World of Tanks

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Jeffjohnson
A self-propelled gun (SPG) is a gun, whether it be an artillery piece, anti-tank gun, or anti-aircraft gun, mounted on a motorized wheeled or tracked chassis. As such the gun can be maneuvered under its own power as opposed to a towed gun that relies upon a vehicle or other means to be moved on the battlefield. Self-propelled guns are combat support weapons; they are employed by combat support units fighting in support of, or attached to, the main combat units: infantry and armour.

Jeffjohnson
Játékban szerepel rengeteg olyan jármû ami kísérleti darab vagy csak papíron létezett tehát azt tesznek rá amit akarnak. Ha azon nem akadsz fent ,hogy mit keres a Tigrisben a Királytigris ágyúja akkor szerintem ez sem gond 😊

Forolto
igyvan!De a játékban lévõ SU-8 nem igy néz ki! 😊

Egyébként most utánaolvasgatva,hogy Overlord most alszik,semmit nem ír hogy azt irtátok,hogy aminek nem mozgatható a tornya az SPG,akkor a T28 micsoda?Most nem az oroszról beszélek,hanem az amerikai super heavy tankról a T28-ról.

Forolto
Egyedül a futógörgõkön látok eltérést,plusz a lánctartó görgõk az egyiknél páncélozott a másiknál nem.Mindkettõ a Vickers A1E1 alapjaira épült.Mostmár fõleg megtévesztenek .😊

Jeffjohnson
amit 4503 ban linkeltél az egy T-28 as alvázon lévõ ágyú ami a Su-8 as látszik is a görgõkön meg a lánckerekeken ill az oldalát fedõ páncélzaton

Forolto
Ehhe észrevettétek a video végén már nem join closed beta? 😊

Forolto
Én ezt értem,de ha megnézed a képet amit linkeltem ott tisztán látszik a T-28 alváza,de külsõre az S-51-re hasonlít,a korábbi linkelésem pedig kisértetiesen hasonlt a játékbeli SU-8-ra amit az eredeti megnevezésében SU-14-nek hívtak.

Egyébként mi külömbség van a T28 és a T35 alváz között?

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Cukii
Minden olyan harckocsit aminek nem volt forgatható tornya Self-propelled-gun-nak hívtak az más kérdés hogy volt Tank-destoryer vagy esetleg Self-propell-artillery-nek hívták. Pontos rövidítése a játékban Spa lenne, de a fejlesztõk másképp gondolták. A másik hogy a Su-8 az T28 alvázra épült a Su-14 meg T-35ösre. A kettõ között van egy kis hosszbeli különbség. (Su-14 hosszabb mint a Maus)

Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!

Forolto
Ez igaz.De engem zavar. 😊 Akkér én most TD-ben ülök vagy spg-be?SU-8ba vagy SU-14-be?<#buck>

Forolto
Egyébként a hivatalos forumon linkeltek egy ferdi felujítását.Ott elhangzott miért is van két neve ennek a vastömegnek.😊

Mikor kirakták a csatatérre Ferdinand néven kiderültek a hiányosságok és ujratervezték.Az új verziónak már elefánt nevet adták.😊

Forolto
AHHHA!

OSU-76 (Opytnaya Samokhodnaya Ustanovka: Experimental Mechanized Mounting) was a Soviet light self-propelled tank project. It was developed in early 1942 by the design team at Zavod Nr. 38. It used a standard 76.2 mm ZiS-3 divisional gun that was mounted on the rear of a modified T-60 in a partially armored casemate mount. The project was abandoned because the chassis was inadequate in size.

LeonSilver
Egy kis olvasnivaló 😉

\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"

Forolto
De ez nem ugy néz ki,mint a játékban. 😊 A játékbeli SU-8 az a SU-14 korai változata.😊

Keverik itt a gépek tipusát a külsejével.Orosz készítõk és az orosz tankokat keverik.Szép mondhatom!

Jeffjohnson
szerintem több változat volt belõle ruszkik meg nem nagyon bajlódtak az elnevezéssel

Jeffjohnson
de ez is T-28 as alvázon van hol itt a hiba 😄

Forolto
Furcsa nekem a SU-76 dolog is....Ebbõl a forumból kiderül,hogy az 1930-as években gyártott spg-k közé tartozott a SU-76 is,ami egy GAZ tipusú teherautóra szerelt tüzérség,olyan katyusás valami,képet nemtok linkelni,nem megy az oldal ahova tették.
Egy másik oldalon a SU-76 ugyancsak spg tipusba rakva ugy néz ki,mint a játékban...tehát az is spg,akkor mit keres a td-k között???

Jeffjohnson
Ez ugyanaz amit én is bemásoltam (4496 os hsz) 😊 76 mm es ágyúval egyrõl beszélünk én is azt az oldalt néztem

Én sem azt mondtam hogy nem kell az arty, de ebben a formában óriási túlzás. Nem csak én mondom, hanem a társaim is. Mekkora tudás is kell hozzá? Minden map-on van 2-3 hely ahol bekempelsz, és várod a felderítést, vagy nézed a az ellenséges spg-k lövedékeinek a nyomát, és odanyomsz egyet. eddig marhára nem nagy kunszt. Ha a nyakadba kapsz egy light tankot, akkor 95% hogy sapka. Pufff neki. A másik. Túl alacsony a repair költsége, és ezzel szemben túl sokat farmolsz vele. Tehát az IS-7 mellé ideális, azaz soft wipe után minden 4. ember heavy-vel nyomja ami költséges. Mit tesznek? Vesznek egy artyt. Ez marha jó, mert így még több arty van/lesz. Akkor. A játék WWII eráról szól, és mikor volt ekkora pontossága a tüzéreknek??? Borzasztóan idegesítõ így játszani. Szerintem itt nem igazán érvényesül az egyéni tudás, mivel az egész az adott szituációról szól. Lehet keménykedni hogy 8 tankot lõttem ki, a köv meccsen meg elsõnek szednek ki. TD campelesrõl meg annyit, hogy lényegesem több ész kell hozzá mint a tüzérséghez. Próbáld ki. Félõ, hogy semmi változás nem lesz a végsõ játékban sem... kicsit unalmas lesz mindig ugyanazt csinálni, és ugyanazon bosszankodni. Remélem hogy a fejlõdést is gyökeresen lelassítják, mert ha egy kocka ráül és 2 hét alatt IS7-tel nyomja, és ez a fos tier rendszer ellene sorsol, akkor én abban a pillanatban törlöm a játékot. Miért nem lehet saját magam által választott térképet, és tier fokozatot beállítani, és azon játszani. Azaz egy host csinál egy szobát, és akinek megfelelõ tier-û tankja van az mehet. 1000X jobb lenne, mint egymás után 8X malinovkán szenvedni a sok kemperrel.

Jockey
véleményeteket kérném mint totál noob: leopárd mennyire hasznos? Másik célpontom a párduc...
szeretek sokat mozogni, igaz célozni még nem nagyon tudok, de inkább mozgok mint egyhelybe sniperkedjek, viszont végjátékba ezek nemtom mennyire életképesek és nem akarok félre fejleszteni

Túl régóta játszok MMO-kat és túl sokkal ahhoz, hogy ne legyek kritikus.. ;-)

Forolto
Sajnos tévedsz:

As for the Soviet experimental AA SPG, based on T-28 medium tank chassis (1935), I`ve mentioned above - its name was SU-8.

Tehát okés hogy T-28 alapja volt a SU-8 nak,de az merõben máshogy néz ki,ez inkább olyan S-51-es. 😊

LSSAHPAUL
Na legalább volt valami haszna a t35-nek azon kívül hogy díszfelvonulásokon villogtak vele 😊

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Cukii
Nem, a T-35re építették.

Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!

Forolto
Ahhhha,szal amit én linkeltem egy SU-14 korai változata.

Jeffjohnson
T-28 ast használták a Su-14 alá is ezért a hasonlóság.

Forolto
Amirõl én linkeltem mást írtak..egyébként minden percben ott villog a WOT banner az oldalon.😛

Ratbag és Meow: igazatok van (lehet, nem néztem konkrétan utána) a lényege viszont remélem érthetõ volt: a célkeresztet minden kis hibájával a tank közepére (az egyszerûbb fogalmazás és érthetõség kedvéért) teszi, így ha a torony félig ki is lóg (ugye hogy tudjon lõni) akkor is a célkereszt körének a fele még takarásban van innen ki lehet számolni hogy a lövedékek fele fogja eltalálni a tankot (jó esetben ne menjünk bele valószínûségszámításba meg matematikai staisztikába, szórás és egyéb számolgatásba). Nagy számok törvénye alapján úgyis 50% fog kijönni 😊 Csakhogy erre még rájön a Ricochet, Bounced, Didn't scratch their armor...stb "hibaüzenetek" és máris kb 10% esélyed van (ha van annyi) hogy sebezd a tankot.
Jeffjohnson
Soviets developed medium SP guns in 1930s. For example, experimental SU-8 (76,2mm AA gun 3K, mounted openly on T-28 medium tank chassis) was built in 1935.
But the most powerful among Soviet experimental SP guns of 1930s were the heavy SP guns SU-14 and SU-100Y – really unique AFVs for their time.

A játékban SU-14-2 van ami a páncélozottabb változata

zalkad
Hm... volt hogy arty-val én szedtem le a scoutokat a baráti artykról, mert azok ott maradtak a kezdöpont körüli bokrokban, én meg elöre mentem a "nagyokkal".
Asszem 3 arty -ból csak egyet sikerült kinyirnuk, pedig jött három felderítö is.

\"I like it on the Pz Kpfw VI Tiger I\"

Me0w
A tankmodelt befoglalo teglalap kozepere 😉

Together we'll fly someday...

RatBaG
((nem a toronyra, hanem a tank mértani közepére céloz))

Per Aspera Ad Inferi.

Az Auto-aim-nél még egy fontos dolgot megjegyeznék 😊

Amint kicsit is állóháborúra kerül sor már nem túl hasznos mivel ahogy mondtad te is a toronyra céloz, amit nagy valószínûséggel nem fog kitolni a fedezék mögül annyira hogy pontosan eltaláld --------> a fedezékbe lõsz
Ilyenkor auto-aim kikapcs és mehet a cél a lánctalpra, meg a tank elejére...sok kis kempert szedtem már így ki, míg auto-aim-mel talán 20-ból egy talált (amíg rá nem jöttem hogy miért 😊 )
DummyBoy
Engem is sokszor szétszednek ... Ettõl függetlenül látom értelmét az artynak, csak jelenlegi formáján kell még finomítani ... Nekem is van egy Wespe-m, bár nagyon ritkán megyek vele, ettõl függetlenül BT2-essel sokkal eredményesebb vagyok a maga nemében xD

Ha van 2 vagy 3 arty az oké ... Ha a scout elõremegy, derítse fel az ellenfelet, ha védtelen artyt talál, azt szedje ki ...

Ha a saját lightok, mediumok védik az utakat a bázishoz, akkor kiszedik az enemy scoutokat és akkor nem lesz ilyen gond, stb ...

Lehet okosnak lenni, élõben, publikon ez ritkán sikerül ... de ha igen, akkor borítékolva van a gyors gyõzelem ...

Nem igényel túl nagy tudást részhez: Ez mindenre igaz lehet ... csak szitu kérdése ...

TD-bel elbújni és sznájperkesni sem igényel túl nagy tudást ...
Heavy tank sem igényel, mész oszt ölsz ...
Light tank sem, elõrerongyolsz és scoutolsz ...
Medium mindenre jó... ez sem ...
Arty - spotolnak., felülnézet - kill - ez sem ...

De ez persze nem igaz ... Ha béna vagy, akkor mindegy mivel mész, ezt már megtapasztaltam xD ha béna a csapat, akkor is ...

Hiába akarok bepengetni be az ellenfélhez A20-assal, ha az utakat skillesebbek védik, akkor gyorsan lelövik a lánctalpamat és nincs scoutolás ... (Kéne már a nagyobb rádió 😊 )

Hiába scoutolok, ha a lámpa artik csak a tigrisre lõnek, mert az nagy falat ... enemy arty vagy lightok kiszedik õket ...

Ha a heavyk nem egyedül jönnek, hanem esetleg megtámogatva, akkor az is bukta ... De egyedül jönnek, mert a mediumok elõrerongyolnak kill-re vadászni, TD-k meg leszedik a heavyket ...

Hiába védi a bázist pár TD meg Arty ... 1-2 light megeszi õket ...

Hiába van 8 arty ha bénák ... Én mindig félek, ha a csapatomban több arty van mint bármilyen más tank ...

Jelenleg a WoT-nak minden hibájával együtt az adja az igazi "újrajátszhatóságát" hogy mindig másokkal sorsol össze a gép ... Hiába jön ugyanaz a leosztás, ha mások ülnek a tankokban ...

Kezdõként, a pár nap alatt, amit észrevettem, az az, hogy ha nem elég vegyes a leosztás, akkor bukta van ... Néha igen érdekes dolgokat besorsol a game ... Csak heavy-k és TD-k ... 80% arty, stb ... Ezeket a meccseket nem lehet megnyerni ... Max az ellenfél elveszti ... Volt rá példa, hogy az ellenfél csapat lerusholta a bázisunkat, és elkezdtek egyesével levadászni mindenkit aki elbújt, míg én scoutként cap-oltam ... Adig rohangáltak, míg mindenkit kinyírtak, csak én maradtam ...

Ellenem nem jött senki ... A bázisunkat nem kezdte el capolni senki ... Elbukták ... Toronymagasan nyertek volna pedig ...

Jó hosszú lett ... ráadásul sokminden ezerszer le lett már írva ... De ha már bepötyögtem, had menjen 😊

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

zalkad
Jaja, olvastam itt már erröl a taktikáról, tegnap föleg erre gyúrtam és egyre jobb eredményeket értem el PzIII -al... Sajnálni fogom lecserélni.

zalkad
Ehh... és miben más? 😊
Azon kívül hogy teszkó elött nehezebb vele parkolni?

Én a PZIII-al mindig ezt csináltam - 1 perc várakozás a zászlónk környékén az esetleges beélkezõ scoutok fakultativ levadászásával, majd elkerülve a nagy ellenséges bolyt a túloldali zászló megtekintése és az ottani bokrokba rammolás 😊

zalkad
Osztom a véleményed, nem hiszem hogy arty -val sokkal könnyebb lenne, bár tény hogy a Bison -al több killem szokott lenni, mint a PzIII -al.
Más fegyvernem, más játékmód, más feladatkör.

PzIII-al pl. felderítés közben nem éppen a tankok kilövése a célom, hanem felfedezni a célpontokat, és tökre örülök neki, ha a baráti artyk elkezdik löni, mint a szemét 😊

Artyval pedig egyáltalán nem szoktam lecövekelni a kezdökörbe, hanem megyek inkább a nagyok után tisztes távot tartva, és ha kialakul valami hirig, akkor viszonylag közelröl tudok besegíteni.
És itt nagyon sokat számít a helyezkedés, taktikázás.
Aztán akkor az sem lesz, hogy mindjárt az elején egy szemfüles könnyü tank berongyol a bázisra, és kigombolja az összes tüzérséget.

Torzonborz
inkább ingame "nyalogatnám" meg a tökeidet a wespémmel 😄

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

Valamit valamiért 😊
Amúgy nem gyengébb, csak más 😊

Auto aim: jobb gombbal kattintasz egy ellenséges tankra - innentõl kezdve a torony követi a célpontot, amennyire tudja., mozgó tanknak még elé is tart.

Fontos: az autoaim a toronyra céloz, ami a legtöbb esetben a tankok legerõsebb pontja, plusz azért annyire nem pontos hogy el is találja amire ráálltál. Szóval lõni akkor érdemes vele, ha a célpont áll vagy nagyjából feléd vagy tõled elfele mozog.

Autoaimot úgy tudod kikapcsolni, hogy a kurzort elviszed az ellenséges tankról és nyomsz még egy jobbgombot.

zalkad
Hm... Nem gyengébb a PzIV -nél?

kerla
Olyasmi megoldás kellene erre, ha már bennt van a játékban, hogy maximálnák a számukat, mint anno pl cod-ban max 1 sniper lehetett a war esetén a csapatban, amit egyszerûen úgy oldottak meg, hoyg egy sniper fegyvert lehetett választani, ha ezt vki kiválasztotta az opció eltûnt....

Forolto
T44-100 oldalpáncélzattal a háború végén.😊

Én szeretem az Arty-t és szeretem a T43/VK3002DB párosomat is. És szeretni fogom az ISem is ha meglesz.

Speciel az artyt azért próbáltam ki, hogy megnézzem milyen játékstílust igényel. És valóban teljesen más mint a tankozás - a jó reflexek és szem helyett inkább a taktikázás irányába megy az arty használata.

Helyekedni kell (mert a közhiedelemmel ellentétben nem lehett mindenhonnan mindent elérni), figyelni kell hogy alakul a csata menete (mert az arty könnyen elhull 😊 ), nézni kell hogy alakul a csata menete és annak megfelelõen módosítani az eltervezett taktikát (vadásszak e blindshottolva a többi artyra, vagy inkább segítsek szétszedni az IS7-est amivel a Mausunk küzd).

Szóval az az arty aki csak "nézem a térképet felülrõl és kattintok egy tankra" az nem él sokáig és nem lesz hatékony.

"Egy 5 éves óvodás is megcsinálja...Ohhh, hogy a mozgó tank elé kell célozni... micsoda, fantasztikus nagy skill kell hozzá..."

Jagdtigerrel beülni egy bokorba és rákattintani a megjelenõ tankokra?
IS7-el megindulni a városi pályákon az egyik úton és leszedni mindent ami szembe jön?

Ez a játék nem igényel kvantumfizikai ismereteket, egyik oldalon sem.

Me0w
pz3/4 ha parducot szeretnel.

zalkad
esetleg erre valami ötlet?

"PzIV vagy PzIII/IV felé menjek ha párducot szeretnék?
Ahogy néztem a PzIV felöl van plussz egy tank az útban azon a techtree -n, több mint 15.000 Xp plusszot kellene termelnem miatta."

Me0w
Az osszes 'artys' megnyalhatja a tokomet, semmi tudast nem igenyel az egesz, egy heavy tankot meg kikapcsolt monitorral is el lehet talalni, raadasul a fos huszforintos arty 1 lovessel megnyomoritja a VK4502-met, vagy meghal mindenki benne, vagy 'csak' kigyulladok, esetleg kiszedi a gunomat, stb. Kozben semmit ne mtudok tenni ellene, nevetseges. Mielott valaki kerdezi, igen, kiprobaltam, ellottem az A-20-at is ha kell.

kerla
"persze...ilyen alapon semmi sem igényel túl nagy tudást a játékban."

ilyen alapon a Te hsz-ednek sincs semmi értelme...

Jockey
ez a retickle meg az auto aiming hogy mukodik pontosan? nem teljesne vágom, segítene valaki?

Túl régóta játszok MMO-kat és túl sokkal ahhoz, hogy ne legyek kritikus.. ;-)

Forolto
affene,kepfeltoltes.huról nem lehet linkelni? 😛

Szal az SPG-nél rákerestem a SU-8-ra.Namost olyan nincs. 😊

Viszont a SU-14 bõl van két verzió
A sima SU-14

és a SU-14 Br2

Namost az eltérés az évjáratban van az elsõ 1934-ben gyártották a másikat 1940-ben.😊 Szal SU-8 nem létezik!