16
  • Justil
    #16
    ne is mondd
  • Garfield
    #15
    Már akinek. Például a cégek többségénél nincs sok értelme, hogy a saját márkanevéből csináljon TLD-t, mert annak a fenntartása nem rentábilis, nem lehet olyan domaineket beregisztrálni alá, ami visszahozná a lóvét. (Canonnál: www.550d.canon, www.1ds.canon ?) Viszont pl. városoknál, régióknál, stb. (pl. gondoljunk bele, hogy pl. marketing szempontjából mit jelenthet mondjuk egy www.tihany.balaton, vagy www.szigliget.balaton) már igencsak megérheti, ha az adott városban, régióban élő, működő magánszemélyek, szervezetek részére lehetővé teszik a regisztrációt.

    A dolog két szempontból érdekes:
    - elveszti a jelentőségét a jelenleg is megszokott TLD-rendszer, mert gyakorlatilag bármi lehet, pl. a lenti példánál maradva minek görcsöljünk a www.budapest.hu-val, ha lehet egyszerűen www.budapest is?
    - az előzőből fakadóan a cybersquatting sosem látott dimenziókba fog emelkedni, mert a lenyúlható domainek mennyisége iszonyúan megnő - itt nem arra gondolok, hogy ész nélkül regisztrálják majd a 200k eurós TLD-ket, hanem majd azok alá. Ha ugyanis beindul a TLD-biznisz, akkor mondjuk Keszthely esetében a lehetséges domainek: www.keszthely.hu, www.keszthely.balaton, www.keszthely.zala, stb. Ki a frász fogja figyelni, hogy minden lehetséges domain be legyen legyezve?
  • Komolytalan
    #14
    Mondjuk egy .fm tld elég sokat érhetne, ha nem volna már ilyen, mert webrádió ilyet akar. Adod a .fm domainek darabját 100 dodóért, és ha 2000 db elment már költségednél vagy. Szóval biztos lehet olyan, ami értelmes, de alapvetően vastag bukta is lehet belőle.
  • Komolytalan
    #13
    A durva az, hogy ezt így tanítják az iskolában. Google a kezdőoldal, abba beírja hogy horseland, aztán játszik. De ha odaülteted egy üres kezdőoldalú böngésző elé, akkor beírják a beolvasó mezőbe hogy google. De nem ám google.com, vagy google.hu - áááá, dehogy. Aztán lesz ami lesz.
  • Justil
    #12
    ja, hát öö, igen :)
    de akkor is sok az a 200.000€
  • [HUN]FaTaL
    #11
    Ez aztán marha értelmes, legyen mindenféle TLD, sok szemét címmel . Komolyan azt hiszik, hogy ettől az átlag majd jobban eligazodik? Fenét, jól összekavar mindenkit...
  • Garfield
    #10
    Almát a körtével.

    Amikor 10 dollárért regisztrálsz, akkor a .com, azaz egy már meglevő TLD alá regisztrálsz, a 200e euró viszont magának a vadiúj TLD-nek a regisztrációja (azaz mintha .com-ot regisztrálnád be), ami alá utána új domainregisztrációkat fogadhatsz be.

    Szemléletes, ámde nem valós példával:

    http://www.budapest.com/kempinsky
    http://www.kempinsky.budapest
  • caprocorno
    #9
    PLaci én ennél még tovább megyek, és esküszöm, hogy nem kamu vagy kitaláció! Konkrét eset! Köztisztviselő! Mióta létezik számítógép a közszférában, azon dolgozik. A települése honlapjának elérési útja a következő. Megnyitja a kezdőlapot, nevezetesen az origót, ott van fönt egy google kereső, ott simán egy klikk a keresd-re. Nem, nem tévesztettem el, nem ír be semmit! Ekkor megnyílik egy másik kereső, oda beírja a települése nevét, majd újra kerestet, és itt rákattint az első találatra, és voiláááá, már ott is van ahova indult.
  • Mcsiv
    #8
    azért kerül ilyen sokba, mert egyrészt szeretnének meggazdagodni belőle, másrészt azért mert az új tld-ket bele kell gyömöszkélni a root dns szerverekbe is;)
  • hdo
    #7
    Vicces egy dolog ez ... én személy szerint még a co.<akármi> stb. dupla végződéseket is fölöslegesnek tartom, nemhogy ezt a drága baromságot!

    Most tegyük fel fejlesztek valami MMO alkalmazást - böngészőjáték pölö - ... akkor most költsek a .net .com .<nyelv .co.<nyelv> mellett egy .game domain végződés lefoglalására is, ráadásul a többszörösét annak, amit az összes többire fizettem?

    Mondjuk az igaz hogy óccó kínai fake másolat konkurenciától nem kellene félnem mármint hogy ugyanazzal a domain névvel, 200 ezer eurós domain végződéssel hostolnák a szarukat! :D
  • Justil
    #6
    najó, csak .com regelése (mindenféle extra nélkül) évi 10$. ez meg évi 200.000€?
    azért ez elég durva különbség, pusztán csak ezért szúrt szemet...
  • Oláh Herkules
    #5
    igen így... sok mindennél van így vagy fizetsz vagy nem használod, mert választani nem lehet, verseny nincs. pl amikor a 16 forintos áramot eladják neked végül 48-ért :)
  • Justil
    #4
    valaki elárulná nekem, hogy mi az anyám kínja kerül egy ilyenen 200.000 euróba évente? vagy páran így szeretnének meggazdagodni?
  • awking
    #3
    Ez is úgy kellett nekünk, mint egy falat kenyér. Szerencsétlen brózergyártók meg pisloghatnak, hogy hogyan is találják ki mint is akar a para... felhasználó.
    Irányítószám+lakcím alapján mikor akarnak már domaint?
  • PLaci #2
    a userek 10-15%-a azt se tudja mi az a domén, sőt, azt se tudják mi aza címsor, csak beírják a webcímeket a kezdőlapjuk (legyen az akármelyik) keresőjébe!
    (Nem vicc!)
  • Yv@n
    #1
    A userek 80%a ahhoz is segg, hogy adott esetben (ha nincs rá szükség), elhagyja egy domain elejéről a www. előtagot.

    Egy .budapest tld esetén szerintem reflexből mögé csapnák a .hu-t is, mert anélkül nincs domain, ettől kezdve érthető az érdeklődés hiánya.