74
  • primavis
    A fene vitatta! zoológusnál ez igen furcsa is lenne, nemde? Csak éppen te forogsz a tengelyed körül és másról hiszed ,hogy elszédült! -:))
    Ha nem termékenyül meg, akkor is lerakódik és a természetben gyakori, hogy pótcselekvésből a tojó továbbra is kotol rajta! Ha megtermékenyül akkor elkezdődik az embrió kifejlődése, no de ez mitől újság? Az viszont igen, hogy halaknál, kétéltüeknél, sőt hüllőknél is előfordul - ritkán - hogy a meg nem termékenyitett ikrából/petéből/tojásból is embrió alakul ki!
    A sárgatest viszont a petefészekben jön létre és hormon termelő szerepe van (a kilökött érett pete helyén alakul ki - corpus luteum -, s ha az megtermékenyül a petevezetékben, akkor tovább fennmarad, ha nem, visszafejlődik). Ennek csak az elevenszülőknél (emlősök) van fontos szerepe, mivel az általa termelt hormon a vemhességhez/magzatfejlődéshez szükséges, majd meg a szoptatáshoz. A lerakott tojásban levő embrió fejlődését nem tudná ugyanis befolyásolni.
  • toto66
    Mellé beszélsz?
    Nem arról van szó mi lehet a tojásból?
    Hanem hogy a tojás petesejt vagy sem.
    Ezt vitattad. Erre írtam, hogy a tojás petesejt és teljesen úgy is viselkedik.
    Ha nem termékenyül meg eltávozik a szervezetből, mindegy hogy utána megeszed vagy nem. Ha megtermékenyül akkor embrió+ sárgatest fejlődik belőle, pontosan úgy ahogy az emlősöknél. Eltérés abban van ,hogy az utóbbinál az anyaméhben (általában), még a madaraknál a testen kívül. Az hogy a tojásnak héja van nem jelenti azt, hogy kezdetben nem egy sejt.
    Üdv.
  • primavis
    ha nem termékenyül meg, akkor legfeljebb szüznemzéssel lehet belőle egy új élőlény! Mivel ez a gerinceseknél, s főleg a madaraknál igen ritka/majdnem hogy ismeretlen, ergo, nem járható út! Márpedig a témában nem arról van szó, hogy mire lehet használni a tojást, hanem hogy mi fog belőle előbújni! Ehhez pedig kell a megtermékenyités!
  • toto66
    "na ja, de ha nem termékenyül meg,"
    Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor az már nem az?
    Na igen egy idő után már nem. C:
  • primavis
    na ja, de ha nem termékenyül meg, akkor csak étrendi szempontból tojás, mert fióka nem fog kikelni belőle! Márpedig a madár nem azért tojja a tojást, hogy mások megegyék, hanem, hogy utódjai legyenek!
  • osztmivan
    Kár ezen rágódni.
    Ezt a kérdést pár száz éve teszik fel az "okos" öregemberek a csodálkozó kisgyereknek.
    Jellemzően brit tudósok is foglalkoznak ilyenekkel, de kit érdekel.
  • toto66
    De bizony az, egészen addig ameddig nem termékenyítik meg. (Ez minden petesejtnél így van, nem csak a tojásnál)
  • Kara kán
    Ez is brit:
    "az egyik legérdekesebbnek Jeremiah Grossman prezentációja ígérkezik,"
  • Kara kán
    A britek, mint britek, de például erről a kis hírrészletről mi jut nektek eszetekbe?
    "Az elképzelést a Microsoft részéről Stuart Schechter és Cormac Herley, valamint a Harvard Egyetem kutatója, Michael Mitzenmacher jegyzik, "
    Jé, a Microsoftnál is csupa érdekes nevű ember van már?
  • BlackRose
    Szerintem ez a kérdés "agnosztikus", vagyis más szóval nem tudunk (és soha nem is fogunk tudni) kielégítő választ adni. Tehát: NEM TUDOM!

De ha naivan okoskodni akarunk (mint pl. a pszeudo-tudósok szoktak), akkor az én válaszom: Nem a tojás, nem a tyúk... hanem a kakas! :)
  • primavis
    no igen, csakhát azért a tojás nem = egy sejttel! egyrészt , mert magán a sejt alkotórészeken kivül sokkal több minden van benne, másrészt mert nem egy egyszerű sejt, hanem meg kell legyen termékenyitve! Eleve két sejt genomjának az összege! Ráadásul a két sejt eltérő eredetű és szerepű, pl. mtDNS-t csak a női ivarsejt ad hozzá! Mellesleg a tojás és elődei igencsak későn jelentek meg az élővilágban, kb a fejlődésmenetének utolsó harmadában! A növényeknél a mag meg mégkésőbben, csak a magasabb rendű növényeknél!
  • Thaison
    Ez teljesen logikusan hangzik, én is egyetértek vele:)
  • primavis
    nos ez a "buta kérdésre, csak buta választ lehet adni"- tipikus esete!
    Mivel a madarak a hüllőkből származnak - de nem okvetlenül a dinoszauruszoktól! - s azok meg tojásokkal szaporodnak, nyilánvaló, hogy a tojás volt előbb. Az hogy mikortól van madártojás, illetve mikortól van madár, azt csak behatárolni lehet. Nem hamarabb mint kb. 200 millió év és nem később mint kb. 145-150 millió év! Azért nem hamarabb, mert akkor még a hüllők azon csoportja élt amelyből a madarakat, krokodilokat és a dinókat is származtathatjuk, később meg azért nem, mert akkortól már ismerjük a madarakat is. De hoby ezalatt az 50 millió év alatt mikor , s hogyan alakult ki, s főleg menyi idő alatt a hüllőből a madár, azt senki sem tudhatja, mivel nincsenek hozzá fossziliák! Mivel az evolúció generációról generációra halad, ergo, ha egy évet veszünk ivarérettségnek, akkor akár 50 millió generációról is szó lehet. S az első a sorban még biztosan hüllő, az utolsó már biztosan madár! De az átmenet folyamtos, tehát a hüllő tojásból nem lehet madár! Viszont minden tojás generáció közelebb visz a madárfiókához! S ebben persze szerepe van azoknak a géneknek és fehérjéknek amelyekre hivatkoznak, csakhát azok is egy folyamat eredményei s nem egyik generációról a másikra következtek be! Viszont ha nem következnek be, akkor nem léteznének a madarak sem!
  • djw
    akkor üdv a klubban :D
  • Kara kán
    hülye tyúkoknak való cikk, hadd kapirgáljanak rajta.
    vak tyúk is talál szemet alapon.
  • Nos
    Nem definiálták pontosan sem a tyúkot, sem a tojást.
    Mikortól tojás a tojás?
    Mondjuk amikor a keménységi skálán 1 fölé kerül a külső héj???

Na és mitől tyúk tyúk??? :)

Egyébként ilyen feleslegesen hülye kérdést . . . de azért én is beírok :)
  • Kara kán
    Megmondom a tutit: először a sejtosztódás volt, vagyis a tyúk egyenlő volt a tojással.
    Persze, ha a formát nézem, akkor inkább tojásra hasonlított.
  • brueni
    nyilván a tyúk, hisz nehéz elképzelni a teremtőt a tojáson ülve :-)

amúgy egyetértek toto66 kollégával, nyilván valami hasonló elv volt előtte is, csak puha héjú pete-tojás szerű valéamit rakott le. később evolúció kolléga miatt néhány tyúkocska keményebb héjú tojatot rakott, amik jobban bírták a strapát, nagyobb eséllyel maradtak élve, s vitték tovább génjeiket...stb.stb.stb.
  • richard45
    Jól van brit "tudóskák" ha ti ennyire tudtok mindent, akkor a következő cikk amit várok az ezsgén az az hogy megtaláltátok a rák ellenszerét.
  • toto66
    "Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?"
    Helytelen kérdés
    Mert a tojás petesejt.
    Tehát így kell feltenni: Mi volt előbb a petesejt, vagy a kifejlett állat?
    A válasz pedig egyszerű: Mivel az egysejtűek osztódással szaporodnak, ezért tulajdonképpen a petesejt funkcióját és a kifejlett állatét egy és ugyanaz a sejt látja el. Ezért egyik sem volt előbb mint a másik, ugyanis az egysejtűek voltak az első élőlények. (A koacervátum sem többsejtű)
  • Kara kán
    Így nem szeretjük sem az EU-t, sem az IMF-et. Mert így nem lehet szeretni őket. Semmiképp.
    Adott ugye ez ország, Magyarország, amelynek vannak külföldi adósságai. Elég sok. Namármost, ennek az országnak a friss kormánya elhatározza, hogy csökkenti a költségvetési hiányt, a küladósságot. Ezt csak takarékossággal, nadrágszíj meghúzással lehet elérni.
    A nadrágszíjmeghúzó intézkedések közé tartozik az is, hogy csökkentjük a kiadásokat, a közszféra béreit.
    Csak emlékeztetőül: Romániában 25%-kal csökkentették a közalkalmazottak bérét, és 15%-kal a nyugdíjakat és segílyeket.

A magyar kormány is szeretné csökkenteni a közkiadásokat. Az IMF és az EU ujjongva tapsolt: igen, igen, csökkenteni kell a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat. Az ingyenélők segílyeiről nem sok szó esett.
    Paradox módon Simor Bandi bankvezér fizetését azonban nem hagyják csökkenteni. Most akkor csökkentsük a kiadásokat kedves IMF és EU, vagy ne csökkentsük? El kellene végre dönteni, hogy mi legyen a pálya!
    Ez így nem fog működni, hogy ti. azoktól elveszünk, akik termelnek, és munkájukkal ki tudnák húzni a magyar gazdaságot a bajból, ám az ingyenélőktől - ilyen az offsoros Simor Bandi bácsi is - nem szabad elvenni egy fillért sem.
  • feamatar
    látom sokan elolvasták az eredeti cikket... bár a cikk amit az író idéz is hamiskás, ott is leszűrhető, hogy ezen tudósok nem evolúciós kérdésben döntöttek.
    Ezek tojáshéjt szintetizáltak emberek...
    ha ezt nézzük: New tech reveals how a protein kickstarts the formation of calcium carbonate particles.
    De itt persze mindenki ugrik, hogy idióta britt tudósok etc...
  • COOLancs
    A brittekhez meg csak annyit hogy nekem csak szivességet tesznek a saját kiirtásukkal... Ők a birodalmukat a jóléti társadalomra cserélték le, csakhogy az nem veszi figyelembe az élet alapvető törvényeit (vagy harcolsz vagy megdöglessz).
  • COOLancs
    De mi volt előbb, a tyúk vagy a kakas????
  • galocza
    te ott vagy, nekem meg csak 1 hét adatott londonban, szóval nyilván jobban látod, mi folyik arrafelé.
    amit én láttam: a britek gyakorlatilag megvalósították újra a gyarmatbirodalmat - ezúttal otthon. akitől a metróbérletet vettem, akitől az ásványvizet bóklászás közben a kisboltban, a bootsnál az ajakírt, akitől megkérdeztem, hogyan jár a kishajó woolwich warfra, akitől könyvesboltban érdeklődtem - mind-mind paki, indiai, fekete, sárga volt. pár múzeumőr, metrós ember meg a szállodai dolgozók, akire emlékszem, hogy fehérek voltak (meg a beefeaterek 8).
    pár éve olvastam, hogy az átlag brit ifjúnak esze ágában sincs dolgozni, mert az állam úgyis alányúl - nem nagy bevétel, de elég, hogy elmulatozzon. nem tudom, mennyire igaz, de kb egybevág azzal amit láttam, szóval el tudok képzelni.
    ami a hiba a brit elméletben, hogy lehet, hogy (nagy)papi marha hálás volt (és igyekvő), hogy az otthoni szűkösség helyett európai (relatív) bőségben élhet és dolgozhat, de leszármazottai már máshogy gondolkodnak. itt élek, megillet mindaz, ami a briteket. hogy igaza van, vagy sem, most nem vitatom meg, de ez már most probléma, és az idő haladtával egyre inkább az lesz...
  • Amergin
    Kedves ályrópai únilyó! Mi így szeretünk, ahogy vagy!
  • RealPhoenixx
    Jah, angolok iskolazottsaga:
    Laktam egyutt egy angollal, aki magyarazta sokszor sokaig, hogy o milyen zseni, es egyszer hajlando voltam felig meghallgatni, a kovetkezo volt az efekt:
    Azert vagyok zseni, mert a kvadratikus egyenleteket siman fejben megoldottam mindig is az iskolaban (en csak lestem, oszt otthagytam).

Tobb alkalommal is folytatni akarta ezt a vonalat, es egyszer hagytam hogy befejezze, illetve rakerdeztem, mi az a kvadratikus szerinte (merthogy en tom mi az, de amiket ragzott folyamataban, szval kisse unlogikusnak tunt par dolog), szval erre a valasza az volt:

A KVADRATIKUS egyenlet az, amikor egy egyenletben HAROM ZAROJEL VAN!

Nah erre mosolyogtam egyet, es meghagytam az alomvilagaban, majd kesobb masokkal egyetemben szarra rohogtem magam ! :)
  • RealPhoenixx
    Ha az alapjan fizetnenek, akkor az emberisegnek minimum 80% ehen kellene vesszen (merthogy sok az eloskodo, illetve itt angliaban az 1 szinttel feljebb nyalt indiai mar akkora mellenyu, hogy szinte esze agaban sincs dolgozni, csak azt jatsza, hogy o a BOSS, mindamellett, hogy korabban sem csinalt semmit, csak elbujt, ha jott a fonok akkor gyorsan kiugrott a buvohelyerol es ugy csinalt mintha dolgozna, etc, illetve ha valami nem tetszett neki, mint ahogy jopar ilyen magyar is van, akiket idekint megismertunk *sajnos nagyon sok, mert inkabb lop, inkabb belerug abba aki dolgozik, nehogy neki a fonoke azt mondhassa: csinald te is ugy, ahogy a masik, szval inkabb azon kapaszkodik hogy eltavolitsak mihamarabb azt amelyik szorgos, etc*), szval akkor a kirugatas mondjarol agyalgatot, mikor ujra elbujhatott, meg hasonlok

Otthon anno legalabb lattam igaz hogy keves, de olyan ciganyt (neha elvetve egyet-egyet) aki dolgozott rendesen, idekint meg olyan indiait, hat nem!

Es mikor volt a tv-ben egy musor, hogy a bevandorlo itteni vallalkozok milyen szemetek hogy nem angolt, vagy feketet, vagy indiait alkalmaznak, hanem litvant vagy oroszt vagy magyart, vagy lengyelt, etc, szval az egyik ilyen vallalkozonak felig kivagtak az egyik mondatat, amit ugy kezdett arra a kerdesre, miert nem ezeket a csoportokat alkalmazza: vannak akik jobban dolgoznak (CUT)
  • RealPhoenixx
    Akkor konkretan: felmesz a NARIC weboldalara, es meglatod a kulonbozo tanulmanyi besorolasokat (kb 20 szint vagy tobb).

Amugy pedig igen, itt szinte minden college.

Amugy az europai keret rendszerre hivatkoznak az angolok a kepzettsegek elismertetesenel, de amugy inkabb csak hivatkoznak.

A lenyeg: a cigo itt is es otthon is tobbet er, mint egy rendes magyar, szep vilag :)
  • Lollerka
    @ dozer00

latom nem erted a lenyeget es a problemarol beszelsz... engem az zavar h a szakmunkaskepzoben vegzo embert nem becsulik meg mert h meg foiskolaja sincs, sajnos a foiskolak sziontje a beka segge alatt ami marhara zavaro mert ahogy mondod ki az a hulye aki ne menne el, persze foiskolas vezetseggel meg amr minek ketkezu fizikai munkat vegezni ugyebar...

a legszomorubb pedig az h mindenki elmegy fosulira es meg csak nem is a vegzett szakjan dolgozik, hanem nagykepuen lobogtatja a diplomajat h neki olyan is van es szepen keri h tessek mar tobbet fizetni neki... szanalmas... szamomra kb annyira mint aki kiirja a neve elo a Bc. t:D nem tom, en igy vagyok vele...

a vegen az lesz h meg a kukasnak is minimum mernoki diploma fog kelleni h munkaba allhasson es ertelmesen keressen

summa summarum a legnagyobb problemam az h minden hulye pocs munkara az ertelmes kereses erdekeben muszaj fosulis vegzetseg... KERLEK mi lenne ha nem a papir hanem teljesitmeny alapjan lenne fizetes... ki a francot erdekel h egy vallalati munkasnak van e tanari diplomaja? mert h az nem fugg ossze az tuti...
  • Tetsuo
    Vegulis nem a kerdesemre valaszoltal. ;)
    Azt en is tapasztalom, hogy az angol oktatas szinvonala nagyon alacsony.
    Kozepiskolaban ugye nem buktatnak, kesobb is tesztszeru vizsgak vannak..
    A kollegaim kozott szoktam matekpeldakat feldobni. Mondanom sem kell, minden bevandorlo leiskolazza a zarojeles kivonast nem ismero angolokat.
    Csodalkoznak, ha elmondjuk hanyan laknak a sajat orszagukban.. azt mondjak, ok kb 30 milliora tippeltek volna.. LOL ez azert kemeny. :)
  • dozer00
    Sry hogy ezt mondom, de míg a kőműves, meg asztalos, stb szakma itt lofaxxt sem fizet, kinek lenne kedve leakadni ezeknél a szakmáknál?!Míg ha elmész egyetemre/fősulira alapjáraton majdnem a dupláját lehet utána keresni?.... ezen gondolkodjon el az utolsó hozzászóló. Én magasépítő technikusit végeztem, tudod hol kapok vele állást? sehol mert nem épül semmi, kevés ilyen emberre van szükség. De elmegyek építészmérnöknek, jól végzem el, és hipp hopp már is több a lehetőségem, és nem 80-100 E ft keresek, ami manapság nulla....hanem elég szembetűnően többet. Persze ez is sok midnentől függ, milyen munka jön össze vele... Ha megbecsülnének egy ácsot, vagy teszem fel evvel egyenértékű bármilyen más szakembert, hidd el mindenki tolongana a szakmunkás képzőben, mert megfizetnék a pacákot ha kijön a suliból.
  • Lollerka
    en azt varnam h az osszes mezei foiskolat zarjak be, nem ertem miert kell az osszes felnott embernek egyetemi diploma, egyeseknek tobb is... ilyenkor gondolok a "celebek" jogi diplomaira stb stb... meg kellene erteni h egyetemre/fosulira jarni nem kotelezo, es lehet h nem is mindenkinek van meg a hozza valo ertelem... nem azt mondom h hulye lenne, de vegul is, egy orvos, epitesz, elektro mernok nehogy mar barki lehessen... /aki mas sulira jar sry h kihagytam, de ez a tobbire is igaz:D/

nalunk altalanos kovetelmeny a 80% az a minimum, egyeseknel magasabb, de mondjuk itt is kozgazon siman atmesz 50%+ al...

az egesz felsooktatassal nalunk az a baj h az allam ugy gondolkodik, h a szulo segit a ygereknek mig tanul, nem dolgozik, es ebbol kifolyolag lehet arcoskodni az alacsony munkanelkulisegi mutatokkal...
  • RealPhoenixx
    Kara kán es Tetsuo:

Diploma akkreditalasi problema, illetve leminosites:

1. Angliarol van szo
    2. Anglia, USA es sok mas orszag eroskodott anno, hogy a magyar oktatasba bevezessek az Angol es USA rendszert
    3. Anno a magyar diplomakat felfele minositettek, sok ilyen esetrol lehetett hallani, es igencsak elismertek, hogy magyarorszagon jobb az oktatasi szinvonal, es jobb minoseguek a mernokok - ez volt a mult
    4. Bevezettek azt a rendszert, amit ezek eroskodese miatt bevezettek, az indok az volt: kompatibilitas
    5. Jelenleg, hogy a nagyon nivos angol es usa rendszert bevezettek magyarban (mi a regiben vegeztunk, de pl a baratnome europass-os), mostmar azt mondjak, hogy magyarban es sok mas orszagban csak mondjak hogy nivos az oktatas, de valojaban sajnaljak, mert naluk a leg nivosabb, a legjobb mernokok angliabol es usa-bol kerulnek ki, illetve a volt angol gyarmatokrol es az angol befolyas alatt allo reszekrol, szval ez az indok hogy valojaban egy hazai egyetemi diploma csak foiskolai vegzettsegnek felel meg itt
    6. a fenteb leirtakrol dokumentumokkal is rendelkezunk, es ha szuksegesse vallik es egyaltalan nem tudjuk elintezni ezt az egesz ugyet (jelen per pillanat, lassan tobb mint fel eve erolkodunk, es mar az is megfordult a fejunkben, hogy beiratkozunk itteni egyetemre is es feladjuk a NARIC-al valo kuzdelmet), akkor fordulunk a magyar mediumokhoz, a hivatalos kiertesitokkel es papirokkal egyetemben, illetve okmanyokkal
    7. gondoltuk, felvesszuk a kapcsolatot az oktatasi ombudsmannal odahaza, de kiderult nemregiben par dolog, amibol egyertelmuen az kovetkezik, hogy:
    8. foloslegesen fordulnank az ombudsmanhoz, mert tovig benne van a magyar allam es kepzes abban, hogy a magyar diplomakat leminositsek, monjuk ugy, ok generaltak, azert hogy a mernokok ne nagyon menekulgessenek kulfoldre, etc
    9. A veleje annak amit es ahogy megtudtunk: talaltunk egy itteni egyetemet, ahol egy magyar diplomas tanar tanit, allitolag neves, de mind1, ez nem tartozik a temahoz, es a lenyeget elarulta: hiaba a regi vagy az uj kepzesi rendszerben vegez valaki odahaza, mivel az intezmenyek direkt olyan diplomakat bocsatanak a vegzosok reszere, hogyha azok kulfoldon akarjak akkreditaltatni, akkor leminositsek oket (es itt van a kutya elasva)
    10. ettol az illetotol tudtuk meg azt is, hogy valojaban a magyar felsooktatasban mar joideje meg kellett volna csinalni a szazalekos diplomas rendszert, ami annyit takar, hogy az eredmenyeket nem osztalyozva irjak a diplomaba, etc, hanem szazalekban, es arrol nem beszelve, hogy mindehez figyelembe kellene venni azt is, hogy a vizsgak szazalekosan milyenek, etc -szval nem lenne nehez a dolog
    /csakhogy ebbol a 10-es pontbol adodik az, hogy valojaban ezt az intezmenyek direkt csinaljak, es csak alltatjak a diakokat, hogy az europass meg hasonlok teljessen okesak es kulfoldon elfogadjak a diplomad/

NB: sokaig nem tudtuk, hogy felveve a kapcsolatot a BME rektoraval, az miert nem akar segiteni, illetve a rektor helyettes, illetve volt ugyved is aki elso korben azt mondta: sima ugy, etc, majd az is visszakozott, es hasonlo jelensegek kisertek ezt az egesz folyamatot, meg olyan infok is jottek, hogy esetlegesen allakozi egyezmenyek vannak eletben, melyeket az MSZP es bagazsa csinalt, es amiben valszeg a FIDESZ sem fog lepni (lehetseges hogy az IMF keze is valamilyen szinten benne van), etc

A felallas: egy sehonnani indiai egyetemi vegzettseget siman masternek minositenek, egy kozep kelet eu-s egyetemi mastert pedig leminositenek!
    Diszkriminacio: azt ragozzak magyarba ne diszkriminalj, etc, es hogy ez milyen csunya dolog meg hasonlok, kijosz angliaba, neha a ciganyt (ha latsz) ossze kevered az indiaival, illetve neha az indiait osszekevered a cigannyal (csak par szokasos viselet miatt ismered fel hogy indiai, vagy ha nem azert akkor a kiejtese miatt), de a lenyeg: ezek azonosan viszonyulnak a munkahoz, kijove elhelyezkedsz meglatod, es amit mondok a diszkriminaciot meg hasonlokat illetoen: itt egy ilyen ember elobb veendo emberszamba mint egy kelet-kozepeuropai, SOT, torvenybe van!
    Meghozza valahogy igy: egy munkara ha tobb jelentkezo van, egy volt gyarmati szemely elonyt kell elvezzen (feketek, indiaiak), tehat azokat kell felvenni veled szemben, ha azok ugyanarra a munkara jelentkeznek mint te!
  • Tetsuo
    Hello, en is itt elek, de nemtom pontosan mi is a foiskola, mert hivatalosan a "college", de itt a komuves, a villanyszerelo meg a fodrasz is college-ban tanul..
    Efelett meg mar a University van, nem?
  • Tetsuo
    Vannak erdemi kutatasok persze, de azokon fokent bevandorlok dolgoznak ;)
  • Kara kán
    Hun vagytok betyárok?
    Rózsa Sándor, Sobri Jóska, Rinaldo Rinaldini....
  • Kara kán
    De nem a brit tudósokat kell ekézni itt, hisz van nálunk is rengeteg marhaság és igazságtalanság.
    Mindenekelőtt a közszférában aránytalanul magasak a fizetések, mármint az átlagbérekkel összehasonlítva.
    Egy brit tudós egy ilyen kamutanulmányért kap 1-2 ezer eurót, de a magyar állami vállalatok vezetői, beleértve még a SZAKSZERVEZETI vezetőket is, ennek többszörösét veszik fel, minden hónapban.
    Van itt egy élősködő, hazug, rablóbanda elit, amelynek eltakarítását a Fidesz nem igazán vállalta magára eddig. Illetve valamit elkezdett, csak kérdés, hogy lesz-e mersze folytatni. Majd elválik, hogy ez hová vezet.
  • Kara kán
    A cuclibek mindent elkövettek, hogy tényleg rossz legyen a magyar oktatás színvonala, és sajnos a libsiknek sok minden sikerült is, de még él a nemzet a hazán, még gondolkodik a magyar, hálistennek.
  • RealPhoenixx
    Lollerka :

Tom mi van a magyar felsooktatasban, en is ott szereztem az okmanyomat, es nalunk is volt olyan, hogy nehany tantargy eltert a 60%-tol, sot, hogy egy komolyabbat emlitsek, volt olyan igencsak fontos tantargy, amit 90%-ra kellett tolni, szval elhiszem a 80-at is, es egyet is ertek vele, amugy pedig egy roman egyetemistanak talan meg a 80% is keves.

A LENYEG: szerezhetsz odahaza egyetemi diplomat, de ahogy mi tapasztaltuk (BME diploma) itt a nemzetkozi hitelesito szervezet (NARIC-ami odahaza is van) csak foiskolainak fogadja el, szval ahoz hogy elismerjek hogy egyetemi vegzettseged van, itt kell tanulj +2 evet!

Es mindezt ugy, hogy ezeknek itt alacsonyabb az oktatasi nivoja, olyannyira, hogy jovore vegzos egyetemistaval beszeltem, aki master kepzesen van, es megkertem:

(- .en mondtam * . o mondta)
    - koordinatageometria, ird fel pls az ellipszis egyenletet, itt a papir es a toll
    * /megfogta a tollat hat hogy is van? /letette a tollat/ nem tudom, talan majd atgondolom es holnap meg tudom adni a valaszt
    - jo akkor a kor egyenlete /felvettem a tollat es a kezebe adtam/
    * /elkezdett legyezni a tollal/ hat az ugy van, hmmm..., most el kene gondolkoznom, nem vagyok benne biztos, szval inkabb nem irnam le
    - jo, akkor az egyenes egyenletet ird le legyszives
    * hmm..., rendben /es vegre elkezdte leirni, de kisse bizonytalanul/
    - hmmm..., erdekes, ez jo, nem tudom akkor miert vagy ilyen batortalan, szoval itt van az az m betu, mi is az?
    * hat mar nem tudom, hogy mi az
    - jo, akkor mi az a b betu amit oda irtal?
    * sajnos azt sem tudom!

Nah ez volt egy itteni egyetemi vegzettseg elott allo szemellyel kapcsolatos beszelgetesem, miutan a NARIC kikuldte a hivatalos levelet, hogy sajnos a BME mint sok mas egyetem, nagyon gyenge oktatasi nivoval rendelkezik, es hogy itt angliaban igencsak iszonyuan magas a nivo, es hat a BME-s gepeszmernoki diploma itt sajnaljak, de csak foiskolainak felel meg, es a kovetkezo esett meg le:
    nagyon sajnaljak, hogy velunk odahaza elhitettek, hogy iszonyu nivos az oktatasi szint, de ez nem a mi hibank!

Na erre mit varrrrrrrrrrrsz?