25
magyar jogtörténet
-
tpeterr #25 hogy picit pontosítsak az idézetteken hidegvízpróbát szerettek voltak végrehajtani -
tpeterr #24 Tudom, nem konkrét perek, de érdekes, hogy az újkor hajnalán milyen mélyen éltek még az ilyesfajta hiedelmek az emberekben. Lehet sötétebb volt e kor mint ama sötétnek mondott középkor. -
tpeterr #23 egy másik érdekes eset ugyanonnan:
"Az 1100. év környékén Könyves Kálmán királyunk kijelentette: Boszorkányok pedig nincsenek! (pontosabban, latinból fordítva: A strigáknak pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék.). Ez nemigen hatotta meg a szarvasiakat abban, hogy 600 év múlva a "köztiszteletben álló" első lelkészük feleségét boszorkánysággal vádolják. Vízpróbát szerettek volna végrehajtani rajta, ami abból állt volna, hogy kezét-lábát összekötve a Körösbe dobják. Ha fennmarad a víz felszínén, boszorkány, jöhet az elevenen égetés, ha elsüllyed akkor is a probléma megoldva, meghal. Úgy látszik a lelkész megtudta hogy mire készül a gyülekezete, mert családjával együtt sürgősen távozott Szarvasról. (Sajnos a feleségén kívül magával vitte a város alapító iratát is.) Így ért végett Szarvas egyetlen boszorkányüldözése. O tempora! O mores! (Ó idők, ó erkölcsök!) írja Tessedik az esetről..."
link -
tpeterr #22 bocsánat, tévedtem, erre gondoltam:
"
Egy kovács nem látva más kiutat problémái elöl, felakasztotta magát. A babonás lakosság, ismerve a vámpírrá válás előnyeit-hátrányait, persze hozzá se akart érni. Szegény pára három napig lógott felakasztva, amíg a gyulai hóhér ideért. Ekkor az levágva a holttestet a kötélről, fejét lemetszette, szívét karóra szúrta, s a hullát a határ mezsgyén eltemette. Majd a költségeit a kovács özvegyén behajtva, távozott... Mindez történt 1776-ban, itt, Szarvason."
link -
tpeterr #21 örülök, hogy nyugtáztad -
tpeterr #20 Jöhetnek a vámpírosak is, az is érdekel. Úgy tudom a városomban is volt egy indcidens, csak hirtelen nem tudom, hogy per volt-e belőle vagy csak szimplán meglincselte a nép az illetőt, mert vámpírnak hitték. -
#19 Azt, hogy miért volt kevesebb, részben megmagyarázza a második (#16) hozzászólásomban levő könyvrészlet - későn jutott el hozzánk a boszorkányüldözés divathullám (és az igazi nagy hisztik, pánikszerű tömeges égetések), mire nálunk igazán beindult volna, addigra a felvilágosodott uralkodók (Mária Terézia és II. József) már elkezdték túlbonyolítani, megtiltani (persze azért volt bőven).
Nálunk volt sok más - vámpírperek, emberevés-perek, táltos-perek, ilyesmik, de a boszorkányosdiból kimaradtunk, túlságosan keletre voltunk még akkor (és nálunk jóval elfogadottabb maradt pl. a fehér mágia gyakorlása, így ezekből kevés per kerekedett).
Volt egy egész félév boszorkányságtörténetem az egyetemen, ott elég részletesen áttekintettük a dolgokat. -
Solt #18 Stílus Uram! Nem hiszem, hogy az az emberke vagyok, akit könyvtárba kell irányítani...
Nem azt mondtam, hogy nem voltak, hanem, hogy kevesebb mint tőlünk nyugatra... -
gyepesjoint #17 oksa -
#16 plusz egy rövid bejegyzés a Magyar néprajzból -
#15 http://moly.hu/konyvek/schram-ferenc-magyarorszagi-boszorkanyperek-1529-1768
tessék bemenni a könyvtárba és olvasgatni. -
Emmegki #14 Nyugi, majd most lesz holokauszttagadás per, a fejlett nyugaton most az a divat -
tpeterr #13 Én is úgy tudom, hogy nálunk nemigazán voltak jellemzőek, pláne a Nyugathoz képest. -
Solt #12 Várom... ;) -
tpeterr #11 Majd valamikor ha lesz időm összedobom a jegyzeteimet a szegedi boszorkányperről, aztán megpróbálok írni egy kis ízelítőt. -
#10 Jahh, a művelt Nyugat :) -
Solt #9 Üdv Uram!
Tudom, hogy volt nálunk is, de tudtommal jóval kevesebb mint a művelt nyugaton... :)
Egyébként Fehér Mátyás Jenő -
#8 Volt az nálunk is.
Itt is olvashatsz magyar vonatkozásról.
Ezzel a témával kapcsolatban idéznék, talán megbocsájtható:
"Fehér Mátyás Jenõ (1913-1978), korábban domonkos rendi szerzetes,
rendtörténész, majd emigrációban élõ író egy nagyszerû mûvet, az un. Kassai
kódexet mentette át számunkra, amelyben 57, latin nyelvrõl fordított inkvizíciós
jegyzõkönyvet ismertet az 1227-es évtõl. Ezekbõl megismerhetjük a
táltosok kínvallatását, megölését, a rovásbotok elégetését. Végül Fehér Mátyás
Jenõ így összegez: „…az inkvizíció által elkobzott, vagy megsemmisített
irodalmi termékekrõl, számba véve azok sokszerûségét, de fõképp
több ízben említett, magyar nyelvûségét, el kell vetnünk a hivatalos irodalomtörténeti
állítást, középkori szellemi igényeink sivárságáról, irodalmunk
szegénységérõl. Voltak magyar írások, teljes könyvek, a Halotti beszéd
és a Mária siralom elõtt is. A magyarföldi inkvizítorok buzgósága talán
éppen anyanyelvûségünk irodalmi kísérleteinek kiirtásával tett jóvátehetetlen
kárt. Nagyobbat, mint történelmi tragédiánk, a tatárjárás és
törökdúlás együttvéve.”" -
Solt #7 No, ez engem is érdekelne, így szeretettel várom, hogy valaki írjon például a boszorkányperekről... tudtommal ebből nálunk volt anno a legkevesebb... -
tpeterr #6 Köszi, jó oldalnak tűnik.
Nem is cél, hogy történelmi kereteken túlmenjünk.
Engem személy szerint a "misztikusabb" (nem tudom mennyire jó ez a szó) része érdekel, pl. boszorkányperek (pl. a híres szegedi) vagy az istenítéletek, vagy egyéb érdekesebb jogesetek. Persze ott vannak a források, azt is elemezgethetjük, szabad a téma, persze a történelmi kereteken belül. -
Solt #5 Inkább ezt ajánlanám, bár félre fordítás ebben is van...
Hogy miért hagyták ki... ha elolvasod megérted... van benne egy szó, amire a hivatalos vonal görcsbe rándul! :)
Egyébként sok sikert a topikhoz... nem nagyon szeretem a jogot, tehát a történelmi kereteken túl nem mennék inkább bele... ;) -
tpeterr #4 Igen, igaz, nem teljes, de ez csak példa vagy kedvcsináló. Ha pl. I. Endre rendelkezéseiről akarsz beszélni, lehet azokól is. Gondolom az oldalon csak a fontosabb törvények vannak kigyűjtve, nem tudom, pl. I. Endre rendelkezései mennyire voltak forradalmiak, nekem nem tanítják, nem tanulok róla, de persze ez meg már más dolog. :-) Nyugodtan lehet linkelni tőle is. -
Solt #3 Óvatosan felhívnám rá a figyelmedet, hogy az a forrás... hogy is mondjam... picit egyoldalú...
Hol maradnak például I.Endre rendelkezései? És akkor az ajánlók névsorát még nem is "méltattam"... -
tpeterr #2 vegy forráselemzés www.1000ev.hu -
tpeterr #1 üdv!
itt lehet eszmét cserélni a magyar jogtörténettel kapcsolatban, pl. érdekes jogesetekről, perekről, boszorkányperekről stb... kinek mi tetszik.