World of Tanks

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pirul <#lookaround>

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

gold: IRL pénzért veszed

xp: ha már kimaxoltál egy tankot, akkor tovább gyûjtöd vele az xp-t, majd aranyért átkonvertálod szabad felhasználású xp-vé

pénzkeret: ott valamit elnéztél, más baj lesz

legénység: a kegénység csak egyfajta tanhoz ért jól (amelyikre ép átképezted) a többit elfelejti használni, jó nagy bünti értékkel. training fülön tudod õket képezni

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

<#eljen>
A leírásból is látszik, olyan ember véleményét hallottuk aki HASZNÁLJA is az artykat, nem csak skandálja a hülyeséget...

szerintem:

artyval lényegesen nehezebb célozni

mire kell figyelni tanknál?
szóba jöhetõ célpontok száma általában 1-3, eldöntöd, hogy melyikre lõj, majd megcélzod a gyenge pontját, vagy, ha mozog, akkor 0-2 miliméterrel elé célzol, a folyamat hossza, max 3 mp

mire kell figyelni artyval?

szóba jöhetõ célpontok száma 1-7, itt már szöszölõsebb a döntés
a mûvészet része akkor indul, ha több mozgó ellenfél is van, továbbá nézed a terep adottságokat, mert ugye dûnék között nagyobb a célkör, mint sík területen.

De az igazi expert a gw tiger, mert általában testbõl kell célozni (az ágyú kitérithetõsége 1-2 mm), akár azt is figyelembe kell venni, hogy egy négyzettel elé célzol, a folyamat hossza: 3-30 mp, + lövedék repülési idõ

Molnibalage
Összehoztam egy 8 killes meccset. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Jó estét 😊

"Amerikai ág:T1 Heavy,Szovjet ág:KV-1S,Német ág:Tigris és VK3002."

Körülbelül úgy néz ki, még ~1 hónap van a bétából, ekkor mindent törölni fognak, tehát körülbelül ennyi idõd van hogy elérd a célokat.

US ág: a T29 egy nagyon kellemes és elérhetõ jószág, mivel elég speciális játékstilust képvisel a szembõl átüthetetlen tornyával és a papir testével. Eddig olyan ember nem volt aki ne szerette volna. Az odavezetõ út viszont nagyon rögös, a T1 katasztrófális, az M6 már valamivel jobb de az se egy élvezetes cucc. Ha tudod, a T1-et free XPbõl ugord át, az M6 pedig a 90es ágyútól kezdve lesz használható.

Német: a vk3002DB a legjobb Tier7-es medium a játékban, lekõrözi az orosz/us tankokat. Félelmetesen jól birja az ütéseket és mozgékony, az ágyúja pedig kiváló. Mindenképpen szerezd meg.
A német heavy ág sztem nem annyira poén, bár ugye sokakat vonz a tigris meg a királytigris, alapvetõen abszolút nem kiemelkedõ tankok. Mondjuk ha már vk3601-ed van a Tigrist nézd meg, de az elején nagyon kiábránditó lesz.

Helyettük javaslom az orosz heavy ág kigyúrását, a KV és a KV3 mondjuk elég gáz, de az IS és az IS3 remek jószágok, fõleg ha szereted a "nagyot rúgok, igaz nem túl gyakran" stílust.

"Már ne is haragudj, de ugyanazt csináljátok, mint az arty-sok akik amitt rínak, hogy jaj de szar, már nem tud mindenkit egyetlen milliméterre pontos lövéssel kilõni. Most már nekik is célozniuk kell..áh...elképesztõ. "

Öszintén szólva, te se haragudj de oltári blõdség ez az artysoknak célozni is kell... konkrétan, a becsapódás randomizáció lényegében a célzást tette értelmetlenné, mivel egy kellemes 2-3 tank sugaró körben bárhova becsapódhat a lövedék. Ergó konkrétan most már semmi köze nincs a célzási képességnek ahhoz hogy talál e egy arty vagy nem.

De ide a rozsdás bökõt, te azok között vagy a játékban, aki ha egy artynak nincs a meccs végére 3+ killje akkor orditod hogy "noob arty", vagy ha éppen melléd csapódik be egy arty lövedéke akkor irod neki hogy "lol, learn to aim"...

Komolyan, ezt az egész tankos célzás felmagasztalást nem értem - beállítják itt az emberek hogy hú de nagy skill kell, meg learn to aim meg minden... amikor a szórás miatt kb lutri hogy hova csapódik be az a lövedék. Szóval, egy heavy/medium tankkal semmivel sem kell nagyobb skill a célzásnál mint egy artyban. Uff.

Van is meg nincs is. Van, mert van egy nagyon kicsi ív, amit repülnek a normál lövések, de annyit nem, hogy fölé kelljen célozni.

Igazából az artyknál van csak számottevõen.

Nekem is néha befagy úgy a játék, hogy megáll mindenki, nem tudok mozogni, lõni. Exit battle sem megy. Exit game, majd vissza és hátha nem lõttek ki.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

noname23
ha van szóljatok nekem is mert megnézem 😊

http://tools.dynamicdrive.com/imageoptimizer/data/8k775d4/%5BAnaheim%5D.gif

Molnibalage
Van ballsztikai modell a játékban?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

I.C.ram
Nem nyertünk, de máskor ilyen körért simán osztja a 800 xp-t. Most meg volt még 2 hasonló köröm ilyen 400 xpkkel. Aztán meg is untam, és kiléptem.
Szerencsejáték, ugyanis néha leoszt egy semmi kis 200-as sebzést, máskor megfoszt 1800HP-tól, de szerintem most már egész tûrhetõek.
Régebben még durvábbak voltak. 😊

Egyébként mekkora már, hogy itt szenvedek a Ferdinand-dal, átlag 100-400exp/kör, majd lecserélem a 10,5cm ágyút a 88mm-re és átlag 1000exp+ /kör meccseket futok. 😊

Sziasztok!
Én ma kezdtem, nagyon tetszik. A kedvencem a SU-18, amivel átlag 3 tankot leszedek, míg sima tankokkal alig 1:1 az arányom.
De talán egy picit erõsek az spg-k?
Molnibalage
Az mi a pékért van, hogy nem tudok semmit csinálni belépés után? Játszottam 5-6 menetet. Bejelenkezek, de se mozogni se lõni nem tudok miután elindult a játék.

Gold-ot akkor játékkal nem is lehet szerezni?

Az XP konvertálást sem értem hogyan megy.

A pénzkeretet is érdekesen számolja. 2000 zsé mellett közli, hogy nincs keret az 1100 körüli toronyra.

Ha nem képzett a személyzet, de átrakom egy másik tankra, attól a tank még mehet? A skill fog csökkeni? Ha ráviszem a manusra a kurzort, akkor a csökkenést mutatja és a %-os végösszeget?

noname23
nyertetek is?

I.C.ram
Ferdi-t megint nerfelték XP terén? Kilõttem 2 IS-3at kb 70-70%-ról + 1 Leot 100%-ról, és 480 xp-t kaptam prémiummal...
de gusztustalan sz*r szemét gép ez a stock vk3001P, már végig szenvedtem a stock vk3001H-t azt hittem annál már nincs lejjebb pedig de...azzal legalább eltudtam menekülni a rohamozó vérszomjas "loltraktorok" elõl de ebben az alap motor csak vánszorgásra alkalmas. 😞(( elmegy a kedvem a játéktól mire ezt kipofozom normálisra.
szvsz ebben az esetben mit két lehetõség bejátszik <#idiota>

Hmmm ismerõs... Errõl még rajzunk is volt a leszerelõzászlóra pingáltuk rá. 😊

ximix
errõl eszembe jutott
-Ami gömbölyû azt vinni, ami szögletes, azt gurítani nem célszerû, de baromi katonás!-
Szerintem rohadtul nem errõl volt szó, és nem is mondtam, és nem is mondom, hogy ez nem így van, de amúgy ez jó volt.

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

noname23
amúgy ez hülyeség hogy céloznod is kell mit? nagy távolságokon (a játéknak már száz méter is az) össze vissza kamusan hord (vagy eltünik a lövedék) kiszámítani se lehet mert full random szarság az egész

anno a tankokban kilehetett számítani a távolságot hogy annyival fölé célozzon az ember de ez egy xar kamus dolog kár ezen vitatkozni hogy ettõl mekkora jani huszár valaki mert tud célozni ami nem igaz mert a gép dönti el hogy hova óhajt be pottyantani egy találatot még 30méteren belül is mert rengeteg változó tényezõ is közbe játszik internet kapcsolat vagyis ping a random trutymó jobbra balra le fel megint a random trutymó rikósé stb hülyesége szvsz az egész játék nagyobb része a szerencsén múlik

pl:IS7 van amikor 4 lövés vagy 1 mert szarrá ég de láttam már olyat is hogy zsinórban 3 lepattanó 2láncsérülés és vagy 7lövést élt túl közbe leírtott 3tankot pedig nem játszott jól a gyerek csak állt ott a nyílt terepen és rambót játszhatott

<#eljen>

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

RatBaG
két lehetõség van:
1 - mindegy mit írok, te ellentmondasz, hiába volt full egyértelmû amit mondtam
2 - retardált vagy

a #22801-es kommentemre adott "válaszod" alapján, ha azt mondom, hogy a labda gömbölyû, neked az is szögletes lenne...

btw, imádom, hogy mindig olyan valaki osztják az észt egy adott tankról, aki még a közelében se volt soha.

Per Aspera Ad Inferi.

ximix
<#puszis>Köszönöm a kritikát, legtöbb ilyen dolog általában saját részre készül, de néha másokat is érdekel ilyenkor kerülnek megosztásra eme dolgok és ahogy macában is mindenkinek más tetszik az itt sincs másképp.😊
Cukii
Ne haragudj, de szerintem ez undorító<#idiota>

Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!

szabii98
thx 😊

I met God. She's black

ximix
Ikonokra ráfûrészeltem a felségjelzést, szép tiritarka lett 😊
.

.
Wotikon 1.0
.
.

.
WoTikon 1.1
PLaci
sok a Klingon mostanság....

Ha nemtetszik az, hogy valamit az X oldalról linkelek, akkor nem kell flémelni, mert nem kötelező rákattintani! :P Link rövidítés: http://fc.lc/ref/PLaci

Ja, de egy ügyes Object tulaj, ha lehetõsége van rá, csak az ágyúja csövét dugja ki a fedezékbõl, ha meg bokrok mögött áll, csak akkor veszem észre ha már késõ. Jó, errõl nem az Object hanem ez a szar álcázási rendszer tehet.

(milyen felháborodás lesz, ha javítják a dolgot , és véget ér a láthatatlan jármûvek kora...hány de hány embernek nem fog tetszeni! )

Tegnap, 48 lövéssel lõttek ki úgy, hogy nem láttam senkit. De szó szerint senkit, csak a lövések irányába lõttem vissza, de amúgy egy rohadt tankot, vagy TD-t sem láttam. Láthatatlanok inváziója.

Szerintem meg , csak annyi a baj, hogy nem tudsz már autoaim-al mindenkit lazán szarrá lõni , hanem még céloznod is kell, és nem te vagy a legrémisztõbb a pályán.

Hát igen, ez tényleg elég rémes.

Már ne is haragudj, de ugyanazt csináljátok, mint az arty-sok akik amitt rínak, hogy jaj de szar, már nem tud mindenkit egyetlen milliméterre pontos lövéssel kilõni. Most már nekik is célozniuk kell..áh...elképesztõ.

Vagy mondjuk a T-44 tulajok, akik szerint a patch óta elvan cseszve a tank...nincs az elcseszve, csak most már nem használhatja ki a T-44-s a játék bug-jait...aki ügyes, az most is arat(hat) vele.

Ja, igen tudom én is, a fejlesztõk össze-vissza állítgatnak rajta a tudtod nélkül...és? Miért szerinted ez csak nálad van így? Minden tankon úgy variálnak ahogy akarnak, egy rakás adatot igyekeznek eltitkolni, (mint az álcázás, vagy a páncélzat különbözõ értékei) nehogy véletlenül is tudja az ember, hogy pontosan mire képes a tankja. Tök mindegy, hogy TD, arty, tank, német,orosz, amerikai, ezt a tudtunk nélküli állítgatást, és mindenki ugyanúgy érzi.

A másik dolog, hogy szerintem nem arról van szó, hogy csak úgy gyengítenek vagy erõsítenek mondjuk egy adott ágyún, hanem arról hogy az egyik csatában jól mûködik, a másikban rohadtul nem mûködik jól, mintha valami titkos véletlengenerátor kiszámolná, hogy csórikám, most szart se fogsz érni, a következõben meg mindent átlõsz.

Lefogadom, mindenkinek van olyan, hogy zöld a célkereszt, jó a szög, lõ, és ahelyett, hogy átlõné a másikat, csak egy vidám rikkantást kap, hogy ricochet, meg bounced vagy francot szoktat mondani.De ezzel is ugyanúgy szív mindenki, akármiben ül.

Szívás, lehet hogy ez régébben nem volt gyakori a BL-10-es ágyúval, de hát...legalább szívsz te is, ez az igazi egyenlõség, mindenki ugyanúgy szívja meg a WoT hülye rendszere miatt.

Reggelt!

Belekóstoltam mindhárom nemzet vasába,és az lenne a kérdés,h merre fejlõdjek a közeljövõben.Amerikai ág:T1 Heavy,Szovjet ág:KV-1S,Német ág:Tigris és VK3002.
Most perpill VK3601-el farmolok és hát kezd a szívemhez nõni.Bár az utóbbi meccsek zömében a rangsor alján vagyok,amitõl nem igazán nõ az önbizalmam.

ximix
Marko37
Ennyire nem mélyültem el benne a fórumon skineket nézegettem és akkor akadtam rá, mint érdekességet linkeltem ide két kör erejéig feltettem én is kíváncsiságból ,de nálam a TD miatt amivel igyekszem messzirõl operálni nem az igazi konkrétan nem is látom meg el sem találnám csak véletlen így csak a start helyen nézegettem az IS-en meg a T-34-en milyen szép tarkák .
A való világban is így volt annak idején az elfoglalt tankokat megvizsgálták majd a gyenge pontjait tanították az lövészeknek hol lõjék, nem hiába kellett felrobbantani minden hátra hagyott Tigrist, de mit tudjuk ez nem mindig sikerült.

Pett3rson
A rádió az orosz fórumon és a rádió honlapja
Néha karattyolnak benne oroszul szól nemzetközi és orosz zene vegyesen hát érdekes 😊

JethroHUN
úgysem tudják ellenõrizni, engem inkább az érdekel h jó e egyáltalán vmire? ha csak tapasztalatokra épít akkor igazából vagy mûködik v nem.

Don't need to be accurate, just shoot more bullets!

Nekem media player és kmplayer is meghalt alatta. mivel lehet lejátszani?

The Matrix has you...

marko37
Lenne 1 kérdésem letöltöttem az általad belinkelt/SKINS_WHIT HITZONE/-t de olvasom hogy elvileg tiltott dolog és nem szabad használni a játékba.
Mi az igazság?

Csak 3 dolgot kell megtanulni 1 olvass vissza 2 google jó barát 3 magad uram ha szolgád nincs és én ezt jól megtanultam. A google és a you tube csodás páros

A sunnyogós ,meccs közepe tálékán elõkerülõ,sebzetteket levadászó tankerekrõl azért annyit megjegyeznék hogy én is ezt csinálom! A TD-vel nem sok értelme van a sürüjében kardoskodni!A legtöbb mapon vannak olyan pontok ahonnan tudom támogatni az elsõ sorokat majdnem észrevétlenül!De nem lehet ott az ember mindenhol😞 Tegnap pl többször volt hogy a másik szárnyon elhullottak a sajátok és mire odacsoszogok addigra az ellen tankjai a harc folytán kopottak! Persze így lehet azt mondani hogy kempelt és a végén gyüjti a skalpot!Tudomásul kell venni hogy az ellen van mikor csak az egyik szárnyon nyomul.Ha látnánk hogy hol akk nem lenne olyan hogy a pálya harmadánál várakozik pár saját ahelyett hogy segítene😊Ez az idegek harca ugyebár.Mert ha nem várok ki hanem visszafordulo segíteni a másik szárnynak akk jó esélyem van arra hogy mégi betámadnak az addigi nyugodt oldalon!
Azt hiszem,hogy itt talán én lõttem ki a legtöbb gránátot BL/10-bõl.
Régebben jobb volt,ez tény.Nem kellett vele soha furfangoskodni.Rádobtad az auto aim-ot és max az újratöltést vártad,ha az ellen volt olyan pofátlan és nem pukkant el egy lövéstõl!😄
Hát most már nem olyan...
Most sem rossz azért,de komolyabb gép ellen már manuális trükközéseket kell foganatosítani.(felháborító!)
Én egyébként azt az érdekes dolgot vettem észre,hogy egyik csatában tökéletesen mûködik(mindent visz,mint a piros hetes),a másik csatában meg semmi nem akar vele összejönni.(lepattan,szellemlövés,mellémegy stb)
Nem tudom ez mitõl van,mert én ugyan úgy használom.
más..
Az Object-et kilõni nem heroikus tett.Csak a lövegpajzsa vastag.Ha picit jobbra vagy balra mozdítod a célkeresztedet,akkor simán átlõhetõ.
Azt meg gondolom mondanom sem kell,hogy oldalról meg hátulról köpõcsõvel meg nyílméreg békával is agyon lehet ütni.

Ha meghalsz,te nem tudsz róla,csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is ha hülye vagy...

Köszönöm davidbognak, hogy vette az idõt és fáradságot, hogy ezt tisztázza.

Akkor azt kijelenthetjük, hogy kb 44' Júniusáig (azonos meredekség esetén) egy 100mm-es német páncél az ellenállóbb volt mint egy 100mm-s orosz.
ximix
Hallgasd a WoT rádiót 😊

http://directfire.ru/radio.m3u
nem tudom ki hogy van vele, de ezt a zenét szívesen elhallgatnám csaták közben 😊

The Matrix has you...

Hát igen, mi is úgy tanultuk a keményfém golyókat. Mondjuk mutatni még sehol nem tudtak. Én kételkedek abban, hogy a '30-'40-es években volt ilyen mérõgolyó. Még csak akkoriban kezdtek elterjedni a keményfém forgácsoló szerszámok.

Különben is minek keményfém golyó amikor ott a Vickers- meg a Rockwell-féle keménységmérési eljárás? Mindegyik régi már a 30-as években is ismerték õket. Nem értem miért erõltették a Brinellt.

Úgy tudom a KT páncélzatában kevesebb volt a mangán. De vanádium több volt benn, az meg többek között ridegít is.
A kubinkai teszt kiértékelésében két olyan pont ami a páncélzattal foglalkozik:
"Armor quality was lower than on Tiger I and Panther, after 3-4 direct hits there was significant damage and fragmentation but no penetration; welding was of poor quality" illetve:
"The armor-piercing shells of anti-tank guns BS-3 (100mm) and A-19 (122mm) can penetrate the front armor plate of the turret from 1000 to 1500m."

A második nem valami pontos megfogalmazás. A 100 mm BS-3 ágyú legjobb lõszerrel 185 mm/1000 méter és 161 mm/1500 méter átütéssel rendelkezett. Míg a 122 mm-es ágyú esetén ezek az értékek 162 mm/1000 méter és 144 mm/1500 méter. Tehát talán az 1000 méteres adat a 122 mm-esre, míg az 1500 méteres adat a 100 mm-esre vonatkozhat. Ha jó az eszmefuttatásom, akkor egyiknek se szabadott volna átütnie. Persze az orosz ágyúk átütése nyilván az orosz páncélzatra vonatkozik. De a '43-as német még páncél jobb volt mint az orosz. A korai Párducok páncélzatát a gyakorlatban kisebb távolságról vitte át a 122 mm-es mint azt kalkulálták az orosz páncélzat alapján (megpróbálom megkeresni mennyivel is, talán sikerül). Ez alapján a késõbbi német páncél (például a KT-é és a kései Párducoké) gyengébb minõségû lehetett mint a '43-as, amit a Tigereknél és korai Párducoknál alkalmaztak.

Az idézetek az achtungpanzer.com-ról származik, de valahol fellelhetõ a battlefield.ru-n is.
Eagle16
Jah igen, szóval nem az hogy nem repedezett, csak nem annyira...nem olvastam el eléggé 😊

"No Sacrifice, No Victory" World of Warships játékosnév: Esovius

RatBaG
nem, rosszul érted.
az a bajom, hogy a fejlesztõk össze-vissza nerfelgetnek a tudtunk nélkül. és ez a végeredmény, hogy te szerinted én a legtáposabb atomágyúval is itt nyavalygok, én meg próbálom beleverni a fejedbe, hogy ez már rég nem az a BL-10, amitõl pár hónappal ezelõtt annyira fosott mindenki...

Per Aspera Ad Inferi.

Eagle16
Írtam hogy 20-25 fok, annyival még simán nem lövik át. KT-val még ennyit se szabad, mert az nagyon gyenge. Persze attól is függ mivel vagy szemben, ha ISU-val akkor nem szabad ennyit se kockáztatni, elég 15 fok is kb.

Eagle16
Én úgy tanultam, hogy 450 HB keménységig használnak acélgolyót, afölött wolfram-karbid golyóval mérnek.

Nekem van egy könyvem a Tigrisekrõl (Michael Green: Tiger Tanks), és abban írták hogy a KT frontja már nem repedezett, mert nem volt annyira rideg az acél amibõl készítették.

"Because the frontal armor on the Tiger II was designed to be softer than Tiger I armor, it was not as brittle as the Tiger I's frontal armor and was not so prone to crack"

Biztos egészséges a Vk45öt elforgatva mutatni? Az oldala rendkivül sebezhetõ, jó nagy is, könnyû eltalálni.

Eagle16
Be van állítva a célkereszt arra a fajtára, ami mutatja a színeket? (zöld, narancssárga, piros)

Mert ha nincs állítsd be, nagy segítség. Az Object 704-esen középen van a lövegpajzs, oda nem szabad lõni, mert még a T30-as ágyújával sem sikerült még átlõnöm, a többi, döntött részt viszont már az L/71 is átlövi.

Valamint VK45-tel ne teljesen szembe állj be mindennek, egy 20-25 fokban forgasd el az orrát, és akkor máris nehezebb dolga van a BL-10-nek. (persze ha már így csinálod, akkor nem szóltam)

Annál nagyobb szögeben forgathatod a tankot, minél erõsebb az oldalpáncélzata a tanknak. Szóval KT-vel csak óvatosan, Maus bírja 😊

Nagyon szerencsétlen szögben (vagy esetleg a lövegpajzsot) kell eltalálnod ahhoz, h lepattanjon a 128-as lövedék az object 704 120mm-es, döntött lemezérõl. Annyira gyenge a páncélzata, h nem értem miért tier 9-es szekér az object 704. Annyival nem jobb az isu152-nél, sõt... Ha te ideális szögben állsz ki elém a vk4-el, akkor a hajamra kenhetem a bl10-et, mert képtelenség átlõni a front részét. user error-e?

OFF:

Egy Armisael nevû fórumozó kérdezte pár napja, hogy az oroszok milyen keménységû páncélzaton teszteltek. Sajnos ezt nem sikerült kiderítenem.

De a harckocsik homlokpáncélzata többnyire 250-300 HB keménységû volt. A páncélzat minõségét és ellenállóságát nem javallott csak a keménységgel meghatározni. Csak akkor lehet kijelenteni hogy a 290 HB keménységû ellenállóbb mint a 260 HB, ha az összes többi jellemzõje megegyezik a két acélnak, illetve nics nagy eltérés közte. Nagyon fontos még a szakitószilárdsága, illetve talán fontosabb a folyáshatára. Fontos lehet még a fajlagos nyúlása is (ez is a folyáshatárig nézve), az ütõmunka stb. Az említett 250-300 HB keménység valójában nem sok, már a 30-as években se számított soknak. Nem tudom biztosan, de talán a harckocsi páncélzatnál a lemez teljes keresztmetszetben azonos keménységû lehetett (a csatahajóké biztosan változó volt).
A németeknél az E-22 acélról van információm egy másik fórumról: a páncéllemez 4-6 mm közötti vastagságnál 555 HB keménységre cementálva, 16-30 mm vastag lemezeknél 309-353 HB, 35-50 mm-es lemezeknél 278-324 HB és 55-80 mm vastag lemezeknél 235-276 HB. Minél vastagabb volt a lemez annál alacsonyabb volt a Brinell-keménység érték, de ez se feltétlenül jellemzõ.
Ehhez hozzá kell tenni, hogy 450 HB feletti értékek tulajdonképpen lényegtelenek. Mivel a mérést acélgolyóval végzik és kemény anyag esetén deformálódik az acélgolyó és torz lesz a lenyomata. (A különbözõ keménységeket lenyomat alapján számítják.) Például a csatahajók páncélzatánál hiába látsz 700 HB körüli értékeket, nem érdemes ez alapján hasonlítgatni, a mérésnél valószínûleg máshogy deformálódott az acélgolyó. Eagle írta, hogy minél keményebb az anyag anál ridegebb is. Ez nem feltétlenül igaz, de a rideg acél általában nem jó. Páncélzatnak pedig fõleg nem, mert az dinamikus igénybevételnek van kitéve. A rideg acélok ezt nagyon nem bírják és repednek. Lásd a Királytigris páncélzata, az ISU-152-es gránátja nem ütötte át de elég nagy hosszon megrepesztette a páncélzatot. Az ötvözõk hiánya miatt valószínûleg a Királytigris és a Jagdtiger sorozatoknak volt a legrosszabb minõségû a páncélzata a német gépek közül. Az E-sorozatnak pedig minden bizonnyal még rosszabb lett volna.

Szakkönyvekben biztosan vannak olyan táblázatok, összefoglalók amelyek foglalkoznak a különbözõ nemzetek páncélminõségével. Ezeket az eredményeket minden bizonnyal fel is felhasználják a páncélátütés kalkulációknál. Tehát csak egy két érték alapján felesleges spekulálni.