50
-
djhambi #50 Maja egy méhecske volt. Mint KillerBee :). -
pifoeko #49 Ja a Maják voltak a cylon leszármazottak (Batlestar Gallactica) -
#48 A maják már azt is tudták, hogy mi tudjuk, hogy ők tudták, hogy
MINMEGHALUNK!!!!
-
#47 "A Triton azonban az előbbi okfejtés alapján jóval nagyobb mértékben is lelassulhatott, amennyiben a párja egy nagy tömegű szuper-Föld voltl."
Voltl helyesírási hiba. No offenz, csak szólok -
pifoeko #46 Grandiózus ütközés lehetett megnéztem volna-és jó pár százezer év múlva a Triton is belezuhan a Neptunuszba. És a maják már ezt is tudták:))):))) -
Epikurosz #45 off
filcsy: írd be a google keresődbe azt, hogy: paraszthajszál nézőpont site:index.hu
Mert látom nagyon foglalkoztat téged a madzsarok istene. :-D
:-D -
philcsy #44 Remélem azt is tudd hogy kik a maják: maja -> madzsa -> madzsar.
És hogy honnan tudunk ennyit: link -
philcsy #43 Persze hogy tudták. Ez a niburu. a neptunusz elpuszttotta, de 2012-ben visszatér hogy bosszút álljon a naprendszeren. -
philcsy #42 "A Földről van egy nagyon korlátozott, nagyon rövid idejű rálátásunk az univerzumra, ez olyan mintha valaki épp elérte volna valamelyik buszt és abból" felmérné a BKV-n belüli korrupcoót. (csakhogy meglegyen a politikai szál is)
De így is fogalmazhatnánk:
Az ember kinéz a fejéből. Nagyon rövid idejű és korlátozott rálátása van a környezetére. -
Rotcsa #41 Szerintem a maják már ezt is tudták..! -
amitriptilin #40 meg őszintén: mennyi esély van meglátni egy pici égitestet, ha nincs csillagközelben? csak úgy megy a magányos éjszakában aztán egyszercsak hívjuk brúsz viliszt és megment minket... :D -
#39 Ja, én is olvastam, hogy volt valami ami átment egyszer valami csillag előtt, úgy látták meg 1X. Gondolom azóta soha.
Persze szerintem is valószínű, hogy kisebb nagyobb objektumok legyenek a csillagközi térben, de hogy mik azok, meg mennyien vannak azt senki nem tudja. Aki mást mond az jelentős hasba akasztást készül elkövetni.
És még egy csomó dolog van a kozmológia tekintetében, ami semennyire nem áll stabil lábakon. Valahogy a 17 milliárd éves univerzum 10-20 évenként egyszer csak mindig gyökeresen megváltozik.:)
A Földről van egy nagyon korlátozott, nagyon rövid idejű rálátásunk az univerzumra, ez olyan mintha valaki épp elérte volna valamelyik buszt és abból kitalálná a járat egész napos menetrendjét, sőt az egész BKV-ét.:D -
n3whous3 #38 Vannak csillag nélkül talált szuperbolygók, 1-ről még olvastam valahol régebben. -
Jonah #37 Ha már mindig megmondod a tutit, előtte gondolkozhatnál egy kicsit. De így épp most lettél nevetséges:) okoztál egy szép percet, köszi!
üdv.
-
Jonah #36 Nem értem, hogy jön a bolygókhoz a politika... Szerintem nem itt kellene megvitatni a politikai nézeteket.
üdv.
-
dzsagon #35 Ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam. -
#34 Te nem vagy 100-as vazze!
De elgondolkodom, hogy pl van egy mérnök Kínában, valami elektronikai gyárban, csúcs technológiával foglalkozik, többször annyit keres mint nálunk valaki adott munkakörben, nehogy ne xarja már le, hogy mineknevezik az egypárt rendszert, ami nálunk is megmaradt.
Lehetett volna nálunk is valami plurális szocializmus, volt ilyen alternatíva is. Hogy a párton belül alakítanak ki, legalizálnak platformokat.
Lehet jobban járunk.
Ha az állami gyárat valaki megpróbálja lenyúlni az feltűnőbb, mint ez a qúrwa "spontán privatizáció". -
Epikurosz #32 Na, de most tényleg megyek sütkérezni és D-vitamint gyártani. :-) -
Epikurosz #31 Engem úgy sem tudtok eltántorítani, kedves szirének!
Át fogok evezni Szkülla és Karübdész között, ha fene fenét eszik, akkor is.
Egyébként mindjárt itt van áprilius 25, annyit még bírjatok ki. :-) -
#30 Minmeghaluuuunk!
Jessszzz!
-
WilliamMcKinley #29 Süt a nap, nagyon jó az idő. Miért nem mentek a francba sétálni, minthogy itt okoskodtok meg összeméritek a már bolygóméretűre duzzadt egótokat. Én sem vagyok normális - minek olvasom el.
MSZMP? WTF?
A cikk azért érdekes volt. (és nem az mszmp-ről szólt emlékeim szerint) -
#28 és akkor miért lett betéve ez a cikk?
attól félnek, hogy a Föld is erre a sorsra jut? -
teddybear #27 Az én családomból senki nem volt párttag. -
Adenoma #26 89 előtt nehéz volt nem MSZMP-snek lenni. -
teddybear #25 Csak hogy tudd, hogy mi folyik a kedvenceid között.
Ez az első, és utolsó kommentem a témában. Mert nem itt kell az ilyet megbeszélni. Te is inkább elmehetnél a krimóba, oda való a téma. -
teddybear #24 Na, ja. Az utóbbi időkben egyre csökken a színvonal. Nem az a baj, hogy valaki tudás nélkül kommentel, mert senki sem mindentudó, hanem hogy össze-vissza beszél minden oda nem tartozó hülyeségről. -
dukey42 #23 hihetetlen bammeg, elovasom a cikket, lejjebb görgetek oszt mit látok? 20ik komment körül már eljutottatok oda hgoy MSZP, kurucinfo?? kocsmában a haverokkal én is imádok ilyenekről beszélni, de ITT? -
djhambi #19 Pedig már majdnem egy hétig csak a tudományról szólt a tudomány fórum. De újra és újra bebizonyítod, hogy bármilyen témát el lehet terelni bármilyen hülyeséggel. Annyira negatív vagy ilyenkor, hogy a végén elmegyek szavazni, és egy kockával dobom ki, hogy a jobbikodon kívül kire szavazok. -
Epikurosz #17 Úgy néz ki, hogy a lakmározás egy archetipikus tulajdonság. Van ugye bolygólakmározás, de ránk nem ez a veszélyese, hanem a pénzéhség. Horribile dictu, olyanra is van számos példa, hogy valakik összelopkodnak, harácsolnak, sikkasztanak egy csomó pénzt, majd ha elveszik tőlük, elkezdik visszaperelni. A másik típus, bármilyen megdöbbentően hangzik ez, buszokat eszik.
Én egy közepes hambit sem tudnék megenni, nemhogy egy buszt, vagy egy kisbolygót.
Megáll az ész! -
AzUs #16 Köze sincs az SG-s hatásvadászathoz a cikknek. Pár nappal ezelőtt már megjelent kb ugyanez az indexen is, csak hát tisztességtelen lett volna az egészet copy/paste-elni, így azért kicsit átírták a fordítást hellyel-közzel az SG-sek is. Zuhanó népszerűség rulez!
Egyébként a cikk eredetije fent is be van linkelve, szóval ... hát de tökmind1.., igaz. -
djhambi #15 Pont ez a lényeg. Nem egyenletesen gyorsul a tömegközépontja felé, mint a másik bolygó esetében (leszámítva, hogy mindketten a Nap körül keringtek). A hold sem egyenleetsen keringett a bolygó körül, mikor a Neptunusz közledett, hiszen, amikor elég közel volt a Neptunusz, befolyásolta a hold keringését. Ha a hold a bolygó túloldalán volt, akkor volt a legkisebb a sebessége, s mikor kezdett előtűnni, egyre gyorsult. A legnagyobbsebessége akkor volt, mikor a Neptunusz előtt pontosn átment. Attól függően, hogy milyen helyzetben van a hold a két bolygó talákozásakor, úgy fog módosulni a pályája. Ha közrezár előtte a két bolygó, esélyes, hogy elnyeli, ahogy osztmivan mondta. Ha éppen a túloldalon van, esélyes, hogy közös tömegközéppontjuk körül kezd keringeni, egy időben ellipszis, amjd ahogy a két bolygó összeér, körmozgássá. Ilyenkor a holdat a Neptunusz ellopja. Viszont létzik egy harmadik lehetőség, mikor a Neptunusz úgy gyorsítja a holdat, hogyha a Neptunusz mérete sokkal nagyobb lett volna a bolygóénál, elképzelhető lehetett volna, hogy a hold pályáját úgy deformálja, hogy hiperbolikusan elszakad a két másik bolygótól, és iyenkor lesz magánynos vándor. A fizika tankönyvből vett kép illusztálja, hogyan képes elég nagy sebesség esetén leszakadni egy bolygótól egy test. A sebesség növekedését pedig jelen esetben a Neptunuszhoz közeledve a gravitációs erő biztosítja.
Tehát a hold pályája a fázisától és a bolygók tömegétől és kiterjedésétől is függ, és egyáltalán nem biztos, hogy lenyeli a kettős bolygó a holdat.
"Név szerint?"
Úgy tűnik, féleérthetően fogalmaztam. A stuff kirepül a picsába, és olyan messzi pályán kering, mint egy üstökös, vagy elhagyja a csillagrendszert, mint a Voyager, a csillagrendszerek "határán" túl repül, és adott esetben másik csillaghoz csapódik, vagy a galaxis közepe körül fog keringeni, de 10 a sokadikon évet utazik, míg ismét "játékba kerül". Ehhez csak a harmadik kozmius sebességre kell felgyorsulnia, mikor a második csillag "maga felé" húzza. Persze ennek a folyamatnak a felfogásához érteni kell azt, hogy a gravitációs erő a gyorsulással arányos, és a gyorsulásnak és a sebességnek nem kötelező egy irányba mutatnia, és ilyen összetett rendszernél a gyorsulást a centripetális feltétel és a tangenciális gyorsulás együtt biztosítja. -
#14 Neked meg a humorhoz!
-
#13 fizikához közöd sincs -
willcox #12 A feltételezésekre épült feltételezéseket nem nevezném annak. -
FoodLFG #11 -
osztmivan #10 da vagyis jesz
magányosan vándorolnak
de ez kering körülötte -
#9 "Számos kettőcsillagoktól leszakadt bolygó vándorol magányosan a világűrben."
Név szerint?
-
#8 Persze, hogy az, hiszen megismételhető kísérleteken alapul.
-
djhambi #7 Alternatíva: miközben közeledett a bolygó a másikhoz, és keringett a holdja, a tömegpontok közeledésekor közös tömegpontjuk között kezdhetett keringeni. Mivel a hold a kettő középpontjáig gyorsul, és a legtáolabb a legkisebb a sebessége, akár meg is lóghatott volna közülük hiperbolikus pályán. Számos kettőcsillagoktól leszakadt bolygó vándorol magányosan a világűrben. -
osztmivan #6 aha
az x tömegű bolygót magához rántotta,
az x/100000 tömegű holdját meg nem
köszönjük amerikai tudósok
ennyi