Mûködik a napvitorla-elv
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Ha nem túl drága és sérülékeny ez a napvitorla, és még tudnak növelni a teljesítményén, életképes technológia is lehet belõle.
Egyébként válasz volt arra amit #13-ban írtak. Szondák elküldésére jó lehet, de mire így elér valahová, addigra elavult lesz.
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
ráérünk, nem?
Egy év alatt 113,939568m/s-al (410Km/h) nõ a sebessége.
Hanem 0,000112N
Mert 1N= 1m*1m/s2 (a 2-est úgy értsd négyzet)
Ebbõl a gyorsulást így kapod meg:
1,12N/310Kg=0,000003613m/s2
"
Ezt majdnem el is hittem. Csak aztán jobban átgondolva rájöttem, hogy bármilyen szögben áll is, nincs "mozgásirányába esõ erõvektor". Ugyanis a napszél a Naptól sugárirányban halad, az ûrben pedig a ferde állású testnek is ugyan olyan irányú tolóerõt ad, a haladási irányra mindig merõlegeset. Arról nem is beszélve, hogy a szögben álló vitorlát kevesebb napszél ér.
Inkább az lehet az igazság, hogy a vitorlát úgy gyorsítja, hogy tulajdonképpen a Naphoz való közeledését lassítja. Amúgy is csak teszt az egész, arra meg jó.
Arra viszont tök jó a napvitorla, hogy kvázi ingyen gyorsítsd fel a kis szondádat egészen nagy sebességekre.
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Na ez azon kívül, hogy egy nagyon idióta fordítás, még a pitagórasz tételnek is ellent mond. Egy négyzet aminek 20,1 méter az átlója (átmérõ helyett) annak 14,2-nél sehogyan sem lehet rövidebb az oldala. Namos értem, hogy a 14,2-t 14 re kerekítik, de akkor a 20,1 hogyan nem 20 ??
Maga a cikk nagyon érdekes témát feszeget, kritikán aluli magyar nyelvtudással és mûszaki érzékkel fordítva. A nagymamám szebben fogalmazta volna meg, ha élne...
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Ja, persze, csak ott van még az a fránya gravitáció, amitõl aztán az egyenesvonalú egyenletes mozgás helyett vannak mindenféle ellipszis, parabola, hiperbola, meg több test esetén egészen furmányos pályák <#wave>#wave>
Például a Samsung UE40C8000XW "3D LED" TV adatlapján az alábbi olvasható:
Vagy ennél a terméknél is:
Nem. A képátlót szokták megadni.
Nyilván csökkenni fog a hatékonyság-
Az élet értelme tautologikusan következik a hidraulika olaj elvezető stücni horony haránt honolásának a pszuedó kinetikus multi fázisú projekciójából a komplex számok testjére.
A monitorok, TV-k méretét is átmérõben adják meg, pedig azok sem köralakúak!
Arra teljesen jó lesz egy nagyon nagy méretû napvitorla, hogy lényegében energiabefektetés nélkül addig lehet gyorsításra használni, amíg a napszél minimálisan is hatni tud rá.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Úgy tudnak navigálni hogy a pályán a megfelelõ idõben a megfelelõ szögbe állítják a napszélhez képest. Persze tolja kifele is a napszél de a lényeg a mozgásirányába esõ erõvektor. A keringési irányú sebességét tudják lassítani vagy gyorsítani, ergo, tudják szabályozni a "nap" feletti magasságát :D
Tiszta ? Akinek nem, játsszon az Orbiter-rel, ingyens ûrhajó szimulátor, lehet benne garázdálkodni a naprendszerben, jó sokat lehet tanulni az keringési mechanikákról.
Common sense,based on a strict construction of the term,consists of what people in common would agree on:that which they\"sense\"(in common)as their common natural understanding. Go buy some!
hát ez sztem nem jó hasonlat. Igazság szerint szerintem, földi körülmények közt nem nagyon lehet hasnoló szituációt találni, kár is erõlködni.
A Földön sok olyan körülmény van ami a viláûrgben nincs. Pl. a világûrben szinte csak a hatás-ellenhatás törvényei máködnek és nincs szó pl. légellenállásról, felhajtó erõkrõl meg ilyesmi.
Sztem ez az egész napvitorlásos dolog, egy érdekes kísérlet és pont.
Kb. mint a vitorlás hajó, az sem vált be hosszú távon. Ha nincs szél, akkor nincs mozgás. Elég ha egy bolygó árnyékba kerûl a kütyü, vagy kifogy a napszél, mert már messze van. Mert az ugye biztos, hogy a Plútó környékén nagyságrendekkel gyengébb a napszél ereje, mint itt a Föld környékén.
Szerintem ez nem igaz. Pl. egy vitorlásrepülõ talán nem széllel szemben megy? És az aztán nem "kapaszkodik" sehová. Egy vitorlával és ilyen elrendezéssel valószínûleg tényleg nem sikerülhet, de kettõvel, kreuzolva?
Kompenzálja? No és meddig? A rágó kezdõsebessége talán nagyobb, de jóval lassabban fog onnan tovább gyorsulni, tehát a napvitorla egyszercsak úgy húz el mellette, mint a sicc (akármi legyen is a sicc). Akkor ki gyorsul le kit?
practitioner of the forbidden arts of death
Ezt csak én nem értem?
iSS!
mint a Münchausen báró amikor kihúzta magát a vízbõl a saját hajánál fogva :)
Már azt hittem, hogy megfogtak, de nem! :P
https://twitter.com/foodlfg
A különbség, hogy ha minden sikerül, akkor egyrészt visszajön, másrészt még kijjebb is megy.
A különbözõ pályákról az Ûrvilágon van egy jó cikksorozat, a gyakorlati kipróbáláshoz és megértéshez pedig ajánlom az osmos címû játékot.
Nem csak a kõrnek:
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81tm%C3%A9r%C5%91
http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/008/pc000823.html#7
http://www.mimi.hu/matematika/atmero.html
Ha ez a cucc négyzet alakú, 14 m oldalhosszúsággal, akkor az átlója 19,8 m, tehát belefér egy 20 m átmérõjû körbe, szóval felfogható a négyzet "átmérõjeként" (bár mindenesetre érdekes szóhasználat, annyi szent).
A gyorsulás/erõ kavarásával kapcsolatos észrevétellel viszont egyetértek.
Nem szélessége? Ilyenért szólt rámnövénytanon a tanár. <#ejnye1>#ejnye1>
viccet félretéve: miért nem használják a gravitációs gyorsítást a napot körül keringve, hogy kiküldjenek valamit durva sebességgel a mélyûrbe? Úgy gyorsíthatnák fel, ahogy az apollósok, csak nem a Hold, hanem a Nap körül...