43
  • Kerub
    Kényelmi szempontok motiválják az illegális letöltőket

Mik vannak...
  • Julius Caesar
    Inkább a szoftverek árát kéne mérsékelni szerintem. A zenészek meg majd nem lemezekből, hanem koncertekből élnek meg. Ha jó a zenéje, úgyis elmennek rá, nem?
  • ozdimorgo
    Még kiegészíteném annyival, hogy illegális letöltés nincs, esetleg illegális megosztás. Ittentétől nem tudom miről beszélünk...
  • ozdimorgo
    Én úgy gondolom, ha a kiadók raknák fel torrent oldalakra a filmeket, de beletennének egy-két reklámot, nagyobb hasznuk lenne, mint így, hogy vergődnek és próbálnak meghurcolni mindenkit aki nem hajlandó moziba menni.
    Sajnos az ész soha nem párosítható a hatalommal...
  • Mike
    ennek köze nincs a letöltéshez

az HBO-t hamarább megöli a DVD

amikor elkezdtem masszivan DVD-ket venni, rájöttem, hogy semmi szükségem HBO-ra

mint ahogy a tékákat is megöli a Videotár

a sorozatok nézettségének meg felmérések szeirnt jót tesz a letölthetőség
    másrészről, igen, agyon szórják reklámmal, már a nézhetőség határát súrolva, ezzel együtt nem azért bukik egy sorozat mert sokan letöltik, hanem mert szar

a letöltéseket belekalkulálják, ugyanis a kiadók nem most hallottak a letöltésről előszőr, ez vonatkozik a szoftverekre is
    aki ezt nem kalkulálja bele az elején, az megérdemli a pofára esést

a zeneiparral is az a baj, hogy szar zenét árulnak kibaszott drágán
    5k egy audio cd-ért több mint röhejes
  • Mike
    nem, mert ebben az esetben a kölcsönzés nem üzletszerű
  • Mike
    egyébként az ingynes letöltés sincs ingyen, ugyanis a netért fizetsz
    mondhatnánk , hogy akkor a szolgáltató fizeseen átalánydijat, de inkább ne, mert
    - úgyis átpasszolja neked
    - belemegy a közös kalapba, ARTISJUS-os emberkének lesz belőle villa, még egy kocsi
    elég pénzt harácsolnak már így is
  • Mike
    pár megjegyzés:

- lehet hogy Ausztráliában az ár nem számít de szerintem itthon igen
    - itthon is sokan azért töltenek le valamit, mert elérhetetlen másképpen, még fizetni sem lehet érte, ha akarna sem
  • amitriptilin
    akkor jön a változás, ha majd egy előadó managere kitalálja, hogy nagyobbat akaszthat, ha nem a mindenre jogdíjat kivető kiadón keresztül árulja a cuccot, hanem azt mondja, hogy tessék paypal, aztán mehetnek a torrent információk...
    persze ez nem az én szakmám, nem értek hozzá, de vannak, akik igen.
    ez mondjuk jót tesz szerintem a gyártásnak is, mert tulajdon képpen minden film , sorozat és zene stb. egy vállalkozás, ami igényel befektetést, aztán ha a piac sokkal jobban irányíthatja, hogy mit vesz meg, akkor javul a minőség...
  • pixx
    És akkor, ha le se adja?
  • Zoliz
    Az ausztrálok ezek szerint csak lusták és nem szegények, ellenben a magyarral...
    Én akkor se vennék meg egy 6-8 óra alatt végigjátszható játákot ha csak 6 ezerbe kerülne..
  • Mat666
    Gerygrey igazad van ennyi.
    Van egy kérdésem sorozatokat letölteni mióta illegális ha már leadta a tévé?
  • Gerygrey
    Mert Pistike es Marcsika inkabb letolti, nem TV-n nezi

Nem ez az ok, ez inkább már az okozat.

Pistike és Marcsika inkább letölti, és nem TV-n (pontosabban nem egy tévéadón) nézi, mert:

- Torrenten az amerikai sugárzást követő napon fent van az aktuális epizód, a tévében egy-másfél-két évet kell várni, ha egyáltalán behozzák
    - Torrenten eredeti nyelven is nézheted az epizódokat
    - Akkor nézed, amikor épp kedved van/ráérsz. Aki váltott műszakban dolgozik, az eleve egy csomó epizódról lemaradna a tévében.
    - Szélesvásznú tévén ocsmányul néz ki a 4:3-ra vágott, majd a tévé által szétnyújtott formátumú kép, torrentről HD-t tölthetsz, és kifogástalan minőségben, 5.1-es hanggal élvezheted a filmet/sorozatot.
    - Nincs zavaró reklám, nincsen teleaggatva a kép sarka mindenféle idegesítő - időnként mozgó - szarral (sárga karika, holnapi celebes fos műsor kezdéséig visszaszámlásás, stb)
    - Tévében időnként pofátlan módon kivágnak random részeket a filmből
    - Mivel alapból nem nagyon nézek tévét, nem is értesülök róla hogy lesz-e valami, amit érdemes megnézni. Persze, nézegessem a port.hu-t és állítgassak be a telefonomon emlékeztetőt hogy csipogjon, ha kezdődik, mert egyébként megfeledkezem róla. Sokkal egyszerűbb, hogy rákattintok, lejön 5 perc alatt az epizód, vagy 2-3 óra alatt az évad, és elkezdem nézni.

Tessék, kapásból 7 érv, hogy miért torrentezek ahelyett, hogy TV-ben nézném a sorozatokat.
  • Gerygrey
    itthon letöltések számát illetően mindig toppon van a Barátokközt

Hol?

B-betűs, 70.000+ felhasználójú torrentoldalon a Barátok közt epizódjait 5-700 ember tölti naponta. Hazai gyártású tévéműsorok közül egyedül a Showder klub tud komolyabb, 3-4 ezres letöltési adatokat produkálni.
  • Hugh Hefner
    2 dollár? lol
  • pixx
    Pl., amiket itt árulnak dvd-t Írországban, nagyon sok darabon rajta van, hogy kölcsönözni is lehet, illetve, mikor megvetted, a jogot is megvetted, hogy azt te pénzért kölcsönbe add. A vicc, csak, hogy a 4-5 eurós dvd-nél is ez a rendszer, nem csak 15 eurósoknál. :)
    Szóval jogot senki se sért, ilyen szempontból, a nyilvános sugárzás más téma...
  • hdo
    Ő követett el szabályszegést, mert a DVD-t mikor elindítja egyértelműen ott van hogy kölcsönadni nem lehet, úgy ahogy nyilvánosan sugározni sem pl.
  • pixx
    Én a magam példájából indulok ki, ha tetszik egy film,akkor megveszem, de előbb leszedem...
    De így vagyok sorozatokkal is...mondjuk arra mit szólnának, ha azt mondom, hogy a kollégám kölcsön adta az eredeti SG sorozat 10 évadját, és otthon nézem azt per pillanat. Nem töltöttem le, de nem is vettem meg...és bizony sok dologgal van így.
    Pár kollégámmal box360, meg ps3 játékokat cserélgetünk. Ha én megveszem ő nem, és mindketten legálisan játszunk vele, mert eredeti...ezaz amit sose tudnak kivédeni...
  • Lowosan
    Nem véletlen, a mai világban már senki nem mer látatlanban megvenni valamit, olyan sok jól hangzó név okoz csalódást...
  • pixx
    Bizony még mindig szar ez is az is rajta...néha egy trailernél el is gondolkodik a kis buzi, nekem csak amiatt van fönt a gépen...
    Winap zenére bs player filmekre, ennyi...
  • tomonor
    Sokan úgy használják a torrentet, hogy előbb letöltik a kívánt anyagot, hogy teszteljék, megnézzék, hogy ér-e annyit, mint a bolti ára, és ha igen, megveszik, hogy támogassák a fejlesztőket.
  • hdo
    Nem bizony!
  • G_ArchAngel #21
    mi a baj a quicktime-mal?
    anno Win-es korszakomban mintha parszor megborult volna, meg mindig olyan?
    akkor tenyleg bekaphatja az Alma - hiaba vagyok fan - de a Win-es iTunes csak mazhoistaknak valo, gondolom QT sem jobb:(
  • hdo
    itunes issza meg a quicktime formátumát, meg az általános belterjességét! Ha nem apple hanem microsoft lenne, esküdni merek hogy még az mp3 sem mp3 lenne, hanem wma!
  • G_ArchAngel #19
    pl. iTunes - az igazan jo messze van-.-
  • opeca
    Hát ebben van valami, bár szerintem csal féligazság, de az tény, hogy ha kell egy film akkor rátorrentezek rossz esetben is 5 perc múlva már húzom le, ha ugyanezt meg akarnám venni, akkor meg kéne nézni, hol lehet kapni, elcammogni oda stb. stb.
  • FoodLFG
    Lehet versenyezni a warezzal, csak nehéz. Az azonnali hozzáférés bármikor pont egy ilyen terület lenne, ahol meg lehetne fogni a warezt.
    A költségvetést pedig tényleg csökkenteni kell, nincs mese. Irreális számokkal dolgozik egy-egy film.
  • M2 #16
    Kedves Neil Gane! Önre és a kiadókra az új rendszerben SEMMI szükség nem lesz, mehetnek hasznos munkát keresni.
    És ha az alkotók nem lesznek lehúzva, akkor nekik elég lesz az a pénz.
  • DeviloftheHell
    és az még csak a mozis adatok a blu-ray és társai mégegyszer enynit behoznak kb és erre rinyálnak...
  • Justil
    a félreértés elkerülése végett mind3 említett film 1 kalap szar szerintem :)
  • Justil
    azt hiszem, erre mondják, hogy ízlések és ficamok.

szerintem az Indiana Jones (az új) semmivel sem jobb, mint a Transformers, vagy a Vasember. Sőt... :)
  • B0nFire
    Ja, és az általam említett Párbaj c. film potom 450 000$-ból készült, ami a mai filmek költségvetéséhez képest csekélység. És bár elég régi, mondhatnánk, azóta volt infláció is, az USA-ban azért közel sem romlott annyit a pénz, mint nálunk az utóbbi 20 évben. Ami 71-ben félmilla volt, az most maximum 5, és slussz. Ennek ellenére meg lehet nézni, hogy a sztár filmek mennyiből készülnek manapság. Titanic: 300 millió; Avatar: 500 millió. Talán érzékelhető a különbség 5:500!

Ja, és sem a Titanic, sem az Avatar nem volt deficites. Olyannyira nem, hogy ha jól tévedek az Avatar eddig minden idők legnagyobb bevételét hozta Cameron számára. Ilyen adatok mellett igazán nehéz elhinni, hogy halódik a filmipar.
  • B0nFire
    "...a stúdiók és forgalmazók számára nem vállalható üzleti modell, hogy a megjelölt kétdolláros áron értékesítsék munkájukat."

Ez minden valószínűség szerint azért van, mert akkora sztárgázsikat köhögnek ki, hogy azok közül egyből is vásárolhatnának jobbnál jobb forgatókönyveket, és sokkal olcsóbb és jobb filmeket állíthatnának elő, a mostani kiadások töredékéért.

De most úgy néz ki, hogy összeszednek 3-4 jól menő sztárt, és csinálnak velük egy rakás ótvar fost, ami nem nevezhető filmnek, mert semmilyen művészi vagy szórakoztatási értéket nem hordoz. Kaptafa kaptafa hátán, ötlettelenség, sivárság, az eredetiség teljes hiánya. Ilyen a mai film felhozatal. Hetente 8-10 filmet mutatnak be, mondjuk legyen egy évben 300 film csak, de abból igen kevés üti meg a nézhetőségi mércét. Kommersz szeméthalmaz. Lehet, hogy csak én helyezem magasra a mércét, de nálam egy Indiana Jones volumenű film az, amiért akár hajlandó is vagyok pénzt kiadni. A 99× újrafeldolgozott Szupermen, Vasember, Transzformerek nem érdekelnek, akkor sem, ha világsztárok szerepelnek benne.

Igenis lehet jó művészfilmet csinálni, ami nem feltétlen kerül sok pénzbe, mert nem kell bele komputer animáció vagy pirotechnika. Régen is voltak ilyenek. Jó példa (megint csak Spielberggel tudok példálózni) a 71-ben készült Párbaj című alkotása. Ha valaki nem ismerné, feltétlenül nézze meg, és megláthatja, hogy mindössze két szereplővel + egy nagyjából üres, poros országúti helyszínnel olyan film is készíthető, amely a feszültséget az utolsó másodpercig fenntartja, és nincs benne üresjárat. Minimális költségvetésből, de jó forgatókönyvből készült művészfilm. És jó! És ez csak egy példa volt, de lehetne sorolni ezer hasonlót. És az ilyet ha két dollárért forgalmazzák, akkor is behozza az árát, sőt, még haszon is lesz rajta.

Csak hát könnyebb 0 anyagból dolgozni, inkább megfizetve 3-4 szupersztárt, akik elviszik (szerintük) a hátukon a "produkciót", majd sápítozni, hogy nem kell a népnek ennyi pénzért az igencsak felejthető film.

A cikkhez: valóban igen nehéz azzal versenyezni, hogy két kattintás és egy fél óra múlva már nézhetem a filmet ingyen. Emellett még az sem rúghat labdába, hogy valamit megrendelek az interneten (mert lehet, hogy éppen nincs raktáron és akkor várni kell), meg a helyünkbe hozza a futár, mert mindezért igencsak fizetünk. Ha ingyen lenne a film és ingyen hozná a futár, akkor sem tudna vele versenyre kelni, mert az is több napig tart, míg ideér vele, míg torrenten lejön egy fél- egy óra alatt.
  • hdo
    Ésszel biciklizzél!

Ha x termék 2 dollár lenne mondjuk 14 helyett, akkoris lenne csomó olyan ember aki mégiscsak ingyen töltené le, és hétszentség, hogy nem lesznek hétszer annyian akik úgy döntenek hogy azt a 2 dollárt már mégis fizetik érte, és akkor még csak nullára jönnének ki!

Amíg van ingyenes alternatíva addig _nincs_ megoldás!
  • G_ArchAngel #9
    szvsz teljesen korrekt lenne, ha nem lennenek ilyen sorozatok, mert deficites lenne az osszes es tonkremennenek a studiok...

gondolom van osszefugges a leallitott sorozatok es a TV-s nezettseg csokkenese kozott:
    1., Csatorna megrendeli a SG:Atlantis-t, eladja fizetos csatornanak, ahol nezik emberek, kozben kapjak a reklamokat is az agyba...
    2., Kesobb egyre tobben letoltik, nem fizetnek elo a Sky-ra, HBO-ra, akarmire, csokken a nezettseg, csokken a reklamozasi kedv
    3., A csatorna inkabb nem veszi meg a kovetkezo evadot, a gyartonak pedig nem all erdekeben folytatni, kifuttatjak..

Mindezt miert? Mert Pistike es Marcsika inkabb letolti, nem TV-n nezi, nem ervenyesulnek a reklamok, nem veszi meg iTunes-on, nem veszi meg a DVD-csomagot Amazon-rol.
    Igy aztan szep lassan elfelejthetjuk a sorozatokat - es aki regota sorozatfuggo, azoknak faj is, hogy a jobbakat befejezik es gyakran latszik, hogy osszecsapott a vege. Se a Fox-nak, se masnak nem eri meg sorozatot megrendelni 1-2 millio nezo miatt...
  • Bitlisz
    Ezzel egyetértek.
    Egy filmbe hiába ölnek bele dollármilliókat ha csak látványa van, és se története, se mondanivalója...nameg a színészi alakítások is rettenetesek.

Persze az is sokat elmond az igényességről, hogy itthon letöltések számát illetően mindig toppon van a Barátokközt, meg az épp aktuális mozi kamerás verzsönje...
  • Pares
    Az a nagy baj, hogy az illegálisan letölthető filmek/sorozatok többsége nekem még egy ingyen letöltést se ér meg, nemhogy még fizetést. Olyan ritkaság napjainkban az igazán jó film...
  • FoodLFG
    Egy olyan sorozatért mint pl a Firefly akár 800-at is epizódonként, de csak akkor, ha bármikor újranézhetem (+ angol, magyar felirat).

Egy Stargate Universe szintű sorozatért max 100-at, de ezeket is csak úgy, hogy mondjuk az első egy-két rész teljesen ingyenes (rakhatnak bele reklámot) és ha elkezdene unalmassá válni, akkor azonnal váltanék warezra. Ezt a sorozatot még warezban is majdnem abbahagytam, annyira gyenge volt az eleje. Most sem túl erős.

Emellett minimum jó minőségű 720p streamet akarok normális hanggal. Továbbá hajlandó vagyok max 2 hetet várni, hogy lemenjen az ára, ha sokallom azt.
    Minden más esetben -> warez.
  • bm823
    Ti mennyit adnátok 1-1 epizódért?

mondjuk havonta: 5 sorozat x 4 epizód x 1$ = 20$/hó
    jelenlegi árfolyamon 4400 Huf körül van. Szerintem ez nagyon sok.

• FoodLFG
    "gyártási költségének fényében a stúdiók és forgalmazók számára nem vállalható üzleti modell, hogy a megjelölt kétdolláros áron értékesítsék munkájukat."
    Akkor majd letöltöm ingyen, nekem mindegy.

Ezek szerint akkor nekik mégis megéri drágán eladni valakinek azzal együtt is, hogy mások meg letöltik. Akkor meg minek hisztériáznak a warez miatt ?
    Ők nem tesznek semmit, hogy alternatívát teremtsenek, sőt inkább csak baszogatják a népet. Akkor én minek törjem magam...

Azt várják, hogy majd keményebb törvényi szabályozással mindenki visszaáll az elavult terjesztési formákra miközben ugyanúgy le tudja tölteni az internetről ?
    Idióták.

Ha nem akarják kielégíteni a warezos közönség igényeit, akkor fogják be a pofájukat. Már nem ők formálják az emberek fogyasztási szokásait az internetnek köszönhetően. Vagy alkalmazkodnak, vagy mehetnek kapálni. game over :DD