77
-
#36 Pontosan így van.
#32: gondolkodj picit! Ha rövidebb lett egy nap, akkor a forgás nem lassult, hanem gyorsult. -
#35 És jön a nibiru is! -
Doktor Kotász #34 Egyébként a Hold is pont az ár-apály miatt távolodik a földtől. Mármint nem az ár-apály csinálja, hanem ahogyan a Hold csinálja az ár-apályt, attól távolodik tőlünk.
Mi meg attól lassulunk forgásilag. -
#33 (Egyébként a mai időszámításunk,1év 365nap 24 óraás beálítottságu,igen pontatlan.)
Ennél még a MAYA-naptár is pontosabb vót!
-
Doktor Kotász #32 Nem.
A forgás lelassult, és ezentúl minden nap rövidebb lett, mint ami a rengés nélkül lett volna.
Nem is ez a lényeg.
Valami táltos vagy mi a pöcsömnek behülyített fazon egyszer azon győzködött, hogy rövidülnek a napok, és 20xx-ben lesz a világvége.
Mondtam neki, hogy a napok hossza folyamatosan rövidül.
A kezdetekkor még 6 óra körül volt, tehát ez nem újság.
Mindegy, ez a hülye csak annyit értett az egészből, hogy rövidülnek a napok, és akkor világvége lesz pár éven belül.
Mondjuk ez már pár éve volt.
Most gondolom, 2012-ig szarja össze magát folyamatosan, mert az az aktuális dátum. Ha majd elmúlik, akkor kitalálnak mást időpontot az apokalipszisre. -
#31 de lehet! igaz nem a számszerüséggel akartam foglalkozni,de igen fontos az is,hanem a hold folyamatos távolodásátol a földtöl.
Az egyik fórumozó irta,hogy az ár apály is befolyásolja a föld forgásának az idejét,csak erre reflektáltam,de thx ,nem néztem utána csak hasamra vágtam... -
Utokverek #30 Na valaki okos igazoljon engem, mert ezzel a debil névvel úgyse vesz komolyan senki :D
Azt nem tudom, hogy mennyit távolodik a hold, de szerintem egyszerű számításokkal itt nagyjából max pár évig érvényes értékeket lehet felmutatni, utána az elmozdulások már valszeg mérhető szinten vannak, azaz dől dugába az egész. :D
Arról nem tud valaki valami infót, hogy évente mennyivel hosszabbodnak a napjaink a föld tengely körüli forgásának lassulása miatt nagyjából? Nincs kedvem gúglizni :) -
Utokverek #29 de bazz... Miért kellene hozzáadni a 365 naphoz még 5öt? Nem veszít a föld forgási ideje minden évben -x ms-et, csak most egyszer a földrengés miatt(ha csak ezt vesszük figyelembe), nem vonódik hozzá az elkövetkezendő 10milliárd évben mindig. Azaz, ha csak ezt nézzük, 10milliárd év múlva is csak ezzel az egy összeggel lenne nagyobb a tengely körüli forgási sebessége, azaz kissebb a nap hossza, ugyanúgy 10milliárd év múlva is csak 365 napos lenne egy év.
A matek az jól ment, kár, hogy gondolkozni nem tanítanak ;) -
Doktor Kotász #28 Mondjuk inkább azt, hogy nagyjából 400 ezer kilométer, és nem 270 ezer.
Nem valami angolszász oldalon kutakodtál, és mérföld? -
#27 Egyébkánt még egy dolog ami eszembe jutott,az ár -apály jelenségével kapcsolatban,ami ugye egy másik befolyásoló tényező.
A hold kialakulásakor a földhöz közel 22.000km távolságra volt ,ez kb 4milliárd éve lehetett.
Most 220.000km távolságra van ,azaz távolodik tőlünk,folyamatosan csökkentve az ár -apály mértékét.
egyszerü számításokkal 1 milliárd év alatt kb 270.000km re lesz,így kevésbe fogja befolyásolni a napciklusainkat... no de mindegy lehet hogy sok sületlenséget is írok,csak eszembe jutott.
(Alfa Holdbázis című film) -
#26 Ha most,ugye 365nap egy év ,a nap körül megtesz 1 teljes "kört" ami elipszis.
az 1 milliárd év mulva is ugyan annyi idő lesz,mint most ,csak 370 nap lesz benne(az az a tengelye körül a föld 370-et fog elfordulni) azaz 1 nap kevesebb mint 24óra ,de azt hiszem a mai idöszámításunk is hibádzik,nem pontos, gondolok itt a szököévékre.
évi negyyed nap a tévedése...na mindegy csak nem igazán értettem,így magamnak ezt le kelletett vezetnem... -
#25 Igazad van nem -5 nap hanem +5 nap. Én voltam hülye
Bár nem is értem mit agyalunk azon hogy 1 milliárd év múlva mi lesz a naptárral -
#24 Kifejthetted volna bővebben is, hogy mire gondolsz, hamarabb leesett volna :) -
#23 Nem ezt jelenti.
A napok nem rövidülnek folyamatosan, most egyszer megrövidült, aztán úgy marad. 365 nap pedig 365x1,26 milliszekundummal lesz rövidebb.
Egy év hossza nem változott, mivel nem a keringési idő csökkent, hanem a forgási idő.
Ha még 1milliárd évig tartanánk a mostani naptárat, akkor 1milliárd év múlva hozzá kéne csapni az évhez 5 napot, hogy stimmeljen. -
#22 Ha hamarabb jutsz A pontból B pontba akkor az idő rövidül tehát nem több rovátkát húzol hanem kevesebbet. Egyenes arányosság van a föld forgási sebessége és a napok hossza között. Kevesebb forgási idő, rövidebb nap...stb.
Éppen ez az hogy az 1 milliárdadik évben 5 nappal kevesebb fog szerepelni a naptárban mint ma (mert lassul a forgás). És bár lehet hogy átszervezik a naptárat valahogy, de akkor is 5 el kevesebb fordulat lesz egy nap körüli úton. -
tamasmester #21 Fiatalok!
Nem kell aggódni, a földre ható gravitációs jelenségek okán kialakuló ár-apály jelenségek, amúgy is lassítjág a forgás sebességét! Tehát ez csak egy csepp a tengerben. Mint adat érdekes, de az életünkre nincs akkora befolyással, mint azt próbálják elhitetni velünk. Mindezek ellenére elindulok bevásárolni, nehogy bezárják előttem az ajtót a supermarketben 1 milisecundummal az orrom előtt :)
-
Utokverek #20 De tényleg, felhúznak 30 űrfelvonós állomást, egyből 26 órás napjaink lesznek :)
Mármint szép lassan, ha jól tudom, a föld tengely körüli forgási sebessége folyamatosan csökken.? Gondolom, akkor erőteljesebb lesz ez a csökkenés. -
Utokverek #19 Most komolyan, ti hányasok voltatok matekból?
Ha rövidebb 1 nap, akkor ugyanakkora időbe több fér bele, nem? o.O
És nem lesz 5 nappal se kevesebb se több egy évben, csak 1bill év alatt 5-tel többet fordul körbe a föld, mintha nem rengett volna szegény chileiek alatt a talaj.
-
Merces #18 ....most dobhatom el a karórám, basszus........ -
#17 Örüljünk neki. Ennyivel tovább fogunk élni. -
gosub #16 A Föld forgástengelye nem esik egybe az egyensúly tengelyel, aszem ez okozza a precesszios mozgást, ami kb. 26500 év. Olyan a jelenség mint a régi játék búgócsigánál, forog is gyorsan, meg lassan körkörösen inbolyog is. Aztán lehet hogy tévedek. -
#15 A magneses polusok helyzete ciklikusan valtozik, neha meg is cserelodik, elotte pedig nincs a polusok fele magnesesseg (fluxus). Jelenleg vhol Alaszka es Gronland kozott van, jopar ezer kilometerre a foldrajzi eszaki sarktol. -
halgatyó #14 Másik problémám a naprövidülés.
Egy forgó test forgását felgyorsítani kétféleképpen lehet:
-- külső erőhatással
-- az előbbi hiányában a tehetetlenségi nyomaték csökkentésével (ez belső hatás)
A tehetetlenségi nyomaték akkor csökken, ha tömeg kerül közelebb a tömegközépponthoz. Például ha összedől egy ház, anyaga közelebb kerül a Föld forgástengelyéhez, akkor nagyon kicsi mértékben gyorsulni fog a Föld.
Itt azonban a földfelszín alatt történt az elmozdulás, térfogatváltozás tehát nem volt. Vagyis nagyobb sűrűségű anyagnak kellett lefelé mozognia, és ugyanakkora térfogatú, de kisebb sűrűségű anyagnak felfelé.
Lehet, hogy ez történt, végülis nem vonom kétségbe Gross és munkatársainak szakértelmét, de
honnan tudják, hogy mi mozgott ott lenn, sok km-rel a földfelszín alatt?
A hanghullámokkal (robbantások) végzett mérések tudtommal nem eléggé nagy felbontásúak, és az időigényük is jóval nagyobb, mint az azóta eltelt néhány nap.
Csak kérdeztem. -
halgatyó #13 Most, hogy a cikket elolvastam, még több kérdőjel bukkent fel. Az első már korábban is (a naprövidülés), a második viszont most. Nézzük ezt.
" ...Ez a tengely a bolygó tömegének egyensúlyi közepe, nem ugyanaz, mint az észak-dél tengely, ami mentén a Föld minden nap körbefordul. Az egyensúlyi tengely nagyjából 10 méterrel tér el az észak-dél tengelytől."
Ezt nem értem. Itt ugyanis NEM a mágneses pólusok által meghatározott tengelyről van szó, amiről köztudott, hogy sokszor tíz km-rel tér el a forgási tengelytől.
A Föld forog egy tengely körül, ami nyilvánvalóan az egyensúlyi tengely, mi más lehetne?
"A bolygó tömegének egyensúlyi közepe" (nyilván átmegy a bolygó tömegközéppontján).
Akkor mit neveznek a cikk első bekezdésében "észak-dél tengely" -nek?? -
Stalker #12 Azért ezt még nem jelenteném ilyen biztosan ki, ki tudja, meddig tudják még feljebb tornászni a nyugdíj-korhatárt. -
who am I 7 #11 addigra már elengednek nyúúúgdíííjba bazzzzz -
#10 Akkor megnyugodtam. Már kezdtem attól tartani hogy 1 milliárd év múlva a szabimból veszik el azt az 5 napot.
Bár mivel ha (átlagosan) 3 évente adnak 1 napot ezért 333 millió szabadnapom lesz egy évben, szóval végül is belefér. -
NullZ3r0 #9 Ez mind nagyon szép, csak a napok éppen hosszabbodnak, az árapály-hatás miatt. A jelenlegi földrengés kivételt jelent. -
#8 Mond csak te hányas voltál énekből?
Csak a te kedvedért:
norbe azt írta hogy 10.000 év = 4,6 másodperc (nincs okom kételkedni benne ezért innen számoltam.)
10.000 év | 4,6 másodperc
mindkét oldalt szorozd meg 100.000-el
1.000.000.000 év | 460.000 másodperc (osztod 60-al = 7666,667 perc. osztod 60-al = 127,7778 óra, osztod 24-el = 5,324074 nap ~ 5 nap.)
Tehát:
1.000.000.000 év | 5 nap
Amúgy melyik iskola, melyik évére agy kíváncsi a matek eredményeimet illetően? -
halgatyó #7 Érdekes eszmefuttatás van a cikkben, ami a hozzám hasonló nehézfelfogású alakok számára némi magyarázatra szorul. Így szól:
"Ahogy a légköri áramlatok a téli hónapokban az északi féltekén déli irányba tolódnak, a nap hossza fokozatosan változik. A Föld forgása enyhén lassul ezekben a téli hónapokban, majd nyáron újra felgyorsul, tette hozzá Gross."
Ahhha! Ezek szerint a déli féltekén pedig a mi téli hónapjainkban gyorsul a Föld forgása? -
#6 mondd csak, te hányas voltál matekból? -
Sir Ny #5 mondd csak, te hányas voltál matekból? -
#4 Ez azt jelenti hogy 1 000 000 000 (egymilliárd) év múlva már 5 nappal kevesebb lesz egy évben. Most gondolj bele mekkora jelentősége van ennek a jelen korra és a közeljövőre. Borzasztó nem? -
#3 úristen az 10.000 év alatt 4.6 mp!? el fognak tolódni az évszakok, felborul a klíma, éhség, járványok ez már a világ vége.. -
Thrawn #2 Ez van. Én is innen tudtam meg, mitől voltam olyan álmos reggel. -
#1 Bazz! Ezt nem hiszem el. Most megint kevesebbet alhatok!