72
-
djhambi #72 Igazad van, de az, hogy az ember önző, abból ered, hogy nem tanul a történelemből (se). Ha érett lenne ahoz, hogy a történelemből tanuljon, akkor önző se lenne. Vagy valami ilyesmi. :D Így beborozva nehéz kifejteni. :D -
Epikurosz #71 Értem én, hogyne érteném, de a kriogenika több annál, hogy halottakat lefagyasztanak. Vannak benne lehetőségek. -
Merces #70 .........méghogy racionális az ember , akkor mi most ép mi racionálissat csinálunk_? :D -
who am I 7 #69 Jó, csak ez jött le..a másik, h a történelemmel semmit sem érsz, ha az ember alapvetően önző.Nem véletlen "ismétli" magát a történelem... -
MacropusRufus #68 ne jó példa. Ui. a szívinfarktusos emberke nem halott. Csak majd lesz ha nem segítenek neki. Viszont a fagyasztott arcok, elöbb meghalnak és csak aztán hűtik le őket. Érted? Egy halott embert fagyasztanak le.
-
Epikurosz #67 Hépersze. Majd, ha szívinfarktust kap valamelyik rokonod, neki sem kell elővenni a defibrillátort vagy a gyógyszereket, mert az is istenkísértés. Nem vagy te egy kicsit jehovista? -
#66 "Halottainkat folyékony nitrogénbe fagyaszthatjuk, annak reményében, hogy a jövőben a tudomány eljut arra a szintre, hogy valamilyen módszerrel új életet leheljen beléjük. "
Eddig olvastam, de nem kellene ezt erőltetni. Többször beletört az emberiség bicskája a "Játszunk Istent" nevű mókába. -
Epikurosz #65 Konzerválódás: ép sejtek egy középkori agyban (tetemviasz) -
#64 Ez a félreértések és a keverjük bele a politikát topikja! :D
Egyébként én nem lennék benne biztos, hogy jobban élnénk. Attól hogy tanulunk történelmet, nem minden nemzetnek, embernek lesz az az érdeke, célja, hogy békében, boldogan, tisztességesen éljen. És ők is tanulnak a történelemből! A politikusaink is. Régen a vallásokat használták fel saját céljaik elérésére, a XX-XXI. században meg a történelmet, az emberek félrevezetését. Így a történelemből is hibás következtetést vonunk le, másképpen látjuk a történteket, és nem is teszünk ellene semmit. Aztán majd jönnek a szélsőségesek, és újra megtörténik minden - bár ha időben jönnek akkor talán nem. -
djhambi #63 Nem ezt állítottam. Csak arra hivatkozam, hogy az, hogy az ember racionálisnak tartja magát, ez amitt van, mert a Földön a legracionálisabb lények egyike. Ez relatív. Csak a földi állatokhoz képest tűnik racionálisnak, de a gondolkodásunkat figyelve abszolút nem az. És ezt többek közöt az támasztja alá, hogy a történelem ismétli önmagát. Pedig logikusan csak a tötnelmet kéne jól megtanulni, és akkor nem követnénk el sok hibát, nem? Akkor jobban élnénk, nem? De többek között ezt sem tudjuk megtenni. És lejjebb felsorolt ezernyi példa igazolja ezt a hétköznapokból. -
who am I 7 #62 mert egy "földönkívüli" nyilván egy kőből fejlődött egyből szuper"intelligens" felsőbbrendű lénnyé, igaz?Se ösztöne, se szokása, se negatív cselekedete, azok nyilván szuperlények nem?istenem....ilyen kis egyszerű látásmódot.Az ösztönöket is kordában lehet tartani egyébként, neveltetés és környezet, nameg GÉNEK kérdése..nem mind ösztönös, amit felsoroltál, eként ne magadból indulj ki, mint legfőbb agy a Földön lloll -
osztmivan #61 persze
ha a a 10.000-res kiemelt uralkodó kaszthoz kap besorolást,
nem a 8 milliárdos biomassza-szervdonor kaszthoz -
#60 Mi, én a "Mi az élet" bejegyzésre gondoltam, azzal nem értek egyet (a youtube profileomon is találhatsz mondjuk olyat, amiből megértheted az álláspontomat, "Vajon Darwin tévedett?" dokumentumfilm! :D
A politikával kapcsolatban, az én nézetem is rendszeresen változik, és sok hülyeséget is írtam már amit kénytelen vagyok beismerni, annak ellenére hogy nem vagyok egy filozófikus ember és történész sem (hisz a fő hobbim a zene, hangtechnika, számítástechnika, meghát amit így tudok csinálni hobbi szinten sport, pl. vizimentő tanfolyamot tervezem csak sikerüljön 15 kilót hízni jövő nyárig), sokat olvasgatok, beszélgetek erről. Szerintem te is régóta olvasod a hozzászólásaimat, 2 éve teljesen mások mellett érveltem (csakhogy én is keverjem a dolgokat, evolucio ellen, először a holokausztrevízionizmus ellen, aztán a holokausztrevízionizmus mellett, a tüntetések ellen (pl. 2006 okt 23) aztán az mellett is. És azért szállok mindig vitába (mégha tudom, hogy tapasztalatlan vagyok/voltam), mert hogy ennyi mindenben viszonylag otthon vagyok, az a forumozásnak köszönhető. EZ igaz pl. egészségüggyel kapcsolatban is (lásd egészség topikom).
Én Drábik Jánoshoz úgy jutottam el, hogy Benjamin Freedman beszédét belinkelték az egyik forumba, ami youtube-n fenntvan, és hát eléggé megdöbbentem, igencsak másképp mutatja be az első világháború végét, a növekvő zsidóellenességet, és a 2. világháborút, és a mai eseményeket.
Mivel Freedman rögtönzött beszéde volt, így nélkülözött sok konkrétumot, és utána kerestem hogy mit írnak róla, így jutottam Drábik Jánoshoz, aki egy kicsit még részletesebben kielemzi a dolgokat. Na mind1 ha elolvasod, megérted hogy mire gondolok szerintem :)
Igen a h -t azt már akkor is észrevettem, hogy kimaradt, de nem számítottam arra, hogy az ismerőseimen kívül ennyien meg fogják nézni (nem mintha szégyelném, nem zavar ha kiröhögnek ezek miatt, majd úgyis csinálok ezerszer jobbakat nyáron :D), úgyhogy nem javítottam. Örülök hogy tetszett a favágás! :D Nemtudom, valahogy az angol nyelv jobban illett oda, de majd legközelebb magyarul írom :P -
#59 Persze, én most kifejezetten azt próbálom érvelni, hogy amiben különbözünk, abban miért különbözünk. Természetesen bennünk is megvannak az ösztönök, és ezt egészíti ki a gondolkodás (információ elraktározása, feldolgozása, következtetések levonása - tanulás, elvont gondolkodás is), és sok esetben felülírja az ösztönöket is. Ösztönökhöz tartozik a félelem (hiszen aki belemászik a táplálékpiarmis magasabb fokán lévő élőlény szájába, az nem életképes :D), vonzódás a másik nemhez, a tapasztalatszerzés és fizikai felkészülés, játékösztön (felkészülés a kőkemény életre), izgatottság (ugye ha az állat veszélyben van, akkor az adrenalinszint megemelkedik, így a teljesítménye is, több eséllyel éli túl, namost ez befolyásolható gondolkodásmóddal is, pl. valamilyen előadás vagy vizsga előtti izgalom, mikor nem vagyunk életveszélyben, mégis izgulunk).
Egyébként, Mindentudás Egyeteme : Hámori József - Mit tud az emberi agy?, Kampis György - Újra győz az evolúcióelmélet?
Sajnos amit kerestem azt pont nem találom, amikor a csimpánzok és az emberek életét veti össze :S -
Epikurosz #58 off
Nos, megnéztem a honlapod, de előtte a blogomat is persze, mert nem tudtam mire célzol.
A blogomon egy írás van, ami illeszkedhet a megjegyzésedre. Az ilyen történelmi visszatekintéseknél nem életképességről van szó, hanem hogy igazak-e vagy sem. Egyébként a késő középkor mindig is érdekelt, és pont ma bukkantam rá egy olyan könyvre, amely több, mint 10 éve jelent meg magyarul, de rögtön szétkapkodták, és most megint eszébe jutott egy kiadónak kinyomtatni. Én meg is rendeltem. Remélem még jobban meg fogom érteni általa azt a kort. Sok minden eldőlt akkor.
Ami a videóid illeti, picit megdöbbentem, hogy egy ilyen fiatal, szépreményű fiatalember a vitapartnerem. Erről hajlamos vagyok elfeledkezni, mármint a vitapartnerem koráról, felkészültségéről, tapasztalatairól. Lehet, hogy jó ez így, mert az elméleti gondolkodásnál nem számít a kor, legalábbis ami az alap természettudományokat illeti. A társadalomtudományoknál viszont már nagyonis. Szégyenszemre be kell vallanom, hogy én még egyetlen könyvét sem olvastam Drábik Jánosnak, csak egy-két rövid írását, interjút olvastam tőle, meg mások véleményét róla, és tévében, videóklipen láttam. Így a linket megköszönöm és el fogom olvasni. A financiális szemlélet csak egy része az elemzésnek, én ennél szélesebb alapokra vágyok.
A videóddal kapcsolatban még annyit, hogy: Thanks for watcHing! - kimaradt a H.
Nagyon helyes, hogy angolul feliratozod, de mindenütt illene ott lennie a magyarnak is. A fa eltüntetése tetszett, ez nekem már profi vágásnak számít. :-) -
djhambi #57 Ez egy érdekes dolog, mert szerintem ez is relatív. Lehet, hogy az ember a földön a legracionálisabban működő állatok egyike. (A tintahalnak pl. nagyobb az IQ-ja. :D) De az emberti is nagyban vezérlik az ösztönei, mind a szaporodás esetén, mind stresszhelyzetben. A hétköznapi ösztönös szoksokról nem is beszélve: felébredek, lecsapom a vekkert, miközben tudom, hogy lekésem a dolgozatot. Rugdosom a sörösdobozt a földön. Hintázok a széken, körmöt rágok. Ha megdobnak labdával, összekuporodok. Ha megcsalnak, mérges vagyok és ordibálok. Ezek olyan természetes, ösztönös, hétköznapi szokások, reakciók, melyeket akaratlanul végzünk, de meghatározzák hétköznapjainkat. Azért mondom, hogy relatív, mert ha egy földönkívüli jönne le, elképzelhető, hogy állatnak sorolna be, mert az ember és állat között mégsem lenne racionalitásban annyi különbség, mint az ember és a földönkívüli között. -
#56 A politikai nézeteddel egyet értek szerintem, de ettől függetlenül a vallásos filozófiákból kiindult magyarázatokat, ami pl. a blogodon is van nem tartom életképesnek. :P
De ha már politika (bár ez történelem inkább), akkor: eztolvasd! -
teddybear #55 Tulajdonképp mi a kérdés? -
teddybear #54 Nem érdekelnek a politikai nézeteid.
Ez a fórum nem politikával foglalkozik. Nem itt kell hangoztatni, hogy mik a nézeteid, és reklámozni sem szabadna. Sajnos az utóbbi időben a moderátorok nem veszik komolyan a dolgukat, de ez nem indok a hülyeségeidre. -
Epikurosz #53 teddybear, amúgy te értelmes embernek tűnsz, és kérdezek tőled valamit:
Amikor a dolog dagad...dagad..., mint a kelesztett tészta, vagy a mesebeli Gömböc, az vajon bizonyítja-e a világegyetem tágulását? Fog-e még gyorsulni ez a folyamat? Hány embert fog még elnyelni? Vagy véges ugyan, de nincs határa? -
Epikurosz #52 Rá léptem a tyúkszemedre, mi?
Akinek inge, magára vette. -
teddybear #51 Szerintem most kéne elmenned valami ideg és orvoshoz. Ennyire keverni a valóságot, és az elmeszüleményeidet már komolyan kóros. -
Epikurosz #50 Ha magadtól jutottál arra, akkor énekeld el szépen Máté Péter "Tévúton járok" c. dalát.
(Figyelem maszopik és madöfősök, meg lmpések: megtiltom a szófordulataim, replikáim felhasználását mocskos kampánycéljaitokra. Élősködtetek már rajtam eleget!) -
#49 Nem, magamtól jutottam ezekre. Igen, mert a lélekkel magyarázzák gyakran a személyiséget is (jópáran meg genetikával), összefügg. A agyban jön létre a tudat, és az teszi lehetővé hogy legyen személyiségünk is. -
Epikurosz #48 De beléd verte. És egy nagy zagyvaság van a fejedben, mert kevered a személyiséget a lélekkel. -
#47 -
#46 Nem hülyeség ez, és senki nem verte belém. -
#45 Teljesen lényegtelen, hogy az agy hogyan működik, egy hihetetlen bonyolult szervrendszer (mely az evolucio során a legegyszerűbb érzékfelfogás és ösztönök alkalmazására szolgáló agyból eljutott egészen idáig, és ma is pontosan látható a különböző "lépcsőfokok"), ami lehetővé teszi a korábban érzékelt (látott, hallott, érzett) információk elraktározását, feldolgozását, és a jelenben hasznosítását. Ettől vagyunk mások, mint egy hal, aki kizárólag az ösztönök alapján tud reagálni mindenre, nem képes tanulni, megérteni semmit.
De akkor pontosítok, a lélek ott jön létre, ahol az az 1-10 milliárd neuron hálózat lehetővé teszi az előbb leírtakat. Csak az agy teszi lehetővé, hogy ne legyél új valaki minden másodpercben, azt az illúziót keltve, hogy kell lennie valami léleknek amitől pl. én én vagyok.
Ez szárazabb mint az, hogy mindennek lelke van, és ez csak a test amiben most vagyunk, de majd halál után új testbe éledünk, meg ha lemásoljuk magunkat akkor a másolatnak új lelke lesz és tőlem független, meg ilyenek. A kérdés az, hogy a valóságot szeretnéd tudni, vagy valami szép válaszban szeretnél-e hinni :D
-
Epikurosz #44 Tévedés ne essék, nagyjából egyetértek veled, csak kicsit hipphopposnak tűnt, ahogy belökted. -
#43 Attól függ ... a lélek más dimenzióban van mint a test, de az agy hozza létre, érdekes lesz ha ez így létrejön. -
kvp #42 "A tudat az az emlékek + agy működése, összekötése a jelennel, múltba előre gondolkodás, lélek meg egyszerűen nincsen, hol lenne?"
A tudatot a neuronok es a bennuk mozgo elektromos toltesek jelentik, kiegeszitve az eppen aktualis kemiai allapottal. Az amit mi leleknek hivunk az ez a futo rendszer. Ha csak a neuralis kapcsolatokat masoljak le, akkor nem fog mukodni, mert a teljes rendszer (lelek) nem csak csak azokbol al. Minden gondolkodo elolenynek van lelke, sot egy mi-nek is lehet, ha van ontudata. Ha viszont a teljes futo rendszert masoljak le, akkor elvileg lemasolhato a lelek is, persze a gond az, hogy a kvantumfizika jelenlegi ismeretei alapjan biologiai rendszereknel ez nem valosithato meg 100%-os pontossaggal. Persze lehet, hogy a jovoben igen.
Egy masolatod is te leszel, sot ha beszelsz vele, akkor mindketten tisztaba lesztek vele, hogy mindketten te vagytok, csak a masolas pillanatatol ket fuggetlen tudatrol (lelekrol) lehet beszelni, tehat a helyes nyelvi forma az, hogy mind a ketten te voltatok.
Ha viszont ket embert ossze tudnak a jovoben kapcsolni, annyira hogy nem csak a periferialis idegrendszeruk, hanem a tudatuk is osszekeveredik, akkor nem beszelhetunk tovabb ket fuggetlen emberrol, hanem egy kozos tudatrol. Ez akkor lesz erdekes, ha ezen resz rendszerek kozott lesznek szintetikus (mi) es biologiai (emberek, allatok) osszetevok is. -
djhambi #41 Amit leírsz, azzal érdemes kicsit foglalkozni. Például a "minden rezgés", "információ" részével, illetve az "anyag minőségét, létezését vezérlő mezők részével. Ezeket ki tudnád fejteni bővebben, azon kívül, hogy a kvantumfizikára, Planckra és Einsteinre hivatkozol? Mit nevezel rezgésnek, információnak, és mit nevezel anyagi minőségnek, illetve mezőnek, és a vezérlés mi jelent pontosan? -
djhambi #40 Azért bizonyos aktuálkérdésekbn mi magunk sem tudjuk a választ, ezeket a történelem mossa tisztára. :) -
bleifrei #39 :D Horogra tetszett akadni.
Visszaolvasás után úgy látom, hogy kb. 2 dolgot állítottam:
1 minden rezgés (vagy ha úgy tetszik energia, vagy ha úgy tetszik fény, vagy ha úgy tetszik információ), az anyag(lenni rezgés) létezését, minőségét mezők vezérlik. Ezt Max Planck mellett többek között möszijő Albert Einstein állította, úgy tudom ő elég menő errefelé. Ha nem, hát kéne ugyanis nem igazán sikerült eddig fogást találni az elméletein.
A második szakasz kb. ugyanaz mint az első csak más köntösben(sulykolás, ismétlés). Miket el nem követek?!
A harmadik szakasz pedig kis holisztikus zönge. Itt sem állítok semmi olyat, amit a modern tudomány be ne bizonyított volna. Aki akar utánanéz, aki akar maradhat "a föld lapos és az emberi repülés hülyeség" kórusban.
Valóban nem egy rendezett, részletes értekezés. Talán ösztönzőbb lett volna, ha kicsit kerekebb és mellékelek pár cikket. Nekem nem sokat számít, hogy valaki elhiszi vagy sem. Az igazságon nem változtat úgy sem.
Gyors guglizás után itt egy kis olvasni való: http://velemenyemvan.freeblog.hu/archives/2005/07/29/Nem_az_iskolnak_hanem_nekem_tanultok_kicsit_hossz/
Kicsit talán meredeken kezdődik, de gondolat ébresztőnek érdemes megnézni az "Élő mátrix" c. filmet. Könnyen emészthető, rengeteg információ.
Letöltés befejeződött, irány az ágy!
-
Epikurosz #38 "szerintem úgy (lenne) normális, egy ember elél 80-100 évig, megtapasztal mindent, aztán elveszti az emlékét (meghal), hogy helyére új emberek szülessenek, akik újra megtanulhatnak mindent, megtapasztalhatják az élet örömeit, szenvedéseit, és ők is meghalnak."
Jól belétek verték a hülyeségeket. -
#37 Én is hülyeségnek tartom egyébként ezt a lefagyasztást, pláne ha a "memóriánkat" nem tudják megmenteni. Mert akkor az már nem én lennék aki most vagyok ^^ .
Egyébként szerintem úgy (lenne) normális, egy ember elél 80-100 évig, megtapasztal mindent, aztán elveszti az emlékét (meghal), hogy helyére új emberek szülessenek, akik újra megtanulhatnak mindent, megtapasztalhatják az élet örömeit, szenvedéseit, és ők is meghalnak. A "vallásunk", betanult életmódunk miatt nehezen tudjuk elfogadni a halált (sőt, nem is akarjuk elhinni), pedig ez a természet rendje, és talán így a legjobb. Mondjuk 100-120 évig egészségesen elélni még azért nem lenne rossz, utána meg már úgyis megunja az ember az életet meg mindent, talán a tudósok nem... :D -
#36 Ez érdekesen hangzik, és én is sokat filozofáltam ezen, de sajnos ennek valószínűleg nincs valóságtartalma. Ha átmásolnák a tudásodat, a másik testben lévő ember is meg lenne róla győződve, hogy ő az eredeti, hiszen mindenre emlékszik amire te, ugyan azt tapasztalta, tanulta meg születésedtől fogva, emlékszik az érzésekre, mindenre, csak azt látja esetleg hogy másik testben van. Egyszerűen az emlékek tesznek azzá aki vagy.
Ha elmész egy étterembe, akkor érzed az étel ízét ha éppen eszed. Minden másodpercben meghalunk gyakorlatilag, csak a sejtkapcsolatok milliárdjai (az agyunk) összekötik a múltal. Ha hirtelen kicserélnék éjszaka az emlékeinket, akkor ugyan azok lennénk csak másik testben. Ugyan olyan (önmagában nem gonoldokó) sejtkapcsolatok fognak működni, felidézni az emlékeket a memóriából, feldolgozni, stb.. A tudat az az emlékek + agy működése, összekötése a jelennel, múltba előre gondolkodás, lélek meg egyszerűen nincsen, hol lenne?
Az élő anyag, sejtek is egy bonyolult kémiai rendeződés, ami a természet törvényei szerint, kiszámíthatóan (bár ahhoz túl sok mindent kéne figyelembe venni, hogy mindent ki tudjunk számítani) működik, nincs semmi speciális energia meg információ. A DNS sem egy információ, amit inteligensen betartanak a sejtek, hanem annak is van valamilyen mechanizmusa, törvényszerűsége, ami miatt az szerint fognak rendeződni a dolgok.
-
szurka #35 erről eszembe jutott a Vérfagyasztó c. film, amikor a halálos betegsége miatt lefagyasztott csókát fölélesztik, és mivel már nincs benne lélek, egy lelketlen gyilkológép lesz belőle, és a végén a saját anyja lövi le -
Prof William #34 6563 -ban valószínűleg kapsz egy faja kis testet is ahhoz a fejhez sőt ha akarod akkor mindennap más testet. :) -
Epikurosz #33 Ez elég nesze semmi fogdmegjólra sikeredett.