33
  • gemihu
    #33
    Nem az internet az egyetlen dolog,ami ilyen hatású.Pl aki olyan helyen dolgozik,annak 10 percenként csöng a telefonja.Ott vannak a még a reklámok is.Egy 2 órás filmben legalább van vagy 8 reklám, annak milyen hatása van?
    Ráadásul manapság sok dolgot nem érdemes megjegyezni.Egyébként meg kérdés, az is,hogy mennyiből mennyit jegyez meg valaki.
    Régen nem kellett ekkora ismeretanyag az egyszerű élethez. Sokkal több tárgy na meg jogszabály:) vesz körül bennünket.

  • mad mind
    #32
    Marhaság. Nem kötelező bámulni az új leveleket, nem muszáj a Facebookon lenni, nem kell Twitterezni állandóan. Az internetben is az a jó, hogy bármikor kikapcsolom. Ha valaki ezt nem tudja megtenni, az függő, de nem feltétlenül elbutult.
    Hé én is írhatok most egy könyvet.
  • boond
    #31
    "Ha ráér, leül egyetlen netes játék elé és nyomja egész nap. Közben panaszkodik, hogy halálosan unja a játékot. (Mondjuk nem csodálom, nekem 10 perc nézés is sok volt belőle.)"
    XD-XD-XD-XD-XD
  • Zoliz
    #30
    Én is hülye vagyok már mint a s*gg, dehát olyan olcsó mán a net bűn kihagyni...
  • balee66
    #29
    Csak felületesen olvastam el a cikket... miről is volt szó benne?
  • NessieGraf
    #28
    Ennél az iwiw, facebook, twitter rettenetsorozatnál mindig kiakadtam addig, míg nem láttam meg egy ismerős netezési szokásait. Ha ráér, leül egyetlen netes játék elé és nyomja egész nap. Közben panaszkodik, hogy halálosan unja a játékot. (Mondjuk nem csodálom, nekem 10 perc nézés is sok volt belőle.)

    Közben meg se a sulival, se a munkával nem halad sehova. Két oldalnyi olvasnivaló elolvasása és megértése majd' két órába telt neki. Pedig nem volt bonyolult.

    Másrészről a #26 pontos megfogalmazása a teendőknek.
  • Tinman #27
    Teljesen egyetértek a cikk minden szavával.
  • who am I 7
    #26
    ez hülye..talán ésszel kellene használni..a neten meg rá adásul, qva sok minden fent van katalogizálva (meg lesz is).Rengeteg mindenről lehet olvasni, egyre többet megtudni..Emberekkel lehet a kapcsolatot tartani stb.
    Ha meg dolgoznia kéne, akkor ne a fácsén logjon baxameg XD hanem melózzon..ha meg még nem ismerte meg önmagát meg a kislelkét az meg régen baj.
  • shaddam
    #25
    nincs twitterem és facebookom így talán a számomra még van remény
  • n3whous3
    #24
    Nem vicc a cikk szerintem tényleg
  • boond
    #23
    Egyébként 10 000 év talán még nem is annyira mérhető.
    másrészt meg 10 000 év múlva, (ha minden jól megy :D) simán átírhatjuk a saját genetikai "történelmünket".
  • boond
    #22
    "Mely dolgok alakítják át esetleg a gondolkodásunkat? Pl. átfutok egy cikken, hogy az elemeket nem szabad a kukába dobni, akkor ez mennyire marad meg bennem?"

    Elsősorban azt olvassuk ami érdekel (már ha van rá lehetőség) ill amit "kell" az előbbi szerintem jobban meg marad, míg a hirdetések, stb mondhatni lepörögnek.

    De pl 1-1 színes, vicces hír pl még maradandó is lehet. Bár ez nagyon felületes amit írtam.


    "Szerintem egy komoly átalakulás előtt áll a világ (zöld technológiák, internet, társadalom változása, többpólusú világ stb.)"

    Pont ma láttam a National geografik chanel-nél egy műsort, aminek címe "Mi történne ha" elfogyna az olaj.

    Szerintem kicsit túloznak. 1. a gazdaság nem állhat le, nem mehet tönkre, ezt azért nem hagynák, még "gazdaság" mindenható urai sem. (profit hiány lenne...)
    Időben áthálnának az új technológiákra.

    2. Már ma áttudnánk állni, ha ez valakinek érdekel lenne. Ezért ez a műsor nem a "jövőt" mutatja be, csak egy fikciót...

    "Illetve azt is megmondhatná valaki, hogy az evolúció az tulajdonképpen folyamatos? Tehát 10.000 év múlva az emberi agy pl. (ha még leszünk...) nagyobb/kisebb lesz? "

    Egyes tudósok szerint kisebb. De ez sok mindentől függ. Az lenne az "ideális" ha fejlődne, a különböző részterületek aktivitása, ezzel új "képességekre" tehetnénk szert. pl gyorsabb tanulás, hogy csak 1 -et említsek. (ez pl különösen fontos)
  • Atomreaktor
    #21
    Azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy a sok felületes információból mennyi a tényleg hasznos. Elolvassuk a cikkeket, meghallgatjuk a zenéket, játszunk a játékokkal stb. de mennyi marad meg tényleg bennünk? Mely dolgok alakítják át esetleg a gondolkodásunkat? Pl. átfutok egy cikken, hogy az elemeket nem szabad a kukába dobni, akkor ez mennyire marad meg bennem?

    Szerintem egy komoly átalakulás előtt áll a világ (zöld technológiák, internet, társadalom változása, többpólusú világ stb.) és pont a közepébe csöppentünk. Ez persze egy hosszú folyamat és a világ régebben is folyton változott, de mégis elég érdekes részese lenni a "hülyeség korának". És senki nem tudja megjósolni, hogy túl fogja-e élni a rendszer, vagy esetleg egy élesebb váltás következik (pl. római birodalom bukása - persze ez sem rövid folyamat volt).

    Kérdés még, hogy az új technológiák (ideértve az olvasás új technikáját is) mennyire alakítják át a gondolkodásmódot.

    Illetve azt is megmondhatná valaki, hogy az evolúció az tulajdonképpen folyamatos? Tehát 10.000 év múlva az emberi agy pl. (ha még leszünk...) nagyobb/kisebb lesz?
  • Atomreaktor
    #20
    "Amúgy meg tényleg úgy van hogy olvasok valamit, pl hírt, cikket és mesélem valakinek, már nem tudnám megmondani hogy pontosan hol is olvastam/láttam (internet,tv, könyv). Persze nem minden esetben. (de ha keresésközben találok vmit pl)" Ezt én is tanúsíthatom. Egy nap rengetek hírt elolvasok és másnap ha mesélem valakinek, akkor csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy a neten olvastam. De hogy pontosan hol, az már nem mindig ugrik be.

  • boond
    #19
    Szerintem részben igaza van, bár én nem iwiw-ezek (pedig van) de kb mintha nem is lenne, hasonlóan vagyok az emailal is. Inkább msn -de mostanában azt se nagyon. Fórumozni szoktam még, de már megszűnt 1-2 oldalt ahol szoktam, így az csökkenőben van. Viszont ha keresek valamit (akár suli miatt) akkor viszont mindig találok (vagy eszembe jut valami) valami érdekeset, vagy amit korábban kerestem,de pont nem találtam olyan formában.

    Ebből a szempontból szerintem igaza van. És ezt nem kellene letagadni hogy ilyen nincs. Szerintem mindenki járt már hasonlóan. Másrészt ha keresel, akkor se olvasol, nézel meg mindent, csak "gyorsan átfutod, van -e olyan ami kell amiért érdemes ezt az oldalt nézni, ha nem találsz gyorsan, akkor tovább állsz.

    Más kérdés, hogy én pl miközben olvasok, pl cikket, megszoktam állni, mert valami szembejut, vagy valamin elgondolkodok...(esetenként ha ír valaki valamilyen érdekességet, akkor is.)

    DE tagadhatatlan tény, hogy általában szelektálunk, mert nincs idő...(pl lementem a címét egy-egy oldalnak ami érdekelne, és vmilyen keresés közben találtam mellékesen, de nincs rá időm) Nos ezek általában nem lesznek elolvasva xd de "meg van"

    Amúgy meg tényleg úgy van hogy olvasok valamit, pl hírt, cikket és mesélem valakinek, már nem tudnám megmondani hogy pontosan hol is olvastam/láttam (internet,tv, könyv). Persze nem minden esetben. (de ha keresésközben találok vmit pl)
  • gombabácsi
    #18
    nagyhíres emberek megint nagy felfedezéseket tettek...
  • boond
    #17
    "Te fogalamztad meg legjobban. a saját lelkünkel kellene kicsit többet foglalkozni, elmélyülni, elgondolkozni, nem csak úgy felületesen belebambulni a nagyképernyős tv-be, monitorba, bármibe..."

    A gond ott van, hogy ez nem is érdekli a fiatalságot, inkább a pia-kaja bulik, sorolhatnánk...
  • gergely1991
    #16
    "ezért letöröltem facebookos és twitteres oldalaimat,"
    Nem letörölnie kellett volna csak ritkábban látogatni csak sokan órákat töltenek mellette..Mostanság az internet nélkülözhetetlen dolog kapcsolattartás ismerősökel/ismeretlennel,messzebb helyekről is akár.Különféle hasznos információkkal telepakolva.Csak ész szerűen kell használni,és alapos odafigyelésre a különféle (mondjuk cikkes)átverésekre
  • paraszgyerek
    #15
    Sajnos nekem is az a tapasztalatom - ha egy kicsivel is összetettebb információt akarok átadni valakinek írásos formában, ami már két mondatnál több, akkor egyszerűen nem olvassák el, és visszakérdeznek olyan dolgokra amiket leírtam...

    Viszont farkast sem kellene kiáltani, régen a sok olvasástól féltették az embereket, nem olyan rég a sok tévétől most meg a sok internettől. A sok az semmiből se jó, kivéve a "p" betűs dolgok :-)

  • bigapó
    #14
    a legviccesebb az egészben az, hogy az internet alapvetően elkülönit a többi embertől, egyedül ülsz és böngészel magadban. mégis, mivel az ember társas lény olyan oldalakat keres ahol ott van a többi ember is és velük keresi a kapcsolatot, az már viszont nem felületes...bár nem olyan mély, mint egy személyes kapcsolat az illetővel.
  • bigapó
    #13
    Te fogalamztad meg legjobban. a saját lelkünkel kellene kicsit többet foglalkozni, elmélyülni, elgondolkozni, nem csak úgy felületesen belebambulni a nagyképernyős tv-be, monitorba, bármibe...
  • DjDano
    #12
    Akkor lehet hogy vissza kéne vennem a napi 8 óra netezésből :D
  • boond
    #11
    "Ez is egyénfüggő, ahogy rengeteg minden más ahol valaki általánosított és a média megette..."

    Az azt jelenti hogy eltérően hat rá, vagyis valakire jobban valakire kevésbé, de nem azt jelenti hogy egyáltalán nincs hatással.
  • Raziel Anarki
    #10
    "az internet folyamatosan eltereli a figyelmünket, és nem engedi, hogy hosszabb ideig egyetlen dologra összpontosítsunk."

    én hiperaktív vagyok, folyamatosan el kell terelnem a figyelmem, és nem tudok hosszabb ideig egy dologra koncentrálni mert frusztrálódom, ezért folyamatosan "váltogatok". viszont mindent viszonylag könnyen, hamar felfogok (muszáj vagyok).

    fogalmazzunk inkább úgy hogy az internetet nem az előző generácónak találták ki, és szerintem nem jelent semmit az h konkrétan ennek a fickónak az agyát tompította az internetezés, saját elmondása szerint.
    gyerekkorában nem érte elég inger az agyát és nem felődött ki neki :D
  • duke
    #9
    Az biztos, hogy az internet meg jobban felporgette a dolgokat, de nem csak az internet a hibas, hanem ugy altalaban az egesz orult vilagunk. A tul sok munka az alapveto megelhetesert. Ezer fele tv radio csatorna vonja el figyelmunket, az allandoan csorgo telefonok. Az emberek mindennel foglalkoznak, csak eppen sajat magukkal, sajat lelkukkel nem.
  • Alfa Of NS
    #8
    Valószínűleg igaza van a csávónak. az egyik magyar vezető tudós is lecsöükkentette az online kommunikációját, mert zavarta a munkában. Sokszor a munkához hosszab, folyamatos elmélyülés kell, azt tényleg meg tudja zavarni ha állandóan a levelezést vagy egyéb hasonló dolgot nézünk.
  • bippo
    #7
    Az eleje hülyeség, nem ettől tompul, hanem csak simán elveszi a munkától az idejét a sok facebook meg twitter.
    A második felében biztos vannak jó gondolatok, de a felszínes olvasásról szóló részt csak átfutottam :)
  • Amergin
    #6
    Tompítja az agyműködésünket az állandó internetezés.
    A mikró meg rákot okoz.
    Afrikába' meg éhe... öö focivébé van éppen
  • Freddycom
    #5
    A piálástól elrettenteni nem tudják az embereket/fiatalokat, sőt pont ellentétes eredmény lett, csakazértis isznak, akkor most jön a másik, a net.
  • T0nk
    #4
    Hüje köcög ez nem is így van höhö...
  • Blacktom
    #3
    Akkor most gyakorlatilag elolvastuk a könyvének (The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains) a lényegét egy rövidke cikkben, a neten? Irónia forever.
  • Penge4
    #2
    "A mindennapjaink szerves részévét képező internet például folyamatosan eltereli a figyelmünket, és nem engedi, hogy hosszabb ideig egyetlen dologra összpontosítsunk."

    Már kitalálták a megoldást, Adblock-nak hívják, minden jobb böngészőben megtalálható. :D

    ""Képtelen voltam rendesen koncentrálni, ezért letöröltem facebookos és twitteres oldalaimat, radikálisan csökkentettem e-mailes fiókom ellenőrzését""

    Aki Twittert meg Facebook-ot használ éjjel-nappal az ne az internetre fogja, ha csökken az agyműködése.

    Nem mondott semmi újat. Ha nem lenne ennyi sekélyes szemét meg reklám meg Flash a neten, akkor nem lenne semmi baj.
  • Lowosan
    #1
    Ez is egyénfüggő, ahogy rengeteg minden más ahol valaki általánosított és a média megette...