418797
banner
A 'láthatósági / álcázási rendszer' magyarázataLegfrissebb MM táblázat Képfeltöltés ittReplay feltöltés ittOnline Tech-Tree Virtuális pénisz mérő (EFF/WN7)Serious Threat StreamMr Scheff Stream[FAQ - GYIK avagy Gyakran Ismételt Kérdések]Individuális missziók listája TeamSpeak: pointer4.no-ip.org, jelszó nincs

• lammaer
    Inkább ezt boncolgassuk kultúrált formában, mintsem menjen az anyázás valami ingame sérelem miatt.
  • Fefe82
    Azt hogy most kurszk-nál mennyi az annyi,tarack,azt persze nem tanulod,csak max utána kutathatsz,vagy baszol aludni és meglesed Spektrumon :D
  • lammaer
    Kommunista rezsim alatt? :)
  • Fefe82
    Persze vágom,én sem tegnap tanultam ezeket,de régen nagy hangsúlyt helyeztek az ilyen beállítottságokra!
  • Greenyke
    Nekünk tanították.
  • lammaer
    Az iskolában nem tanítják kurszkot.
    Amit tudok azt pl pl netes forrásokból, "kommunista" dokumentumfilmekből meg némi olvasgatásból raktam össze. Tudod, már rég nem vasfüggöny mögött élünk.
  • Greenyke
    Közben utánaolvastam én is, de úgy olvastam, hogy azok a páncélos egységek amiket átcsoportosítottak olaszországba 3 hónap alatt értek oda és az ottani eseményeket nem befolyásolták volna viszont a Kurszkiakat igen.
  • Fefe82
    Van benne igazság :)
  • lammaer
    Ööööö... te most trollkodtál vagy komolyan gondoltad?

Utóbbi esetben veheted fel a bukósisakot :)
  • Magyar Betyár
    Én imádom Földi Pál könyveit megvan majdnem mind.
  • Magyar Betyár
    Nem ide tartozik a téma, ne boncolgassuk. Ez is csak egyike volt a sok rossz döntésnek amit hitler hozott. A világnak a nagyon nagy szerencséje az volt, hogy hitler nem bízta rá a hadsereg vezetését a tábornokokra hanem közvetlenül beleszolt a hadászati kérdésekbe.
    Ha pl csak annyit mondott volna a tábornokoknak, hogy itt van ennyi haderő foglaljátok el szovjetúniót, rátok bízom ,hogy hogyan csináljátok. Akkor ma még horogkeresztes zászlók lobognának euróbában meg oroszországban. Nem lett volna szátlingrád aminek bevétele tök fölösleges lett volna és kurszknál sem állnak le a németek.
  • hellokitty92
    1943. július 9.–10-én a szövetségesek partra szálltak Szicíliában. Ezért Dél-Olaszországba kellett erőket átcsoportosítani.
  • Fefe82
    Mindenkinek ajánlom Földi Pál köteteit. :XD ott megtudod milyen mikor nem vörös vagy pajeszos a cikk írója!
  • Fefe82
    Ez a történelmi csata vita,teljesen felesleges,amennyiben az iskolában tanultakból merítesz,a nácik vesztesek,szadista állatok voltak!!! az az oktatás oldala!
    de viszont ha valami eredeti okmányokat dokumentumokat felhasználó.ill még elő ,helyszíni beszámolók adatai alapján,saját önerődből érdeklődsz a téma iránt,nagyon sokban eltér az iskolai anyagtól!És ez vitathatatlan!
  • fsb1000
    Nade jelenleg 2 tier a különbség. Meg a scout/arty kivételek.
    Szerintem is sokkal jobb lett így, 2 tier tényleg elviselhető.
  • Greenyke
    Mi volt az az ok amiért otthagyták a 2. VH egyik legnagyobb tankcsatáját csak úgy? Mi lehetett fontosabb mint befejezni egy olyan csatát, amibe ennyi veszteséget már beleöltek? Tényleg érdekel.
  • Greenyke
    Nem kötekedésből írtam :) Csak a pontosság kedvéért :)
  • lammaer
    Persze hogy nagyobbak voltak, de a győzelem az győzelem, akkor is ha az erősebb győz. Mert általában azért győz vki, mert erősebb :D

ladista: idióta :)
    ja, ez olyan mint amikor vérző orral magyarázza vki hogy erkölcsileg akkor is övé a győzelem :)
  • Magyar Betyár
    Én azt mondom max 3 tier külömbség ok.
  • R3nton
    nincs xvm-m. A type59 ügyesnek tűnt! Volt benne mázli is, de jó volt :D
  • Magyar Betyár
    Kursk csak egy csata volt. Mint tudjuk a háborút a németek elbukták. Én csak azt mondom, hogy a régi történelem szerint kursk-nál az oroszok fényes győzelmet arattak. Ez hazugság.
    Ebben a játékban a kurski csata az oroszok oldalán úgy nézne ki, hogy 1 védd meg a bázist gamben a németek kilőnek 2 veszteséggel 14 orosz tankot majd amikor odaérnek a bázison egy bokorban rettegő utolsó orosz tankhoz hirtelen megfordulnak és elmennek. Idő lejár, WIN ruszkik
  • R3nton
    ez pont, hogy nem igaz. Régen a tier8 volt mindig felül. Most a tier8 sokat van tier10 között, mert jóval sűrűbb. Régen a tier6 volt főként játszhatatlan, de volt egy idő, mikor már a tier5 is, mert folyton tier8-9ben kellett játszani. Most a tier6 az egyik legjobb tier, nagyon sokat van felül. 2 tier különbség nem sok sztem. Ez a része a játéknak most el van találva sztem!
  • Greenyke
  • ladista
    Mai kifejezéssel élve: unortodox győzelmet arattak.
  • Greenyke
    5x nagyobbak voltak. :)
  • lammaer
    Nem ez volt a hírhedt orosz "maszkirovka"?
  • lammaer
    Hát, vmiért ki kellett vonni a német haderőt, pedig ők akartak áttörni az orosz vonalakon. Az világos hogy az oroszok veszteségei 2x-3x nagyobbak voltak, csak éppen nem nekik kellett visszavonulni.

A kommunista wiki szerint:

"The German attack failed to break through the main Soviet defence zones, and stalled. The Soviet counter-offensive compelled Model to withdraw or risk the destruction of both German Armies."

Ez nekem nem tűnik komoly német győzelemnek...
  • Oddball29
    De csak hogy egyszerűbb legyen... Másik kedvelt orosz taktika volt éjjel az amúgy főleg területtüzet lövő fegyvereiket (pl. 76 mm-es ezredtarack, nem ugyanaz, mint a Zisz-3)100-150 méterre beásták és álcázták az ellenséges állások előtt, aztán ahogy megindult az általános támadás, durr bele nyílt irányzékkal... Ezzel valamennyire kipótolták, hogy a támogató hadtest/hadsereg tüzérezredek általában nem lőttek előre nem regisztrált célpontra, csak az ezred/hadosztály saját csövei ütegenként külön előretolt megfigyelővel.
  • lammaer
    Amire te gondolsz az a Battlefield sorozat. :P
    Hála istennek hogy nincs légierő a játékban, na még csak az kéne... a BFben is utáltam, hogy az ember végre megszerezte a tankot, azt jött a vadászbombázó azt rámdobta az atomot :) Mert ugye a saját vadászgép meg az ellenséges tankok abajgatásával volt elfoglalva.

Nem összfegyvernemi játék, simán csak World of Tanks. Jó ez igy, casual tankos lövölde :)
  • Magyar Betyár
    Bizony ez már történelmi tény, hogy ott az oroszok csúnyán pofára estek. Az csak szovjet történelem hamisítás, hogy elverték a németeket. Sokat lehetne erről írni de nem idevaló. A dolog tömören kb úgy lehetne leírni, hogy a németek lényegében szarrá verték az oroszokat de miután máshol volt szükség a haderőre egyszerűen kivonták őket és nem támadtak tovább.
    Ezt lehet úgy értelmezni, hogy sikeres volt a védekezés de nem ez az igazság. Ha a német haderőt nem vonják ki legázolják a ruszkikat.
  • Zero 7th
    Na, jó, akkor támogasd a gyalogságot... :P

Egyébként egész eddig pont ezért nem foglalkoztam ezzel a játékkal, mert nagyon "tankos játék", borzalmasan sok minden hiányzik belőle. Nincs gyalogság, géppuskás tankok lövik _egymást_, nincs légierő, meg bélyegnyi a pálya.

Ezeken már túltettem magam, ezek után a legkevesebb, hogy az arty pszichikus és tankok ellen használjuk...
  • Oddball29
    A német tüzérségnek voltak pillanatai, de ennél az oroszok meg főleg az amerikaiak sokkal tovább mentek. A Bagratyion alatt és után hadtest-szinten teljes német páncélos tartalékokat tudtak sakkban tartani csak a tábori tüzérséggel, hogy azok ne tudják fizikailag támadni az orosz bekerítő ékeket. Oroszok 200-500 csövet, ágyút és aknavetőt 82mm felett is összevontak arcvonal-kilométerenként úgy, hogy a német felderítésnek halvány fogalma nem volt róluk az első lövésig.

Gyakorlatilag kiirtották az első-második védelmi vonalat ennyi löveggel. Ehhez képest nyugaton sose volt 40 ágyú/km-nél több.
  • lammaer
    Értem, szóval ez inkább területi lefogótűz vagy vmi ilyesmi.

"hummel nélkül a németek nem győztek volna a citadella hadműveletben kursk"

Ööö... nem a szovjetek győztek?
  • fsb1000
    Abszolút így van. Épp ezt mondogatom minden arty vitában
    "Klasszikus" páncéltörő lövegek csakis közvetlen írányzással lőttek tankra, vagy a gyakorlótéren bármire.
    Azaz kellet vizuális kapcsolat még a 80-as években is.

Olyan nincs hogy a löveg meg a cél között egy bazi nagy hegy van.
    (lehet de az már nem páncéltörő, hanem "mezei" tüzérség más célpontokkal)
  • stoppos
    Király menet. :)

És vicces, hogy egyazon klánból volt bent egy platoon, az egyiknek 1700 effje volt, a másiknak meg 800. Mindketten túl a 10k csatán.
  • patchaou
    Régebben még mindenki a +-2 tierre vágyott, de ahogy hígul a játékosállomány már ez is sok nekik... Az elméleted ott sántít, hogy már +-1 tierrel sem éreznéd hogy kell a következő, nagyobb tank, mivel ha azzal top vagy, akkor nem igazán éreznéd, hogy ezért érdemes volt hajtani. Amúgy az esetek többségében 2 szinttel nagyobb tankot lehet sebezni.
  • Magyar Betyár
    A tüzérségi páncél elhárítást kb úgy kell elképzelned, hogy mikor megindul egy tank attack a védők hátratelefonálnak a telepített tüzérségnek, bediktálják a koordinátákat és a területet megszórják rendesen. Itt nem 1-2 arty tüzel hanem akár 100 is lőhetett egy adott területet. A nagy számok törvénye alapján bizony sok tankot kilőttek. De nem csak ez volt a cél. A tankok ritkán támadtak magukban mert annak nem sok értelme van. A tank nem tud területet foglalni. Azt csak gyalogság tud. Elsősorban az artyk a kísérő gyalogságot tizedelték de mivel felszagatták a talajt még lassították a tankrohamot is. A németek jók voltak ebben. pl a hummel nélkül a németek nem győztek volna a citadella hadműveletben kursk-nál. ott 100 hummel ontotta a tüzet a 150mm lövegekkel. El lehet képzelni az micsoda pusztítás volt.
  • Oddball29
    Ez már más TOE lesz. 12-16-oslövegszámú ütegről még nem hallottam. Egy orosz önjáró tüzérezrednek összesen 21 járműve volt. Alapegység az négyjárműves szakasz vagy üteg. Hogy mi a pontos nomenklatúra, azt hirtelen én se vágom fejből.

Aztán lehet hogy a hadtest/hadsereg-tartalék vontatott páncéltörő tüzérezrednek megint más volt a hadrendje.

Egy VH-s üteg az 4-6 löveg, átlag három ilyen üteg alkotott egy tüzérzászlóaljat, amiket aztán hadosztályszinten vagy ezredbe szerveztek, vagy nem.

Az angolok persze különcködtek, náluk két négyágyús (kivéve 5.5 inch felett, ott 3x4 löveg egy alegység) szakasz alkotott egy üteget, három üteg egy tüzérezredet, három ezred volt egy hadosztálynak, stb.
  • QuentinT
    Szép múlt, de úgy tűnik, pár dologra rosszul emlékszel. Légy szíves idézd fel magadban, hogy milyen módon is lőttetek ti -még ha sokszor csak imitálva is- és milyen célokra. Mert a látótávolságon túl lévő célokat, a felderítés által megadott adatok -koordináták- alapján a tábori tüzérség támadta. Szóval ti ott Kiskunhalason, a csöves és rakétás páncéltörők a látható célokat lőttétek csak. (85 mm és 100 mm páncéltörő ágyúkkal, illetve Maljutka és Konkursz önjáró állványokkal, a WoTban pedig a 122 mm önjáró tarackoknak megfelelő eszközök vannak. Kicsit más. Igaz, ez utóbbi szintén tud közvetlen irányzással is lőni, ha kell, és van hozzá kumulatív gránát is.)
  • Solten
    Bar az SPG a klasszikus tabori tuzerseget testesiti meg szvsz az assault gun meg a panceltoro tuzerseg.