Inception - Eredet
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Elkezdtem nyúzni, hátha kijön belõle valami érdekesség, és lám ki is jött:
ha a számjegyeket egymás után összeszorzom
5*2*8*4*9*1=2880
akkor ugyanazt kapom eredményül, mint amikor az egymást követõ számjegyek különbségeit szorzom össze
(5-2)*(2-8)*(8-4)*(4-9)*(9-1)=2880
mellesleg, ha sorbarendezem a számjegyeket, akkor egymást követõ számpárokat kapok
12 45 89
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Az a véleményem most már, amit írtam a #213-ban (sajnos)...
Annyi élményt adott, hogy a tudatos álom fogalmát kicsit megbogarásztam miatta.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Ha az _egész_ csak álom lenne, akkor már úgy mégis, mi akadályozná meg a felébredt feleségét, hogy adjon Cobbnak egy rúgást, hogy felébredjen? Nem sok értelme van ennek a teóriának...
Másik meg hogy túl komolyan veszitek azt a részletet, hogy más nem nyúlhat a totemhez. Az _álmodók_ közül nem nyúlhat más a totemhez, legfõképp az építész, aki a világot tervezi. Azért, mert ha az építész tudja, hogy hogyan mûködik a totem, beleteheti a kreált világába, és akkor az álmot is valóságnak jelzi a totem. Tehát végülis mindegy, hogy Cobb Mal totemét használta.
Az meg, hogy személyes tárgynak kell lennie, sztem csak annyiból lényeges, hogy az illetõ képes legyen magával vinni az álomba.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Meg látom, hogy leült a téma, de hátha erre jártok még:
Amikor Mal leugrik, akkor õ a szemközti házban van. A jelenet elején Dom(Leo) úgy indít, hogy Mal rendesen megrendezte a dolgot. Szétverte a szobát, tudta, hogy Dom oda fog érkezni, és átment a szemközti épületbe, hogy Dom ne tudja megakadályozni az ugrást.
Az, hogy "gyere" vissza a szobába, az meg egyértelmû félrefordítás, angolul néztem, angol felirattal, semmi ilyesmirõl nincs szó.
Amikor egymásra csukódnak a házak, akkor határozottan _nem_ tükrös a dolog. Nagyon hasonló a két épület, de nem ugyanaz. Az egyiknek sima egyszínû vakolata van, a másik ugyanazon a részen faragott kõvel burkolt, az ablakok is kicsit másak, és a ház sarka is.
Viszont van két dolog a filmmel kapcsolatban, ami továbbra is bassza az agyam, nem tudok rajta túllépni.
Az egyik, az idõlassulás. Oké, amikor álmodunk, akkor az agyunk gyorsabban mûködik. De csak egy agyunk van, nem..?
A másik meg a gravitáció. A zuhanásérzetet valójában a _súlytalanság_ okozza. Gyakorlatilag az egész második szint a filmben sajnos hülyeség, úgy, ahogy van.
És ezekkel tényleg felrúgja a film a saját szabályait. Kár érte. 😞
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
így belegondolva ez a legvalószínübb, hogy kinyírták magukat Saitoék is, de mondom tökmindegy sztem
2; igen a scriptben úgy volt, hogy happy end + felesleges is ezen járatni az agyat, mert a film úgy se add választ az esetleges elméletgyártóknak (álom az egész stb.) szóval el kell fogadni és nyugtázni, hogy full lineáris a film és az az igaz ami benne történt
hisz amúgy is csak egy film, nem kell komolyan venni
SPOILER
Lenne még egy kérdesem ha nem baj: A végén amikor Cobb megtalálja az öreg Saito-t a váróban és ráébreszti Saito-t, hogy a váró az csak egy álom és így megölik magukat( ezt ugye nem mutatják de az öreg a fegyverhez nyúl) akkor, hogy képesek feljönni?
Addigra elmúlt a nyugtató hatása?
SPOILER vége
Egyébként végülis a filmnek nem is az a lényege, hogy eldõl-e a pörgettyû hanem az, hogy végülis Cobb-ot ez már nem is érdekli? Legalábbis Cristopher Nolan ezt nyilatkozta. Viszont az a színész aki Cobb apja (nem jut eszembe sajnos a neve) azt nyilatkozta, hogy amelyik jelenetekben õ ott van az a valóság tehát a vége is happy end.
Hol tudok venni totemet Magyarországon?
Budapesten vhol lehet kapni?
Vagy hol tudnám beszerezni a pörgettyüt?
2; "4. szint" a váró, aki be van nyugtatózva és meg hal akármelyik szinten az a váróba kerül, ha szépen lealszod magad sorjában 1.2.3. szintig ahogy Dicaprióék csinálták és a 3. szinten is elalszol, bekerülsz a váróba
1.Végülis az lene a kérdésem, hogy a legeslegeleje( nem valami hosszú rész) az a vége a filmnek (Amikor beszélget az öreg Saiot-val)? És az utána következõ lopós rész ( amikor Saito álmában van és el akarja lopni az adatokat) ez az igazi kezdete magának a történetnek?
2. Illvetve lenne egy másik kérdésem. ugye Fisher meghal a 3. szinten,(valaki mondja hogy Mal azért ölte meg hogy Cobb-ot lecsalja magához) jeges rész, és mondja Cobb, hogy hiába, az elméje már a váróban van, viszont utána mondja Ariadne, hogy le tudnak menni hozzá. De nem úgy van, hogy a váróba nem csak meghalva lehet lekerülni? Vagy Fisher (meg utána Saito ahogy meghal) nem is a váróba kerültek le hanem egy úgynevezett 4. szintre, Cobb álmába? És ahoyg ott összedõl Cobb és felesége világa úgy, Cobb és Saito leesnek a Váróba?
Uh, ez nem lett vmi érthetõ XD
PSN ID.: Beegabor
Tehát az összefüggést nem értem.
Ariadne háza azért tök ugyanaz volt, amikor ráhajolt a másikra, persze lehet, hogy a CGI miatt volt így könnyebb... U-alakú szoba - ezt lecsekkolom, merõben egyedi gondolat.
Szerintem is túl egyenes volt a film, ezért is akartam mögé még valamit, ami lehet a gumicsontom!
Amúgy biztos jönnek még páran, akik látnak valamit, ami nem egyértelmû! 😉
(nem oltásból írtam), csak nem értem mit kell még mindig ezen a filmen kombinálni amikor semmi bonyolultság nincs benne, minden a szádba van rágva, tök érthetõ, sõt hibáktól sem mentes még a saját szabályrendszerét is felrúgja, ergo nem tökéletes, ne is legyen hisz csak film és emberek készítik, akik hibázhatnak
jó film és kész, felesleges többet belelátni mint ami, ez nem a biblia
fõleg ha ostoba következtetéseket vonnak le, elhibázott megfigyelésekbõl
Xfire: tetko4 / name in game: TetkoRoland COD2/COD4/COD5/COD6/COD8/BFBC2/BFP4F/BF3/MOH2010/OP7/Red Orchestra/Sacred2/DC Universe Online/UT3/GTA4
dicpario a felesége széfében nem azért pörgeti meg a totemet, hogy ha az megnézi akkor tudja, hogy álom-hanem akkor ültette be az inceptiont, szimbolikus
ariadne nem tükör várost csinált, hanem egyszerûen csak egymásrahajtotta
feleség halála? ilyen a szoba és kész, U alakú, ennyi. ez csak azért volt így, hogy ilyen legyen a jelenet-kiakar ugrani, de ne háttal gyõzködje már dicpario stb.
ne láss bele azért túl mély dolgokat, meg kavarást, pofonegyszerû film
Abba a házba mentem be az utcán, vagy azon a sarkon fordultam be ahol szerettem volna, és beszélgetgettem emberekkel.
Igazából annyira nem jártam ennek utána, de most, látom ezt amit belinkeltél, ezer köszönet érte.
Hátha kisajátítom jobban ezt a dolgot. Mondjuk néha azért félek ebbe annyira belemerülni, ki tudja mit tud meg az ember.
Xfire: tetko4 / name in game: TetkoRoland COD2/COD4/COD5/COD6/COD8/BFBC2/BFP4F/BF3/MOH2010/OP7/Red Orchestra/Sacred2/DC Universe Online/UT3/GTA4
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Nekem összességében tetszett a film. Mondjuk volt 1-2 dolog ami fura volt, de összességében azt kaptam amit el is vártam. Méltó volt a beharangozásához.
Amit furcsálltam, hogy volt egy jelenet amikor úgy mutatták mintha az autóban vízben lennének, aztán egy idõ múlva az autó még csak félig tartott a zuhanással.
a másik, mikor mondogatja Caprio, hogy megöregedtek, de amikor a síneknél vannak, akkor fiatalok.
nem tettem spoilerbe, mert ezzel azért szerintem nem lõttem le semmit, az elõtt, aki még nem látta a filmet.
----------------------------------------
Biztos lesznek itt páran, akik felnyitják a szememet - persze lehet, h nem is kell felnyitni. Csak magamat akarom rendbe rakni ezzel, hátha nem láttam és értelmeztem valamit jól:
A DiCaprio szál:
a.) DiCaprio azzal foglalkozik, hogy tudatosan álmodik (ha esetleg valakit érdekel: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tudatos_%C3%A1lom), ráadásul közös álmokat másokkal.
b.) A feleségével töltött közös álmokban saját világot teremtenek, ahol álom-idõben évtizedeket töltenek.
c.) A felesége úgy gondolja, az ébredés utáni világ nem a valóság, hanem az is álom, amibõl fel kell ébrednie.
d.) A totemét ezért az álomban elrejti, hogy ne tudja eldönteni, hogy mikor álmodik.
e.) DiCaprio megtalálja a rejtekhelyet és a totemet megpörgetve otthagyja, ahová a felesége rejtette, azért, ha a felesége meg akar bizonyosodni, hogy ez az álom, rögtön tudja, hogy valóban az (mert pörgõ totemet fog ott találni).
f.) Ennek ellenére a valóságban a felesége elrendezi a szállodai szobájukat úgy, mintha dulakodtak volna és azt mondja, hogy azt mondta másoknak (ügyvédeknek), hogy félnie kell DiCaprio-tól, hogy nem érzi magát biztonságban. Emiatt, ha vele történik valami, akkor a gyerekeit el fogja veszíteni. Ezzel indokolja, hogy miért ölje meg magát DiCaprio is.
g.) A felesége természetesen(?) tudja, hogy ez a valóság, hiszen a DiCaprio lába alatt összeroppanó pohár mellett ott van a toteme, azaz a feleségének tudnia kell, h ez a valóság. (A totem mindig pörög? A feleség egyáltalán akarta megpörgetni?)
h.) A feleség öngyilkos lesz, emiatt DiCaprio nem utazhat be az Államokba, mert azonnal letartóztatják.
Jól gondolom, hogy a sztorinak ez a része valóban CSAK ennyi?
A nem álom szál a repülõs, a többi álom.
A másik szál, a Saito-szál, ami egy egyenes sztori több álom-mélységgel, de ezt nem érzem annyira bonyolultnak. Talán az benne a zavaró, hogy Saito halála miatt adódik egy "plusz feladat", megkeresni õt a Váróban és visszahozni. Ezért kérdezi Saito a legelején, hogy azért jött-e, hogy megölje õt, mert ha ott meghal, akkor kerül vissza a valóságba, pontosabban a nem-álomba.
Zavaró dolgok:
z1.) A "gyógyszerésznél" töltött próba álom után valóban megtörtént az ébredés? Ha elfogadom, amit az elõzõ g.) pontban is írtam, akkor igen, hiszen a totem nem pörög, pontosabban megállt.
z2.) Az induló, Váró-beli képsor Saito-val a sztori valódi kezdetéhez van illesztve (Saito fiatalon eszik), de a díszlet ugyanaz. Arról tudjuk, hogy Arthur álma. Akkor a Váró az kinek is az álma? Egyáltalán mi is az a Váró?
z3/1.) A feleség miért egy szemközti ablakban ül? Miért mondja azt DiCaprio, hogy jöjjön be a szobába, hiszen egyértelmûen onnan nem lehet abba a szobába bemenni, ahol DiCaprio van.
z3/2.) Ugyanehhez kapcsolódóan: Ariadne, amikor kipróbálja, milyenek itt (DiCaprio álmában!) a fizikai törvények, õ készít olyan házakat, amik egymásnak a tükörképei és egymásra vannak csukódva... Talán a felesége is egy ilyen tükör-ház ablakban ül, ami végülis ugyanannak a szobának az ablaka??? Tehát: DiCaprio álmában vannak tükör házak, amiket Ariadne készít. Akkor a feleség az ablakban jelenet egy álom részlet?
És még biztosan lesz pár, ha újranézem...
KOMMENTELJÉTEK, KOMMENTELJÉTEK, ne hagyjatok bizonytalanságban (mint ez a mocsok Nolan).
Let me tell you something my friend. Hope is a dangerous thing. Hope can drive a man insane.
Xbox 360 SLIM 250 GB, Dell U2312, Dark Souls PtD edition NG++ 925/1000G ☑ Final Fantasy XIII ☑ Lost Odyssey ☑
Let me tell you something my friend. Hope is a dangerous thing. Hope can drive a man insane.
2. LEMEZ:
* Dokumentumfilm - Álmok: A tudatalatti mozija – Létezhet, hogy az álmok világa teljes értékû párhuzamos valóság? Joseph Gordon-Levitt és vezetõ tudósok az álomkutatások meghökkentõ eredményeit ismertetik - MAGYAR FELIRATTAL
* Egyéb - Eredet: A Cobol-meló – Teljesen animált képregény-elõtörténet: Ismerd meg a film kezdetéhez vezetõ eseményeket - MAGYAR FELIRATTAL
* Egyéb - Részletek 5.1-ben Hans Zimmer izgalmas filmzenéjébõl
* Egyéb - Látványtervek, hirdetési anyagok, elõzetesek és tévéreklámok- MAGYAR FELIRATTAL
az Inception meg nem más, mint egy nagy inception: szó szerint emberek millióinak ültetett gondolatok a fejébe ez a "kurafi" 😊
nekem ezen felül még azt is, hogy - közvetetten ugyan - de utaljak át neki egy kis pénzt a Blu-ray megvásárlásával 😄
legszívesebben én is sandor8206-tal értenék egyet, mert, ha túl akarom bonyolítani, ahogy a lentebbi kommentek többje is, kb lehetne bonyolítani a végtelenségig, és rengeteg alternatívát találni..
Kumiho #2179
Azért kiemelnék egy dolgot - a többit olvassátok hozzá:
Thészeusz ... magával vitte Ariadnét ... Ariadné elaludt, s mire felébredt, a görög sereg már elhajózott, s õ maga maradt. ... Egyesek feltételezése szerint Dionüsziosz beleszeretett Ariadnéba, s kitörölte Thészeusz elméjébõl a leányt...
Ez a Nolan megfilmesített egy görög regét, csak kreált hozzá egy keretsztorit... Mostmár tuti megnézem.
Gondolom a görög történetíró is végig arra gondolt, miközben leírta Thézeusz történetét, h ebbõl baromi nagy filmet lehetne csinálni...! 😊 😄 😛
Caine lenyilatkozta a végét, most az hogy Nolan másként vágta meg lényegtelen, amikor papírra vettete a sztorit, a scriptet, akkor az egész sztorit úgy írta meg ahogy a a filmbe lezajlott, van egy mission és happy end Dicapro hazaér, nincs benne semmi misztifikáció
a dicaprioo tudatának legmélyére hogy felhozzák mert lentragadt de a film végéig csak egy szintel tudják felhozni a felesége meg nemhalt meg csak õfeltudott jönni
A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam