61
  • endrúdí
    Szerintem a bevásárlószolgálat még jobb lenne. Ott lenne a teljes termékpaletta, összeállítja az ember, hogy mit szeretne venni, bankkártyával kifizeti és max 1 órán belül becsöngetnek hozzá és behordják. Mint a pizzás.
  • Johnny78
    aza bőrbeültetős dolog még elég sokat várat magára, mivel nagyon sok "vállalkozót" tönkretenne, képzeld csak el minden iratod helyett egy darab JEL lenne csak egy központi nyilvántartóban. nemkellene útlevél, személyi, lakcímkártya, jogsi, tb kártya adókártya, bla bla bla... minden nyomda tönkremenne aki ezeket nyomatta eddig...
  • supi007
    Nekem tetszik. Én azt várom amikor a bőrbe lehet majd ültetni. Tudom, hogy aggályos a dolog, de én vállalnám. (Nem kérek a magam részéről kioktató posztokat az emberek jogairól.)
  • Johnny78
    már most is vannak olyan benzinkutak kicsi országunkban is, ahol pénztáros nélkül egyszerűen bankkártyával fizetsz, mint egy automatánál, nem kizárt hogy ez lesz a következő lépés és akkor valóban mehetnek a pénztárosok... mondjuk rizst ültetni :D
  • ozdimorgo
    Pénztárosra ugyanúgy szükség lesz, csak nem kell minden termékkel vacakolni a vonalkódolvasóval. Vagy gondolod, hogy ezután fizetni sem kell?
  • Lmntal
    Zseniális!! És ezt meséljék el annak a pár tízezer pénztárosnak aki azonvást elveszti az állását a bevezetést követően. Gondolom az az adóhiány amit ők produkálnak illetve a segélyezésük, majd átképzésük költsége árán is megéri pici nyomtatható chipeket gyártani...
    Igen!! Profit mindenek felett...
  • iambg
    Nyugodjatok meg, széles körben először úgyse itthon kerül bevezetésre hanem Taiwanon, Japánban meg az USA-ban, mire eljut hozzánk is, már rég jól használható technológia lesz.
  • Tetsuo
    LOL Mar 10 eve irjak pl. itt az sg-n is, hogy most mar jon az RFID es erre jo..
    Japanban allitolag mar jopar eve hasznaljak is sokmindenre. Magyarorszagon meg ezzel is visszaelnenek meg sikkasztananak..
  • xyl
    Hát, ha nagyáruházban gondolkodunk, akkor az összes kassza környékét át kell építeni, meg kell oldani az emberek zsilipelését, hogy ne legyen az, hogy véletlenül két ember minden cuccát egyszerre beolvassa. Az, hogy egy léc van a futószalagon a két vev? között nem biztos, hogy elég lesz. Esetleg, ha cm.-es pontossággal meg tudom határozni a chip helyét. És kasszához ne rakjanak 300 m.-es érzékenység? kütyüt (vagy legyen egy piros vonal, hogy ha azon átmentél, azt akarod megvenni, mert az ember berakja az árut, visszateszi, ismét meggondolja magát, stb. Elvileg nagy el?ny lenne, hogy nem kell a kasszánál kipakolni a szalagra, aztán vissza. De amig elterjed, addig marad a kipakolás. Viszont a kasszások olyan gyorsan dolgoznak, hogy én nem gy?zöm utánuk bepakolni az árút a zacskóba, úgyhogy ez az egész azt hiszem, hogy csak minden vagy semmi alapon ér valamit. Vagy minden árun ilyen van, vagy egyiken sincs.
  • T0nk
    Azért az a 300 méteres körzeten belüli mindenolvasás felvet két vicces problámát. Az egyik, hogy mi történik egy 10000000 terméket tároló raktárban, amikor megszólal a leolvasó, "hogy ki van itt"? A másik az elektromos tér, ami ellátja mindezt árammal... Jó ha attól nem főnek meg az rfid chipek. Meg a raktárosok tojásai...
  • kvp
    Ezekben az rfid tag-ekben az a jo, hogy az utcan is barki meg tudja mondani, hogy mi van az emberek taskajaban. Azert egy rablonak vagy zsebtolvajnak igy sokkal konnyebb dolga lenne, foleg hogy a targy helyet is meg lehet hatarozni. Pl. hogy hova rakta az illeto a telefonjat. Ez utobbi mar ma is mukodik ha be van kapcsolva a blutooth szolgaltatas.

Az rfid tag megrongalasara ket technika letezik. Az egyik az antenna megrongalasa, ez a muegyetemi konyvtarban kb. 10 eve tobbnyire pici papirvago tollal tortent, igy lehetett a lap kitepese nelkul kiutni a matricat, az olvasotermi peldany 'kolcsonvetelehez'. A masik megoldas egy kis emp impulzussal kiegetni a chip tranzisztorait, ami ilyen kis meret eseten eleg konnyen megoldhato. Az eljaras hatalmas elonye, hogy onnantol a rendszer nem latja a chipet es a kijaratnal esetleges lebukas eseten lehet hivatkozni arra, hogy biztos csak hibas az aramkor.

Vegezetul a kedvenc poenos felhasznalasi teruletem ezen kodok szamara az 5. elem cimu filmbol vett nyomkoveto loszer, ahol az elso golyoban van a nyomjelzo, a tobbi pedig oda megy ahova az elso. Ez annyiban valtozna, hogy a celszemelynel levo egyik targy rfid jelere allhatna be a celzas. Nem hiszem hogy sokan hasznalnak, de hatarozottan erdekes lenne ha nagyobb tomeg eseten probalnak meg alkalmazni.
  • djhambi
    A BME-n folyt egy hasonló kutatás, több tanszéket megbíztak egy elektromágneses vonalkódleolvasóval, ami úgy működik, hogy lézerrel nagyon aprón fémalkatrészbe csíkoznak, ennek hatására megváltozik az anyag vezetőképessége, így elektromágneses tulajdonságai is. Egy elektromágnest végighúznak a vonalkód felett, és mérik a létrejött teret, a vártnál kisebb "kilengés" egy ilyen vonalat rejt. Ötletes találmány. :) Az előnye az lenne, hogy mindenféle külső feltűnés nélkül egyedileg tudnának azonosítani pl. alvázakat, és egyéb fémalkatrészeket, a gépkocsilopások terén lenne pl. haza.
  • Dark Angel 666
    ez jó , így még több hulladékot termelnek majd a multik
  • Sir Ny
    én meg már firefox helyesíró nélkül gépelni sem tudok :(
  • Sir Ny
    amikor bemész az épületbe, akkor elvileg minden az áruházban is kapható cuccodra, amit hozol, rakatnod kell egy matricát ( az ósönben legalábbis ). eddig is megállíthattak volna téged a biztonsági őrök kimenetelkor és kivehették volna a zsebedből a rágót.
    egyébként meg - bármily furcsa is - a RFID-et nem csak akkor lehet érzékelni, amikor az épületből kimész, hanem akkor is, amikor be. ha bemész, akkor csipog a masinak,és berakod a cuccaid egy szekrénybe mondjuk, vagy kérsz rá matricát, vagy egy kupont, amit távozáskor felmutatsz, és annyival kevesebbet kell fizetned, stb.
  • akyyy
    és mi van ha én a SPAR-ba veszek maganak kisebb dolgokat, zsebr rakom, elmegyek teszkóba, ott is veszek ezt azt, és a spárba vásárolt cuccaimat is jelzi a gép és fizessem ki. monjduk egy rágó, vagy csoki.
  • alfa00red
    A cucc a termék belsejében is lehetne. Mellékesen így 300 m-es hatósugarat figyelembe véve a A Nagy Testvér is figyelhetne mindenkit.
  • Szefmester
    És ha valaki a teszkóban fogja magát és lekaparja a vagy megvágja "véletlen" és amikor a nagy bevásárlókocsi közepén ott csücsül a sok óccsóság közt valami drágaként akkor senki sem venné észre hogy kiviszik, mert a szkenner nem olvassa le..
  • Andr0
    tetszik az ötlet, tényleg egyszerűbbek lennének a dolgok
  • Hegi90
    Na mivan, azthittem már 2 oldalas flame van a megmondó emberektől.
  • Pluto
    nagyon ötletes megoldásnak tűnik