22
  • krajcsovszkig
    Tudok róla :) (Bár az oroszokéról eddig nem, viszont a kínaiak hogy-hogy nem találtak ki még valami ilyet? :D)
  • Zoliz
    Végre egy lényegretörő cikk.
    Csak már késő, nincs visszaút a fejlődésből...
  • bakagaijin
    Ugyanmár, régen az emberek fejben tudtak sinust meg logaritmust számolni (legalábbis emlékeztek a táblázatokra :)), nekem is volt idős tanárom akinek ez még ment. Ma minimum számológépet használnak. Antal Imre még képes volt megjegyezni teljes konfszövegeket első olvasatra.

Krajcsovszkig, pont ezért csinál az EU saját rendszert, ami persze az amerikaiknak nem tetszett. Galileo. Persze az oroszoknak is saját kell :)).
  • inkvisitor
    Hát, olyanról tudok én is, hogy a hídon élesen jobbra fordult, mert a GPS kereszteződésnek látta a felüljárót...
    És ez osztrák volt, nem szőke...
  • chuky123
    Na azért a fenti példa durva hogy Capri sziget helyett olaszországba mentek.
    Ez mondhatni kacsának is akár. Na perzsze biztos szökék voltak a Svédek
  • tomcsa4
    Ez így igaz. Többen sem térképpel, sem gps-el sem tudnak tájékozódni. Ez a telfonszámos dolog meg hülyeség. Az ember amúgy is nehezen jegyzi meg a számokat. Ezért kellenek fantázia nevek vagy más elnevezések.

Inkább a sajtóban megfigyelhető rossz fogalmazásokat kéne kiiktatni. Mert az viszont elbutulás. Amikor egy több könyvet megírt írónő keveri a egyesszámot és a többesszámot egy mondaton belül. Meg kommunikációt végzett emberek nem tudnak fogalmazni az újságokban és a TV-ben. Élőadás még oké.
  • krajcsovszkig
    Hogy pofára esnének, ha az amerikaiak gondolnának egyet és kikapcsolnák a gps-t :D
    (Mert ez ugye az USA hadseregének tulajdona, és ha jól tudom, hivatalosan más nem is használhatná, csak ezt mindenki, beleértve őket is, egyelőre leszarja)
  • mad mind
    Érdekes én használok térképet, gpst, de még sose tévedtem el. A gps tökéletes teljes ismeretlen városokba, a térkép meg szintén hasznos, ha a gps lemerült. :)
    Egyébként a legtöbb gps használható térképként szóval nem tudom mi a baj. Nagyon sok ember tájékozódásképtelen, ez nem elbutulás hanem pech.
  • mad mind
    Gratulálok, bár teljesen felesleges, az nem elbutulás, ha az ember nem jegyez meg 100 telefonszámot.
  • inkvisitor
    Csak ha sok rossz tipp érkezik.
  • Epikurosz
    Szerintem meg fogod adni a választ.
  • sumynona
    soha nem írtam le a telefonszámokat, majd 100 számot tartok fejben , azaz tartottam míg párom be nem programozta őket a telefonomba ... fél év múlva már a sajátomon is el kellett gondolkodnom. Most megint kitöröltem mindet...s reménykedek hogy visszatér a memóriám.
  • torreadorz
    Én szándékosan nem vettem még gps-t, egyszerüen képtelen vagyok megjegyezni az utakat ha "valaki" mondja hogy merre kell menni. A múltkoriban bécsben voltam egy kölcsönkért gps segítségével, olyan jó volt utánna itthon kikapcsolni, és élvezni hogy budapesten gps nélkül is boldogulok és nem érzem magam olyan elveszettnek
  • inkvisitor
    Tényleg létezik az elbutulás.
    2 éve használok gps-t és érzéjkelhetően nehezebb, ha a kütyü nélkül, térképpel kell tájékozódni. Legalábbis kell idő, amíg visszaállok a régi jól bevált tájékozódási pontos "rendszerre".
    Jaspercry hozzászólására válaszul pedig: Ki tudja, hogyan kerül a konnektorba annyi áram, amennyit felhasználunk? És hogy mi történik azzal a mennyiséggel, amit nem használunk éppen fel? (Ez jó kérdés azoknak, akik a nap és szélenergiával akarják kiváltani a teljes energiafogyasztást. Engem is meglepett a válasz, amikor megtudtam a megoldást.)
  • Julius Caesar
    Ismerek olyat, aki jobb ha a GPS-re hallgat, mint saját magára...
  • Ruley
    Nincs itt semmilyen elbutulás, az emberek mindíg is csináltak hülyeségeket, csak most vannak gépek amiket hibáztatni lehet érte.

Régen is tévedtek el emberek, rosszul olvasták a térképet, elméláztak egy leágazás előtt, vagy hasonlók, csak azt nem lehetett úgy megszemélyesíteni mint egy GPS-t.
  • passatgt
    most megállna a technikai fejlődés, teljesen jó lenne:)
  • jaspercry
    A cikkhez visszatérve a jó öreg papírtérkép,néha többet ér!Minthogy magunk fejtjük meg az uticél mibenlétét, így az információt nem készen kapjuk.Így talán bennünk rögzül a tudás........legközelebb térkép nélkül is megtaláljuk(persze vannak kivételek ---idegen városban címkeresés stb.)erre is meg arra is szükség van...
  • jaspercry
    Mi ,hogyan müködik? Ma jelenleg kevesen tudják ,hogy a körülöttük lévö,akár háztartási elektromos dolgok gépek ,hogyan mükődnek.PL pórszívó,(tv-bármelyik,képcsöves plazma lcd,stb)nem beszélve ,hogy hogyan jön létre at áram a konektorba,hogyan müködik a rádió?Hogyan müködik a mosogép,mi az hogy egyen áram,váltóáram,és még lehetne sorolni...a számítógépekről aztán nem is beszélve.....(a gépjármüveket kölekedési fénylámpákon keresztül a hangszóroig..... hát tulajdonkép az elbutulás már általánosnak mondható....tisztelet a kivétel!!!!!
    hát ez van!(mindenki csak egy kis szeletét ismeri a körülöttünk lévö technikának)minnél szerteágazobb annál kevesebbet,polihisztorok már nincsenek.........
  • Magiszter
    Kukacoskodás: "...tájékozódást segíti digitális eszközeiket." helyett inkább segítő
  • Glutamin
    A hülyéken nem is kell segíteni, csak éppen annyira, hogy az utolsó forintjaikat is elköltsék (gondolkodás nélküli fogyasztók - a lakosság nagy része).

Nem véletlen, hogy pl építészkaron is kell műszaki rajzot tanulni és papíron is rajzolni, noha gyakorlatban már szinte mindenütt CAD-as rendszereket használnak.
  • Darth Sith
    hülyéken nem lehet segíteni.