26
NAS, fájlszerver, médiaszerver, stb.
  • Kaszi46
    #26
    Működik, az egyetlen probléma hogy az mkv-knál akad vagy el sem indul a videó.

    Korábban próbáltam semmi gond nem volt ezen file-ok hálózaton keresztüli lejátszásával.
    Azóta egy ssd-meghajtó lett a htpc-ben rendszermeghajtónak beletéve, win7 lett újratelepítve, illetve a router lett beiktatva.

    Ami érdekes hogy a szerverből illetve htpc-ből az ethernet kábeleket visszadugtam az adsl-getaway-be(mert ugy korábban nem volt gond) és most úgy is akad vagy el sem indul.

    xbmc\kmplayer ua az a jelenség.

    Van valami ötleted mi lehet a gond?
  • Kaszi46
    #25
    Köszi a választ!

    Az os-el kapcsolatban még nem döntöttem, most egy virágbolti ws2011-et próbálgatok. Eddig tetszik es eleg olcsón be is lehet szerezni ahogy láttam.

    A a hálózattal kapcsolatban pedig: ahogy írtad is, ez egy telefonkábellel csatlakoztatott adsl getaway.
    Előbányásztam a régi routeremet, ami egy : linksys wrt320n dual band wireless-n gigabit router.
    Ezzel fogom megpróbálni összehoznina hálózatot.

    Ha estleg valami nem úgy működne ahogy szeretném még majd kérdezek.:-)
  • Dj Faustus #24
    "Illetve a halozati feladatokat jelenleg egy szolgaltotol kapott, gagyi adsl router vegzi el, de gondolom ez a magas bitrataju fileok esetlegesen egyideju lejatszasa miatt nem lesz eleg. szoval mit kellene vasarolnom ahoz hogz a halozat tuti megfeleljen minden igenynek."
    Szerezz be egy gigabites Ethernet-portokkal és - mivel a tablet és a telefonok vezeték nélkül csatlakoznak - 802.11n szabványt kezelő, 2 vagy 3 antennás routert.

    Ha a szolgáltatótól kapott ADSL-routerbe a szolgáltató modeméből megy Ethernet-kábel, akkor cseréld le a régi routert az újra.
    Ebben az esetben a router WAN portjába kell csatlakoztatni a szolgáltató modeméből jövő kábelt.

    Ha a szolgáltatótól kapott ADSL-routerbe egy telefonkábel megy (és az IPTV-s set top box illetve a telefon is erről megy), akkor ez az ADSL-router valójában egy home gateway.
    Ez esetben:
    * az újonnan vásárolt routerben iktasd ki a DHCP-szolgáltatást, hogy ne akadjon össze a home gateway által nyújtottal
    * a home gateway IP-címtartományából, de az IP-címétől különböző IP-címet adj az új router LAN oldalának (tehát ha a home gatewaynek 192.168.1.1 az IP-címe, 255.255.255.0-ás alhálózati maszkkal, akkor a routernek legyen 192.168.1.2)
    * kapcsold ki a home gateway Wifi-jét - a routerben meg kapcsold be
    Majd a home gateway egyik LAN portját kösd össze a router egyik LAN portjával. Így az újonnan vásárolt routeredet switchként/vezetéknélküli elérési pontként fogod használni.
  • Dj Faustus #23
    "ezzel kapcsolatban az lenne a kerdesem, mit telepitsek a gepre, siman windows 7 et, vagy windows servert, esetleg valami mast?"
    A fő célhoz, a médiafájlok kiszolgálásához, egy DLNA/UPNP-szerver kell.
    Ilyen szolgáltatást - az ingyenes megoldásokat preferálva - egy Linux vagy BSD-disztribúcióból is kialakíthatsz.
    Erre a célra vannak már kész disztribúciók is: például a FreeNAS illetve a NAS4Free.
  • Kaszi46
    #22
    Sziasztok
    A HP $100 cashback akciojanak hala vasaroltam egy HP Proliant N54L Microservert.

    A masina elsosorban MKV fileok tarolasara, halozaton keresztuli lejatszasara(XBMC vel), es windowsos kliensel rendelkezo(airvideo) telefonokra es tabletre stream-elo program futtatasara lenne hasznalva.

    ezzel kapcsolatban az lenne a kerdesem, mit telepitsek a gepre, siman windows 7 et, vagy windows servert, esetleg valami mast?

    Illetve a halozati feladatokat jelenleg egy szolgaltotol kapott, gagyi adsl router vegzi el, de gondolom ez a magas bitrataju fileok esetlegesen egyideju lejatszasa miatt nem lesz eleg. szoval mit kellene vasarolnom ahoz hogz a halozat tuti megfeleljen minden igenynek.

  • Dj Faustus #21
    Persze, a NAS-nak - a nevében is benne van: Network Attached Storage (hálózatra csatlakoztatott meghajtó) - pont az a lényege, hogy egy meghajtót (az azon levő könyvtárakat) hálózaton keresztül megosztasz és érsz el.
  • BaliBoy
    #20
    Köszi!
    Tehát lehetséges az elképzelésem. A NAS-ban lévő winyót akár hálózati meghajtóként is lehet csatlakoztatni és használni?!
  • Dj Faustus #19
    "Arra lennék elsősorban kíváncsi, hogy ezeket a NAS-okat el lehet-e érni simán mondjuk TC-ből? (tehát windows környezetből) Gondolom azokat nem mint pl. a D-Link DNS 325-öt, ami csak EXT3-as filerendszert támogat."
    A kulcsszó: Windowsos fájlmegosztás (SMB, CIFS, Samba néven is emlegetik).

    És a NAS fájlrendszere lényegtelen: a Windowsos gép a fájlmegosztás saját SMB-fájlrendszerét fogja használni. De ugyanígy igaz ez az (S)FTP(S)-re, SCP-re és más hálózati fájlmegosztási metodikákra is.
  • BaliBoy
    #18
    Sziasztok!
    Gondolkodom egy NAS beszerzésén. Elkezdtem nézegetni, hogy miket lehet kapni, de kissé összezavarodtam.
    Én a NASt tulajdonképpen külső winchesterként szeretném használni. A házban van több szgép, tv...
    Arra lennék elsősorban kíváncsi, hogy ezeket a NAS-okat el lehet-e érni simán mondjuk TC-ből? (tehát windows környezetből) Gondolom azokat nem mint pl. a D-Link DNS 325-öt, ami csak EXT3-as filerendszert támogat.
  • szokolof
    #17
    Eladó egy DNS-323-as NAS 2 db 1 Tbyte-os winchesterrel. A NAS-nak 2010.09.08.-án járt le a garanciája, a két winchesternek van még 2-2 éve. A DNS-323-on semmi extra nincs, csak a gyári dolgok, sajnos nem értek a linuxhoz. Az egység egy éve működik. Grátiszként adok hozzá kb 200 db HD filmet. Ár 40e. szoke(kukac)szi.hu. Békéscssabán lehet megtekinteni és kipróbálni.
  • sipikacsa
    #16
    Jó ötlet volt megnyitni ezt a topikot, köszönet érte!

    Én most ezen filózom: http://www.ipon.hu/webshop/product/netgear_ms2000_100pes_stora/157452

    26 -ért egy 2TB-s WD vinyóval egy ideig elég lenne. Esetleg Valakinek van tapasztalata vele?

    A második variáció ez lenne, tekintettel arra, hogy ez bővíthető egy 5 diszkes tárolóval a későbbiekben:
    http://www.lejatszo.hu/?oldal=webshop&termid=655

    Csak ugye ez majdnem 3x annyiba kerül....

    Előre is köszönöm a segítséget
  • Desiderata #15
    itt egy teszt
  • ibrik
    #14
    A NAS nem csak BT letöltéshez kell. Említettem, hogy van egy hálózathoz/router-hez is csatlakoztatható médialejátszóm. Ahhoz meg médiaszerverként, hálózati megosztóként használnám.

    Amúgy meg ritka, hogy én töltök fel valamit. Sokszor én is ritka, kevesek által seed-elt cuccokat keresek/töltök le, meg persze a legújabb játékokat, filmeket, teljes sorozatokat, és a lehetőségeimhez mérten mindig próbálom betartani a szabályokat - de nem bármi áron.
    Én is használok free cuccokat tartalmazó tracker-eket és nem szoktam lelépni a letöltés után. Van ahol pl. van egy minimális seed-elési idő, azt is betartom.

    Fizetni azonban sosem fogok semmilyen "free" elérésért.
    És vicces ez az általad említett "5 ezer forintért örökös free letöltővé válsz"...
    Na erről annyit, hogy én még egyetlen olyan warez/bittorrent oldalt sem láttam, ami örökéletű lett volna. Akkor meg minek fizessek?
  • Desiderata #13
    félig off: szerintem a seedelési szokásaidon kellene változtatni, ha ritka dolgokat pl. filmeket osztasz meg akkor full sebességgel töltik tőled és napi pár óra bekapcsolással is megvan az arányod, ha kell ilyen szólj és átküldök

    én is csináltam hogy régi gép a pincében ment 0-24 óráig, de rájöttem hogy full fölösleges, mindenhol magas volt az arányom, túl magas, annyit sose töltök

    érdemes olyan oldalt használni ahol sok a free cucc az egyik ilyen nagy oldal ilyen volt amíg el nem vitték
    illetve van olyan hely is ahol 5 ezer forintért örökös free letöltővé válsz
    jobban megéri szerintem mint 10x ennyiért egy hálózati adattárólót venni

    de lehet csak én gondolom így, amúgy a topik témája érdekel csak nekem nincs ilyen ketyerére szükségem
  • ibrik
    #12
    Na, ezek már jobban hangzanak, a mellékelt infókkal együtt.
  • Dj Faustus #11
    Vagy van a D-Link DNS-313-asa amihez beszerezhető külön torrentkliens.
  • Dj Faustus #10
    "És felhívnám a figyelmet a téma címére: "Hálózati adattárolók"
    Én ezt keresek.
    Nem ITX-et, nem médiadobozt."

    Az általam említett ITX-es alaplapot azért hoztam fel példaként, mert:
    1. keveset fogyaszt - legalábbis kevesebbet mint egy rendes gép
    2. az előző pontból kifolyólag kevesebb hőt disszipál, így megoldható rajta a passzív, csendes hűtés; illetve a passzív hűtésű tápegységről való táplálás
    3. kis helyen elfér
    4. Linuxot vagy FreeBSD-alapú FreeNAS-t futtatva megoldható vele a címben szereplő "Hálózati adattároló" + rakható fel rá Bittorrent-kliens is (például a Transmission)

    Több ilyesmit csináltam már, céges felhasználásra is.

    Ha előre összerakottat szeretnél, ott van például a Synology DiskStation DS110j. Ezen van saját Bittorrent-kliens (de telepíthető Transmission is), külső merevlemeznél támogatja az NTFS- és EXT3-partíciókat, csak 19 W-tot fogyaszt.
  • ibrik
    #9
    Mint azt már említettem a legelső hozzászólásomban, van médialejátszóm, ami LAN-ra is csatlakoztatható és nagyon meg vagyok vele elégedve, így nem akarok még egy médiabobozt - még Atom-osat sem.

    És felhívnám a figyelmet a téma címére: "Hálózati adattárolók"
    Én ezt keresek.
    Nem ITX-et, nem médiadobozt.
    A használt cuccoktól is eltekintenék.
  • Frayer
    #8
    felmész az ebayre, és keress egy olcsó, de a célnak megfelelő média dobozkát. Ha olcsót akarsz, gondolom használt is jó, amibe pakolhatsz saját winyót.
    Olyan kell neked gondolom amit lehet adsl rooterhez kapcsolni, van benne olyan proci, és os amin lehet torrent klienst futtatni, ez lenne a legjobb, és akár lehessen hozzákötni egy külső usb-s winyót is, mondjuk egy két terrásat. A saját kliens telepíthetősége azért lenne jó, mert így nem vagy rákényszerítve a gyári kliensre ha le van tiltva annak feltöltési képessége. Nem?



  • Dj Faustus #7
    "Na meg órákon keresztül a 450W-os táp fogyasztása sem olcsó."
    A 450 W-os táp sem 450 W-tot fogyaszt, az a maximum megengedhető teljesítményfelvétele.

    "Semmi szükségem rá, hogy pl. egész éjszaka ott kerepeljen a szobában az egész gép, proci és táp ventillátorostól, meg fogja a nagy helyet."
    Például kaphatóak olyan passzív hűtést igénylő alaplapok, amelyek terhelten is csak 35 W-tot fogyasztanak, a tápellátásuk meg megoldható egy 12 V-os tápegységről, meg egy PicoPSU DC-DC átalakítóról.
  • atomkrumpli
    #6
    "ami ne legyen drága"


    A DX 9700 pénzért árul egy nagyon olcsó letöltő kütyüt ( NS-K330 ), ennél nincs olcsóbb de gondolom gagyibb sem :-)

    Itt a hozzá tartozó OS és néhány kép:
    groups.google.com/group/dealextreme-nas-/web
  • ibrik
    #5
    Ez az, hogy pont nem gépet akarok.
    Semmi szükségem rá, hogy pl. egész éjszaka ott kerepeljen a szobában az egész gép, proci és táp ventillátorostól, meg fogja a nagy helyet.

    Épp azt akarom elkerülni, hogy a torrent miatt az asztali gép ne legyen állandóan bekapcsolva. Na meg órákon keresztül a 450W-os táp fogyasztása sem olcsó. De ha jól emlékszem, annakidején a P3/4-hez is kellett kb. 200-230W-os táp.

    Ezzel szemben egy NAS, a modem és a router együtt megelégedne párszor 10W-tal
  • Dj Faustus #4
    Mondjuk össze is rakhatsz egyet. ;)
    Veszel egy használt Pentium III/IV-es gépet, ha nem lenne benne veszel hozzá SATA-s vezérlőkártyát, meg vinyót, felteszel rá FreeNAS-t (vagy ha járatos vagy a Linuxban teszel rá Debiant), azt kedvedre testre szabhatod.
  • ibrik
    #3
    Hopp, miközben pótoltam a véletlenül kimoderált hozzászólásomat, visszakerült az eredeti...
  • ibrik
    #2
    Tehát...

    Hálózati adattárolót keresek, ami ne legyen drága.

    Egyrészt olyat, amelyben van teljes értékű bittorrent kliens.
    Miért is emeltem ezt ki. Kipróbáltam egyet (Planet NAS-7102), amelyben a kliens csak letölteni tud. A torrent letöltése után egyszerűen leáll és a letöltött anyagot nem seed-eli vissza.

    Másrészt fontos lenne, hogy a FAT32-őn kívül kezelni tudja az NTFS és/vagy a Linux-os fájlrendszereket. Ez a nagyméretű fájlok (pl. duplarétegű DVD, BD ISO-k vagy MKV fájlok, stb.) miatt kellene.
    (A Planet NAS-7102 csak és kizárólag a FAT32-őt ismeri.

    Egyelőre még nem tudom, hogy SATA-s vagy USB merevlemezeset vegyek, mert bár a fájlműveletek gyorsasága miatt egyértelműen a SATA-s (vagy inkább SATAII-es) lenne a jobb, de mivel a router-em csak 10/100Mbit-es, úgysem tudnám kihasználni, így egyelőre még lényegtelen (de akkor is a SATA felé hajlok...)
    SATA3-as megoldásút még nem nagyon láttam.


    A fenti feltételeknek megfelelően, milyen hálózati adattárolót ajánlanátok?
    Előnyök/hátrányok?
  • ibrik
    #1
    Külön ezzel a témával foglalkozó topikot nem találtam, tehát íme...

    Olyan - lehetőleg olcsó - NAS vásárlását tervezem, amelyben van bittorrent kliens és ez a kliens teljes értékű legyen.
    Miért is emeltem ki ezt...
    Kipróbáltam már egy olyan NAS-t (Plane NAS-7102), amelyről a megvétele előtt konkrétan nem derült ki, hogy a rajta lévő bittorrent kliens csak letölteni tud. Amint befejeződik a letöltés, a letöltött anyagot nem seed-eli vissza, csak egyszerűen leáll a program. A beállítási lehetőségei kimerültek a le/feltöltési sebesség korlátozásával, a port beállításával és a mentés helyével...
    Szerencsére sikerül ezt a sz..r Planet-et visszavetetni...

    A másik elvárásom a NAS-al kapcsolatban, hogy tudja kezelni az NTFS fájlrendszert (a Planet NAS-7102 csak és kizárólag FAT32-re volt képes).

    Tudnátok-e ajánlani ilyen NAS-okat, amelyek ezeknek megfelelnek?


    Egyelőre most a médialejátszót használok egy feltört firmware segítségével, hasonló célra (ebben a firmware-ben van normális bittorrent kliens).
    De igazából ezt nem tekintem végleges megoldásnak, ettől a jövőben kímélném a médialejátszómat...