38
  • lAngelus
    #38
    Az Avatar a filmszakmának lassan olyan lesz, mint az Erő vagy Elvis: mindenütt ott van!
  • codiac
    #37
    Körülbelül így is van, akadnak olyanok akik túlbecsülik, persze van némi rejtett mondanivalója a filmnek, mégse kell túlzásokba esni.Meg olyanok is akiknek csak a látvány volt meg semmi több, és a történetet hozzák fel negatívumként.Pedig csupán annyi a hibája, hogy nem újkeletű a téma.Mégis ebben a világban amit elénk tártak újdonságként hat, báris számomra.
  • Justil
    #36
    figy, én ezt már máshol is leírtam, sztem az avatar 1 jó film!
    idézek korábbi postomból:

    "és akkor még fel vannak háborodva, ha valaki azt mondja, hogy tech-demó..."

    namost én nem szoktam rá ezt mondani, csak valahol meg tudom érteni azokat, akik igen. szerintem nem tech demó, hanem egy jó kis film, csak épp közönségfilm, popcornmozi. semmi bajom az avatarral, csak túl van hypeolva szerintem. de nem is vártam tőle többet, így igazából nem csalódtam benne, a szememet meg kényeztette, ahogy kell.
  • codiac
    #35
    Nem ismerem a korod, ezért lehet hogy túloztam.DE mivel ennyire oda vagy a sztori miatt.Igaz ez nem az a topic, mégis szivesen elolvasnám hogy pontosan mit vártál tőle és ha oda biggyesztenéd még 2 filmnek a címét is amiknek szerinted kielégítő a története, mindjárt képben lennénk... :)
  • Justil
    #34
    naná hogy érzem, az avatar jóval fejlettebb vizuálisan...

    ne te mondd már meg, hogy hol van a gond, jó? :)
  • codiac
    #33
    tech-demó a TF2 és a G.I. Joe volt.Ha nem érzed a külömbséget ezek és az avatar között, nálad vannak gondok.
  • Justil
    #32
    az mondjuk relatív, hogy kinek mi a sok/kevés, de nem 1-2 az tuti.
  • Justil
    #31
    gondolom akkor te nem sok filmet láttál életedben, mert amit mondasz, az nem igaz.
  • sandor8206
    #30
    "..na látod, pont ez a baj vele. mindent a szemnek, semmit az agynak!.." nagyon de nagyon kevés az olyan film, ahol az agyad is kell használni, azért film mert megmutatnak mindent + belerágnak a pofádba, ez nem könyv. talán 1-2 D. Lynch ott tényleg kell törnöd az agyad, hogy mi lehet ez
  • Justil
    #29
    "hisz a film talán legfontosabb része a látvány"

    na látod, pont ez a baj vele. mindent a szemnek, semmit az agynak!
    és akkor még fel vannak háborodva, ha valaki azt mondja, hogy tech-demó...
  • berserk87
    #28
    AZ Avatar nem véletlenül vezeti a bevételi listákat. Hihetetlenül szép a látványvilága. Én is megnéztem kétszer: egyszer sima moziban és egyszer 3d-s ben és végig élveztem a filmet.

    Aki nem tud várni a dvdrip minőség megjelenéséig és rossz mozis verziót néz meg az szerintem ne fikázzon. Nekem volt pár olyan filmes élményem, hogy egy jó filmet rossz minőségben néztem meg és utáltam a filmet, majd pár év múlva megnéztem megint, de jó minőségben és nagyon tetszett. Sok filmnél hihetetlenül sokat dob az élményen ha normális minőségben nézzük meg, az Avatarnál meg szerintem kötelező ragaszkodni ehhez, hisz a film talán legfontosabb része a látvány.

    Ne legyetek ilyen szempontból igénytelenek, mert szerintem nem nagy dolog még pár hónapot várni arra a jobb minőségű felvételre vagy menjetek el moziba. Ha egy évben kétszer-háromszor moziba mentek az nem hinném, hogy nagyon megterhelő lenne anyagilag. Persze sokkal jobb dolgokra is lehet fordítani azt az összeget.

    Ismerősömnél belekukkantottam az Avatar egy ilyen gyengébb minőségű kópiába és köszönőviszonyban sincs azzal amit a moziban vetítenek.
  • Barakukk
    #27
    http://www.youtube.com/watch?v=G9R_Hd0qrwg
    Ebben a filmben tényleg élethű az organikus lény! Sehol sincs az Avatarhoz.

    Lehet, hogy kilóg néhol a lóláb az Avatarban, de sokkal kevésbé, mint a korábbi filmek esetében. A hype pedig nem nagyobb lényegesen, mint mondjuk a Vasember 2-nek lesz. Ha egy film a reklám miatt lesz sikeres, akkor az az első hétvégén lesz sikeres. Na bár csak 2D-s vetítésen voltam, de az éjféli vetítés nálunk, Nyíregyházán olyan volt, hogy kb. 80-an vettünk részt rajta. Két héttel később pedig minden előadás teltházas volt és talán még most is összegyűlnek annyian egy hétvégi vetítésen, mint azon az éjféli premieren, ahol egy Harry Potter 6-ot 5 teremben kellett vetíteni párhuzamosan, hogy el tudják helyezni a közönséget. Az Avatar pedig nyolcadik hete vezeti a bevételi listákat széles e világon. Amerikában most emberére akadt, és valószínűleg a jövő héten is lesz egy-két produkció, amire többet költenek az amerikaiak. De ez még nem jelenti azt, hogy "megállt", ahogy a cikk is említi, hiszen a nyolcadik hétvégi rekordot jelenleg is tartja, bár csak kicsivel és a pontos adatok tükrében még változhat a felállás, de mikor lehettünk tanúi utoljára ilyen jelenségnek? Nem két hónapja, amikor az Alkonyaton volt mindenki kiakadva, vagy nem a nyáron, amikor a Transformers 2 bevételén voltunk elhalva, mellesleg a 8. hétvégéjén a 15. helyen állt, nem a másodikon. A sötét lovag, ami a harmadik helyen állt még a 8. hétvégéjén, de kb. negyedakkora bevétellel. Ráadásul ez még csak az Amerikai bevételek, mert a nemzetközi bevételek kb. háromszor akkorák már most, mint bármelyik fent említett blockbuster esetében.
    Minőségét tekintve az imdb a minden idők legjobb filmjeinek megszavazott listán az Avatar a 42. helyen tartózkodik, a kritikusoknak viszont valamivel több, mint 80%-a írt pozitív véleményt a filmről. Szerintem is túl van egy kicsit értékelve a film, de ez nem jelenti azt, hogy rossz filmnek fogom titulálni.
  • MasterChief
    #26
    Sanyix -al nem kell foglalkozni, rosszul alszik ha nem fikázódhat eleget.
    A film alapsztorija tényleg nem nagy újdonság, de hát most ebből nem lehet túl sok mindent kihozni... Szval ha találkozunk egy idegen fajjal akkor vagy kiírtjuk őket vagy ők írtanak ki minket vagy puszipajtások leszünk. Más eshetőség nem nagyon van.
    A történetben igazán nekem az tetszett, hogy a Naabi-kat azért nem tudtuk ajándékokkal elfoglalni a földjük, mert olyan szinten együtt éltek a Pandorával (a bolygójuk) hogy nem volt szükségük semmire tőlünk.
    A látványra csak annyit tudok mondani, hogy bámulatos. Nekem nagyon tetszett, látszik, hogy sokat dolgoztak rajta. 2x láttam moziban, egyszer normál termben egyszer meg 3D-ben és mindkettőt nagyon élveztem.
  • rágógumi
    #25
    hát te bizony halj éhen.
  • sandor8206
    #24
    Amúgy csak érdekességként a stúdió adatai alapján, a Dear John nézői 84% nó volt és a 2/3 21 év alattiak.
  • sandor8206
    #23
    lényegtelen milyen a film, a CG a fontos az meg simán veri a Mátrix külsös helyszíneit pl. meg azért volt mert ugyanaz az év, kapis
  • Athor
    #22
    A legnagyobb poén: valaki letölt egy moziverziós avit, és az alapján azt mondja, de szar a CG benne, de szar ez a film... :))) Na, ezt most hallom először. Mármint, hogy az Avatarnak szar a látványvilága. Köszönöm a röhögéssel eltöltött perceket...
  • Atkamon
    #21
    Öh, nem, pont hogy ahhoz nem kell túl sok idő, hogy erre rájöjjenek. Nem ez az első film, ami körül hatalmas hype van, volt ennél sokkal reklámozottabb film is, ami mögött tényleg nincs semmi (sem sztori szempontjából, sem technika szempontjából), és nem is jön be belőlük túl sok pénz... Az első hétvégén tele vannak a mozik, mert a csapból is az folyik, utána meg mindenki rájön, hogy milyen szar, kijön a sokszáz rossz kritika, és nem lesz túl nagy bevételük...
  • Justil
    #20
    szarabb és randább filmet nem tudtál volna felhozni? fail.
  • sandor8206
    #19
    + a vetített hátterek is hurkábbak, mint pl: az említett Ep1-ben
    sztem tök egyértelmű kis pénzből csinálták + kis nevű trükkcég csinálta, de ebben nincs semmi különös, ez trükk cégtől függ, hogy milyen az arzenálja pl: a jóval későbbi Riddickes filmnek és hurkább a CG-ja mint a 99-es Ep1. Az ILM azért csak az ILM
  • sandor8206
    #18
    ha hülyét akarsz csinálni magadból az a te dolgod?
  • sandor8206
    #17
    hogyne lenne gyengébb? most a hajós részekről beszélek, simán látszik, hogy gyengébb mint pl: az ugyanakkori SW Ep1
  • Justil
    #16
    "(pl: Mátrix CG-ja már akkor gyengébb minőség volt mint a többi akkori filmé)"

    ember, te újra és újra bebizonyítod, hogy NEM tudod, miről beszélsz...
  • Silenzio
    #15
    Egy olyan transzferről beszélünk, ami egyrészt ki tudja, honnan van, másrészt NTSC-ből lett avi-ba portolva, és még NTSC DVD formátumban is szaggat a kép, mintha az eredeti transzfer fps-e teljesen más értéken lett volna. 3 féle változatot töltöttem le, mindhárom fos volt. A stream képtelen koherens módon összefogni a színeket, vibrál az egész, színes foltokkal van tele a kép. Ezeket a hibákat szépen beleképzeled, mivel annyira nyers még az egész, hogy szó sem lehet ilyen finomságokról. Töltsd le majdan HD-ben vagy nézd meg moziban, addig meg szerintem fölöslegesen írkálsz, bölcsebb maradsz, ha nem teszed. Egyrészt óriási botorság bármiféle következtetést levonni egy olyan transzferről, ami még véletlenül sem tükrözi a majdani kópia minőségét, könnyen elképzelhető, hogy egy korábbi munkafázis eredménye, másrészt rohadtul nem értetted meg. A Transformers robotokról meg járművekről meg hatalmas robbanásokról szól, fel sem merült akármilyen organikus anyag animálása a filmben. Így könnyű, az összehasonlítás megint nem fair. (remélem transzformátor alatt nem a Terminátorra gondoltál, abban egy darab CGI nem volt). Már csak egy dolog: honnan tudod, hogy sandor8206 hány éves?
  • Sanyix
    #14
    Igen. Tudod ahhoz hogy az emberek rádöbbenjenek hogy a tömeghisztéria, hype és orrba szájba reklám mögött egy nagy 0 van, idő kell. Tudod a valóságsóknál is sok ideig tartott mire rájöttek mekkora fosok ;)
  • Sanyix
    #13
    "Te meg megnézted a netre felkerült DVD screenert, ami köszönőviszonyban sincs a vásznon tapasztalhatóval, és jár a szád. Vagy nincs szemed."

    Gondolod ha a kis felbontású dvd screeneren láttam a hibákat, akkor a nagy felbontású moziban nem látnám?
    Hát már bocs de ez egy hatalmas marhaság... moziban MÉG sokkal jobban látnám ezeket a hibákat, mint ahogy egy hd filmnél is sokkal jobban látszanak a hibák, mintha ugyanazt sd-ben nézném...

    Na most ezen a kis felbontáson nézve is nem egyszer jól láttam hogy kilóg a lóláb, NAGYON (ráadásul crt tv-re toltam ki a képet, ami kicsit elmos, tehát a hibákat még valamennyire el is fedi, pl az olyanokat ahol a valóság és a cgi háttér annyira elüt egymástól, de még így is jól látszott). Ha te ezt nem látod akkor bizony nem látsz jól.
    És itt még csak a grafikai hibákról beszéltem, az általad említett mozgási hibákról szó sem volt (nem csak egy helyen repülnek természetellenesen a darabok egyébként), de az megint más téma.
    És emellett a cgi minőségét figyelembe nem véve, is szar film.

    Mostmár tényleg értem miről beszéltek páran, és bár a d9 sem jött be ott tényleg sokkal jobban megcsinálták a valóság cgi határt, ott sokkal ritkábban lóg ki a lóláb és ott sem annyira feltűnő).
    Vagy pl a transzformátor 1, bár nem egy nagy film az sem, ott is jobban beilleszkedik a cgi a valóságba mint az avatarnál.
  • Silenzio
    #12
    16 éve foglalkozom számítógéppel, tudok egysmást az CGI animációról is, különös tekintettel annak fejlődésére, mivel sosem szerettem. Emblematikus példa a SW Ep2-ben Yoda. Míg az EP1-ben animatronic bábu volt, az EP2-ben a sokkal mozgékonyabb CGI megoldás mellett döntöttek, amivel csak az a gond, hogy a karakter megvilágítása köszönőviszonyban sincs a környezetével - Yoda kilóg a képből, látszik hogy csak oda van "rajzolva". Ez eddig szinte minden filmben így volt. Mivel az általad említett Mátrix elsősorban fotografikus effektekkel dolgozik, valamint a CGI-t főképp valódi helyszínek manipulálására használják (meg koromsötét kiber-folyosókra medúza-szerű robotokkal), az összehasonlítás egyáltalán nem fair, de látszik is, hogy nincs szemed hozzá. A Forradalmak túl sokat akart, néhány effekt borzalmasan természetellenes volt, főképp az első rész ízléses mértéktartásával összehasonlítva. Szerény véleményem szerint az Avatárban 1 helyen lóg ki mindössze a lóláb. Az egyik katonai repülő felrobbanásánál a törmelék néhol kissé természetesen szóródik szét. Amúgy az illúzió elsőrangú, az első CGI film, amit szinte kifogástalannak tartok, egy klasszissal jobb, mint az eddigi fityfenék, ideértve a King Kongot, Star Warst vagy bármit. Látványra. A szórt fény és a fénypászmák által összemixelt árnyékok, a nedves bőrt a különféle növények fényében megvilágító napfény, mind-mind remekül sikerült. Nem egyszer 20-30 layerrel dolgoztak, Lukács Györgyék a jedis sagában nem voltak ilyen alaposak. A vásznon pedig látszik minden beleölt munkaóra. Te meg megnézted a netre felkerült DVD screenert, ami köszönőviszonyban sincs a vásznon tapasztalhatóval, és jár a szád. Vagy nincs szemed. Ez esetben nem akarlak megbántani, nem tehetsz róla.
  • sandor8206
    #11
    a film megítélése a te dolgod, bár amiket írtál sajna azon is sírni lehet (pl: Mátrix CG-ja már akkor gyengébb minőség volt mint a többi akkori filmé)
    de hogy végre rájöttek az emberek, hogy s*ar film az Avatar mert lehet lekerül 8-9 hét után az első helyről a bevételi listáról? Normális vagy? :-)
  • Kindred Blades
    #10
    Örülök, hogy végre megnézted, mert így már legalább úgy szidod, hogy tudod, mit szidsz. :)
  • Sanyix
    #9
    viszont hozott pár kellemes percet, mert amikor felébredt a srác avatarja, jól felröhögtem mert annyira röhejes volt a szamárember, na meg a hajszexnél, és akkor amikor a katonákkal a helikopter hátsó rakodóajtóján harcoltak, mert egyrészt a katonák árnyékai hiányoztak, másrészt olyan élesen elkülönült a cgi a valóságos felvételtől hogy az már fájt, sok videoeffektező emberke otthon jobban megcsinálja azt.
  • Sanyix
    #8
    én tudom miről beszélek. Te még fiatal vagy hogy megértsed, ezeket a dolgokat.

    Egyébként mivel tegnap megnéztem az avatart, így már legjobb látvány kategória közelébe sem engedném. Szörnyű milyen gagyi hatású a cgi valóság határ... nem kellett volna összekeverni mert nagyon bénán sikerült(elütő színek, megvilágítás, hiányzó árnyékok), a mátrixban kevésbé volt elkülöníthető a cgi és a valóság határ mint ebben, pedig a mátrix 10+ éve készült. Bizonyos részei arra a 60-as évekbeli ndk űrhajós sorozatra emlékeztettek.

    A történet meg nocomment(főleg mert a trailert megnézve már régóta tudtam az egész film tartalmát, és megnézve telibe is találtam minden részletét, olyan újszerű és bonyolult :D). Lopott az egész, és rohadt unalmas is nekem. De a gyerekek biztos jól elszórakoznak rajta, hiszen láthatóan nekik készült.
  • sandor8206
    #7
    jó az olyan embereknek akik nem tudják mit beszélnek :-) mint neked
  • Sanyix
    #6
    hát igen, remélhetőleg van annyi esze az embereknek, hogy rájöjjenek a rózsaszín cukormázba csomagolt szar nem olyan finom :D
  • Szolnokboy1
    #5
    jó az. :)
  • Justil
    #4
    csunyácska ez a csaj :) gülüszemű :D
  • speedyx86
    #3
    És Séta a múltba.
  • tomcsa4
    #2
    Elnézést. Annak a Nicholas Sparks könyvnek a címe Kedvesem. Nem Kedvesen.
  • kgbela
    #1
    A walk to remember nekem valamiért tetszett. Nem is tudtam, hogy regényből készült.