104
-
#64 Koszi, bar meg nem teljesen vilagos. :) -
#63 Hagyjuk mar ezt a meleg temat, jo?! Undorodom.
10% az qrvasok, még "allitolag" is.
Lehet, hogy a vizben van vmi.. :) (a gyogyszerszarmazekok es a hormonok nagyreszet nem lehet tisztitani, sot ez halmozodik).
Epivel megbesziltek privatban.. O orulne neki. ;) -
#62 Michelangelo nagyszeru muveszember volt, komoly elhivatotsaggal es kitartassal. Evekig tarto, nagyon reszletes (akar tudomanyos) megfigyelesei szinte tokeletes muveket eredmenyeztek.. Leonardonak viszont sokkal nagyobb ralatasa volt mindenre.
Sokoldalusaga nem egyszeru polihisztor szinten volt, hanem a zsenialis kategoritat erositette.
Azt tudtad, hogy Leo a fizikai erejere volt a legbuszkebb, legalabbis az egyszeri ember elott? :) -
#61 Gondolom te is a csipa szót vélted kiolvasni belőle, vagy a pacsi-t -
Epikurosz #60 Néha furcsákat mondasz. Gondolom a sör után. -
Epikurosz #59 Összekevertem a nikked betűit. Ne tudd meg. :-D -
Spica #58 Áh szóval VIK-es a kolléga :) Valahogy érezni lehetett, hogy ez lesz. Már kommentjeiről megismerszik a jó BME-s.
Amiért írok: azt mondod nálunk 10% buzi??? :O -
Epikurosz #57 Kedves Hatemanem!
Mi lesz a bronz lószoborral? Megbotlik vagy sem?
-
djhambi #56 Epikurosz Jobbikot lejárató kampánya beindult... -
Loverman #55 "Én már eldöntöttem, hogy a Jobbikra szavazok.
Ha van egy csepp eszed, követed te is a példám."
ROFLMFAO -
Epikurosz #54 Egy dolog javítgatni, bütykölni, amit valaki egyszer feltalált, és más dolog újítani. Én természetesen nem szólom le a jó mesterembereket; megvan nekik is a szerepük. -
djhambi #53 Nagyon egyetértek mondanivalóddal, maapság azzal riogatják az embereket középsuliban, hogy tanuljatok, mert szakmunkásképzőbe kerültö! Valójában érdeklőds szempontjából teljesn normális, ha valaki szakot tanul, csak ez egy társadalmi divat, pontosabban státusszimbólum-kényszer, hogy legyen valakinek diplomája. Azták később jön rá, hogy ezt nem is szerette vonla megcsinálni, és az adófizetők pénzéből kifizetett diplomáját fel se használja, gyakorlatilag értéktelen. Ma a magyar társadalom azt hiszi, hogy ha vki ács, vagy útburkoló,az rögtön bunkó, mintha ki lenne függesztve a nyakába egy táblán. Előítélet, sztereotípia. Mindenkinek ajánlom, ha van egy szakma, amit szeret csinálni, akkor élje abban az életét, nem lesz ettől emberileg kevesebb! Van egy rokonom, aki szabadidejében kocsialkatrsézekből terepjárókat épít, egyszer besegítettem hozzá, és baromira élveztem. Ha az ő közelébe születtem volna, simán autószerelő lettem volna... -
djhambi #52 "Szóval látszólag nem tanul, mégis éltanuló?"
Egyszerűen jó képességű, mégsem tűnik lököttnek, jó humora van, bulikra jár, követi a divatot.
"Ez csak egy kifogás, ugye?"
Nem éppen. Állítólag nálunk a meleg arány 10% a fiúk között, tehát magasabb némileg, de amúgy reggeltől estig suliban vagyunk, plussz készülünk házikkal, zéhákkal, és helyben sincsenek lányok - okos lányok és szép lányok meg a közelben sem. (Tisztelet az 5%-nak.) Annak van szerencséje, aki középsuliban megtalálta az igazit, vagy megértő, elfogadó, (nem egoista) lányokat talált közeli orvosi, természettudomány vagy humánkarokon. Ha tippelnem kéne, aztmondanám, hogy jelenleg a karon úgy a srácok 30%-nak van kapcsolata. Nem lehet pontosan visszaadni ezt a életérzést, ami velünk történik, és még senki se tudta elmondottak alapján megérteni, aki nem tapasztalta közelről. (Azért mondom, hogy életérzés, mert rengeteg pozitívuma is van, számos hagyomány, és a katonaságba illő fiúarány mellett életre szóló "élményeket" csinálunk: sch qpa, dezső, cst, gtb, helybéli sg-fanok most könnyes szemmel olvassák e sorokat. :D) A másik jó dolog pedig a diploma értéke. :) -
#51 A legtöbb Nobel-díjas tudósunk,a Horty-korszakban neveltetett,hazai iskoláinkan.
Érdemes ezen is elkondolkodni.
Horty még hitlernek is beszolt,ugye ezt senki nem merte megtenni,ezért is maradt feljegyzés erről az esetről!
" kikérem magamnak,hogy jön ahhoz ,hogy egy 1000éves álam ,első emberével kiabal,tudja hogy kivel ordít" -
Piel #50 Einsteinnek vagy Teslának milyen diplomája volt? Azért ezt a kommunizmus dumát én kihagytam volna. Ez abszolút nem illik a képbe. Akkor is a fehérgallérosok loptak legtöbbet, és most is. Mondd, hogy nem így van! -
#49 Nem egyszerü,még ma sem 1 db-ban kiönteni 70tonna bronzot!
vörös réz-2%on-7%olom+még egy kis folyósító anyag ami foszfor.
ezt aztán ötvözni kell,a réz 1300fok környékén olvad meg,a többi fém bevitelekor ez az olvadási érték azér alacsonyabra tolódik.
Minthogy kissebb tárgyakat pár 10kg-ig szokták egy darabban kiönteni,a nehezebb és bonyolultabb formákat több darabban öntik.
Számolni kell többeközt, mikor egy formába öntöd 1300fokos ötvözetet,akkor a levegőt ki kell vezetned (gázelvezetön),fontos figyelni a dermedését a bronznak,+az anyag milyen nyomást gyakorol az öntömintára,szoval nem egyszerü.
Manapság azért nincs gond több darabból kiönteni egy nagyobb szobrot,mert képesek vagyunk bronzot villannyal hegeszteni.
de ez néhány 10éves eljárás,régen kapcsozták több darabból .
Én egy viaszelveszejtéses technikát tanultam és csináltam.
1 .alap. agyagból létrehozzák a szobrot(álltalában szobrászok,ebben a formában tudnak dolgozni,ebből ugyan is könnyü elkészíteni az öntöformát)
2. öntömintát készítenek rólla,ami ma gumibol van
3. öntöformát gipszel erösítik meg
4. mivel egy szobornak max vastagsága lehet(ami 0.5cm-max 1-2cmig)
ezért a gimiformát viasszal kenik be ami majd adja a bronz vastagságat
5. bonyulult tulajdonkép vezetékrendszert készítenek a gázok és a öntöforma táplálasához, ezt is viaszbol,majd fém szálakkal szögekkel erösítik meg, hogy ez a mag ne mozduljon el.
6.elkészítik az öntöforma anyagát (ami különbözö anyagokat tartalmaz) ez egy habarcs ami nagyon folyékony ,majd a belső részt kiöntik.
7. zsalurendszert építeenek amibe a magot belehelyezik és a szobrot kivülröl is kiontik ezzel a habarcsal.így a viaszkörül meg van az öntö minta.
8.Mivel a habarcs víz,samott,gipsz keverékéböl,és némi természetes kenderkóc apró zuzalékábol ál l,ezért ezt a formát viasz és víz mentesítik,tehát kiégetik .
kb 600fokon.
9. az Így kapott formát általában beássak egy gödörbe ,a forma köré sodert szornak ,amit zömítenek,hogy a formába ömlö bronz gáza szét ne feszítse.
9 .kezdöthet az öntés! olvasztás ,ötvözés ,öntés.
(szóval igazábol nem könnyű ez még ma sem)
Mi max 150kg-os szobrot öntöttünk,hát az sem volt kézi erővel piskota.
gondolok itt csak az öntöformák,mivel egy darabbol lehetetlen volt közel fél tonnásak voltak.....
Tisztelettel Leonárdónak!
megnéznék egy ilyen öntést.
(a lenti képen lévő bronz ló amit az egyik forumozó belinkelt valószínüleg nem egy darabból készítettek)
lásd a magyar szabadságszobor,ami ugye bronzból van és ennél jóval nagyobb,sem egy darabból készült) -
Epikurosz #48 Hát, nem olyan egyszerű az, ahogy Móricka elképzeli. Bármely szakmát lehet jól-rosszul művelni diplomával is meg anélkül is, de MAGAS SZINTEN művelni vagy 1. diplomával lehet, vagy 2. úgy, hogy vki megtanít rá iskolán kívül.
Jó mesteremberekre szükség van, de ők nem fognak neked nanotechnológiás kutatásokat végezni, legfeljebb amit mások, tanultabbak feltalálnak, kikísérleteztek, azt majd ők tudják a gyakorlatba ültetni.
A kommunizmus egyik nagy bűne volt az is, hogy a prolikat az értelmiség fölé emelte. Nagy árat fizettünk ezért, és a fejekben még mindig benne van a proletkultusz. -
Epikurosz #47 Témát váltok:
Mit gondoltok, Leonardo - ha kortársunk lenne - olyan lenne, mint néhány mai polkorrekt művész, akik többek között (másságuk okán) vele is takaróznak?
Szerintem nagyon nem örülne annak, ha a színesfémtolvajok ellopnák valamelyik bronzszobrát, és fillérekért eladnák a hulladékgyűjtőknek. Persze, az ő idejében ilyen nem fordulhatott elő, mert az uralkodó csendőrei hamar kardélre hányták akkor a rablókat. -
#46 Én most a kell a papír/nem kell témába nem merülnék bele. Inkább arra akartam rámutatni, hogy egy aránylag jó képességű csoportban is vannak kiugróan tehetséges emberek. De nagyon kevés ilyen van.
Meg persze van a másik véglet, aki sem az iskolában sem máshol nem akar tanulni, de egy sima hitelkamatszámítás is meghaladja a képességeit. -
archrodney #45 Még jó hogy mostanában már nem kell hullákat boncolni 1-2 infoért... :) [<-- ez egy smiley]
Egyébként úgy emlékszek, akkor sem adta fel amikor nem kapott engedélyt. Sokszor titokban is végzett boncolásokat... -
Piel #44 Látom ezt szépen megbeszéltétek egymás között. Epikurosznak sikerült is az ego-ját bemutatni, hogy ő milyen tanult ember. Az már eszetekbe sem jut, hogy nagyon sok olyan ember él körülöttünk akik nem jártak magas iskolákba, még csak nem is biztos, hogy kitűnőek voltak az iskolában, de van szakmájuk amit magas szinten űznek. Jó a problémamegoldó képességük és érdekli őket a szakmájuk. A magasan képzett ember pedig ezekhez az emberekhez fordul segítségért. Gyanítom, hogy Leonardo nem az iskolában szerezte a tudását, hanem ő képezte tovább magát iskolán kívül(engedélyt kért halottak boncolásához, kísérleteket végzett). Lehet iskolában is tudást szerezni, de lehet iskolán kívül is. Az előbbi előnye, hogy van papírod. Az utóbbi hátránya, hogy nincs. De attól tudhatsz valamit, lehet jobban, mint akinek papírja van róla. Engem soha nem érdekelt az, hogy kinek miről van papírja, hanem az, hogy mit tud! Persze van igazság abban is amit leírtatok. -
archrodney #43 off: Hú de jók vagytok!
on: "Ezt a módszert már az i.e. 7. században alkalmazták a görögök, azonban a reneszánsz művészeknek újra fel kellett találniuk, mivel semmilyen emlék nem maradt fenn erről a technikáról."
Ha semmilyen emlék nem maradt fenn erről a technikáról, honnan tudjuk hogy a görögök már használták? -
#42 Az utolsó 10-ben azért általában benn voltam, sőt sikerült az akkori évek egyik legalacsonyabb átlagával szakirányt választanom. A következő félévre rá két kerek jegyet javítottam az átlagomon és utána már nem is volt túl sok gondom:D -
wolruf #41 Ezen agyaltam régen egy csomót én is. Hihetetlen okos volt. -
Epikurosz #40 Teljesen értem, amit mondasz, mert olyan évfolyamelső voltam én is egy ideig, majd változóan teljesítettem, de az első 10-ben azért végig benne voltam. -
#39 Még a zsenikérdésről jutott eszembe. Nálunk is volt minden évfolyamon pár nagy koponya. Olyan 300-ból 1. Persze maga az évfolyam is már egy elég leválogatott közönség volt. Elképesztő dolog volt látni, hogy a felsőbb matematika legújabb vívmányait úgy képesek átlátni és játszi könnyedséggel használni, mint mondjuk az átlagember az alapműveleteket. Amikor valakinek nem az a kihívás, hogy megértse az adott problémakört, hanem már alternatívákon töri a fejét. -
#38 Szerintem van azért benne igazság. Nagyon nem mindegy, hogy X fősulin vagy Y egyetemen tanul valaki. Míg előbbin lehet, hogy sok csaj van és keveset kell tanulni, addig utóbbin elvétve vannak lányok nagyon magas követelményszint mellett. Nyilván jobbak a feltételek a csajozáshoz az első esetben. (én Y típusú suliban tanultam és X típusúba jártam a csajokat hajtani ismerőseimnél. Annak idején irigyeltem őket emiatt, mostanra viszont már nem irigylem a fizetésüket.) -
Epikurosz #37 Én azért a kontextusból nem ragadnám ki őt sem. Rajta kívül voltak azért többen okos emberek, elég csak Michelangelot említeni, de az tény, hogy Leonardo sokoldalúbb volt. A Michelangelo életéről készült művészfilm - Agónia és extázis - kíválóan ragadta meg kettejük viszonyát is. Nagy kár, hogy nem tudtak együttműködni. -
#36 LOL Leonardo tudasat egy kortarsa kb tobbszaz ev tanulas utan erhette volna el.. ezert is hihetetlen, amit alkotott az urge. -
#35 Ezzel nagyjabol egyetertek. -
Epikurosz #34 "nálunk (pl. 95%-os fiúarányés folyamatos tanulási kényszer mellett) elég rossz állapotban van a magánéletünk"
Ez csak egy kifogás, ugye? -
Epikurosz #33 Ezt nem teljesen értem: "egész nap szórakozik, és csak az ötösért megy el javítóvizsgára"
Szóval látszólag nem tanul, mégis éltanuló?
A telomérek megrövidüléséről gondolom hallottál. Mind fix tőkével indulunk, persze nem egyformával sem mennyiségileg, sem minőségileg. Azt azonban el tudom képzelni, hogy a jövőben valamilyen módon az alaptőkét meg lehessen növelni, hitellel.:-) -
djhambi #32 Ez valamennyire igaz, de vannak olyanok, akik krónikus betegséggel születnek, vagy baleset eseteg egyéb okoból korán meghalnak, és akkor sokat értek a tanulással. Illetve olyan is van, aki egyszer elolvassa, és megtnulja azt az anyagot, amit más napokig tanul. Tehát ez szellemi képességektől is függ, és én is tapasztalom, hogy van 1-2 olyan ember a suliban (mondjuk 500-ból), aki semmit nem tanul, egész nap szórakozik, és csak az ötösért megy el javítóvizsgára, holott mi egész félévben a kettesért kaparunk. De abban igazad van, hogy nálunk (pl. 95%-os fiúarányés folyamatos tanulási kényszer mellett) elég rossz állapotban van a magánéletünk, tehát nagy általánosságokra valamennyire igaz.
Egy úrtól hallottam hasonló megjegyzést, aki fiatal korában rengeteget biciklizett, sétált és túrázott, és betegség miatt kerekesszékbe kénszerült. Azt mondta, hogy lejárta már azt a kilométermennyiséget, amit kapott fentről. Ezt azért mondtam, mert némileg misztikum, és az ő lelkét ez némiképp megnyugtatja, mert keresi az okát, hogy miért történt ez meg vele? Racionális indokkal meg képtelen feldolgozni - nem állítom, hogy könnyű lenne. -
Epikurosz #31 Értem. Már nem emlékeztem pontosan, de amit leírtam fenntartom: mindegyikünk születésekor kap egy induló tőkét, valamint egy időkeretet. Ebből és ezzel lehet aztán gazdálkodni. Ki erre költi, ki arra. Aki diszkóra költi, annak kevesebb ideje marad a tudományokra, és a sor folytatható. Mindennek megvan az ára, hogy picit elmenjek a fiskalitás felé is. -
djhambi #30 Jaj, az időmegmaradás törvényét ne értsd félre, az irónia volt. Parodizáltam azt, ahogy tíz ember számolgat, és veszekszik azon, hogy tízezer év alatt hány másodperccel lesz rövidebb az élete, miközben a számolgatással már le is járt. Ha utánanézel a többi sületlenségnek, amit abban a hsz-ben mondtam, akkor majd jót kuncogsz te is. :)
A meleg témát én kétféleképp tudom megközelíteni.
Egyrészt elfogadva, hogy állatoknál is van homoszexualitás, így érthető, hogy az embernél is, tehát ez természetes, statisztikailag leírható faji abnormalitás, ami semmiben sem különbözik pl. egy betegségtől, egy elváltozsától, például a Dawn-kórtól, vagy a nimfomán hajlamtól, amivel is (majdnem) teljes értékű életet lehet élni. Én a végső határt az emberi szabadságjogokban látom, pl. a pedofilizmus, vagy a közszeméremsértés, vagy az, hogy rámgerjed a buszon, de a tudtomra is adja, az már sok. De mivel természeti jelenség, nagyban genetikai hajlam okozza - azért írtam oda, hogy nagyban, mert maguk a tudósok sem tudják pontosan, valószínűleg a neveléssel is összefüggésben van - azért, ha meleg pojénok terjednek a TV-ben, és meleg felvonulásokat rendeznek, a homoszexuális hajlamú emberek száma statisztikailag nem fog megváltozni, legfeljebb több ember lesz, aki fel is vállalja a statisztikákban, ha a társadalom jobban elfogadja. (Nem tudom, látta-e valaki a Túl a barátságont, ott az egyik gyerek pont a buziirtó apja magatartása miatt lett meleg, csak arra hoztam fel példát, hogy sokkal árnyaltabb ez a folyamat, és nincs tiszta határ, hogy mettől ilyen valaki és mettől olyan.)
A másik megközelítési mód a házasság és gyereknevelés. Tehát adott esetben a meleg szlők olyan példát mutathatnak a gyereknek, ami például olyan káros lehet egy közösségre, mint ha fasiszta gyermeket nevelnének, vagy tolvajt, vagy valami hasonló, a társadalomtól idegen dologra nevelnék. A szülőnek is érdeke lenne az, ha az utód képes lenne beilleszkedni a társadalomba. Persze nem ez fogja meggátolni a melegházasságot, ahogy a rendőrkéselést vagy a neonáci elvek terjedését sem gátolták meg a szülők neveltetése. Itt is az emberi szabadságjogokra hivatkozok, tehát addig tartanak, amíg a másik ember (szabadság)jogait meg nem sértik. -
Epikurosz #29 Na, még a ragozom egy kicsit a témát. Nem banális ugyanis, mert átlag magyar el sem tudja képzelni, hogy mennyire befolyásolta a történelmünket. Anélkül, hogy részletekbe mennék, - mert évtizedes kutatómunkám, több száz és ezer elolvasott könyvoldal következtetéseit nem fogom itt csak úgy közprédává tenni: a mohácsi vész, nagy nemzeti tragédiánk egyik oka II. Lajos királyt fiatalkori homoszexualitásért megbélyegző magyar arisztokrácia szűklátókörűsége, otromba, öngyilkos butasága volt. Ugyanis, amikor az ország jövője forgott kockán, akkor is ment a sugdolózás, a pletyka, az áskálódás, az intrika, ahelyett, hogy a problémákra összpontosítottak volna. Zapolya Jánost hatalmas felelősség terheli, annál is inkább, mivel majdnem 10 évvel volt idősebb Lajosnál, és a Dózsa György által vezetett parasztfelkelés szétverésével elég nagy katonai tapasztalatokra is szert tett, de a déli határokat, közvetlenül Erdély szomszédságát sújtó török betörések miatt is témában volt. Neki a saját karrierje volt fontos, elhitte az őt bálványozó nemesek hízelgéseit, hogy a korona őt illetné meg igazából, nem a bohó Jagellót. Ezt a hiúságot, gyarlóságot aztán egy egész nép megszívta. -
Epikurosz #28 Eléggé sűrítmény lett, de azért remélem érthető. Szóval a toleranciának akkor van értelme, ha működik az adok-kapok pozitív értelemben. Egyébként egy teljesen hedonista meleg, aki semmit nem ad a társadalomnak, csak mondjuk elveri az örökölt vagy ellopott vagyont, annak nem sok értelme van.
A karakteren múlik sok minden.
Mondok két, nem művészi példát:
1. Makedón Sándor - valószínűleg meleg volt, esetleg biszex, és energiáját, a benne rejlő feszültséget újat alkotó módon vezette le. Nem egyedül, mert nem a semmiből pattant ő elő, mögötte volt a görög civilizáció minden vívmánya.
2. Báthory Zsigmond, erdélyi fejedelem. 1600 körül uralkodott 3x Erdélyben. Sikeres hadjáratot vezetett a török ellen 1595-ben. Aztán valahogy nem jött össze házassága Mária Krisztierna osztrák hercegnővel. A zsivány Habsburgok hamar rájöttek a gyengéjére, meggyőzték, hogy adja át nekik Erdélyt, és megteszik Oppeln és Ratinor hercegévé. Elfogadta, lemondott, elment, de nem tetszett neki a sziláziai porfészek, ezért hazajött, újból megválasztották fejeledelemnek. Ezt a figurát még megcsinálta 2x. Végül, csak kiment valamelyik osztrák királyi birtokra, és káoszt hagyott maga után. Egyébként, okos, intelligens ember volt, de gyenge karakter. Ha a sarkára állt volna, és kitűzött volna magának reális, a közösségének hasznára váló célokat, talán Báthory István (erdélyi fejedelem és lengyel király) mellett emlegetnénk. Nem így történt. -
Epikurosz #27 Ahogy van energiamegmaradás törvénye, valóban van (talán említetted te is) időmegmaradás törvénye is. Ezzel nem mondok nagy titkot, csak világossá teszem azt, amit a józan paraszti ész is tud.
Vagyis, a gyereknevelés is teljes embert követel, bár ha valaki szakosodik egy tudományágra, az remekül felnevelheti gyerekeit - persze sok minden függ az élet/házastárstól.
Ha valakinek nincs gyereke, akkor - amennyiben meg tudja őrizni szellemi fittségét, mert nem könnyű - az valóban képes olyan felismerésekre, amelyekre egy normál ember nem. Tehát: adott egy időkeret, és azt osztod be jól vagy rosszul. A gyerektelen embereknek tudományra vagy művészetre nagyobb időkerete van. Az intelligencia is kell, ez természetes. Ezért nem lesz minden melegből Michelangelo- vagy Leonarda da Vinci-kaliberű zseni, bár az esély nagyobb.
Az ideális társdalomban kialakul egy optimális munkamegosztás, és képes nagy teljesítményekre. Apropó, az optimalitás magától nem alakul ki, ahhoz meg zseniális politikusok kellenének. Ilyenek Magyarországon nem nagyon vannak. -
#26 Tobb a balkezes is kozottuk. ;)
A heteroszexualitast pedig azert nem emlegetik, mert az nem botranyos, devians.. es kit erdekel, ami nem az?
Mindig is voltak homokosok, csak eddig ez betegsegnek, aberraltsagnak szamitott, ma a csaladellenes politikai agymosas gozerovel nyomja, h mindenki egyenlo, foleg a deviansok, a kisebbseg, oket meg tamogatni is kell..
-
djhambi #25 Egyébként a cikk "Igazi da Vinci" kiállítás reklám.