20
  • Cat #20
    Most volt a rádióban, hogy csak a nagy eladókat vizsgálják, akik több millió forint értékben, vadonatúj termékeket adnak el. Ezzel kikerülik a számlaadási kötelezettséget, és ráadásul fogyasztóvédelmi problémák is vannak, mivel nem kell garanciát vállalni sem.
  • bakagaijin
    #19
    Igen, ezt az áfát meg a 25%-ot nem tudom miért kellett belekeverni. Ráadásul ez nem is vonatkozhat mindenkire, van egy éves értékhatár ami alatt nem kell adózni. A fenti példa is jól mutatja ezt, hogy egymillió forint bevétel után végül 12'500 Ft befizetendő adó marad. Tehát valamivel millió alatt már a befizetendő összeg és a kedvezmény fedi egymást. Nyilván ezért is nem forszírozták eddig ezt a dolgot, hiszen a kis tételben eladogató emberek egyszerűen nem fogják elérni ezt a határt. Csakhogy ezek az oldalak egyre kevésbé róluk szólnak...
  • wackydog
    #18
    Itt maga az elv a rossz!!!
    Pl. Ebayen fizetsz egyszer a hirdetesert meg fizetsz valahany szavalekot az elkelt aru ara utan.Ebbol az ebay fizet az apehnak vagy minek.
    Mo.-n halaegnek ezt a kisemberekre verik,fuckers.
    pl ebayen 35o gbp ert eladsz egy opel corsat kb 20-30 gbpt fizetsz kovi honapban hisz az ebay minden honapban kuldi az elozo havi kereskedelem utan fizetendo teher osszeget persze ez nem 25szazalek.De hat mit is varun a magyar agyatlan vezetoktol:ha lenne egy kis feketebiznisz az embereknek lenne egy kis penze amit kenyerre twjre kolt,persze kulfoldi kenyerre meg szlovak tejre :( mert a magyararu kurva draga...talan megmozdulna a gazdasag de hat ki akarja ezt a mai vilagban,gazadasag...kit erdekel csorikra adot minnel tobbet!!!
  • narumon
    #17
    Jelen cikk nem az ÁFA-ról szól, tehát nem áfat akarnak fizettetni a használt termékek eladójával, hanem gondolom valamelyik másik adónemet a többi ezer közül. Mivel úgy gondolják ebből bevételed keletkezett (szarnak arra, hogy előtte a kétszeresét kifizetted már érte), ezért fizesd be utána a nyereségadót, vagy SZJA-t vagy ilyesmit. A cikk itt pontatlan, de szerintem SZJA-ról van szó és nem ÁFA-ról (hiszen számla nélkül az amúgy sem működik)
  • narumon
    #16
    "Nem értem mi a problémád, adót mindenkinek KELL fizetni! Ha nem tetszik, lehetsz te az új Robin Hood, neki is ilyesmi problémája volt, és inkább tolvajkodott."

    Nem az adófizetéssel van bajom, hanem az egy termékre 25-ször adót kifizetéssel. Érdekes ez valahogy tőlünk nyugatabbra működik csak itt nem....
  • exac
    #15
    Igen, ez tényleg érdekes. Esetleg nyilatkozhatna valaki hozzáértő! Alapból tényleg így működik az ÁFA, ahogy cabala írta

    (idézem: Áfa: Az Áfa olyan többfázisú, nettó típusú adó, melyet a termelés és a forgalmazás minden szakaszában a hozzáadott érték után meg kell fizetni, de az adóterhet a termék vagy szolgáltatás végső felhasználója viseli.)

    de ez szinte minden esetben nem használt termékekről szól ahol a termék értéke nő és nem csökken!

    Az alappélda: veszel egy notebookot nagykerben 100ezer+25ezer ft-t áfáért (az eladó nagyker fizeti be az áfát). eladod 150ezer + 37500 áfáért, marad 12500 ft az "áfapénztáradban" amit be kell fizetned, mert a 25ezer ft-t visszaigényelheted. Mivel mindenki nyereséggel akar üzletelni, ezért így mindenképpen képződik adó, ami az államot gazgadítja.

    Nade ha a _használt_ tárgyaidat adod el, akkor ott te nem tudsz haszonnal kereskedni, mert amíg te használtad, az eszköz értéke csökkent. Ebben az esetben - a hatályos jogszabálynak megfelelően nem kell áfát fizetni, mert NINCS hozzáadott érték, sőt. Értékcsökkenés áll fenn! Így ha a jelenlegi áfaképzési szabályoknak megfelelően akarnánk eljárni, tényleg az a helyzet állna elő amit gerygrey leírt.

    Valaki? Szakmabeli? Kíváncsiak vagyunk!
  • Gerygrey
    #14
    mivel te továbbértékesíted az árut, ezért az új vevőnek kell kifizetnie az áfát, te pedig visszaigényelheted.

    Ez baromság, ez az államnak miért lenne jó?

    Megveszek egy új számítógépet 200 + ÁFA áron, így 50.000 Ft megy az államkasszába.

    5 év múlva eladom egy huszasért a Vaterán, én visszaigénylem az 50.000 Ft-ot, és egye-fene, kifizetem azt az ötezret ami az új ár alapján számított ÁFA :) Végülis, nekem jó biznisz, hát legyen.
  • rumkola
    #13
    LOL
  • Oláh Herkules
    #12
    Megoldás, paypal-on keresztüli pénzforgalom, becenévvel, friss mailel. Rohadt nehezen tudnák visszakövetni, és ha sikerül is nem bizonyíték mivel nem tudják mit kinek adtál el, vagy mit kitől vettél.
  • sg1oneill
    #11
    Csatlakozom hozzád! Szebben nem is írhattam volna! Mintha a saját szavaimat olvasnám! :) Ráadásul én most még csak nem is dolgozom (hivatalosan) és jobban élek mint azok akiket "szeretett" haznákban kizsákmányolnak és hülyére vesznek! De ahogy mondtad, velem ezt nem csinálják! :)
    Alaptéma: annyi cuccot adtam már el az ebayen mint atom (többek közt autókat :) ) és kurvára leszarja az itteni "APEH" mert még így is kis hal vagyok... nagyon kis hal... szoval olyan boldog vagyok hogy nem kell ezeket csak olvasnom :) átlni... ugyan már! :)
    (egy másik külföldi magyar)
  • Chriss745
    #10
    1. te vagy önkormányzatnál dolgozol és az emberek adójából élsz
    2. vállalkozó vagy és minimálbérre vagy bejelentve

    Ha te is befizednéd a bruttó jövedelmed több mint 50%-át, 25 áfát, és a maradék baromságot, nem mondanál ilyeneket...
  • Chriss745
    #9
    A jó kurva @nyját az APEH-nek! Majd ha a befizetett adóm 100%-át nem lopják el a rohadékok, és nem ők építenek fel belőle kastélyt, akkor fizetek.

    De én jól kibasztam az APEH-hal, meg az otthoni összes rabló bandával, egy büdös forintot én többet nem fizetek nektek köcsögök! Fizetek olyan államnak, aki megbecsül, nem csak rabszolgának tart! Haljon éhen az összes politikus, meg a bürökráciában dolgozó rabszolgahajtsár, az eddig befizetett pénzemet meg költék gyógyszerre!
    Szégyen hogy az ilyen rohadékok miatt az embernek el kell menekülnie a szülőhazájából. Jelentem 96%-át megkapom a bruttó fizetésemnek, és 100x jobban megy az országnak, mint Magyarországnak. Hogy lehet ez? Csak nem kéne az emberek szemét is kilopni...

    (Egy külföldi magyar)
  • cabala
    #8
    Így van: mivel te továbbértékesíted az árut, ezért az új vevőnek kell kifizetnie az áfát, te pedig visszaigényelheted. Ez az értelme az áfának: valójában a legutolsó szereplő fizeti be.

    Áfa: Az Áfa olyan többfázisú, nettó típusú adó, melyet a termelés és a forgalmazás minden szakaszában a hozzáadott érték után meg kell fizetni, de az adóterhet a termék vagy szolgáltatás végső felhasználója viseli.
  • Scroll
    #7
    Szerintem csak akkor jogos az adó, ha teljesen új az árú vagy, ha magasabb áron adom el, mint amin vettem.
  • zola2000
    #6
    Jogos, aki abból él, hogy megvesz valaki valamit az E-bayen olcsón eladja a vaterán drágán, az adózzon a különbözetből, de nehogymár ha eladom a használt cuccaimat, akkor adóznom kelljen, mikor már egyszer befizettem az áfát!
  • Csak77
    #5
    Nem értem mi a problémád, adót mindenkinek KELL fizetni! Ha nem tetszik, lehetsz te az új Robin Hood, neki is ilyesmi problémája volt, és inkább tolvajkodott.
  • Mcsiv
    #4
    ez inkább azon embereknek szól szerintem, akik tömegesen értékesítik a dolgokat neten. Rengetegen űzik ezt szó szerint iparszerűen, ebből kovácsolva egész jó kis megélhetést.
  • zola2000
    #3
    Maradjunk a hírnél: ha dolgozok levonnak mindenféle adót, amikor megveszek valamit, akkor befizetem az áfát, ha a boltosnak haszna van belőle, ő is leadózik, de ha én azt eladom használtan, akkor a másik ember a leadózott fizetéséből veszi meg...
  • ZsoltiMC
    #2
    A szakerto megjegyezne azt is, hogy a 62500 ertek az honnan jott? 1 millionak a 25%-a kicsit tobb, nemigaz?
  • narumon
    #1
    Elmegy az APEH a jó ku** anyjába és akkor még tök finom voltam. A legjobb, hogy az adózott fizetésedből veszel egy adózott lakást ami után fizesd be az illetéket is és ha eladod akkor fizess utána adót. Jó ki van ez találva, nem csoda, hogy lassan éhen döglunk hungrisztánban....