64
  • Utokverek
    Azt hittem ki leszek utálva meg bannolva helyből, de egyre érdekesebb ez a beszélgetés :D

Vallásosoknak csak annyit:
    Ha ez a világ, a benne levő élettel túl bonyolult, és a kialakulása statisztikailag túl valószerűtlen ahhoz, hogy véletlenül bekövetkezhessen, akkor 1: Egy fentebb hatalom teremtette.
    2: Az a fentebb hatalom létezik.
    3: Az említett hatalom létezési formája a miénknél komplexebb kellett, hogy legyen, mivel a saját funkciót fent kell tartania, képesnek kell lennie teremteni, és kell hozzá eléggé kompley gondolkodás és tervezés, hogy megtegye.
    4: Van valami, ami nálunk is sokkal komplexebb.
    5: Ha van, akkor, mivel nálunk is komplexebb, valaminek teremtenie kellett, mivel a spontán kialakulásának még kissebb az esélye.
    6: Második iteráció a végtelen valami teremtette a valamit ami teremtette a valamit ami teremtett minket.
    7: Remélem belefáradtál.

Jóéjt!
  • nextman
    Igazából én csak annyit akartam hozzátenni, hogy egyik irányzat, vagy elmélet sincs bebizonyítva, vagy cáfolva. Csak utálom, amikor az egyik képviselői a másikat ok nélkül lehülyézik, magukat meg fényezik minden bizonyíték nélkül. Kevesebb arroganciával és több együttműködéssel talán lehetne érdemi vitát folytatni - ebben meg általában minden fél hibás. Igazából a tudósoknál sem azt látni, hogy az igazságot keresnék, hanem van egy előre kialakult meggyőződésük, és azt akarják mindenáron bizonyítani. Ebbe inkább bele sem megyek mennyire félrevezető és gyümölcstelen hozzáállás ez....
    Tehát ha valaki érdemi vitát folytatni, megjegyzem ilyet még nem is láttam ebben a témakörben, azt szívesen követném figyelemmel.
  • Balumann
    Mi szükség lenne az embernek, vagy sejteknek lélekre, Istenre, vagy bármire? Az ún építőkockák, szerver anyagok léteznek, az építőkockák összeállva meg képesek arra, hogy fölhasznosítsanak valamilyen energiaforrást, illetve magukba építsék, illetve még sokminden másra. Ennél persze bonyolultabb, hogy ilyen bonyolult formává összeálljon, elméletek vannak, hogy hogyan jöttek létre, teljes eredményt még nem sikerült reprodukálni. Röviden és egyszerűen ennyi a helyzet.
  • Kara kán
    Ide figyelj, öcskös!

Még első osztályosok vagyunk, ne gyere ide érettségis tételekkel.
    Amúgy vírust már elő tudunk állítani mesterségesen. Ja, és nem vagyunk telhetetlenek, sem türelmetlenek.
    Sok minden van, aminek sejtjük az elméleti leírását, de még van tennivaló. Ettől érdekes ez az egész.
    Amúgy, ha volt egy teremtő Isten, aki megcsinálta ezt a sok cuccot, hagyja, hogy működjön egy darabig, aztán lesepri az asztalról, abban nincs sok érdekesség, abba nem sok beleszólnivalónk lenne. Ettől függetlenül, még lehet Isten is, akár több is, de nem úgy, nem ott, és nem akkor, ahogy ti elképzelitek.
  • Tetsuo
    Ezek a kiserletek csupan olyan onmagukat masolo molekulakat akartak letrehozni, amik egy sejt alapja lehetnek ill a kialakulasukkor segitette a sejtte fejlodes folyamatat.
    Bizonyos enzimeket, ribozimokat, RNS-toredekeket figyeltek az oslevesben..
    A korulmenyeket optimalissa teve (osszetevok, homerseklet, PH-ertek, egyeb (pl elektromossag)) elvileg a kiserletben gyorsabban lejatszodnak a folyamatok, mint a termeszetben es tenyleg ugy is tortent, csak 1db nyamvadt onmagat masolo, anygcserevel mukodo sejtet sem tudtak osszerakni sem..

Amugy valoszinu, hogy az elet elso lenyei az osocean melyen extrem korulmenyek kozott eltek melegvizforrasok toveben es pl. kenen alapulo anyagcserejuk volt, vagyis nem a szokvanyos bakteriumok.
  • highpoint
    Az "égés" valamilyen éghető anyag oxidációját jelenti. Tehát az éghető anyag "ég" el.
    De nem kötözködöm tovább, csak érdekes volt elképzelnem az oxigén oxidációját OO
  • highpoint
    Az oxigén elégetését a cikkben említették, nem magamtól találtam ki :D
    (Az viszont igaz, hogy az "oxigén oxid" kifejezés után elmulasztottam egy jelet tenni )
    Remélem, a "Hamu" után is véletlenül marad le a vigyori jelek valamelyike
  • Tetsuo
    +1
  • Utokverek
    Na, ezeken a hozzászólásokon elképedtem...

-Oxigént elégetni? :D Hamu belőle??? :D
    -O2 hiányos horizont? na bazz...
    - Istenes dolgot meg sem említem ;)

Offoltam erről az oldalról, a rohadt terroristák kezére került az egész, és valami nagyon durván visszacsökkentették az értelmi színvonalat....
  • polarka
    Még nem.
    Ha olyan egyszerűek azokat az építőkockákat "elkészíteni", akkor nem is értem te még miért nem tetted meg.
  • Lowosan
    Ez talán kapcsolódhat a dologhoz (lusta voltam elolvasni): http://www.sg.hu/cikkek/54255/idegen_elet_porbol_es_plazmabol
  • Lowosan
    ufó, LOL. Imádom ha valaki ufókkal jön (nem konkrétan rád gondolok), ők hozták ide az életet meg minden. Ők hogy alakultak ki a másik galaxisban? Őket meg ufónégyzetek/más ufók teremtették meg? Vagy velük kezdődött a nagy bumm is? Ezt magyarázza el nekem valami ufórajongó.
  • nextman
    Nem kell kémcső, tőlem lehet egy hangárépületnyi medence is, hightech eszközökkel. Azt kérdeztem csináltak -e már ilyet vagy sem.
    Az alapvető kockák meg semmit nem jelentenek önmagukban, azokat nem nehéz előállítani, de semmi nem bizonyítja, hogy önmaguktól felépítenék akár végtelen idő alatt is az életet.
  • csimmasz
    Páran kicsit félreértik az élet kialakulásának,elméleti folyamatát,vagy mi!?
    Az őslevesbe azért még kell mondjuk elektromosság,mindenféle hőmérsékletek,elemek,ionok,stb
    Azért a földön előforduló összes kémiai fizikai folyamatot egy kémcsőbe beleképzelni kicsit merész.
    De az élet alapvető épitő kockáit már sikeresen előállitották,szimulálva a föld multbeli viszonyait.
  • nextman
    Na igen, de mi rá a bizonyíték, hogy több idő alatt létrejön?
    Az élet ilyen kialakulása és az evolúció mellett mindig ezzel érvelnek, ha nem működik valami, hogy ja, akkor adjunk hozzá még 5 milliárd évet, úgy már csak kijön a várt eredmény.
  • who am I 7
    ez most valami vicc vagy bs vagy mi ez?Akkor nem a fénytörés miatt olyan az ég amilyen?kellenek hozzá az o2 vagy mi...és amikor megy le a nap körülötte meg a horizont o2 hiányos vagy mi? :D hogy sárgás/pirosas?Mondjuk, nyilván nem mindig volt atmoszféra..v. légkör, de ez tuti, h emiatt keletkezett?
  • Cat #8
    Szerintem az égetést itt felhasználásnak kell érteni. Pl. futáskor a te szervezeted is "kalóriát éget el".
  • moikboy
    1. Persze, hogy nem keletkezett élet a max. pár hónapig tartó kísérlet alatt :D Az már majdhogynem "teremtés" lett volna...

2. Mégis mi lenne belőle? Hamu...
  • highpoint
    De igen, végeztek ilyen kísérletet, de életet nem tudtak létrehozni.

A cikkhez egy kérdés:
    Valaki el tudná mondani, hogy ha az oxigént "elégetjük", akkor mi keletkezik belőle...? Oxigén oxid..?

("Ezt az időszakot az egysejtű organizmusok erőteljes fejlődése jellemezte, mely során megszerezték a sejtek "erőműveként" számon tartott mitokondrium sejtszerkezetet, ami az oxigén égetésével jut energiához. ")
  • nextman
    A többi felsorolt lehetőség:DDDD
  • moikboy
    Isten :D:D:D:D::D:D
  • mcganyol
    ha az életet vm felsőbb erő (isten/ufók) hozta a földre, akkor egy ilyen lombikot leshetünk.

ha az élet meteoron érkezett a földre csak itt jó volt a közeg a terjedéséhez/fejlődéséhez, akkor is leshetjük a lombikunkat napestig.

Ha az élet véletlenül jött létre a földön az alapanyagokból, akkor ahhoz egy föld méretű ősleves és millió, vagy tizmillió évek kellettek, mire valahogy az első kis baci kialakult. azt hiszem akkor se megyünk sokra egy medencényi alapanyaggal amit mondjuk jó esetben húsz évig figyelgetünk.

(bár matematikailag még mindíg az utóbbinak van a legnagyobb esélye)

tehát ilyen kisérletet úgy vélem nem csináltak, mert finoman szólva is megjósolható az eredménye.

(több elméletet nem ismerek az élet kialakulására, de lehet van:) )
  • MaXiMkA
    Igen, csináltak már ilyet, de itt lép közbe az a rész, h Isten a lelkét leheli az emberbe. Még kell valami, hogy ez működjön. Elméletileg le lehet vezetni és működnie is kellene, de gyakorlatilag még nem megoldható. Amúgy csináltak olyant is, h sima vizet pároltak meg csapoltak le többször egymásután, hetekig tartó folyamatban, és pár hét múlva valami lerakódás jelent meg a lombikokban, ami tudtommal valami vas-féle volt, de már az is teljesítmény, h a sima vízből lesz lerakódás. :) Ez a tudomány....
  • nextman
    Végeztek már olyan kísérletet, hogy egy teljesen steril, életmentes környezetbe bepakolják az alapanyagokat, pl. a foszfort, szerves anyagokat,ami csak kell, aztán leülnek, nézik, és várják, hogy a semmiből élet alakul ki? Nem tudom, mennyire megvalósítható, de én kíváncsi lennék egy ilyenre:)

(Van bennem némi kétely.)