119
  • cousin333
    Nézd, én nem gondolom, hogy a Google a világ gonosza, és magam is használom néhány terméküket. De amit itt lerítál, az elég magas fokú naivitásról árulkodik.
  • psishock
    Julius Caesar, annyit osztasz meg a google-el amennyi jólesik. Ha meg is osztasz vele valamit, csak bizonyos statisztikákat hoz nyilvánosságra egymás segítése és informálása céljából (pl youtube videókat melyik helyekről nézegetik a legtöbben, milyen szavakra kerestek rá a legtöbben). A privát dolgaid mindettől független csak neked maradnak, és saját magadat tudod követni mikor mit csináltál, ha meggondolod magad, akkor cache, infó ürétés és készen van. A cégekkel nem kooperál a célzott reklámokkal, legalább is nem szolgáltat semmilyen ilyen jellegű adatot ki nekik. Ha ezt tenné, masszívan hagynák ott a google-t és mennének a konkurenciához.

Szóval csak a te szempontból fontos adatokat gyűjti, ha hibára akadsz megpróbálja kijavítani, ha sokszor választottál egy adott oldalt egy keresett témára, azokat az oldalakat fogja előrébb hozni a keresőben, hogy könnyítsenek a dolgodon, de persze mindezeket a funkciókat is kikapcsolhatod, ha nem tartasz rájuk igényt, ekkor nem fog információ áramolni feléjük azokból a részekből.

Szerintem sokkal szerencsésebb ha utánaolvasol és megnézel pár videót arról, hogyan dolgoznak és miket próbálnak összehozni, nem a levegőbe pufogni szóbeszéd és sóderbánya igazságokról. :)
  • psishock
    alig várom már hogy jöjjenek azok az oldalak amik miatt komplett gépet, videokarit kell cserélnem, hogy ne szaggatjanak miközben böngészni szeretném őket. xD

A hardveres gyorsítás elméletben jó, de gyakorlatban legalább annyira vissza tudnak élni vele mint már most a flash és egyéb dolgokkal, ég óvjon minket. Én azért jól érzem magam a kulturált, kis brandwith igényű 2d-s böngészésben, szolid oldalakon. De a Cloud Computing pont az ellenkezője lesz mindennek, és komplett 3Ds, hardveresen gyorsított lapok és applikációk fognak lepni minket a közeljövőben, csöppnyi browserenkből futva minden mozgolódó vacakság, teljesen úgy használva mint egy teljes értékű oprendszert, mindennapi applikációinkal.
  • Julius Caesar
    Kövezzetek meg, de én egyáltalán nem örülök a google politikájának. Kereső oké, de lassan már azt is tudja mikor szartam utoljára és jön rá a hasfogó reklám.

FF + mozilla forever!
  • ZeGa
    Majd kiderül... de azokban nem tudom, lesz-e hardveres gyorsítás, mert ha minden igaz ebben lesz.
  • psishock
    ja, és direkt örülök hogy a browserek 1más rugdosása sebesen készteti a másikat a fejlődésre. Nézd meg 1el előbbi verziót még hol voltak, ahhoz képest nagyon rágyúrtak, de ha nem lett volna késztetés hogy valahogy fel kellene tornázni, tuti nem nagyon törték volna magukat. Az interface-t is látom csupaszították szépen, nem az a minden az arcodba felállás, hanem lazább, szebb.

Így meg most a másik 2 jelölt is megint felgyűrheti a gatyaszárat és alázni fogják ezt a buildet is sebességben, a friss teszt verziókkal.
  • ZeGa
    Hát reméljük és, ha minden igaz, akkor nem csak megtartja, de még gyorsabb is lesz valamivel.
  • psishock
    egész impresszív a sebesség ZeGa, leteszteltem most hogy említetted:

Majd meglátjuk amikor kijönnek a stabil verzióval mennyire tartják ezt meg, esetleg hogyan változik a többi tényező. Nem sokan használnak ugye pre alpha verziókat semmiből, legalább is semmi komolyra.
    Kíváncsian várom mennyire fejlődik majd a FF és a Chrome sebessége is ki a friss kiadatlan verziókban, szerintem őket se kell majd félteni, főleg minket, mivel ez nekünk csak jó. ^_^
  • ZeGa
    Én csak ennyit mondok Opera 10.5 preAlfa
    http://windowsfuture.hu/2010/01/12/opera-10-5-a-chrome-sebesseget-hozza
  • psishock
    Ahoy: igen, a webkit motor nagyon impresszív, és a Chrome moduláris felépítése tényleg az előnyére vall (és még szép is a dinamikus mozgásokkal), minden plugin és web-elem egymás mellett fut, nem egymásra vannak építve, így nem lassítanak szinte soha a kombinációjukkal és az összetettebb weboldalak nézegetésén.

A FF nightly 3.7a1 ben pont most kisérleteznek egy "mozilla-runtime.exe" friss gondolattal, lényegében minden plugint és egyes ablakelemeket külön proccessként tud futtatni, így nem hatnak ki 1másra sebességben, azon felül ha valami összeomlik, csak záródik a plugin, esetleg az oldal amin volt, a browser és a többi lap életben marad.
    Egész impresszív elképzelés, nagyon sokat dobhat a sebességen és a stabilitás biztonságon, érdekes lesz követni hogyan tökéletesítik ki.
  • psishock
    ja, jól van, akkor csendben maradok és rábízom a dolgokat. :)
  • FefeeX
    Vigyázz mert kiröhög. Hiába van tényadatod, sanyikának az a tény amit ő mond, mert amit ő mond az biza úgy van, Te meg valszeg csaltál a benchmarkon :) Jobb ha hozzászoksz, az ASUS szar, az Apple szar, a FF szar, ha sanyikának épp trabantja van akkor a trabant az egyedüli Isten, minden más szar. Aztán ha cserél akkor már a trabantosok is kis parasztok lesznek :)
    Hiába, sanyika már csak ilyen, jobb ha hozzászoksz... Ignore a legegyszerűbb, csak az az egy baj, hogy oszja az észt erősen, és aki nem ért hozzá azt mind félrevezeti...
  • psishock
    lol, hát cáfolj meg kedves Sanyix tesó :), ugyan mennyire szabhatod testre a kedvenc Operádat vagy a Chrome-odat pl? Chrome ot is dettó követem, annyira sok átgyúró plugin nem létezik hozzá, még nagyon friss ott a téma, de majd idővel szépen kialakulhat ez. Opera és a pluginozhatatlansága meg... De hajrá, várom az érveket.

"Pont fordítva van... szinte minden sebességtesztben veri az ff-et"
    Igen? Hát gyorsan lenyomtam egy benchmarkot, már megnézzem mi a helyzet pontosabban:

úgy néz ki nagyon nem vagy képben sebesség terén, a friss termékekben. Az Opera van a legnagyobb bajban, a Chrome szép gyors, és a FF sincs túl lemaradva. Mind kettő utóbbi amúgy szépen pluginozható, FF még totál átgyúrható is, az Operánk meg azért egész statikus ezeken a térségeken is.
  • Sanyix
    "FF lett a fő böngészőm, mivel egyenlőre ott található a legszéleskörűbb testre szabhatóság és igen szépen fejlődnek."
    Hát ez nagyon nem így van.

"Az Opera sajnos a FF-től már inkább lejjebb van, régebben nagyon sebes volt, a legsebesebb, de mostanában nem nagyon tudja tartani az iramot,"

Pont fordítva van... szinte minden sebességtesztben veri az ff-et, régen meg pont nem így volt, bár akkor is ilyen egál környékén volt.
  • Ahoy
    Viszont régebbi gépeken, netbookokon, illetve battery saving módban használva a notebookot (pl 800 mhz-en) nekem végigcsinálva ugyanazokat a műveleteket, FF-nél 70% proci volt átlagosan, IE-nél 70-80%, Chrome-nál ~40-50%.

Meg ami nekem egy lassabb vinyós, 1-2 GB RAM-os notebookon nagyon fontos, az a böngésző indításának a sebessége. Itt viszont Chrome elveri rendesen az FF-et. Kb notepad szerűen áll fel, pedig egy csomó plugin van bele már integrálva (amit én FF-ben használtam, jelenleg mindent megtaláltam alternatívaként) Sokan mondták, hogy azért ilyen gyors a Chrome, mert fapados és nulla plugin van benne. Hát itt most cáfolódott ez.

Viszont a 4 magos asztali gépek korában, már tök lényegtelen a sebesség. Ott FF és Chrome is ugyanúgy száguld, és kijöhet az FF tudásának előnye. Még nálam is, pedig én a Phenom II X4 955 BE-met legtöbb esetben 800 Mhz-en használom, netezés alatt.

Tehát a megoldás, egy FF Lite lenne, egy nagyon lecsupaszított új alapokra helyezett verzió, régebbi gépekre és netbookokra, vagy energiatakarékos üzemmódra. Remélem valami hasonló megoldás megvalósul, mert így sokan fognak átállni a Szemüveg másik oldalára :D

• psishock
    Ahoy:
    ezért is használom FF mellett a Chrome-ot és az Opera-t is, figyelem minden lépésüket és az újításokat, nem vagyok tipikus fan. Régebben az Opera, utána a Chrome de rövid idő után a FF lett a fő böngészőm, mivel egyenlőre ott található a legszéleskörűbb testre szabhatóság és igen szépen fejlődnek.

Én szeretem a Google cuccait, teszek én a többi cégre, ha már abban a pozícióban lenne, az is lenyomásra törekedne, csak a google még minőségi termékekkel szolgál legalább és tényleg gyúrja az innovációt ahogy tudja.

A Chrome kétség kívül gyorsabb mint a FF, de nem túl nagy % eltérés tapasztalható, nagyon fent van a FF is sebességben. Mondjuk olyan 80%-90%os átlagban a Chrome hoz képest, szóval szinte elhanyagolhatóan kicsi a különbség, alig lehet olyan kis sebességeknél észrevenni, de a regiment plugin még mindég a FF oldalára billenti a mérleget. Az Opera sajnos a FF-től már inkább lejjebb van, régebben nagyon sebes volt, a legsebesebb, de mostanában nem nagyon tudja tartani az iramot, persze várjuk milyen érdekességekkel rukkol elő, ami segítheti a másik kettő böngészőt is felfelé, pluginokkal beépítve dettó a jóságokat természetesen.
  • Ahoy
    Írtam is, ízlés kérdése...Szerintem hülyeség a böngészőfanság, mindenki használjon amit akar. Annak meg mindenki örüljön, hogy FF + Chrome rivalizál, mivel így sokkal jobban fejlődik az egész.

Én csipázom a google cuccait, mert szabványos, egységes minden téren. Ha el akarják olvasni a levelezésemet, vagy nézegetik a kereséseimet, hát tessék. Nehogy azt higgye is valaki, hogy MS nem teszi ezt meg Messengerrel, meg live acc-al. Vagy Iwiw nem adja el az életünket és kapcsolatainkat. De még a szolgáltatók, rendőrség meg a RIAA is belenézhet a küldött csomagjainkba... Szerintem ezen felesleges aggódni, úgyis tudnak mindent rólunk, ez ellen nemlehet mit tenni. Kevesebb stresszt okoz, ha leszarja az ember, és inkább használja a netet.

Az FF rókahajú nőci, meg sokmindent tett azért az egész ügyért, szal becsülendő érte :)
  • Sliders
    Én a közelmúltban elolvastam a Google Story c. könyvet ami nemrég jelent meg itthon. Úgy látszik a Google tényleg kezd piszkosul elszemtelenedni.

Steve Jobs fogalmazta meg: A ne légy gonosz alapelv egy baromság.

Lehet hogy a két alapító ezt valaha komolyan gondolta de ma már közel sincs így.

Remélem Narxisnak lesz igaza és az MS fizet a Google helyét átvéve.

Nekem nagyon kezd a Google ezzel a mindent mi ti semmit se elve idegesíteni. Több embert clget is ellehetetlenítve. Remélem Balmer megszorongatja a két okostojást.
  • psishock
    slickboy: te vagy a béna. :)
    én is amikor feltettem először, csak néztem hogy ümmm, ez nem éppen az amire gondoltam... de aztán rájöttem, hogy egy pár kattal bizony az tud lenni.
    Szóval jobbkatt valahova valamelyik felső sávra ahol el tudjuk érni a "customize" opciót. Ott megtaláljuk az "M" betűt és a standard windows kezelő gombokat is ha kellenek. A lényeg hogy a menu sávra helyezzünk drag&drop-al mindet, ha így akarjátok megoldani mint nálam van (de van kisezerféle variáció).
    Először van a bookmarks rész, utána maga a menu, utána az "M" gomb (ami rejti és nyitja a menut), utána az address bar, és ezek után még kitehetjük a 3 windows kezelő gombot, ha kell valakinek. Ez alatt meg ott lesz a tab bar az ablakokra.

Illik azért 3.6foxot használni, lehet hogy ott a hiba ha valami őskövületet használ az ember.
  • Justil
    Érdekes, nálam a chrome sokkal lassabb mint a 3.6-os FF. Meg ok, hogy vannak már hozzá addonok, de az egész még mindig olyan fapados hatást kelt valahogy. Pedig egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy egy nap majd Chrome-ot fogok használni, de úgy érzem addig még lefolyik némi víz a dunán...
  • Cat #17
    A haja direkt olyan, mintha egy állat lenne a fején?

• slickboy
    Off: Tíz évvel ezelőtt amikor kirúgták, akkor még fiatal volt. :)

Lehet én vagyok béna, de nekem ez a Hide caption plugin hazavágott mindent, nem jelent meg az az M betű, és utána sehogy sem fértem hozzá Firefox beállításokhoz, vagy menühöz; egy másik plugin telepítést kellett kezdeményeznem, hogy előjöjjön kiegészítők ablaka, hogy letilthassam a hide capture-t.
  • JeD
    Izé, off meg minden, de a képet elnézve a "fiatal" szó elég erős túlzásnak tűnik :)

Amúgy respect.
  • tiburon26
    az en joslatom is hasonlo.en mar reg chromot hasznalok.neha meg kiprobalok egy-egy ujj firefoxot ami allitolag sokat gyorsult.az elözö verziohoz kepest talan,de a chrome-hoz kepest meg mindig csiga lassu
  • billxxx
    Kezeit csókolom téssasszony,de jó hogy itt van,tudja meg akartam mondani kendnek
    legyünk jó viszonyban........Kitartás,és tisztelet Mitchell Baker nek
  • Garrett27
    "Állandóan sci-fi könyveket olvastam"

Ez igen! Minden elismerésem, Mitchell Baker egyike azon scifi-kedvelő nőknek, akikre mondják, hogy "tisztelet a kivételnek"! Persze teljesen pozitív értelemben.
  • psishock
    nincs nagyon szerkesztés így most dobom hozzá, nincs 1 gomb sem B0nFire jelen, amit frissítésnek hiszel az is könyvjelző 1 oldalra, azok a google ikonok meg fordításra vannak, lentebb leírtam milyen hatékony keresni az addressbar-ból.
  • psishock
    B0nFire:
    Ugye nincs titlebar, se semmi más zavaró felesleges tényező, de gyakorlatilag 2 sávra mindenképp szükség van a kényelemre:
    - egy "univerzális menu bar"-ra, amin elfér minden.
    - taboknak 1 saját külön sáv, mivel azokból nekünk mindég sok van.
    A Chrome csapat is próbálkozott kompaktosítással, de nem gondolta teljesen át a dolgokat, viszont volt pár jó 5lete. A "tab bar" jobb ha külön sávot kap szerintem, mivel zsúfolni szoktuk őket, jobb ha a lehető legtöbb hely jut ki és a többi feles dolgot nyugodtan pakolhatjuk a másik sávra. Az address bar a legértelmesebb ha legfelül van, mert ide elférnek a standard window kezelő gombok és a gyorskönyvjelzők is, így nem kell "speed deal" meg hasonló felesleges ablak ami csak lassítja a folyamatokat és még így is rengeteg hely marad a címek irkálására és az olvasásra, és itt semmi nem zsúfolódik vagy változik, mint a tabbar-ban ugye. A gyorskönyvjelzőket lehet az addressbar-tól jobbra is helyezni ugye (vagy ki is venni, ha valaki nem használja), de úgy vettem észre teljesen balról jobban kézre esnek, ahogy indul a böngésző az ember már kattog is a megszokott oldalaira.

A klasszikus menu-t az "M" ikonnal hívhatjuk elő, ha néha használnánk. A gyorskönyvjelzők egy közép kattal friss ablakban nyílnak, és minden jellegű navigációt mouse gestures-ekkel tudunk sebesen végezni, nem kell semmihez a billenytyűzethet nyúlni:

jobbkatt+bal = back
    jobbkatt+jobb = forward
    jobbkatt+fel = page load stop
    jobbkatt+le = new tab
    jobbkatt+jobbalsó = reload page
    jobbkatt+jobbfelső = maximize/restore window
    jobbkatt+balalsó = minimize window
    jobbkatt+scroll fel = zoom in
    jobbkatt+scroll le = zoom out
    jobbkatt+közép katt = zoom restore to normal
    jobbkatt+ "C" rajzolás = close window

Gesztúrákra a Stroke It külön programot használom, nem FF plugin, mivel így minden böngészőben és magában a windows ablakokban is dettó tudom használni ugyanazokat a beállított és megszokott gesztúrákat. Jó régóta már nem is szoktam használni sehol a három standard ablakkezelő gombot sem. Ha valaki nem akar külön programot rá, persze fox ra is van beépíthető gesztúra plugin.

A lenti "Status bar" helyett egy Link Target Display plugin elég, ami gyakorlatilag felbukkan és megmutatja hova vezet a link amire húztuk az egeret, ha semmire nem mutatunk akkor nincs jelen a képernyőn. Az URL Tooltip meg a ráhúzott link alatt jeleníti meg egy rövid idő után, kiki használja ami jól esik, vagy mind2őt egyszerre :). NoScript meg a többi hasonló nyit mindég saját popup-ot magának ha kell neki valami, de egy jobbkattal a képernyőre valahova is bármikor elérhetjük őket.

A komoly trükkre, hogy a menu-t és a titlebar-t kivágjuk a csába a Hide Caption plugin kell, na meg egy kis konfigurálás és elem rakosgatás, de semmi veszélyes.

A Google keresőmezője teljesen felesleges. Az addressbárba beírod a keresett szavat és real time találatokat mutat akár a Chrome-ban megszokhattad (vagy enter után, ahogy választjuk), a CyberSearch pluginnel.

TabMixPlus, AdBlockPlus, LocationBar2, meg a többi csomó kedvenc pluginunk továbbra is gond nélkül használható és működőképes.

(azt a pofás szép kék kinézetet a "Windows7" theme adja a Foxra, amúgy egyszerű mezei windows xp-t használok win98 skinnel, semmi memóriaevő és kompatibilitást törő skinner vackot.)
  • B0nFire
    Azért ennyit minimum megérdemel a hölgy!

• B0nFire
    Dobjál már meg egy-két tippel, légy szíves, hogy skinezted át ilyen helytakarékosra. Habár nekem jobb oldalról hiányzik a Google keresőmezője, de amint látom a könyvjelző eszköztáradon van az ikonja. A vissza gomb is eltűnt, ha jól látom csak a frissítés maradt, amit én F5-tel végzek, meg az a félig h félig m talán a home gomb akar lenni?
  • psishock
    Ahoy:
    Firefox esztétika és sebesség http://i45.tinypic.com/1zxbmsw.jpg
    Csak leleményesség és beállítás kérdése minden, nézhet ugye akár kompaktabbul és szebben is mint az eleve lazára vett Chrome, nem beszélve a funkciókról.
  • BenceYCE
    Én is de sajnos a keresőt még nem sikerült pótolnom :(
    Kivan a hócipőm a világuralomra törésüktől.
    a gmail-es címemet már nem is használom.
  • Motoroj
    Már egy ideje tervezem, hogy ahol csak lehet leállok a Google-lel.
  • Ahoy
    Itt látszik, hogy erős riválist kapott az FF...

Browser statistics

Jóslatom szerint, idővel Ie 15-20%-ra esik vissza, FF, Chrome meg osztozik a maradékon. Google világuralmi törekvéseiből ítélve, szerintem Chrome egyszercsak átveszi a dominanciát.
  • Ahoy
    Hát a chrome a bővítményes rendszerével nálam most már veri az FF-et. Sokkal gyorsabb még a rengeteg pluginnel is, esztétikusabb a Chrome. Persze ízlés kérdése, de a pontot nálam a plugin rendszer (adblock és a többi zseniális bővítmény) tette fel az i-re.

FF, Ie csak fejlesztéskor.
  • Narxis
    Hiába azonban a siker, komoly viharfelhők gyülekeznek a Mozilla feje fölött. Jelenleg ugyanis a szervezet bevételeinek a 90 százalékát a Google adja, azért, hogy az ő keresője legyen az előre beállított startoldal. Megjelent azonban a Chrome és a vállalat a 2011 őszén lejáró támogatását várhatóan nem hosszabbítja meg. "Alternatívákat keresünk" - hangsúlyozta Mitchell Baker. Feladni biztosan nem fogja.

Érdemes megjegyezni, hogy ha a Google elzárja a pénzcsapokat akkor megnyílik az út a Microsoft-tal való egyezség irányába. Fura gondolat, de teljesen logikus. MS-nek jobban megérné ha a Bing lenne az alapértelmezett kereső a világ 2. legnépszerűbb böngészőjében, mint harcolni a böngészőpiacon mikor már az IE a Windows-al jön.

Mitchell Baker-nek pedig köszönjük ezt a remek böngészőt!