52
  • Tetsuo
    #52
    LOL
    A cegrol van szo, hogy milyen know-how van a birtokaban.
    A Toyota ceg, mivel profitot maximalizal, mint minden mas ceg, arra torexik, hogy lefedje az autopiac nagy reszet. Igy adja el O a vilag legtobb autojat es igy gyart, nemcsak felsokaegorias autot v egyeb specialist, mint pl a Ferrari.
    A VW is gyart Seatot, Audit.. szinte ugyanazokkal az alkatreszekkel, csak mas felszereltseggel es mas minosegi valogatassal.

    Emlitetted, h ne hasonlitsuk a BMW-t a Rolls Royce-hoz, mert mas kategoria.
    Akkor te miert hasonlitod a Toyotat a Mercihez? A Mercihez a Lexust kell parositani..
    En alant, cegeket hasonlitottam es nem termekeket. ;)
  • Palinko
    #51
    jah, érdekes ez nekem ubinál a 8.04 óta működik hogy kiüti a processeket, azóta használom az ubit. de most főleg én is win 7 esen vagyok tetszik ez tényleg jól sikerült
  • krajcsovszkig
    #50
    Ubuntu 9.04-et próbáltam, eléggé fagyós hangulatú volt a kapcsolatunk, de lehet, hogy a hiba az én készülékemben volt. :D De akkor ezek szerint az ubiba raktak már valami hibakezelőt, csak nálam nem működött :D
    De azt tudom, hogy a windowsban natívan van mindenféle önfelügyeleti rendszer, a unix pedig a programokra hagyja a dolgot és ez nem mindig jön jól... :P
  • Palinko
    #49
    hmm, nekem ubuntun még a grafikus felület fagyásakor is bezárta a processeket, lehet te valami fapadosabbat próbáltál. igen autóba nem való windows mint ahogy írtad, de felépített linux sem, mindkettőt lehet autóra formázni, csak a nagyközönség ugye a linuxnál előnyben van. egyébként mindkettő rendszert igen csak használják, windows is van kísérleti fedélzeti rendszerként, linuxxal is kísérleteznek ebben a szerepben, sőt van az a verseny ahol a vezető nélküli autókkal mennek pár kört, azt hiszem linuxal szerelt tuareg nyerte legutóbb is :D
  • krajcsovszkig
    #48
    Lehet, hogy a grafikus felület okozta, de láttam. A unixban nincsen túl komoly programfelügyelet (konkrétan semmilyen), mivel úgy gondolták, ez a kezelő feladata. Régen ez tök jó volt úgy, sokszor most is, de egy autóban nem vicces, ha egy beakadt process berántja az egész rendszert, az újabb windowsok meg ilyet nem hagynak, hanem lelövik/elveszik tőle a processzor. Ezt unixba se tartana sokáig beleírni, de nem igazán szokták. Persze ettől még nem lenne jó egy autóra windows, de nem azért, amiért a sok divatból windowst fikázó gondolja és magától egy unix rendszer se jobb, ahhoz sokat kell rajta dolgozni.
  • lapaleves
    #47
    na ezt a kettőt kellett volna kombinálnod egy rendes g-wagenba :-)
  • Palinko
    #46
    érdekel mikor láttál linuxot fagyni :D max a grafikus felületet.
  • krajcsovszkig
    #45
    Én jobban megbíznék egy windows 7-es kocsiban, mint egy linuxosban. A linuxon bármi szar van keményre fagy, a windows meg szó nélkül lekezeli (most már).
  • horgosii
    #44
    Olyan is van egy!:) 2 liter 4x4 150 LE. Nem extrém valami, de elég bőven egy élvezetes autókázáshoz.
  • kvp
    #43
    "az általad leírt hibára adhatnál egy linket, hogy hol olvastad, mert a legtöbbb helyen máshogy van,"

    2010-es toyota prius:
    http://www.treehugger.com/files/2010/02/toyota-recall-steve-wozniak-2010-prius-cruise-control-problem.php

    http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2010/02/04/toyota-recall-chilling-911-call-released-our-accelerator-is-stuck-we-are-in-trouble-no-brakes-hold-on-pray-115875-22017242/

    A korabban belinkelt 'vicces' videorol meg annyit, hogy mind a gazpedal, mind a sebvalto digitalis. Ha lefagy a szoftver, akkor egyik pozicioja sem jelent sokat. Erre az esetre jo a muszerfalon a power gomb nyomva tartasa, ami ujrainditja a fedelzeti rendszert. A balesetet szenvedett sofor pedig nem ismerhette az autot mert a sajat tonkrement autoja helyett kapta a szervizben nemsokkal korabban. Az egyik auto toyota lexus volt a masik egy toyota prius. Pedit az alap technologia (ford-t bolygokerekes attetel es inditomotor-generatoros elektromos rendszer) jo lenne, csak a vezerlest nem tudjak rendesen megcsinalni.

    "Emberek! Az Apollo program holdkompjait egy párszáz kilobájtos program gond nélkül eljuttatta a Holdra a 60-as években (kivétel egy eset, de akkor sem a program volt a hibás...)"

    Az elso valtozat homokoraba (master alarm) ment az apollo 11 leszallasa kozben. Ha nem hal meg az eredeti apollo 1-es legenyseg egy foldi tesztnel, akkor nem Armstrong lett volna ott es belealltak volna a Hold felszinebe. Akkor meg valoszinuleg lefujjak a tobbi kuldetest is. Igy viszont kikapcsolta es letette kezzel, mivel a Foldon tartalekoskent o volt a tesztpilotaja a holdkompnak es ezert tudta hogy kell kezzel iranyitani. (ossze is tort egyet a tesztek soran, csak a foldi prototipusban volt katapultules) A fedelzeti szamitogepuk leszarmazottjak egyebkent meg mindig gyartjak, most kb. 1 dollaros aron es koromnyi meretben, de a nasa-s agc-s kodok meg futtathatoak rajta. (belebotlottam az eredeti kezikonyv kavefolttal egyutt beszkennelt valtozataba es kiprobaltam) A nasa ezt hibat a masodik kuldetesen (apollo 12) mar kijavitotta, azzal hogy megduplaztak az orajelet.

    "Egyáltalán, hogy lehet a fékezést egy szoftverre bízni? Naésha lefagy akkor mivan, fék nélkül száguld tovább? Kicsit olyan ez, mint a windows-os lélegeztetőgép."

    A general electric medical systems gyartott eletkritikus korhazi gepeket windows nt-vel szerelve... (es tudtommal 5 evvel ezelottig csak 3 vagy 4 beteg halt meg bizonyithatoan szamitogephiba miatt, de a leggyakoribb gond az volt a geppel, hogy tulmelegedes miatt elszallt a swap-et tartalmazo merevlemez)
  • horgosii
    #42
    Nem krónikus, nincs senni baja a motornak, de azért mindig van némi látható színe (meg jó kis diesel szaga) a kipufogógáznak.
  • Palinko
    #41
    ADAC mint (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V.) persze. a szerb listán meg tuti a zastava megelőz mindenkit :D
  • slickboy
    #40
    Most mindenki ekézi a Toyotát, mint annak idején a Mercedest az A-osztály hírhedt jávorszarvas teszteredménye miatt.
  • Sir Quno Jedi
    #39
    Vagy veszel egy még igénytelenebb benzines nagyvasat. Nem baj ha 20 éves, azok bármit kibírnak és nem is nagyon fütölnek. (fogyasztást ne firtassuk, aki azt firtatja, az má eleve szánandó és vegyen priust, haljon meg abban)
  • lapaleves
    #38
    porlasztócsúcs, vezérműlánc csere meg egy adagolós szaki és akkor nem füstöl a következő 100e km-en. nekem még jól jött minden izzítógyertya cseréje is, de ez így egyben persze komolyabb összeg.
  • narumon
    #37
    "Nem számít a technológiai lépéselőny, ha megbízhatatlanabb az autó."

    Igen de az ADAC listák alapján a BMW azért még mindig megelőzi megbízhatóságban a Toyotát (mint ahogy a Mercedes és az Audi is)
  • horgosii
    #36
    Ezért vettem kereklámpás elötti mercit, mert az még igazi autó (W124 2.5D). Igaz füstöl kicsit, de most olvastam, hogy az új csoda dieselek a nagyon kis méretű koromrészecskék miatt talán még károsabbak mint a régiek. Ja és az egész kocsi kb. annyiba volt, mint 2 db porlasztóelem egy crd, cdti, d4defghijkl mittudoménmihez.
  • tvik
    #35
    Pedig lenne még perspektíva a fedélzeti computerek-ben. Pl. ha (megfelelő biztonság mellett) netről le lehetne hívni a diagnosztikai adatokat, a sárga angyal már a megfelelő alkatrészekkel és javítási tervvel mehetne a helyszínre.
  • lapaleves
    #34
    van egy jó összehasonlításom német meg "más" élen járó technológiákról:

    1979 Németország

    2007 (?) Svédország + tapsi-tapsi.

    biztos a stuttgartiak is perkáltak eleget a japóknak, hogy ezek benne lehessenek.
  • Tinman #33
    Nem számít a technológiai lépéselőny, ha megbízhatatlanabb az autó.
  • narumon
    #32
    Azért a német autók (nem mindegyik) még mindig előrébb járnak technológia újdonságban mint a toyota vagy bármelyik másik. A lexussal verni a mellett meg egy Toyotásnak eléggé hülyeség, két külön autóról / fejlesztésről / árkategóriáról beszélünk. Ez olyan mintha BMW-nél a Rolls Royce-al példálóznék.
  • narumon
    #31
    MHm ez érdekes, nekem szinte mindig BMW-im vannak de lámpa miatt még nem kapcsolt le motort. Szépen anglisül kiirta az LCD kijelző, hogy kiégett a jobb hátsó lámpa, kanyarodjak a nearest szerviz felé. A többi szerintem urban legend vagy teljesen más hiba.
  • Tetsuo
    #30
    Megengedem. ;) De nezz utana..
    A Lexusban pl. mindig elobb (v egyszerre) jelennek meg a biztonsagi otletek, technologiak, stb mint a nemet autokban.. persze van kivetel, de altalaban ez a sorrend.
    A fobb alkatreszeket, persze meg akkor talaltak fel, mikor Japanban feudalizmus volt :) az egy masik dolog, meghogy azok is megertek a cserere..
    Az elektromos es hybrid hajtasban is joval elorebb jarnak a japanok mint a nemetek..
  • Tinman #29
    Egy enyhe "muhahahahahahahahaha"-t engedj meg nekem. Köszi.
  • Solten
    #28
    Hogy éld túl a Toyotád?
  • Tetsuo
    #27
    A Toyota minimum egyszinten van a Mercivel, ha nem elotte.. sok nemet autogyarto licenszeket fizet a Toyinak..
  • T2k
    #26
    Te figyi, ezt a sok marhaságot saját magad találtad ki, vagy segített benne valaki?
  • Cobra.
    #25
    kvp, az általad leírt hibára adhatnál egy linket, hogy hol olvastad, mert a legtöbbb helyen máshogy van, plusz teljességgel lehetetlen, amit írtál, mivel a Prius a 2 motorral együtt sem tud 200-zal emmni.
  • Piel
    #24
    Mivel az első szakmám autóvillamossági szerelő, ezért soha nem szerettem azokat a dolgokat amik az autóban felülbírálják az ember döntéseit, kivéve a vészhelyzetet. Egy régebbi munkatársam járt így a BMW-vel: út közben a központi zár többször lezárta és kinyitotta az ajtókat, majd letiltotta a motort és megállt, mindezt egy jobbra nem villogó irányjelző lámpa miatt. Amíg elindult a család a "mentésre", kínjában kicserélte az izzót. Rápróbált és az autó elindult.
    Persze ettől még felelőssége az embernek az, hogy működjenek a világító és jelzőberendezések, jól működjenek a kormány és fékberendezések. Ha nem így van akkor, és csakis akkor avatkozzon be az elektronika. Nem feltétlenül kell egy lámpa miatt leállítani az autót, elég ha figyelmeztetés után az autó sebességét korlátozza a számítógép. Ugyanakkor egy fékhiba miatt le kell lassítania az autót, és meg kell álljon, de nem éppen előzés közben! Ezt vajon honnan fogja tudni az elektronika? A szoftverhibáktól pedig mentsen meg az Isten! Féket elektronika szabályozza és fékbetétet csak akkor lehet cserélni, ha a szerelő számítógéppel feloldja és szervizt állít be a számítógépnek? Ha a számítógép nem engedi mert elromlott akkor nem lehet megjavítani?
    A fékeknek minden elektronika nélkül működő képesnek kell maradniuk akkor is ha a számítógépből kihunyt minden élet. A motornak le kell állnia ha a vezető leveszi a gyújtást, és a kormánynak, még ha nehezebben is, de működnie kell akkor is, ha a kormányszervó leállt.
    Nem tudok örülni az elektronikák jelenlétének az autókban, mert vannak gyártók akik túlspilázzák a dolgokat az eladási statisztikák növelése érdekében.
  • boczko1
    #23
    csak a windows bele ne kerüljön: ön balesetet szenvedett kívánja hogy felfújódjon a légzsák>igen, nem, cancel
  • tom235
    #22
    Egyáltalán, hogy lehet a fékezést egy szoftverre bízni? Naésha lefagy akkor mivan, fék nélkül száguld tovább? Kicsit olyan ez, mint a windows-os lélegeztetőgép.
  • M2 #21
    Amit a Mercedes megszívott anno a kereklámpással, azon megy most végig a többi gyártó is.

    Ez csak egy evolúciós lépés az automata közlekedés felé.
  • trabiubi
    #20
    Azt nem értem, hogy ezen miért lepődnek még mindig meg?
  • Adler
    #19
    azt kell megnézni, hogy mennyire hasznosak azok a dolgok, amiket software irányit egy autóban, sarkositva semennyire, csak plusz hibaforrások.
  • VinczeLacz
    #18
    Ez mindig is így volt, minél bonyolultabb egy rendszer, annál több a hibaforrás, és annál többet veszünk belőle észre.
    No meg a modellciklusok eléggé sürgetve jönnek, nincs idő rendesen tesztelni.
  • Motoroj
    #17
    Emberi hibából adódóan. Rohadt nehéz, szinte lehetetlen már egy ilyen szintű szoftver bugmentesre tervezése is.
  • Tetsuo
    #16
    dvd meghajtonal is gaz, szerintem, kocsinal meg plane..
  • lapaleves
    #15
    szok = sok szejpítve, bocs.
  • lapaleves
    #14
    "gyanis kétségtelen, hogy mechanikai szempontból is fejlődek a gépkocsik, és a húsz évvel ezelőtti technikai színvonalnak köszönhetően a motorok és egyéb mechanikai fődarabok sokkal tartósabbak és megbízhatóbbak, mint régebben."

    bruhaha. az én csaknem 30 éves autóm motorját 1,5 millió km-re tervezték, 500e és 1 milliónál kell nagygenerál.

    egy rendes autó ilyenekből van: kardán

    egy rendes központi számítógép pedig így néz ki: cpu

    de majd a szok szájbagyerek is rájön.
  • Petka
    #13
    Emberek! Az Apollo program holdkompjait egy párszáz kilobájtos program gond nélkül eljuttatta a Holdra a 60-as években (kivétel egy eset, de akkor sem a program volt a hibás...). Hogyan lehetséges az, hogy egy autót nem tud hibamentesen vezérelni egy szoftver 50 év után?