31
 • Sir Cryalot
  #31
  ... az "egy az egybe bevilágítom a displayt hogy teljes framehosszra odaragadjon a kép" fashion kijelzőkkel nem optimális eléggé mindden (3D, valós kontraszt , stb) ...

 • Sir Cryalot
  #30
  ..ehhez olyan display technológia kellett volna amit manapság inkább távközlésre használnak.

  (wavelength multiplex )
 • Sir Cryalot
  #29
  ...megy halgatyó postjára a +1000,

  viszont az igazsághoz hozzákívánkozik az az eshetőség is, hogy ha az időbontás alapút kereszteznénk aktív színszűréssel (nem passzív!) és elég magas a frekvencia akkor még időben párhuzamos 3D-nk is lehetne (lehetett volna) , ezáltal megszűnne az oldalankénti teljes kitakarás - vibrálás.

  tehát a polárszűrősnek ez az előnye sem marad(na) meg.


 • n3whous3
  #28
  az réges régen volt, nem a jövőben
 • Lotifuti61
  #27
  Ok moziban én is voltam. A szemüveg kb az első 10 percig még úgy ahogy megfelelt, de aztán zavart. Az emberi szem nem egyforma, és sokan vannak akiket az életben ez nem zavar, de egy ilyen 3d-s film már fizikailag is kifáraszt. (Nem a tartalom miatt)
  Sztem az igazi 3d-s mozgókép Han SOLO és Csubaka idejében lesz az igazi.
 • n3whous3
  #26
  nemtom milyen zavaró tényezőről beszélsz, most voltam 2 hete moziban, forgattam a fejem néha ide oda, nem volt semmi gond vele. Legalábbis nem észrevehető. És hiába kapálódzol, akkor is király cucc.
 • halgatyó
  #25
  Mi hogy függ ide?
  Az általam megválszolt hozzászóló rákérdezett, hogy mi a bajom a polárszemüveggel. Leírtam.
  Részletesebben: ha az egyik szemeden függőleges polárszűrő, a másikon vízszintes van, és a képernyőt valahogy sikerül úgy megcsinálni, hogy az egyik szemed által látott kép függőlegesen polarizált legyen, a másik meg vízszintesen, akkor Elvileg valóban 3D-ben fogod látni a képet.
  De csak addig, amíg a szemüveg (vagyis a fejed) függőlegesen áll.
  Ha bemozdulsz, akkor a 3D kép egyre zavaróbb módon hoámlyossá, a látóközpont által nehezen feldolgozhatóvá fog válni.
  Én még nem láttam olyan tévénézőt, aki el tudott volna tölteni 1 órát a tévé előtt mozdulatlan felsőtesttel, mint egy ír népitáncos!
  Képzeld el, amikor gólt rúg a kedvenc csapatod, és karó-merevséggel ülsz a képernyő előtt... még egy sört se bonthatsz:-)))
 • n3whous3
  #24
  ..................
 • halgatyó
  #23
  Képzeld el, ahogyan szabad szemmel nézed a kertedet az ablakon keresztül.
  Mozgasd el a fejed balra is, jobbra is fél méterrel. Mi fog történni?
  Nos az, hogy továbbra is kb. ugyanabban az irányban fogod látni a tárgyakat.
  A kert tárgyairól a szemedbe jutó fény mintha követné a fejed helyváltoztatását.

  Most próbáld elképzelni ugyanezt egy képernyőről. Meg lehetne oldani ha minden képpontba minden irányba abszolút tökéletes lézerdiódák sugároznának, a teljes látható spektrumot lefedve, és a fejed elmozdításakor másik lézerdódák fényeit látnád. Mintha a képernyő egy ablak lenne.

  Ilyen tökéletesen párhuzamosan sugárzó és ennyire parányi lézerdiódák ma még (tudtommal) nincsenek.
  (így láthatatlanná lehetne tenni egy tárgyat, ha ilyenekke burkolnánk be, ez még a csoda-polipnál is tökéletesebben beleolvadna a környezetébe! Van erről egy elképesztő film, de most nem találom)

  OK, az orvostudományos mondatban abszolút igazad van!
  (Megjegyzem, hogy előttem az interneten mostanság keringő hírek lebegtek, amelyek a régi filmek 3D-sítéséről szólnak, no emiatt nyilatkoztam annyira lenézően az egészről)
 • n3whous3
  #22
  Ez hogy függ ide?
 • halgatyó
  #21
  Nem a szemüveggel van a baj, hanem a mereven függőleges fejtartással.
 • Dj Faustus #20
  "Ezt semmilyen szoftverrel sem lehet pótolni egy sík képernyőn."
  A cikkben nem is kifejezetten a kijelzőről van szó, és nem is az általad említett anaglyph/polárszűrős/folyadékkristályos takarásos technológiákról, hanem az autosztereokópikus kijelzőknél alkalmazható, a különböző 3D-s formátumok közötti konvertálószoftverről.

  "Megjegyzem, hogy egy képernyőn látható a 3dimenziós kép a legritkább esetben ad fontos információt!"
  Adhat. Orvostudományban, tudományos/mérnöki munkánál, robotikában távmanipulátoroknál (a hadiiparról nem is szólva ;) ) is hasznos dolog lehet.

  "A színvonaltalan ócska műsorokat akarják ezzel a ránkömlesztett 3D-divatőrülettel feldobni?
  Egy értékes, jó műsor 3D nélkül is értékes!"

  Persze ezzel egyet is értünk, de tudod a plebsnek kenyér kell és církusz (az értékes műsor meg csak a rétegeket érdekli).
 • n3whous3
  #19
  polárszűrőssel nem tudom mi a gond, tök korrekt az eredmény. Bár a ledes nem csinál valszeg majd gyors jeleneteknél zavaró kinézetet, meg az természetesebben fogja a 3D látványt is megoldani
 • brueni
  #18
  és mitől nem okádékszar megoldás az említett infraled-es megoldás, ha a polárszűrős az? ott is kell szemüveg!
 • n3whous3
  #17
  "A nagyon ötletes megoldást 1994-ben láttam a CEBIT-en: a másodprcenkénti 50 kép helyett 100-at vetítettek, felváltva a balszemes-jobbszemes képeket."

  Direkt nyögsz be valamit, hogy csak úgy legyen itt is hozzászólásod? Amit most idéztem tőled egy az egyben idén jön/jött ki a piacra és nagyrészt ezen fog alapulni a 3D tévé, amin hőn áhított focivb-det is nézni fogod. Másrészt nézz utána, hogy miként lehet szemüveg nélkül 3D-t megoldani. Hologramos címkék nem rémlenek?
 • halgatyó
  #16
  Az utolsó előtti bekezdés se kutya:-)))
  A "technológia" (?????) még nincs, de már megvan a kereskedelmi (+ reklám és marketing!) cég,
  "amely a szoftver kereskedelmi forgalmazásáért felel majd"

  Ezzel mindent elmondtak...
 • halgatyó
  #15
  Itt látok épp a kapcsolt anyagban egy nagyin idevaló cikket!!!

  "LCD-TV-t néznek orosz szarvasmarhák (2010. április 6.)"

  Bizonyára azt is komoly kutatások alapján teszik
  Tessék ennek megfelelően csillogó szemekkel és leeső állal bámulni... és fizetni
 • halgatyó
  #14
  Szerintem ez egy parasztvakítás.
  Az emberi szem 3D látása azon alapul (állítólag max. 400 méter távolságig, de arrafelé már pontatlan) hogy a két szem kicsit más képet lát, más szögben.

  Ezt semmilyen szoftverrel sem lehet pótolni egy sík képernyőn. Vannak persze trükkös megoldások. Vannak olyanok, amiktől hányingert és röhögőgörcsöt kapok, de találkoztam már egy nagyon elmés megoldással is.
  Az okádékszar megoldások:
  -- egyik szememen zöld, amásikon piros szemüveg,
  -- egyik szememen víszintes polárszűrő, a másikon függőleges

  A nagyon ötletes megoldást 1994-ben láttam a CEBIT-en: a másodprcenkénti 50 kép helyett 100-at vetítettek, felváltva a balszemes-jobbszemes képeket.
  A tévé tetején volt egy kicsiny infraLED, amely azt vezérelte, hogy a szemüveg épp abban a századmásodpercben a jobb vagy a bal szemüveg legyen fényáteresztő.
  Ehhez kellett egy szemüveg, amelynek a keretében volt egy kis infreLED-érzékelő.
  Felváltva 100-ad másodpercenként a bal szem kapta meg a balszemes képet, a jobb szem pedig a jobbszemes képet.

  Ha nagyobb távolságra nézünk, akkor a szemünk a tárgyak távolságát a látott kép tudatalatt folyó kielemzése alapján saccolja meg, az ilyen kép nem valódi 3dimenziós, és ilyenkor a 3D trükkök teljesen feleslegesek!

  Megjegyzem, hogy egy képernyőn látható a 3dimenziós kép a legritkább esetben ad fontos információt! Élményt esetleg igen... bár eziránt erős kételyeim vannak!
  A színvonaltalan ócska műsorokat akarják ezzel a ránkömlesztett 3D-divatőrülettel feldobni?
  Egy értékes, jó műsor 3D nélkül is értékes!

  Egyébként pedig kiguvadó szemmel szarom le ezt az újabb méregdrága pénz-lehúzási kisérletet... majd jön az újabb kib**otthülye**ar szerzői jogdíjemelés meg a 3D szartisjus és társai... takarodjanak el a büdös ****ba
 • Dj Faustus #13
  "A tavalyi innovációs magyar díjat is egy ilyen cucc nyerte. Most komolyan senki nem tud semmit?"
  A Mobilitás és Multimédia Innovációs TechShow nagydíját nyerte meg tavaly, 2010 februárjában meg az Invitel Innomax díját.

  "Szégyellje magát az SG szerkesztősége, pofátlanul felhoznak egy ilyen hírt és nem hogy ELŐBB, de még csak MEG SE EMLÍTIK azt a céget..."
  Az sg.hu is beszámolt erről:
  "A Mobilitás és Multimédia Innovációs TechShow-n bemutatott csodák találtattak a legérdemesebbeknek a sok közül, melyek közül a Mobilitás és Multimédia Klaszter fejlesztései közül került ki a győztes projekt: ez az iPont 3 dimenziós tévéje lett, mely speciális szemüveg nélkül is kifejti hatását. A fődíjjal egy 10 millió forintos szolgáltatáscsomag is jár."
  Forrás: sg.hu - Találmányok és az üzleti világ találkozása, 2009. december 9.

  "És nem is a TV technika a lényeg, ez a cég nem gyárt tévéket "
  A magyar cég teljes rendszert gyárt:
  "Tervezéstől az installáción keresztül, új 3D anyagok előállításáig, vagy akár a meglévő anyagok 3D átalakításáig komplex szolgáltatást biztosítunk, amely adott esetben az üzemeltetést is tartalmazza."
  Forrás: iPONT - 3D STUDIO

  Illetve:
  "Az iPONT különösen büszke arra, hogy a német partnere által gyártott 3D készülékre a maximális megjelenést, tartalmat tudja kihozni, amellyel a nézők úgy érzik, hogy a készülékből kirepülő virtuális dobozok eltalálják őket."
  Forrás: mmklaszter - 3D televízió nyerte az Innovációs TechShow Nagydíjat

  "ugyanaz a technika, mint itt mutattak (legalábbis ahogy értettem)"
  Nem teljesen. A cikkben ugyanis az alábbi szerepel:
  "Mindez azt jelenti, hogy már a 3D-s filmek készítésekor tudniuk kell az alkotóknak, hogy a kész művet mekkora teremben és kijelzőn látják majd a nézők. Ellenkező esetben az átkonvertálás rendkívül bonyolult és drága folyamat.

  Ezen a problémán segítene az osztrák professzor és csapata. Egy olyan sztereokonvertáló programot fejlesztettek ki, amely képes szimulálni a tárgyaknak a kameráktól való távolságát."


  Tehát a lényeg: az osztrák cég egy olyan szoftvert készített, amely például a mozivászonra optimalizált 3D-s filmet át tudja konvertálni autosztereokópikus kijelzőkre (tehát különleges szemüveg nélkül nézhető 3D-s kijelzőkre).
 • n3whous3
  #12
  Nem holovízió, ugyanaz a technika, mint itt mutattak (legalábbis ahogy értettem) És nem is a TV technika a lényeg, ez a cég nem gyárt tévéket (ahogy a cikkbeliek is csak a megjelenítéssel foglalkoznak?). Csak megírtak egy halom algoritmust cuccot stb, hogy majd lehessen használni ilyen tévéken.

  phoenix1: Az az igazság, hogy ezt meg pont illett volna tudni, a bulvár meg a normál sajtó is foglalkozott vele pár hónapja, meg egy halom külföldi expóri is kivitték.
 • Cat #11
  http://www.sg.hu/cikkek/37143/hat_dijat_kapott_a_haromdimenzios_erintokepernyos_pc

  Ez 2005-ös hír. 5 éve nem történt vele semmi.
 • phoenix1
  #10
  Igazad van, és szerintem senki idehaza nem tud erről, úgy ahogy én sem, és ez tényleg baj. Bezzeg valaki más "el fingja" magát külföldön arra azonnal ráugranak!
 • kvp
  #9
  Hat igen, nekem 10 eve ugyanigy nezett ki a diplomamunkam, de mar az sem volt ujdonsag, mert a Berkeley-sek kb. 10 evvel azelott talaltak ki az algoritmust. En robotok navigaciojahoz hasznaltam, de par evvel kesobb Stanley is ezzel nyerte meg a robotauto versenyt. (akkoriban kezdtek a kutatast az oszrakok amikor open source lett a robotauto 3D-s szoftvere)

  A kepkonverzios felhasznalas otlete hulyeseg, mert pl. Cameron mindig emberi szemre allitott kameratavolsaggal dolgozik, tehat ugyanugy vetitheto a 3D-s Avatar egy mozivasznon, mint egy 3D-s telefon kijelzon. Csak a nagyon eltulzott melysegu, tobbnyire utolag 3D-sitett filmekkel lehet gond. Szerencsere a BCC is a Cameron fele kamerakkal kezdi iden a 3D-s tv adast, igy ott sem lesz gond. Ez az algoritmus arra jo, hogy spatialis iranyban megallapitsa a kep melysegi terkepet es kozben temporalis iranyban nagyon jo mozgasvektorokat ad a tomorito algoritmusok szamara. Egyebkent az algoritmus melysegi konverzio eseten nem vezethez jo eredmenyre, mert a rejtett eleket nem lehet a levegobol 'kivenni', tehat a melyseg valtozasa miatt elobukkano vagy eltuno, a kiindulasi kepen rejtett eleket nem lehet kezelni, ott el fog mosodni a kep, mint amikor rosszul tomoritenek egy sok mozgast tartalmazo filmet.

  A szemuveg nelkuli sztereo kijelzos kijelzoket viszont en szemely szerint varom. Mar a 90-es evek ota leteznek japanban, lassan ideje lenne oket mashol is arulni. Joreszt csak azert gyartanak most passziv szemuveges kijelzoket, mert mindenki ezt latta a moziban es ezert biztosan ilyet akar, az aktiv szemuveges rendszereket gyartok pedig nem akarnak uj paneleket kifejleszteni, ezert utolag rahekkeltek a rekeszszemuveges rendszert a sima tv-kre.

  A szabvanyrol meg annyit, hogy szerintem jo az elso vilaghaborus szterero filmek szabvanya (ugyanis akkor hasznaltak eloszor a technikat). De jopar mikrofilmes viewmaster fenykepezogep is ezt hasznalta. Annyibol all, hogy a ket kepet egymas melle teszik, ketszer olyan szeles kepet eredmenyezve. Egy sima tv-n meg kell jeleniteni a jobb vagy a bal oldali kepet, a 3D-s teven pedig mindkettot. Ellenorzes celjara pedig meg lehet jeleniteni egy sima kijelzon a teljes, 2 kepet egymas mellett tartalamazo kockat. (ha jol tudom a bbc is ezt fogja hasznalni) Az is jo a dologban, hogy ehhez a megoldashoz semmilyen konverter szoftver vagy extra kiegeszito nem kell.
 • Gabest
  #8
  inkább erre
 • philcsy
  #7
  Holovízióra gondolsz?
  Tényleg létezik és jó is, csak nem éppen gazdaságos. Olyan mint az egyszerű osztott látóterű változat csak itt nem 2 felé van osztva hanem több tízezer felé. Így minen látószögből mást lehet látni, ezáltal körüljárva olyan élményt nyújt mint a hologram. Hátránya hogy a nagy kép rendereléséhez és megjelenítéséhez egy fél szoba kell és 10kW + hűtés.

  Hajrá magyarok!
 • n3whous3
  #6
  Igen arról van szó. És tudjátok mi a poén? A tavalyi innovációs magyar díjat is egy ilyen cucc nyerte. Most komolyan senki nem tud semmit? Itthon már 1 éve fejlesztenek olyan tévékre és monitorokra szoftvert, ami lezekeli a 3D átalakítást. És nem 7 év alatt lettek kész a beépített dolgok nagy részével. Szégyellje magát az SG szerkesztősége, pofátlanul felhoznak egy ilyen hírt és nem hogy ELŐBB, de még csak MEG SE EMLÍTIK azt a céget, aki itthon vért izzadva fejleszti ezt a csodát. Ők kezdték el kb. legelőször ezt a technológiát az egész világon. Ez a cikk egy hírnév lopás csak, mint az megszokott a világban. Valaki kitalál vagy elkezd megvalósítani valamit és a jobb helyben levő másik elviszi a pálmát akár később is...
 • n3whous3
  #5
  -.-
 • readswift
  #4
  nem kell megilyedni , most volt hír hogy taiwaniak csináltak szemcsy nélküli lcdtvt, már 65"-is van, 2015-ben jön.
 • gombabácsi
  #3
  nem értem mit nem értesz
  azt a mélység képet adják majd le a tévében :o)
  bármilyen tévén jó lesz :D:D:D
 • philcsy
  #2
  "Miközben a nemzetközi kutatók a megfelelő 3D-s kijelzőkön dolgoznak, a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársai egy olyan szoftvert fejlesztenek, amely lehetővé teszi, hogy a 3D-s képeket bárki bármilyen szögből és bármely képernyőn jól láthassa."
  Ki a f@sz írta ezt a sz@rt. Köze sincs a cikk többi részéhez! De még a gondolat is sértő: egy szoftvertől bármely! képernyőn 3D?????????????
  De még azt sem érte fel ésszel a cikk írója hogy a későbbiekben teljesen másról beszél. Egy 3D képkonvertálási technikáról van szó ennyi. Ettől nem lesz a CRT képe 3D-s.
  Ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
 • Lowosan
  #1
  Konzervatív vagyok lehet, még mindig nem értem mi ez a 3D hype