5
  • Cat #5
    "És ha valakinél aztán ettől eltérés van valahol, akkor meg lehet nézni, hogy a minta csoportból a hasonló eltérésekkel rendelkezőknek milyen bajai voltak?"

    A gond ott van, hogy a genom nagyon kis százaléka aktív, a jórésze "pihen", és csak bizonyos történesek bekövetkeztekor kapcsol be. Több, mint 90%-ról fogalmunk sincs, hogy mit csinál, mivel van kapcsolatban, ráadásul egyetlen génhez nem egyetlen dolog tartozik, hanem akár féltucat dolgot is előidézhet. Túl sok a variációs lehetőség, nem véletlen hogy a szuperszámítógépek korában is lassú és drága eljárásról beszélünk. (A magyar rendőrség is nagyon kevés esetben ellenőrzi a DNS-t, mert egyszerűen nem tudják a nagyüzemi vizsgálatokat finanszírozni.)
  • pingvin01
    #4
    Nem az van, hogy ha megcsinálják 1000 emberre ezeket a kódokat, akkor van egy átlag, hogy kb. milyennek kell lennie. És ha valakinél aztán ettől eltérés van valahol, akkor meg lehet nézni, hogy a minta csoportból a hasonló eltérésekkel rendelkezőknek milyen bajai voltak? Vagy mittomén, nemértek hozzá csak unatkozom.
  • gombabácsi
    #3
    "Abban szinte mindenki egyetértett, hogy a szekvencia értelmezése jóval nagyobb feladat, mint a kikódolása."

    Gratulálok. :)
  • adler30
    #2
    A fizikai megvalósításhoz minyimum jó sok hadifogoly kell,ahogy ez lenni szokott.
  • willcox
    #1
    Lehet számítógépeken marháskodni, de a fizikai megvalósítás ettől nagyon messze van. Nem lehet LEGO-záshoz hasonlítani a dolgot.

    "A válaszadók 69 százaléka szerint az emberi genom-projektek inspirálták őket a tudóssá válásban" - ki a tudós? Akit a cikkferdítő annak mond?