48
Anatómia kérdések, amelyekre nem találod a választ
-
#48 Röhögtünk egy jót végül is :D
De ha nem esett le...az van oda felülre írva, hogy NEMI úton...végbél...nemi úton...végbél...nem jó ez így :) -
#47 gondolom nagyobb részben még mindig anális úton terjed. amúgy passz:) -
#46 Miért van kiemelve a végbél? :DD
-
#45 nem lehetséges :)
vagy az, hogy már egy vékony köpeny megszilárdul a fleszínén, mire a szájába veszi, vagy nem ólom az anyag, hanem valami ahhoz hasonló. Ha folyékony ólomba egy kis nedvesség jut, robbanásszerű jelenség történik, ha az ember jó nedves szájában ilyen történne, a nyál és a 3-400 fokos ólom miatt az illetőnek nem sok maradna az arcából.
itt egy fórumbeszélgetés erről, példavideoval és cáfolattal
olyan tényleg van, hogy például a folyékony nitrogén nem tesz kárt az emberben, mert a bőr fölött egy kis szigetelőréteg alakul ki, de forró ólommal ilyen tuti nincs. hacsak nem valami mágikus képességgel persze :) -
lotsopa #44 Hogy lehetséges az hogy egy ember folyékony ólmot vesz a szájába és nem ég meg a nyelve?
Amúgy nagyon sok ilyen, ehhez hasonló 'csodára' képes az emberi test, most nem fogok sorolni olyanokat amire az átlag ember nem képes. -
#43 örökhálám:) köszönöm:) -
#42 alapvetően ember, de yakisha kérdése állatra vonatkozott -
#41 Allat vagy Embert tanulmanyozo anatomiarol beszelunk? -
#40 A zsigerívek közül az első zsigerív kötőszövete a fej, a 2–4. zsigerív kötőszövete pedig a törzs mesenchymáját alkotja. Minden zsigerívnek van egy artériája és idege: az a. et n. branchialis I–V. Utóbbiakból az V., VII., IX., X. agyvelőidegpár fejlődik. A zsigerívek mesenchymájában fejlődő porc a branchiostyl, belőle az állkapocs, a hallási csontocskák közül pedig a kalapács és az üllő alakul ki. A 2. zsigerívben a nyelvcsont nagy ágának és a kengyelnek a telepét találjuk, a 3. zsigerívből a nyelvcsont teste, a 4–5. zsigerívből pedig a pajzsporc fejlődik.
A zsigerívet borító endodermából a garat nyálkahártyája, abban a garat és a fülkürt mandulái, az embrionális kötőszövetből pedig a garat pólyái, izmos fala fejlődik ki. A garathártya átszakadásával a szájüreg és a garatüreg közlekedik egymással, ezáltal a kettő között résszerű nyílás, a garatszoros jön létre.
Oldal alja felé
Jössz 1 csokival! -
#39 Szia!
Én csak nővérke vagyok, de drukkolok neked, hogy érdemben, -orvostanhallgatóként- tudj kapcsolatot építeni Magyarországon.
(Tapasztalataim szerint minden féle nemzet orvosai megtalálhatóak (arabok, feketék, románok...) már az egészségügyben, azt nem tudom, hogy miféle megfontolás miatt vannak itt.) -
#38 sziasztok
kérdés:
Kétéltűek zsigeríve, mifánterem, miből származtatható stb.? kérdésünk volt vizsgán csak tananyag nem -.- . -
ahti #37 Sziasztok, ez enyhen off topic, ezert elnezest kerek, e orulok h talaltam egy ilyen jellegu topicot...szlovakiai magyar vagyok es Pragaban vagyok orvostanhallgato a Karoly Egyetem 1. orvosi karan. Orulnek, ha megismerhetnek valakit aki szinten orvostanhallgato es Magyarorszagon tanul - erdekelnek az ottani viszonyok, osszehasonlitanam az enyemmel stb... csak ugy kivancsisagbol :) -
#36 musculus sternocleidomastoideus
két-három nekifutás kellett azért :) -
#35 Kérdés1: Fejbiccentő izom latin elnevezése.
Kérdés2: Hányszor mondtad ki helytelenül, mire sikerült helyesen? -
#34 A plexus chorioideus az agy oldalkamráiban elhelyezkedő, a központi idegrendszer speciális hámjával (ependymával) fedett, erekkel bőven ellátott képlet. Ez termeli az agy-gerincvelői folyadékot, a liquort. Idősebb korban vagy gyulladásokat követően mész rakódhat le benne, amely a röntgen- vagy a CT-felvételeken árnyékot adhat.
Tenia: Némileg megvastagodott vonal, melynek mentén a chorioidea membránja vagy plexusa az agykamra széléhez kötődik.
Tela:Pókhálószerű hártya.
A vér-liquor barrier a plexus choroideus nevű anatómiai képlet körüli epithel tight junction-jein keresztül működő szűrőrendszer. -
#33 jövő heti ZH kérdések, vagy mi? :D -
lotsopa #32 Hogyha csak az agy irányítja az ember belső óráját, miért nem lehet jelentősen manipulálni?
Állatoknál már próbálták, arra jutottak hogy hamarabb meghaltak, felgyorsították az órát. -
#31 Értem, köszi.
Van még pár kérdés:
Mit lehet elmondani a plexus choroideusok anatómiájáról?
Mi a különbség a tela és tenia choroidea közt?
Hogy épül fel a vér liquor barrier?
-
#30 az agy többi részével ellentétben a bazális ganglionok GABA neurotranszmittert használnak elsősorban, és csak kis mértékben glutamátot. A sejteket nem tudom, gúglizz rá :) -
#29 ez egyénfüggő, léteznek reggeli pacsirta és éjjeli bagoly típusú emberek is. Hogy hova sorolható valaki, az marha sok mindentől függ: a hormonszintedtől az öröklött génjeiden át addig, hogy milyen évszak van (mennyire van világos, milyen a hőmérséklet).
De röviden, a tobozmirigy melatonin-termelésének ritmusa miatt :) -
EnxTheOne #28 Miért van az hogy reggel jobban tudunk tanulni?
-
#27 Először is, azért engedelmeddel a moderátor felülbírálhatja, hogy mégis mi a megengedett, mi a nem a fórumban. :)
Másodszor, nem vagyok prűd, de ha valakinek ilyen jellegű kérdése van, azt meg lehet fogalmazni normálisan is. Aki úgy fogalmazza meg, ahogy azt Szabolcs tette, 18+ videóval súlyosbítva, örüljön, hogy 1 büntiponttal megússza. Ez a továbbiakban is áll...
Harmadszor, a továbbiakban a hülye offtopic hozzászólásokat büntiponttal sújtom. Hülyülni ott van a gumiszoba.
Negyedszer, a moderációval kapcsolatosan nem a topicban, hanem a moderátori topicban, vagy priviben nekem lehet panaszkodni. -
#25 Egy kérdésem lenne...
Milyen sejttípusok és neurotranszmitterek vannak a bazális ganglionokban? -
lazart #23 és tényleg köszi TINMAN! -
lazart #22 Ezennel megengedem, hogy a topicban BÁRMIVEL lehessen kérdést feltenni, ami SZIGORÚAN az ANATÓMIA keretei közt marad, és kérem a moderátorokat, hogy csak azokat büntessék, akik pl. a magyar érettségiről beszélnek.
:) -
#21 Ha a fülzsírról lehet kérdést föltenni, akkor a punciléről (bocsánat, nem tudom, mi a hivatalos neve) miért nem???? -
#20 Pedig hogy örültem a topicnak, föl is tettem a kérdést ami érdekelt, erre cifu moderálta, és nyomott egy büntipontot... -
#19 A fülzsír csak másodlagos, az elsődlegest már írtam.
A fülzsír a HOSSZÚ TÁVÚ hangterhelés esetén képes csak némileg(!) védeni a hallószervet, pusztán azzal, hogy nagy mennyiségben van jelen a hallójáratban, "rontva" ezzel a hallás érzékenységét, vagyis védi a hallószervet. Igen, elsődleges szerepe a hámfal védelme, kórokozók távol tartása, stb.
Megfigyelték, hogy pl. útépítőknél, nehéz-gép kezelőknél, etc. jóval több ilyen váladék termelődik, mint átlagembereknél. -
DIESEL DOG #18 -
#17 Február 21.-én múlt 73 éves -
#16 :DDDDDDD -
#15 Helló!
Az én kérdésem, hogy hány éves a norvég király? -
lazart #14 találtam valamit: "savas kémhatásával baktérium-, gomba- és vírusölő hatású; rovarriasztó szerepe van, valamint az igen érzékeny bőrt bevonva védi azt a kiszáradástól és a kívülről bejutó nedvesség áztató hatásától" -
lazart #13 légyszi ne itt folyjon a traccsparti! köszi
(Msnezzetek! - de nehogy itt kérjétek el egymás msn-címét) -
#12 Le kell szarni a magyart, meg kell tanulni a nyelvtant nagyjából és már meg is van a szóbeli. -
#11 Nem az, írásbeli nem volt az, felsőfokú németem is megvan. De amit a magyar tanárnőnk levágott, hogy ő aztán nem lesz rest megbuktatni bárkit is...azután mit gondoljon az ember. -
#10 tűzfallal -
lazart #9 Mondjuk az is igaz, hogy ha kórokozó kerül fülünkbe, akkor a fülzsír talán eltávolítja azt.
Bár... a fülzsír nem arról híres, hogy hirtelen kifolyik a kórokozókkal együtt a fülünkből, mint a könny a szemünkből... -
lazart #8 A fülzsír, hogy védi a fület?
Nem csak a csatorna hámját védi? -
#7 Vajon ha csak azzal szeretnél bevágódni, hogy 8 általánosod van nagyobb sikered lenne?
Nem is nehéz az érettségi egyáltalán.