lakónak 1. Mondom, fejére állított háromszög.
    Ezért kell neki már 0 saját fűtés.
    És ne felejtsük el, hogy nem csak padló, de falfűtés is (belső és külső fal is !!!).
    Ha megszakad a lánc, akkor bizony a következő rosszul jár.
  • desigo
    butaság
    nem egy a fűtése a háznak
    akik otthon vannak egész nap (idősek,kisgyerekesek) azok igénylik az egész napos melegebb levegőt.
    Akik dolgoznak azok miért fizessenek olyan hőért amit nem élveznek?

Úgy is nézhetjük akkor,hogy én fizetem a körülöttem lévők fűtésének egy részét tehát ők lopják tőlem a hőt...

4 emeletes házban lakok.Amikor vettem a lakást szintenként felfelé haladva 1 millióval mentek le az árak.
  • mrzed001
    "Egy középen lévő,körbefűtött lakás jóval drágább mint egy földszinti vagy legfelső emeleti."
    Téves. Egy földszinti a legkönnyebben eladható a lépcsőzni/liftezni nem akaró nyugdíjasok miatt. Legfelső emeleten meg max a beázástól kell félni (2 ismerős is lakik 10. emeleten, sose volt gond), a fűtésszámla ha van ilyen f.szság minimális nekik.

"Plusz anyukád nem keveset költött arra,hogy ne az utcát fűtse.Szigetelés,ablakcsere,fűtéskorszerűsítés."
    És mégis majd 1,5x annyit fizet a gyengusz fűtésért, mint az ugyanott 10. emeleten lakó (0 fűtés, no szigetelés, nyitott ablaknál alvó) barátom.
    Akkor mégis, hogy a faxba van ez? Hol van ez itt IGAZSÁGOSAN elosztva ??!???

"Miért kellene nekem légköbméter alapján fizetni ha napközben dolgozunk,üres a lakás,hétvégén nem vagyunk itthon,üres a lakás.Letekerem termofejet és máris nem számol a költségosztó (digitális)"
    Azért, mert egy a fűtési rendszer.
    Amikor te letekered 0-ra, akkor éppen átlépsz a LOPOM A MELEGET A SZOMSZÉDOKTÓL ÉS B.SZOM FEL AZ Ő FŰTÉSSZÁMLÁJUKAT fokozatba.
    Lehetsz ám büszke is rá (mint teszi ezt oly sok mocskos adócsaló), én azért ezt helyedbe nem tenném ki az ablakba.
  • dronkZero
    "Ha minden lakásban laknak alattad, akkor van 7 emeletnyi padlófűtésed."

Na látod, ilyen hülye vagy. Ha minden lakásban laknak alattad, AKKOR IS csak egy padlófűtésed van. Csak egy padlód van, ha nem tűnt volna fel, és az csak és kizárólag az alattad lévővel érintkezik.

Ha a 7. laknak, de alatta senki, akkor is van padlófűtésed. Ugyanis az a nem mindegy, hogy alattad 20 fok van, vagy -5.

Mégis, hogy a faszba gondolod, hogy a földszinti fűtés 25 méterrel meg 6 födémmel és légtérrel feljebb is számít?
  • desigo
    Azt azért elfelejted,hogy a lakások vásárlásakor durván előjön az árkülönbség a lakás elhelyezkedése miatt.
    Egy középen lévő,körbefűtött lakás jóval drágább mint egy földszinti vagy legfelső emeleti.

Plusz anyukád nem keveset költött arra,hogy ne az utcát fűtse.Szigetelés,ablakcsere,fűtéskorszerűsítés.

Panelekben mai napig nem kevés olyan lakó van aki 1 Forintot sem költött az elmúlt 20 évben a lakásásra ilyen szempontból.

A költségosztó nagyon hasznos olyan szempontból,hogy az épületen belüli arányokat meghatározza.Miért kellene nekem légköbméter alapján fizetni ha napközben dolgozunk,üres a lakás,hétvégén nem vagyunk itthon,üres a lakás.Letekerem termofejet és máris nem számol a költségosztó (digitális)
  • mrzed001
    Mondjuk pesti panelban albérletem volt, ott az emeleten 12 lakásból 5 volt lakatlan (1. em).
    4 emeletesben az emeleten 1 (4 lakásból), alattam felettem emeleten 1-1 lakás üres (meg egy talán albérletes, hol vannak, hol nem).

Anyámnál vidéken földszint 3 (12ből), első 1 (ről tudok)

És ezek csak amikről tudok, többi emeletről nincs infóm (meg hogy a lakottak ?%-a albérlet, ahol pl karácsonyra hazamennek a fiatalok = sz.pás)

Szóval nem egy elhanyagolható problémáról van ám szó.

És akkor még nem is említettem, hogy anyám totál leszigetelőzött új ablakokkal földszinti lakás, 21 fokra sem melegszik nagy hidegben max fűtéssel ... és nevess, 40%-al fizet többet, mint a 10. emeleten lakó barátom 0 fűtéssel 26 fokkal

Meg kéne már végre érteni, hogy a panel az egy fűtési rendszer, nem lehet szétcincálni.

Nem véletlen van, hogy 1-1 lakás NEM VÁLHAT LE a fűtési rendszerről.
    Jogszabály tiltja.
    Viszont ezzel itt a kiskapu: nem leválik, csak 0-ra veszi (és a többiekkel fűtteti a lakását = LOP/sikkaszt ).
  • vizes
    Szerinted általánosan milyen százalékban jellemző az, hogy egy házban nem fűtenek lakásokat?
    Egyszerűbben: Úgy gondolod, hogy az az általános helyzet, hogy egy házban több a fűtetlen lakás, mint a fűtött?
  • mrzed001
    "egy lakás árába beleszámít az is, hogy mennyi volt előző években a rezsi"
    Bocsi, de ez totál off.
    Az alsó szomszéd lehet amikor megvetted még kiadta albérlőnek, aki fűtött, de most nem, ezért te fűthetsz mint az őrült.
    Kinek fogsz panaszkodni ?
  • mrzed001
    Na, gratulálok!
    Két válasz, és lényegében egyetlen technikai részletben nem volt vita.

"a főmérőn mért hőmennyiséget osztja szét az arányszámok ismeretében."
    No igen. És aki lezárja a csapját 0-ra az igen kis mértékben, pedig nála 15 fok van, akinek miatta 25 fokra kell venni hogy 21-22 legyen nála, annak meg nagyobb mértékben.

"Ez figyelembe veszi, hogy az adott lakás hányadik emeleten foglal helyet, figyelmbe veszi a fűtetlen homlokzatok számát is."
    És a fűtetlen szomszédok miatti plusz fűtetlen homlokzatok számát?
    A fűtetlen alsó szomszéd miatti emeletcsökkenést (7. emelet, de alsó nem fűt miatt 0-1 emeletes padlóhűtés?)

Most komolyan, ez annyira primitív (nem egy parciális differenciálegyenlet), ezen mégis mit nem értetek ???
  • kifli
    egy lakás árába beleszámít az is, hogy mennyi volt előző években a rezsi, egy olyan lakás többe kerül, ahol télen alacsonyabb a fűtésdíj.

Ha valaki olcsón vesz lakást, ott valószínűleg magas a rezsi. Így hosszútávon kifizetődőbb egy alacsonyabb fogyasztású lakás.

De ez általában sok mindennel így van, pl autóknál, a benzines olcsóbb, egyrészt azért mert többet fogyaszt, és drágább a benzin, dizel autó drágább, de keveset fogyasazt, és olcsóbb is a gázolaj. Így az elején ráfizetett többlet megtérül idővel.
  • vizes
    A szövegértelmezést neked kellene egy kicsit tanulnod.
    Fújod a magadét, de semmit az égvilágon nem olvasol el, nem értelmezel.

"Első a városban, a közös képviselőnek állítólag fű alatt 4 misit fizetett fűtőművek (bő 1 lakás ára akkor), hogy volt egy ház amit be tudott palizni."

Sokat elárul az állítólag.

HA jól értem akkor nem Budapest. Nem tudom, hogy ott ki a hőszolgáltató és ő e az aki működteti a rendszert.
    A Techem által üzemeltetett költségosztós rendszereknél teljesen mindegy a szolgáltatónak, hogy mi történik a házban, a főmérőn mért hőmennyiséget osztja szét az arányszámok ismeretében.

"A fűtőművek meg 50%-os kiadáscsökkentést ért el, kb azonos bevétel mellett..." Bocs, de ezt alá is tudnád támasztani? Kétlem, mert ez így egy kapitális nagy baromság.

Nos, én eddig nem hazudoztam, szimpla tényeket osztottam meg az eddigi tapasztalatok alapján.

Értsd már meg végre, hogy az elosztási rendszert a SVájci módszer néven ismertté vált számítás alapján működtetik.
    Ez figyelembe veszi, hogy az adott lakás hányadik emeleten foglal helyet, figyelmbe veszi a fűtetlen homlokzatok számát is.
    De persze én hazudok.

Rövidebben akartam válaszolni, de erőt vettem magamon, hogy ne csak a személyemet ért rágalmazásra reagáljak.

Nem lett volna értelme. Vak lónak hiába mondom, hogy süt a nap.