127
Egy topik, ahol nem sablonos beszólások, hanem komoly elemzések zajlanak!
 • Regiujzenek
  #127
  Régi emlékek, futballtörténelem a világbajnokságokról:

  Foci vb-k története

 • IXEMGabeo
  #126
  ez kemény, elhunyt Macuda
 • bodajoci
  #125
  Nem akartam nyitni egy u17-es focivb topicot, azért ide linkelek:szóval odab..sz a gyerek rendesen. Lesz még belőle vki, ha most tényleg összejött neki minden akkor is.
 • Casillas
  #124
  Blogolj.
 • Cabell
  #123
  az ilyen hsz-eket úgy kitörölném, akkor már inkább nézem azt hogy én irogatom tele az egészet
 • Casillas
  #122
  először végig akartam olvasni, de 3-4 bekezdés után meguntam, annyi baromsággal volt tele. hagyjál már ezzel a szöveggel hogy nem tud veszíteni Mourinho, Zaragozától is kikaptunk a legutóbbi bajnokin, jobbak voltak, győztek, korrekt volt a játékvezetés, meg is dicsérte az ellenfelet, ennyi.
 • Cabell
  #121
  Egyébként még hozzátenném, hogy, ha valami miatt fejet kell hajtanom Mourinho előtt, akkor az az, hogy biztos vagyok benne, hogy ma a bírósporttárs azért nem szórta ki Carvalhot és az egész meccsen végig szabálytalankodó Diarrát, mert ő hozzá is elért az a cirkusz, amit a mester rendezett az elmúlt héten.
 • Cabell
  #120
  Nos, muszáj hozzászólni a dologhoz, mert, hogy miért ne.

  Az a helyzet, hogy a Barca bejutott a döntőbe, szerintem teljesen jogosan, mások szerint nem.
  Mert, hogy el lett csalva a meccs. Egyébként ezúton fejet kell hajtanom Mourinhonak, ahogyan azt már egyszer kétszer kifejtettem, zseniálisan tud olyan hangulatot teremteni a vesztes meccsek után, hogy szinte még az ellenfél szégyelli magát, és igazán elkell gondolkodnia, hogy milyen szánalmas fajzatok is ők..

  Bevallom, Manchester United szimpatizánsként ezért is örülök többek között, hogyha esetleg döntőbe kerülne a csapat, nem ellenük kell játszani. Mert szeretnék olyan ellenfél elleni meccset nézni, akik ellen legalább az egyikféleképpen jól lehet kijönni. Legalább, ha nyernek, akkor.

  Őszintén szólva nem tudom, hogyha esetleg a tavalyi Barca-Inter elődöntő visszavágó idején úgy hozza a sors, hogy Mourinho akkor a Barca edzője, és ő erőlteti a látványos szép támadófocit, és ő éli meg azt, amit akkor Guardiolának kellett, nem tudom, utána milyen savazást kapott volna az ellenedző.

  Akkor azon az Inter meccsen kezdődött el egyébként jogtalanul ez a pirosszériája a Barca ellen, szerintem körülbelül az volt az utolsó piroslap, amit igazán számon lehetne kérni.
  Azóta mik voltak? Ramos szándékosan szétrúgja Messit, Albiol addig tolja vissza utolsó emberként a nyakánál a csatársrácot, ameddig kénytelen lemenni, Di Maria úgy sárgul ki a kupadöntőben, hogy ő maga sem reklamál, most pedig Pepe rátart az ellenfél lábára úgy (egyébként kétségtelenül lábat nem találva) ahogyan azt nem lehet.

  És akkor mindenki jön a kimerevített képekkel, és őszintén ki van kelve magából, hogy „DE HÁT HOGY LEHET KIÁLLÍTANI, MIKOR NEM IS ÉRT HOZZÁ?!?!?!?!? CSALÁÁÁÁÁÁS!!!”.
  Őszintén szólva elgondolkodtató, hogy ők valóban úgy gondolják-e, hogy ez az a végleges pont, amikor ki lehet jelenteni, hogy a bíró egy megalkuvó paraszt? Első blikkre annyit lehetett látni, hogy Pepe felugrik nyújtott lábbal, és Alves erre összehengeredik a földön, azt pedig rögtön látni lehetett, hogy rátartott a lábára.

  Erről két dolog elsősorban az, amit el kell mondani: az, hogy Pepe nem először tesz arról tanúbizonyságot, hogy egy agresszív, sokszor nem gondolkodó, ezenkívül pedig alattomos és kifejezetten bunkó játékos. Persze megértem, ha a Real szurkerek szeretik, mert ilyen játékosok igenis kellenek egy keretbe, a MU-ból én mérhetetlenül hiányolok egy Keane felfogású idegbeteget.
  Az ilyen játékosok általában sosincsenek eleget lezavarva, a sors fintora, hogy amikor végre mégis megtörténik, akkor az megkérdőjelezhető.

  A másik az, hogy nekem az, hogy botrányos meccs, az egy Chelsea-Barcát jelent legalább. Ott volt egy sokkal jobban játszó Chelsea, aki – erről teljes mértékben kár vitát nyitni – teljesen megérdemelte volna a BL döntőt, és a bíró a meccs folyamán egyszerűen végül eleget tett azért, hogy a Barca juthasson mégis tovább. Akkor 4-5 olyan ítélet született, ami gyökeresen felforgatta a forgatókönyvet, és annak bármelyike szinte 100%, hogy más kimenetelt szül a végeredményt tekintve.

  Már bocsánat, de ez is botrány, és a Bernabeuban történtek is? Azért ne nevettessetek már.

  Mourinhoról az a személyes véleményem, hogy egy elképesztő ereje lehet a személyiségének, amivel világklasszis játékosokkal is képes elérni azt, hogy vakon higgyenek benne, és hogy egy Ronaldo is tudjon a 16-oson belül csúszni mászni. Néhanapján ez elég, és elfogadható is, mert a győzelem többet ér mindennél. 89. percben 1-0-s vezetésnél teljesen rendben van, és bármelyik csapattól el is várható az ilyen mentalitás.

  De nem gondolja senki, hogy mielőtt a Real szurkolók hozzák habzó szájjal a kimerevített fotókat, inkább azon kéne elgondolkozni, hogy a világ elvileg második legjobb csapata, két aranylabdással a keretben, olyan kezdővel ami meggyőződésem, hogy semmivel sem gyengébb a Barcáénál, olyan mentalitással focizik a saját stadionjában, hogy kihúzzuk 0-0-al, aztán a visszavágón majd mindent bele? Mindezt elvileg a világ legjobb edzőjével.

  Oké, a Barca fantasztikus kis csapat, és nyilván nem úgy van az, hogy most akkor csak úgy kitalálok ellenük egy nyerő taktikát, de az, hogy nem is kérdés, hogy hazai pályán a Real Madrid csak ki akarja húzni kapott gól nélkül…?

  (halkan jegyzem meg, hogy talán nem véletlen, hogy a játékosok korántsem háborogtak az UEFA és a bíró cselszövésein, mint Mou…)

  Van, aki azt mondja, hogy a Barca ellen nem lehet máshogy játszani, mint bunkerfocival. Menjetek a picsába! Ebben a Realban a világ legjobb játékosai vannak, egytől egyig zsenik, sokan már elég sokat letettek az asztalra más csapatoknál, és nem lehet semmit csinálni a Barcával, akik kétségtelenül zseniálisan tilitoliznak? Ezt komolyan elhiszi valaki?

  Mellesleg a válasz egyszerű, Hiddink tudna talán erről mesélni a már említett 2009-es Chelsea-Barcán. Ott egy talán még ennél is erősebb Barcának momentuma sem volt, és bizony csak igen érdemtelenül tudott a fináléba jutni. (az máskérdés, hogy az egész szezon alapján viszont nem volt érdemtelen…)

  Nem igaz, hogy a Barca ellen nem lehetne mit csinálni a bunkerfocin kívül, csak ehhez egyrészt zsenihez méltóan kéne taktikázni, másrészt pedig fel kéne adni azt a barominagy edzői büszkeséget, ami lassan most már meghülyíti Josét.
 • MitsuMishi
  #119
  http://www.nemzetisport.hu/nso_hirek/kolumbia-ketmeccses-eltiltast-es-penzbirsagot-kapott-a-bagolygyilkos-2066967?nocache
  Nagyon kis büntetéssel megúszta a szemét dög.Mindig elborzadok mikor olyat olvasok hogy valamelyik dél-amerikai országban megölik a futbalistát,de őt azért elkaphatná pár dühös "szurkoló".
 • bakkerman
  #118
  ez olyan mintha a kölnnek a szerencsétlen kecskéjét lerúgnák labdával...hülyebarom
 • Cabell
  #117
  Chelsea – Manchester United

  Nos, érdekes párosítás. Becsapós, mert a tabella alapján még úgy is tűnhet, hogy a MU az esélyese a találkozónak. A fogadóirodák azért reálisabban szemlélik a helyzetet, és Chelsea-re fizetnek kevesebbet.

  Igen sokszor láttuk, hogy egy sokat bénázó, de egyébként hatalmas játékerőt képviselő csapat- amilyen a Chelsea idén – egy nagy rangadón aztán összeszedi magát, és megdöbbentően jó teljesítményt nyújtva ledarálja az ellenfelet, hogy aztán az elkerekedett szájú szurkerek joggal kérdezzék, miért nem tudott ez a csapat eddig is így játszani?! Különösen akkor, hogyha az ellenfél egy – az esetek többségében – szarházi teljesítménnyel a tabella élén tanyázó csapat.

  Nos, fogalmam sincs, hogy mi a titka a MU- nak. L
  Valószínűleg a titka az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, és még egypáran, azaz, hogy a többieknek – úgy tűnik – még ezt a teljesítményt is sikerül valahogyan alulmúlni. Szar játékkal összehozott botlások, és többnyire szar játékkal összehozott győzelmek. Egy Rooney nevű csatárzseni, aki, bár jól játszik, nem tudja valahogyan szórni a gólokat, egy Berbatov nevű csatár, aki időnként szór 4-5 gólt, de amikor egy – viszont baromi fontos – gólt kéne lőni, sokszor nem lehet rá számítani. Egy súlytalan, fásultan, legtöbbször balfaszoskodóan játszó középpálya, amit egy végkimerülés szélén álló fickó visz a hátán.
  Kiszenvedett, hajszálon múló győzelmek sorozata, egy kezemen meg tudnám számolni, hány olyan MU meccset láthattunk, amikor a klasszikus felállás szerint, egyszerűen, de egyértelműen dominálva, 2-3 góllal győztek. (igen, persze, tudom, volt egykét 7-1, meg 5-0, meg akármennyi, de egy csapatnak nem erőn felüli, 7 gólos győzelmekre van szükség, hanem kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményre.
  Tulajdonképpen ki kell mondanom, hogy az Arsenal érdemelné meg jelenleg a bajnoki címet, persze, nem könnyen teszem ezt, hiszen annyira utálom őket – ha csak a szurkolók miatt is – hogy az egészen félelmetes:D

  A Chelsearől is ugyanezt kell mondanom, fogalmam sincs, hogy hogyan hozzák ezt össze. Hogyan képes ezzel a remek kerettel, amely még az idén elején ugyanúgy hatosával rugdosta a gólokat, mint tavaly, az ötödik hely körül balfékeskedni. Az egyetlen dolog, amire gondolni tudok, az Ancelotti személye, akinek már több olyan megnyilvánulása megütötte a fülemet, még Milanista korában, ami miatt meg kellett kérdőjeleznem a kellő profizmusát, de lényegében ezek is csak talányok.

  Hogyha előre meg kéne tippelnem, hogy milyen játékképet mutatnak majd a felek, akkor a leglogikusabb számomra az lenne, hogy a Chelsea megpróbál még egy utolsót lendíteni a szezonján, és nyújt egy – legalább megközelítőlegesen is – tudásához méltó produkciót.
  A felől sincs kétségem, hogy a CFC ellen a MU is megpróbálja majd tudása legjobbját nyújtani, csak az a gond, hogy jelenleg az ő tudásuk legjava is igen kevés. Legutoljára tavaly volt olyan játékereje a MU-nak, amivel még egy BL döntő is összejöhetett volna, nem is a tudásukon múlt a dolog… Ez viszont Chelsea győzelmet sejtet.

  Ráadásul a következő meccsek a MU szempontjából az egész szezont meghatározóak tudnak lenni, ugyanis könnyedén el lehet bukni – ahogyan tavaly az nagyszerűen sikerült is – az egész szezont.
  A CFC gyakorlatilag nyomás nélkül játszhat (15 pont hátrányt igen luxus lenne behozni…), ami nyilván nem tesz rosszat nekik.


  Összességében tehát, tippem 2:0. Hogyha a Chelsea nyújtana egy tavalyihoz hasonló teljesítményt, akkor helyreállna némileg a világ rendje, ha a MU tudna esetleg jó(!) játékot produkálni, az esetleg gondolkodóba ejthetne pár embert.
 • Cabell
  #116
  Nem tudom milyen topikba írhattam volna, be, csak ki akartam fejezni az örömöm.

  http://sportgeza.hu/futball/2011/02/28/tulelte_a_felrugott_kabalabagoly/

  túlélte a bagoly koma, talán látták páran, hogy az az ostoba büdös gyökér kirúgta a pályáról azt a szerencsétlen állatot...
 • bakkerman
  #115
  örülj hogy nyertél 40kt,azon kívül ez mind-mind csak konteó,belemagyarázás
 • Cabell
  #114
  Teóriák igen.

  Persze egy szinten túl nem érdemes filózni az egészen, mivel nyilván olyan dolgok történnek a hátunk mögött, amiről nem is sejtenénk.

  Mivel Sepp Blatter elvileg Al Capone után a világ legkorruptabb embere, vélhetően semminek nincs akadálya.

  Ne mondja nekem senki, hogy a 2009-es Chelsea-Barca meccsbe nem volt egy kis belepiszkálás, vagy épp a Chelsea két éves igazolási tilalma véletlenül lett feloldva. Ha sokat gondolkozunk az egészen, akkor szar az egész, úgy, ahogy van.
 • IXEMGabeo
  #113
  ezek csak teóriák. Arsenal meccsen pedig Valdes rendesen benne volt a dolgokban nem az ő napja volt ennyit számít...
 • Cabell
  #112
  Na ismét!

  Csak egy rövid gondolat.

  A fociban sok minden nem racionálisan működik, és erről érdemes lenne nyitni esetleg egy foci-ezotéria topicot.

  Bár nem a mai Arsenal-Barca volt ennek a mintapéldája, de akkor is, valahogyan, létezik egy ilyen erő a fociban, amit nehéz megmagyarázni.

  Ami az, hogy valamiért, valamilyen késztetésből rápakoltam 10 rongyot az Arsenalra, (4es szorzó volt még akkor) mert az az érzésem volt, hogy nem fogja tudni megint kiverni a Barca őket.

  Nem azért, mert az Arsenal annyit fejlődött volna, vagy a Barca gyengült, nem. Szimplán azért, mert a Barca tavaly kiverte az Arsenalt, és idén valamiért nem gondoltam, hogy ez megtörténik.

  Mondom, talán nem ez a legjobb példa, annak ellenére, hogy eddig úgy áll a dolog, hogy igazam lesz, mert a Barca jóval gyengébben játszott, mint tavaly, az Arsenal pedig nagyjából ugyanúgy.

  De sok esetet fel lehetne hozni, pl. a legutóbbi ami eszembe jut, az a Liverpool-Chelsea párharc 2008-ban, amikor a két fél már sokadszorra találkozott.

  A liverpool ott is irányította a meccset, a vezetést is megszerezte, majd az utolsó másodpercben (körülbelül tényleg, 4 perc hosszabbításból 3 perc 58 másodperc telt el körülbelül) Riise egy aránylag gyenge beadást egy - abban a helyzetben elég érthetetlen - csukafejes mozdulattal, védhetetlenül a saját kapujába fejelt.

  Nagy szenzáció lett volna, ha egymás után két döntő ugyanazokkal a felekkel zajlik le 2009-ben, ahol a Barca nem kicsi bírói és fortunai hátszéllel megverte a Chelsea-t.

  A MU, ami akkor élete formáját élte, ugyanazon évben a BL döntőben egész furcsa, játszani nem akaró stílusban futkározott a pályán, és a Barca könnyedén nyert, ráadásul látszólag ahogy haladt előre az idő, egyre inkább nem akartak focizni. Szerintem ez utóbbira azóta sem nagyon talált magyarázatot senki, azon kívül, hogy akkor a Barca kétségtelenül megállíthatatlannak tűnt. (a Chelsea valahogyan mégis elég rendesen leszedte őket a pályáról az elődöntőben.)

  Vagy éppen tavaly, a Bayern ellen, akiket ha kivert volna a United, azóta sem nagyon láttam volna, hogy miként úszták volna meg a BL döntőbe jutást.

  Tyű, atyaég, elég gyermeteg módon fogalmazok itt, csak olyan elgondolkodtató, hogy sokszor a legegyszerűbb, leggyermetegebb felfogás szerint lehet kaszálni sportfogadásokon:)
 • Cabell
  #111
  Hálistennek
 • IXEMGabeo
  #110
  azóta nem jött be a tipped:) Viva Espana!!!
 • Keroz1n
  #109
  Fel.
 • Cabell
  #108
  Üdvözlet!

  Rég jártam erre, a VB láz mellett nehéz nyugodt perceket találni egy értékelésre, de most, éber reggelen, újra megpróbálkozunk vele.

  Holland-Spanyol döntő tehát.

  Az erőviszonyokról…

  Hollandia egyértelműen az elmúlt 10-20 év egyik legjobbja, Spanyolország viszont az elmúlt 2-3 év egyértelműen legjobb csapata.

  A spanyolok gyakorlatilag hibátlanul, könnyedén, az ellenfelek többségét kiszórva játszanak az utóbbi időben, és a VB-n, ha volt is egykét nyögvenyelős meccsük, számomra nem kérdés, hogy rettenetesen erős csapat, akik fantasztikus focira képesek.

  A hollandok brillíroztak két éve is, sőt, az előtt is, óriási focit játszottak, agresszívan, lelkesen mentek előre folyamatosan, és valami nagy pechel,(portugálok) vagy nagy meglepetéssel (oroszok) kizúgtak az aktuális tornáról.

  Itt véleményem szerint más a helyzet.A hollandok visszakapcsoltak pár sebességfokozatot, nem erőltetik magukat halálra, vánszorognak előre, és valahogy mindig találnak egy gólt. A múlté már az a fenenagy lelkesedés, az a fenenagy foci. Ami pedig a legnagyobb mértékben eltér az eddigi válogatottaktól, hogy még mákjuk is van. Nem is tudom, hogy láttam-e valaha ennyire gyengén játszani az Oranjét, de ennyire eredményesen.

  Esélyekről…

  Azt gondolom, hogy a fogadóirodáknak a hollandokra jóval-jóval kisebb szorzót kéne adni, mivel toronymagas esélyesei a találkozónak. A legnagyobb erősségük elsősorban most az a plusz mázli, amivel a többi csapat nem rendelkezik. Ha leszedik őket a pályáról, akkor mázlijuk van, ez pedig a mai fociban már elengedhetetlen. (lásd, Brazilok elleni meccs..)

  A Spanyolok összességében sokkalta megérdemeltebben jutottak a döntőbe, mint a hollandok, ez már elvesz nem is kicsit az esélyeikből. (foci igazságtalanság alapszabály)

  Ráadásul sokkal-sokkal szebb, és szimpatikusabb focit játszanak, ami szintén az ő esélyeiket rontja. (macskaköröm)

  A találkozó várható képéről…

  Lehetséges, hogy valamelyik csapat teljesen borítja majd a képet, és valami egészen váratlan történik, (szédületes holland kezdés, gyors holland gól, lagymatag spanyol játék, etc…) de alapvetően kiszámítható a döntő menete.

  A Spanyolok vélhetően megnyomják majd az elejét, próbálják nyomás alá keríteni a hollandokat, és jó eséllyel gólt is szereznek majd egy korai periódusban. Ha nem így történik, akkor a nyomás jó eséllyel megmarad majd a meccs további részére is, és nem hiszem, hogy a hollandok képesek lesznek többet birtokolni a labdát.

  A hollandoknak két módja van, hogy megnyerjék a meccset, és szinte 100%ig biztos vagyok, hogy az egyik bekövetkezik-majd.

  Az egyik, hogy a nagy nyomásból váratlanul kontrázva lőnek egyet, és onnantól kezdve játszatják a kedvenc kontrázgatós játékukat.

  A másik, ami szintén valószínű, hogy a brazil meccshez hasonlóan, egy kapott gól után valamelyik spanyol öngólt lő, aztán esetleg a kapus seggbebikázza Kuytot, akiről aztán a hálóba gurul a labda.

  És az a vicc, hogy ez nem vicc.

  Tippem tehát.

  Mindenképpen holland győzelmet várok, 1:0, 2:0, vagy esetleg 2:1.
 • Tyler1
  #107
  érdekes nba meg nhl is csapatsport ahol pörög az óra, és mégis megoldották.
 • trabiubi
  #106
  Jó, de mennyi idő menne már el akkor ezzel? Hogy lenne akkor hosszabítás? Nem egyértelmű ez a megoldás az olyan csapatsportoknál, ahol meccs közben folyamatosan pörög az óra!
 • Voyager5
  #105
  divatszurkolok tablazata kb :)
 • Tyler1
  #104
  Villa góljáról, nem ő tehet hanem a partjelző. Messi elég keveset mutatott eddig a tényleges tudásából, ez a 32% egy elfogultság az irányába, mert semmivel sem mutatott többet mint Tevez vagy Higuain.
  furcsa h mexikónál nincs ott Dos Santos, pedig ő aztán tényleg nagyot küzdött minden meccsén. vagy a ghánai Gyan is szinten felül játszott.

  ez egy hülye statisztika, mert sem Rooney, sem Messi, és Robinho sem mutattak olyan játékot amivel kiemelkednének a mezőnyből.
 • Megtörhetetlen
  #103
  Olyan mindegy erről beszélni azok után hogy a FIFA főbírója kijelentette, hogy meg van elégedve a játékvezetők munkájával a vb-n....
  Mondhatunk itt alternatívákat változni semmi sem fog ettől.
  Az meg hogy Villa.... A tegnapi lesgól után... Hát nem tudom én nem adnám neki a legjobb játékosnak járót sokkal inkább Messinek, és ezzel nem csak én értek egyet. Van egy statisztika kb 1000 ember véleménye:

  Meg egyébként is Messi szerintem sokkal inkább "játszik" és látszik rajta hogy élvezi.
 • krapekap
  #102
  Így van. Vagy lehetne olyan mint amit a teniszben vezettek be. Teszemazt félidőnként egyszer egy csapat kérheti, hogy nézzék visza az esetet. És akkor nem lenne az, hogy mindent vissza kell nézni, csak a nagyon fontos esetekre lehetne használni/használnák. Vagy lehetne vmi olyat is bevezetni, ami érzékeli, hogy a gólvonalon átment-e a labda. Mert azért ez nem az első ilyen, a felsőlécről bepattanósat általában benézik. Amúgymeg a németek megérdemelten jutottak tovább, de ettől függetlenül amilyen bírói tévedések eddig ezen a vébén történtek, az tényleg nem fér bele (pl luis fabiano duplakezes gólja stb..)
  Na mind1 próbáljuk élvezni ami maradt. Szerintem David Villát (főleg a tegnapiak után) tuti a torna legjobb játékosának választják. Valaki osztja ezt?
 • riddin
  #101
  Teljesen igazad van, a játékot meg sem kéne állítani, ott van az 5. játékvezető akinek teljesen lenne arra ideje, hogy mondjuk nézze a közvetítést, vagy a kamerákat, és megállapítsa, hogy mi is történt!
 • Monoton
  #100
  He? A videóbíró nem azt jelenti, hogy lecserélik az embert a gépre, hanem ha nem tiszta egy helyzet akkor meg lehessen nézni.
 • Megtörhetetlen
  #99
  Videó bíró nem a pénz miatt nem lesz... Szerinted mennyit kapnak a bírók? ÉS attól még most is ugyanúgy kamerázzák, nem kéne ilyen sarkosan felfogni.. Sokkal egyszerűbb lenne, ha mondjuk a Bíró ha nem tud dönteni vagy a kameramanek teljesen mást láttak akkor megnézhessék és utána dönthessenek újra, anélkül hogy a FIFA jól megbüntetnék őket, csak azért mert ennek úgy kell lennie :S:S

 • Cabell
  #98
  Angol-Német utólag

  Alapvetően az eredményt körülbelül így kellene felírni: Szarháziak - Németország 1-4.

  Ez nem kérdés. Az angolok szarházian játszottak végig, nem csak most, hanem az egész VB-n. Sajnos a számlámon már nem volt sok pénz, így nem tudtam annyival megtenni a németeket, de ha lett volna még több, azt is rájuk teszem.
  gy
  Az, hogy a jobb csapat ment tovább, és összességében megérdemelten, az nem kérdés.

  DE. Ettől teljesen függetlenül

  Nem, mintha bárki is magyarázni akarná a bizonyítványát. Nem mintha bárki is vitatná, hogy a németek szétfocizták a szarháziakat. Nem mintha bárki is vitatná, hogy az angolok szarháziak.

  Aki azt szeretné megmagyarázni, hogy az lélektani szempontból mindegy egy csapatnak, hogy a szünet előtt 2-1el vonul az öltözőbe, frusztráltan, vagy éppen úgy, hogy éppen bravúrral állt föl 2-0-ás hátrány után...

  Az vagy nem focizott még soha, sőt, még egy hátsó udvari kidobós partin sem vett részt, vagy végzetesen elfogult.

  Nyilván valóan a futballt az is teszi olyan naggyá, mint amilyen, hogy az ilyen hibák még több érzelmet, kötődést vagy ellenszenvet váltanak ki a nézőkből, és ezek után méginkább övezi talán a focit az a miliő, ami más sportokat talán nem.

  De ma két olyan esetet is láthattunk, amikor az alapvetően jobbik csapatot nem szabályos eszközökkel, önhibájukon kívül hozták hátrányos helyzetbe.

  Lehet jönni a sablonos beszólásokkal, hogy a fociban nincsen "ha".
  Ez igaz.
  De egy teljesen egyértelmű gól nem megadása, vagy egy teljesen egyértelműen szabálytalan gól megadása talán nem kellene, hogy erre a lapra tartozzon.

  Megye 2-ben rendben, beleférnek az ilyenek. Még Klose 100 méteres lesgólja a BL nyolcaddöntőben is talán belefér (egyébként nem.)

  De a világbajnokságon egy ilyen talán már picit sok...És azt gondolom, hogy itt van az, hogy teljesen mindegy, hogy ki játszott jobban, rosszabbul. Az ilyen nem fér bele.

  Persze nyilván ezek után sem lesz videóbíró, mert azt a pár milliárdot sajnálnák már erre, pedig...ez a VB tanVB eddig.
 • Cabell
  #97
  Nos, szerintem kevesen álmodtunk ilyen komoly 8addöntőkről, hogy már ilyen komoly csillaghullásnak lehetünk a tanúi.

  Angol-Német.

  Az erőviszonyokról röviden

  Hát, nem tudom. Az angolokat leginkább egy szóval jellemezném idáig: szarháziak. Kezdve attól az őrjítő, égetni való, bődületesen retek játéktól, amit az algírok és az amcsik ellen játszottak, addig, hogy egy viszonylag jobb meccs után a szögletzászlónál kell vacakolni a labdával a szlovénok ellen. És a legfélelmetesebb az, hogy a szlovénok elleni teljesítménnyel Capello mester még elégedett is volt. Valószínűleg ő is belátta, hogy ezekkel az egyéni munkásokkal – még véletlenül sem csapatot mondok – szemben alacsonyabbra kell tenni a mércét.

  A németeket is láttam sokkal-sokkal jobban játszani már, iszonyatos átütő erővel, a vészhelyzetekben alattomosan, durván, végtelenül ellenszenvesen, de mindig győzve. Ez a mostani talán kevésbé ilyen. Nincs meg bennük az a plusz, amitől még mindig ők az a 11 ember, aki a 22ből mindig győztesen vonul le a pályáról, de még mindig egy csapat benyomását keltik. Az a pillanat, ahogyan a kihagyott büntető után Schweinsteiger egy másodperc alatt ott termett, hogy vigasztalja Podolskit, sokat elmond.
  (persze erre lehet mondani, hogy nem olyan nagy dolog ez, de az angol válogatottban esetleg Milnerről vagy Defoeról tudom ezt elképzelni, akiknek még nincs bérelt helyük a csapatban..)

  Miss Mázliról…

  A németek alapvetően szerencsés nenmzet, mégha az utóbbi néhány évben ez olyannyira talán nem is jött ki. Örök futballközhelynek tűnik azonban, hogy „ellenszenves csapatnak van szerencséje”, amiben talán a mostani válogatott picit alulmarad az eddigiektől. Ebben óriási szerepe van persze a hiányzól Ballacknak is, akit az eddig még szerény és jóval szebb játékot mutató Özil helyettesít a csatárok mögé tolva.

  Az angolok, akiknek alapvetően szurkolok a VB-n, és egyébként is, talán sosem voltak még ennyire visszatetszőek mindenféle szempontból. Ahogyan egy olasz lap írta az olaszokról – csak az arrogancia, semmi más. Körülbelül tényleg ez igaz rájuk, 11 teljesen eltévelyedett, felvuvalkodott beképzelt hólyag, akiben nulla az alázat, és akik eddig nem voltak képesek megdögleni a pályán. (najó, a szlovénok ellen a végén a hassal a labdába vetődés talán megenyhítette a szívem ilyen téren..:))

  Tehát a kapufák számában talán kiegyenlített lesz a meccs, ez nem gondolom, hogy jelentősen befolyásolni fogja a meccset.

  Játékosgondokról…

  Sokat gyengít a németeken véleményem szerint az, hogy a nagyon is német mentalitást képviselő Ballack helyett a szerintem tipikusan Arsenalba való Özil játszik. Egy bivalyerős, agresszív tank helyett, aki mindig a legjobbkor tudott sunyi, alattomos lenni, egy szépen játszó, elegáns, finom kis szépségfocit játszó valaki a csapatban. (mondom ezt attól függetlenül ugye, hogy az ő bombájával nyertek múltkor a németek..)

  A támadósoruk határeset szerintem, Podolski szerintem még az, akitől a legtöbbet lehet várni, Cacau luxusjátékosnak tűnik, Klose pedig sok mindent nem mutatott szerintem egy óriási kapushiba-fejesgólt leszámítva.

  Az angoloknál már a kisebb csapatok ellen is kijött az, hogy Heskey-től akkor, mikor bajban a csapat, nem lehet majd semmi váratlanra számítani. Egy lelassult, öregedő játékos, aki 3-0nál talán majd rúg maga is egy gólt, vagy még az elején, mikor még nem kell nagyon rohanni, csinál valami okosat, de ha a 80. percben vesztésre áll a csapat, akkor ő inkább a biztonságosat választja, csak, hogy ne rontsa el.

  Gerrard-Lampard. A selejtezőkben viszonylag könnyebb ellenfelek ellen még belefért, hogy abszolút nem tudnak együtt játszani, hogy lehetetlen gyakorlatilag helyet szorítani mindkettejüknek a középpályán. Szenvedős volt az egész, de így is hozták 4-5 gólosra a meccseiket. Mostmár ennek itt vége. A németek ezt kíméletlenül ki fogják használni, és mindenkinek az lesz az érzése, hogy az angoloknak nincs középpályája.

  A védelemben is lehetnek bizonytalanságok, mert ugye olyan nagyon-nagyon komolyan nem tették őket próbára – a szlovénok ellen azért a végén így is vért izzadtak.


  Összességében tehát…
  Egyértelműen német továbbjutást várok, egyrészt, mert a német egy alapvetően szerencsés nemzet, másrészt, mert csapatként jóval inkább képesek együttműködni. Valódi az összetartás, valódi a csapatszellem, valódi a csapat. Ez pedig olyan dolog, amit egy jó munkás csapat egy olasz szövetségi kapitánnyal a háta mögött nem tud egy jó taktikával kizsigerelni.

  Vagy tart még néhány sörözős estet Capello mester a delikvensekkel, vagy alighanem el lehet búcsúzni a világbajnokságtól.
 • Tyler1
  #96
  "a játékosokon folyamatosan az érződik, hogy rühellik egymást, és a munka kedvéért azért megvannak együtt a pályán"

  semmi ilyen nem érződött sztem. a vb csoportkörben 3 meccse van mindenkinek h kiharcolja a továbbjutást. az első meccsükön rendkivül jól és összeszedetten játszottak, ezt Gerrard gyors gólja bizonyította is. aztán kaptak egy csúnya potyát, onnantól pedig hiába volt hajtás nem sikerült(mint pl. a spanyoloknak). ez benne van.
  viszont a porbléma itt kezdődött ugyanis a sajtó kikezdte egyből a csapatot, és megvolt a teher mind Capello mind a játékosok vállán.
  nyerni kell a továbbjutáshoz. a köv. meccs már kapkodva és idegesen telt, és ahogy múltak a gólnélküli percek úgy zuhant a játékosok morálja is. a 2. döntetlen a kiesés szélére hajtotta őket, ami tovább rontotta a csapaton belüli összhangot.

  sztem a legnagyobb probléma Capello téves taktikái voltak, amivel egy vb-n nem lehet helyt állni. innentől kezdve egy húzásuk van, arra hogy mutassanak vmit a németek ellen.
 • Monoton
  #95
  Egy topik, ahol nem sablonos beszólások, hanem komoly elemzések zajlanak!

  Ez vonatkozik a datanetes és telenoros reklámozokra is. Továbbiakban bármi flém, off és passzív reklámra egy kicsit is utaló komment büntetőpontot von maga után.
 • Cabell
  #94
  Igen. Pedig még azt sem lehet mondani, hogy nem ölelgették egymást az angolok sokat, de ami a németeknél és az argentínoknál igazinak hatott, az itt nem.

  A selejtezőknél is csak azt láttam, hogy minden játékos próbálja egyénileg megmutatni, hogy ő neki bizony itt helye van, és nem azt, hogy a csapatát próbálja sikerre vinni.


 • Megtörhetetlen
  #93
  Sajnos közel sem az Angolok az egyetlenek ahol ezt a mentalitást látni, én már több csapatnál is tapasztaltam ezt a helyzetet, de ez igazán akkor látszik ha örül a csapat tehát egy gól után hogy hogy viselkednek abból minden azonnal kiderül. És az Angoloknál ez valóban látszott...
 • Cabell
  #92
  Ti néztétek az angolok meccsét?

  Számomra egy kifejezés: siralmas.

  Maga az egész brigád, úgy, ahogy van, kiábrándító. Az egy dolog, hogy rendszertelenül játszanak, és az, hogy pl. Lampard és Gerrard nem értik egymást középen. Nekem a legnagyobb problémám az, hogy a játékosokon folyamatosan az érződik, hogy rühellik egymást, és a munka kedvéért azért megvannak együtt a pályán. Semmi „csapat” feelingje nincs az egésznek.

  Figyeltem az Argentínoknál, akik azért szintén nem brillíroztak valamit nagyot, hogy ahogyan lejött Verón, és Maradona átölelte, annak meg volt az a családias összetartás érzete, mintha a keresztapához bement volna a klubba valamelyik maffiozótárs. A németeknél ma ugyanezt éreztem, hogy nem csak munkatársként tekintenek egymásra. Minden játékos barátságosan összeölelkezett Löwwel. (aki amúgy továbbra is egy rendkívül antipatikus, ratyi divattervezőre emlékeztet) Ennek a hiányában pedig azt gondolom, hogy egy világbajnokságon nehéz eredményt elérni. Nulla összetartás, nulla rendszer.

  A másik dolog, ami aggaszt, az az, hogy Capello ilyen edző? Döntetlen állásnál, úgy küldi ki a csapatát, hogy „nembaj fiúk, csak basszátok szépen el a kaputól a labdákat, jó messzire, hátha lesz valami!”? Mert, hogy a pályán végig ezt láttuk. 3 másodpercre nem tudták megtartani a labdát folyamatosan, nem voltak képesek nyomás alá helyezni az ellenfelet.

  Még azt sem mondanám, hogy az amcsik ölték volna meg a játékukat, mert ők a saját játékukat ölték meg azzal, hogy meg sem próbáltak valamit kiügyeskedni.

  Persze erre jönnek a szokásos válaszok, hogy „majd összeszedik magukat!”. Ez valószínű. Szerintem így is simán továbbjutnak a csoportból, de nekem rossz nézni ezt a mentalitást, és ezt a csapatnélküliséget, ezektől az angoloktól, akiket én imádok és szeretek.
 • king82
  #91
  Szóval elkezdődött!

  Első meccs lement 1-1 lett ezen lehet rágódni de majd később. Most pedig kezdődik máris a második!
 • warnjames
  #90
  már látom előre milyen viták meg "összecsapások" lesznek itt is a vb alatt! :D ..dehogyaz úgyvolt, meg így úgy amúgy, és ezért meg ezért..." :D jót fogok röhögni :D
 • Cabell
  #89
  Fú látom lecsúsztunk:)

  Bizony, most pici pihi van, mivel nagyon nincsenek meccsek újabban, de nemsokára VB, akkor majd lehet blogolni.

  Nyilván nem minden meccsen, de azért sokra igyekszem majd okoskodni, még ha ezt a legtöbben valszeg nem fogják őket olvasni:)
 • Keroz1n
  #88
  Valahogy úgy..:)