59
  • adamb
    #59
    Együtt indulunk el a szebb jövő felé, drága Magyarország felé!
    Így is van! Fel a fejjel!
  • Doktor Kotász
    #58
    Szerintem ezt eddig is tudtuk a hétköznapokból. Nem kell ehhez tudományos kutatás meg elmélet.
  • Motoroj
    #57
    Ez az Esterházy már nem az az Esterházy. Egyébként Haydn műve csodálatos alkotás, szívesen lettem volna jelen az első előadásán 1772-ben.

    De azért ez sem volt rossz...
  • sz4bolcs
    #56
    Ennek a hardcore változata, amikor valaki máshol ébred, mint ahol elaludt. :D
  • kriszwells
    #55
    1# "tehát nincs kell különösebb" ez a mondat engem is megfogott :) Amúgy érdekes a dolog.
  • karcsi
    #54
    tutom mosd aszon gontlkosztog mindolkoszom mosdt had majt huje lezek elmontani hoty ellobjatok
  • karcsi
    #53
    esz csaka itore vonadkozik nem arahoty minten relatif de esztisa etyig puplicizdikambo l lobta amineka cimea reladiv ito elmelede neywton elot szasz evel irta karcsi sokal koraban mindt nyewdon
  • adamb
    #52
    Az ötletedet már Newton is ismerte:

    "Newton ugyanis többször leszögezi, hogy csak a relatív idő érzékelhető, az abszolút idő sohasem, és semmiféle közvetlen tapasztalati bizonyíték nem hozható fel létezése mellett."
  • karcsi
    #51
    asz semi enma 1902be kitaladam hogy minten reladiv ere asza keci einstand elopbta asz odtletet asza keci
  • adamb
    #50
    Kedves Epikurosz!

    Én segítőleg szóltam, mivel ma reggel ezt a szakaszt olvastam, gondoltam megosztom. Egyébként erről jutott most eszembe:
    "Odáig jutottunk, hogy Orbán Viktor tömeggyűlésen a józan ész fontosságáról beszél, és Bajnai kormányprogramjának címébe is bevették a kifejezést."
    (Amúgy én is lelkes olvasód vagyok itt a fórumon.)

    bleifrei: Én is a teljességre szavazok, arra a teljességre aki kb. 2000 éve jött el.
  • bleifrei
    #49
    @adamb: Mondják a dualisták... én a teljességre szavazok ;)
  • Epikurosz
    #48
    Szerinted hová alázkodjam még meg jobban?
    Épp csak lábat nem mostam már.
  • adamb
    #47
    Mert a ki magát felmagasztalja, megaláztatik; és a ki magát megalázza, felmagasztaltatik. [Máté 23]
  • Alfa Of NS
    #46
    Arról van szó, hogy az agy megszokja (megtanulja) a látott képet és ezért nem reagál más erősen a sokat látott helyszinhez vagy helyzetre. Megjövendölés nincs, mindössze a tudat képes összerakni mesterségesen képet a korábban látottakból (emlékezés). A kettőt összekeverték a cikkben.
  • Epikurosz
    #45
    Aha, értem.

    Gondolom az egyik "17 éves srác" a jutyubról te vagy. Belőled kinézem, te kis apolitikus. :-D
  • Epikurosz
    #44
    Follow-up itt.
    "Egy középiskolás srác baloldali és Jobbikot kritizáló videókat tett fel a youtube-ra „józanmagyar” néven."

    "terrer 2010.04.06. 14:24:10
    A "17 éves középiskolás srác" nem 17 éves, hanem egy háromtagú kampánycsoport kitalációja, nem középiskolás, hanem marxista egyetemet végzett mind a három, és nem "srác", hiszen maguk a srácok sohase hívják magukat ilyen öreges-buzisan. Ez a blog pedig az MSZP bérblogja, aki úgy karolja fel a 17 éves "srácokat", annyira érdek nélkül, mint Gyurcsány azt az árva kislányt.
    A többi stimmel."

    "Epikurosz · http://epikurosz.blog.hu 2010.04.06. 23:15:39
    józanmagyar?

    Mióta a blogom jelszavává tettem, és az SG.hu fórumain évek óta emellett kardoskodom, a Magyar Hírlap fórumain Józan Magyar Paraszt néven írogatok, minden kis köcsög józan magyar akar lenni.
    Amúgy az Sg-n írtam is többször, hogy lopják az ötleteim www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1270494522&no=29), főleg a baloldali-libsik. Persze az, hogy füvet szívnak, az nem számít.

    Odáig jutottunk, hogy Orbán Viktor tömeggyűlésen a józan ész fontosságáról beszél, és Bajnai kormányprogramjának címébe is bevették a kifejezést.

    No, de kedveseim, ez csak majmolás, tartalom nélkül."
  • djhambi
    #43
    Nézz szét az elektronikus tánczenék terén, ott gyakorlailag nem létezik az a szó, hogy plágium. Ott bárkinek abármijével azt csinálhatsz kedvedre, amit akarsz. Csak néha megpróbálják ellenőrizni, hogy amit játszol, az megvásárolt, és nem letöltött, meg általávan kiadás előtt megvásárolják egymástól a megfelelősávokat, amiből "feldolgozást" készítenek. De pl. elég durva, hogy évente megjeleik egy "Show Me Love" szám, ugyaazzal az énekkel, vagy azonos énekkel, de más énekessel... Vagy másik példa, hogy a The Real Booty Babes kb. minden Katy Perry számot "feldolgozott" már egyszer. Nem beszélve a rengeteg remixről, mashupról és bootlegről. De a hangzást és amúgy mindent egymástól lopnak. De ezt így kell felfogni, hogy ez az irányzat így működőképes, és így tud gyorsan fejlődni. Tehát ezt nem úgy kell értelmezni, hogy milyen rossz, ez a szakmán belül tejesen elfogadott.
  • Epikurosz
    #42
    Hagyom, hogy abban a tudatban élj, hogy én mindezt nem tudtam. Te Nóbel-díjas médium!
    :-)
  • djhambi
    #41
    Két észrevételem lenne. A Harmonia Caelesis a nevét onnan kapta, hogy egyik ősének volt ilyen nevű saját alkotású zsoltározskönyve, és ezzel adózik őse előtt. Tehát az Égi harmóniád étlmetlen lenne, mert a könyvmaga nem arról szól. :)

    A másik pedig, hogy nem "Nóbel-díj", hanem Nobel-díj, és egy skandinavisztikára járó ismerősöm közölte, hogy kiejtésben is rövid o-val kell mondani ezt a szót.
  • Epikurosz
    #40
    Nos, részben ezért kezdtem el írni a blogom, amelynek linkje adatlapomon megtalálható. A másik ok az volt, hogy vitában ne kelljen ugyanazt többször leírnom.
  • philcsy
    #39
    Ha nem akarod hogy lenyúlják az ötleteidet írj könyvet. Már a kiadással se lehet gondod, megjelenteted elektronikus formában. Még a neved se kell válalnod.
  • drfaust
    #38
    Egy tudományos cikk ne legyen stilisztikai fogás, hanem tárgyilagos és reális. Inkább tartozok a 10%-ba, mint abba a 90%-ba amibe te is benne vagy. Megfogadhatnád beceneved névadójának bölcseletét: "ÉLJ REJTVE"
  • Caine
    #37
    Ez az új fogyókúra: egész nap váratlan dolgokat vetítek az agyamnak és úgy ég a kalória, hogy még Shobert Norbi és belesárgul
  • Epikurosz
    #36
    A cím csak egy stilisztikai fogás, ezt a fórumozók 90%-a meg is értette. Te vagy a 10%. :-)
  • drfaust
    #35
    Azért az túlzás, hogy az agy emlékszik a jövőre, múltbeli emlékkel operál az nem jövőlátás! Nekem a legnehezebb olvasmányom Umberto Ecotól Foucault-inga volt!
  • Epikurosz
    #34
    Kedves philcsy:
    Az jó dolog, amúgy, ha a pártaparatcsíkok ihletet merítenek a webes, blogos közösségekben évek hosszú során kiforrt cuccokból.
    Így legalább a netes kisember is politikacsinálónak képzelheti magát, de az még tény marad, hogy valakik ezért szép összegeket kasszíroznak be.
  • Epikurosz
    #33
    Lehet, hogy akkor Sebők volt az, és nem Réz.
    De nekem ezek olyan egyformák.
  • philcsy
    #32
    Az hogy valaki ilyen témáról gondolkodik vagy ír könyvet nem jelenti azt hogy tőled lopta. Sebők Zoltán 2003-ban megjelent könyvének is ez a címe. És lefogadom hogy a téma már elég régi. Kétlem hogy neked jutott volna először eszedbe.
    Kb. 2éve kitaláltam a folyamatos kromatográfiás elválasztás egy megvalósítását. kb 1éve jártam a Richterben ahol elmondták hogy tesztelnek egy az enyémmel teljesen megegyező eljárást. Ez van.
    6 milliárd konkurensel a nyakadban nem egyszerű elsőnek lenni.
  • Epikurosz
    #31
    Midász
  • Epikurosz
    #30
    Olyan aranymondatok vannak a lenti hsz-emben, hogy be kell emelnem őket a blogom mottójába.
  • Epikurosz
    #29
    "Talán neked is perelned kéne minden gondolatért, amit "elloptak" tőled. :)"

    Ne vigyorogj, mert ez hótkomoly.

    Értekeztem valahol, tán az indexen vagy Órigón a kulturális parazitizmussal, (persze enyhe, de tényleg nyhe és ártatlan dsidózással megfűszerezve, de csak azért, hogy jobban üssön, na :-), és nem telt bele 3 hónap Réz Bandinak megjelent a könyve a Parazita kultúrákról. ez nem vicc!!!!
    Gyakorlatilag, olyan lettem, mint a mitológiai Mitriádesz, amihez nyúlok, arannyá változik - mások kezében!
    Őszintén szólva, már nem is merem leírni a gondolataim, mert holnap - esetleg a szelleméből kifordítva - neves újságokban, pártprogramokban vagy mittomén még hol látom viszont őket.
    Olyan ez, mint amikor az embernek ellopják a gyermekét, majd cifra janicsár gúnyában mutogatják, vagy küldik harcba tőle idegen célokért, legtöbbször persze pízért.

    Már alig merek nyilvános fórumokon irkálni, vagy csak közjegyző, esetleg szerzői jogban szakosodott ügyvéd jelenlétében. :-D
  • Epikurosz
    #28
    Okés, akkor írok én is regényt Égi harmónia címmel, bekopizom Esterlánc úr hasonló írásából a törzsszöveget, de más alcímeket adok, kis formázással megbolondítom, ami összefüggött azt szétbontom, ami nem azt összefércelem, oszt kuncsorgok annak a reketdhangú másik bácsinak, - most nem jut eszembe a neve..., ja megvan - Kondrád Gyuri bácsinak a berlini Művészeti akadémiájánál, hogy adjanak érte guruló eurókat (adófizetőktől gurulnak, de ki nem sz..ja le!), meg plecsniket, és ha elég szemtelen leszek éppen akkor, még a Nóbel-díjra is felterjesztetem magam.
  • djhambi
    #27
    No, drága Epikurosz. Talán neked is perelned kéne minden gondolatért, amit "elloptak" tőled. :)

    "Esterházy Péter bácsi a "kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja", a liberálisok ünnepelt íróhercege."

    Ezt a stílust a kuruc.info-ról szedted össze, hogy mindent jelzőkkel kommentálnak? :) A liberálisok íróhercege, a cionista ATV, a tolvajkormány, a hazug Gyurcsány... Privátban részben erre tértem ki, hogy ezen jelzők értelmes lényeget, információt nem hordoznak, csupán uszító sallangok. Nem azt mondom, mindenkinek joga van a jelzőkhöz, de aki a világot objektíven akarja látni, ezen szubjektívumok megzavarhatják. (A jelzők.)

    No, kedves Laacaa. Ez így van. Eszterházyt igen nehét olvasni, nemcsak az írásjelek, hanem a kifejezésmód miatt is. Rendkívül elvont gondolatok extremizált megfogalmazásban. Ahhoz, hogy megpróbáld megérteni, külön agymunka kell, vizualizálni kell magadban, és értelmezni a hátteret is. A televízióban olyan információk vannak, amelyeket szükségtelen dekódolni, mert kellő könnyedséggel lebutítják az emberek szintjére. Aki megnéz pár évad 24-et, az már lazán megjósolja a részek végét. (Pedig a 24 sorozat cselekmény szempontjából színvonalasnak mondható.)
  • trabiubi
    #26
    Vicces, hogy a tudomány olyan dolgokat tud megállapítani, amik egyértelműek :)
  • SRobert
    #25
    ezt a nagyonnagy újdonsággal = ezzel a nagyonnagy újdonsággal
  • SRobert
    #24
    OFF

    ez annyira újszerű hír, hogy minden irodalmár/irodalomtörténész, akinek a szakterületén előjöhet esterházy neve, pontosan tudja, hogy nem egy, és nem is kettő könyvet írt e.p. olyan technikával, amiben különböző irodalmi művekből ollózott ki részeket és aztán újra összerakta úgy, hogy teljesen más történet jött ki belőle.

    ezt a nagyonnagy újdonsággal én körülbelül 10-11 éve találkoztam, és már akkor is bőven köztudott volt.

    az meg már mellékes, hogy e.p. németországban ismert írónak számít, ami miatt elég nehezen hiszem, hogy pont egy német író ne tudna erről semmit.

    besorolási kategória: gumicsont

    ON
  • philcsy
    #23
    "Hát, ja, kérem a természet nem digitális. Analóg! Teccik érteni?"
    Csak az emberi agynál maradva:
    Biztos vagy benne?
    Az idegsejteknek két fő állapotuk van: aktív, inaktív.
    Ez eddig elég digitális. Persze meg van bolondítva a kémiai információcserével is de ez inkább csak hab a tortára. Persze már ez is elég ahhoz hogy ne legyen szigoróan digitális. Tehát nem digitális. De ha szigorúan vesszük akkor analóg sem lehet mivel az állapotai nem folytonosak.
    Tehát az agy nem digitális és nem analóg.

    "Analógiákkal (vagy ha úgy tetszik, nem tetszik, ÉLETTAPASZTALATTAL, és igen, igen, józan magyar paraszti ésszel!) tudom megállapítani, hogy egy bizonyos életmódot élő emberek nagy valószínűséggel például lopnak,"
    Hát persze aki teheti az mindenbizonnyal lop.
  • Epikurosz
    #22
    Biztos vagy benne, hogy Esterházyt olvastál?


    Gyöngébbek kedvéért:
    Esterházy Péter bácsi a "kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja", a liberálisok ünnepelt íróhercege.
  • Epikurosz
    #21
    Én a sztereotípiákról, a minta (pattern) alapú gondolkodásról már évtizedek óta cikkezek. Az is ugyanilyen, csak általában fejlettebb szellemi funkcióknál müxik.
    Hát, ja, kérem a természet nem digitális. Analóg! Teccik érteni?
    Analógiákkal (vagy ha úgy tetszik, nem tetszik, ÉLETTAPASZTALATTAL, és igen, igen, józan magyar paraszti ésszel!) tudom megállapítani, hogy egy bizonyos életmódot élő emberek nagy valószínűséggel például lopnak, így jobb elkerülni őket, vagy ha már nincs más megoldás, rákoppintani a szurkos kezükre.
  • philcsy
    #20
    Vannak emberek akik egyből kiszúrják ha valami nem a helyén van. Pl a toll nem párhuzamosan ál, esetleg a többivel nem egyvonalban. Ők valsz kevésbé emlékből dolgoznak.
    Gondolom mindenkivel előfordult az hogy az általa art szövegben olvasás után közvetlenül nem vette észre a hibákat. Később átolvasva viszont egyből kiszúrta őket. (öhm Csak meg kell nézni a fórumokat.) Ez is hasonló alapon nyugszik.
    Kár hogy itthon nincs boldog-boldogtalannak funkcionális NMR felvételre képes készüléke, pedig lehetne vele szórakozni.