66
  • Etinger
    #66
    Amúgy elég jó a magyar szinkron is. A kis srác jobb angolul, de pl a kutya nekem magyarul jobban tetszik :)
  • jaspercry
    #65
    Abban igazat adok,hogy mikor először láttam 3d-ben moziban a FEL-t,akkor annyira nem jött be,talán jobban tetszett" Derült égböl a fasírt"
    Viszont itthon is megnéztem legalább 3x(720p hd) projrctoron és itthon jobban tetszett a fasírozottnál,sőt el voltam ájulva (angolul is megnéztem tény hogy eredeti szöveggel,(persze az angolra gondolok) jobb mint magyarul...
  • Etinger
    #64
    Teljesen korrekt amit leírsz. Nekem a "Fel" 1-2 személyes dolog miatt tetszett az legtöbb mesénél jobban... Lufik és repülőház. Nem túl magas a léc lehet :D
  • Sobal
    #63
    Félre ne érts, nekem is tetszett a Fel!, de számomra semmi extrát nem adott (sőt a repülőgépes kutyáknál a fejemet is fogtam, hogy neeeee). Neked ez tetszett jobban, ezt tiszteletben tartom.

    Viszont ezzel az "öncélú" dologgal vitatkoznék, bár vitát nem akarok kelteni, mert mindenki máshogy, öncélúan értelmezi a dolgokat. Szerintem minden film "öncélú", ugyanis a készítők a saját képzeletüket akarják megvalósítani, egy animációnál ez meg sokszorosan igaz, mert ott aztán minden egyes képkocka minden pontját teljes mértékben a saját világuknak megfelelően csinálták (és ez igaz a Fel!-re a Toy Story-ra, a János Vitézre és a Kells titka-ra is...).

    Ha számodra az visszatetsző öncélú dolog, ha egy rajzfilm dúskál a szimbólumokban és a sok apró rajzban, akkor ahoz nem tudok hozzászolni, az a te ügyed. Én mondtam, hogy véleményem szerint nem a Fel! volt a legjobb.

    De köszönöm a véleményed!

    Mégvalami: Én nem néztem a sóót, ezért nemtudom, hogy szoktak-e valami vélemyént mondani, hogy miért ez és miért nem az, vagy el szokták-e bírálni a műveket és ha igem, akkor ezt meg lehet-e nézni valahol?
  • winnie
    #62
    "Évről évre folyamatosan esik az Oscar szinvonala. 10-15 éve még volt 3-4 szinte azonos szintű és valóban több szempontból is erős film, ma ez már nyomokban sincs meg. "

    ezt azért érzed így, mert 10-15 éve valószínűleg sokkal kevesebb filmet ismertél és sokkal kevesebbet tudtál a filmekről. bármilyen téma jön elő, mindig felbukkan a nosztalgiafaktor, a "bezzeg az én időmben" mentalitás. ez azzal jár, hogy öregszik az ember, tapasztalatot szerez. csak éppen ilyenkor nem gondolsz arra, hogy 10-15 éve épp ugyanezt gondolták az oscarról azok, akiknek volt fogalmuk arról, hogy mi az oscar. mert ez a másik tényező, hogy anno például itthon nem sokaknak volt fogalma az egészről. most azonban sokkal több az információ.

    szóval totális tévút a "bezzeg régen" mentalitás.

    mondom mindezt annak ellenére, hogy a többivel abszolút egyetértek, de hiszem, hogy 10-15 éve, ha jobban ismerjük a filmeket, akkor épp ugyanúgy belekötöttünk volna a díjakba.
  • atomkrumpli
    #61
    Legjobb propagandafilm: A bombák földjén
    a végén már csak az a felirat hiányzott hogy vár téged is szem bácsi... borzalom
    (megint kiosztották egymás közt a plecsniket és örülnek egymásnak)
  • herlius
    #60
    Évről évre folyamatosan esik az Oscar szinvonala. 10-15 éve még volt 3-4 szinte azonos szintű és valóban több szempontból is erős film, ma ez már nyomokban sincs meg. Talán nem véletlen, hogy a mezőnyt is felhígították, már tavaly is volt 1-2 igencsak kérdőjeles jelölt, így viszont talán kevésbé szúr szemet. Mindenesetre nehéz lett volna választani, igazából idén szvsz egyetlen alkotás sem volt igazán kiemelkedő, mindegyikben volt több zavaró hiányosság. Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy az Avatar abban tarolt, amiben a legjobb volt, a sztorija viszont a vicc kategóriába tartozik, a tipikus hollywood-i kliséktől pedig fél óra után csömröt kap, akinek nem csak az effektől lesz erekciója. Személy szerint talán én is a Brigantiknak adtam volna a legjobb film díját, annak ellenére, hogy nekem nem igazán jött be, viszont talán a legjobban összerakott film, több jó színészi alakítással és jó forgatókönyvvel. Ha szimpátia alapján kellene választanom, akkor az "Up in the air" lenne a befutó, ami akár klasszikus is lehetett volna, ha nem bénázzák el a film második felét, mert így CSAK egy jó film lett, remek színészi alakításokkal és sajnos némi utólagos hiányérzettel vegyítve. A "Hurt locker" viszont legalább akkora rejtély marad számomra, mint 2 évvel ezelőtt a "No country for old men". Hiába, mi itt Európában kicsit més szemmel nézzük a dolgokat, engem sem a témaválasztás, sem a film megvalósítása nem hatott meg, szvsz semmilyen szempontból nem emelkedett ki a mezőnyből, főleg nem ennyivel.
  • Etinger
    #59
    Számomra egyértelműen a "Fel" volt a legjobb mese. A talán általad említett A fantasztikus Mr. Fox tudtam volna még talán elképzelni az első helyen, de nekem ez utóbbi nagyon nem tetszett. Számomra pozitívum ha egy mese nem elvont, és nem az öncélú kreativitásról szól.
  • SRobert
    #58
    hát, az emberek már csak ilyenek.
    nehezen emésztik meg, ha egy közönségkedvencre következetesen szarnak, aztán csinál egy holokausztos filmet és hirtelen díjat nyer, vagy amikor egy zseniális rendező mielőtt kipurcanna gyorsan kap egy oscart egy kínai film nem annyira jó feldolgozásáért, meg ilyenek. ;)
    persze, h jön a cimkézés.
    ha te mondod, neked elhisszük, hogy csak és kizárólag alaptalanul.

    abban viszont bízom (mivel szeretem a kritikáidat), hogy nem érzed úgy, hogy a hurt locker megérdemelten nyert. (ennyi díjat főleg)
    és nem vagyok Réz fan, de egyetértek vele minimum abban, hogy nyert a film, de kérdés, hogy jövőre emlékszik-e rá bárki...
  • SRobert
    #57
    én a Coraline-t is nagyon szerettem.
    (mondjuk stopmotion fan vagyok)

    a fel!-ben meg tagadhatatlanul zseniális, ahogy végigtekintik az öreg életét, amit megélt a feleségével.
  • Sobal
    #56
    Az Oscar után mindig kipattan a feszültség, hogy bunda volt az egész meg minden... Kicsit ténbyleg gyanús nekem is (a Bombák Földjén-t nem láttam még, de a trailer az silány, remélem a film jó...), bár elsősorban nem a 6:3-ra gondolok :D...

    én az animáción rökönyödtem meg nem kis mértékben:

    Legjobb animációs film jelöltek:
    Coraline és a titkos ajtó
    A fantasztikus Mr. Fox
    A hercegnő és a béka
    The Secret of Kells
    Fel!

    Ezek közül A fantasztikus Mr. Fox és a nagyrészt hazánkban rajzolt Kells titkai simán verik a Fel!-t, sőt simán gagyin hat mellettük. Persze amcsiban ezek szerint az "aranyos" és a "megszokott menetű" filmek a vagányok, vagy bunda, vagy nem is látták őket, vagy azt hiszik, hogy ami nem CG az nem is animáció:D

    A többi kategóriáról nem szeretnék véleményt mondani, arról nélkülem is megy a vita, talán annyit még, hogy Jeff Bridges megérdemelte!
  • nextman
    #55
    Szerintem egyik film se érdemelt volna oscart a felsoroltak közül. Ez van, 2009-ben szar filmek voltak. Avatar a technikai díjakat megérdemli, mást nem. A többi, D9, inglorius basterds egyszer nézősek, az egek ura meg vicc kategória, nwm oscar.
  • Justil
    #54
    így van, ahogy mondod. moziélmény. aztán ha hazaviszed a dvd-n a kis 100 centis lcd-dre, akkor mivan? :) ott már nem domborít annyira, mi?

    na mind1, Inglorious Basterds for president.
  • Justil
    #53
    te ki vagy te?
  • Narxis
    #52
    2 külön filmben játszott...
  • Narxis
    #51
    Nyugodtan kösd fel magad.
  • Loverman
    #50
    kösz hogy te is erősíted a trendet, kedves oláh ;)
  • KP27
    #49
    jó volt a bombák földjén, de nem ennyire...
  • winnie
    #48
    "Sajna tényleg ki volt hegyezve 2 filmre a mostani Oszkár, így aztán nem volt teljesen reális a végeredmény. "

    a legtöbb oscar 2 filmre van kihegyezve, mert sok-sok forrás és az előző hónapok eseményeiből kiderül, hogy melyik két film a legnagyobb esélyes. és ilyenkor nyilván azokkal foglalkoznak.
  • winnie
    #47
    rézre hivatkozol? komolyan?:) biztos két hal a tortán forgatás között nyilatkozott. de ettől még remek példa! de épp erre akartam rámutatni, ha nem jött volna le. ha a fekete rendező nyer, akkor azt mondja réz is, hogy "persze, mert..." (de mondjuk pofásabb, ha saját érveidet mondod el, nem a rézét.)

    nem azt mondom, hogy hülye vagy, csak azt, hogy nem veszed észre, hogy ugyanazt mondod, amit a sok gép, akiknek mondaniuk kell valamit. mondom még egyszer: bárki nyer, ugyanúgy rá lehet mondani, hogy "azért, nyert mert most éppen annak volt aktualitása, hogy...". ez az, amit csak utólag lehet kimondani, mert, mint írtam, volt máskor is jelölt aktuális háborús film - akkor nem nyert. ha nyer, akkor mondják. ha most nyer meleget alakító színész, akkor most mondnák azt a panelt, amit szoktak mondani. gondolj bele, hogy miért csak akkor mondják, hogy "persze, azért nyert, mert meleget/fogyatékost/vakot alakított", amikor éppen a meleg/fogyatékos/vak karakterért kap valaki díjat. idén is voltak ilyenek, de nem nyertek. nem is mondják. most egy countryzenész meg egy belsőépítész családanya. jöhet az ideológia. saját gondolatokkal.
  • G_ArchAngel #46
    Good morning, Sunshine...

    Az 'amator' Rez Andras is hasonloan gondolkodik, mint en - legalabb nem vagyok egyedul hulye a Te ertekiteleted szerint...
  • Hans von Luck
    #45
    A Hihetetlen Családnak is állat a zenéje...és anno a Medal of Honor Allied Assault felejthetetlen zenéjét is neki köszönhetjuk...
  • CaptainRumi
    #44
    Én szinte minden döntéssel egyetértek. Egyedül akkor akadtam ki, amikor megláttam ezt a Tvájlájt-NYú Múnt a klasszikus horrorok sorai közt.
  • NEXUS6
    #43
    Sajna tényleg ki volt hegyezve 2 filmre a mostani Oszkár, így aztán nem volt teljesen reális a végeredmény. Amit az Avatár esetében fölrónak, hogy nem eredeti, hogy több filmből lett összevagdosva, az tökéletesen illik a Bombák-ra is.

    Az amcsi értelmiség pedig mindíg is háború ellenes volt, most örömmel tobzódtak abban, hogy kvázi nyilvánosan belenyomhatták Bush és a militarista héják orrát abba a szarba, amit csinált, és kb. ennyi volt az egész értelme. A művészet megint szopás szerint kimaradt az egészből.
  • homeless
    #42
    Szerintem Michael Giacchino maximálisan megérdemelte a legjobb zenéért az oscart. Szvsz a ma elő egyik legjobb zeneszerző. Aki néz Lostot az tudja miről beszélek. Az up zenéje is kiváló volt, de szerintem az egész munkásságáért kapta az oscart, nem csak az up-ért.
  • Oláh Herkules
    #41
    pont mint te :)
  • Loverman
    #40
    ez ugyanúgy rád is vonatkozik... sajnos kb MINDEN fikázó az interneten abból indul ki hogy az ő véleménye az isteni alap, szent és sérthetetlen, a többi ember meg csak hülye mert nem ugyanazt gondolja
  • Loverman
    #39
    számomra az emberek csalódások. köszi hogy erősíted a trendet
  • csikebogyo
    #38
    A D9 tényleg érdemelhetett volna pár szobrocskát.
    Túl sokat mondó volt az emberekről az amcsiknak vajon?
  • winnie
    #37
    "Azt azért ne felejtsük el, hogy az Oscar egy amerikai átadó...még jó, hogy egy, az amerikaiakhoz közel álló témát fognak díjazni (ahogy a BAFTA-n legtöbbször inglis a favorit)."

    még az angolok is a hurt lockert díjazták. az oscaron tavaly meg angol film nyert:) az elmúlt 12 évben a BAFTA, ha jól számolom 9 amerikai és 3 abgol filmet hozott ki győztesnek. de ez csak a számok alapján is sejthető, hiszen sokkal több az amerikai angol nyelvű film, így nagyobb eséllyel csinálnak ők jobbakat.
  • winnie
    #36
    " Ha nincs benne a fene nagy amerikai dicséret, és a hősiesség, a legyőzhetetlen amerika az iraki háborúban, akkor a kutyát se érdekelte volna ez a film..."

    a film a kutyát sem érdekelte, nem nézték meg sokan. lehet, hogy épp azért, mert tényleg nincs benne amerikai dicséret meg hősiesség meg legyőzhetetlen amerika. mindössze egy forrófejű katona, aki kvázi beleszar mindenbe.
  • Darth Sith
    #35
    Senki nem mondta, h gagyik után dobálják, csak, hogy sok jó közül nem mindig sikerül eltalálniuk a legjobbat :)
  • Darth Sith
    #34
    Számomra csalódás volt az idei oscar IS...

    Az avatar azokat a díjakat nyerte, amelyeket megérdemelt, technikai díjakon kívül én sem adtam volna neki másokat. Már több ezer hozzászóláson keresztül ki lett vesézve, de lényegében egy hatalmas élmény volt a film, hála az új technikának, de maga mint film nem túl bonyolított. Így a technikai díjakat egyértelműen megérdemli, de a legjobb film jelöléshez sztem semmi köze nem volt, ez lobbi.

    A hurt locker-t sem értem, hogy kaphatott ennyi díjat. Igen megnéztem, egyszer jó volt, de nem volt igazán maradandó élmény, eléggé közepes film lett szerintem. Se a képi világ, színészi játék, rendezés vagy a zene nem fogott meg különösebben. Szerintem egyértelműen nem érdemelte meg a legjobb film díjat. A legjobb forgatókönyv díjat sem igazán értem, mert maga az alapötlet sem valami nagy történet. A hős amerikaiak élete, majd a terroristákkal teli városban magányos rambo akcióba kezd a kemény katona... Nem csoda, hogy az öszses afganisztánt megjárt veterán hőzönk a film miatt, hogy abszolút nem reális képet mutat az ottani katonák életéről. Oké, nem dokumentum film, de azért ez...
    Legjobb vágás? nem igazán értem miért.
    Legjobb hangvágás, hangkeverés? ezt se igazán.

    Számomra a legjobb film talán a brigantyk lehetett volna, ha csak popcorn mozik közül válogatunk, mivel nyilván az igazán komoly, elgondolkodtató filmek nem kaphatnak szobrot az oscaron, mert azt nem szereti a tömeg, túl bonyolúlt nekik. Sajnálom, h a birgantyk Christoph Waltz jogosan megérdemelt díján kívül nem kapott semmit. Ha valami, akkor ez megkaphatta volna pl. a legjobb forgatókönyvet, mivel egy már sokszor feldolgozott, ismert történetet dolgozott fel teljesen egyedi módon. Talán még a legjobb rendező címet is megérdemelte volna Tarantino.

    Továbbá Bullock kisasszonyon akadtam ki. Nem játszott rosszúl, de ennyire nem volt jó...

    Valamint amely még nagy szívfájdalmam volt, az a legjobb zene. Szerintem a Sherlock Holmes érdemelte volna meg a leginkább. A Fel sok minden volt csak túlzottan maradandó nem. Egyszernézős, szépen összerakott animáció, de, hogy legjobb zene?...

    Mo'Nique és Jeff Bridges szerintem megérdemelten kaptak díjat, talán még Clooney érdemelte volna meg Bridges mellett, de hát kettő nem kaphat :)
  • Hesztia
    #33
    Azt azért ne felejtsük el, hogy az Oscar egy amerikai átadó...még jó, hogy egy, az amerikaiakhoz közel álló témát fognak díjazni (ahogy a BAFTA-n legtöbbször inglis a favorit). Nincs sehol leírva, hogy tökéletesen objektíven kell dönteniük. Persze ez nem garantálja, hogy mindig az kapja a díjat, aki igazán megérdemelné, de akkor sem gagyik után dobálják a szobrokat.
  • viizo
    #32
    Igen, kedvelt kritika az ujjal mutogatás a CGI-re: kit érdekel, ha ennek (is) köszönhetően egyszerűen elvarázsol a film?

    A CGI nem cél, hanem eszköz, amivel a filmet megteremtették.

    Legjobb példa a Transformers - az egyi dolog, hogy sosem bocsájtom meg Bay-nek milyen óvodás szintű, nulla IQ filmeket rendezett a képregényből, de ott a csilivili effektorgia sem palástolja hogy mennyire gagyik a filmek.

    Az Avatarnál még hasonlót sem érez az emberek DÖNTŐ többsége, CGI ide vagy oda - csak azt hogy ez maga volt a nagybetűs moziélmény.
  • Broafka
    #31
    egyet értek, ez a bombák földjén csakis a témája miatt nyerhetett. Ha nincs benne a fene nagy amerikai dicséret, és a hősiesség, a legyőzhetetlen amerika az iraki háborúban, akkor a kutyát se érdekelte volna ez a film...
  • Dynamic
    #30
    Én speciel a mit tudom én hány Oscarral jutalmazott Angol beteget még az életben nem bírtam végignézni. Na, és? Sokatokat elvakít a CGI parádé, és nem veszitek észre, hogy az Avatar a látványon kívül egy teljesen átlagos, eredetiségtől(természetesen nem a megteremtett világra gondolok) és fordulatoktól mentes klisé múvi.
    Ilyen erővel korábban a 300 is lehetett volna a legjobb az egyedi látványvilág miatt(nekem irgalmatlanul bejött), de ha reálisan belegondolok, akkor azért, ne már...
  • booa
    #29
    Legjobb smink: Star Trek - Hát nem tudom,lehet ennek örülni,de szerintem kicsit többet is kaphatott volna. Mellesleg a D9 és a Bencstelen is megérdemelt pár szobrocskát!
  • Etinger
    #28
    Én a Fel 2 sikerének örülök - legjobb mese és a legjobb filmzene. Az, hogy jelölték a legjobb filmre is, az csupán ráadás. Annyit sajnálok csupán, hogy tavaly Thomas Newmannak nem sikerült az, ami idén Michael Giacchinonak igen.
  • Nethyrrea
    #27
    sejtettem hogy az avatar nem fog tarolni úgy ahogy várták, de azt, hogy ez az abszolút felejthető, nem is igazán érthető (főszereplője pl mi a rákot művel konkrétan? jó, war junkie, de úgy viselkedik az egész filmben hogy legszívesebben felrúgná az ember) hurt locker kapja, az már azért bicskanyitogatóan bundaszagú. a hangvágást meg a hangkeverést is ez kapta? röhej. (igen, megnéztem a hurt lockert is még anno).

    cristoph waltz megérdemelte az oscart, zseniálisat alakított a brygantikban. startreknek is jóttett az az oscar