64
  • Oláh Herkules
    "hanem saját, hasonló technológiát fejlesztett."

igen, hogy ne kelljen érte fizetni... viszont annyira hasonló, hogy bizony az amd szabadalmait használja. Tudod ez olyan mintha lemásolnál egy motort, de pirosra festenéd, és azt mondod más. Intel is így tett, viszont az alapelvek ugyanazok, azt nem tudja megkerülni.
  • philcsy
    "Az ARM az komplex feladatokra gyenge."
    Ez igaz önmagában egy ARM magra. De ez RISC. Ami az előnye az egyben a hátránya is. (Ha elkezded komlex feladatokra felkészíteni kapsz valamit ami olyn mint az x86.)
    A komplex feladatokat viszont külön áramkörökkel megoldhatod. Ezek igény szrint ki-be kapcsolhatók. Ez nem elegáns megoldás, de működik és energiahatékony.
    A jövő az ilyen heterogén felépítésű gépeké. Csak a programozók bírják a kiképzést.

"Az IA64 volt egy elég jó architektúra, de az teljes érdektelenségbe fulladt" Ha elég jó lett volna nem fulladt volna teljes érdektelenségbe. Az intelnek pont az lett volna az érdeke hogy a saját szabadalmát erőltesse de mégsem tette. Ez azért minősíti az IA64-et.
  • Solten
    Fogyasztasrol:

(legitreviews)
  • krajcsovszkig
    Olcsó és most foglalat-politikában is jobb az intelnél, de teljesítményben, tuningolhatóságban, és talán minőségben sem, és már nagyon régóta.
  • Solten
    A teljesitmenyere ertettem, mert az ARM jelenleg arra alkalmas hogy mobiltelefonokban/PDA-kban helyet kapjon.
  • Ahoy
    Jah és az ajándék plusz 2 magos eseteket ne is említsem már... Ahogy most a 4 magos thubanból 6 magost lehet csinálni.
  • Ahoy
    Ráadásul:

AMD Athlon II X4 630 AM3 2,8GHz BOX - 22K

Olcsó 4magos, ami kevés cache-l is nagyon jó eredményekre képes. Ki lehet belőle hozni olcsón egy 4magos gépet, ami ugyan úgy jó melóra is, mert pl rendereléshez nemkell nagyon nagy cache.
  • Ahoy
    "Az AMD procijai mostanában nagyon nem jók"

Ezt honnan szűrted le?
    Az új Deneb magos procik
    -Olcsó,
    -Felhasználóbarát foglalat politika
    -Nem igaz hogy nagyon megegszik. Én 955 C3-am terhelve 48-50 fok leszabályozott ventivel. Energiatakarékosan meg 35 fok körül.
    -Annyival nem fogyaszt többet, mint egy i7...hogy megérje sokkal többet fizetni rá, meg a lapra
    -Játékra bőven elég, az 5970-et is bőven kihajtja
    -Kispénzűeknek melóra tökéletes. Én arra használom és minden feladatot eltudok végezni vele. i7-re nemvolt pénzem egyszerűen. 35 ezernél többet pedig fájó szívvel sem fogok kiadni egy szaros chip-ért. Alaplap is 20K volt, és most simán tehetek bele 6 magos procit, vagy majd Bulldozert.

Tényleg fosadék szar "nagyonnemjó" procik :D
  • philcsy
    "ARM meg gyerekcipoben van" Dehogy van. Majd 30 éve kezdték a fejlesztését, és a nagyobb családfája van mint egy angol főnemesi háznak.
  • krajcsovszkig
    Az ARM az komplex feladatokra gyenge. Az IA64 volt egy elég jó architektúra, de az teljes érdektelenségbe fulladt, meg elég jó a PowePC is, de azt meg elég ráérősen fejlesztgetik.
    Az ARM amúgy tényleg nagyon jó, de smartbook fölött kevés, sőt, még azon is csinálsz olyan dolgokat amin szenved.
  • philcsy
    Otthon igen. De ha folyamatosan megy és a légkondícionálást is hozzászámolod akkor pár hónap alatt behozhatja az árát egy intel proci. Ha pedig netán magonként licenszelt progit használsz, akkor még gyorsabban.
  • Solten
    ARM meg gyerekcipoben van, es kozben az Intel is allitolag lassan kijon olyan X86-ossal (Moorestown) ami hasonloan fogyaszt, teljesitmenyben meg agyonvagja. Majd kiderul.
  • philcsy
    "Egyébként meg az x86 vonalat kéne kukázni és csinálni végre valamit ami nem 30 éves technológián alapszik és még szoftveres támogatottsága is normálisan van." ARM x...?
  • Solten
    Liszenszeltek a liszenszelt technologia meg nem lopas.

A vita a ket ceg kozt ott kezdett eldurvulni mikor is a Globalfoundries- al szeretett volna gyartatni az AMD X86 CPU-kat. Az Intel erre kitalalta hogy ehhez nincs joga az AMD-nek.

X86-64 mar az AMD szabadalma, toluk liszenszeli az Intel... :) Ez a keresztliszenszeles 2001 ota fennall. A kiegyezesben (#4) ezt megtoldottak 5 evvel.
  • sathinel
    Ha jól tom mindkét cég az IBM-el működik ma is együtt, és töllük eredeztethetőek, az IBM húzta fel mindkettőt. Elég elolvasni a wiki oldalaikat, és a processzoraikat eleinte kinek gyártották.
  • sathinel
    ja inkább megeggyeztek mint elveszítsék a pert, és presztizsveszteség(igaz aki figyelt az utálja őket) nélkül működjön tovább.

IBM gyártotta a deportált zsidókat kategorizáló számítógépet ha lehet így nevezni, és a jukkártyákat pedig a leányvállalata.
    http://www.youtube.com/watch?v=aklTcGtXDtA

A pénz a mai gazdaság mozgatórugója is:D
  • krajcsovszkig
    x86, meg az addig elkészültek közül (MMX, SSE, mittomén) sokminden
    Azért idézőjel, mert elvileg szerződéssel kapták az x86-ot, csak aztán azt ők megszegték és ennek ellenére tovább használták.
    A HT-t és az integrált memvezérlőt meg tudtommal nem az AMD találta ki és az intel nem az AMD-ről másolta le, hanem saját, hasonló technológiát fejlesztett.
  • sathinel
    Valsz arra gondol hogy mindkét cég megosztja egymással a már meglévő dolgokat. Ezért lehet pl amd-intel procikban egy idő után viszontlátni a másikban kipróbált technológiát. Csak hát Intel marketing, és lefizetések ilyesmiket eredményeznek.

Lehet hogy a legerősebb proci az intelé, de ár teljesítményben középkategóriában átlag az AMD a nyerő. Arról nem is beszélve hogy sokszor ugyanazon alaplapba 4 generáció is belemegy, míg intelnél kismillió foglalat jött ki. A legtöbb vásárló meg nem pénzes ha a nagy átlagot nézzük, és itt jól teljesít szerintem.

Az AMD szépen fejleszt, és szisztematikusan. A videókártyáknál látszik pl amit az ATI-vonalon végzett. A 48xx, 59xx vonal akárhogy is nézzük nagyon penge lett. Ha így folytatja szerintem jobb lessz mint az intel. Xbox-ok is ati-val mennek. + elég jó tuningolhatók is és rájött a cég hogy ebből is hasznot húzhat szerencsére. Volt egy időszak mikor nem lehetett könnyen húzni a grafitceruzás tuning után már aki emlékszik még rá:D
  • Solten
    Mifele "lopott" technologiara gondolsz? Ennyi erovel az AMD HyperTransportjat es a CPU-ba integralt memoriavezerlot is "lopta" az Intel, es elkezdte hasznalni a Nehalemeknel :))
  • krajcsovszkig
    Ja, miután az AMD az inteltől "lopott" technológiával kerekedett föléjük az Athlon generációk idején... :P

Az AMD procijai mostanában nagyon nem jók, de tény hogy elég olcsó és már a minősége is korrekt. Jó lenne, ha végre valamit alkotnának, mert akkor olcsóbban lehetne jobb procit szerezni, de addig marad nekem az intel.

Egyébként meg az x86 vonalat kéne kukázni és csinálni végre valamit ami nem 30 éves technológián alapszik és még szoftveres támogatottsága is normálisan van.
  • Solten
    Az AMD-t megprobalta kicsinalni, nem jott ossze: link. Most az Nvidiaval probalkozik. Amugy folyamatban van ellenuk jelenleg is 2-3 (?) trosztellenes per.
  • jaspercry
    Amd többet zabál,de kiszámoltam ,csak a prockót 2 évig használom akkor éri be intel árait! én 28.000-ért vettem phenom2 945-öm 95w-ost ....
    ocso amire kell arra bőven jó! persze lehetne ezen vitázni..egy jó darabig ez lesz! ha kell akkor majd jobban megzingelem,de szerintem nem számít!
  • Mike
    az Intelnek sem érdeke kicsinálni a konkurenciáját, ugyanis ha egyedül marad az amcsi versenyhivatal azonnal nekiugrik, és darabokra szedik

az AMD véleményem szerint amire ma egy PC kell, bőven elég, és még olcsó is
  • Ahoy
    Örülök az AMD-nek, hogy felhozták magukat, mert kezdett már nagyon egyszereplőssé válni a piac. Ígéretes fejlesztéseknek tűnnek, főleg egy olcsóbb x86-os tablet, erős grafikus "fúziós maggal"