78
Módszerek, ezközök, alapanyagok beszerzése
-
#78 Ittam belgát is, meg egy miskolci cégét is, utóbbi volt a jobb. infót köszi! -
csigahal #77 - -
#76 a földekről -
geo91 #75 házisör recept
na de honnan lehet árpát és komlót beszerezni? -
#74 Egy kis sörtörténet és sörismertetés -
polarka #73 hátha vki hasznosnak találja:
basic brewing
show, ahol kipróbálnak recepteket
és még guglin lehet találni jópár hasonlót, meg receptgyűjteményt fórummal -
#72 meg az h 15k az alapanyag hozzá amiből elvileg olyan 3x28 üveg sör jön ki ha jól értelmezem
szal jó nagy átbaszás :D -
#71 Ezzel a géppel a legnagyobb baj, hogy pont azt veszi el, ami a sörfőzésben élveztet: hogy magad választod az alapanyagokat, végigköveted a folyamatot, és szíved lelked benne van (attól még hogy kalap fos). -
#70 Kvasz az gecijó...legalábbis a bolti:) -
Monoton #69 #1 -
#68 Otthoni sörkészítő gép -
#67 Aha, meg jó szar íze lehet...
Az ilyen házi trutymókat nem az ízükért isszák. -
#66 Orosz kvasz
Hozzávalók: rozsliszt, rozskenyér, mentalevél, cukor, víz.
A rozslisztet leforrázzuk, majd 3-4 órán át kelesztjük. Felforraljuk a vizet, és beleteszünk sütőbe pirított rozskenyér darabokat, mentalevelet, és ízlés szerint cukrot. Szobahőmérsékletre lehűtjük, és hozzáadjuk a rozslisztből készített kovászt. 24 órán keresztül erjesztjük.
ez jól hangzik, csak a leírás elég szar :/ -
geo91 #65 addig is itt van pár érdekes kvasz recept -
geo91 #64 receptedet megosztanád velünk, érdekelne. :) tudok találni én is persze, de érdekelne a tiéd, mert ezek szerint az egy jó recept ha többször csináltad már. :) -
#63 én kvászt szoktam készíteni, azt az orosz kevés alkohol tartalmú sört/üdítőt amit kenyérből készítenek (sok kieső szárazkenyerem volt,aztán sajnáltam kidobni és így hasznosítom) -
#62 Előbb kitapasztalja az izét ,hogy mi hiányzik. -
geo91 #61 na ez nem hülye ötlet! csak kevés fér bele, de kezdetnek elég is lesz annyi az is igaz. :D -
#60 Igen, a volt férjemnek. Remek sört főz otthon. Múltkor voltam náluk vacsorázni, akkor kóstoltam. :) -
#59 én kuktában csinálnám. -
#58 :Ddd -
#57 Ok, még annyit, hogy azt a lentebbi kukoricás okádékot pláne felejtsd el. -
#56 így van ezért van minimális íz különbség is a csapolt és a sima között!
Ez minden sörnél így van a hordóban nincs szénsav csak a palackozottban!
sőt íz különbség főleg a co2 palac fogyásánál érezhető durván, minél gyengébb a co2 benne (apróbbak a buborékok jobban beoldódik a szénsav) annál savanykásabb íze van a kicsapolt sörnek (a sör ugyan az csak a szénsav más :D ) úgyhogy ilyenkor nem a sört kell köpködni meg hibáztatni hogy szar, me "a vége a hordónak" köze nincs hozzá a co palack van kifogyóba :DDD ezt sem árt tudni! ;) -
#55 Ergó tudnak szénsavas és nem szénsavas sört is gyártani, ugyanabból a sörtípusból. -
geo91 #54 köszi, mehetsz is, ha csak ezt tudod fújni -
#53 NEKI nem lesz benne. Garantálom. -
#52 -
geo91 #51 szerintem még a héten nekikezdek, ha lesz kedvem lemenni a boltba kukoricadaráért. képeket majd mindenképpen rakok be. :D -
sirdond #50 pl engem :) -
#49 a cél érdekében mindent! ;) az eredményre én is kíváncsi vagyok! majd posztold! de akár a folyamatot is lehetne, hogy nyomon követhesse, akit érdekel! -
geo91 #48 ja igen, köszi. -
#47 Úgy látom még mindig nem érted, te is olvasd el figyelmesen és meglátod hogy LESZ benne szénsav!
Persze megfelelően kell tárolni! -
#46 egy korábbi hozzászólásban volt az a "dugó" na az a jó, mert azt nem lövi ki a keletkező szénsav, de el se engedi mintha nyitva hagyod!!!!
de ha nagyon érdekel kémiailag a dolog és nem hiszed, akkor fedd le valami lufi szerű dologgal és meglátod hogy felfújja a keletkező co2 ! -
#45 Olvasd el és értelmezd a kommentet amit írtam. Pont azt pofázom, hogy nehogy arra számítson, hogy buborékos lesz a sör, mint ahogy rendesen kellene. Egy FOS lesz. -
#44 háát nem is tudom...férfi létére az ember legalább ennyivel legyen tisztába...!
De legalább most tanult valamit ő is!
Ez a topik legalább értelmes dologról szól...sör! -
geo91 #43 akkor mikor majd a kukoricasört erjesztem egy hétig, jól lezárva tartsam? -
#42 Tök jó, hogy felvettem múlt félévben a barátságos mikrovilág c. tárgyat kreditért, mert jókat tudok röhögni az ilyen posztokon :DDDDD
Mármint amikre te is válaszolsz. -
#41 "Az alkoholos erjedés során cukorból az alkohol mellett szén-dioxid is keletkezik, ami vízzel reakcióba lépve szénsavat ad. Ilyen módon kerül szénsav pl. a sörbe és a pezsgőbe. " wiki... meg egyébként is alap kémia
Sokan benézik és azt hiszik, a palackozóban nyomják fel patronnal a sört!
(tévesen kiindulva a csapolt sörből)
-
#40 A csapolt sör máshogy készül!!! Azért nincs benne szénsav mert a hordók szétpukkannának, vagy kispriccelnék az összes sört a szállítás miatt! Ezért kell hozzá külön CO2 palack a söröshordó mellé! Amit te "főzni tudsz" az a hagyományos üveges sörhöz hasonló! Az üveges dobozos, stb sörbe NEM utólag teszik a szénsavat!!! Ne tévedj el!
Én már többször végigjártam a Borsodi(Bőcs) és Dréher (Pest) sörgyárat, sőt a tesóm a Pécsisörnél dolgozik! -
#39 Ettől fügetlenül utólag kell szénsav a sörbe, a csapológép is emígyen műxik, sör és széndsavpatron KELL hozzá. Ettől fog habzani/gyöngyözni a jó szénsavas sör.