13
  • Ulquiorra
    Én is így vagyok vele de ha nem lehetne elérni tévés tartalmakat a netről (és most nem csak a magyarra gondolok, hanem a külföldi sorozatokra, és egyéb műsorokra is) akkor már komolyan megggondolnám, elvégre legnagyobb részben tévés tartalom kerül a gépemre, asorozatok és reality-k több helyet foglalnak a vinyómon mint nemtévés cuccok.
  • IceTM
    Két nagyon ellentétes oldalon vagyunk, és úgyse tudjuk meggyőzni egymást a saját igazunkról, tehát nem is fogok bele a vitába. A könyvet köszönöm, majd elolvasom.
    Üdv, Ice ;)))
  • B0nFire
    Ha nekem választanom kéne, hogy a tévéről vagy az internetről mondjak le, kapásból az előbbit választanám. A tévét csak videózásra használom. Megnézni egy DVD-t vagy DivX-es avit. Szinte minden jelentősebb tévészereplés egy-két napon belül, vagy még aznap valaki jóvoltából felkerül a videomegosztókra, nem beszélve a stream tévéadásról, mint az M1, M2 részéről, ezenkívül a tévék videoarchívumában a jelentős riportok, műsorok mind visszakereshetők, visszanézhetők, reklám nélkül, akkor állítva meg az adást, amikor akarjuk, annyiszor lejátszva, ahányszor akarjuk.

A szórakoztató műsorokat, ismeretterjesztő sorozatokat is előbb-utóbb le lehet tölteni mindet, NatGeo, Spektrum Discovery-s filmeket, sorozatokat. Egyre nő az online movie csatornák száma, már le sem kell a filmet warezolni, hogy a merevlemezünkön porosodjon, hiszen a böngészőben nézhető. Persze, ha megszakad az internetkapcsolat, az pech, de hát a tévéközvetítéseknél is előfordulnak technikai malőrök és leállások. Csak gondoskodni kell róla, hogy a szorgalmas szakmunkások Vasárnap ebédidőben ne vágják ki a gerincvezetéket, és akkor mehet nyugiban az egész szolgáltatás.

Én rettenet csóró vagyok, gyakorlatilag az interneten kívül semmire nem költök. Nem járok el otthonról, nem utazgatok, nem plázázok, nem mozizok, nem kocsmázok... Van egy internet előfizetésem, ami viszont rengeteg pénzt megspórol nekem. Az a hírmennyiség, amit naponta olvasok, ha napilapokra levetíteném, a havi jövedelmem nem lenne rá elég.

Mivel nem nézek tévét, nem kell tévéújság sem, de aki néz, annak is jobban megéri a digitális, mert az analóg újság - a legdrágább - sem tartalmaz 80-90 csatornánál többet, míg az online műsorújságok ennél jóval bővebb kínálattal rendelkeznek.

Csak IT/Tech műfajban több lapot látogatok naponta. Sg-t, Techline-t, PCfórumot, ITcafét, és ez még nem minden. Érdekel a közélet, a politika, ebben a műfajban is legalább 4-5 oldalt látogatok rendszeresen. Ezenkívül rendszeresen olvasok blogokat is, 3-4-et. Több fórumon kommunikálok. Ehhez jönnek a járulékos dolgok. YouTube, levelezés, fordítószolgáltatások igénybevétele, tanulás, internetes vásárlások etc.

No és persze az internetől kell megszerezni a szórakoznivalót is. Filmeket, zenéket, sorozatokat, bármit. Itt, ami csak egy kicsit is népszerű, megtalálható. Egy hete jutott eszembe egy német előadó 1987-es lemeze, és csodák-csodája megtaláltam igen jó minőségben, ami anno rissz-rossz drupótos szalagon volt csak meg élvezhetetlen minőségben á la Hungaroton.

Ha a net nem lenne, ezek a dolgok mind elvesznének, mert boltban már nem tudnám megvenni. Persze néhány német oldalon még fellelhető horribilis áron. Gondolom gyűjtőktől-gyűjtőknek, bakeliten. Hát, azzal, sem a CD-vel nem igazán tudok mit kezdeni. Legfeljebb bedigitalizálom.
  • B0nFire
    Te vagy a sokadik (már nem is számolom hányadik) idióta, aki ezt kisakkozta! Ajánlom olvasásra ezt. Ha az elejétől a végéig becsületesen végigolvasod ezt a könyvet, rádöbbensz, hogy mekkora marhaságot is állítottál – persze, szentenciaként, mintha az állításod minimum kőbe lenne vésve, pedig dehogy.

Röviden: a nyelv nem logikus. Akinek ki kell sakkoznia a megfelelő szóhasználatot, annak valószínűleg igen megromlott a nyelvérzéke. A "média-médium, médiák-médiumok" vita már régóta folyik, és lassan úgy látszik, eldőlni látszik a "média-médiák" javára. És mindez azért, mert magasról leszarjuk, hogy az eredeti szó latin vagy görög, vagy anyámkínja, ha – és most jól figyelj! – az a nyelvünkben már meghonosodott, akaratlanul is a magyar nyelvi szabályokat alkalmazzuk rá. Ahogyan a spájz szó többes számát sem mondjuk spájzen-nek, és ahogy a bár szó többes számát sem bársz-nakk, hanem bároknak mondjuk. Idegen eredetű szó bejött a nyelvbe, meghonosodott, és magyarul ragozzuk.

És itt még annak sincs egy szikrányi jelentősége, hogy a média (media) eredetileg gyűjtőfogalom, vagyis többesszám volt. Mára ez a tulajdonsága kikopott a köztudatból. Úgyhogy szeretném megnyugtatni a cikk íróját, hogy ne üljön fel az ilyen okoskodásoknak.

+ tanulság: aki cikkeket ír (szerző) valószínűleg jobban forgatja a szavakat az amatőröknél. Persze előfordulnak otrombaságok, de olyankor a cikk szerzőjére nagy felelősség hárul, hogyan ápolja a nyelvünket, mert az olvasók akaratlanul is abból tanulnak. Én például különösen vészjóslónak tartom a "többek között" kifejezés egyre gyakoribb "a többi között"-re felcserélését, amely azonkívül, hogy magyartalan, félreértésekre is adhat okot. A nyelvi babonás hírTV-ben naponta többször elhangzik "a többi között" kifejezés.

Erről is ír Szepesy szép félreértelmezhető példamondatokat: "A későn jött vendégek a többi között azért nem érezték jól magukat, mert..." – most a többi vendég között, vagy több ok közül valamiért? Nem mindegy. Vagy: "Ez a dokumentum a többi között rámutat arra, hogy..." Ez teljesen félreérthető, hiszen a szóban forgó dokumentum nem a többi dokumentum között mutat rá valamire, hanem egyéb dolgok közt valami konkrét dologra is rámutat. Minden félreértést elkerülhetünk, ha a fenti mondatot így fogalmazzuk meg: "Ez a dokumentum többek között rámutat arra, hogy..."

100 szónak is egy a vége: Tessék elolvasni a könyvet (ingyé' van) és okulni belőle. Hallatlanul érdekes mindenki számára, akit egy kicsit is érdekli a magyar nyelv és szívén viseli alakulásának sorsát.
  • Kornan
    Szerintem jó dolog, megkönnyíti az ember életét. Információk kiapadhatatlan forrása. Ha valamit meg akarok tudni akkor sok mindent máshonnan nem is tudhatnék meg, vagy csak nagyon nehezen. Megspórolt nekem már elég sok utat pöstre, azzal hogy innen intézem az ügyeimet, tájékozódok különféle dolgokról, stb... Nem is beszélve a kincsekről ,amiket lehet találni, persze attól függ kinek mi a kincs.

Tehát el tudnám képzelni az életet net nélkül? Igen, de kétségkívül nagy hiányt okozna ha nem lenne. Persze van aki nem használja ki, annak nem hiányozna annyira...
  • IceTM
    Ritkán kritizálok cikkeket, de olyan szó nincs, hogy médiák! Az egyes szám médium, a többes szám média. Ha mindenképpen többes számot akar használni valaki, akkor médiumok a helyes használat.
    Üdv, Ice ;)))
  • Zulu12
    Mi lenne velünk internet nélkül? :)
    http://www.indavideo.hu/video/South_Park_12_Evad_6_Resz__Netmentesen
    (Csak erős idegzetűeknek)
  • Motoroj
    „különösen a 16 és 24, valamint a 25 és 34 év közötti korosztály tagjainak körében népszerű”

Magyarul 16-34.
  • zola2000
    Ja, unaloműzönek elmegy munkahelyen :)
  • Legend Killer
    me az amcsik hűdejólmegvannaknélküle :P.
  • who am I 7
    :D :D pont te mondod.. :D most is hol vagy? :D zafír vapor x..figyejjé má, akkor irány a kocsma :)
  • SNP
    egyetértek
  • Zoliz
    Micsoda szánalmas élet, majd megnő az inhüvelygyulladásos gyógyszerek iránt kereslet... Az internet nem élet, hanem csak egy virtuális gépi játék.