6609
Dragon Age II
  • ShaiHulud
    (facepalm)

az idezeted nem teljes, mert en ezt irtam:

"nem az iranyito ember KEPESSEGE szamit, hanem az altala iranyitott KARAKTER kepessegei a mervadoak"

vagyis NEM az iranyito ember kepessege.

es latom az RPG fogalmat meg midnig nem sikerutl felfognod.
  • wedge31
    OK.
  • Zóanagyvarázsló
    Mindkettő shipped adat, vagyis annyit szállítottak le az üzletekbe. Éppen ez a lényeg, hogy a ME2-nél elkalkulálták magukat, hiszen az EA szerint májusban is csak 1,6 milliónál jártak.

wedge31: Ha jól rémlik, ez az SG-s cikk a VGChartz kamuadatait használja.
  • wedge31
    http://www.sg.hu/cikkek/75580/a_dragon_age_sikeresebb_mint_a_mass_effect
  • Pares
    A DA:O nagyobb siker lett, mint a Mass Effect? Hát nem tudom. Esetleg valami hivatalos adat? A Dragon Age februárban 3.2 millió eladott példánynál járt, a Mass Effect 2 csak az első hetébe 2 milliónál. Szerintem azóta már simán le is előzte. Na jó, mindegy, hagyjuk.

Én is nagyon örülnék, hogyha kiadnának egy BG-hez hasonló játékot, egy kicsit updételt grafikával (mert mégiscsak, 2010 írunk, a gépem viszi, szóval miért ne?). Csak a jelenlegi helyzetet elnézve kb. 0 az esély erre. A Bioware jelenleg a két nagy frencsájzt nyomassa, teljesen érthető módon: Mass Effect és Dragon Age. Plussz még ott lesz a Star Wars MMORPG is, amit még mindig készítenek.

Az EA meg hamarább csináltat a Biowarerrel egy FPS-t, mintsem egy BG-style RPG-t. Szerintem.
  • wedge31
    A DA:O csak egy lépésre van a HC rpg-töl és mégis az eddigi legnagyobb bioware siker, tehát igenis volna rá igény csak ugylátszik a másik oldalról nincs rá akarat és itt most inkább az EA-ra gondolok és nem fejlesztökre.
  • Zóanagyvarázsló
    Az lemaradt, hogy viszont én el tudnám képzelni ám egy némiképp hardcore-abb rendszerű RPG sikerét is, ha a felszín kellőképp látványos, kézreálló és áttekinthető bárki számára, de emellett mély lehetőségeket is kínál, és "bonyolult" számítások folynak a háttérben. Ennek jó kivitelezés mellett nem is kell érinteni az "egyszeri" játékost, csak külön sajnos nem vesződnek vele.
  • Zóanagyvarázsló
    Ezzel nem is vitatkozott senki, szóval kár lenne ilyen mellékvágányra elterelni a témát. Valamit félreérthettél, mert én is úgy értettem, ahogy az utolsó mondatod is szól, csak ugye egyelőre olybá tűnik, hogy a DA2 még kevésbé lesz "keményvonalas". Ez van akit zavar, van akit nem, de éppen azért ágál a rendszer felpuhítása ellen az első rész kedvelőinek egy része, mert már ez is ritkaságszámba megy. (Még egyszer: óriási üzleti siker lett, nagyobb, mint a Mass Effect.)

Mellesleg én úgy tudom, hogy például a Drakensang még inkább kockadobálós, mint a DA:O, de nekem még nem volt időm kipróbálni.
  • Pares
    Bármennyire is szeretném, nem tudom elképzelni, hogy a Bioware, vagy akárki más egy BG-hez hasonló játékot csináljon. Újra. Bele lehet nyugodni. Nem fognak. Eleve a játékokkal szembeni elvárások teljesen megváltoztak 10 év alatt, másrészt kérdéses, hogy egy ilyen igazán hardcore RPG-vel mekkora sikert lehetne aratni, mármint bevétel szempontjából. Szerintem erősen kérdéses. És mint tudjuk, mindenkinek az anyagi siker az első számú, legfontosabb tényező.

Tetszik, nem tetszik, a manapsághoz mérve a DA:O igenis egy keményvonalas RPG-nek számít.
  • Zóanagyvarázsló
    Én elfogadom a preferenciádat, ha az enyém például más is, de azt nem értem, hogy te miért nem fogadod el másokét, és miért értetlenkedsz.

Egy válasz a kérdésedre: minél több ügyességet igényel egy játék a játékostól, annál inkább az ő ügyessége számít, és nem a karakter képességei. Ez pedig egyértelműen kevésbé RPG-s megoldás, és távol a Baldur's Gate szellemi örökösének minősített DA:O hagyományától.

Az én álláspontom az, hogy nem kell minden RPG-nek "kockás" RPG-nek lenni, és nem kell minden RPG-nek akció-RPG-nek lenni. Mindkettőnek megvan a maga helye, csak sajnos a mainstreamben az előbbit inkább hanyagolják, noha az erősen túlzó HC címkével beharangozott DA:O a BioWare eddigi legnagyobb példányszámban eladott játéka lett.

És erősen tévedsz, amikor azt mondod, hogy a játékokban a karakter közvetlen kontrollja a lényeg. Számodra az a lényeg. Tehát magamat ismételve ismét csak annyit ajánlok: legyél toleránsabb másokkal, ha azt akarod, hogy a ők is megértőek legyenek a te ízléseddel szemben. Ez persze bizonyos fokú érettséget kíván.
  • MerlinW
    Még jó hogy megértetted miről beszélt
  • Murder3
    "iranyito ember KEPESSEGE szamit, hanem az általa iranyitott KARAKTER kepessegei a mervadoak,"
    lol most ha a karakter nem tudja a használni a nyolcszorkörbepörgősfejjelelfelebukfenc skillt akkor te se tudod.

most kb azt mondod h ha egy varázsló nem tanul meg egy varázslatot, de te gond nélkül ellőheted.
    nem értem nekem egy szerepjátékba az h random dönti el a gép, pl ilyen kockás lenne és ha 6-os sikerül a skill ha 2-es akkor meg nem...
    ez egy oltári nagy baromság, mert elvileg a játékokba az lenne a lényeg h én irányítom a karakterem én döntöm el h msot mit csinálok és én harcolok is vele ami akarva akaratlanul az én ügyességemen múlik, mivel a megtestesült avatárom...:D
    bár én a dragon age-be se láttam kockákat, bár nyilván úgy lenne a jó, akkor ne nevezzük IGAZI rpg-nek, de hát istnem bánja a halál ha egy jó sztorin izgalmas és reális mindezek mellet magával ragadó világot kapunk, egy jó harcrendszerrel, szerteágazó képességekkel és világtörténéssel akkor bánja a rák ha hack&slash-nek hívják bármelyik rpg-t odaverné.....

• Pares
    Különben nem szeretek ilyen vitákba menni. Mennyire RPG ez, mennyire RPG az. Hülyeség. Számomra tisztán látszik, mit nevezhetek szerepjátéknak, mit akciójátéknak, mit stratégiának. Nem mintha különösképpen számítana bármelyik csoport, hiszen szerintem egyik sem jobb mint a másik, csak éppen mások. Egy Half-Life semmivel sem rosszabb játék, mint egy BG, például. Szerintem. Én mindkettőt ugyan úgy tudom élvezni, csak éppen másképp élvezem.
    Szóval ebbe ne menjünk bele, hogy most mi eléggé RPG. Számomra mind a ME és a DA:O is RPG-nek számít, mivel a történetet képes vagy befolyásolni a döntéseiddel, a karaktered fejlődik úgy, ahogy azt Te szeretnéd, stb.

Szóval ezzel annyit akartam mondani, hogy nekem az számít, hogy jó és élvezhető játék legyen. Nem fogok valamit csak azért elvből eldobni, mert valamit megváltoztattak a harcrendszeren, és kevesebb van benne ezekből az elméletileg RPG elemekből.

A Mass Effect 2 is pár ember szerint le lett "butítva". Nos ez az ő véleményük. Azért mondják, mert lecserélték a totál hibás loot és inventory rendszert, amit sokan az RPG elemek közé sorolnak. Ezért mondják, hogy nem annyira RPG. Én speciel magasról leszarom. Sokkal jobban élveztem, mint az elődjét. Persze annak idején azt is nagyon élveztem, de most már nehezemre esik újra végigjátszani az első részt, órákat tölteni csak inventory takarítással, hiába a jó történet, amit már úgyis kívülről tudok. Egyszerűen csak jobban ki van dolgozva a második rész.

Ugyan ez a helyzet a DA:O-ban is. Bár itt nagyon kevés dolog van, ami szerintem rosszul sikerült (kifejezetten rosszul sikerült dolgot nem is tudok mondani). Attól, hogy neaggyisten a harcrendszer nem lesz eléggé hcrpg-s, de az összeélmény jó lesz, jobb mint az elődjénél, én örülni fogok.
  • Pares
    Azzal van gondom, hogy néha hülyeségeket csinál a gép. Nem találja a megfelelő utat (az ellenfél felé), vagy eleve nem is indul felé, mert nincs elég hely (ez a másik, hogy nagyon kicsik a térképek). Az sem nagyon tetszett, hogy minden egyes ellenfélhez külön szépen oda kellett menni, odaállni mellé. Nem vagyok játék tervező, de valahogy kevésbé feltűnőbben is meg lehetne csinálni ezt az egészet. Aztán az a másik dolog, hogy egy kicsit folyékonyabbra is csinálhatnák az animációkat, több egyedi mozdulat. Eleve, több és jobb animáció legyen. Elvégre ez egy videó játék, nézem, figyelem, élvezem. Ez nem csak az agyamnak, hanem a szememnek is szól. Ne legyen annyira töredezett a harc, mert elveszik a fíling. Nincs bajom azzal, hogy amolyan körökre osztott rendszerben működik, de meg lehet ezt szebben is csinálni.
  • Pares

• MerlinW
  • ShaiHulud
    pedig az RPG egyik lenyege, hogy itt nem az iranyito ember KEPESSEGE szamit, hanem az altala iranyitott KARAKTER kepessegei a mervadoak, ettol IS rpg valami. ha a karaktered tudja a "jobbfelsoharantrugas mesterfokot" akkor neked csak annyit kell tenend, hogy megmondod neki akkor most ebben az adott szituacioban ezt hasznalja, ezutan a kockadobos rendszer eldonti, hogy sikerult e vagy sem. ha nem tetszik ez a stilus akkor hanyagold az RPG-ket szerintem. bar sajnalatos mod, mar nem nagyon van es nem is nagyon lesz ilyen stilusu jatek :( (akcioarcade-rpg != rpg)
  • ShaiHulud
    pedig teljesen tisztaban vagyok, jatszottam eveken at tobb asztali szerepjatekkal is.

lehet nem jol fogalmaztam vagy felreerted, probald ugy nezni akkor amit irtam, hogy akcio helyett ARCADE szot helyetesited be. tehat egy buta, egyszeru valami.

felreertes ne essek szeretem ME-t is, megvan midnket resz eredetiben. a problema azzal van/lenne hogy DA2-bol ne csinaljanak ME stilust. ahogy a doom 2 se lett strategia jatek a doom 1 akciofps utan :)

szamitogepes jateknal nalam rpg elemek koze tartozik a teljesseg igenye nelkul: karakterlap, inventory, harcrendszer kockadobas alapu es nem egyeni skilltol fugg (milyen ugyesen tudsz egerrel celozni), korokre osztott harc, karakter fejlodes, tarsaknak szemelyisege van, tobb class/faj kombinacio, karakterkrealas, epic story, loot, lore bejegyzesek(pl ingame konyvek stb, ami hatasara bovul az adott vilagrol valo ismeret)

ezen elemek kulon-kulon kidolgozottsaga is befolyasolja mennyire RPG valami. tehat pl ME inventoryjat, harcrendszeret nem neveznem RPGnek, karakterlapnal is necces. de pl DA is eleg sok teren hianyossagokban szenved, mondjuk egy baldur's gatehez kepest.

de latom neked a harccal van problemad, erdekes mod nekem nem volt gondom vele, nem ertem milyen akadozasrol meg kaoszrol van szo. hasznald tobbet a PAUSET?

en nem szeretnem ha devil may cry stilusu harcrendszert csinalnanak dragon agehez.
  • Murder3
    Ti neveztétek hack&slashnek én csak reálisabb harcrendszernek...folyamatosabb,valóságosabb,élőbb világra gondolok.
    pl harcoknnál azért mennyivel jobb lenen ah tényleg vívnánk nem csak agyatlanul csapdosnánk egymást.

az meg h kiírja szimplán illúzióromboló, mert azért ha bele akarom élni magam elég lerohasztó az ilyen szivárványszámozás.
    persze jó tudni ezeket, de meglehetne ez tapasztalt útján is oldani, egyszerűen ki kellene alakítanod egy harcmodort amit már kívülről fújnál így nem kéne számozás.
    eleve ha már szerepjáték akkor ne csak zúzzad be a skilleket aztán mindnet nyomsz kívülről.
    sokkal élvezetesebb lenne ha a játék rákéynszerítne egy bizonyos technika begyakorlására és használására, így tényleg lenne egy rpg-be olyan érzet h a saját harcmodoromat amivel már 2 órája zúzom a játékot, persze nem azt mondom h csak egy harcmodort meg pár skillt tudj használni, de legyen benne vmi kihívás h ne csak annyi legyen h megtanulod és akkor már mindent tudsz.
  • Pares
    És még valami: Azt hiszem azt is bejelentették, tisztázták, hogy harc közben nem lesz, vagy jóval folyékonyabb lesz az "egy az egyre állás" (tudjátok, amikor mindenki keres egy ellenfelet és "egyszer te egyszer én"-ezni kezd).
    Ez mondjuk teljes mértékben megoldaná a sok ellenfél elleni harcokat. Ez a videón is látszik, tehát nem állt le minden egyes darkspawnal külön-külön harcolni. Azt meg mindenki döntse el magában, hogy ez most tetszik neki, vagy nem. Nekem tetszik.
  • Pares
    Szerintem Te nem vagy teljesen tisztában az RPG fogalmával. Egyébként is, milyen az a "nagy betűs" RPG? Különben is, a Dragon Age is merem állítani, hogy 70% harc, 25% párbeszéd és 5% kódex olvasás. Nem is tudom elképzelni, mi mást lehetne csinálni egy ilyen történetnél. Mass Effect dettó. Szóval mindkét játékban a fő gameplay elem az akció, ez természetes. A ME-ben lövöldözés, a DA:O-ban kardozás, nyilazás, varázslás. Ez mellett mindkettő rendelkezik remekül kidolgozott történettel, univerzummal, személyre szabható főhőssel, tehát szerepjátszással.

A Mass Effect első részének esetében a legnagyobb gond az elcseszett inventory és loot rendszerrel, na meg persze az elég silány harcrendszerrel volt a gond. Nem az elképzeléssel volt a gond, hanem a kivitelezéssel.

A Dragon Age esetében szintén. Bár itt az inventory és loot rendszerrel semmi gond nincs, sőt. Az egyedüli -szerintem- még javítandó gameplay elem a harcrendszer. Nem a körökre osztottsággal van a gond (főleg), hanem a kivitelezéssel. Sokszor rengeteget kell várni, amíg mindenki a helyére áll harc közben, ráadásul ha sok az ellenfél, akkor elég nagy a kavarodás, és az egész elég pocsékul is néz ki (mégegyszer írom, szerintem).

A Bioware bejelentette, hogy pl.: a warriorok area-damaget fognak okozni, ami szerintem remek és logikus is, "realitás" szempontjából. Egyébként a videón látszott, hogy azért hullottak a darkspawnok, mint a legyek, mert valami képességet használt, mint a two-hand weapon sweep.

Egyszóval egy folyékonyabb, akadozás és várakozás mentes harc szerintem sokkal élvezhetőbb lenne.

Aztán ott a másik dolog, a grafikai javítások. De ahogy elnézem a kiszivárgott konzolos videókat, ez még a csapat előtt áll (remélem). Bár az is lehet, hogy a konzolos szimplán ilyen gyengébb grafikával jön ki. Nem tudom, hogy a DA:O konzolos változata csúnyább volt-e, mint a PC-s (remélem igen)...
  • MrAndree
    Szerintem nem butább vagy lustább valaki azért mert jobban bejött neki a Mass Effect stílusa mint a Dragon Age-é. Fiatalabb, ebben egyetértünk. :) Nekem annyiban jobban tetszik ME, hogy a történetmesélése szerintem erősebb (beszélő főhös miatt elsősorban). A minőség meg ízlés kérdése inkább, nyilván egy akció RPG is képviselhet magas minőséget (mint teszi azt éppen a Mass Effect ugye) és egy hcrpg is lehet borzasztó szar.
    Kicsit ezt a túlzott nosztalgiázást nem értem igazából. Emlékszem, hogy vagy 10 évvel ezelőtt is azt olvastam egy számítógépes magazinban, hogy a régi játékok mennyire jók voltak, most meg már csak a grafika van és nincs hangulat. Ez volt 2000-2001 környékén. Most ugyanez van, csak most éppen az akkori játékokat tartjuk az igazinak és a maiakat nem. :) Baldur's Gate-ről első körben elcsúsztam (12 vagy 13 éves voltam amikor kijött) de később természetesen megvolt mindegyik része és imádtam is (a akkor már vérgagyinak számító grafika ellenére). Torment hasonlóképpen. NwN 1-2 is jó, Kotor első része meg örök kedvenc. De a mai AAA-nak kikáltott RPGk (ME 1-2, vagy a Bio első "konzolosabb" RPGje a Jade Empire) legalább ugyanennyire bejönnek így nem érzem úgy, hogy régen sokkal emlékezetesebb élményekkel lettem volna gazdagabb. Eye of Beholder meg ezek már teljesen kimaradtak, de papírra rajzolgatni én is szerettem régen. :) Valóban egyszerűsüdnek a játékok sajnos, MEben egy küldetés így néz ki, hogy "figyu, eltűnt a bátyám, de már tudom ám hol van, menj el X rendszer Y bolygójára, ott látták utoljára, neked csak annyi a dolgod, hogy odamész és szétlősz mindent aztán jöhetsz is vissza". Ebből a szempontból tényleg jobb volt régen. De cserébe kaptam egy olyan moziszerű élményt amit meg a régiektől nem. Itt már persze az játszik leginkább hogy ki mit szeret egy játékban.
  • MerlinW
    Nem kinőttünk belőle, hanem az emberek butulnak/lustulnak el, illetve konzolon sokkal körülményesebb játszani.

A Te generációd pedig beleszületett a kapitalista fogyasztói társadalom fénykorába, mikor is a mennyiség prioritásban van a minőséggel szemben.
    Ahogy a DAO topikban is írtam, ha ~15 évvel korábban születsz - no nem mintha ez rajtad múlt volna:)- milliószor több és emlékezetesebb játékélménnyel lennél gazdagabb most. Ez van ez ellen nem lehet tenni sajnos.

A másik, hogy ha a 14-hez vagy közelebb, nem várja el senki, hogy megértsd/szeresd a hcrpg-t. Én is 16 felett kezdtem el értékelni, kezdtem el játszani EoB, Elvira és társaival, vadul papírra rajzolgatni az útvesztőket, stb. Még ma is előveszem őket, itt figyel mind a HDD-n:)

Szóval nem ez a rendszer szar, hanem egyszerűen generációs szakadékok jöttek létre a technika és a világgazdaság irgalmatlan fejlődése miatt.
  • wedge31
    Nézz körül a neten hogy mik mindenidök legjobb crpg-i a játékosok és kritikusok egyöntetü véleménye szerint.

Az elsö három helyen körökre osztott kocka alapu játékot fogsz találni / BG 1-2, Planescape, Fallout- 2 /
    Ezek játékok megprobálják visszaadni az asztali rpg-ék játékstilusát persze messze nem maradéktalanul.

Én speciel szeretem tudni hogy folyik le a harc ha pl van egy tizes sebzésü fegyom plusz a modósitok ugye pontosan tudom mekorát fogok sebezni sima ill critical ütésnél és forditva ha ismerem a páncélzatom értékeit is tudom mire számithatok védekezésnél.
    Ellenben egy nem kockaalapu játéknál ezt nem tudod logban kiiratni és a gép csap a hasára random azt akkorát sebzel vagy védsz le amekkorát ö akar.

A hack&slash az teljesen más talán nem is kéne most ide hozni.

Szerintem fifázni se azért fifázik több millió gamer mert olyan nincs a valóságban is kint a füvön...

A szomorú helyzet viszont az hogy ezt a vitát már rég eldöntötte a konzolosodás hogy ez most jó vagy rossz abba nem mennék bele de tény hogy a nyugati old-school crpg-ék gyakorlatilag eltüntek és én komolyan hiszem hogy sokan nem tudják miröl maradnak le emiatt.

• Murder3
    de ezek nem kockadobálós rpg-k hanem videójátékok.
    kinőttünk már abból a korból, persze ha neked az jön be akkor játsz azzal, de ez így bármelyik rpg-t nézem az real time-ba van előadva.
    és borzalmasan...
    hack&slash a játékmenet, az rpg meg a fejlődés meg párbeszéd miegyebek.
    az h vki nem képes összeegyeztetni a kettőt az sztem fantáziahiányba szenved vagy begyöpösödött.

a papíros rpg-t nem tudom még nem volt szerencsém egyet se kipróbálni nem tudom milyen, biztos jó, de sztem videójátékokba nem hinném h bárki is azt várná vissza(mer minek is ha az már van)

a jrpg-k azok körökre osztottak, azok pl nem real time-ba vannak nem is próbálnak azok lenni.
    de ott legalább vannak szép átvezetők.

amúgy amit mondasz az kb mint a játékok, azok mögött is számok,betűk,számolások vannak de még is egy szép folyamatos kép jön ki belőle.

Csak h jobban megértessem magam:Tehát ha úgy tetszik akkor vegyük úgy h én nem rpg-ről beszélek.hack&slash féle valós reális fizikáról és harcrendszerről(itt msot vegyünk egy fantasy stílsut)
    amibe egy dragona age párbeszéd,képesség kavalkád van egy nyitott és szép kidolgozott világba.Ha ez már nem tekinthető rpg-nek azért mert kap egy normális harcrednszert az eddigi failekhez képest akkor nem tudom a dragon age vagy még mondhatnék párat mért.
    (hackcslah attól még nem feltétlen szűkül az only hent kategóriába, ilyen alapon a dragon age is az mert semmi másról nem szól csakhogy harc,harc hátán...)
    amúgy 17 évesen:D

• ShaiHulud
    mondod te 14-18 evesen. nem sok hcrpgvel jatszottal ezekszerint. azok a kis szamok mogott bizony ertekek, szamolasok es randomizacio van. mint a valodi irl rpgnel a kockadobalas+mindenfele kepesseg,kepzettseg ertek vs ami ellen dobsz. rpg egyik kulcs tenyezoje ez a rendszer. hack and slasht akarsz akkro jatsz akcio jatekkal meg konzollal.
  • Murder3
    pont h az ilyen rpgket ez teszi tönkre.
    épp h realtime hack&slash játékmenet kellene az rpg-kbe.
    Mert az ilyen 2mp-ként ütik egymást, ha van pajzs a kezébe az is csak dísznek ahogy a kard is.
    az történik h 2 karakter egymással szembe áll és agyatlan ütik egymást és kis számok jelzik h épp mennyivel csökken az élete.
    hosszútávon borzalmasan illúzió rombolók tudnak ezek lenni...
  • ShaiHulud
    flemethet is megoltuk megse halt meg. lehet nagyobb az osszefonodas flemeth es morrigan kozt mint az gondolnad.
  • ShaiHulud
    ME nem nagybetus RPG sose votl az. egy rpg elemekkel tuzdelt AKCIO jatek. a masodik resze meg meginkabb elvitte az akcio fele.

dragon age ezzel szemben egy akcio elemekkel tuzdelt RPG volt.
  • Pares
    Nana, azért ez így nem igaz, a ME nem tiszta akció játék. RPG, az első részében több hagyományos elemmel (bonyolult, de elcseszett inventory), a második részében meg leegyszerűsített, kifinomult, több és jobb akcióval. De az RPG az ott van. A szerepjáték definíciója elvégre nem merül ki ott, hogy van inventory!
  • Pares
    Szerintem többet kellett várni, mint gondolkodni. Nehogy félre érts, kedvenc játékom, mai napig játszom itt-ott, amint jobban engedi a szabadidőm, de azért megmondom őszintén, az egyetlen rossz emlékem a DA:O-val kapcsolatban, ha ezt rossznak lehet nevezni, az a harcrendszer volt. Szerintem dettó az a helyzet, mint a Mass Effect 1-ben, jó az elképzelés, ratyi a kivitelezés.
    Mármint pl.: amikor sok ellenfél volt, akkor egyszerűen idegesítő volt az egész. Egy nagy káosz, katyvasz, össze-visszaság, nem szép. Szóval azért vannak a DA:O harcrendszerének hiányosságai, bár a remek történet miatt elnézem. De azért elég sokszor nem volt élvezet harcolni. Pl.: Redcliff védelménél, vagy Denerim ostrománál (Ez miii??? Ez a része a játéknak harcrendszeri szempontból nagyon komolyan ratyi, szerintem...). Szóval a DA:O harcrendszere akkor bukott meg, amikor több ellenfél jött egyszerre.

Lenne azért jó pár dolog, amin javítanék, pl.:
    -az emberek ne csak ácsorogjanak az utcákon, csináljanak valamit
    -az erdők legyenek élethűbbek, ne legyenek lebegő fák, legyen valami mozgás
    -kicsivel nagyobb mozgástér, mert elég sok pálya olyan volt, mint az alagút, még ha nem is volt fölötted plafon...
    -általában csak egy ici-picivel szebb grafika (mondjuk a HD Textures mod elég szép munkát végzett...)
    -nem mondom, hogy nyitott világ legyen, mert tudom, hogy hogy működik az (nyitott világ és minden más ratyi, vagy korlátozott világ és minden más jó), de azért pl.: a pályák közti átmenet lehetne kicsit érdekesebb, meg egy pálya rész ne 10x10 négyzetméteres legyen (Calenhad-tavi kikötő...)
    -a harcrendszer hiányosságait már kifejtettem, azt még majd meglátjuk, mit hogyan javítanak/változtatnak. Elvégre PC-s videót még nem is láttunk, csak ilyen ratyi konzolos pre-alpha akármit...
  • böröczk
    szerintem meg a DA féle hibrid harcrendszer pont megfelel a mai játékos világ igényeinek, akár a retrot kedvelő fanokat, vagy az új játékosokat vesszük. nem kellene ezen a 2. részben semmit sem változtatni.
  • MerlinW
    Szerintem pont ez a körökre osztott, gondolkodós rendszer ezeknek a játékoknak a lényege. BG, NWN, KOTOR, stb. Emiatt szerettük. Nekem nem kell realtime hack&slash... és ezzel tuti nem vagyok egyedül.
  • MerlinW
    ME-vel semmi, viszont az akciójáték, DA-nak pedig RPG-nek kellene lennie.
  • Pares
    Varric lesz a narrátor. Tehát olyan fajta módon van a történet, hogy ez a Varric emlékezik vissza a múltra, meséli valami nőcinek, hogyan volt. Eleinte túlzásokba esik, hogy végtelen hordák jöttek, aztán kijavítja magát, hogy ez mégse így volt azért... és akkor vált át valósba a dolog. Szerintem tök állat :D
  • Pares
    Mi a bajod a Mass Effectel?
  • Pares
    Mondjuk úgy ebből a videóból nem értem, mit vagytok úgy oda. Október van, még van egy pár hónapjuk csiszolgatni.

A harcrendszerről annyit, hogy a DA:O gyakorlatilag körökre osztott volt, néha azért idegtépő tudott lenni a megfelelő pozíciókat keresgélni, meg a támadások is sokszor elég soká tartottak, meg ilyesmik. Nagyon tördelt volt az egész. Egyszóval nekem csak annyi bajom volt az első résszel, hogy túlságosan kötött volt. Látom nem lesz többé olyan, hogy az ellenfél meg én szépen megkeressük a megfelelő pozíciót, gondolkozunk pár másodpercet, aztán szépen egyszer te egyszer én módon elkezdjük egymást ütögetni, aztán akinek előbb fogy el az élete, az nyer. Így a videóból annyi jön le, amennyit eddig is tudtunk, hogy area damage lesz, tehát nem fognak lefixálódni az ellenfelek 1v1-re. Az irányítás konzolon más lesz, mint a PC-n, ezt írták. A grafika még elég trének néz ki jelenleg, remélem ezen változtatnak, mert így sok helyen még az Origins szintjét sem éri el. A párbeszédektől meg átvezetőktől nem félek, szerintem nagy előre lépés, hogy fel lesznek olvasva (ha ezen a téren Mass Effectesítenek, az remek hír!). Számomra a néma főhős már néhányadszorra kezdett eléggé unalmas lenni. Ha a történet is lesz olyan, mint az elődjében, akkor no problem.

Gondolom valahogy tavasszal szándékoznak kiadni, így van még kb. 3-4 hónapjuk, szóval az ilyen kiszivárogtatott videókból még nem sokat szűrnék le.

Majd ha januárban lesznek a hivatalos videókban olyan dolgok, amik nem tetszenek, akkor lehet kezdeni pánikolni.
  • Hotomi
    Némi infó a hivatalos fórumról: What do we KNOW so far
    "Combat on the consoles is being streamlined to better utilize the controller interface. Combat on the PC should be largely the same."
    "There is a tactical camera in the PC version, which is similar to the one in Origins"
    Valahol olvastam a fórumon, hogy a harc két részre lesz osztva, amikor Varric meséli akkor lesz ilyen hentelös stílusú, de amikor váltunk a "valós" történetbe a harc taktikusabb lesz, mint az Originsben. Bár remélem nem ilyen lesz, semmi kedvem kétszer is lenyomni ugyan azt a harcot más-más stílusban.
  • MerlinW
    Ahogy a többi videót is nézem ez egy középkori Mass Effect lesz..:/
    Kár érte. Ettől függetlenül kikapcsolódásra, egy végigjátszásra biztos jó lesz..
  • wedge31
    Pedig itt most megérdemelnénk mert a DA:O-ból pc-re több fogyott mint konzolra, tehát inkább a mi igényeinket vehetnék figyelembe de félek hogy igazad lesz.