15 éves az MP3 formátum
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
... Alea iacta est - Veni, vidi, vici ...
Egy nem annyira szokásos Genius 2.0 fadobozos hangfalam van, régen 8K volt, mióta nem kapni azóta közel 18K(!), 320K-nál rosszabb Mp3-nál már simán hallani a tömörítésbõl fakadó hiányosságokat, pedig félig süket vagyok.
Tiltakozom, amit eddig volt szerencsém próbálni, annál az OGG és a WMA is jobban szólt sokkal.
"Minden zenelejátszó ismeri az mp3-at, de hány ismeri - mondjuk - a flac-et?"
No persze, nekem volt sok jó minõségû Mp3, ami az elsõ Mp3 kódekkel készültek, nem csak az MP3 játszók nem viszik, de a legtöbb média player szoftver sem! A flac meg még mindíg az agyon zanzásított CD "minõség" (lol), akkor már inkább Monkey Audio. Értelmesebb lejátszók mindkettõt ismerik, persze az OGG és WMA mellett.
facebook.com/dolgap - ambient, downtempo, trip-hop
Kár hogy a deszkaók kb 0.1%-ban megy megy ilyesmi, a többi részében szpájdögószt szerû tojng tojng, meg a hárdsztájl nevû borzalmak, meg a pendulum szerû gagyi mainstreamesített "d&b".
Ha te csak ennyit hallasz a klubzenékbõl, akkor a te füled nem 50 évesé, hanem 100 évesé 😊
LZ forever
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
De ez a farxis gyerek is ötletes mondjuk. 😄
https://twitter.com/foodlfg
LZ forever
A FLAC ugyanilyen veszteségmentes tömörítést csinál, csak a zenei adatsorok karakterisztikáját kihasználva sokkal hatékonyabban tömöríti azokat, mint egy általános célú tömörítõ-algoritmus (természetesen, ebbõl fakadóan egy véletlenszerû adatokat tartalmazó fájlt sokkal gyengébben tömörítene).
Ezenfelül a FLAC még olyan zenespecifikus dolgokat is nyújt a tömörítés mellé mint pl. a streamelhetõség. Ezektõl eltekintve viszont ugyanúgy mûködik mint bármelyik másik veszteségmentes tömörítõ.
Egyébként pedig ha elolvasod a formátum dokumentációját, akkor teljesen világos lesz, hogy hogyan mûködik a dolog. A lényege annyi, hogy egy veszteséges tömörítési eljárással közelíti a bemenõ adatsort (lineáris vagy polinomiális approximációval), majd az így kapott adatsort az eredetibõl kivonva megkapott hibatagot is eltárolja (residual coding).
Teljesen átlagos hallású vagyok, nem felvágni akarok(nincs is mire), de egy 100k-s hangcuccal kb. a CD minõség már "kötelezõ", fölötte meg nem hallani különbséget. Persze, ha mondjuk B&W Nautilusaim lennének, akkor meg a 24bit/96khz-es dvd audio lenne a minimum minõség, és a tökéletes állapotú bakelit az elvárható.
Én 80%-ban filmekhez használom a hangcuccot, a 448kbps-es AC3-ban a robbanásoknál hallható dinamika sokkal rosszabb, a 20-40hz közötti mélyhangok teljesen hiányoznak, ellenben az 1500kbit-es dts-es hang már "tökéletes", efölött én sem hallom a különbséget.
Hangkeltõ és megszokás kérdése az egész.
(aláírásod is fasza 😄)
LZ forever
Ja, egy ilyen képességû erõsítõ és hangfal azért nem milliós tétel, az már inkább a sznobizmous kategóriája 😊
Egyszer volt Flac formátumban albumom. Nagyon furán szólt az mp3-hoz képest.
Elhiszem, hogy egyes szuperhallással bíró többszázezres hifirendszer birtoklóknak kell ez, de az átlagember egy 5.1 7.1 vagy sima két hangfallal és 256kbps vagy VBR-tõl felfele nem hall különbséget...
\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls
apple az isten! csaak irigykedik a sok scsoro és azért! iMac 27\", MacBook, iPad3G, iPhone 4 nekem van ti csorok meg megelegszetek a recsegos gagyi mianyag gagyikal!!
LZ forever
\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls
Egy frászt nem fognak tömöríteni, akkor még több albumot nyomnak fel arra az istenverte korongra!!!
320 kbps és wav között szinte nincs különbség, miért ne tömörítsünk?
persze pazaroljunk csak, úgy is olyan nehezen megy az.... meg nyilván kurva vonzó lesz új vinyót venni azért hogy ugyanannyi anyagot rátegyünk tömörítetlenül, mint az elõzõre tömörítve...
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
De régen is volt az... 😊
flac-et használtam, de sztem gagyi. Meg hát igaza van mindenkinek aki azt mondja, hogy a tárolókapacítások növelésével szépen elveszti a jelentõségét az mp3 tömörítés, meg úgy szépen lassan az audió és videó anyagok tömörítése.
Gy.k. egy audó cd nyers wav fomrátumban kb. 650-700Mb. Ebbõl egy DVD-re kb. 4-et fel lehet rakni. Egy BR lemezre kb. 35 wav formátumú album fér el. Tudom vannak akik ugyan erre a helyre kb. 350db albumot nyom fel, de egy átlagos használó nem szokot 350 albummal mászkálni. Szóval sztem a mai világban egyre inkább nem lesz szükség bizonyos adatok tömörítésére, mert a tároló kapacítások elérték az istentelenûlqurvasokat.
A flac a felhasználók kis bázisát érdekli, (meg amúgyis túl nagy. A leggyakoribb felhasználásra -metrón, utcán- meg aztán végképp felesleges), az ogg meg az mp3-lejátszóban az átlag fülnek nem nyújt semmi pluszt. Kb. ugyanaz, csak más. Így marad az mp3. Azt ismerik, az megszokott, kicsi is. Jó ez. Hiába jobb az ogg, ha gyakorlatilag ismeretlen.
Pedig mindkettõ tök ingyenes és nyílt.
"Mp3 lejátszóbá"-n van a hangsúly.
... Alea iacta est - Veni, vidi, vici ...
Ez valoszinu, legfejebb csak a tarolokapacitas novekedese vethet veget az mp3-nak.
A tobbszaz gigas "mp3" lejatszok es a tobb tiz-szaz megabites internet koraban szep lassan elveszti a jelentoseget barmifajta tomorites is.