107
  • willcox
    LOL! Laktam is ott évekig... Bp-en van sokkal keményebb kerület is. De itt nem is kerületeket kéne kemény helyeknek megemlíteni, hanem egyes helyeket/körzeteket. Nem sok fogalmad lehet a budapesti éjszakáról.
  • TreDoR
    Ha már ennyire szereted a reális dolgokat, ahelyett, hogy filmeket nézegetsz, inkább húzzál ki éjfélkor gyalog a nyóckerbe.
  • jaspercry
    (sajna elaludtam rajta) talán lesz jobb film ebben az évben....
    nálam 10/7 max, minthogy sokat gyakorolt,tudatos álmodó vagyok,voltam ,így vannak kifogásaim a filmel kapcsolatban,persze az alapok,valósak csak nem így müködik ez azt hiszem....
    kicsit Mátrixos volt,azért meg kell hogy nézzem mégegyszer ,hogy bővebben írjak róla kritikát(persze ez is elég lenne ,hogy meséljek)
  • Darth Sith
    Én tegnap néztem meg a momban, feliratosan, amely sztem sokat dobott még az amúgy sem gyenge filmen. Régen nem láttam már ilyen jó hálivúdi filmet, amely a méjnsztrím vonalat célozza meg. Készültek nagyon jó réteg/elvont filmek, de közel sem ilyen volumenüek voltak. Nekem nagyon bejött, a forgatókönyv, a történet rendesen fel volt építve, megfelelő csavarok voltak, a színészek hozták amit kellett (Dicaprio főleg), a zene nagyon elvolt találva (thx Hans).
    Félve mentem be a moziba, hogy manapság a hálivúdi "scifi/akció" filmek nem igazán sikerülnek jól, de ott volt bennem az az érzés is, hogy Nolan még nem csinált rossz filmet(legalább is az elmúlt jó pár évben mindegyik jó volt amit kiadott a kezei közül). De mégis jól tettem, hogy beültem rá, abszolút pozitív csalódás, felül múlta minden elvárásomat. Egy nagyon szórakoztató, magával ragadó film lett, szerintem. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy nézze meg, moziban! :)
  • willcox
    Mi lenne az az "Üzenet"? Biztosan valami nagyon magvas gondolat lehet, ha nagybetűvel írtad. Nekem sajnos semmilyen "Üzenet"-et nem sikerült kihámozni, hacsak azt nem, hogy megfelelő körítéssel bármilyen baromságot el lehet sütni.
    Működik a tömeghiszti és a hype-olás, mint az Avatar-nál is. A csorda pedig megkajálja és rajong érte.
  • endrev
    Ettől eltekintve jó a cikk, köszi. :)
  • endrev
    Pár gondolat:

"a magukat filmértőknek nevező ínyencek" tényleg érteni szokták a filmeket.

"Éppen ezért a fő vonalat egy scifi-akciófilm jellemzőivel ruházták fel és megszületett a nagyszerű végeredmény."
    Nem ruháztak fel semmit semmivel. Ez így lehetne, ha Nolan most találta volna ki a történetet, de már tíz éve megvolt neki. Tehát nem felruházta, meg nem összegyúrta, hanem mint Alkotó át akart adni egy Üzenetet nekünk, és ehhez a célnak megfelelő történeti keretet és eszköztárat választott.

A kreatív alkotó nem ollózgat és nem gyurmázik. Saját gondolatai vannak, és üzenni akar valamit. Az üzenet - kivéve az említett "bambán nézők" esetében - célba is ért.
  • CoMyx
    Múlt héten megnéztem moziban az Inception-t már 1 éve vártam és nagy elvárásokkal mentem be...az első 30-40 perc után úgy voltam vele, hogy ez nem fog tetszeni...nem fogott meg a sztori...de ahogy haladtunk egyre beljebb a Nolan által jól kitalált kis univerzumba egyre inkább magával ragadott a történet...a film közepétől hátra sem dőltem...csak a kezemet dörzsöltem és figyeltem a történéseket...
    én is szeretem kritizálni a filmeket és nem eszem meg a tipikus Hollywood-i szennyet (amiben túl mutat ezeken kedves willcox: precíz rendezés/forgatókönyv pl: a film elején DiCaprio folyamatosan elkapja a hangtompítós pisztolyból kirepülő golyóhüvelyt az tényleg fasza gondolat…a zene hatalmas köszönet Hans Zimmernek megint…a képi megoldások sem elhanyagolhatóak…és ezt nem 1 mrd dollárból hozták össze csak a töredékéből...és az hogy egy olyan sztoriból ami alapvetően engem sem fog meg olyan filmet kanyarított ki ami beszívta az arcomat a vászonba az elismerendő én úgy érzem)... Nolan bebizonyította már nem egyszer, hogy nem csak remek forgatókönyveket ír hanem nagyon jól is rendez...ezt elvitatni talán még willcox úr/hölgy sem tudja
    az hogy most neki nem tetszett az egy dolog mindenkinek megvan a saját véleménye…és ez így is van rendjén...de azt hogy mese azért nem mondanám rá…igen felnőtteknek szól...igen elrugaszkodik a valóságtól...de nem mese…nem avatar…
    mondanivaló nagyon nincs a filmben de nem is hiányzik...csak nagyon szórakoztató…a vége nem hatalmas csattanó hanem frappáns befejezés...én még imdb-n a keresztapán kívül semminek nem adtam 10-et…eljött az a film ami ugyancsak megérdemli ezt nálam...nem tökéletes ahogy egy film sem az de 10-es nálam a moziélmény
  • willcox
    "ha te olyan különleges vagy" - nem vagyok különleges. De nem is vagyok szellemileg visszamaradott.
    "mi a búbánatnak irogatsz" - miért ne írhatnék?
    "hozzánk hasonló agymosott konzumidióták" - ezt nem én jelentettem ki, hanem te.
    "úgy érzed, hogy te több vagy, külömb vagy mint az átlag" - nem érzem sem többnek, sem külöNbnek magamat. Talán te annak tartasz?
    "Eldobom az agyam" - én azt hittem, hogy már eldobtad...
    "Nálad a 12 év kötelezö iskola eléggé eredménytelenül telhetett el." - miért is? Amúgy meg akkor dobnád el csak igazán az agyadat, ha tudnád, hogy hány évig tanultam összesen.
    "Olyasmi, hogy Verne Gyula, Grimm fivérek munkái, Frankenstein - és még sorolhatnám - mond valamit?" - ezeket még gyerekkoromban olvastam. A gyerek és ifjúsági könyveken nem sikerült túljutnod?
    "Azok talán nem azért voltak sikeresek, mert megmozgatták az ember fantáziáját?" - minden könyv megmozgatja az ember fantáziáját. Sok film pl. eleve azért nem tetszett, mert bennem más kép alakult ki, mint ahogy a filmben megvalósították. Ennyit az általad felsorolt művekről. Az Inception-t nem olvastam előtte, így arra kellett hagyatkoznom az értékelésemnél, amit a filmben láttam.
    Tudod, vannak, akik halálukig nem válnak felnőtté agyilag, állandóan álomvilágban élnek, pedig ezt a gyerekkorra jellemző állapotot normális esetben az ember kinövi. Egy mesénél elfogadhatóak a képtelenségek, hiszen gyerekeknek készülnek. Az Inception nem mese, nem is gyerekeknek készült, ezért ennél nem tudom elfogadni.
    "Ossz még egy kis észt! Lécciléccilécci!" - Te ettől érzed különbnek magadat?
  • Commandante
    "Konkrétan melyik (általam ajánlott) filmet tartod rétegfilmnek? Mert szerintem egyik sem az."

Most komolyan, ha te olyan különleges vagy, akkor mi a búbánatnak irogatsz egy hozzánk hasonló agymosott konzumidióták által látogatott fórumon? Mert akkor úgy érzed, hogy te több vagy, külömb vagy mint az átlag?

"Úgy látszik, hogy minél jobban elrugaszkodik egy film a realitásoktól, annál nagyobb sikere lesz."

Eldobom az agyam. Nálad a 12 év kötelezö iskola eléggé eredménytelenül telhetett el. Olyasmi, hogy Verne Gyula, Grimm fivérek munkái, Frankenstein - és még sorolhatnám - mond valamit? Azok talán nem azért voltak sikeresek, mert megmozgatták az ember fantáziáját?

Ossz még egy kis észt! Lécciléccilécci!
  • Dredd
    tegnap megnéztük, megéri a mozjegy árát!
    mondjuk a Taxis csajról mindig az ugrott be, hogy hol áll Daniel az autóval? :D
  • willcox
    "Viszont szerintem ami mindenképp kiemelkedő az Inception-ben az pont az, hogy az átlag hollywoody bullshit szinten azért túlmutat." - miben mutat túl? Semmi újdonság nincs benne.
  • willcox
    Konkrétan melyik (általam ajánlott) filmet tartod rétegfilmnek? Mert szerintem egyik sem az.
    Az Inception kétségtelenül tömegfilm, ezt nem is vitatom, de úgy látszik, hogy az embereknek manapság a blődli látványfilmek kellenek (erre az Avatar a legjobb példa). Úgy látszik, hogy minél jobban elrugaszkodik egy film a realitásoktól, annál nagyobb sikere lesz. Ez szerintem szomorú. De a legszomorúbb az, hogy bóvlivúdban többnyire ilyen filmek készülnek, pedig tudnak jó filmet is csinálni, csak az ritka. Szuperhősök, szuperemberek, természetfeletti képességek/történések, stb., ebből áll sajnos az amerikai filmgyártás egy jó ideje (tisztelet a kivételnek).
  • Justil
    Nyilván kell egyfajta "nyitottság" a mainstream felé (film téren legalábbis) ahhoz, hogy az inceptiont képes legyél az év filmjének titulálni. Én nagyjából értem, hogy mire gondolsz, amikor a negatív tulajdonságait sorolod, de ebből, és az utána írt ajánlódból is következik, hogy nálad eleve több esélye van egy rétegfilmnek, mint 1 mainstream hollywoody kreálmánynak.
    Jómagam pedig pont olyan ember vagyok, aki néz ilyet is - olyat is, nem riadok vissza egy kis hollywoodtól sem, de szoktam nézni egészen elvont dolgokat is.

Viszont szerintem ami mindenképp kiemelkedő az Inception-ben az pont az, hogy az átlag hollywoody bullshit szinten azért túlmutat. Tényleg valami olyasmit éreztem a nézése közben, mint anno a Mátrixnál (és nem csak a súlytalanságos jelenet miatt), hogy bár erősen épít a látványra, és az akcióra, azért több van ebben a filmben, mint amit a nagy átlag hoz.

Ennyi. Ha te meg nem így gondolod, az szíved joga.
  • willcox
    Nagyon szívesen. Azok a filmek, amiket írtam, nem éppen galamblelkű embereknek fog tetszeni. De ha azok tetszettek, akkor ajánlok egy 2 éves ausztrál filmet: The Horseman (ez is elég kemény).
    Galamblelkűeknek pedig: Mr. Nobody (ez tavalyi, de nálunk majd augusztusban mutatják be).
  • MrPrise
    Winnie, most feleslegesen adtad az "ő azt mondta, hogy szerinte, nem pedig azt hogy szerinted" számodat.
    "azzal nem sokat érsz, ha mond egy szerinte jobb filmet"
    Remélem ülsz, mert lehet sokkoló lesz számodra a válaszom. Ugyanis a kérdést pontosan ezzel a céllal tettem fel! Pontosan arra vagyok kíváncsi, hogy neki mi tetszik vagy mi lesz jobb szerinte.
    Elnézést kérek, hogy csalódást okoztam és nem fogom fikázni a véleményét ahogy itt szokás, hanem tiszteletben tartom.
    Elhiszem hogy a mai világban (különösen az sg-n) fura ha valaki nem azért szól hozzá egy témához, hogy fikázzon, hanem mert érdekli a másik ízlése.
    Egyszerűen csak kíváncsi voltam, hogy ha neki az Eredet nem jött be annyira, akkor mi az ami bejött neki (vagy úgy gondolja, hogy jobban be fog jönni), mert
    úgy vettem ki a szavaiből, hogy igényes filmnéző és így érdemes kikérni a véleményét. Az Eredetről írt véleményétől nem "sérültem be". Elég felnőtt vagyok ahhoz, hogy el tudjam viselni ha másnak nem az tetszik ami nekem. De jól esik hogy ennyire aggódsz winnie.

Willcox, köszi, ezeket nem ismerem, megpróbálom pótolni a hiányoságot.
    "Csupán azért írtam le, hogy ha nem láttad volna ezeket, akkor érdemes megnézni őket (szerintem)."
    Igen, pontosan ezért kértem.
    A Memento-t sem ismertem korábban, csak az Inception kapcsán hallottam róla először (szégyen, nem szégyen), de már folyamatban van a megtekintése. Kíváncsi vagyok az mennyire fog tetszeni.

Sajnálatos, hogy a mai világban egy udvariasnak szánt kérést rögtön mindenki fikázásnak vesz. Na, de azt hiszem, hogy a hiba nem az én készülékemben van...
    További békés fórumozást!
  • willcox
    A Srpski film műfajban nem hasonlít a többihez, de szerintem jó.
  • willcox
    Oké, írok párat, bár a körtét sem szokás az almával összehasonlítani, így csak olyan filmeket írok, amik műfajban nem sokban különböznek a cikkbéli filmtől.
    Unthinkable (ezt még szerintem nem mutatták be), Srpski film (ezt nem is fogják nálunk bemutatni), Repo Men (ez talán majd lesz moziban), Brooklyn's Finest (ez bár tavalyi, de itthon idén mutatták be).
    Arról nem vagyok hajlandó vitázni, hogy nekem milyen film tetszik, és arról sem, hogy _szerintem_ egy film jobb-e vagy nem egy másiknál. Az említett filmek címét nem írtam volna le, ha nem kérsz meg rá. És nem azért írtam le, hogy azokról vitázzunk, vagy hogy összehasonlítsuk őket bármilyen más filmmel. Csupán azért írtam le, hogy ha nem láttad volna ezeket, akkor érdemes megnézni őket (szerintem).
  • winnie
    mi ez a baromság? nem azt írta, hogy szerinted van ennél jobb, hanem azt, hogy szerinte. azzal nem sokat érsz, ha mond egy szerinte jobb filmet, de a kérdés eleve butaság, hisz úgy mész neki, mintha az idei 2-300 új film mindegyikét láttad volna.) nem kell besérülni egy másik ember véleményén.
  • MrPrise
    Mondjál már légy szíves ennél jobb idei filmet, mert nekem úgy látszik mind elkerülte eddig a figyelmemet.
  • willcox
    A sok hozsannázó után egy kicsit más vélemény. Szerintem ez is csak egy ostoba usák látványfilm, amiket már jóideje készítenek bóvlivúdban. Mások álmába/agyába belemászni nem új ötlet, láttunk már ilyet korábban is (igaz, más műfajban): Nightmare on Elm street, The Cell, és még biztos van más is ezeken kívül. Virtuális világra meg ott van a Matrix.
    Ez a film az imdb-n nagyon túl van értékelve, kb. a szuperhősös, szuperemberes filmek szintjén van, 5-6/10 maximum. Caprio korábbi filmjei sokkal jobbak voltak (szerintem). Ennek a filmnek a sztorija képtelenségre épül, megspékelve egy szerelmi szállal. Nem túl bonyolult. Az meg, hogy az év filmje lenne, egyszerűen szánalmas. Ennél lényegesen jobb idei filmek vannak már most is (hangsúlyozom ismét, hogy szerintem), és még van pár hónap hátra.
  • DeedY
    Elkepesztoen jol sikerult a film siman 10 es. Hogy vegre megemlitse valaki akarmennyire hihetetlen egy ilyen izmos filmzene is kellett hozza szoval hogy ne felejtsuk el respect Hans Zimmernek is!
  • yesname #45
    A végén Nolan csak a képet vette el, de az eldőlés hangja megvolt utána. Csak figyeljétek meg. Ügyes dobás volt tőle :)
  • Justil
    hát, azzal együtt, hogy nekem az eredeti Tron bejött, nem hinném, hogy ez az remake akár csak a közelébe is érne egy Inception-nek.
  • Anotino
    Szerintem attol, mert vannak egy filmben akcio elemek meg nem lesz "szimpla akciofilm". A titanicban vegig egy hajot latsz, ettol meg nem a "szimpla hajos film" kategoriaban indul. Egy film megitelese osszetettebb dolog, mint nehany kulsoseg felismerese.
  • wsvap
    Tényleg nagyon nagy film, simán lehet az év filmje. de azért ne legyünk már annyira "buta amcsik", hogy ezt júliusba kijelentjük :) várjuk meg az év végét
    (régen ennél igényesebb volt az sg. tényleg ennyire kell ez a szar bulvárság?)
  • winnie
    a végének semmi köze a folytatáshoz, mindkét esetbe folytathatnánk, ha akarnák. egész egyszerűen nem akarták szádba rágni a megoldást.
  • Freddycom
    Én pölö ma szóbeli érettségiről álmodtam, elfelejtettem, h van, de aznap volt. Hál' Istennek felébredtem.

A filmet még nem láttam, de a várólistán van, az első helyen.
  • Major
    Nálam 10/10. A végén jó a vágás. Nem vágtál el maguktól a srácok a folytatást :)
  • Justil
    ilyen nekem is volt már, de a legjobb álmokba jellemzően nem megy :)
  • MrSpock
    Én ha úgy ébredek az álomból,hogy hmm ez jó,vagy akármi érdekes,van hogy visszatudok térni bele.Többször volt rá példa,mert nem akartam hogy vége legyen,vagyis ne tudjam meg mi lesz,és sikerült folytatnom.
    Persze nem mindig vidám,pozitív,volt hogy eléggé nyomamsztó,de érdekes volt.
    És ébredés után mindig végiggondoltam az eseményeket.:-)
  • BaliBoy
    Akkor nézzed őket!
  • Justil
    nekem kis koromban (kb 6-7 éves koromig) megvolt az a képességem, hogy álmomban tudatosítani tudtam magamban, hogy álmodok. na nem mindig persze, jobbára csak ha vmi gázos rémálom volt. pl kergetett vmi monsta, akkor menekültem, de aztán 1x csak szóltam magamnak hogy ez csak kamu, és hagytam h utolérjen, és felzabáljon. kb ennyi, szóval csak passzívan, aktívan azért nem nagyon bírtam beleszólni.
  • winnie
    teljesen mindegy, hogy valóság vagy álom. azt jelezte, amit hinni akarsz:) hiheted, hogy álom. vagy, hogy nem az. ne várd, hogy a szádba rágják.
  • sandor4
    SPOILER

lehet, hogy számomra nem volt csak egyértelmű, vagy direkt ilyen, de a film legvégén a totem mit jelzett? valóság vagy álom? nekem úgy tűnt, mintha épp amikor kezdett volna kibillenni az egyensúlyából, akkor véget ért a film
  • winnie
    "Én is nagyon pozitívan csalódtam DiCparióban. Ha Rómeó és Júliát meg a Titanicot nem nézzük akkor nagyon jó filmjei vannak."

hogy lehet pozitívan csalódni benne? mindig is nagyon jó filmjei voltak, gyerekkorától kezdve, a titanic meg a R+J az egyik legjobbja, két olyan rendezőtől, mint cameron és luhrmann.
  • lama king19
    elképesztő film. én 3 napja néztem meg ,de még most is ezen jár az agyam.

ma reggel volt 4-5 álmom. kipróbáltam, mit is lehet ténylegesen az álmunkban csinálni. az első lépcső az az, hogy rájöjj, benne vagy egy álomban. ez nagyon nehéz mert vannak olyan álmaink ahol nem biztos, hogy szereplő vagy, csupán a nézője. ebből az 5ből nekem 1x sikerült realizálódnom, de utána nagyon nehéz az álomban maradni, mert egyből ébredne fel az ember, de sikerült ott maradnom.
    tudtam repülni, enni, beszélgetni tudatosan. de új dolgokat létrehozni, mint a filmben nem sikerült. erősen gondoltam egy asztalra, de nem jelent meg.
    az álomban álom is lehetséges. korábban volt már ebben szerencsém.

szóval csak annyit ezek után ,hogy egy kimeríthetetlen téma ez az álomvilág és ez a film igazából ezért brutálisan jó. mindenkinek ajánlom!
  • BaliBoy
    Én is nagyon pozitívan csalódtam DiCparióban. Ha Rómeó és Júliát meg a Titanicot nem nézzük akkor nagyon jó filmjei vannak... Kapj el ha tudsz, Aviator, A tégla, Viharsziget.....
    Tuti ezt a filmjét is meg fogom nézni. És ezúttal moziban és nem utólag.
  • Justil
    nem fogsz csalódni benne, ha nem is lesz a kedvenced, de egy mozijegy árát mindenképpen megéri! :)
  • Chris05
    Ne hagyd ki, érdemes!