106
Támogatod, vagy ellenzed?
  • Balumann
    A technikai fejlődés nem emelte az ember által elérhető életkort! A tudomány fejlődése segített visszaszorítani illetve kezelni a civilizáció betegségeit, amik iszonyatosan lecsökkentették valóban, de a civilizációkon kívül (ami még 10 ezer évvel ezelőtt több volt mint ma, ma már talán nincs is érintetlen népcsoport, és azok is a szélsőséges helyeken találtak menedket a civilizációk elől) nem volt alacsonyabb mint ma, sőt!
  • Cowie
    Az ember által átlagosan elérhető életkor folyamatosan nő a technikai fejlődéssel egyenes arányban. Gondolj bele, hogy mennyi volt az átlag éltkor mondjuk 10.000 évvel ezelőtt, és akkor aztán nem volt káros anyag kibocsájtás.
  • OrioN the S
    alapból nem hiszek benne szal nem tudom, hogy mit tennék :)
  • Zsolek123
    Hát az emberi 'gépezet' 150-160 évre van beprogramozva, csak hát romboljuk magunkat bőszen. Aztán a káros anyag kibocsátás is rátesz néhány lapáttal.

De én is örülnék egy 120-as átlagnak. :)
  • Balumann
    Én mondjuk egy 120 évnek örülnék ha meg tudnák hosszabbítani (átlagnak) :-)
  • Balumann
    A legnagyobb probléma ezzel az szerintem, hogy nálunk már nem fog semmit se megoldani az evolúció, a védőoltások, gyógyszerek, kiegészítő eszközök segítségével mindenkit életben tartunk aki egyébként nem lenne életképes, nem választódik ki (vagyis jut el a szaporodásig) az a kevesebb százalék aki teljesen egészséges, sőt fejledtebb, védettséget élvezne valami ellen.
    Az örökölt betegségek ellen megoldást nyújthat a génsebészet, sőt talán ellenállóvá is tehetnek sokminden ellen, de mindenre nem nyújthat megoldást. A problémák nagyobb százaléka nem örökölt, és nem is vírus okozza, hanem az egészségtelen életmód (rossz táplálkozás illetve kevés testmozgás, negatív érzelemek (pl. stresszhelyzetek), és az egészségtelen környezeti hatások (pl. szmog, dohányfüst, kémai vegyületek). Nem hiszem, hogy a rákra, érszűkületre (és infarktusra), allergiára meg ilyenekre a génsebészet adhat megoldást.
    Egyébként én támogatom, mert biztos rengetg lehetőség rejlik benne.
  • Cowie
    Szerintem ez egy érdekes téma, tehát +fav.

Alapvetően támogatom az ilyen irányú kutatásokat, de a genetika egy nagyon bonyolult dolog. Egy-egy része a DNS-nek több dolgot is befolyásolhat és lehet, hogy a megváltoztatása kijavít egy problémát, de máshol végzetes hibát okoz.

Erre:"fel kéne áldoznia a társadalomnak a nem túl sikeres génű (nem túl fehér bőrű) egyedeket a tesztelésekre" pedig csak annyit jegyeznék meg, hogy genetikai szempontból inkább sikeresnek mondhatóak az általad említett népcsoport tagja, hiszen a génkészletük egyre nagyobb arányban fordul elő a populációban.
    Egyébként pedig mindenféle rasszista megnyilvánulást elítélek.
  • edios
    nagyon ellenzem a "nincs jogunk istent játszani" és hasonló középkori gondolkodásmódokat.

1. technológiai fejlődés nélkül a földi élet előbb, vagy utóbb de elpusztul. (tény, nem is érdemel több szót. aki nem érti, ne válaszoljon.) vele viszont nem biztos.
    2. nem véletlenül "hozta létre" a természet az embert. azért van az agy, hogy olyan komplex dolgokat csináljon, amiket más fajok felfogni sem tudnak. miért? túlélés, fajfenntartás hosszútávon, lásd 1-es pont.

nyilván minden/legtöbb új felfedezés amellett hogy új lehetőségeket nyit meg, gyógyít, gyorsít, segít stb. egyben veszélyforrás is lehet. ez volt, ez van, ez lesz mindig a sorsuk.
  • Zsolek123
    Itt azért kezdünk elcsúszni a vallások felé.
  • tigeroo
    kezdhetnénk veled?:D
  • Tinman #16
    "ha már az "isten" szarik ránk"

Mit tennél TE, ha Isten lennél... a "szarik ránk" pontosan annyira bizonyítható, mint a "törődik velünk" ergo Isten létezését hiba élből kizárni. Egyébként az általános elképzelés szerint Isten a szuperlény, a maker, a creator, a constructor csak, hogy ez sem bizonyítható.
    Isten lehet akár maga az ÉLET, a fény, a jóság, etc... felfogás kérdése.
  • Atkamon
    Igen, de nagyon sok ember lenne, akik arra használnák, hogy tökéletesek legyenek. Kívülről is meg belülről is. Simán el tudok képzelni olyan embereket, mint amilyenek a Bioshock-ban vannak. Tudom, az fantázia, de bizots lennének emberek, akik annyira tökéletesítenék magukat, hogy már csak egyre rondábbak és egészségtelenebbek lesznek. (Lásd bodybuilderek...)
  • OrioN the S
    fav!

istent játszani... gondolom valami vallásos hitgyülekezet tüntet vagy hasonló.

ha már az "isten" szarik ránk, akkor a tudomány fejlődhessen magasabb szintre.

Én is támogatom, mert a kutatások közben ki tudja, hogy milyen betegségekre találhatnak gyógymódot. Személy szerint nem akarok meghosszabbított életet,tökéletességet, de lehet, hogy sok beteg gyermeken tudnának segíteni.
  • zvaragabor
    Nem hiszek semmilyen istenben, így én nem tudom értelmezni a "Nincs jogunk Istent játszani" érvet. Az evolúció az embert intelligensé tette, így az ember jogosan él az intelligencia adta lehetőségekkel. Ha úgy vesszük, az öregek gyógyszerezése, "életben tartása" is természetellenes, hiszen egy haldokló szervezetet tartunk életben mesterségesen. Ezt mégis támogatják a génsebészetet ellenzők. Ebből kiindulva a génsebészetet is támogathatnák.
  • Tinman #12
    Ellenzem.

Az lehet, hogy hibás az emberi test, de majd az évezredes/évmilliós evolúciós folyamatok kijavítják.
    Ha megalkotsz egy genetikai hibáktól teljesen mentes embert, könnyen lehet, hogy elsőkként fognak elhullani egy mutálódott vírusnak hála, azok meg akik teszem azt hemofília A-t örököltek, lehet, hogy védettek lesznek.

Volt már ilyen a történelemben, ha jól tudom a sarlósejtes anaemiaban szenvedők egy része védett a maláriával szemben, sőt vérszegénység sem alakul ki náluk.

Az ember ostoba, még csak a felszínt karcolgatja, nem tanácsos Istent játszani.
    Természetesen, ha egy kialakult járványt csak genetikai beavatkozással lehet megállítani, akkor ott azért nem árt közbelépni.
  • FSpofon
    fel kéne áldoznia a társadalomnak a nem túl sikeres génű (nem túl fehér bőrű) egyedeket a tesztelésekre
    nevetséges hogy egy influenza még létező probléma
    vagy egy megfázás :D
    omg
    életek mennek tönkre mert beszariak vagyunk és nem vágunk bele
  • Tinman #10
  • móóózes
    félsz a haláltól apjuk?
  • Benny04
    utána, kijavítani, helyesírás
  • EnxTheOne
    handn----> hand és útána egy vessző kéne. De nem akarom kijavitani. Egyébként nincs helyes irás téma?
  • CharrDen
    +1, sajnos ez mindig így van
  • CharrDen
    aláírásodba "..or die by my handn(?) and.."
  • EnxTheOne
    Helyes irás soha nem volt az erösségem, de nem is érdekel :D
  • edios
    hibálya
  • remark #2
    Az ember mindig is rossznak, hibásnak nevezte, majd átszabta, lerombolta azt, amit képtelen volt megérteni...

Én inkább a megismerést támogatom, és arról álmodozok, hogy egyszer képesek leszünk a bennünk rejlő valódi potenciál kihasználására. Pl. 130 évig fogunk élni gyógyszerek, gépek és génsebészet nélkül. (És ez még csak a kezdet.)
  • EnxTheOne
    Nem lennének betegségek, az emberi test gyorsabban regenálodna, meghoszabitott élet, nagyobb állóképeség , stb.
    Én teljes mértékben támogatom. Én ezt a jövöt látom benne. Viszont sokan ellenzik, szerintük az embereknek nincs joguk Istent játszani.
    Szerintem ezzel nem játszunk Istent, csak fejlödünk. Számomra az emberi test az egy gép, aminek rengeteg hibálya van, amit ki kell javitani.