243
 • nnyiti
  #243
  Meglátjuk mi lesz belőle...
 • nnyiti
  #242
  "Talán mégsem, mert én nem azt mondtam, hogy nincs létezés, vagy egy időtlen valami van, hanem azt, hogy valami van, de nem tudom megondani, hogy micsoda,"

  Értem h mit mondasz, de ettől még ha így közelítjük meg még mindig nem tudunk mit kezdeni vele. A lényeg h annyira más, hogy nincs közös vonása a természetessel, ezáltal kommunikálni se képes, információ nem áramolhat a két világ között, nincs kölcsönhatásban, tehát elmélet marad mindenképpen.
  Viszont ha azt mondom, h csak 90% ban transzcendens, akkor mondhatom azt h a másvilági karja hasonlít az evilági karhoz, tehát adtam egy megközelítőleg helyes választ. Az igazságot nem látjuk egészben, mint a gömbös példám (#146), csak elképzeljük a gömb másik felét Az elektront se tudjuk teljesen elképzelni, de le tudjuk írni megközelítőleg olyan fogalmakkal, amiket meg tudunk érteni: golyó és hullám.

  Tök mindegy h most létezik, vagy barangyol. A lényeg h létezik/létezhet-e kapcsolat.

  "Vagyis egy olyan dologból származott energia, amit eddig nem ismerek, tehát sérül az energiamegmaradás. (Teszem azt még egyetlen meglapozott, megismételhető kísérlet során sem sérül az energiamegmaradás tétele. Tehát egyrészt nem találkoztunk ezzel a mezővel ezelőtt.)"

  Két válaszom van erre, amit nem vettél figyelembe:
  Nem muszáj sérülnie ehhez az energiamegmaradáshoz, el lehet képzelni h egyszerűen csak arról van szó, h az energiának egy olyan formájával dolgozik KA, amit eddig nem ismertünk.
  Miért ne sérülhetne az energiamegmaradás? Ez egy axióma, amit csak a kísérletek bizonyítottak. Lehet olyan körülmény, amiben sérül, csak eddig nem tapasztaltuk.

  "a tudomány ott kezdődik, hogy minden, amivel kölcsönhatásba tudok kerülni, az hatással van a fizikai dolgokra, azaz mérhető. Viszont akkor a lélek mérhető, vagyis az első állítással ellentmondásra vezet, hogy nem bizonyítható vagy definiálható fizikai eszközökkel."

  Ez nem egy ellentmondás, hanem egy el nem döntött kérdés. Ha bizonyítani tudom, h minden kölcsönhatás okát meg tudom magyarázni, akkor a materializmusnak van igaza. Ha nem, akkor a többi vallás valamelyikének. (Persze relatív igazságról van szó #146)
  Nyilván a kérdés eldöntéséhez el kéne érni a fejlődés legtetejét, ami szerinted lehetetlen. Szerintem meg még nem tudjuk h van e vége, mivel nem vagyunk a végén. Például ha a tudomány fejlődése egy konvergens sorozat, és ott állunk a sorozat egyik pontján és körülbelül látjuk a sorozat eddigi tagjait, nem tudjuk megmondani, h a sorozat végtelenbe konvergál-e vagy nem. Ahhoz ismernünk kéne a képletet ami a sorozatot szüli.
  Tehát fölösleges biztosat mondani. Csak azt lehet megmondani h melyik valószínűbb, ami viszont szubjektív és ez szüli a materializmust és a vallást.
 • nnyiti
  #241
  "A harci helyzet az, hogy mindenbizonnyal az emberiség előbb kipusztul, vagy átalakul, így sohasem fogjuk tdni megismerni a világot, vagy megállni a fejlődésben."

  A tudomány célja a világ megismerése.

  "És a kérdés örökre fennmarad. Csak meg fog változni."

  A kérdés már évezredek óta nem változott. Van e a halál után élet?

  "A hit folyton változik, a tudomány pedig állandó. "

  A tudomány is változik és a hit is állandó. Kis mértékben változik mindkettő, és megvan a maguk "axiómarendszere", ami állandó.
 • nnyiti
  #240
  Na visszatértem ismét (bocs csak nem voltam itthon)

  "Ez jó gondoat, és kicsit másként folytatnám: miért a tudománynak kell bizonyítani, hogy a gyógyítás csak kuruzslás, és miért nem a kuruzslónak kell bizonyítani, hogy a kuruzslás az gyógyítás?"

  Mondjuk azért mert nem tudja bizonyítani, mert nem tudós. Ez olyan, mintha én ülnék a szobában, kapnék egy vakbélgyulladást, csinálok egy cigánykereket és meggyógyulok. Elmondom más vakbeleseknek is, h a cigánykeréktől meggyógyul, és néhányuk a cigánykerék után meggyógyul. Nem vagyok tudós, csak azt látom h nálam bevált és még rajtam kívül másnak is. Ha pénzért mondom el, akkor kuruzsló vagyok. Viszont attól még működhet. Lehet csak véletlen volt, de ezt csak egy tudós tudja bebizonyítani.

  "Hiába van a tudománynak igaza, közszereplésen egy pár jól megkonstruált, egyszerű mondattal minden csaló lefőzi a tudományos képviselőket"

  A hülye embereket. De nehogy már csak ezért ne cáfoljunk meg minden kuruzslót, mert a hülyéket ezzel nem tudjuk meggyőzni. Egyedül a szkeptikus társaságtól hallok ellenérveket. De ők is csak érveket hajszolnak ahogy te is. Bizonyítás kell egyszeri embernek, aki beteg és meg akar gyógyulni. A tudományban elég jól meg lehet bízni, mert ahogy a mestered OL mondta, hülyeséget nem mondhat egy tudós. Azt akarom h állítson ki mondjuk az MTA egy hivatalos kutatási eredményt, ami a természetgyógyászatról szól. Az eredmény legyen egyértelmű és nyilvános. Aki hülye azt nem érdekli, akinek meg van egy csöpp sütnivalója, de a témához nem ért, azoknak legyen egy válaszuk.
 • djhambi
  #239
  "Már miért kéne erővel hatni, ha valamit meg akarsz változtatni? A sejtek élnek. Ha KA szellemkarja asszonygya az egyik sejtnek, hogy te osztódj, a másiknak meg azt, hogy te meg dögölj meg, akkor az ember szépen meggyógyul."

  Nem pontosan az a lényeg, hogy pontosan hogy gyógyul meg a sérülés/rendellenes működés, hanem az, hogy a kölcsönhatá következtében az információ átadásával olyan energia jutott a rendszerbe, aminek a forrását nem ismerjük. Vagyis sérül az energiamegmaradás.

  Mondok egy egyszerű példát. Eldobsz egy hógolyót, van helyzeti meg mozgási energiája. Neki csapódik a falnak. Elveszti a mozgási nergiáját, míg a helyzeti energiája lecsökken. Tehát a dinamikai rendszerben sérül az energiamegmaradás. Viszont egy bonyolultabb rendszerben tudjuk, hogy nem sérül, hanem a hógolyó mozgási energiáját átveszi a fal részecskéi, ezáltal a fal felmelegszik. Ez a disszipáció. Tehát amíg a szellemkar nem ismert a fizikában, addig nőni kellene a rendszer összenergiájának (pl. mozgatja a sejteket, vagy felgyorsítja a szaporodáukat, ahhoz is energia kell, de az információ fizikai közvetítéséhez is energiáravan szükség). Ez pedig mérhető.
 • Sir Ny
  #238
  "Mi az, amit meg kell gyógyítani? Szövet degenerációja, sérülése, nem rendeltetésszerű működése. Ez fizikailag nyilvánul meg. Mi kell a meggyógyításukhoz? A sejtek működését vissza kell állítani normálisba, sérülés esetén arrébb kell paklgatni, a sérült sejteket egyesével be kell foltozni (pl. sejtmembrán visszaállítása, sejtszervecskék helyrerakása, stb.) Most a kmiai részéhez kevésbé értek, de egy fizikai sérülést el tudok képzelni. Ahhoz, hogy visszapakoljuk a dolgokat, erővel kell hatni rájuk. Az erő pedig kölcsönhatás eredményeként születik: valamilyen test vagy mező megváltoztatja a mozgásállapotát."
  Már miért kéne erővel hatni, ha valamit meg akarsz változtatni? A sejtek élnek. Ha KA szellemkarja asszonygya az egyik sejtnek, hogy te osztódj, a másiknak meg azt, hogy te meg dögölj meg, akkor az ember szépen meggyógyul.
 • djhambi
  #237
  "Miért nincs egy egyértelmű tudományos kutatás, ahol megcáfolnak minden kuruzslást, és figyelmeztetik az embereket rá?"

  Ez jó gondoat, és kicsit másként folytatnám: miért a tudománynak kell bizonyítani, hogy a gyógyítás csak kuruzslás, és miért nem a kuruzslónak kell bizonyítani, hogy a kuruzslás az gyógyítás? A múltkor felvetettem a gyógyszerek esetében, hogy mennyi próbát kell kiállni egy tudományos vívmánynak, mire az használatbe kerül, és jön KA és magic gyógyít. :) Ez irracionális a végletekig.

  "Viszont az tény h nem szép dolog löttyöket meg kaját, meg kezeléseket ilyen méregdrágán árulni"

  Érdekes, hogy emellett az emberek panaszkodnak a magas adókra meg az alacsony fizetésre/nyugdíjra. Holott egy hónapban 40 ezret költ a nem kimutatható dologra, és folyamatos telefonhívások vannak a telejósdában, és ez így nevetséges. (Kicsit eltértünk a témától.)

  "Ahelyett a médiából ömlik az, hogy ezek működőképesek."

  Ezt ők szólásszabadságnak hívják, és az Alkotmányra hivatkoznak (1949. XX. törvény). (Bár a BTK 1978/IV. törvény 318§ szerint: "Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.")

  "Ennyit hall az átlagos ember, mint például én, aki hiába vagyok szkeptikus, alig hallom az ellenérveket, és amiket hallok azok se mind kutatáson alapulnak, hanem véleményeken és következtetéseken."

  Hiába van a tudománynak igaza, közszereplésen egy pár jól megkonstruált, egyszerű mondattal minden csaló lefőzi a tudományos képviselőket, hiszen a tudomány bonyolult, ahhoz, hogy jól lehessen érvelni mellette, kell egy tábla, kréta, és sok óra magyarázás, az áltudományok pedig 5 percben érvelnek azzal, hogy felmelegszik a levegő, és a néni azt mondta, hogy ettől meggyógyult. Sajnos az egyszerűbb, kényelmesebb magyarázat az átlagembernek jobban számít. A tuomány pedig nem fog lealacsonyodni oda, hogy féltudományos, kevésbé átlátható magyarázatokkal cáfolja az áltudósokat, a megértés alapossága nélkül, hiszen akkor maga is olyanná válna.

  "Ezzel viszont nem tudunk kezdeni semmit, ennek az elméletnek itt vége is van :D"

  Talán mégsem, mert én nem azt mondtam, hogy nincs létezés, vagy egy időtlen valami van, hanem azt, hogy valami van, de nem tudom megondani, hogy micsoda, mert én, ember sohasem tapasztaltam még olyat, egy számomra ismeretlen fogalom. Az ember azt tudja csal elképzelni, amit megtanult, amit beleneveltek. Pl. egy sci-fiben az űrlényeknek pókszemük, imádkozósáska-lábuk, növényszerű megjelenésük van, fejük van, anyagi testük van, angolul beszélnek, stb... De senki se mondta, hogy olyan érzékszerveinek kel lenni, mint amik a Földön alakultak ki. Lehet, hogy a mágneses teret érzékelik, és egymással mágneses mzővel kommunikálnak. (megj. a madarak érzékelnek mágneses tereket, tehát csak példaként hoztam fel) Egyáltalán miért kellene egy iegen fajnak kommunikálni tudni, vagy egyáltalán felismerhető-e? Lehet, hogy a valóságban annyira különböznénk, hogy akkor sem ismernénk fel, ha az orrunk előtt lenne. Tehát csak azt tudjuk elképzelni, amivel kapcsolatban ismeretünk van. Nem láttunk még elektront, de láttunk golyócskát, és az elektront golyócskának képzeljük el. Meg mutat hullámjelenségeket, és akkor hullámnak képzeljük el. Pedig nem golyó, nem hullám, hanem valami más, egy elekrton. Ha látnánk elektron, könnű lenne, de így nem tudjuk elképzelni, hogy micsoda. Ugyanígy, bizonyos törzsek elkezdtek istenként imádni repülőgépeket, mert nem láttak előtte repülőgépet, és nem láttak előtte isteneket. Egyszerűen a kettőt összkötötték. Tehát valaminek az emberi megfogalmazásához szükséges a tapasztalati megismerés. Az emberi természetes világban a dolgok léteznek. A transzcendens világban pedig barangyolnak. Nem tudom, hogy mi az, hogy baragyolnak, most találtam ki a szót, és egy olyan dolgot ír le, ami nem feltétleül cselekvés, vagy létezés, de az odaát van - illetve nem jó szó, hogy van, mert nem is van, mert a létezés is természetes. Tehát a túloldalon dolgokat jelképez, de ez is rossz szó, mert a dolog szintén emberi fogalom. Arról, hogy az ember tudjon beszélni/gondolkodni arról a természetfeletti valamiről, előtte meg kell ismernie, ki kell alakítani magában egy képet. Tehát az ember korláta korlátozza számára a világról alkotott képét. Ezért van az, hogy az istenek léteznek, és nem barangyolnak, és az isteneknek feleségük meg fiuk van, és emberi tulajdonságaik vannak, pl. igazságosak meg bölcsek, meg minden tudnak, a tudás is emberi fogalom. Ezek, az istenről alkotott emberi képnük mutatja, hogy mi találtuk ki őket. Vagy azt is mutathatja, hogy nem mi találtuk ki őket, de csak ennyit vagyunk képesek felfogni fel belőlük. Pontosan annyit, amennyi emberi van bennük. Az istenségek az ember számára felfoghatatlanok, megérthetetlenek pontosan az emberi korlátok miatt. Viszont fordítva is igaz, ahogy a repülőgépnél: ha az ember nem ért valamit, azt istenségnek fogja értelmezni. Például azt, hogy miért szevedünk ennyit - pl. zsidóság - ja, biztosan azért, mert Isten kiválasztott népe vagyunk.

  "A vallás ott kezdődik, h azt mondom h van lélek, ami nem definiálható és bizonyítható fizikai eszközökkel, de hatással lehet a fizikai dolgokra. Ő a végső kiváltó ok."

  Ez mutatja, hogy értelmes emberek mennyire különbözően tudnak gondolkodni. Mert a tudomány ott kezdődik, hogy minden, amivel kölcsönhatásba tudok kerülni, az hatással van a fizikai dolgokra, azaz mérhető. Viszont akkor a lélek mérhető, vagyis az első állítással ellentmondásra vezet, hogy nem bizonyítható vagy definiálható fizikai eszközökkel.

  Ez az ellentmondás pedig nem azt mondja, hogy a végső kiváltó ok bizonyítható/nem bizoyítható, hanem azt, hogy a vallás szerint nem, a tudomány szerint igen. És itt jön be egyfajta szubjektív, és az emberek gondolkodásmódjának különbsége. Más alapfelevésekből kiindulva más lesz egy dologgal kapcsoatban is a vélemény. Talán érdemes egy valami mellett kiállni acélosan, és akkor saját világképünkön belül nem jutunk ellentmondásra remélhetőleg. A tudományról biztosan tudni, hogy ilyen, de lehet, hogy egyes filozófiák vagyvallások lehet, hogy önmagukkal ellentmondásra vezetnek valahol.
 • djhambi
  #236
  "Akkor semmilyen tudományos módszerrel nem fogod tudni leírni, hogy a karja mikor mit fog csinálni, bár a hatásait látod, hogy akihez hozzáér a szellemkarjával, az meggyógyul. (Illetve te nem látod)"

  Mi az, amit meg kell gyógyítani? Szövet degenerációja, sérülése, nem rendeltetésszerű működése. Ez fizikailag nyilvánul meg. Mi kell a meggyógyításukhoz? A sejtek működését vissza kell állítani normálisba, sérülés esetén arrébb kell paklgatni, a sérült sejteket egyesével be kell foltozni (pl. sejtmembrán visszaállítása, sejtszervecskék helyrerakása, stb.) Most a kmiai részéhez kevésbé értek, de egy fizikai sérülést el tudok képzelni. Ahhoz, hogy visszapakoljuk a dolgokat, erővel kell hatni rájuk. Az erő pedig kölcsönhatás eredményeként születik: valamilyen test vagy mező megváltoztatja a mozgásállapotát. Senkit se tévesszen meg a mező, de gravitációs mezővel, se elektromos/mágneses mezővel nem lehet Helyrepakolni sebeket tézrátéttel, hiszen a kezed nagy, a sejteket pedig egyesével kell pakolni különböző helyekre. Ha test hat rá, hasonló problémába ütközünk, egyesével rakosgatni sejteket mikrobiológusoknak is nehézkes az emberi és mechanikai problémák miatt.

  El lehet képzelni egy másik mezőt, ami erővel hathat ezekre a sejtekre. Ekkor bizonyos erővel hatunk a sejtre, bizonyos utat megtesz ez alatt, tehát energiát adtunk neki. Vagyis egy olyan dologból származott energia, amit eddig nem ismerek, tehát sérül az energiamegmaradás. (Teszem azt még egyetlen meglapozott, megismételhető kísérlet során sem sérül az energiamegmaradás tétele. Tehát egyrészt nem találkoztunk ezzel a mezővel ezelőtt.) Ha KA vállalná, hogy nekiáll gyógyítani, és mérése közben sérülne az energiamegmaradás, az őt bizonyítaná, egyébként cáfolná. Ugyanez igaz Jézusra, ha sérti az energiamegmaradást, akkor azt a mezőt a tudomány elnevezi krisztusmezőnek, és akkor van. De még egyetlen megalapozott, reprodukálható kísérlet sem történt, amiben sérült az energiamegmaradás.

  "Természetesen a tudomány az a megfigyelt információval arányosan (majdnem) folyamatosan tágul, nő, gyarapszik. Így az idő múltával két eset lehetséges:

  a, egyszer csak megáll a tudomány fejlődése, lezárul, nem képesek több mindent bebizonyítani, ami történik.
  b, mindent bebizonyítottak és leírtak és megmagyaráztak tudományos módszerekkel, ami csak létezik."

  A harci helyzet az, hogy mindenbizonnyal az emberiség előbb kipusztul, vagy átalakul, így sohasem fogjuk tdni megismerni a világot, vagy megállni a fejlődésben. És a kérdés örökre fennmarad. Csak meg fog változni. A hit folyton változik, a tudomány pedig állandó.

  "Visszatérve arra, hogy a dolog idővel úgyis eldől, az annyiban hülyeség, hogy ha végtelennek vesszük az időt, akkor az eltelt időt is annak kéne, hogy vegyük, ha viszont az eddig eltelt idő végtelen, akkor már tudnunk kéne a választ mindenre."

  Nem látom át, miért kéne az eltelt időt végtelennek venni?
 • nnyiti
  #235
  Igazad van szörny, ennek a vitának tényleg nincs értelme, mivel ettől nem fog gyorsabban haladni a tudomány h végre rájöjjünk az élet értelmére. De én direkt így indítottam a beszélgetésth h:

  "Ez a gondolatmenet egy kicsit más irányba visz. Ez már tényleg kimondottan filozófia, aminek nagyon érdekes gondolatmeneti vannak. Ha akarod elkalandozgathatunk erre, de akkor ez hosszú lesz "

  És azt is megmondtam h mégis miért beszélek mégis erről:
  "Én nem akarok itt meggyőzni senkit semmilyen világnézetről, én csak felteszem a kérdést és keresem a helyes választ. Én csak arról akarlak titeket meggyőzni h érdemes ezeken gondolkodni, és mivel válaszoltok, ezért látom h sikerült ."
  Tök jó, h még mindig válaszoltok, sőt még hambin kívül is van egy két ember aki elolvassa ezeket a regényeket :)
 • nnyiti
  #234
  Igazad van szörny, ennek a vitának tényleg nincs értelme, mivel ettől nem fog gyorsabban haladni a tudomány h végre rájöjjünk az élet értelmére. De én direkt így indítottam a beszélgetésth h:

  "Ez a gondolatmenet egy kicsit más irányba visz. Ez már tényleg kimondottan filozófia, aminek nagyon érdekes gondolatmeneti vannak. Ha akarod elkalandozgathatunk erre, de akkor ez hosszú lesz "

  És azt is megmondtam h mégis miért beszélek mégis erről:
  "Én nem akarok itt meggyőzni senkit semmilyen világnézetről, én csak felteszem a kérdést és keresem a helyes választ. Én csak arról akarlak titeket meggyőzni h érdemes ezeken gondolkodni, és mivel válaszoltok, ezért látom h sikerült ."
  Tök jó, h még mindig válaszoltok, sőt még hambin kívül is van egy két ember aki elolvassa ezeket a regényeket :D
 • nnyiti
  #233
  "Én inkább arra gondolatam, ha 100%-ban természetfeletti, akkor azt sem mondhatjuk rá, hogy létezik, vagy nem létezik, mert a létezés az természets dolog. Tehát nem tudunk beszélni se róla, és semmhez sem tudjuk kötni, ami természetes, mi viszont csak természetes dolgokból tudnánk elképzelni, hiszen 100%-ban azok vagyunk. Szóval itt jön be egy érdekes ellenét."

  Érdekes felvetés, tehát eleve a létezést megkérdőjelezed. Én erre azt mondom, hogy a transzcendens nem azt jelenti h inverz. Tehát ami itt van az ott nincs. Vminek a hiánya már eleve feltételez vmit, tehát ellentmondásos azt állítani, h a transzcendens világban nincs létezés. Erre pont jól jön az a megfogalmazás amit én használtam: "párhuzamos világ" miért ne lehetne abban a bizonyos transzcendens világban mondjuk ugyanolyan ember, vagy bármilyen létező, aki hasonlókat is tud cselekedni, mint például a szeretet. Egyszerűen a 100%os transzcendencia azt jelenti h 100%ban nincs velünk kapcsolatban.
  Érdekes kérdés lenne, ha azt mondanánk a létezésre is h az is egy evilághoz kötött fogalom, és a transzcendens világban nem létezés van, hanem vmi elképzelhetetlen idő, tér és létezésen kívül álló dolog. Mert akkor nem lehet azt se mondani h létezik, de azt se, h nem létezik, mert mind a kettő evilági fogalom. Ezzel viszont nem tudunk kezdeni semmit, ennek az elméletnek itt vége is van :D

  A hittérítős példád nagyon rossz volt már bocs. Látszik belőle h nagyon keveset tudsz a témáról és ritkán találkoztál vele. Felőlem vallási vitákba is belemehetünk de akkor ez is hosszú lesz
  A hittérítőd nem tudom milyen valláshoz tartozott, de a megfogalmazásból erősen deistának tűnik. És amiket te mondtál, h ő mondta, na azok igazán nagy zagyvaságok voltak, és a cáfolatod helyes volt. Ha meghalt az ember lelke, akkor nincs hite a lélekben és annak túlvilági örök életében úgyhogy ennek nincs helye a vallási vitában. A vallás ott kezdődik, h azt mondom h van lélek, ami nem definiálható és bizonyítható fizikai eszközökkel, de hatással lehet a fizikai dolgokra. Ő a végső kiváltó ok. Az eleve elindult kérdésem, a "Téged mi mozgat" végeredménye. Ami engem piszkál az pedig az, hogyha hatással van a fizikai dolgokra - fizikailag megmagyarázható a hatás, ezt már tisztáztuk párszor - akkor be lehet bizonyítani h a végső kiváltó ok nem bebizonyítható. Amint már korábban írtam: végsősoron nem tudom, hogy bebizonyíthatom-e h nem bizonyítható, de a tudomány se tudja, hogy megismerheti-e valaha az egész világot, tehát csak közelítek az igazsághoz amíg ki nem elégít. (ilyen perverz vagyok én )
 • nnyiti
  #232
  Na kb valahogy így képzelem el én is.
  Tehát a lényeg a kérdésben van: megismerhető-e a világ? ergo bebizonyítható-e mindenről az h fizikailag megmagyarázható ebben a természetes világban. Ha igen ezt azzal bizonyítjuk be ha beteljesítjük, amire törekszik a tudomány. Ha mindenről tudom pontosan, mi a fizikai magyarázata, akkor kizártam annak a lehetőségét, hogy transzcendens létezik, mert akkor már csak elméletben lesz, azaz kiderül h nincs ránk hatással.
  Ha Zion nem küldi be Morpheust a mátrixba, akkor a mátrixban élőknek csak egy elmélet lesz Zion, ami nincs rájuk hatással. Ha Morpheus bemegy a mátrixba, ugyanúgy a mátrix része lesz, mint a többi ember, de mégis a végső kiváltó ok Zionból származik, tehát Morpheus jelenléte visszavezethető Zionra. Kicsit másképp: Van Neo a mátrixban, aki olyan kiváló jó hacker, h tudja pontosan hány ember van a mátrixban és hol. Erre megjelenik Morpheus, és Neo nem tudja megmagyarázni, h honnan bukkant elő a pasas, de az tény h létezik, és eddig nem volt.
  Ez is egy példa, ha nem értesz belőle egy hasonlatot írd meg és kifejtem bővebben.
  Na most a mai tudomány még nem tart ott h minden egyes "megjelenő Morpheusra" bebizonyíthassa, h ez a morpheus eddig is itt volt, csak nem vettük észre. És nem is tudjuk h lehetséges-e minden egyes morpheus-megjelenést megcáfolni. Szóval az h ha találok egy megjelenést, és nem tudom megcáfolni, ez nem azt jelenti, h be van bizonyítva Zion, mert lehet h csak idő kérdése, h bebizonyosodjon arról a morpheusról, h eddig is ott volt.
  Huh ezt egy kicsit nehéz lesz megérteni szerintem, ugyhogy bocs :D De a lényeg abban van h közelítenünk kell az igazsághoz.
 • nnyiti
  #231
  A vidiből csak az derül ki, h nem sikerült rábizonyítani a kuruzslást, nem tudom végignézted-e. A nyomozás csak húzódik. Viszont az tény h nem szép dolog löttyöket meg kaját, meg kezeléseket ilyen méregdrágán árulni, de az anyagiasságról már beszéltünk. A lényeg itt az, h KA vajon végzett/végez e nem kimutatható hatású gyógyító tevékenységet, amiért pénzt kér(kuruzslás). Tehát nem kimutatható-e. Be van e bizonyítva h nem kimutatható. A kutatásokba nyilván bele kell kalkulálni a véletlen/spontán gyógyulásokat is, és végül kijön egy végeredmény: kuruzslás, vagy nem. Ha igen, akkor tudományosan elfogadni, ha nem, akkor jogilag üldözni kell. A kutatás az adófizetők pénzéből menne, de végül nekik lesz hasznuk belőle, mert ha kiderül minden egyes természetgyógyászról, hogy kuruzsló, akkor ez meggátolja (nagyrészt) hogy az emberek 10ezreket dobjanak ki az ablakon löttyökre. Ha rá van írva, h mi ellen használ, és a kutatáson kiderül, h hazugság, akkor a löttyöt be kell tiltani - legalábbis pénzért nem szabad árulni. Miért nincs egy egyértelmű tudományos kutatás, ahol megcáfolnak minden kuruzslást, és figyelmeztetik az embereket rá? Ahelyett a médiából ömlik az, hogy ezek működőképesek. Ennyit hall az átlagos ember, mint például én, aki hiába vagyok szkeptikus, alig hallom az ellenérveket, és amiket hallok azok se mind kutatáson alapulnak, hanem véleményeken és következtetéseken. Vagyok én aki tegyük fel beteg vagyok és nem tudnak segíteni rajtam az orvosok. Jön KA aki azt mondja, megpróbálhat segíteni. Nem látom az MTA meg az orvostudomány egyértelmű cáfolatát KA ellen az interneten sehol, ha megkérdezek egy orvost, az is csak a véleményét fogja elmondani róluk, ami nem bizonyít semmit. Főleg ha beteg vagyok, meg akarok gyógyulni és reménykedek. Én egymagam hiába vagyok óvatos és szkeptikus meg satöbbi, főleg betegen nem fogok leállni kísérletezgetni, h vajon tényleg igazat állítanak-e ezek a természetgyógyászok. Pontosabban igen: elvégzem a saját kísérletemet, elmegyek a KA-hoz és meglátom h tényleg tud e segíteni. Érted már?
 • Sir Ny
  #230
  "Ahonnan veszed. Ha mindig nyúlkál a "karjával", akkor a karjának nyúlkálása mérhető, és felírnak rá egy egyenletet. Ha nagyon véletlenszerűen nyúlkál a karjával, akkor egy időfüggő, értelmetlennek tűnő, valószínűségekkel magyarázó egyenletet, mint a kvantummechanikai Schrödinger egyenlet. Lehet, hogy a Schrödinger egyenlet egy transzcendens lény karjainak nyúlkálásának leírása, de ez nem számít, hiszen a természetet írják le a természettudományok, és a nyúlkálás is a természetbe fog tartozni.

  Tehát azzal az extra információval, hogy tudom, hogy az a jelenség egy lény nyúlkálása, igen, be lehetneazt bizonyítani, hogy ténylegesenegy lény nyúlkálása. De ha tudom, akkor minek bizonyítani? Viszont ezen információ híján nem fogom tudni, hogy az nyúlkálás, és teljesen természetesnek veszem, hogy az van, és beépítem a világképembe, és sohasem fog eszembejutni, hogy az transzcendens eredetű lenne.

  Te arra gondolsz, hogy egy jelenleg biztos modell és a valóság különbsége lehet a lény megnyilvánuása. Azonban a fizika a világ megismerésével a modlljeit bővítgeti folyton. Ha a modellje nem olyan, mint a valóság, akkor tudja, hogy mi a különbség, és nem karnak fogja betudni, hanem kitereszti a modelljét, hogy a valóságot jobban írja le."

  "Viszont ezen információ híján nem fogom tudni, hogy az nyúlkálás, és teljesen természetesnek veszem, hogy az van, és beépítem a világképembe, és sohasem fog eszembejutni, hogy az transzcendens eredetű lenne."

  És ha ez a lény értelmes? Mondjuk KA ilyen. Van két természetbeli karja, meg egy szellemkarja, amit ő irányít. Akkor semmilyen tudományos módszerrel nem fogod tudni leírni, hogy a karja mikor mit fog csinálni, bár a hatásait látod, hogy akihez hozzáér a szellemkarjával, az meggyógyul. (Illetve te nem látod)
  Vagy legyen mondjuk Jézus. Ő irányítja a saját karját. Tudományosan nem megjósolható, össze nem egyeztethető a saját, létező világunk kínai cenzúrájával - a tudománnyal, mégsem vetjük el a létét, se neki, se a másik világnak. Ha létezik is másik világ, akkor az élet az biztos onnan származik. (Nekem senki se akarja megmagyarázni, hogy egyszer egy rahedli atom csak úgy összeállt, és aztán egyszer csak szabad akarattal rendelkezett.)
  Amennyiben viszont az élet, és a testünk az a másik világ része, arról mi nem tudunk, akkor egy részben másik világ beli lény hatni tud ránk a tudományon felül.

  Természetesen a tudomány az a megfigyelt információval arányosan (majdnem) folyamatosan tágul, nő, gyarapszik. Így az idő múltával két eset lehetséges:

  a, egyszer csak megáll a tudomány fejlődése, lezárul, nem képesek több mindent bebizonyítani, ami történik.
  b, mindent bebizonyítottak és leírtak és megmagyaráztak tudományos módszerekkel, ami csak létezik.

  Az első esetben rá fognak jönni arra, hogy van másik világ, és vannak félig e világi és félig másik világi lények. A második esetben meg arra, hogy nincsenek.
  Tehát szerintem ezt a kérdést az idő majd el fogja dönteni. A mostani vita oka csupán az, hogy a tudomány - a kínai cenzúra nem elég fejlett, nem elég alapos, nem elég nagy ahhoz, hogy minden Kínán túli dolgot kicenzúrázzon. Lehet, hogy sose lesz elég fejlett, de lehet, hogy egyszer igen. Én is Kínán fogom ezt példázni:

  Amint Kínában bevezetik a tökéletes cenzúrát, ami gyakorlatilag minden Kínán kívül történő dologra választ ad, azon nyomban meg fog szűnni a Kínán kívüli világ, hiszen csak akkor vezethetik be a tökéletes cenzúrát, ami tökéletesen tagadja a Kínán kívüli világ létét, ha nincs Kínán kívüli világ. Ugyanígy, ha a tudomány minden dologra választ fog adni, akkor az emberek ilyen dolgokban való hite meg fog szűnni, hiszen ha KA felemeli a kezét, és valaki meggyógyul, akkor az emberek tudni fogják, hogy az a KA állandó szor gyökmínuszegypernulla-pí^n miatt van, ahol n az adott emberre jellemző érték, és nem azért, mert ő magic.
  Amennyiben viszont Kínában nem vezetik be a tökéletes cenzúrát, ami mindent elrejt, és mindenre választ ad, akkor az emberek - fokozatosan, vagy varázsütésre - de rá fognak jönni a kínai cenzúra - a tudomány - hamis voltára, hiszen a másik világból, a Kínán kívüli területről, fokozatosan jönnek a hatások, amiket a cenzúra - a tudomány - már nem tud megmagyarázni. ( Amennyiben a cenzúrafeletti hatások nincsenek, a Kínán túli világ és a másik dimenzió amiről nnyiti beszélt gyak értelmüket vesztik, hogy vannak-e vagy nincsenek ha úgysem hatnak ránk, bár szerintem etikusabb azt hinni, hogy vannak olyan dolgok, amik gyak nem hatnak ki a mi világunkra, mint azt, hogy nincsenek olyan dolgok, amik nem hatnak ki a mi világunkra. Hiszen ha a Kínában élő emberek azt hiszik, hogy mi nem vagyunk, akkor el is tűnünk, úgyanígy a puszta hitünkkel fent tudunk tartani egy olyan világot, ami nem hat ránk, tehát hátrányunk nem származik belőle, ha van.)

  Visszatérve arra, hogy a dolog idővel úgyis eldől, az annyiban hülyeség, hogy ha végtelennek vesszük az időt, akkor az eltelt időt is annak kéne, hogy vegyük, ha viszont az eddig eltelt idő végtelen, akkor már tudnunk kéne a választ mindenre.
 • djhambi
  #229
  Kiegészítéskénet: nem hiszem, hogy a természettudományos kauzalitás kiütné a szabadakaratot, hiszen eltérő fogalomrendszerben használjuk őket. Például én képes vagyok gépelni neked órákon át önszántamból, amit valahol az előző állapotokból meg lehet határozni. De mint személy, ezzel nem foglalkozok, mert nem tudnám meghatározni a következő állapotot a régebben leírt számítógépes elvi gyakorlati lehetetlenségek miatt, így az a tudás, hogy idő előtt megismerjem más szabadakaratát, nem létezik, így olyan, mintha tényleg ő maga döntene.

  Amúgy a kvantummechanikában szerintem a kauzalitás sérül a Heisenberg-féle határozatlansági reláció értelmezésében (nincs olyan állapot a természetben, hogy az anyag (elektron) helyzete és sebessége egyszerre tetszőleges pontossággal mérhető lenne). De ide philcsy kellene, hogy megmondja, nem mondok-e hülyeséget? A lényeg, hogy ebben az esetben elvileg sem tudnám megjósolni a dolgokat. Mert a legegyszerűbb egyenes vonalú egyenletes mozgás is több paramétrtől függ: v(x,t), a térben ez v(x,y,z,t), gyorsuló mozgásra a térben a(x,y,z,dx/dt,dy/dt,dz/dt,t). Vagyis kvantumszinen nem megjósolható. De most van az a pillanat, hogy egy nálam okosabbnak belém kéne rúgni, hogy nem mondok-e hülyeséget, mert nem akarok hülyeséget mondani. Csak a topic már elég elhagyatott. :)
 • djhambi
  #228
  Ennél jobbat most nem találtam KA-ról:

  Kovács-Magyar András

  "Úgy is lehetne mondani, h másik (dimenzió nem jó szó, mert ennek a fizikai jelentése más, legyen mondjuk) "párhuzamos" világban létezik, és a másik világ nincs kapcsolatban ezzel."

  Én inkább arra gondolatam, ha 100%-ban természetfeletti, akkor azt sem mondhatjuk rá, hogy létezik, vagy nem létezik, mert a létezés az természets dolog. Tehát nem tudunk beszélni se róla, és semmhez sem tudjuk kötni, ami természetes, mi viszont csak természetes dolgokból tudnánk elképzelni, hiszen 100%-ban azok vagyunk. Szóval itt jön be egy érdekes ellenét.

  "Ugyebár a vallások pont ott kezdődnek, h azt mondják, minden ami élő az valamennyire része a másik világnak, ha csak mondjuk 1%ban is, de akkor is folyamatos kapcsolatban áll vele."

  Ez kicsit bonyolultabb ennél. Szerintem önmagukban ellentmondásosak. Elég sokat bólogatott egy hittérítő az alábbi gondolatmenetemre: ő azzal kezdte, hogy ugye Isten egyszer megteremtette a világot, majd magára hagyta, és hagyta, mert az eredendő bűn miatt meghalt az emberek lelke, így nem érhették el Istent. Egyszercsak leküldte a fiát, ami kapcsolatot teremtett Isten és az ember között, mert vállalta, hogy magára veszi az emberek bűneit, és ezzel megtisztította az emberek lelkét.

  Erre én a szkepikus gondolkodásmódommal: igen, de ezt a Szentírás mondja. Az Ószövetség pedig kapásból a teremtéstörténettel akkor ítódott, amikor elvileg Isten magra hagyta az ember, nem tudott az ember kapcsolaba lépni vele, mert meghalt a lelkünk a bűnünk miatt. Akkor hogy tudjuk, hogy ami a Szentírásan van, az az, amire Isten gondol, vagy ami Istent testesíti meg? Tehát az, hogy úgy íródott az Ószövetség, hogy nem volt kapcsolat Istennel, amit az Ószövetségből kiolvasnak a Bibliamagyarázók azt eredményezi, hogy ~0 annak a valószínűsége, hogy az Ószövetség ténylegesen Isten gondolatát, akaratát, tanait fogalmazza meg. Mert a kanonizálók nem is tudhatták, hogy mit akar Isten, mert meg volt halva a lelkük, és nem érhették el.

  A hittérítő némán bámult maga elé... Mert minden, amit felépített, egy téves állításból épített fel. A felépített világa egy szép ésellentmondásmentes világ, de nem összeegyeztethető a mi világunkkal, mert ellentmondásra vezet. (Megj. a tudomány ugye tényeket tényekkel magyaráz.) (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kereszténység alapelvei nem követendők, sőt, tisztelem és becsülöm ezeket az elveket.) Ezt csak érdekességképpen szúrtam be.

  "Ergo amit a természetes karjával csinál, természetes lesz, és fizikailag megmagyarázható. Viszont itt lép életbe az én bizonyításos elméletem

  "...a korábban említett bizonyos mértékben előre megjósolható jövőre. Ha tudjuk, hogy hány %os pontossággal tudjuk megmondani a jövőt, és ettől eltérne a jövő történése nagyobb %-ban mint a hibaszázalék, akkor lehetne ez bizonyíték.""

  Ahonnan veszed. Ha mindig nyúlkál a "karjával", akkor a karjának nyúlkálása mérhető, és felírnak rá egy egyenletet. Ha nagyon véletlenszerűen nyúlkál a karjával, akkor egy időfüggő, értelmetlennek tűnő, valószínűségekkel magyarázó egyenletet, mint a kvantummechanikai Schrödinger egyenlet. Lehet, hogy a Schrödinger egyenlet egy transzcendens lény karjainak nyúlkálásának leírása, de ez nem számít, hiszen a természetet írják le a természettudományok, és a nyúlkálás is a természetbe fog tartozni.

  Tehát azzal az extra információval, hogy tudom, hogy az a jelenség egy lény nyúlkálása, igen, be lehetneazt bizonyítani, hogy ténylegesenegy lény nyúlkálása. De ha tudom, akkor minek bizonyítani? Viszont ezen információ híján nem fogom tudni, hogy az nyúlkálás, és teljesen természetesnek veszem, hogy az van, és beépítem a világképembe, és sohasem fog eszembejutni, hogy az transzcendens eredetű lenne.

  Te arra gondolsz, hogy egy jelenleg biztos modell és a valóság különbsége lehet a lény megnyilvánuása. Azonban a fizika a világ megismerésével a modlljeit bővítgeti folyton. Ha a modellje nem olyan, mint a valóság, akkor tudja, hogy mi a különbség, és nem karnak fogja betudni, hanem kitereszti a modelljét, hogy a valóságot jobban írja le.

  vagyis minden valóság-modell különbséget be lehet tudni transzcendens lény természetes megnyilvánulásának, nézőpont kérdése. Nem is zárja ki egymást a kettő dolog. Gyakorlatilag a filozófia kiegészíti mindenféle elvont eszmefuttatásokkal a fizikát, megpróbálja magyarázni a jelenleg még magyarázhatatlant szimplán ellenőrizhetetlen elméleti megfontolásból. Az elnevezés lényegtelen: hogy Isten akaratát hívjuk gravitációnak, vagy Superman mentális auráját, ez csak konvenció. A fizika szerint a lényeg az, hogy vonzó irányú erő hat két test között.

  Szeretem a Mátrixot, mert színvonalas sci-fi, és sajnos ilyen egyre kevesebb van.

  Még nem sierült kimutatnunk semmilyen 1% természetfeletti lelket az emberben. Ez nem jelenti azt, hogy nincs, csak azt, hogy a hit témakörébe tartozik. Mondjuk én próbálétam mozgatni az embert, gondolkodásra bíztatni: mi az a legkiseb embei lény, amihez tartozik lélek? Feltéve, hogy a lélek oszthatatlan. Az embernek van lelke? A homlokon lőtt vegetáló kómás húscsomónak? Az emlősöknek? A békának? Esetleg a gilisztának? Vagy papucsállatkának? A baciknak? Van lelke a vírusoknak? Van lelke a fehérjespiráloknak és foszfolipideknek? Van lelke a szerves molekuláknak? Van lelke a szénnek, hidrogénnek és oxigénnek? És a protonnak, elektronnak? Netalántán a kvarkoknak? A tapasztalat az, hogy a szerveződés, és a fejlődés folytonos, és nem tudnék kitüntetett pillanatot találni, hogy megjelenik a lélek. Némely keleti fiozófia azt mondja, hogy a lélek mindenben ott van. Ez ésszerűbbnek tűnik. Persze ez azt is felveti, hogy a lélek minden eddig felfedezett oszthatatlan anyagban állandó sűrűséggel ott van. Vagyis nincs kitüntetett anyagtömeg kitüntetett lélekkel. És ennél a pontnál nem tűnik értelmesnek a lélek bevezetése.

  Ugyanez igaz lehet az agyra is. Mindig tudom felezni, és melyik az a pont, ahol az agyban már nincs lélek? (Feltéve, hogy a tested ugyanaz marad.)

  "Ez az ami hajt engem: közelebb kerülni az igazsághoz."

  Engem is, csak eltérő gondolatmenettel tesszük ezt, ezért néhol összeütközik a véleményünk. Ez nem baj, mert ezekből az értelmes vitákból lehet igazán tanulni, megismerni egymás gondolatát, és valamit beépíteni belőle.
 • nnyiti
  #227
  Na jó, hagyjuk ezt a természetgyógyászatos dolgot, már nem haladunk sehova. Egy ideje már saját magunkat ismételgetjük. Látszik h ez az a pont ahol nem lehet a másikat meggyőzni :) (csak bizonyítással lehetne, de te eddig egyszer linkeltél vmit, én meg nem találok semmit)

  "Ha viszont nem 100%-ban természetfeletti, hanem pl. 90%-ban, vagyis a tulajdonságai 10%-ban a mi valóságunkkal megegyeznek, akkor vajon lehet-e őket transzcendensnek nevezni? Pl. ha egy természetben létezünk, és mutat nekem valami természetfelettit, akkor az rögtön természetessé válik"
  Annyira nem nehéz ezt elképzelni, bár nem is könnyű elsőre: Először is, ki mondta, hogy a transzcendens lény nem csinál semmit? Ha 100%-ban transzcendens akkor 100%ban különbözik tőlünk, 100%-ban csinál olyan dolgokat amiket mi nem érthetünk, mert mi természetesek vagyunk. Akkor teljesen el van szigetelve, és egyáltalán nincs ránk hatással, akkor csak filozófia az egész. Úgy is lehetne mondani, h másik (dimenzió nem jó szó, mert ennek a fizikai jelentése más, legyen mondjuk) "párhuzamos" világban létezik, és a másik világ nincs kapcsolatban ezzel.

  Viszont: Miért lenne lehetetlen az h egy lény nem csak 100%ban létezik az egyik világban? Ugyebár a vallások pont ott kezdődnek, h azt mondják, minden ami élő az valamennyire része a másik világnak, ha csak mondjuk 1%ban is, de akkor is folyamatos kapcsolatban áll vele.
  Vegyük megint a példát: van egy lény aki 90%ban transzcendens. 10%ban természetes. Ahhoz, hogy kommunikáljon a természetes lényekkel, azt csak azzal a 10% al teheti, mert csak az ennek a világnak a része: vegyük azt h a lény egyik karja a 10%ék. A másik karjával hiába csapkod, nem tud hatással lenni a természetes világra, mert az a transzcendens része, csak azzal a karjával, ami a világunk része. (most ez a kar is csak egy példa, nem szó szerint értendő) Ergo amit a természetes karjával csinál, természetes lesz, és fizikailag megmagyarázható. Viszont itt lép életbe az én bizonyításos elméletem

  "...a korábban említett bizonyos mértékben előre megjósolható jövőre. Ha tudjuk, hogy hány %os pontossággal tudjuk megmondani a jövőt, és ettől eltérne a jövő történése nagyobb %-ban mint a hibaszázalék, akkor lehetne ez bizonyíték."

  "tegyük fel, hogy létezik egy transzcendens lény, aki egy fizikai lénnyel akar kommunikálni. Ahhoz, hogy ezt megtegye, a fizikai világban fizikai változásokat kell létrehozzon. Ezeket a fizikai változásokat meg tudjuk magyarázni fizikailag, de a végső kiváltó okot nem mert azt a transzcendens lényhez vezethető vissza. Tehát ha tudjuk, hogy a fizikai világban mi kéne történjen (egy bizonyos pontossággal, időjárás jelentéses példa) és ettől a fizikai történések a hibaszázaléktól durván eltérnek, akkor ez bizonyíték lehetne a transzcendens lény kommunikációs szándékára."

  Meg amit a véletlen egybeesésről írtam, nem fogok mindent belinkelni újra ott van leírva. A véletlen egybeesés is fizikailag megmagyarázható. De lehet úgy is venni, hogy ez a véletlen egybeesés a transzcendens lény "karja", amivel hatással volt ránk. Ettől lesz "csoda" a véletlen egybeesés.

  Tehát a csodát nem feltétlenül kell úgy értelmezni, hogy fizikailag megmagyarázhatatlan esemény a fizikai természetben.

  És megint visszatérünk a legelső kérdésemhez: "Téged mi mozgat?" Azaz a keletkező ingerek 100%a keletkezik egyéb ingerek hatására, vagy csak 99%-a?
  Vajon tényleg ez az "(Merovingi)egyetlen igazi törvény: a kauzalitás. akció, reakció. Ok és okozat. (Morpheus) A lánc elején egy döntés áll. (Merovingi) Nem, téved. A döntés joga csupán illúzió hatalmasok és elnyomottak között"
  (Mátrix) Vagy az Orákulumot idézve a döntéseket már meghoztuk, mielőtt elénk kerülnének, nekünk csak meg kell érteni, hogy miért döntünk így. Tehát a szabadakarat az öntudat illúziója ezen filozófia alapján. Az a kérdés, vajon be lehet e bizonyítani például azzal a módszerrel, amit én mondtam, hogy nem csak a kauzalitás létezik. Hogy van lélek. Hogy az ember nem 100%osan természetes lény. Le lehet-e vezetni a kapcsolatot a két világ között? Be lehet e bizonyítani vmiről, hogy az nem bizonyítható (matematikában van ilyen, lásd Gödel), vagy csak nagyon nehéz és nem jutottunk el fejlettségben annak megértéséhez? Ez az ami hajt engem: közelebb kerülni az igazsághoz.
 • djhambi
  #226
  "A bizonyítást a jelenség forrásán kell végezni, és a bizonyítás végső célja nem az hogy melegedik-e a levegő és mennyivel, hanem h meggyógyulnak-e az emberek, vagy nem."

  A hajszárító meleg levegője nem gyógyítja a rákot. Tudni kell, hogy minek van realitása. Érdemes ismerni a hatásmechanizmust, de legalább kísérleti tapasztalatok lennének, ellenőrzött kísérletek... Pl. az altató gázok hatásmechanizmusát nem ismerjük, de tudjuk, hogy működik.

  "Mónika tudja, hogy beteg volt, és és az orvosok már nem segíthettek rajta, és azt tudja, hogy miután járt KA-nál, meggyógyult. Nem az okot tudja, hanem az eredményt."

  A csapda a számokban van mondjuk 30 ezerren halnak meg évente rákban. Mondjuk egy ezredüknél van spontán gyógyulás. Az 30 ember. Minden tizedik félti az életét, és kipróbál egy sarlatánt. A három ember közül pedig egy bekerül a TV-be, hogy KA meggyógyította. Ha KA meg tudná gyógyítani a másik 29 ezer ember, akkor azt mondom, jó. Csak tudod, a halottak nem beszélnek, és nem állnak ki a TV-be, hogy elmondják: rajtuk nem segített KA.

  "De ez nem a témánk cáfolata."

  Részben érinti. A fickó, aki a kezével nem érezte meg a hús és gyümölcs jelenlétét, az radiesztéta. A radiesztéták pedig a földsugárzás hívei. KA pedig könyvet jelentett meg a földsugárzásról. Nem KA-t cáfolja, mert nem lehet minden embert egyesével megcáfolni. De KA lényegének egy részét igen.

  "Te úgy gondolod, hogy az összes természetgyógyászati módszert és alkalmazóját már leleplezték, és meg vannak cáfolva."

  Ezt nem így gondolom. Ha az akupunktóra ellenőrzött körülmények között 30%-os javulást eredményez, akkor ez működőképes dolog, csak nem ismerjük a hatásmechanizmusát (lásd: altatógáz).

  "Ha létezne egy transzcendens lény, nem láthatjuk őt, nem érzékelhetjük , mert a fizika törvényei "eltakarják a szemünk elől"."

  Így már értem. Nem egészen a fizikai törvények takarják el a szemük elől, hanem az érzékszerveink hiányossága, pontosabban elvileg sen tudnánk érzékelni őket, mert természetfelettiek. Mármint felteszem, hogyha van két transzcendens lény, akkor ők egymást is képesek érzékelni. Persze egy szinten ez a megfogalmazás is hülyeség, mert azért transzcendens, mert semmit se kell nekik csinálni. Mármint mennyire lehet egy természetfeletti valaminek olyan tulajdonságokkal rendelmezni, amik nagyon is természetesek? Pl. érzékelés. Viszont, ha 100%-ban természetfelettiek, mivel az ember 100%-ban természetes, és csak abból építkezik, ami természetes, annyira képtelenek vagyunk őket elképzelni, hogy nem is lenne jogunk véleményt formálni egy 100%-ban természetfeletti valamitől. Ha viszont nem 100%-ban természetfeletti, hanem pl. 90%-ban, vagyis a tulajdonságai 10%-ban a mi valóságunkkal megegyeznek, akkor vajon lehet-e őket transzcendensnek nevezni? Pl. ha egy természetben létezünk, és mutat nekem valami természetfelettit, akkor az rögtön természetessé válik, és majd úgyis felírom a jelenséget. Tehát a természetfeletti ott kezdődik, amit a tudomány nem magyaráz meg jelenleg. Viszont nem biztos, hogy később sem fogja tudni, hiszen a világ megismerhető. Erre tudsz válaszolni? Ez érdekelne.
 • nnyiti
  #225
  Ehhez csak annyit fűznék még hozzá, hogy az első bekezdésed alapján látszik h nem érted ezeket a filozófiai kérdéseket, ami egyáltalán nem baj, hiszen ezeknek tényleg nincs közvetlen hatása az életünkre, mivel olyan kérdésekkel foglalkoznak ami nincsen hatással ránk.

  A cenzúrás példához szintén azt fűzném hozzá, hogy nem értetted meg. Az egész példa csak átvitt értelmű volt, nem sikerült átvitt értelemben gondolkoznod. A példák soha nincsenek olyan jók, mint a valóság, éppen ezért példa. A cenzúra szót nem szó szerint kellett érteni, hanem átvitt értelemben - látszik, hogy reál beállítottságú vagy :) - nem a tudomány takarja el a szemünk el a fizikai valóságot, ez hülyeség. Hanem feltettem h létezik egy transzcendens lény, akit nem láthatunk fizikai valónk miatt. Nem érzékelhetjük őt. Ha létezne egy transzcendens lény, nem láthatjuk őt, nem érzékelhetjük , mert a fizika törvényei "eltakarják a szemünk elől". Sajnálom, nem tudom jobban megmagyarázni, ha nem érted nem fogom mégjobban szétboncolgatni. Ez szintén csak egy kis elméleti kitérő volt, nem kell fennakadni ezen, ha nem érted nem kell rá válaszolni, de ha nagyon akarod kifejtem neked egyszer bővebben, mire gondoltam.

  "Így meg nem érdemes vele foglalkzoni..." Ezzel nem értünk egyet.
 • nnyiti
  #224
  Na visszatértem.
  Azt hiszem úgy fogjuk egymást megérteni, ha mindent amit leírtál, kommentálok:

  "Az áltudományok egyik gyöngyszemével, az Egely-féle vitalitásmérővel (lásd általad linkelt videó) kapcsolatban rengeteg érdekesség merült fel, például ha a kerék az emberi vitalitást méri, akkor hogy lehet, hogy az ukrán vasaló is beindíta a kereket? Aztán jöttek az emberi kezet vérkeringésel modellező műkezek, a maguk hőáramlásával, és azok is képesek voltak működtetni a készüléket."
  -> Igazad lehet, ennek a témának nem jártam még utána. Bár utálom, hogy bizonyítás helyett megint csak bizonygatsz, mert ahelyett h cáfolatot mutatnál, azt mondod h valakik megcáfolták valamivel egyszer. Lehet, h igazad van, de ha felhozod ezt a témát akkor legalább szavak helyett tényleg cáfolatot mutassál. És egyébként is most ne keverjünk bele új embereket, maradjunk a témánál: KA.

  "Egyébként ez a kézmelegítő dolog igazán nem nagy szám, csak azt kell tudni, hogy a levegő jó hőszigetelő, és az emberi testhőmérséklet 36 fok körüli. Ha a levegő nem nagyon mozog, hiperbolikusan felmelegszik az emberi kéztől. A ruhák többek között ezért melegítenek, mert nem engedik a levegőt el, míg mivel jó szigetelő, az ember felmelegíti a testével, és melegen tartja."
  -> Triviális dolgokat nem kell elmagyaráznod hambi, ez nem egy bizonyítás volt, remélem te is érzed és nem szorul magyarázatra. A bizonyítást a jelenség forrásán kell végezni, és a bizonyítás végső célja nem az hogy melegedik-e a levegő és mennyivel, hanem h meggyógyulnak-e az emberek, vagy nem.

  "Mónika vajon orvos, hogy meg tudja állapítani az okot?"
  ->Mónika tudja, hogy beteg volt, és és az orvosok már nem segíthettek rajta, és azt tudja, hogy miután járt KA-nál, meggyógyult. Nem az okot tudja, hanem az eredményt.

  "Orosz a 2010-es szkeptikus konferncián egyébként pont a Magellánnal jött elő. (Mily meglepő, hogy Uri Geller itteni tartózkodása idején Uri alá dolgozott két bejegyzéssel, egyébként a Magellán eismeri a honlapján, hogy nem csak tudománnyal foglalkozik.)"
  ->Direkt kihangsúlyoztam h nem azért linkeltem a videót, mert hiszek neki, hanem mert állít egy olyan dolgot, ami tudományos magyarázatra szorul.

  "Ha itt tartunk, tudok ajánlani két videót összesen kicsit több, mint másfél óra, de sok tekintetben szakszerű választ ad, és pont ebbe témába vág: Kételkedem, tehát vagyok! Bulvártudomány"
  ->Kételkedem, tehát vagyok! - Na ez egy megalapozott bizonyításokon alapuló videó volt, ilyet vártam volna eddig is tőled. De ez nem a témánk cáfolata.
  ->Bulvártudomány - Nagyon szép és okos dolgokat mondott, de köze nem volt bizonyításnak ebben a videóban. Elméletet cáfolt meg (mellesleg igaza volt). és csak egy bizonyos elméletet, a "Világokon át" sorozatot cáfolta, amibe ismétlem igaza volt, de szintén ismétlem, nem a témánkat cáfolta.

  "Az általam említett eseteknek komoly háttere van, s rengeteg szkeptikus írás és videó található, ahol megalapozottan támadják ezeket az áltudományokat, csak használni kell kicsit a googe-t. Az általam belinkelt film hétköznapi ember számára próbál összefoglalni többet ezen átverések közül."
  ->Amiket linkeltél nem KA cáfolatok. Lehet h benne van a google-be, de akkor ne csak lökd ide nekem h használjam, szerinted nem gondoltam még erre??? Mondtam h NE AKARJÁL SZAVAKKAL MEGGYŐZNI, ha benne van a googlebe, LINKELJ!!! Nem kell azt hinni h most én hűde micsoda KA-hívő vagyok, nem. Egyszerűen csak még nem hallottam róla egy hasonló cáfolatot, mint a "Kételkedem, tehát vagyok!".

  ->a #220 hozzászólásoddal egyetértek

  "Van még egy dolog, amit még eddig elkerültem. Egy kis józan paraszti ész kell csak hozzá. Ha az orvos egy betegségre felír egy gyógyszert, akkor az az adott betegség kezelésére alkalmazható. Egy betegség ellen egy gyógyszer, remélhetően egy hatással. Ezek után elég furcsa, hogy a magic mindenféle betegséget gyógyít a ráktól a cukorbetegésgig ugyanazzal a kézrátevős energiaátadáso módszerrel... Tényleg, és egyáltalán mi ez az energia? Valami testmeleg, ami felmelegíti a levegőt? Akkor a néni ennyi erővel a radiátorra is ráülhetne. A levegő felmelegedése nem mérője a gyógyításnak. Pláne, mivel még nálam is működik. :)"
  ->Nagyon jól tudod, hogy a tudomány alapja nem a józan ész, hanem a racionalitás, ami nem ugyan az. "Tényeket tényekkel magyaráz" Ha például azt állítják, hogy az akupunktúra az x betegséget ha csak 30%os eséllyel meggyógyítja, ezt meg kell vizsgálni, hogy tényleg így van-e, mert kiegészítheti az orvostudományt, javíthatja a gyógyítási esélyeket stb. Te úgy gondolod, hogy az összes természetgyógyászati módszert és alkalmazóját már leleplezték, és meg vannak cáfolva. A te dolgod, én ez az amiben kételkedek. Érted már?
 • djhambi
  #223
  Szoktam novellákat is írni. :)
 • Epikurosz
  #222
  Regényt tetszik írni? Vagy csak novellát?
 • djhambi
  #221
  Van még egy dolog, amit még eddig elkerültem. Egy kis józan paraszti ész kell csak hozzá. Ha az orvos egy betegségre felír egy gyógyszert, akkor az az adott betegség kezelésére alkalmazható. Egy betegség ellen egy gyógyszer, remélhetően egy hatással. Ezek után elég furcsa, hogy a magic mindenféle betegséget gyógyít a ráktól a cukorbetegésgig ugyanazzal a kézrátevős energiaátadáso módszerrel... Tényleg, és egyáltalán mi ez az energia? Valami testmeleg, ami felmelegíti a levegőt? Akkor a néni ennyi erővel a radiátorra is ráülhetne. A levegő felmelegedése nem mérője a gyógyításnak. Pláne, mivel még nálam is működik. :)
 • djhambi
  #220
  Sajnos rengeteg példa van erre, szeretünk mindenhova kontákodni. Dr Tóth Tibor, a Miskolci Egyetem tanszékvezetője informatikus, és intelligens tervezést reklámoz, a sokat emlegetett Egely György gépészmérnök, mégis fizikai áltudományos írásai vannak. Ezért nem szeretnék én se nyilvánosan vallásról, vagy gazdaságpolitikáról beszélni, mert azzal kicsit ilyen lennék. :) De kicsit tanár hajlam vagyok, így örünék, ha lenne lehetőség saját szakterületemen belül előadnom valamikor.

  A csalás terjesztése fontos, mert így több emberhez jut el. Egyébként a bűvészek egymástól vásárolni szokták a trükköket. Vajon ezek az iskolák ingyen vannak? Kötve hiszem. (Bár utána kéne ennek is járni...) :)

  Egyébként az iskola, int hitelesítési eszköz jó módszernek tűnik, olyan, mikor odaírják előszeretettel az áltudománys termékekhez, hoy "nemzetközi szabadalom" vagy "titkos szabadalom alapján". Az ember azt hiszi, hogy mert szabadalmaztatott termék, már rögtön ellenőrzött. valójában az elmúlt 20 évben 18 örökmozgót szabadalmaztattak Magyarországon, ami azért vicces, mert fizikai korlátja van az örökmozgónak. Egyszerűen a hivatalnokok ránézésre próbálnak valamit alkotni, de ha olyat ír az illető, ami önmagában nem hülyeség, akkor azt el kell fogadni. De attól még használhatják másra is.

  Pl. ha a van egy varázsvizem, aminek annyit írok szabadalomnak, hogy természetes ásványai révén pótolja a szervezetből a hiányzó ásványokat, ezáltal gyógyító hatású a kóros ásványhiányos betegek ellen, akkor szabadalmaztathatom homokos szódát. És eladom úgy, hogy: természetes ásványai a kristályok rezgésének energiáját továbbítja a szervezetbe, így az feltöltdik energiával, hogy könnyebben menjenek a hétköznapok kihívásai. És közben az pontosan ugyanaz a homokos víz, csak a szabadalom ásványi anyag pótlására szólt, a terméket pedig energiafeltöltő varázsvíznek adják el. Tehát a valóság, a szabadalom és a piaci termék három külön dolog a valóságban. De jól hangzik az, hogy szabadalmaztatott termék, kitűnő reklámfogás.
 • djhambi
  #219
  "Honnan tudod, h az ingerek a valóság?"

  A szem nem csapható be, de az agy igen. Ebből élnek a bűvészek, és ezek egy részhalmaza, a mentalisták. A mérőműszer eredménye számít, a leolvasáskor nincsenek már illúziók. Illetve, ha minden mérésnél ugyanazt az illúziót kaptad, akkor a testedre is ugyanaz az illúzió hat, és a nagymamádra is, és akkor nem számít, hogy van-e bármi is a mátrixon kívül, hiszen számodra a mátrix a valóság. Sőt, ez viszonylagos, egy a mátrixban csücsülő személy számára Zion a nem létező dolog, mert nem kerül Zionnal kapcsolatba. De ezt részben leírtam asszem.

  A kínai példád szerintem sántít, mert az ember változtathat a cenzúrán, de a tudomány ehhez túl átalános érvényű. Másrészt kínában van egy fickó, aki elrendelt a cenzúrát. A papok pedig sosem prédikáltak egy tudománysátánról, aki a tudományos dogmás átveréseket terjesztené. Másrészt az amerikai újságíró a valóság megismertetésével a cenzúrát rontja le, a valásoknál pedig pont fordított a tapasztalat, nem a vallás rontja idővel le a tudományt, hanem a tudomány hatására születnek új bibliamagyarázatok. Mintha a tudomány lenne az újságíró, és a transzcendens világ lenne a cenzúra, és így kerülne messzebb a valóságtól az ember a természetfeletti révén. Nem igazán találó szerintem a hasonlatod, mélyebb összefüggésiben a tudományt támasztja alá. :) Tudósnak lenni nem túl kifizeődő, kevés fizetés, és 24 órás foglalkozás. Ahogy Orosz kifejti a letölthető előadásban, egy tudós nem mondhat hülyeséget, mert a környezete kitisztítja, illetve az intézmény hírneve és presztizse a mosógép, hogy a tudós nem állít hülyeségeket, illetve az ott dolgozók ellenőrzik, hogy tényleg. Viszont önálló áltdósnak megéri hazudni, mert nincs hírnév mögötte, amit leronthatna, és semmi sem akadályozza meg. Az Egely-kerék kezdetekkor 1500 HUF volt, később már 6500 HUF, tehát viszik, mint a cukrot. Most néztem meg, már 18600 forintért vásárolható meg. Egeynek érdeke az emberek megvezetése. Ő az az ember, akinek érdeke, hogy cenzúrázza a tudományt, és a természetfeletti kerüljön előtérbe. Tehát megtaláltuk a cenzúrát irányító személyt is.

  "Ha találkozunk eggyel, be lehet-e bizonyítani, h ez csoda volt?"

  Ja. Ha a csoda reprodukálható kísérletben mérhető, akkor az nem csoda, hanem a valóság, és akkor a tudomány feladata vizsgálni. Most mindegy, hog csodának nevezzük-e, vagy bárminek, nevezhetjük jelenségnek, kampasztyűnek is, nem a neve számít, hanem az, hogy bemutahatóan létezik. Persze a csoda általában azért csoda, mert egyszeri és természetfeletti. Tehát ellenőrizhetetlen. Így meg nem érdemes vele foglalkzoni... Tényleg önmagamat ismétlem. :)

  "Nem azért kell templomba járni, mert ha nem akkor "elkárhozol" és a lelkiismeretfurdalásod miatt mész templomba, hanem mert értékes gondolatokat hallhatsz a paptól, amik az élet rendes élésére terelnek."

  Ezzel egyetértek, de sajnos sokszor tapasztaltam már, hogy az egyházi méltóságok (tisztelet a kivételnek, és tényelg tisztelet, mert nemes hivatás, önfeláldozás egy magasztos célért) a templom falait politikai fórumnak használják. Megértésről és elfogadásról prédikálnak, de mellette "vörös terrorról" is, és a más világszemléletű emberek elleni harcról. Attól, mert valakinek ez a fogalkozása, logikailag nem következik, hogy erklcsös ember. (Pedofil botrányok.) De ez az egyház és nem a vallás, vagy a hit. Persze, az ember ahol megjelenik, ott a bármilyen szép eszmét szétzúzza. (Madách.)

  "És tegyük fel körülötted mindenki el kezd utálni és megvetni, rosszul telnek a napjaid, beteg vagy, tragédia ért téged v a családodat stb. megroppansz, és azt mondod, neked nincs szükséged egy támaszra, egy biztos pontra, amiben csak hinni lehet (Isten szeretete/túlvilág), és azt mondod, így is megállsz a saját lábadon, akkor nem muszáj hinned a túlvilágban."

  Az emberek 25%-a (a normáli eloszlás miatt - Gauss görbe) 90-es IQ alatti. Ennek definíciója: önálló gondolkodásra nem képes, a rábízott feladatot elvégzi. Ezeknél az embereknél létkérdés a külső irányítás, és a társadalom egynegyedéről beszélünk most.
 • djhambi
  #218
  "Hanem azt h vajon tényleg melegedig e a levegő a keze alatt, vagy sem."

  Az áltudományok egyik gyöngyszemével, az Egely-féle vitalitásmérővel (lásd általad linkelt videó) kapcsolatban rengeteg érdekesség merült fel, például ha a kerék az emberi vitalitást méri, akkor hogy lehet, hogy az ukrán vasaló is beindíta a kereket? Aztán jöttek az emberi kezet vérkeringésel modellező műkezek, a maguk hőáramlásával, és azok is képesek voltak működtetni a készüléket.

  Egyébként ez a kézmelegítő dolog igazán nem nagy szám, csak azt kell tudni, hogy a levegő jó hőszigetelő, és az emberi testhőmérséklet 36 fok körüli. Ha a levegő nem nagyon mozog, hiperbolikusan felmelegszik az emberi kéztől. A ruhák többek között ezért melegítenek, mert nem engedik a levegőt el, míg mivel jó szigetelő, az ember felmelegíti a testével, és melegen tartja.

  Kipróbáltam itthon Kat.Nr.30.1009 gyártmányú digitlis hőmérővel a kézmelegítőset, és 26.8 fokról, stabil, beállt hőmérsékletről a bűvös 30 fokra kicsit több, mint 3 perc alatt felmelegítettem a levegőt úgy, hogy nem értem a hőmérő fém részéhez, csak közel tartottam a kezem. A kezem elvétele után 3 perccel már csak 27.8 fokot mutatott (ugye a fém résznek is van hőkapacitása). Ezek szerint én is magic vagyok. ^^

  "Mónikát férje vitte el Kovács-Magyar Andráshoz, aki Mónika szerint kézrátételes energiaátadással megállította a rák terjedését."

  Mónika vajon orvos, hogy meg tudja állapítani az okot?

  "Ez nem bizonyíték mellette, csak egy tv sorozat, éppen ezért csak felvetés amit állítok, viszont ha a te érveidet használom, akkor: KA nak tényleg van annyi pénze h lefizesse a tv2-őt, vagy a tv2 tényleg csakis a nézettség növelése érdekében hazudna?"

  Orosz a 2010-es szkeptikus konferncián egyébként pont a Magellánnal jött elő. (Mily meglepő, hogy Uri Geller itteni tartózkodása idején Uri alá dolgozott két bejegyzéssel, egyébként a Magellán eismeri a honlapján, hogy nem csak tudománnyal foglalkozik.)

  "Ismeretterjesztő magazin, amelynek segítségével újabb és újabb információkat tudunk meg a Föld titkairól, az emberi csodákról, az állatvilág sokszínűségéről, és a tudományról."

  Ha itt tartunk, tudok ajánlani két videót összesen kicsit több, mint másfél óra, de sok tekintetben szakszerű választ ad, és pont ebbe témába vág:

  Kételkedem, tehát vagyok!

  Bulvártudomány

  "egyszerű gondolatmenetekkel -a hiteddel- nem győzöl meg"

  Az általam említett eseteknek komoly háttere van, s rengeteg szkeptikus írás és videó található, ahol megalapozottan támadják ezeket az áltudományokat, csak használni kell kicsit a googe-t. Az általam belinkelt film hétköznapi ember számára próbál összefoglalni többet ezen átverések közül.
 • nnyiti
  #217
  Na látod éppen erről beszélek. Meg kellene vizsgálni, h mitől lesznek jobban a betegek náluk.

  Igazad van ezzel a meglátással. Az a baj, hogy az orvosoknak túl sok lexikális tudást tanítanak, és kevesebb olyat, h hogyan bánjon a beteggel.

  Azért ilyen hosszúak, mert filozofikusak. Próbáltam rövidebben kifejezni magam, de akkor ki kellene hagyjak részeket, amik fontosak.
 • jamborl
  #216
  Azok az iskolak nem ingyen vannak, jo kis penzeket szakitanak akik tartjak. Inkabb ott van szerintem ezen gyogyaszatok sikere, hogy az embernek adnak egy hitet, egy celt, hogy meg fog gyogyulni, es o persze hisz benne, es pozitivan latja a vilagot maga korul, meg akkor is ha placebot kap.
  Inkabb az a kerdes es merni kellene, hogy a pozitiv hozzaallas a betegseghez, az hogy igenis meg fogok gyogyulni mert van ket gyerekem, szereto csaladom, stb, ez milyen hatassal van a szervezetunkre, es hogy tobben gyogyulnak-e meg e gondolkodas, felfogas altal, mint azok akik tomik magukat gyogyszerekkel es agyban fekszenek.
  Erdekes fejtegetesek voltak lennebb, minden teren
  Talan kicsit hosszura nyult...;)
  Koszi
 • nnyiti
  #215
  http://www.geretermeszetgyogyaszat.eoldal.hu/
  Na itt egy másik példa. Olvasd végig a honlapot.
  "DR. GERE TIBOR professzor emeritus vagyok...a Magyar Tudományos Akadémia doktora...Hosszabb ideje természetgyógyászattal is foglalkozom"
  Na most egy kicsit utánajártam és kiderült h ő a Mezőgazdasági tudományokban kapott elismerést a "Gazdasági állatok viselkedése" publikációja által:
  http://www.mta.hu/index.php?id=1123&mode=alpha&val=G

  Tehát tényleg MTA doktor, csak a doktori címet nem természetgyógyászatból kapta, az MTA valszeg nem szívesen adja ehhez a nevét. De van egy doktori címe, amit kiír. (Nem szép dolog, te mondtad, amivel egyetértek: "Minenkinek megvan a maga helye a világban. A tudós tudós, a Müller Péter Müller Péter.") De a doktori cím bizonyítja h nem egy jött ment ember, és mégis foglalkozik a dologgal.

  "A legjobb hazai iskolákban sajátítottam el a természetgyógyászat több szakterületét" Mégis ezt magyarázd meg nekem, h mi a fészkesjó fenének csinálnak iskoláKAT, szakokAT, csak azért h mesteri fokozaton ADJÁK ÁT A CSALÁS TUDOMÁNYÁT? Nem ellentmondásos egy kicsit? Aki tud csalni, miért mondaná el másnak, hogy csinálja? Azzal a saját hasznából csippent le nemigaz? A bűvész se nyit iskolát arról h hogy csinálja a trükköket ez abszurdum. Az meg h csak azért csinálni iskolát h tudományosnak és hitelesnek tűnjün... ööö... érted?
 • nnyiti
  #214
  Ez a gondolatmenet egy kicsit más irányba visz. Ez már tényleg kimondottan filozófia, aminek nagyon érdekes gondolatmeneti vannak. Ha akarod elkalandozgathatunk erre, de akkor ez hosszú lesz

  Napokban néztem újra pl a Mátrixot. Most gondolj bele: A világ az érzékszerveink által válik valósággá, amit tapasztalunk, megélünk. Azok által az ingerek által amit az érzékszerveinktől kapunk. Ezek az ingerek befolyásolhatóak, sőt teljesen megmásíthatjuk a világról alkotott tapasztalatainkat: lásd az egér-agyas példa.

  - Honnan tudod, h az ingerek a valóság? A mérő műszerek által jelzett mérések is ingerek által tudatosulnak benned, akkor attól valóság mert más mérési módszerekkel is ugyanaz az eredmény jön ki? Mert másokat is ugyanazok az ingerek érnek, amikor elvégzik a kísérletet? És ha ez csak egy "mátrix"?
  - Vagy te vagy egyedül a világon és minden más csak a képzeleted szüleménye
  - vagy te vagy a "tesztegér", akinek az ingereket adják?
  - stbstb, asszem felsorolhatnék még kismillió filozófiát ide.

  Nem bizonyíthatod semmivel, ezért csak éled az életed. Viszont van egy mégjobb példám ami még életszerűbb/egyszerűbb:

  Kínában az emberek amíg a Google el nem kezdte a botrányát, nem is tudták, h cenzúrázva kapják a netet. Mert ők mit láttak? Azt h ha rákeresnek Tibetre a searchben, nem dob ki semmit. De ebből csak az összeesküvésgyártó-hívek gondoltak arra h a cenzúra miatt van ez. De ők is honnan tudták? Hogy jött mondjuk külföldről egy újságíró, aki elmondta valakinek ott Kínában. Az újságírónak ez egy tény volt, de akinek elmondta, ő csak hihetett benne, mert mivel ő Kínában élt, nem mehetett külföldre, h megbizonyosodjon róla, Kínában pedig mivel nem dobott ki semmit a keresésre ez senem bizonyítéka, senem cáfolata nem volt annak amit az újságíró mondott. De az újságíró több embernek is elmondta, és aki hiszékeny volt, azokból lett az összeesküvéselmélet-gyártó.

  Na most illesszük csak ezt rá az eddig tárgyaltakra: Mi van, ha "Kína" a mi világunk, és mi van, ha létezik egy "külföld"(túlvilág), ahonnan jött egy "újságíró"(Jézus/Buddha stb.) aki elmondta az embereknek, h van ez a "cenzúra"(fizika/tudomány/józan ész/valóság - az ingerek, amiket érzékszerveink által kapunk) ami miatt nem látjuk a többi "keresési eredményt"(örök élet/halál utáni élet/Isten stb). És voltak "hiszékeny összeesküvéselmélet-prédikálók"(apostolok/próféták/papok), akik nem tudtak átmenni "külföldre" h megbizonyosodjanak arról h igaz-e, és ebben a világban nem tudták bebizonyítani h igazat mondtak e az "újságírók" mert a "cenzúra" miatt nem látták a többi "keresési eredményt". Igaz történnek "csodák"(Google engedi a keresési találatokat) de ezek kevés ideig tartanak (Kína kivonja a forgalomból a Googlet), tehát csak a hit maradt.

  Nade miért jó az nekünk h elhittjük amit az "újságírók" mondanak az "összeesküvéselméletgyártók" által? Hiszen a keresési eredmények nem változnak meg attól h hiszünk az "újságíróknak". Amit meg tudnánk fogni azok a "csodák", az a kérdés h vannak-e "csodák"? Ha találkozunk eggyel, be lehet-e bizonyítani, h ez csoda volt? Lehetetlen, vagy csak nagyon nehéz bebizonyítani? De visszatérve a hétköznapokhoz: miért jó nekem h hittjek? Az "újságírók" a következő "szolgáltatást nyújtják" a hitedért cserébe(ha elég sokan hisznek benne és elég erősen): a példában a kínaiak felszabadulását, a valóságban erkölcsöt, testvéri szeretetet, boldogságot stb. Ez utópia, de mint már említettem ehhez közelíthetünk "konvergálunk", csak attól függ h mennyien hiszünk benne és milyen erősen.
  Nem azért kell templomba járni, mert ha nem akkor "elkárhozol" és a lelkiismeretfurdalásod miatt mész templomba, hanem mert értékes gondolatokat hallhatsz a paptól, amik az élet rendes élésére terelnek. Ha úgy gondolod h te magad is nagyon jól tudod, mi a helyes, és nincs szükséged másnak a tanácsára, ne menj templomba.
  És tegyük fel körülötted mindenki el kezd utálni és megvetni, rosszul telnek a napjaid, beteg vagy, tragédia ért téged v a családodat stb. megroppansz, és azt mondod, neked nincs szükséged egy támaszra, egy biztos pontra, amiben csak hinni lehet (Isten szeretete/túlvilág), és azt mondod, így is megállsz a saját lábadon, akkor nem muszáj hinned a túlvilágban.
 • nnyiti
  #213
  "Erre jön egy táltos, és magic gyógyít. Nem érzed, hogy itt valami groteszk ambivaliancia van?"
  Nos úgy látom így nem értetem meg magam úgyhogy másképp formálom meg a gondolataimat: Vegyük megint azt, hogy ki mit állít:
  ->te azt állítod, h KA egy csaló és ezt azzal magyarázod, hogy itt a mai orvostudomány mellett csak így hipp-hopp megjelent és tudománytalanul magyarázza, amit csinál.
  ->én nem tagadom, hogy itt a mai orvostudomány mellett csak így hipp-hopp megjelent és tudománytalanul magyarázza, amit csinál, ezzel egyetértettem. De amit én állítok, hogy ez még nem bizonyítéka annak, hogy ő egy csaló, hanem egy lehetősége.
  Azért, mert se te, se én nem találtam hiteles bizonyítékot ellene. Akkor hiszem el a te állításodat, ha nem csak az előítéleteidet erősítgeted gondolatmeneteiddel, hanem felmutatod a bizonyítékot ellene. Ha nincs kedved utánajárni és foglalkozni a dologgal, akkor ne válaszolj, mert egyszerű gondolatmenetekkel -a hiteddel- nem győzöl meg, vagy pedig fogadd el h tényleg nem biztos h csaló, amíg egyikünk se talál cáfolatot ellene.
  Ismétlés a tudás anyja:
  -> Én nem állítom, h KA NEM csaló, azt állítom, hogy NINCS ELLENE BIZONYÍTÉK. És nem azt értem a csalás alatt h hülyeségeket zagyvál, mert hülyeségeket zagyvál(ha a tudomány definíciótára szerint vizsgáljuk). Hanem azt h vajon tényleg melegedig e a levegő a keze alatt, vagy sem.
  http://www.youtube.com/watch?v=NIm339J915o&feature=player_embedded
  (Ez nem bizonyíték mellette, csak egy tv sorozat, éppen ezért csak felvetés amit állítok, viszont ha a te érveidet használom, akkor: KA nak tényleg van annyi pénze h lefizesse a tv2-őt, vagy a tv2 tényleg csakis a nézettség növelése érdekében hazudna? szembemenne a tudománnyal a tv2 mert úgy gondolja ettől nézettebb lesz? Ismétlem NEM ÁLLÍTOK CSAK FELTESZEM ÉS A FELVETÉSEMET CSAK BIZONYÍTÉK ELLENÉBEN VETEM EL(vagy válik igazsággá)
 • djhambi
  #212
  ""világ nem esküszik össze ellened, és a fizikatanáok nem hazudnak neked kollektíve, szánt szándékkal. " hmmm direkt kiemeltem, figyelemre méltó helyen volt és feltűnő volt, de csak le kell írjam mégegyszer, nem baj, kifér: "-------Én NEM azt mondom h EZ TÖRTÉNIK, hanem ELŐFORDULHAT mert emberek vagyunk, ezért vagyok szkeptikus a szkeptikus véleményekről.-----------""

  Ez érdekes gondolat, és maga, Einstein is foglalkozott vele, csak kicsit másképp, és kicsit másra használta. Azt mondta: ha felnéz az égre, látja, hogy ott van a Hold. Ha nem néz az égre, nem láthatja, hogy van-e. Ha nem néz fel az égre, honnan tudja, hogy ne mászik leróla a Hold, mi van, ha csak akkor van ott a Hold, ha az emberek felnéznek az égre - akkor gyorsan odamászik? Ezért mondta ki, hogy amit nem tudunk mérni (jelen példában a szem a mérőműszer) azt nem szabad elfogadni igazságnak. Amit nem lehet mérni, az nincs (de még lehet, tehát hit lesz belőle).

  Mondjuk felmerül egyébként egy esetleges kollektív átverés esetén, hogy mi az a pont, amikor valaki átverő, és mi aza pont, mikor valaki átverődik? A fizikatanárok átverők, gondolom, és a diákokátverődnek, aztán terjesztik a hazug dogmákat. De mi van a fizikus képzésen levő emberekkel? Ők hozzánk hasonló fizikát tanulnak az első félévekben. Akkor még átverődnek? Mi aza pont, mikor azt mondják, hogy azok a hülye mérnökök azt tanulják, hogy két autó nem távolodhat 2c-vel, pedig a valóságban így van, fiaim. Akkor gonolom sok fizikus tanonc besokallna, és feladná, elmondaná a barátjának, kifecsegné a szuper titkot. Kollektív titoktartási kötelezettség pedig feltűnne másoknak is. Nem tudnék ilyen mértékű szándékos összeesküvést leplezni.

  Ha nem szándékos, hanem az emberi hibából ered, akkor azt mondom, hogy a dolgok ellenőrzése a tapasztalat, a mérés. És most nem arra kell gondolni, ha nem nézek az égre, akkor nem tudom, hogy a Hold akkor is ott fog lenni, mert a fizika abból indul ki, hogy a természeti törvények állandók (és ez korrektnek is tűnik a jelenlegi tapasztalatok alapján - a g eddig minden mérés során g volt, a c pedig c). A természeti törvények állandósága kicsit rájátszik a világ megismerhetőségére. Tehát nem lehetne megismerni a világot, ha rendszertelenül változnának a törvények.
 • djhambi
  #211
  "Nagyon valószínű h erősen humánus beállítottságú. Egy ilyen embertől nem is igazán lehet elvárni normális tudományos bizonyításokat, főleg ha nem tanult természettudományos felsőoktatási intézménybe."

  Ma egy gyógyszer kifejlesztése 20 év és 20 millió dollár. Azok az emberek, akik ezzel foglalkoznak, orvosok és vegyészmérnökök akik a legnehezebb képzéseken sajátítják el az életmentés tudományát. Felírják a hatásmechanizmus képletet, tesztelik egereken, majmokon, végül embereken. Komoly hatástanulmányt írnak. Szabályozott előírások, tesztek vannak, milyen kritériummal kell rendelkezzen egy új gyógyszer, bizonyított hatásúnak és minimális ellenhatásúnak kell lenni. Tehát a gyógyításhoz kell 5+ év alatt verítékkel megszerezhető diploma (a felvettek kábé fele képtelen megfelelni a követelméyeknek), és a gyógyszerek is komoly tudományos előírás-szűrőn juthatnak csak át.

  Erre jön egy táltos, és magic gyógyít.

  Nem érzed, hogy itt valami groteszk ambivaliancia van?
 • nnyiti
  #210
  "világ nem esküszik össze ellened, és a fizikatanáok nem hazudnak neked kollektíve, szánt szándékkal. " hmmm direkt kiemeltem, figyelemre méltó helyen volt és feltűnő volt, de csak le kell írjam mégegyszer, nem baj, kifér: "-------Én NEM azt mondom h EZ TÖRTÉNIK, hanem ELŐFORDULHAT mert emberek vagyunk, ezért vagyok szkeptikus a szkeptikus véleményekről.-----------"

  " A probléma ott van, hogy mint lejjebb írtam, a hülyesget kitlálni önnyebb, mint cáfolni. "
  Amiket itt leírtál mind igaz és egyet értek vele, én is utánanéztem a fickónak és láttam h rengeteg mindent másképp magyaráz, mint a valódi tudomány. Viszont amiket leírtál szép hosszan, kiboncolgatva, azok mind azt bizonyították, h a srác tudománytalanul fogalmaz, nem igazán ért a fizikához stb. de nem azt bizonyítottad, h nem tud gyógyítani! Sőt linket se küldtél arról h vki megcáfolta volna, h tud-e ő gyógyítani.

  Igaz lehet véletlen, hogy aki odamegy pont meggyógyul, de azért ennek van egy igen jól meghatározható esélye, amit ki lehet számolni. Tegyük fel 1000 ember elmegy a budai várba és véletlenül meggyógyul utána 1. KA-hoz nem igazán tudom elhinni h ha csak kb ilyen esélyekkel gyógyítana, akkor ennyien járnának hozzá.

  Tény h anyagias. De ennyi erővel az orvosok is anyagiasak, mennyivel haszonlesőbb már egy könyvért elkérni pénzt, mint hálapénzt adni? Ebből él meg. Akkor a papokat is szidhatnád h elkérik a perselypénzt, meg az egyházadót, pedig ők még csak nem is próbálnak meg téged fizikailag meggyógyítani.

  Tény h tudománytalan amiket ír és mond. És lehet h tényleg álnok módon csakis a haszonlesés a célja és hókuszpókusz amit csinál, nem is gyógyul meg senki, és azzal csinál reklámot, h lefizet egy csomó embert h mondják azt h meggyógyultak, meg megpróbálja tudományosnak tűnőnek előadni magát h az egyszerű embert becsapja és kicsalja tőlük a pénzt. LEHET. Viszont ez érezhetően szintén egy összeesküvésnek hangzik ugye és pont te beszéltél arról h vigyázzunk az összeesküvéssekkel. Nade nézzük meg a másik oldalt. Mivan ha nem fizette le azokat az embereket h hazudjanak? Akkor miért mond tudománytalan dolgokat. Lehet azért pont, mert nem ért a fizikához, csak ahhoz ért amit csinál. De amit csinál, valahogy meg kell magyarázza. Nagyon valószínű h erősen humánus beállítottságú. Egy ilyen embertől nem is igazán lehet elvárni normális tudományos bizonyításokat, főleg ha nem tanult természettudományos felsőoktatási intézménybe. Tehát az a baj h olyan dolgokról beszél, amikhez nyivánvalóan nem igazán ért, alkotott magának egy saját "definíciótárat" amikhez a tudományban használt szavakat illesztett. És látod emiatt bőg le a tudományos körök előtt, és nem azért mert bebizonyították h nem tud gyógyítani.

  Persze ez is csak a LEHET másik oldala. Ahhoz, h kiderüljön, melyik igaz, alaposan meg kéne vizsgálni őt, egy hiteles bizonyítékot, vagy cáfolat linkjét, vagy idézetét akarom látni a következő hozzászólásodban.
 • djhambi
  #209
  Bocsi a hosszú hozzászólásért, de szerettem volna megalapozott lenni. :)
 • djhambi
  #208
  "Érted?"

  Korrekt. :)

  "viszont szkeptikusan fogadom a szkeptikus véleményeket is"

  Én is. :) Persze ez nagyon-nagyon bonyolult és összetett. Előbb utóbb fel kell tenned azt pl. hogy a világ nem esküszik össze ellened, és a fizikatanáok nem hazudnak neked kollektíve, szánt szándékkal. Persze mindenki elvégzi és megérti a kísérleteket is, és nem csak elfogadja, hogy van az és kész.

  "És mi van ha fordítva?"

  Jó, de azt mondtuk, hogy a tudmány megismeri akarja a világot, és nem kitalálni. Tehát, ha van ilyen szupererő, akkor azt is meg akarja ismerni. Szkeptikusn, de nyitottan. A probléma ott van, hogy mint lejjebb írtam, a hülyesget kitlálni önnyebb, mint cáfolni.

  http://taltos.mconet.biz/konyv/kovacs-magyar-andras-gyogyito-taltosok-nyomaban_3465_482240.html

  Itt egy link Kovács - Magyar Andráshoz. Nagyon nehéz olvasni ezt az oldalt - értelmes embernek, persze. Eltekintve a Krisztusi arc és nemzeti lobgó katyvaszától. Mert ugye az államalapításkor jött be a kereszténység, és tűnt el a pogányság, és a táltos mégis pogány sámán. Akkor nem értem, hogy egy imára emelő kezű táltos hogy reklámozhatja magát nemzeti színekben a Magyar Koronával és annak ferde keresztjével. (Irónia, persze pontosan értem. :P)

  Reklámozza könyvét - 1500 HUF fejében, itt már megjelenik az anyagiasság. Felmerül a kérdés, hogy a pénz mennyire motiválja cselekvésében, de ez nem túl szkeptikus gondolat, így ezt nem hangoztatnám erőteljesen.

  A könyv témái:
  Energia és az anyag filozófiája
  Energiarendszerek
  Földsugárzások - Hartmann-zónák - vízerek

  Lentebb említette, hogy az áltudományok tudomáynosnak tűnő szavakkal próbálnak bizalmat gerjeszteni szegény kihasznált állampolgárokban, és tudományos köntösbe bújva próbálja hitelesíteni magát. Ám mint tudományokkal foglalkozó ember, szeretném megvilágítani ezen szavak és szóösszetételek teljes tudománytalanságát. Például az energia és az anyag tökéletesen megfogható, mérhető (és Einstein óta tudjuk, hogy ekvivalensek, a tömeg egy más mértékegységben mért energia), miért kell neki filozófia? Egyáltalán lehet-e ilyenről beszélni? De tegyük fel, hogy lehet. Energiarendszerek. Én sokféler rendszerről tanultam már. Vonatkoztatási rendszerekről fizikából, van két féléves tantárgyam jelek és rendszerek néven fut, több dolgot s hívhatnak energiarendszernek. Például reklámnéven így fut energiaszolgálta villamosenergia-hálzata, leginkáb eze vonatkozásban lehet elképzelni ezt a szót, nem vagyok orvos, de érdekelne, hogy a gyógyításban találkoztak-e ezzel a kifejezéssel, mégiscsak gyógyítóról van itt szó. Földsugárzás. Mi sugároz, mit sugároz, és hogyan detektálható? Komoly szkeptikus háttérkutatás áll e mögött. Ezek az áltudományos írások nem is magyarázzák meg, hogy mit értenek földsugárzás alatt. Komoly nyomozással lehet csak bármiféle leíró jelleget találni róluk: ezek is teljesen értelmetlenek, ellentmondássak és abszurdak. Elemezzük egy kicsit mit mond egy földsugárzással foglalkzó önagát radiesztétának nevezet ember.

  "A Föld és az atmoszféra bizonyos rétegei között egy állandó, 7.83 Hz frekvencián rezgő, elektromágneses mezőt találunk."

  Az ilyen frekvenciájú EMH-k a hosszú rádióhulámok közé tartoznak. Ez majd később jól jön.

  "Ennek a hullámhossznak a tartós eltérülése, torzulása egy adott helyen, geopatikus stressz okoz, ami egyebek között gyengíti az immunrendszert."

  Kezdődik a kavar. Mi az a geopatikus stressz? "Olyan stresszhatás, amelyet a finom energia ki-áradása és energiazavar okoz." Jó, és mi köze az EMH-khoz? Teljes zavar. Milyen energia? És mi köze van a rádióullámoknak és az energiáknak az immunrendszerez? Érzed, hogy kavarnak?

  "A NASA is kutatta a Schumann hullámok, az egészség és a betegség kapcsolatát, és megállapította, hogy az űrhajósok egészségét jelentősen rongálja a Schumann hullámok hiánya. Mivel ez a létfontosságú frekvencia, a földtől csak bizonyos távolságig észlelhető, pótlására, azaz az asztronauták egészségének védelmére, űrhajóikba a 60-as évektől Schumann rezonátorokat építettek."

  A google az állítólagos NASA kutatású eszközről hivatalos dokumentumot nem talált. Semazt, hogy mi, sem azt, hogy hogy működik, mi a működésielve, csak arra talált áltudományos oldalt, hogy mire jó. "A legjobb Schumann rezonátorok 2 Hz – 20 Hz tartományban lehetővé teszik a frekvencia változtatását, anak érdekében, hogy az egyén számára legelőnyösebb ferkvencia kiválasztható legyen." Ennyi az összes megszerezhető hasznáható információ.

  "A mező valamilyen földalatti anomália által történő megzavarása okozhatja azokat a torzulásokat, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre. Ilyenek lehetnek például a földalatti vízfolyások, a vetődések, törésvonalak, érctelérek ...stb. , de hatást gyakorolhatnak rá az ember alkotta dolgok is, mint például a csatornák, alagutak, üregek, elektromos vezetékek ...stb."

  Itt jön be az eletromágneses hullám és a 7-8 Hz. Egyrészt a környezet minimálisan, elhanyagolható módon befolyásolja csak, másrészt egyszerűentúl nagy a hullámhossz, hogy kimutatható biológiai hatást gyakoroljon ránk. Sokkal jelentősebb az ember által kelett készülékek elektromágnses hatása ennél.

  "Fontos megjegyezni, hogy a földsugárzások nagy része térhálós szerkezetű és nincs közük a földalatti anomáliákhoz, de kapcsolatban állnak a Föld mágneses terével és az ott tapasztalható változásokkal így azokkal a tudományos tényekkel is, amelyek a Föld mágneses pólusainak időnkénti - éppen megkezdődött - felcserélődésével függnek össze ( Szent György, LEY, Hartmann , Curry ,...érintettek)."

  A térhálós szerkezetet kémiai anyagoknál használják. Semmi köze az elektromágnses hullámokhoz, csak jól hngzó tudományos-szerű kifejezés. És hogy jön összefüggésbe a Föld mágnesességével? gy kísélet, vagy képlet indoklásképpen, kérem, minimum elvárható! És a tudományos tény a pólusváltás, és nem a földsugárzás, de megint mossa össze a kettőt.

  "A radiesztéziai munka menete, földsugárzás mérés, műszeres mérés
  1.az ionizáló sugárzások a) műszeres, ) az elektroszmog , az elektromágneses tér b) műszeres, a földsugárzások c) radiesztéziai felmérése - veszélyességi sorrendben!
  2.a jó és rossz területek behatárolása, az optimális helyek kijelölése (ágy, a játszó-tér, a munkahely...)
  3.földsugárzás ok semlegesítése tértechnológiai árnyékolással, szükség esetén, átrendezés nélkül is
  4.egyéb, speciális tér-informatikai és energetikai anomáliák vizsgálata, semlegesítés.
  5.a radiesztéziával szorosan összefüggő alapvető feng shui tanácsadás."


  Milyen műszerről van szó? Olyan, mint az Egely-kerék? :) Az ionizáló sugárzás olya sugárzás, amiek elég nagy energiája van az ionizáláshoz. Elektromágneses sugárzás - mivel az energia az frekvenciával áll kapcsolatban - csak UV, gamma és röntgensugár lehet ionzáló. Ez pedig 10^16 Hz fölött kezdődik. (Ami kiírva 10000000000000000 Hz, ami jóval nagyobb, mint a 7.8 Hz. :P) Úgy tűnik, nem kell tartani attól, hogy a földsugárzás ionizáló sugárzás, így a mérés lényegtelen. :) Az optimális helyek kijelöléével az a gond, hogy a hullámhosz 3.8*10^7 méter űllóhullám, vagyis az optmális helyek 38000 kilométrre vannak egymástól. (A hullámhossz képlettel gyszerűen számolható.) em hiszem, hogy egyember mgengedhet magának ekkora utazást a lakásán belül. :) És akkor jön ezen sugárzások semlegesítése. Tértechnológiai árnyékolással: értsg: behuzalozák a házadat egy olyan dolog ellen, ami amúgyis csak átmegy rajtad. Tér-informatikai és energetikei vizsgáat. Önmagában értelmetlen, és katyvasz. Az energetika az erősáramú villamosmérnök területe. A lakásban csak nincs hőerőmű (max. távvezeték a köelben.) A térinformatika pedig egzakt tudomány, és a BME-n tanulható építő és építészmérnökök számára, amennyiben felvételt nyernek az egyetemre. De a térinformaikai anomália szintén egy kamu szóösszetétel. :) Az 5. pontban mutatja ki foga fehérjét: egy pénzért megvásárolható szolgáltatás, ami keleti filozófiát próbál tudományos ruhába erőltetni a hatéknyabb reklámozás végett.

  "A Geiger-Müller számlálóval és az elektromágneses sugárzás intenzitását érzékelő műszerrel végzett mérés után"

  A Geiger-Müller radioaktív sugárzást mér. Ha nem atomreaktornál vagy, nincs szükség rá. A másik készüléket pedig iagzán pontosíthatná...

  Nos, ennyit a földsugárzásról. Mondjuk érdekes, hogy a táltos keleti filozófiára épülő zagyvaságokkal foglalkozik.

  "A Táltosok azok a különleges képességű őseink voltak, akik hajdan a fejedelmek mellett gyógyítottak, jövendöltek. A legbölcsebbeknek tartották őket, ugyanis a természet törvényszerűségeit ismerték."

  Tehát a távolba is láttak, mert egészen ázsiáig is elvizionáltak, ahol ötvözték hagyomáynaikata feng-shuival és a földsugárzással. No, de ismerték a természet törvényszerűségeit, tehát bizos jók voltak a Newton-törvényekből... Megvásárolható könyv, drága táltosképzést reklámozva. Nekem haszonszerzésnek tűnik, ami teljesen megalapozatlan lábakon áll, és áltudományos módon tudományos szavaknak tűnő kifejezéssel reklámozza magát - megcsonkolva ezzel a természettudományokat.

  "A könyv a régi és a mai Táltosok tudományából mutat be részleteket."

  Értem, van természettudomány, van közgazdaság tudomány, még vannak humán tudományok is. De a táltosok tudománya?! Ez az előbb felsorolt érthetetlen kitalált zagyvaság? Hadd idézzem zárásul Feynman professzor urat! Szerinte mire van szüksége a felnövekvő új generációknak?

  „[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!”
 • nnyiti
  #207
  "Minenkinek megvan a maga helye a világban." Megint azt hiszed, hogy én azt akarom, hogy kezdjél el prédikálni olyan dolgokról, ami nem a te szakterületed.
  "Mondtam h értem, mire céloztál azzal, és nem azt akartam ezzel mondani h prédikálj olyan dolgokról, ami nem a szakterületed. "csak szerintem nem lenne muszáj szétválasztanod a kettőt", tehát ha kiállsz a saját szakterületedről beszélni, attól még nem fogod tagadni Istent..."stbstb, olvas el még 1x. Te nem értesz engem: én véleményről beszélek. Ha kiállsz előadást tartani fizikáról, és az előadás végén oda megy vki hozzád és megkérdi h istenhívő vagy-e, és tegyük fel magán emberként az vagy, akkor nem fogod letagadni, csak mert emberek között vagy. Ismétlem ez nem azt jelenti, hogy arról tartasz előadást, hogy te istenhívő vagy, és hogy ez miért helyes szerinted. Érted?

  "Itt ez nem egészen igaz..." Oké, elfogadom, hogy neked az a véleményed, hogy nem létezik kézrátételes gyógyítás meg stb (pedig az előbb mintha egyetértettél volna a Jézusi csodákban, nem értem miért ne lehetne az reprodukálható ilyen módon) Nyilván nagyon sok a csaló ezen a területen. De emiatt a sok csaló miatt rossz fény vetül az egész területre és eleve undorodnak a tudósok ettől a témától, miközben lehet h van benne igazság, csak az előítéletek miatt nem vizsgálják meg az összes esetet. De te feltétel nélkül bízol ezekben a véleményekbe, a te dolgod, én viszont szkeptikusan fogadom a szkeptikus véleményeket is :D.

  "Mi van, ha az ember elmegy Kovács Úrhoz, és jóhiszeműen elmegy meggyógyíttatni magát. És meghal, mert az csak hókuszpókuszol, az orvos pedig meg tudta vola gyógyítani." És mi van ha fordítva? Te megint azt akarod mondani h én állítok vmit. én nem állítottam semmit, én felvetettem dolgokat az én állításom az h ha van benne vmi amit Kovács csinál, akkor lehetne páhuzamosan, mind a kettőt alkalmazni persze ha van benne valami. Te úgy gondolod h nincs, mert szkeptikusok ezt mondják. Én viszont még nem hallottam semmilyen tudományos fórumon, hogy megmagyarázták volna a hőjelenséget, amit a kezével ->reprodukálhatóan<- produkál. Ha küldesz egy linket amin megcáfolják az egészet és ezt bebizonyítják, akkor elfogadom az érvelésedet.

  "Ha lenne, a tudomány már kutatná" -> feltétel nélküli bizalom a TUDÓSOKBAN, ha a tudományban bíznál ilyen feltétlenül, akkor azonnal utánanéznél, h megcáfolták e elfogadható bizonyítékokkal, ha nem, akkor ne állítsd, h ..biztos megcáfolták már, mert ha nem akkor már hallottunk volna róla..

  Tegyük fel h van egy különös eset, ominózus Kovács András (ezentúl KA). És tegyük fel h egy tudós vagy. Hallottad az esetet. Nem hallottál még cáfolatot, se bizonyítékot az esetről. Tudóskén nem mondhatod azt, hogy "biztos megcáfolták már" neked erről tudnod kell. Tehát nincs tudományos cáfolata, de a tudományos körökben ez nyilván rendkívül "tabu" téma, hiszen rengeteg humbug eset történt már, tehát csak szkeptikus vélemények vannak róla. Tehát ha te elkezded vizsgálni az esetet, akkor a többi szkeptikus közözött elindulhat egy suttogás, hogy "nézd már ez a tudós hisz KA-nak, mert elkezdte kutatni" valamint például mert Orosz volt a tanárod, és nem akarod megszégyeníteni ezzel. Tehát már csak a közvélemény nyomása miatt sem fogod elkezdeni kutatni az esetet. Félsz h ha elkezdesz kutatni KA ügyében, és esetleg kiderül vmi h megmagyarázhatatlan a mai tudomány alapján, az elismerés helyett inkább megbélyegeznek, és hiteltelenné válik a tudományos körökben a szavad.
  -------Én NEM azt mondom h EZ TÖRTÉNIK, hanem ELŐFORDULHAT mert emberek vagyunk, ezért vagyok szkeptikus a szkeptikus véleményekről.-----------
 • djhambi
  #206
  "A filozófiai gondolataidat/világnézetedet/vallásodat (stb) nem cáfolhatja meg senki éppen azért , mert ez szubjektív."

  Jaj nekem. :/ Nehezentudom ezek szerint érthetően megmagyarázni, amit gondolok. Minenkinek megvan a maga helye a világban. A tudós tudós, a Müller Péter Müller Péter. Ha a tudós átmegy Müller Péterbe, akkor a közélet számára a tudomány presztizse elveszik a blablában. Nem fog a tudomány megváltozni, de az emberekben kialakult tudománykép módosul, és összemosódik a filozófiával, amit szeretnék elkerülni, a lentebb leírt sok hsz miatt. :) Tehát megbízhatóság terén a tudomány soraiban meg lehet bízni, a filozófia szubjektív, és mindenki másképp gondolja, de a világ csak egyféle lehet.

  "Ha teljesen humbug lenne az egész, akkor a betegek 100%-a ugyanolyan betegen menne el, mint ahogy odament."

  Itt ez nem egészen igaz. A halálos betegek valahány százaléka "magától" meggyógyul. Aztán ez ismét a Feynamn, vagy a Bányai jelenség, hogy az ember képes az egyszerű véletlenek mögé misztikumot kreálni. És vannak, akik ezt kiahsználják. Hírnévért, vagy pénzért. Tisza Tamás 5 ezer forintért gyóygít a telefonon keresztül egy rézdróttal. Folyamatosan érkeznek hívások. És az emberek meg pofáznak, hogy sok az adó, és kevés a fizetés/nyugdíj! :D

  Persze ennek a Kovács Anrásnak van egy másik vonzata. Mi van, ha az ember elmegy Kovács Úrhoz, és jóhiszeműen elmegy meggyógyíttatni magát. És meghal, mert az csak hókuszpókuszol, az orvos pedig meg tudta vola gyógyítani.

  Évente 25 milliárd forintot sokallnak kutatás-fejlesztésre. De ha azt mondom, hogy évente 8 milliárd forintot költünk homeopátiás szerekre, amiknek semmilyen kimutatható hatása nincs? Van olyan pl. ami a csótánynak a latin nevét hordozza. Azért latin, mert így olyan tudományosnak tűnik és azért a csótány neve, mert csótányporból van. Fejlett civilizáció már rég kinőtte azt, hogy az állati test elfogyasztása bizonyos védelmet biztosít dolgok ellen!

  "Ha csak vmi trükköt alkalmaz, akkor is jó lenne tudni, hasznos lenne az orvostudomány számára, de úgy érzem túlságosan szkeptikusak vagyunk ilyen kérdésekben."

  Megfordítom: tényleg jó lenne az orvostudomány számára, és a tudománynak kötelessége lenne kutatni, ha reprodukálható kísérletek során bármiféle hatása lenne. Ha lenne, a tudomány már kutatná. Sajnos a kézrátételesek már a vak kísérletnél megbuknak, a "mondd meg, hogy melyik tálban van az energiát sugárzó hús, és melyikben a gyümölcs" és jó nagy hibaszázalékkal működnek. :)

  "Ha tudjuk, hogy hány %os pontossággal tudjuk megmondani a jövőt, és ettől eltérne a jövő történése nagyobb %-ban mint a hibaszázalék, akkor lehetne ez bizonyíték."

  Mármint, ha a kísérlet relatív gyakorisága elég nagy. Egy esetben lehet véletlen is, hogy éppen jobban jósolunk. :)
 • nnyiti
  #205
  "Igen, azt nem mondtam, hogy 80% feletti a bukás nála félév végén. :P" Ismerem Oroszt, nem kell bemutatnod :D, azért furcsálltam, h ennek ellenére is tiszteled

  "Magyarul miért ne adhatnál hangot filozófiai gondolataidnak, ha azok nem sértik a természettudományos kérdéseket?"
  Amit erre válaszoltál, azt ezzel nem cáfoltad meg. A filozófiai gondolataidat/világnézetedet/vallásodat (stb) nem cáfolhatja meg senki éppen azért , mert ez szubjektív. Magyarul tök mindegy mit mondasz ezekről, mondhatod azt is h Istennek két feje van és nem fogsz tévedni csak azért mert nem a te szakterületed a vallás. Tegyük fel iszlám vagy és hallod h a kereszténységben Isten lényege a szeretet, odaadás, tiszta élet stb, és rájössz h ebben a hitvilágban jobban érzed magad, könnyebben elhelyezkedsz, az életed biztosabb talajon áll mert ezt biztosabb kapaszkodónak érzed, ha gondjaid vannak az életben. Ezért áttérsz kereszténynek. De attól még nem kell teológus legyél h ezt belásd. "Mert nem tudnám, hogy amit mondok, az jó-e" -> Soha nem fogod megtudni biztosan, hogy igaz-e a hited, max a halál után, ha egyáltalán lesz vmi utána.

  "Sajnos Jézus csodái nem reprodukálhatók jelen körülmények között (nem megismételhető, és nem mérhető)" Ezt csak megemlítettem mint egy példát. Gyakorlati helyzetre más példát hoztam fel: "a csodáktól kezdve például az olyan gyógyulásokig, amiket a mai orvostudomány nem tud megmagyarázni. Ez azt jelenti h megmagyarázhatóak lennének, tehát ha kutatnánk őket, rájöhetnénk egy csomó új gyógymódra." már másodjára idézem ugyanazt magamtól :) "Csodás" gyógyulások ma is történnek. Teszem azt ott van Kovács András, róla is szúrtam be korábban linket már ki nem keresem megint: Ha teljesen humbug lenne az egész, akkor a betegek 100%-a ugyanolyan betegen menne el, mint ahogy odament. De az egy TÉNY, hogy tőle egy szép % ban meggyógyulva jönnek el a betegek. Ha csak vmi trükköt alkalmaz, akkor is jó lenne tudni, hasznos lenne az orvostudomány számára, de úgy érzem túlságosan szkeptikusak vagyunk ilyen kérdésekben.

  "Tehát teljesen elképzelhető, hogy az axiómák egy része egy univerzumon túli lény kommunikációs kísérlete, bár ez inkább fikció, mint science" Igen ez csak fikció, ezt csak úgy mellékesen vetettem fel, de ha már ennyi hely van itt az SG szerverein, akkor tömjük már tele írással :D Itt nem az axiómákra gondoltam, hanem a korábban említett bizonyos mértékben előre megjósolható jövőre. Ha tudjuk, hogy hány %os pontossággal tudjuk megmondani a jövőt, és ettől eltérne a jövő történése nagyobb %-ban mint a hibaszázalék, akkor lehetne ez bizonyíték.
 • djhambi
  #204
  Amit mondasz, az igaz. De beláthatóan azért hosszú, hogy jól felépített legyen, és azért van benne önismétlés, hogy ha valami számotokra hasznos dolgot találtok benne, jobban megmaradjon. Többek között az áltudományok pontosan azért nyernek tért, mert hülyeséget írni két sorban is lehet, de a hülyeség korrekt cáfolatához rendes munka kell. És nincs annyi fizikus, mint hülye. :)