119
  • psishock
    #119
    értem, hát majd meglátjuk mit ad a win8 vagy a 9, én ebben a pillanatban biztosan maradok még pár évig az XPnél, egyik újítás se hozott lázba se a Vistánál, se a hetesnél. Majd ha meglesz a következő hw csere, leaglább 3*4giga ramom és 6-8magos procim akkor talán érdekes lesz váltani és nem fog érdekelni a többlet memória, hw evés.
  • Sanyix
    #118
    "Win7 memóriakezelése? Hagyjuk már, 2x annyi kell neki hogy normálisan fussanak rajta a játékok pl mint az XP társán? Alapból is sokkal HW igényesebb, laptopokat is hamarabb leeszi (üzemidő) mint az XP. Nekem ezekre nincs igényem, de jöhet még példa, hátha jobb belátásra tudsz bírni."

    nemigaz. Nemkell több memória. De több memóriát kihasznál. Meg lehet nézni mire, nem írom le mégegyszer, de a vista óta már nagy fail ezzel a nagy memóriahasználatos marhasággal előjönni, úgy hogy azt sem tudod mire használja. Segítek, superfetch (de ha nem tetszik, ki lehet kapcsolni).
    laptop akksikat éppenhogy kevésbé meríti le...
    És nem igazán hardverigényesebb mint az xp.

    És bizony vannak benne szép újítások (bár a legtöbb a vistából származik), max te nem tudsz ezekről, de bizony nagyon hasznosak.
  • psishock
    #117
    omájgád :DD, ezek az életünkre törnek ezzel... =)
  • cousin333
    #116
    Operában: Shift + Enter :D
  • psishock
    #115
    ó, most olvasom hogy nem is kell külön friss plugin, TabMixPlus-ban csak 1 beállítás kipipázás, hogy addressbar ból is friss tabot nyisson az enterre. Kipróbálom így pár napra, mennyire könnyít a dolgokon.
  • psishock
    #114
    cousin333:
    bah, nem is értem francnak kezdtünk xp/win7 re térni át, annyira nem is izgat, mire odajutok hogy váltsak, már win 8 vagy 9 lesz, amiben talán lesz számomra érdekes feature is.

    "Forrás?"
    hát több helyen is olvastam, főleg a mobiloknál ahol nagyon necces hogy folyamatosan kéznél legyenek számít legnagyobbrészt. Pár cikk:
    http://www.geekwithlaptop.com/windows-xp-wins-over-windows-7-in-netbook-battery-life
    http://blog.laptopmag.com/stick-with-xp-windows-7-battery-life-worse-on-netbooks

    "Elég sokat nézem az OS-t ahhoz hogy számítson a kinézete. Ha neked nem, az a te bajod."
    Jogos. Előttem csak a browser meg a futó munka programok vannak, de tényleg vannak emberek akik folyamatosan buherálgatják a gépüket, és még élvezik is.

    "Az zavar, hogy az általad dicsőített fene nagy innovációkat nem látom"
    hát meghozta az innovációt pár hónapja amikor kidobta a Chrome-ot, moduláris felépítés és nagyon sebes folyamatosan, bármennyire terheled, több szálon fut minden. Az eltelt időt (nagyon is helyesen) azzal töltötte, hogy a felmerülő hibákat javítgassa és a felhasználók követeléseinek eleget tegyen. Ha kezdeti gyermekbetegségek kezelése megvolt, majd halad megint a frissítések felé. Ezt még veheted elméletben Chrome 1.5 nek, független hogy látod szeretik egész verziószámokkal kimutatni a kisebb változásokat is.

    "Csak azokat a lapokat nézed, amik a címsávod mellett vannak? :)"
    ha indítom a browsert, általában már kattanok is a friss hírekre :D mánia. Ha nem is így történik, nyitva kínál ugye alapból egy üres lapot. Ha épp "menet közben" vagyok és új oldalt szeretnék behozni, egy bármilyen meglevő (akár ami éppen előttem is van) címsorába beírom amit szeretnék és alt+enterrel új tabban nyitja meg (a régiben megmarad a cím, átdobja a frissbe amit írtál), de van plugin ami sima enterre is új tabot nyit. Gondolkodtam már hogy felteszem...
    Lényeg a lényeg, nem kell a friss lap fogalom =), ki lehet iktatni a gondolatmenetből.
  • cousin333
    #113
    A memóriakezelés nem azt jelenti, hogy kevesebbet eszik, hanem hogy jobban kihasználja, ami van. Valóban nem árt neki 2GB, de onnantól kezdve gyorsabb is mindenapi használatra, mint az XP. Nem akarok itt átváltani a böngésző témáról, de legfeljebb olyan eséllyel győzködsz az XP-ről, mint én téged az Operáról...

    "laptopokat is hamarabb leeszi (üzemidő) mint az XP"

    Forrás? Én az ellenkezőjét olvastam. Ha a VGA-t is tudja használni, akkor nem terheli a procit az ablakok rajzolgatásával.

    "Nekem ezekre nincs igényem, de jöhet még példa, hátha jobb belátásra tudsz bírni."

    Felesleges lengetni a vörös posztót, Win7 jobb és kész. :) Biztonságosabb, gyorsabb, jobban kezeli a RAM-ot a többmagos processzorokat, rengeteg driver van benne, szebb és jobban használható.

    "A Szépséget hagyjuk, aki gyönyörködni akar az oprendszerén annak tényleg jó"

    Elég sokat nézem az OS-t ahhoz hogy számítson a kinézete. Ha neked nem, az a te bajod.

    "most az zavar, hogy egységekkel emelik a verziószámot?"

    Az zavar, hogy az általad dicsőített fene nagy innovációkat nem látom. A kiegészítők talán az egyetlen kivétel.

    "Egy friss windows meg harangozza mindenhonnan a nagy újításokat, meg is fizetteti borsosan a semmit, minden újabb windowsnál, google meg ingyen adja ha kicsi, ha nagyobb update."

    Az ugye megvan, hogy te egy OS-t hasonlítasz egy böngészővel meg pár apró netes szolgáltatással? IE8 is ingyen van... Újítások márpeig vannak, de ettől függetlenül nem vagy köteles megvenni őket.

    "azzal eddig is ment, de nem veszik észre hogy ez szörnyen idegesítő?"

    Én is remélem, hogy észhez térnek majd... :)

    "igen, de én teljesen átugrottam eleve a friss lap nyitás kérdését"

    Csak azokat a lapokat nézed, amik a címsávod mellett vannak? :)
  • psishock
    #112
    cousin333:
    Win7 memóriakezelése? Hagyjuk már, 2x annyi kell neki hogy normálisan fussanak rajta a játékok pl mint az XP társán? Alapból is sokkal HW igényesebb, laptopokat is hamarabb leeszi (üzemidő) mint az XP. Nekem ezekre nincs igényem, de jöhet még példa, hátha jobb belátásra tudsz bírni.

    A Szépséget hagyjuk, aki gyönyörködni akar az oprenszerén annak tényleg jó, de én azt szeretem ha a háttérben van, észre sem kell vennem hanem a programokra figyelhetek amikkel dolgozom, minden extra forrásevő népámító csilivilitől próbálok szabadulni, azoknak nincs funkciója.

    "Különös tekintettel a Chrome 1 -> 5 váltásokra"
    most az zavar, hogy egységekkel emelik a verziószámot? ha Chrome 0.05 nek hívnák, akkor sem jelentene semmit az egész, nem is úgy állították be mint hú de nagy változtatás meg minden, csak beledobták végre várva várt extensionokat és javascript támogatásokat, a bug javításokon felül. Mint egy patch, úgy kell felfogni, nem mint egy teljesen újabb programot, a számok nem jelentenek semmit.
    Egy friss windows meg harangozza mindenhonnan a nagy újításokat, meg is fizetteti borsosan a semmit, minden újabb windowsnál, google meg ingyen adja ha kicsi, ha nagyobb update.

    "És miket használnak? Amúgy ez biztos komoly tömeg lehet... :)"
    majd a felmérők megmondják ezeket :), én egyszerű ember vagyok. Mozilla oldalán elolvashatod mi mennyire letöltött és populáris.

    "Az elcseszett dolgokról szólva nézelődj a Mozilla háza táján, kulcsszó: Direct2D támogatás. Súgok: Win Vista és Win7 only, DX10-el..."
    jó szar döntés ez is dettó, ne hidd hogy boldogabb lettem bármennyire is.

    "F2 mennyivel macerásabb, mint a címsorba vinni a kurzort"
    mivel netezés közben az egér folyamatosan, a bill meg néha néha jön számításba, így ha valamit egérrel el lehet intézni amíg a jobb kezemmel támasztom az arcomat, akkor az kevésbé macera, mintha mint 2 kezemet igénybe kellene vennem.

    "+ Shift"
    azzal eddig is ment, de nem veszik észre hogy ez szörnyen idegesítő? :D Eszem a design-erek pici agyát. Hogy mozgatni tudjam az egeret nem vezetnék be a biztonság kedvéért a shiftet, nehogy oda mozdítsam ahova nem terveztem? =) Na, reméljük később törölve lesz ez a shiftes dolog minden téren.

    "Én meg gyorshívót használok"
    igen, de én teljesen átugrottam eleve a friss lap nyitás kérdését, soha nem kell igénybe vennem szinte, középkattal új ablakban nyit meg mindent, bal kattal meg a meglevőbe, felesleges komplikálni (az én logikám szerint) speed dial-al és friss ablak nyitogatással az egyszerű problémákat.
  • cousin333
    #111
    "Egy WinXp-vel mái napig, minden jellegű munkára elvan a legtöbb ember, és jönnek folyamatosan a friss programok rá."

    :) Épp az előbb emlegetted a különböző igényszinteket, ehhez képest most az XP-t ajnározod. Persze, aki XP-t használ, annak nincs igénye Win7-re, és az új szolgáltatásaira. Vannak, akik továbbléptek... :D Pl. XP memkezelése elég gyér, munkahelyen elmegyek kajálni, és amikor visszajövök, alig akarnak indulni a futtatott programok, mert az XP kirugdalta őket a RAM-ból...

    Az Aero meg sokkal kellemesebb a szemnek, mint az XP design, amit rövid úton ki szoktam kapcsolni. A hasonló XP-re tervezett megoldások meg olyanok, mint a NoScript FF-hez vs. Operához...

    "A Google azért ha bemutat egy új terméket, egy jól átgondolt, csomó újításokat tartalmazó dologról van szó, nem kacsa vagy bloatware lufi, mint egy pár kiváltságos cég "egyel frissebb verziója" valamiből."

    Különös tekintettel a Chrome 1 -> 5 váltásokra :). Az egyetlen valamirevaló "újítás" a kiegészítők megjelenítése, de az sem igazi innováció az FF után...

    "heh, FF megtette egyetlen pici pluginnel, Chrome alapból tudja, Opera meg nem találta gazdaságosnak."

    Nem az FF nem tette meg, hanem a kiegészítő fejlesztője. Operához is van megoldás, még ha nem is a legtökéletesebb. A fejlesztők úgy döntöttek, hogy a Win7-es verziót úgy designolják. Nem mellesleg pre-alfa, szóval idővel változhatnak a dolgok. Az új verzió technikailag sokkal fejlettebb, ez a kiegészítők készítőinek is több lehetőséget ad majd. Egyébként a válaszomat globálisabbnak szántam, nem csak erre a funkcióra vonatkoztatva.

    "minden firefoxos akit ismerek"

    És miket használnak? Amúgy ez biztos komoly tömeg lehet... :)

    "Vegyek alá Windows 7-et, ott már meg tudták oldani szépen a kérdést."

    Nem. De csak ott implementálták, amúgy szeritem is több értelme van. Az elcseszett dolgokról szólva nézelődj a Mozilla háza táján, kulcsszó: Direct2D támogatás. Súgok: Win Vista és Win7 only, DX10-el...

    "felnőtt, komoly ember létedre viszed megint óvodás szintre xD, lásd feljebb."

    Írtam már, hogy nem a legkényelmesebb, de használható. F2 mennyivel macerásabb, mint a címsorba vinni a kurzort, vagy F8-at nyomni, hogy odafókuszálj?

    " hogy gyorsikonokra kattanva közép gombbal egy friss ablakba nyitja meg őket?"

    megint csak a pre-alfára tudok hivatkozni, bár lehet, hogy a butulás része. Amúgy + Shift... :D

    "Ezt viszont minden pillanatban igényelem."

    Én meg gyorshívót használok, szóval hidegen hagy az ügy. És nem, nem lassabb, Operában legalábbis. De nyomkodhatsz Ctrl+szám (0-9)-ig, az automatikusan új fülön nyitja meg a hozzá tartozó oldalt.
  • psishock
    #110
    ZeGa:
    "ami arról szólt, hogy amerre jársz a weben vagy keresel googlin azt ő szépen megjegyzi (kb fél vagy év nem is tudom)"
    ez igaz 100%-ban, erre az amerikai biztonsági törvények kötelezik, azt hiszem 12 hónapig köteles tárolni ezeket az adatokat de meg lehet nézni pontosan, ha nemzetbiztonságilag problematikus infót találnak, akkor azt jelenteniük kell a hatóságoknak, és ha az állam megköveteli, visszavezethetik rád a gyűjtött információkat. Erre minden adatokkal foglalkozó cég köteles, ezek az ottani nemzet biztonság törvények, aminek a google is köteles helytállni. A CEO saját szájából mondta több interview-ban, és utána is lehet olvasni.

    "hol jártál az alapján tesz ki neked a hirdetéseket."
    Erre ha találsz nekem bizonyítékot, akkor tudunk beszélgetni. A CEO is megmondta hogy személyes adatokat nem szolgáltatnak ki cégeknek, ha így tennének magas számban hagynák őket el az emberek és ugrana a felépített bizalom. Ők se hülyék hogy maguk alatt vágják a fát. A Cégek ip-re lokalizált hirdetéseit meg én is láttam már több helyen. Nagyon nem ugyanaz, mintha google kiadott volna rólad minden adatod hogy dobáljanak olyan reklámmal ami jól esik nekik.
  • ZeGa
    #109
    Bocs, de én egy szóval sem írtam azt, hogy engem ez zavar. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy van ilyen, ha egyébként tényleg van ilyen, és nem az a régebbi cikk füllentett :)
  • psishock
    #108
    célzott reklámokra meg minden összeesküvés elméletet mellőzbe ebben a pillanatban:
    én eleve nem nézek reklámokat, alapból minden add és script ki van lőve, de mondjuk ha azt választanám, hogy folyamatosan igénylem őket az arcomba, akkor viagra reklámokat, fogyásgátlókat, szex telefonos hirdetéseket vagy pénisznövelő gépeket szeretnénk olvasgatni/látni, vagy talán inkább a személyünkhöz közelebb álló, friss mobiltelefonos újdonságokat, processzorokat, videokártyákat, vagy esetleg játék, mmo hirdetéseket?
    Nem értem miért baj az ha a szar reklám helyett olyat olvasol és nézel ami tényleg érint és érdekelhet is. A célzott reklámokkal (ha léteznének is) a cégek is és a felhasználó is sokkal jobban jár. Az előző mert sokkal jobb eséllyel adja el a termékeit, az utóbbi meg arról kapja a friss információkat, amik ténylegesen nap mint nap érdeklik.
    Soha nem értettem miért rettegnem ettől az emberek, és miért jobb nekik ha viagra reklámokat kell bámulniuk egész nap.
  • ZeGa
    #107
    Most megfogtál, de volt anno egy cikk meg nem mondom hol, ezért is vagyok megfogva, ami arról szólt, hogy amerre jársz a weben vagy keresel googlin azt ő szépen megjegyzi (kb fél vagy év nem is tudom) és szépen, amit kerestél, vagy ahol jártál az alapján tesz ki neked a hirdetéseket.
  • psishock
    #106
    ZeGa:
    jó azért ez igen kitekert visszaidézése annak amit mondtam :) Egy Vista vagy Win7 sem ugyan nem innovatív szinte semmiben sem, inkább csak bloatware-ebb. Egy WinXp-vel mái napig, minden jellegű munkára elvan a legtöbb ember, és jönnek folyamatosan a friss programok rá. A win95-öt nem én hoztam fel eleve hanem cousin333, én azt mondtam egy titlebar eltüntetést akár ott is el lehetne pl végezni, de az operának erre Windows 7 kell, hogy gazdaságos legyen. De a 95ről XP re hozott dramatikus újítások fontosságát nem is vitattam, csak a következő winekét, ott van már egy csomó kétség. A Google azért ha bemutat egy új terméket, egy jól átgondolt, csomó újításokat tartalmazó dologról van szó, nem kacsa vagy bloatware lufi, mint egy pár kiváltságos cég "egyel frissebb verziója" valamiből. Ezért mondtam hogy szeretem az innovációt, és ezért van, hogy a Win7-et semmilyen innovácónak nem élem meg, csak tovább fújták (és csilivilizték) az amúgy is gigantikus rendszerüket.

    "A google meg igen is próbál személyre szabott hirdetéseket kidobni neked a látogatott oldalaid alapján."
    bizonyíték? Anélkül kár beszélgetni ilyen vádakról, csak üres sóderbánya. Ez nagyon nem úgy hangzott, mint a cégek által ip címre és oldalakra belokalizált reklámok.
  • ZeGa
    #105
    Szerintem kezdesz fáradni, pihenj le. Eddig azt írtad, hogy az innováció milyen jó meg google milyen innovatív és tolja szekeret, hogy fejlődjön mindenki. Utána meg azt írod, hogy (sarkalatosan fogalmazva) win 95-be belehetett volna építeni a win 7 "pár" újdonságát, ami szinte lehetetlen lenne, mivel különböző magra épült a két oprendszer.

    A google meg igen is próbál személyre szabott hirdetéseket kidobni neked a látogatott oldalaid alapján.
  • psishock
    #104
    Julius Caesar:
    azt osztasz amit akarsz, és akivel szeretnéd :D, tőlem aztán még az internet dugót is kihúzhatod és lokálisan szervezkedhetsz terrorista támadásokról. Csak mondtam hogy nem lopják ki a féltett adataidat, ha arra próbáltál kilyukadni.

    "Amúgy érdekes, hogy így is olyan reklámok jelennek meg nemem (google ad), ami a netes érdeklődési körömbe beleesik. Szóval tényleg nem gyűjt adatot a google, biztos ráhibázott és pont az a témakör jön be nekem."
    Hát ezt a cégeknek köszönd, ők csak használják a lokalizált hirdetéseket, és amilyen oldalakon jelen vannak, kb besaccolják miféle emberek látogathatják és olyan reklámokat tesznek oda inkább, amire a legnagyobb százalék eséllyel felfigyel valaki. Nem a TE személyedet célozzák külön, hanem egy belőtt átlagot.
  • psishock
    #103
    cousin333:
    "Használd nyugodtan a válasz gombot, azért van ;)"
    az SG fórum rendszere annyira nem inspiráló és kőkorszaki, nem nagyon érzek késztetést rá, hogy bármelyik extra funkcióját is használjam. Az idézgetés sem egyszerű feladat, látom a többiek is inkább manuálisan irkálják őket. :)

    "Az új hardver...."
    Hát nem igazán tudott eddig többet nyújtani egy új hardware sem vagy oprendszer amiért érdemes lenne valahova beruházni. Semmi olyan extra funkció nincs egy win7 ben sem, amiért érdemes lenne váltani, azon felül hogy sokkal HW igényesebb és sokkal többet foglal el, és semmi olyan eget rengető újítás nincs a friss dx-ekben amit nem lehetett volna xp-be is implementálni, de ugye valamivel rá kell vezetni az embereket a friss windows vásárlásra. Egyenlőre meg nem láttam érdemleges újításokat amiért dx10-11 re lenne érdemes váltani 9c helyett, talán a jövőben, de addigra meg nyilván még frissebb dx lesz a trendi és még frissebb windows.

    "Mindössze van egy új képesség, amit a régebbi oprendszerekre és hardverekre nem lehet gazdaságosan implementálni."
    heh, FF megtette egyetlen pici pluginnel, Chrome alapból tudja, Opera meg nem találta gazdaságosnak. Vegyek alá Windows 7-et, ott már meg tudták oldani szépen a kérdést. Csak én érzem úgy, hogy itt valami nagyon elcseszett politika folyik ebben a kérdésben?

    "Ahogy halad a fejlesztés úgy jönnek újabb és újabb ötletek, nem látom be, miért kellene mondjuk még a Win95-öt támogatni."
    mert mondjuk ezek az új 5letek teljesen megvalósíthatók benne is? és nem kell a usernek kiadni háromjegyű zöldhasúkat kiadni egy csilivili friss oprendszerre?

    "Neked úgysem kell, szóval akkor nem vesztessz vele semmit, nemigaz?"
    na ja, így van.

    "Erre meg én mondom, hogy kevesen vannak, akik olyan dolgokat használnak, ami csak FF-ben elérhető."
    minden firefoxos akit ismerek (és nem csak IE helyett kattan rá, mert ezt telepíttették fel neki) használ valami magának való extra gadgetet, nem is egyet, szóval a legtöbbjük igen is igényel mindenféle extrát ami mondjuk nem lelhető fel Operában.

    "Például te miket használtál, hogy úgy nézzen ki az FF-ed, ahogy?"
    kinézetre? Hide Caption, és kb ennyi. Azt is a title bar miatt, a többi funkció alapból adott.

    "Azt kell látni, hogy a kettő teljesen különböző filozófia. Az Opera nem azért jó, mert jobban bővíthető, mint az FF, hanem mert a lényeg benne van, és mindez nagyon kompakt, átgondolt és integrált formában."
    Ez az IE re is igaz, ha megkérdezed őket aki használja. Nincs igényük semmi másra, és tökéletesen biztosítja a netezgetéshez szükséges alapfunkciókat.

    "Ellenpéldának ott a TabMixPlus, aminek a funkcionalitása részben ütközik az alap böngészőével."
    ez a pluginokban a lényeg, van amikor nem csak kiegészítések, hanem teljesen megváltoztatják a browser készítők által bevezetett dolgokat, a TabMixPlus-t nagyon sokat imádják, én is, jó példa, hogy sokkal jobb és átgondoltabb elképzelése lehet egy random egyednek is a működési elvekről, mint egy fejlesztőnek.

    "Megint nem tudod, miről beszélsz. Ha megnyomod az F2-t, akkor megjelenik egy címmező. Ami pontosan úgy működik, mint a címsávon lévő, vagy mint az "Awesomebar", ha úgy tetszik"
    ha tovább olvasod a mondatomat, akkor pontosan kifejtettem, hogy tisztába vagyok vele hogy dettó ugyanaz a funkciója mint a sávos változatnak, de ezt folyamatosan használja az ember, szenvedés ha minden pillanatban elő kellene hívni. Pont arra céloztam hogy nem csak cím beírásnál használod, hanem google keresésnél is, kedvencek böngészésére, és így tovább.

    "Én ugyan nem... Minek a keresőjébe amúgy? :)"
    felnőtt, komoly ember létedre viszed megint óvodás szintre xD, lásd feljebb.

    "A billentyű az akkora, amekkora... :)"
    egyel feljebb.

    Shiftes dolgot valahogy meg kellene oldani, de lenyelhető, annyira nem cserélem sűrűn őket hogy fárasztó lenne. Másik dolog, hol lehet megoldani, hogy gyorsikonokra kattanva közép gombbal egy friss ablakba nyitja meg őket? Ezt viszont minden pillanatban igényelem.


  • Julius Caesar
    #102
    Hát nem tudom. Nem gond ha azért nm osztok meg semmit google-el? Nekem azt a keveset se tudja rólam.

    Amúgy érdekes, hogy így is olyan reklámok jelennek meg nemem (google ad), ami a netes érdeklődési körömbe beleesik. Szóval tényleg nem gyűjt adatot a google, biztos ráhibázott és pont az a témakör jön be nekem.
  • cousin333
    #101
    Használd nyugodtan a válasz gombot, azért van ;)

    "á fenét tökéletes"

    Tudom, hogy nem az, irónia volt...

    "már nem terajtad, félre ne értsd, de ugye érted hogy röhögök a fejlesztők ilyen érvei felett, hogy cseréljek oprendszert, vagy esetleg szerezzek dx11 kártyát, úgy működnek szépen a funkciók amiket elgondoltak."

    Az új hardver nem ér semmit, ha nem tud többletet nyújtani. Itt nincs szó arról, hogy a böngésző csak ilyen-meg olyan csúcs hardverekkel használható. Mindössze van egy új képesség, amit a régebbi oprendszerekre és hardverekre nem lehet gazdaságosan implementálni. Ahogy halad a fejlesztés úgy jönnek újabb és újabb ötletek, nem látom be, miért kellene mondjuk még a Win95-öt támogatni. Senki nem mondta, hogy vegyél új VGA-t, csak akkor esetleg nem tudod használni az adott funkciót. Neked úgysem kell, szóval akkor nem vesztessz vele semmit, nemigaz?

    "hmmm, pedig érezhetően erre akart kilyukadni pl Sanyix is, és a "tévhites" cikk se kezelte lazábban..."

    A lényeg, hogy az Opera is erősen bővíthető, ellentétben azzal, amit te írtál. Még ha nem is annyira, mint az FF, ami gyakorlatilag a bővíthetőségre épül.

    "Egy IE hez szokott ember azt mondja még túl komoly és felesleges a rendszere. Egy Operás meg van elégedve vele. Aki mindent kivesézős FF-hez szokott az meg hiányosnak és nyűgösnek fogja találni a rendszert."

    Erre meg én mondom, hogy kevesen vannak, akik olyan dolgokat használnak, ami csak FF-ben elérhető. Az Opera alapból sokkal többet tud, ezért eleve kevesebb kiegészítőt igényel. Például te miket használtál, hogy úgy nézzen ki az FF-ed, ahogy? A másik, hogy ne keverjük össze a "nem megvalósítható" és a "nem elérhető" funkciókat. Az Opera is kínál ahhoz felületet, hogy erősen testre szabhasd a böngészőt mind külsőre, mind képességekre. Jó példa UJS Manager Unite-alkalmazás, amivel egyszerűen kezelhetjük a userJS-eket (mondjuk szomorú, hogy az Opera ennyire hanyagolja a kezelésüket).

    Az igény meg szintén relatív, sok mindent azért teszek bele az FF-be, mert igényem van rá, de nincs alapból benne.

    Azt kell látni, hogy a kettő teljesen különböző filozófia. Az Opera nem azért jó, mert jobban bővíthető, mint az FF, hanem mert a lényeg benne van, és mindez nagyon kompakt, átgondolt és integrált formában. Ellenpéldának ott a TabMixPlus, aminek a funkcionalitása részben ütközik az alap böngészőével.

    "Személy szerint viszont nem látom kényelmesnek hogy folyamatosan tartsak 1 gombot +ban ilyesmire."

    Nem tudom, hogy ki lehet-e kapcsolni ezt a funkciót. Ez a Shift-es dolog annak a folyamatnak az eredménye, aminek során a fejlesztők szeretnék az Operát közelebb hozni a többiekhez. Ez többnire egyet jelent a lebutítással, ékes példa erre a gyorbillentyűk-kiosztása.

    "nana, azért egy awesombar kicsit több funkciót rejt mint egy sima address bar."

    Megint nem tudod, miről beszélsz. Ha megnyomod az F2-t, akkor megjelenik egy címmező. Ami pontosan úgy működik, mint a címsávon lévő, vagy mint az "Awesomebar", ha úgy tetszik. Aminek amúgy a realtime Google keresés nem része, az csak egy külön kiegészítővel érhető el. Az aktuális cím valóban érdekes lehet. Nem azt mondtam, hogy kényelmes így böngészni, hanem azt, hogy különösebb gond nélkül lehetséges.

    A címmező amúgy megint egy érdekes példa a hasonulásra. Az Opera 10.5-ösé jobban áttekinthető, kezdőknek egyértelműbb, szerintem viszont a 10.1-é praktikusabb volt.

    "folyamatosan írkálsz a keresőjébe is"

    Én ugyan nem... Minek a keresőjébe amúgy? :)

    "egy apró kiterjedésű F2"

    A billentyű az akkora, amekkora... :)

    "véletlen nem kajamalkálok a gép előtt."

    Korábban egyszerűen működött és bizony előfordult velem is, hogy "elmentettem" egy oldalt, amikor nem akartam...
  • MacropusRufus
    #100
    még egy megjegyzés: a legbiztonságtalanabb böngésző jelenleg a FireFox, legalább is egy éve még ez volt a fő hír. Azóta meg nem találtam semmit ami arról szólna, hogy már nem az.
    "Tavaly több biztonsági rést találtak benne, mint az Explorerben, a Safariban és az Operában összesen." <--- ez azért kellemetlen...
    http://index.hu/tech/biztonsag/2009/03/06/a_firefox_a_legkevesbe_biztonsagos_bongeszo/
  • MacropusRufus
    #99
    tiszta röhely, hogy egy böngészőnek lassan olyan hardverre van szöksége mint egy komoly játéknak. Vitzes.
    Az meg végkép az, hogy a böngészők esz méletlen biztronsági réseit szinte kizárólag mindíg valami idióta plugin generálja. Véleményem szerint első lépésben oldják meg, hogy a böngésző biztonságos legyenm, aztán majd jöhet a bónusz.
    Valamilyik nagy ember mondotta volt: nem lehet egyből repülni, elöbb járni és megállni kell megtanulni.
    Ez vonatkozik a böngészőkre is.

    amúgy kész röhely, hogy egy jól feltunningolt böngésző majdnem annyi helyet foglal mint egy op.rendszer 95-ből :)
  • ZeGa
    #98
    Ha nem csak a kekeckedés szólna belőled, akkor tudnád, hogy nem a shockwave-es játékokról van szó.
  • Justil
    #97
    ha egyáltalán kipusztul valaha is, hiszen annyi idő alatt meg gyökeresen megváltozhat/átalakulhat/fejlődhet (persze rossz irányban is).
  • psishock
    #94
    várjuk ki a végét, tényleg az lesz a legbiztosabb, így most én sem tudnám pontosra kijelenteni, hogy mit terveznek és mire fog végül is kilyukadni az egész, és a videók nem segítenek hogy boldogabb legyek. Majd az idő megmondja.
  • ZeGa
    #93
    úgy látom félre értesz egy kicsit. Az hogy így jelenik meg a böngészőben az egy dolog. A hardveres gyorsitást a böngésző a weboldalak és a GUI megjelenítésére egyaránt kihasználja. De végülis majd kiderül ha megjelenik.
  • psishock
    #92
    ZeGa: minden vágyam hogy fade-ezzenek meg csúszkáljanak előttem az ablakok és az elemek :) Ha tényleg csak ennyiből áll a nagy elképzelés akkor szerintem vagy alapból le lesz minden ilyesmi tiltva mint most a windowsban, vagy eleve 2d-s böngészőt fogok használni amiben nincs 3ds plugin telepítve. Pont ez tartozik (és az ezeknek továbbfejlesztett, effektezve brutalizált változata, lehet arra a gombra mozgó textúrát tenni, szórjon csillagot amikor eltűnik, stb) a felesleges hardverevő csilivilihez amiről beszéltem. Egyéb funkciója az eyecandy-n kívül tényleg nincs csak eszi az erőforrásokat.

    Én máshogy képzeltem el a felállást a jövőben, tényleg 3ds megjelenítést és direkt arra felépített oldalakat (mint valami játék menuje). Már a játékok eleve futnak böngészőbe, de mindehhez kell plugin (ha csak nem valami általánosra vannak írva mint flash/java) és ezek körülményesek megoldások, telepíteni, engedélyezni. Azon dolgoznak szerintem hogy minden ilyen jellegű 3ds megoldás beépített legyen alapból a böngészőkbe, így semmihez nem kell külön plugin, hanem akkor veszik elő és dobják az arcunkba a fejlesztők bármelyik random oldalon, amikor csak tetszik nekik (mint a javascriptet manapság pl).
  • ZeGa
    #91
    Szerintem kicsit máshogy látod a dolgokat. A weboldalak valószínűleg nem fognak megjelenni neked 3d-ben, meg sok csilli-villis sem lesz (leszámítva a flash-t, ami remélem kipusztul) a weboldalak tekintetében. Az viszont más tészta, hogy azon dolgoznak, hogy 3d-s játékok fussanak a böngészőben.
    Valami ilyesmire kell gondolni. Opera hardveres gyorsítás
  • psishock
    #90
    munka mellett kell valamivel lazítani xD
    amúgy ez van nálam is, próbálom felvenni a jó operás tippeket, csak nagyon lassan nyílnak meg az emberek az elején, mindenki azt hiszi a torkát akarja a másik átharapni ezen a fórumon, holott csak infóra vár, hol vannak a jóságok itt és ott, amikről mesélnek és esküsznek rá.
  • Justil
    #89
    halljátok -e, eszméletlen, hogy mennyit tudtok pofázni :D a legjobb, hogy közben szereztem pár jóféle tippet ff-hez és operához is XD csak így tovább!
  • psishock
    #88
    "Funkcionalitás? Mi kell még azon kívül hogy oldalanként lehet engedélyezni?"

    hát pont így nem tud működni effektíven. Nem oldalakat kell hogy tiltjon hanem szervereket esetleg azon belül elérhetéseket. Egy fehér lista kell, és nagyszerűen kézre eső kezelőfelület, ahol gyorsan látom melyik az a pár szerver ami futtatni akar kódot, és 1-2 kattal vezérelni tudod melyik legyen engedélyezve vagy letiltva, vagy te magad tudsz böngészve kattanva felfedni egyes tiltott elemeket, ideiglenesen vagy véglegesen. A Noscript az egyik legbonyolultabb plugin amit tudsz találni, nagyon alaposan átgondolt és nagyon kényelmes. Talán ez az egyetlen megmaradt nagyobb belső probléma, ami miatt nem tudom komolyabban használni mindennaposan a Chrome-ot (de már dolgoznak a rendszeren hogy meg legyen oldva a támogatás).

    AutoCopy, nekem hasznos és sokat használom, egy bejelölés és megvan a copy, közép egér katt a paste. Most mond, minek fárasztanám magam ctrl C+ ctrl V vel még ezek mellett amikor megtehetem 1kézzel, csak egérrel, és gyorsabban is?
    De másnak meg más ilyen apró igényei vannak, ami nekem nem lényeges. Pont erről szól a pluginozás. Nem mindenkinek felel meg az alapból felkínált cucc.

    "a kettőnek köze nincs egymáshoz, max annyi hogy ugyan azt az apit használják (dx vagy ogl)..."
    huh, bár ennyire pozitív hozzáállással gondolkodna a jövőben mindenki a jövőben mint most te. Szerintem nagyon nem fogunk csak a funkciók tökéletesítésével leállni. Itt bizony grafkarievő cuccok lesznek ha ez működni fog széleskörűen.

    cousin333: "Szerintem nem baj, ha több benne a látvány, ameddig ízléses, nem lassít és ki lehet kapcsolni."
    hát ez az, énnekem se a látvánnyal van gondom, hanem tudod te is hogy bizony minden extra lassít eleve (3d meg nagyon fog), ki se lehet majd kapcsolni mert arra lesz felépítve az oldal, max semmit sem fogsz látni (lásd flash-es oldalak). Ízlésesség meg nagyon személyes dolog, egyesek be tudják lőni szolidabbra, mások meg spammelik hülyeségekkel a flasheket is, gondolom a 3d-vel is így lesz dettó.
  • Sanyix
    #87
    "NoScript, ami van operára "helyettesítésnek" az azért nem ér a közelébe funkcionalitásban, viszont kezdetnek jó próbálkozás, sokat kell fejlődjön hogy ne nyűg legyen, hanem kényelem használni (rá kell nézni FF-ben hogyan működik a NS)."

    Funkcionalitás? Mi kell még azon kívül hogy oldalanként lehet engedélyezni? Inkább másként lenne nyűg használni.
    De biztos van olyan is mint az ff-ben, mint ahogy a többi pluginnél is is, mert ezek olyan 0 bonyolultságú feladatok, hogy akárki megcsinálja, bár szerintem értelmetlen is a nagyrésze(pl az autocopy borzasztóan idegesítő lehet)...
  • Sanyix
    #86
    a kettőnek köze nincs egymáshoz, max annyi hogy ugyan azt az apit használják (dx vagy ogl)...
  • psishock
    #85
    cousin333:
    "a tökéletes FF-et"
    á fenét tökéletes :), csak a legtöbb kényelmet ez adja perpillanat. Chrome már inkább közelít a tökéletes elgondolásra, nagyon jó a rendszere, csak fejlődniük kell az extensionoknak azért még, de ott lesz ez a szeren.

    "Win7-el nem is kell"
    már nem terajtad, félre ne értsd, de ugye érted hogy röhögök a fejlesztők ilyen érvei felett, hogy cseréljek oprendszert, vagy esetleg szerezzek dx11 kártyát, úgy működnek szépen a funkciók amiket elgondoltak.

    "Senki nem állította, hogy az Operát úgy lehet bővíteni, mint az FF-et."
    hmmm, pedig érezhetően erre akart kilyukadni pl Sanyix is, és a "tévhites" cikk se kezelte lazábban... akkor én értettem félre, sorry.

    "Egyrészt alapból nem nagyon szükséges, másrészt a bővíthetősége még így is kiváló."
    Hát ezt így kár kijelenteni mivel annyira felhasználó függő hogy nagyon. Egy IE hez szokott ember azt mondja még túl komoly és felesleges a rendszere. Egy Operás meg van elégedve vele. Aki mindent kivesézős FF-hez szokott az meg hiányosnak és nyűgösnek fogja találni a rendszert. Hozzáállás kérdése, de azért még hogy nincs különösebb igény nem kell elítélni a másikat, akinek van.

    "Dehogynem, már írtam: csak le kell nyomni a Shift-et (amit meg azért kell, hogy a felhasználó véletlenül ne tegyen oda semmit)"
    á kösz, ez így már egészen emészthető megoldás. Személy szerint viszont nem látom kényelmesnek hogy folyamatosan tartsak 1 gombot +ban ilyesmire. Ha valaki be akarja mint extra biztonság kapcsolni, ám legyen, de nekem nyűg, nem vagyok béna, ha valamit oda húzok, akkor azt ott szerettem volna a látni, véletlen nem kajamalkálok a gép előtt.

    "Ennyi erővel címsáv sem kell, mert az F2 megoldja... :)"
    nana, azért egy awesombar kicsit több funkciót rejt mint egy sima address bar. Jó az ha van, real time googel keresések, kedvencek felkutatása pár betűből, de ha ezeket mind tudja is, tényleg folyamatosan szükség van a jelenlétére, el szeretnéd olvasni a címeket, perpi hol vannak, és folyamatosan írkálsz a keresőjébe is. Miért nehezítenéd meg nagyon a dolgokat egy apró kiterjedésű F2 vel? A menu-ben indokolt, mert ugye csak néha néha nézel rá.
  • cousin333
    #84
    Persze: Ctrl+F12, haladó, Eszköztárak.

    Itt kiválasztod ami kell, majd OK.
  • cousin333
    #83
    Szerintem nem baj, ha több benne a látvány, ameddig ízléses, nem lassít és ki lehet kapcsolni.
  • cousin333
    #82
    "menu-t egy alt-al elő tudod hívni, az se kell kint legyen"

    Nem mondod... :) Igyekeztem úgy összeállítani, ahogy nálad van. Ennyi erővel címsáv sem kell, mert az F2 megoldja... :)

    "ez már közelít a jóság felé"

    Hát, örülök hogy azért picit már meg tudtuk közelíteni a tökéletes FF-et... :)

    "a titlebar-t operalauncher el el tudtam tüntetni,"

    Én sosem használtam. 10.5-el és Win7-el nem is kell.

    "gyorskönyjelzőkhöz szintúgy nem tudsz hozzádobni vagy elvenni lazán amikor csak kell"

    Dehogynem, már írtam: csak le kell nyomni a Shift-et (amit meg azért kell, hogy a felhasználó véletlenül ne tegyen oda semmit).

    A userJS az Penge asztala, én nem élek velük.
    CyberSearch - passz, nem tudom
    Auto Copy - passz, szerintem ilyen van
    Download Statusbar - letöltés panel :) szélesvásznú monitoron még jobb is.
    Lazarus - ilyen van, vagy írj mindent jegyzetbe, azt menti és szinronizálja is
    NoScript - lehet hogy jobb az FF-es, de akkor is nyűg

    "A bővíthetőség meg azért ne widgettekbe és javascript scriptekbe merüljön már ki"

    Bővíthető? Igen, méghozzá jelentős mértékben. Senki nem állította, hogy az Operát úgy lehet bővíteni, mint az FF-et. Egyrészt alapból nem nagyon szükséges, másrészt a bővíthetősége még így is kiváló.

    "ismerem a widgetes dörgést, nagyon nem egyenlő extensionnal"

    Senki nem mondta, hogy egyenlő, legfeljebb az FF-esek szeretnék így láttatni, hogy legyen mit szidni.

    "jajj :) ha ez segít rajtad, safe mode ikonnal indítjuk és kiválasztod ami csak kell:"

    Ügyes... :)
  • Sanyix
    #81
    ezt vissza lehet állítani valahogy defaultra? (ini mentésen kívül ofc)
  • psishock
    #80
    Sanyix: ha megnyitod az utat a komoly grafikus tényezők felé biztos lehetsz benne hogy csilivili lesz mindenhol. Most csak a platform és a proci húzza vissza őket, de már kacsingatnak nagyon az inbrowser 3d felé az új szabványok bevezetésével, real time rendereket fognak hamarosan futtatgatni.
  • psishock
    #79
    cousin333 pár perc alatt én is összedobtam egy ilyet a 10.5ösben

    (menu-t egy alt-al elő tudod hívni, az se kell kint legyen)
    ez már közelít a jóság felé, a titlebar-t operalauncher el el tudtam tüntetni, de nagyon rosszul kezeli, mivel nem tudod mozgatni sehova az ablakot bármit fogsz meg, ha meg maximizálod akkor eltünteti a windows taskbar-t is, mintha egy f11-et nyomtál volna valahol. A gyorskönyjelzőkhöz szintúgy nem tudsz hozzádobni vagy elvenni lazán amikor csak kell, meg kell nyitnod a beállítás felállást és csak akkor tudsz működni.
    Ezeken még dolgozniuk kell, de haladnak, ami jó jel.

    A bővíthetőség meg azért ne widgettekbe és javascript scriptekbe merüljön már ki.... ismerem a widgetes dörgést, nagyon nem egyenlő extensionnal. Javascriptel már jobb a helyzet. Pár példa, ezeket nem nagyon láttam még Operára:
    -CyberSearch (mint a google chrome address bárja, real time találatokat az a keresésre)
    -Auto Copy (amit bejelölt azt másolja a clipboard-ba)
    -Download Statusbar (bármelyik tab-ban vagy, az alján mutatja sorba a letöltéseket, hol tartanak és az infókat róluk. 2 kattal indíthatóak is ha készen vannak)
    -Lazarus (folyamatosan menti bármit írsz, mint egy keylogger így ha elmegy az áram, összeomlik a browser vagy a rendszer, nem veszik el semmi és nem téped a fejed, visszamész a fórumra amit írtál és egy jobbkat+visszahívással minden visszakerül.)
    -TabMixPlus (a tabok kezelhetőségét maximális szintre emeli, az oldalukon el lehet olvasni mennyi extra funkciót dobtak fel)
    -NoScript, ami van operára "helyettesítésnek" az azért nem ér a közelébe funkcionalitásban, viszont kezdetnek jó próbálkozás, sokat kell fejlődjön hogy ne nyűg legyen, hanem kényelem használni (rá kell nézni FF-ben hogyan működik a NS).

    "És akkor most versenyezzünk, ki állíja vissza egyszerűbben az eredeti elrendezést..."
    jajj :) ha ez segít rajtad, safe mode ikonnal indítjuk és kiválasztod ami csak kell:

    =)
  • Sanyix
    #78
    Mire gondolsz? talán csillogó villogó shaderes gyémántdarabkák fognak görgetéskor leesni a képernyő tetejéről, és ilyenekre használják fel a hw-t? Hát nem. Nem lesz programozható annyira. A jelenlegi kirajzolásokat fogja gpu elvégezni a cpu helyett, ennyi.