59
-
#19 Én is erre céloztam. Ezek szerint nem sütött át eléggé, az irónia véres-torkú szócsövének áltudományos sóhaja. Nem baj :) -
Laacaa #18 "Az olvasásnál szintén sémák szerint gondolkodunk. Nagy kezdőbetűs mondatok, ismerős szavak, pl. mondta, kérdezte, kiáltott fel, megy, öltözik, stb... Tehát nem kell megerőltetnie magát, kivéve, ha különleges sémákkal találkozik... helyesírási hibák, nincsenek nagy kezdőbetűk, különféle betűtípusok egy mondatban, különleges, váratlan helyzetek megjelenése a történetben, stb."
Egyezek! Legutóbb mikor Eszterházy Búcsúszimfóniáját olvastam, 10 oldal után jöttem rá arra, miért fáradok el olvasása közben olyan nagyon. Mert nem voltak benne írásjelek és nagybetűk! :) Egy idő után tényleg erőfeszítés volt olvasni. -
#17 A tévézés esetében eleve arra számítasz, hogy számodra idegen embereket fogsz látni. Így nem okoz terhelést az agynak. Ráadásul már természetesnek veszi a lövöldözést, robbanásokat is. Ami igazán leterhelné, az az lenne, ha ismerősöket, hozzátartozókat látna megjelenni egy filmben.
Az olvasásnál szintén sémák szerint gondolkodunk. Nagy kezdőbetűs mondatok, ismerős szavak, pl. mondta, kérdezte, kiáltott fel, megy, öltözik, stb... Tehát nem kell megerőltetnie magát, kivéve, ha különleges sémákkal találkozik... helyesírási hibák, nincsenek nagy kezdőbetűk, különféle betűtípusok egy mondatban, különleges, váratlan helyzetek megjelenése a történetben, stb.
A plázába járásnál is alapvető a ruhásboltok járdától oldalra való elhelyezkedése, a csillogó padló, mozgólépcső, a nagy terek, ...
Na de a lényeg, hogy a megállapításod nem helyes, mivel ezekben az esetekben eleve arra készül fel az agy, hogy ismeretlen a felépített sémáknak megfelelő helyzeteket fog észlelni, és ez be is szokott következni.
A meglepő helyzet akkor lenne, ha a filmekben a rendőr egy rózsaszálat adna a sorozatgyilkosnak, és nyomna egy puszit a homlokára; ha a plázában sorozatban találkozol az ismerőseiddel, valamint ha az olvasott könyv hiányos lapokkal lenne teli, és nem szokványos mondatszerkesztéssel és nem szokványos kijelentésekkel, pl: Te Olvasó, egy nagy barom vagy!
Na ennyi, remélem érthető volt. -
#16 Nem a jövőre emlékszik az agy. A jelenre és úgymond akkor filezerik. Miért kell ennyire pontatlan címet adni a cikkeknek? -
#15 Ezek szerint a legmegterhelőbb a Tv-zés; olvasás és plázába járás lehet. Mindezt 3 pont villogtatásával... Hmmm, szeretem amikor tudósok messzemenő következtetéseket vonnak le egy dolog meglehetősen szűk tartományú és csökevényesen felületes vizsgálata után :-) -
szombi #14 A vizuális réteg prediktív képességei már régóta ismertek, ezek a tudósok a jelenség energiafelhasználását figyelték meg.
Nincs közük a "brit tudósok"-hoz, nem egy hétköznapi és felesleges témát dolgoztak fel.
Képzeld el, ha az irodaasztalodat mindig felforgatja a tekkernéni, mekkora fejtörést okoz neked a 3 centivel odébb lerakott jegyzetfüzet, az elfektetett radír amit állva hagytál, stb...
Ha 2-3 hetente hazaérek, mindig a kollégiumi szobakulccsal próbálok ajtót nyitni. És a szobámba belépve PONT azt veszem észre amit nem oda tettem ahol éppen van! -
Oláh Herkules #13 keyframeket készít az agy :D -
gombost #12 "A Glasgow-i Egyetem pszichológia karának kutatói..."
Vagyis brit tudósok. Erről ennyit. -
#11 Asd -
#10 érdekes -
#9 Én nem hiszem el neked. :/ -
djhambi #8 gombabácsi, Zulu12: erre bárki rájöhet, de senki se vette ezidáig a fáradtságot, hogy kísérleteket végezzen, hogy a tudomány szintjére emelje az elképzelést. :) Bárkinek lehetnek sejtései, de az csak sejtés. Itt elvégezek egy kísérletet, és beigazolódott ezzel a sejtés. :) -
Zulu12 #7 Nem kell valami nagy intelligencia, hogy erre vki rájöjjön. Ezt is csak azért csinálták, hogy legyen miről írniuk + konkrét adatok, egyébként józan paraszti ész gondolkodás az egész. -
djw #6 itt a magyarázat, hogy miért nem találok semmit a hűtőben :DD -
duke #5 "Hogyan emlékszik az agy a jövőre?"
Ezt nevezik rutinak.
Az ember meg egy honap mulva is csapkodja, az athelyezett villanykapcsolo helyet :) -
gombabácsi #4 erre én is rájöttem már pár éve...
mondjuk én nem vagyok tudós, biztos nem is hisz el senki hogy rájöttem -
#3 ugye ugye :d energia takarékos égő van a fejemben mindig is mondtam:D:D ... na akkor mostmár ne sírjanak a nők hogy nem vesszük észre ha új a hajuk... csak energiát spórolunk éljen a környezetvédelem!! \O/ -
csimmasz #2 Lehet benne valami!
-
djhambi #1 "Ezerszer láttuk már, így az agyunk tudja hogy néz ki, tehát nincs kell különösebb energiát fordítania a helyszín feldolgozására."