928
Megjelent a legújabb Kindle, megfizethető áron és magyarországra is szállítják...
  • Peter1
    #928
    Üdv!

    Némi gondolkodás után arra az elhatározásra jutottam, hogy karácsonyra meglepem magamat e-könyv olvasóval. Viszont azt is be kell, hogy valljam, hogy ez a terület számomra meglehetősen szürke. Szóval nem nagyon értek hozzá. Arra gondoltam, hogy egy "közepes" minőségű olvasót vennék. Ne legyen drága sem, de azért gagyit sem akarok venni. Azt szeretném kérni, hogy Ti mint tapasztalt felhasználó ha tudtok ajánlani megfelelő olvasókat akkor tegyétek meg.
    Illetve olyan kérdésem volna még, hogy ha van már gépen lévő pdf könyvek lementve azt lehet-e használni, illetve honnan lehet vásárolni letölteni e-könyveket.

    A segítséget és válaszokat előre is köszönöm.
  • szucsy89
    #927
    Sziasztok, 30 e körül most milyen e-book olvasót tudtátok ajánlani?
  • SzirmosSzisza
    #926
    Egész hamar megjött Kínából, sajnos szétszerelésnél eltörtem 1 pöcköt, szal a billentyűzet fele nem működik (pont a home/back/"középső"), de a képernyő megy faszán.
  • Dzsini
    #925
    Hogyne :)

    Cserélni biztos nem fogják ennyi idő után, arra számíthatsz esetleg, hogy kedvezménnyel rendelhetsz valamelyik új változatból (PW3, Voyage, sima)
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.08.19. 20:50:20
  • SzirmosSzisza
    #924
    Akkor szerintem beszélek velük, aztán ha nem cserélik (sztem 4 éves kb) akkor rendelek ebay-ről egy kijelzőt.

    Amúgy olyasmit nem lehet csinálni, hogy csak a képernyő bizonyos részét használja? Középen/bal felül még lehetne olvasni :D
  • Dzsini
    #923
    Ha nincs még egy éves (esetleg kicsit több), akkor amazon chat. Mivel a K3 elég régi típus, így ez nem sanszos - de beszélhetsz velük, szoktak ajánlani kedvezménnyel valamelyik új típust, megköszönve, hogy felvetted velük a kapcsolatot :)

    Kindle 3-nál amúgy tényleg nem nehéz képernyőt cserélni, ott szerencsére nincs ragasztva.
  • SzirmosSzisza
    #922
    És tényleg, köszi.

    Valakinek van valami tapasztalata mit érdemes tenni, ha "megtört" a kijelző? Fizikailag nincs megrepedve meg semmi, csak a kép maga össze vissza van. Ilyet találtam neten, most kb 7-8k körül van, ennél esetleg lehet olcsóbb alternatíva, illetve gariztatják ezeket?
  • setuh
    #921
    Back?
  • SzirmosSzisza
    #920
    Nem tudjátok hogyan lehet visszaugrani az előző pozícióra olvasás közben? Pl ha van egy lábjegyzet és rábökök akkor a könyv végére ugrik és nem tudom, hogy kéne visszaugrani oda ahol tartottam. Ilyen az olvasó.
  • Dzsini
    #919
    Ez a téma elsősorban az e-papíros könyvolvasóról szól, nem a Fire táblagépről. (a prohardveres témák között talán találsz Fire haszálókat)

    Az meg, hogy trükközni kell - nem véletlenül nem árusítja nálunk az Amazon ezt az eszközt. A könyvolvasót igen, ott nincs trükköznivaló.
  • TheUjoNCBeats
    #918
    közbe találtam más fórumokat ahol ugyanezt írták. elég szívás, hogy így kell cselezgetni. Itt nincs valaki aki már csinált ilyet?
  • Dzsini
    #917
    Sajnos a Fire elsősorban Egyesült Államok piacra készült, elvileg kicselezhető úgy, hogy egy ottani címet adsz meg a bejelentkezett felhasználónak (tehát amerikainak hazudod magad az Amazon irányában). Mások így szoktak vásárolni pl. a szoftverboltjukban, lehet, hogy a Fire-on át is működik. Persze ez a szerződési feltételek megszegése, így saját felelősségre.
  • TheUjoNCBeats
    #916
    Sziasztok!

    Van egy első szériás kindle fire-em. Amerikából hoztuk, minden fasza vele, csak az a baj, hogy nem tudok a tab ról se játékokat vásárolni, se filmeket nézni, stb, és mindig azt a hibaüzenetet dobja fel, hogy "this content could not be accessed due to geographical restrictions..." Van valami megoldás erre? köszi előre is.
  • Inquisitor
    #915
    Az Amazon/Kindle vagy egy éve felvásárolta a legnagyobb színes eINK fejlesztő céget, azért talán nem kell hozzá még egy 4-5 év, hogy legyen belőle valami. :)
  • Tetsuo
    #914
    Most már minden bizonnyal igazad van. Hülye vagy.
  • QuippeR
    #913
    hát persze hogy nem, hiszen én se te vagyok, következésképpen hülye.
  • Tetsuo
    #912
    Úgy látszik egy kukkot sem értettél abból, amit írtam. :-)
  • QuippeR
    #911
    jó, rajtad kívül mindenki hülye, csak te vagy helikopter, megértettem.
  • Tetsuo
    #910
    Dehogynem. Az igénytelen azt jeneti, nincs igénye. A többség csak követi a divatot, amit a cégek találnak ki. Valójában egymást követik, hogy ne lógjanak ki a sorból. Igazi igényük, elvárásuk valamifelé nincs vagyis folyamatosan egyre kevesebb.
    Én arról beszélek, hogy van egy réteg, akinek komoly elvárásai vannak, de ők vannak kevesebben. Jóval kevesebben.
    Ha megfigyeled a tárgyak funkcionális, ergonómikus minőségét, láthatod, hogy az utolsó száz évben durván romlik. Persze iylen a társadalom, fogyasztásra épül ezért csak rövid ideig használunk valamit vagy nem is használjuk és már dobjuk is el. Erre állt be a gyártás, a marketing és maguk az emberek többsége. Már arra sincs ideje egy cégnek, hogy finomítsa az elgondolt terveket, hiszen az idő pénz. Így a piacon forrja ki magát egy-egy termék, ha megéri. Update update hátán, a vevő egyben a bétateszter is és úgy látszik ezzel nincs gond a tömegnek, de van egy réteg (úgy látszik egyre kisebb) amelyiknek igen.

    Ha valaki úgy viszonyul az étehez, hogy tökmindegy miből van csak finom legyen, az igénytelen, nem lehet másként jellemezni - szerintem. Míg egy igazi ínyenc alaposan válogat stb. 50 éve a tömegigény magasabb szinten volt, 100 éve még magasabb szinten. De az igény és a gazdagság nem nagyon van összefüggésben, feltéve ha nem extrém eseteket veszünk, hozzátéve, hogy az igény egy dolog, a lehetőség pedig egy másik. Sok szegény ember talán igényes, de kénytelen elviselni bizonyos dolgokat, de a fogyasztói társadalom fejlett országainak izlése határozza meg a piacot, mint elvárási küszöb. Ez megjelenik a kultúrában, erkölcsben mindenhol.
  • QuippeR
    #909
    bocs, de olyan nincs, hogy a többség igénytelen. a többség átlagos, ha neked az nem elég, ami a többségnek, akkor te vagy igényes (vagy vannak irreális elvárásaid, nézőpont kérdése).
  • Dzsini
    #908
    Már csak pár év, és jönnek a valódi színes e-inkes olvasók :) Az elmúlt 10 évben mindig 1-2 év múlva jöttek, lassan csak odaérünk :)
  • Tetsuo
    #907
    Az valószínű, hogy a többség alapbvetően igénytelen, ha csak a piacot nézzük. (Pl. kólafogyasztás, műkaják, tömegkultúra stb.) de vannak még komoly vásárlóerővel bíró rétegek, akiknek más igényeik vannak (sőt, egyáltalán vannak).
    A Kindle DX rosszkor volt rossz helyen és kissé kiforratlan volt. Az általad említett tabletek nem igazán tudják kiváltani az e-olvasót, elég csak az akkuhasználatra vagy a tűző napfényre gondolni... sajnos, mert az lenne az igazi, ha lenne egy fejlett e-inkes tablet, kompromisszummentesen mindkét feladatra. ;-) Azt hívnám fejlesztésnek és fizetnék is érte.
  • Dzsini
    #906
    Egészen biztos lehetsz benne, hogy az Amazon felmérte (felméri) az igényeket, főleg a fizető igényeket, állandóan megy a szondázás. Az, hogy a többség igénye és a tied nem fedi teljesen egymást, az nem hiba :)
    (amúgy pont ők árusítottak még 10 colos olvasót is - Kindle DX, nem lehet véletlen, hogy nem folytatták)
    Ábrákra kapható a Kindle Fire HDX (7-9 colban), mesekönyvekhez a Fire HD Kids - amit kérdés nélkül cserélnek, ha a gyerek összetörné.

    A furcsa számomra az, hogy a lapozógomb luxussá vált, csak a legfelső kategória kapja meg. Majd leszivárog mikor váltanom kell, még mindig Kindle Keyboardom van :)
    A Voyage hozza azt, ami ahhoz kellett, hogy a többi felső kategóriás kütyüvel versenyre keljen, a Kobo H2O-t tekintve egy cseppállóság-vízállóság nem lett volna rossz, felbontásban viszont oda-vissza veri. De nincs ezzel gond, lejjebb megy a PW ára, akinek egy jó, kényelmes, nagytudású olvasó kell, az még olcsóbban megveheti.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2014.09.19. 05:38:07
  • Tetsuo
    #905
    Tökéleteshez?! :-O
    Pont vártam volna egy normális előrelépést, aztán semmi. Olyan opciók jöttek, ami lényegtelen, ellenben egy mesekönyvet még mindig nem lehet megjeleníteni rajt rendesen, akár fekete-fehérben vagy munkához ábrákkal teli fájlokat olvasni...
    Az sem ártana, ha a világítás villogását megszűntetnék -még ha nem is lehet látni- az tényleg egy lépéssel közelebb a relax felé, de a fényérzékelő úgy kell rá, mint egy sárhányó.

    A Kobo új olvasójánál az a 2cm, ami miatt valszeg megveszem, mert a 6" bizony kicsi. Victor Hugót vagy Hamvas Bélát nem Hahotaméretben olvasnék. ;-) Persze ki, hogy; de nem értem, hogy az Amazon nem méri fel az igényeket, hogy biza van egy jelentős csoport, akik a megszokott könyvméretet tartanák a kezükben. :-S
  • ProGabe #904
    Na ez jócskán túlárazott, főleg úgy, hogy a PW közel áll a tökéleteshez. Nem rosszak ezek az újdonságok (180g bazz), de ennyit egyáltalán nem ér meg.
  • Dzsini
    #903
    Itt az új generáció:
    Kindle Voyage (csak rájöttek, hogy lehet lapozót tenni egy érintős kütyüre is)

    Nagyobb felbontás, vékonyabb, és automatikusan párosítja mosás után a zoknikat.

    És az új sima Kindle is érintőképernyőt kapott, meg 4 giga tárhelyet


    A Paperwhite megmaradt, és átkerült "középkategóriába", őszintén szólva a Voyage nem hiszem, hogy megéri az újdonság árát.
  • chhaya #902
    Lassan meg vagyok győzve. De a vízálló tok is elgondolkodtatott. :D
  • Tetsuo
    #901
    Strandra termett. ;-)
  • Dzsini
    #900
    Kindlevel is lehet, nekem van hozzá vízálló tokom :)

    Igazából arra nagyon jó, hogy egy hirtelen eső esetén, és/vagy nagyon párás környezetben (trópusok, tengerpart, ahol szinte állandó a 100% körüli páratartalom) biztosan nem lesz baja.
  • chhaya #899
    És akkor lehet majd vele a fürdőkádban olvasni, vagy mi haszna van? :)
  • Dzsini
    #898
    Mondjuk a 180 dolláros árcimkén meg is látszik... Amazonéknak az agyonnyomott dömpingárával nem nagyon lehet versenyezni, náluk a 3G-s PW ennyi.
  • Tetsuo
    #897
    Karácsonyra valszeg jön egy új Kindle, de ezekben a hetekben jelenik meg a kanadai Kobo cég új masinája, a Kobo Aura H2O. H2O mert vízálló, és ugyanaz a Carta e-ink kijelző van benne, mint a Kindle Paperwhite 2-ben.
    A vízállóságon kívül a 2cm-rel nagyobb képátló a lényegi különbség...
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2014.09.15. 17:44:47
  • chhaya #896
    Hát, biztos feltűnő annak, aki tudja, hogy mit kell nézni. :D
  • Dzsini
    #895
    Elég hamar feltűnik, ha bennakad valami :) és könnyű kiszűrni, ha nem 800 könyvet tolsz fel egyszerre...
  • chhaya #894
    Ééértem... azt hiszem. :)
    Tényleg az átkonvertált könyveken akadt fenn az indexelés. Akkor ezentúl ellenőrizgetni fogom ezt is, ha újakat töltök rá.
  • Dzsini
    #893
    Az indexelés azért történik, hogy ha szavakra keresel, azt gyorsan ki tudja dobni, hogy melyik könyvben hol találja meg (ezt használja a szótár is) - végigolvassa a könyveket, és minden szót, ami előfordul benne bejegyez egy adatbázisba, hozzáírva, hogy melyik könyvekben milyen pozíciókban található meg.
    Ha nem "gyári" könyveket pakolsz fel rá, abban lehetnek olyan hibás részek, amiken nem jut át az indexelő (furcsa karakter, hibás konvertálásból adódó zűrzavar), és akkor valóban folyamatosan fut és meríti. Akkor jön a bűvészkedés, hogy megtaláld, hogy melyik könyv lehet az :) De elsőre nekem a 2 hét nem tűnt olyan kevésnek, azért se írtam, mint lehetőség.
  • chhaya #892
    Könyvet tényleg pakoltam rá. Időközben azt a tippet is kaptam, hogy az indexelés beragadhat, és ez is merít... És tényleg ott volt 3 könyv, bár ez még mindig magas nekem, hogy ez mit jelent és miért csinálja. :D
    Meg a 30 óra is bőven megvolt.

    De akkor megnyugodtam, köszönöm. :)
  • Dzsini
    #891
    Ha sok könyvet frissen töltesz fel rá, akkor azokat végig kell indexelnie, és az gyorsan lemeríti (és nem 5 perc alatt van kész vele). De ez az extra fogyasztás eltűnik, ha kész van a könyvekkel, utána beáll normál üzemre.

    A hivatalos oldalról a 8 hét élettartam kikapcsolt wifire, 10-es fényerőre, normál betűkre és napi fél óra olvasásra van - tehát kb. 30 órát bír normál olvasási tempóval.
    Persze az időtartam annyira nem mérvadó, a lapozások (képernyőfrissítések) fogyasztják a legtöbbet (ha ide-oda lapozgatsz, szótárazol, stb. - tehát sokat frissül a képernyő, az több "olvasásnak" számít, át lehetne számolni lapozásszámra, néhány ezer oldalt jelent).

    A 2 hét szerintem rendes olvasással egészen rendben van, nekem a több éves Kindle 3 is kb. 2-3 hetente töltőre kerül, napi másfél-két óra olvasással (hétköznap munkába és hazafelemenet - ez is kb. 20-30 óra).
  • chhaya #890
    Az normális, hogy a tök új gép 2 hét alatt lemerül?

    Paperwhite-om van, nincs még meg egy hónapja. A gyári feltöltéssel 1 hetet bírt, de úgy gondoltam, hogy ez normális, mert alapból félig volt, rengeteget nyomkodtam, próbálgattam, wifiztem, könyvet pakoltam rá, stb. Viszont miután először töltöttem maxra, utána csak rendesen olvasásra használtam, nem nyúztam minden hülyeséggel, wifit kikapcsoltam, és így 2 hétig bírta. Ennyit számít az, hogy főleg sötétben, háttérvilágítással olvastam?
  • shaba23 #889
    Miért van az, hogy egy könyvsorozat címeit(mobi)átszerkesztettem calibre-ben, hogy számozva legyen a sorrend. Metaadatoknál, a konvertálásnál is jól írja ki, ahogy calibre-vel ráküldtem az olvasóra, ott a könyvtárakban is jól vannak a címek. Az olvasón viszont össze-vissza vannak, van ahol a számozás sincs a címben.