6695
mudrunnersnowrunner
expeditionsroadcraft
  • Jóózsf István #6695
    Szerintem ez nem VANILLA!
  • Jóózsf István #6694
    Rendesen benyalt a két új bicajnak. Azt nem állítom, hogy jogtalanul.
  • Jóózsf István #6693
    Jah. Általában időbélyegzővel linkelem, de most elfelejtettem.
  • RJoco
    Végignézetsz 6 perc szenvedést, hogy az utolsó 1 percben megmutasd a lényeget, de azt sem sikerül, mert az utolsó fél percet már csak 240-es felbontáson játszaná le a yt.

Az ilyen rövid videóknál max az elején és végén lehet reklám. Ha 8 percnél hosszabbat csinálsz (sok videónál látni, hogy ilyen tízenpár másodpercekkel vannak 8 perc fölött), akkor annyi reklámhelyet jelölhetsz ki a videón belül, amennyit nem szégyellsz. ;)
  • Jóózsf István #6691
    A franc se tudja.
    Szerintem ilyenkor a konzolok engedélyeire várnak!
    Maga a béta időszak max egy hónapig tart. Volt már olyan, hogy 4. - 5. héten még jött javítás, de nagyon nem jellemző.

Más:
    Mivel amúgy is egy pitiáner csalóként tart nyilván a világ, nekem nem kellett kétszer mondani, hogy egy-két pótkocsi tudjon többet vinni, mint amennyit a fejlesztők megálmodtak!

Ezek a játék "vanilla" pótkocsijai, amiket én firkáltam át, de van konkrét feliratkozós (Nem fájl szerkesztős!) mod is belőlük. Tőle loptam az adatokat.
  • RJoco
    Azt mondod, hogy kiadásig már nem csinálnak vele semmit?
    Akkor mit csinálnak? Ülnek a seggükön és huzogatják a......z egér kábelét?
  • Jóózsf István #6689
    Hát, nem jött frissítés. Úgyhogy bétázhattok ti is amikor kiadják.
  • Jóózsf István #6688
    Igen. Az évad záróról.
    Beszéltem is vele róla...

Jocó!
    Nincs olyan vénám. Kár lenne belekezdeni. Nem vagyok elég meleg a kreatív tevékenységhez.
    Logisztikában jobb vagyok. Ma is kimentettem egy nyerges szerelvényt az udvarról, merthogy elakadt a hóban...
  • RJoco
    Pont azért csodálkozom, hogy nem nézted meg a szerkesztőt, mert láttál már annyi "ótvar, ostoba, szar, fos, húgy" térképet.
    Emlékszem, mikor mutattál egyet, amin nem volt akadály. Voltak épületek, fák, kis emelkedők, meg utak, de akadály, az nem.
    Így már részben érthető lenne a dolog, hogy miért nem. Lehet, hogy a gyereknek már sok lett. Persze az is lehet, hogy csak könnyed autókázásra vágyott.
  • PagoX
    Előző videójában pedig reális értékelést ad a legutolsó régióról.
  • RJoco
    Rövid az agyam, biztos elfelejtettem.

Én is remélem, hogy a fő hibákat kijavítják. Mondjuk az eltünő gyár kevésbé érdekel, ha működik a kiadó.
  • Jóózsf István #6684
    Dehogynem. Elméletileg menetrend szerint hó végén.
    Azt hiszem el is hangzott valahol. De kicsit rosszabb esetben február eleje.

És csak reménykedni tudok benne, hogy az általam jelzett két hibát még a héten orvosolják, mert ha nem, akkor az bizony benne fog maradni.
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2026.01.07. 16:33:19
  • RJoco
    Arról nincs hír, hogy mikorra tervezi az új régió kiadását?
    Hol tart a teszt?
  • Jóózsf István #6682
    Érdekes felvetések.
    És remélem az ígéreteknek is van alapja.
    Mármint a ti érdeketekben. Mert nekem ez csak egy kis társadalmi munka. Egy kommunista szombat, Etc.
  • Jóózsf István #6681
    Mivel kicsit sem vagyok kreatív, eszembe sem jutott kipróbálni.
    Meg az is belejátszik, hogy láttam már annyi ótvar, ostoba, szar, fos, húgy térképet, hogy ne legyen kérdés...
  • RJoco
    Hát az úgy elég kemény.
    Mondjuk nem is csodálom.
    Bár aztán lehet, hogy de.
    Én csak épp megnyaltam a térképkészítést. Leraktam egy garázst. Simán tehettem a levegőbe, a talaj alá. Hirtelen gombot nem találtam arra, hogy "tedd a földre" és ez úgy látszik, hogy nem alapértelmezett. Bár nem néztem meg, hogy a játékban ténylegesen hova kerül, ha a levegőbe megy.
    A garázs zónái hiányoztak. Ez sem alapértelmezett.

Ezekkel a textúrákkal, talajjal, sziklákkal, meg minden nyavajával jó sok időt el lehet vacakolni, hogy kész legyen.
    Szóval vagy a fejlesztők érdemelnek dícséretet vagy nem ezt a tervezőt használják, amit velünk megosztottak. Vagy egyszerűen csak én nem láttam még eleget a tervezőből.
    A kezelése mindenesetre minden, csak nem jó.
    Ok, hogy meg kell tanulni, de teljesen idegen minden általános dologtól, mint a win vagy CAD.
  • Jóózsf István #6679
    Hát igen.
    Az olyan pálya, ami szép is és jó is, az nagyon ritka.
    Van aki száz éve készít pályákat , de még most sem tud igazán szépet. Így, hogy beszélek róla, ezer éve nem is publikált. Nem kár érte.

Erre meg szartak a tisztelt fejlesztők.

Mint ahogy a kézi rakodási terület spawnolási magasságára is.
    Talán majd a rilízben.
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2025.12.30. 19:12:00
  • RJoco
    Megnéztem ezt a map szerkesztőt.
    Nem csodálom, hogy annyit ülnek egy régión :)
    Közben persze ökörködtem is, amiből az a furcsaság lett, hogy mikor csak úgy nekimegyek egy másik kocsinak és eltolom, akkor kapásból be van húzva a kézifék, így csak az első kerekei forognak. Amint ráakasztok egy kötelet, azonnal kiold a kézifék.
    A kötél nagyon érdekes jelenség. Az egyik kocsinál a földet súrolta, míg a másiknál szép feszes volt, mikor vontattam egy kocsit.
  • Jóózsf István #6677
    Mi hiányzik a képről?

Hát egy gyárépület!
    Annyi történt, hogy a kézi rakodóhelyre kikértem egy hűtőkonténert és abban a pillanatba semmivé vált.
    A gond csak az, hogy azóta már legalább háromszor újratöltöttem a játékot és eszébe sincs előjönni. Úgy is, hogy a közelben sem volt ingóságom. Valószínűleg a következő frissítésig így is marad. Vagy utána is. Nagyon nem fog fájni érte a szívem!
    Ó. És semmilyen formában nincs ott. Tudok kocsikázni a helyén!
  • Jóózsf István #6676
    Mondtam minap, hogy mostanában kezdik el hozzáadni a tapadást az árukhoz.
    Hát ez nem igaz. (Talán) az első áru a napelem volt, aminek már volt egy szerény 1.8-as tapadása. (10 a maximum!)

Akartok találgatni hol bukkant fel?
    Melyik volt az első pálya, ahol dolgozni kellett vele?
  • Jóózsf István #6675
    Ugyan nem válasz...
    De csak az új jármű alváz bővítményén levő csörlőponttal csinálja. Ez sem indokolt.
    Azt viszont indokolja, hogy miért nem találtam elegendő csörlőpontot a kocsin. Mert ez egy toldalék. Egyfajta felépítmény. Külön fájlban van.
  • Jóózsf István #6674
    Vannak még kérdéseim. Ennél ugyan jóval több, de úgy döntöttem, hogy nyilvánosságra hozom, hátha nyomást tudok gyakorolni a csupaszív fejlesztőinkre! :-)

Pöllö:
    Miért nem forog a pótkocsi kereke. El tudom intézni, hogy forogjon, mint ahogy meg is tettem, de miért nekem kell? Én a VÉGFELHASZNÁLÓ vagyok! Fizettem ezért a termékért. (ÉPPEN ELEGET!!!)

Vagy épp:
    Mért és mióta NYÚLIK a vontatókötél? Ugyan léteznek nyúló vontatókötelek, de ez a csörlő kötele.

Ugyan nem magyarázat, de közben belenéztem az új bicaj fájljába és tulajdonképp nincsenek is "rendes" vontatási és daruzási pontjai. Csak elöl van a két sarkában egy-egy. Ami nem indokolja a kötél nyúlást, de hátha közrejátszik. És akkor az újabb kérdés. Miért nincs meg az új autó összes csörlőpontja a NEGYEDIK frissítés után sem?
  • Jóózsf István #6673
    Igen én is ezt tapasztaltam. Nem mondom, hogy értem!

Nem. Teljesen külön gomb van a gázra és csörlőzésre. De ez túl nyilvánvaló lett volna!
  • RJoco
    Csak azért kérdeztem, mert akkor ezek szerint, amikor vontatsz egy járművet, akkor kikapcsolt motor mellett is megy utánad, vagyis könnyíti a vontatást. Mondjuk ezt észre is vettem 1-2 esetben, hogy nem célszerű bekapcsolni minidg a motorját, mert azzal éppen, hogy nem segít, hanem ront a helyzeten. Sebességben lassabb és a vontatásnál nem tudom, hogyan van megcsinálva a vontatott kocsi járműve, de nagyon tré, az fix.

Amikor megemelted a kocsit, akkor azt a gombot vagy kart használtad, amivel a kocsi előre megy? Vagy azt, amivel a kötelet szoktad húzni?
    Csak kíváncsi vagyok, hogy esetleg valami beállításos dolog is vagy egyszerűen így van megcsinálva, mindegy, hogy milyen gombot nyomsz.

Ez a modos cucc nagyon brutál. Tiszta Roxfort.
  • Jóózsf István #6671
    Minden létező pozícióban ezt csinálja.
    De az előbb már ügyesen kitaláltad, hogy AZÉRT MERT KÖTÉLEN VAN. És a fejlesztők lusták voltak írni egy külön viselkedést, ha az a kötél darukötél, vagy ha csörlő. Nekik elég volt a "CSAK" kötél. Úgy is mondhatjuk, hogy nincs benne a szerződésükben, vagy a fizetésük nem fedezi.
    Természetesen meg lehet emelni a járműveket CSAK GÉMMEL és akkor nem adnak gázt.

Ez viszont nem az ő hibájuk. Vagy nem 100%-ban. És mivel buktam vele 4 órát, most egy picit morcos vagyok!
    Érdemes végignézni. Csodaszép! :-)
  • RJoco
    Te olyan ügyesen tudsz tesztelni, nem akarod megnézni, hogy mi van akkor, ha az emelő autó mögött emeled meg a másik járművet és nem előtte?
    Én tippre azt mondanám, hogy nem fog forogni a kerék, de nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy így van e vagy sem.
  • Jóózsf István #6669
    Akkor megírom bézikben:
    10 IF daruhoz csatlakozik a kötél THEN nem adsz gázt te kis paraszt.
    20 END

Nem bonyolult. Ugye?!?!?

HA nagyon jópofa akartam volna lenni akkor ezt egy szubrutinba teszem, de az majdnem ugyan az és a lényegen nem változtat.
  • RJoco
    Mert a kötél végén van.
  • Jóózsf István #6667
    És akkor a következő kérdés: Miért akar elindulni az éppen daruzott jármű?

Ez az egész MIÉRT mizéria azért van, mert a második mentésemben stílusosan nagy daruval akartam felhelyezni a nagy (hat férőhelyes) klíma berendezést a gyár tetejére. És azt a hibát is elkövettem, hogy ezt a Bivalyszarvra tettem.
    Ebből kifolyólag megfaragtam a bivalyt is és a darut is.
    Érdekes, hogy ha rákeresel arra, hogy: AVENHORN, akkor mindent találsz, csak a bivalyt nem!
  • Jóózsf István #6666
    Vajon, miért olyan rövid a gém, ha lehetne sokkal hosszabb is?
    Nyilván én is tudok pár okostojás választ, de ha lehet, akkor miért nem?

Ilyenkor hajlamos az ember elmerengeni és elképzelni helyzeteket amikor mondjuk odamegy az ezért felelős emberhez, megfogja a tarkóján a haját és picit lendületesebben odailleszti az arcát a billentyűzethez, mondjuk úgy húsz - harmincszor. És közben lehetne kérdezgetni tőle, hogy: "Miért nem otthon a szeretteiddel csinálod ezt?!??!"

Boldog karácsonyt!!! :-DDD
  • Jóózsf István #6665
    Végeredményben ugyan úgy gyengül a motor, ahogy váltogatsz feljebb. Csak a játékban cifrázva van. Mások a számok, mások az értékek. Ami nettó hülyeség volt, mert simán beemelhették volna a valóságból is az értékeket.
    Az megint egy másik kérdés, hogy nincs normálisan leprogramozva, hogy a nyomorult nem VISSZAVÁLT? hanem megvárja amíg teljesen megáll a jármű. Ezt már sokan felvetették sok fórumon. Nem hiszem, hogy valaha is normális lesz. Az az ellenszere, hogy pöcögtetni kell a váltó (előválasztó) gombot. Mint ahogy én is szoktam. A dejóimban amikor villan jobb alul a HUD, akkor nyomtam meg a gombot. És ilyenkor hajlandó a körülményeknek (LÁSS CSODÁT) megfelelően fel, avagy lefelé váltani.

Akkor most már elmondom, hogy a váltóimban csináltam az egyes alá még két fokozatot. Így már az én egyesem olyan erős, hogy tényleg mindent meg tudok mozdítani. Viszont a legnagyobb fokozatot meg visszavettem, hogy ne tudjam elérni azt a sebességet, amikor az aszfalt jégpályává változik. Így bátran tudok csutka gázon "száguldozni" a magam kényelmesen haladós tempójában.

Így néz ki:
    <ReverseGear AngVel="0.3" FuelModifier="0.9" />
    <HighGear AngVel="8.0" FuelModifier="0.8" />
    <Gear AngVel="0.2" FuelModifier="1.7" />
    <Gear AngVel="0.6" FuelModifier="1.5" />
    <Gear AngVel="1.2" FuelModifier="1.3" />
    <Gear AngVel="3.0" FuelModifier="1.0" />
    <Gear AngVel="5.0" FuelModifier="0.9" />
    <Gear AngVel="6.0" FuelModifier="0.7" />
    <Gear AngVel="7.0" FuelModifier="0.6" />
    <Gear AngVel="8.0" FuelModifier="0.5" />

Gyárilag, mint mondtam 1-ről indul és a legmagasabb érték 14 és 24 között van. A 24 nyilván az országúti váltó. Csak a terepváltókat buzeráltam át. Mindig csak azt használom. Bármilyen járműről is legyen szó. Elsősorban az alacsony 1-2-3 fokozatok miatt!
  • RJoco
    Hol közelít a végeredmény a valósághoz?
    3-asban vígan elhúzza a kocsi, amit kell, felkapcsol 4-esbe, aztán azt veszem észre, hogy megint 1-ben van és váltogat felfele. Baromi idegesítő. És még csak emelkedő sem volt, egyszerűen az egyenes terepen.
    3-asban persze nem lehet tartani, mert automata és az ilyen hülye, hogy fel kell kapcsolnia a maxra, hogy aztán visszategye 1-be.
    Ezért szoktam általában H-ban haladni. De van pár kocsi, ahol ez sem megoldás, mert olyan lassú a H. Ilyen a kedvenc Tátrám, vagy a nagy Zikz. Mondjuk, ha ezeknél sikerül elérni a max fokozatot, akkor általában ott nincs gond, mert van még annyi erő, hogy simán átmegy mindenen. Ha más nem azért, mert kiforog a kerék, ezért nem lassul a motor, max a kocsi. Persze itt most nem a mocsarakra gondolok, hanem az egyéb utakra.
  • Jóózsf István #6663
    Nincs gond az epikkel ebből a szempontból. És még egy csomó ingyen játékot is ad. Persze a gőz is, de itt valahogy másképp érzi az ember.

De nem is ezért jöttem.
    Hanem mert ezt már vagy ötször akartam megírni, de mindig játék közben jut eszembe és amikor kilépek már sehol nincs a gondolat.

Babráltam a hetekben a váltókkal. És egyszer csak jött a heuréka érzés.
    Merthogy:
    Szerintem a játékban a motorokért felelős fejlesztő nem kommunikál (Haragban van!) a váltókért felelős fejlesztővel.
    A játékban a motoroknak nem igazán lóereje van, hanem nyomatéka, de ezt már fejtegettem és nem is annyira lényeges. Ennek az értéke egy kisebb teherautónál olyan 100'000 körül van. Hogy ez az érték hogy jött ki, azt nem tudni. A játékban jelen állás szerint a legmagasabb érték: 270'200
    És most jön az érdekesebb rész.
    A valóságban egy személyautónál az a fokozat, ahol egy az egyben (DIREKT) átmegy a motor fordulata a váltón az a négyes fokozat (Vagy legalábbis sokáig így volt. Mostanában már inkább az ötödik.) És minél kisebb a fokozat annál inkább csökken a szorzó. Így minden egyes kisebb fokozatban erősebb a jármű, mint a négyesben. Abba most ne menjünk bele, hogy milyen áttételek vannak, mert fogalmam sincs és szinte minden egyes váltóban más.
    A játékban viszont ez a módosítatlan fokozat az egyes!!! És sokszor azt veszem észre, hogy már ehhez is kevés a motorok ereje.
    Ha mondjuk azt modellezték volna le, ami valóságban van, akkor elég lenne ez a nyomaték érték. De mivel az egyes az 1/1 a kettes már 3 a hármas már 5 és így tovább 12 - 20-ig És ez mind szorzó ám!
    Ezekhez természetesen fogyasztási szorzó is társul, de abban is épphogy érintették a logikát. Van ám káosz.

Sokszor látom, hogy a kényszermegoldások sajnos szükségesek, de ebben az esetben baromira szükségtelen volt.
    Az is igaz, hogy a végeredmény közelít a valóságban megszokotthoz, de attól még butaság!
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2025.12.21. 18:45:33
  • RJoco
    Az biztos, hogy a steam mellett nekem nincs szükségem még egy áruházra.
    De mivel ez már úgyis megvan, így ezzel nincs gond.
  • Jóózsf István #6661
    Ja, hogy ja!

Akkor nem kérdés, hogy hol kell megvenni!

• Jóózsf István #6660
    Ez az esgé olyan mint a f.om!

Meg akartam írni ezt a hozzászólást és csatolni egy képet, de a kép túl nagy volt. Aztán másodszorra is és harmadszorra is...
    A vége az lett, hogy kivágott.

Szóval: Visszautasíthatatlan GŐZ ajánlat.
    Bár szerintem az Epic-é jobb, mert ott van BÉTA is, de aki ugye nem akar...

Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2025.12.20. 17:43:46
  • RJoco
    A hosszú videóban valahogy éreztem, ha rossz oldalon épül a "fajárda", akkor oda bizony beragadhat valami.
    Jó sokat is szenvedtél vele. Nézni is rossz volt.
    Egyes helyeken bezzeg meg tudták oldani, hogy szól a játék, ne álj az építési területre. Itt vajon miért nem?
    Jelentetted a hibát nekik?
  • Jóózsf István #6658
    És még a felépítményeim is megmaradtak. Micsoda örömteli nap! :-)
  • Jóózsf István #6657
    Nnnnna!
    Ezt se gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan javítják!
    "Fixed the issue where manually loaded or unpacked logs couldn't be packed into the 'Medium Logging Frame' addon on the Voron G-5352 truck"
    Ezt a hibát tegnap vettem észre amikor az utolsó utáni szorgalmi feladatot csináltam. Magamnak ki is javítottam. Viszonylag egyszerű volt, mert egy másik jármű ugyanilyen felépítményének adatait másoltam be...
    Az persze egy jogos kérdés lenne, hogy ha már egyszer megcsinálták jól, akkor miért cseszték el?!?!?
    Minden esetre jó látni, hogy képesek erre is.
  • RJoco
    Ez az expedíció pont úgy megy, mint a hófutó. Van, amikor jól, van amikor nem jól.
    A Step-et először az orrára állítottam, majd onnan szép lassan továbbdőlt a tetejére. Alig mentem vele, nemhogy egy feladatot megcsináltam. Otthagytam egyelőre és váltottam másik kocsira.
    A Loadstar-ral már kicsit tovább jutottam, megépült 2 híd, sikerült egy-két feladatot megcsinálni, aztán kétszer estem le a mélybe. Elsőre talpra érkeztem. Már előtte nem voltam boldog, mert zsákutcába jutottam mikor egy fejlesztés felé haladtam, kerülni kellett és így is nehéz volt az utat találni.
    A második esés végét már nem is vártam meg, mérgemben altf4-eltem.
    A kocsi igancsak tudott sérülni, ami már eleve zavart és idegesített. De a szikákon való csúszkálás, meg, hogy nem volt képes arra haladni, amerre akartam a csúszkálás miatt, túl sok volt.

A gumik nyomás állítását viszont tudtam használni és segített is, többször is. Bár érdekes, hogy ilyenkor úgy tűnik, mintha a kocsi felfüggesztése állítódna.
    És nem csak a köveken segített, hanem egész jól át tudtam menni egy vizes-mocsaras részen alacsony gumonyomással, míg teljesen felfújtnál nem akart már moccanni, csak kapart.

A váltó baromi érdekesen működött. Mivel nálam gombokra vannak állítva a különböző módok, így egyszerűen csak megnyomom az 5-öst és már hátramenetben is van. Csakhogy a beállításokban van belőle 4. És míg a Loadstar váltójánál ez jól működött, addig a Step esetén, aminek nincs hátramenetben több fokozata, nem a Reverse opcióra kellett tennem a gombot, hanem a Reverse 3/3-ra, hogy hátramenetbe kerüljön a kocsi. Szerencsére ez működik a Loadstar-on is, a kérdés, hogy majd működni fog e a Ford-on is vagy állíthatom át.